Futbola Kurumsal Yönetim Neden Gerekli?
Bizi Takip Edin Futbol ekonomisi facebookta futbol ekonomisi twitterde
x
Buradasınız >> Ana Sayfa Haberler & Makaleler Genel Tuğrul AKŞAR Futbola Kurumsal Yönetim Neden Gerekli?

Futbola Kurumsal Yönetim Neden Gerekli?

imagesXQ0JB5YP

Tuğrul Akşar/2 Şubat 2015 Dünyanın en sevilen sporu futbolun peşinden bugün yaklaşık beş milyar insan delicesine koşuyor.

 

Yeryüzünün en çok izlenen, oynanan ve sevilen sporlarının başında gelen futbolun bu gelişiminde, şüphesiz ki en büyük pay 1990’lı yılların sonundan itibaren gelişen digital platformlar…

 

Digital Platformlar ve Internet Futbolu Görsel Endüstriye Dönüştürdü

Digital platformlar bir yandan statlarda oynanan maçları yüksek ses ve görüntü kalitesiyle, dünyanın dört bir yerine ulaştırıp onu bir gösteri endüstrisine dönüştürürken, diğer taraftan da futbolun temel yakıtı olan naklen yayın gelirlerinin doğmasına ve geometrik olarak büyümesine olanak sağladı. Digital yayın platformları futbolun gelir yapısını değiştirdi. Televizyonun internetle olan evliliğinden doğan sosyal medyayı da arkasına alan bu endüstriyel dönüşüm süreci, adeta tüm dünyayı küresel bir stadyuma çevirip futbolu tam anlamıyla küreselleştirip metalaştırdı. Yani, futbol sadece bir eğlence ve boş zamanları değerlendirme etkinliğinden daha çok pazar için, “iş” olsun diye oynanan, yıllık gelirleri yüz milyar dolarlara ulaşan devasa bir sektör haline geldi.  

 

Kulüpler Birer Eko-Sport Örgüt Haline Geldiler

Hal böyle olunca, futbolun temel aktörlerinden olan kulüpler de, süreç içinde yıllık yüz milyon dolarlara varan gelirleri, milyar dolarlara ulaşan piyasa ve marka değerleriyle birer ekonomik örgüte, eko-sport örgütlere dönüştüler. Nitekim, aşağıdaki tablodan da görülebileceği üzere Real Madrid ve Manchester United yıllık beş yüz milyon Euro’nun üzerinde gelir yaratır hale geldiler.

İşte geçen hafta, parasallaşan ve giderek ticarileşen futbolun içinde bulunduğu yönetsel sorunların tartışıldığı, Türkiye İç Denetim Enstitüsü ve Spor Yazarları Derneği tarafından düzenlenen, “Sporda Kurumsallaşmanın Tam saha Güvencesi: İç Denetim” panelinde bu konularda düşüncelerimi izleyicilere aktarmıştım. Bu konuları bu kez de sizlerle paylaşmak istiyorum.

 

Futbol bugün dışsal etkileriyle birlikte yıllık 150 Milyar Dolar gelir yaratıyor. Sadece Futbol Kulüplerinin tüm Dünya’da geliri 30 milyar dolara ulaşıyor…Bu gelirin yaklaşık 2/3’ü, yani 19,5 Milyar Euro’luk kısmı Kara Avrupa’sında yaratılırken, Türk Futbol Pastasının büyüklüğü ise 700 milyon Euro civarında…Buna göre, Türk futbol pastası Avrupa futbol gelirlerinin yaklaşık %3,6’sını oluşturuyor.

 

Liglerin bonservis bedelleri üzerinden takım değerleri toplamı aşağıdaki tablodan da görülebileceği üzere, milyar Euro’lara ulaşıyor. Avrupa’nın en değerli ligi Premier Lig’in değeri 3.7 Milyar Euro’ya ulaşırken, Süper Ligimizin değeri 951.7 Milyon Euro’ya ulaşmış durumda… 

 

Ligler Değeri Milyon Euro
Premier Lig 3.730
La Liga 2.930
Serie-A 2.470
Bundesliga 2.390
Lig1 1.470
Premier Liga 1.030
Süper Lig 957

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kısacası, digital yayın platformları futbolun gelir yapısını değiştirdi. Değişen gelir kaynakları ticarileşme-endüstrileşmeye neden oldu. Futboldaki bu hızlı değişim ve aşırı gelir artışına karşın, kulüpler yönetsel anlamda kendilerini parasal gelişimle koşut olarak re-organize edemediler. Aşırı gelir artışının, liglerde toplulaşma/yoğunlaşmaya da neden olması, yönetsel yetersizlikle birleşince futbol kulüpleri de krize girmeye başladılar.

Türk Futboluna İlişkin Temel Saptamalar

1990’lardan sonra giderek parasallaşıp ticarileşen ve bunun sonucunda da endüstriyel bir karaktere bürünen futbol doğal olarak, Türk futbolunda da yapısal dönüşümlere yol açtı. Bu, doğal olarak bazı sorunları da zaman içinde beraberinde getirdi.

 

Türk futbolunun endüstriyel dönüşüm sürecinde temel olarak aşağıdaki temel dönüşüm ve gelişimleri tam olarak sağlayamadığını düşünüyorum. Bunlar:

1)Türk Futbolunda yönetsel gelişim, parasal gelişimin gerisinde kaldı (Dernek statüsü ve kurumsal yönetim yetersizliği), 

2)Konvansiyonel yönetim anlayışından endüstriyel gelişimin gerektirdiği örgütsel ve kurumsal yönetim yapısına geçilemedi. (Kulüplerimizde kurumsal yönetim, egemen örgüt modeli haline getirilemedi.) 

3)Kaynaklar etkin kullanılamadı.  

4)Parasal büyümenin getirdiği servet artışından kaynaklanan varlıklarda risk yönetimi sağlanamadı. 

5)Avrupalı kulüplerle rekabet edebilecek bir futbol yapılanmasına geçilemedi. (Kulüpler arasındaki haksız rekabet minimize edip futbol kalitesini artıracak, Türk futbolunu uluslar arası sportif arenada konvertibl kılabilecek bir yapı oluşturulamadı.)

Yukarıdaki söylediklerimizin ışığında, bu dönüşüm sürecinde Futbol Otoritesinin Türk Futbolunu iktisadi, mali ve sportif anlamda rekabet gücünü artıracak yeni ve endüstriyel gelişime uygun yeniden yapılanmayı sağlayamadığını, 

Avrupa futbolunda rekabet gücü yüksek kulüplere karşı, kulüplerimizin endüstriyel dinamiklere uygun niteliksel dönüşümünü sağlayacak ve rekabet gücünü artıracak yeniden yapılanmaya yönelemediğini ifade edebiliriz. Bu dönüşüm ve değişimi sağlayamadığımız için de, Türk futbolu içinden çıkmakta zorlandığı aşağıdaki temel ve genel sorunlarla boğuşmak zorunda kaldı.

Türk Futbolunun Temel Sorunları

Yukarıda ana başlıklar itibariyle saptadığımız sorunları açacak olursak, aşağıdaki genel sıkıntılarla karşı karşıya kaldığımızı gözlemleriz.

 

Bu sorunları ana başlıklarıyla ele alırsak; 

1)Kontrolsüz Transfer/Personel Harcamaları,

2)Yetersiz Kulüp Tesisleri,

3)Kulüplerin Artan Borçları,Stadyumlarımızın Eksiklikleri,

4)Kurumsal Yönetim Yetersizliği,

5)Sportif Altyapıların Eksiklikleri,

6)Yanlış Şirketleşme ve halka arzın yarattığı sorunlar, 7) Örgütlenme Sorunları (Yetersiz Kalan Dernekler Kanunu)

 

Parasal Gelirimiz Arttı, Sportif Performansımız Düştü!

 

1990’lı yıllardan itibaren Avrupa futbolu hızlı bir şekilde parasal büyüme sürecine girdi. Türk futbolu da 1990’nın sonundan itibaren bu sürece ortak oldu ve parasal geliri geometrik olarak artmaya başladı. Nitekim, 2000-2014 arası Türk futbolunun parasal gelirleri %356’lık bir artışla, 150 Milyon Euro’dan 685 Milyon Euro’ya kadar yükseldi. Ne var ki, bu büyüme beraberinde sportif performans getirmedi.

 

Aşağıdaki tablo bize, Türk futbolunda parasal gelir artışı yaşanmasına karşın, sportif performansta gerilediğimizi gösteriyor. 2000 yılında UEFA’da 7.sıraya, 2002’de FIFA’da 9.sıraya kadar yükselmemize rağmen, 2014 sonu itibariyle UEFA’da 12.sıraya, FIFA’da 49.sıraya kadar geriledik…

 

Süper Lig'de Gelirler ve Sportif Performansın Gelişimi                                 

                                                                                                   

Yıllar FIFA Sıra UEFA Sıra Gelir (Milyon Euro)
2000 30 7 150
2001 23 8 130
2002 9 10 185
2003 8 11 235
2004 14 10 285
2005 11 14 335
2006 26 15 363
2007 16 14 425
2008 10 11 485
2009 41 11 525
2010 31 11 585
2011 28 10 600
2012 40 12 655
2013 43 11 685
2014 46 12 685

   

Endüstriyel Futbol Etkin Varlık ve Risk Yönetimi Gerektiriyor

Günümüzde futbol kulüplerinin yüz milyon Euro’luk büyüklüklere ulaşan gelir yapısı, başarıya giden süreçte karşımıza temel olarak iki başarı faktörünü çıkartıyor. Bunlar;  Varlık ve Risk Yönetimi ile Sportif Performans Yönetimidir.

 

Varlık Yönetimi

 

Değeri yüz milyonlara ulaşan varlıklarıyla, futbol kulüplerimiz günümüzde bir yandan asıl faaliyet konusu olan sportif performans yönetimine odaklanırken, diğer taraftan da, varlıklarını sportif ve mali performansı maksimize edecek ve sürdürülebilir başarıya ulaşacak şekilde etkin yönetmek zorundalar. Bunu yaparken, aynı zamanda varlıklarını önemli risklere karşı koruyacak, risk yönetimini de yaşama geçirmek durumundalar. Ticarileşip finansallaşan günümüz futbolunda risk yönetimi, varlık yönetiminin ayrılmaz bir parçası ve tamamlayanı olarak karşımıza çıkıyor.

 

Risk Yönetimi

Futbol kulüplerimizin önemli varlıklarının daha baştan olası risklere karşı korunması, sportif performansta başarıya ulaşmak için kaçınılmaz bir zorunluluk olarak önümüzde duruyor. 3 Temmuz örneğinde yaşadığımız üzere, futbol kulüpleri çok önemli risklere maruz kalabilirler. Bu risklerin karşısında;

 

1) Önemli futbolcularını yitirebilir,

2)Şampiyonluktan olabilir,

3)Taraftar kaybedebilir,

4)Önemli yasal ve yönetsel yaptırımlara muhatap kalabilirler…

 

Tüm bunların sonucunda da;

1) Önemli gelirlerden mahrum kalabilir,

2) Piyasa Değerlerinde önemli kayıplara uğrayabilirler…

Kulüplerde Kurumsal Yönetişim Sağlanmalıdır

Ülkemizde kulüplerimiz genel olarak, dernek statüsünde örgütlenmiş durumundalar. Bu organizasyon yapısı, kurumsal yönetişimin sağlanmasında önemli bir engel olarak karşımıza çıkıyor. Bununla birlikte, şirket şeklinde örgütlenip aynı sorunları yaşayan kulüpler de söz konusu.

Yönetsel Yetersizlik, Finansal Yetersizliği Getiriyor

Kulüp yapılanmasındaki yönetsel sorunlar ve yetersizlikler, doğal olarak finansal yetersizliği de beraberinde getiriyor. Mevcut finansal ve yönetsel yapılar, yukarıda belirttiğimiz makro ekonomik riskleri göğüslemek için yetersiz kalıyor. Tüm bu sorunlarımızın çözümü, öncelikle Kurumsal Yönetim ve yönetişimin kulüplerimizde egemen örgüt modeli olmasından geçiyor.{jcomments on}

 

                    linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

Bu İçerik  10112  Defa Okunmuştur
 

Degerli yazarimiz Tuğrul Akşar Cuma, 02 Nisan 2010.

YAZARIN DIGER YAZILARINI GORMEK ICIN TIKLAYIN

Neden Futbol Ekonomisi?

 

www. Futbolekonomi.com’un  vizyon ve misyonu temel olarak  Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi’nin (FESAM) vizyon ve misyonuna paralel ve aynı düzlemdedir.

 

Bu bağlamda temel misyonumuz: Futbolun yerel ve küresel makro özelliklerini incelemek ve yeni yapısal modeller önermek; bu kapsamda entelektüel gelişimi hızlandırmak ve buna ilişkin referans olabilecek bir database oluşturmak ve bunu tüm futbol araştırmacılarının emrine sunmak... Bu amaçla yapılan çalışmaları yayımlamak; gerekli her türlü bilimsel futbol araştırma ve geliştirme projelerine entelektüel anlamda destek vermek.

 

Temel Vizyonumuz: Önerilen yeni modellerin gerçekleştiğini görmektir.

 devamı >>>

finansal-futbol-anim-1

tugrulaksar_ge_roportaj

Tuğrul Akşar Güngör Urasın sorularını yanıtlıyor

  Yazar Tuğrul Akşar,
Milliyet Gazetesi Yazarı Güngör Uras'ın
sorularını yanıtlıyor.
detay için tıklayınız..

 

Spor Endexi

 

05/11/2024

Kapanış Günlük
Değişim %
  BİST 100

8.698,48

-0,17

 bjk BJKAS

4,48

-2,18

 fb FENER

100,30

0.00

 gs GSRAY

6,83

+0,15

 trabzon TSPOR

0,93

0,00

   SPOR ENDEKSİ

3.075,321

-0,41

Videolar

Tuğrul, Tuğrul Akşar, Pusula, Ekonomi, Futbol, Futbol Ekonomi, Mali,VİDEONUN DEVAMI VE DİĞER VİDEOLAR İÇİN TIKLAYIN.

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 43123918

TRENDYOL SÜPER LİG 2024-2025 SEZONU

  

 

 Sıra TAKIMLAR 0 G B M A Y AV

1

Galatasaray 11 10  0 32 11 21 31
2 Fenerbahçe 11  8   2 1 27  9   18

26

3 Samsunspor 12 8 1  3

24

13 9

25

4 Eyüpspor 12  6   4  2 18  11 7 22
5 Beşiktaş 11 6 3  2  19  10 9 21
6 Göztepe 11 5 3 3 19  13 

  6

 18 
7

Sivasspor

12 5  2  5   17 20 -3 17
8 Başakşehir 11 4 4

17  14 3 16
9 Kasımpaşa 12 3 5 4 16    19  -3 14
10 Konyaspor 12 4 2 6 14  20 -4 14
11 Antalyaspor 12 4 2 6

15

24   -9 14
12 Rizespor 11 4 1 6 10  19 -9 13
13 Trabzonspor 11 2 6

3

12  14  -2  12
14 G.Antep FK 11 3 3 5 15 18 -3 12
15 Kayserispor 11 2 6 3 11 16 -5 12
16

Bodrumspor

12

3

2 7 10 16 -6 11
17 Alanyaspor 11 2 4 5 9 14  -5 10
18 Hatayspor 11 3 7 10 18  -8 6

19

A.Demirspor 11 0 2 9 9 25 -16

 

                 

Okur Yazar


Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

Yazılarınızı  info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

 

 

Annual Review of Football Finance 2023

Annual Review of Football Finance 2023

Deloitte Sports Grup'un Avrupa Futbol Finansmanına ilişkin 32. kez düzenlediği yıllık futbol finans raporuna göre, Avrupa futbol pazarı 2021 - 22 sezonunda bir önceki yıla göre %7 büyüyerek 29.5 Milyar Euro büyüklüğüne ulaştı. Rapora ulaşmak için tıklayınız

Deloitte Money League - 2024

Deloitte Money league 2024

Deloitte Money League Raporunu 27. kez yayınladı. Rapora göre Avrupa'nın en zengin 20 kulübünün 2022-23 sezonunda gelirleri toplam 10.5 Milyar Euro'ya ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

UEFA Kulüp Finans&Yatırım Raporu 2024

 

UEFA Raporu-2023

UEFA Kulüp futbolunun finansal durumları ve yatırımlarına ilişkin yıllık görünüm ve benchmark raporunu yayınladı. Okumak için tıklayınız

 


 

2021-Money-league-Raporu

 

Yirmidördüncü Deloitte Money League raporuna göre Barcelona'nın 715.1 Milyon Euro'luk geliriyle ilk sırada yer aldığı, tamamı merkez lig kulüplerinden oluşan ve bir önceki yıla göre gelirleri %12 azalan Para Ligi raporunu okumak için tıklayınız

 


 

 

annual report 202021 photo

 

Avrupa Futbolunun patronu UEFA’nın gelirleri 5.7 Milyar Euro’ya Ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

 


 

 UEFA-Kulup-Futbolu-Lisanslama-2023


UEFA’nın 2023’te yayınladığı en son  Kulüp Lisanslamaya İlişkin Karşılaştırma raporuna göre kulüpler Pandemi döneminde 7.3 Milyar Euro zarar ettiler. UEFA raporu, Avrupa kulüp futbolunun endişe verici bir resmini çiziyor. Raporu okumak için tıklayınız.

 


    

191112 Aktifbank Ekolig

 

Türk futbolunun gelirlerinin ve ekonomik görünümünün mercek altına alındığı Futbol Ekonomi Raporu – EkoLig'in dördüncü sayısı yayınlandı. Süper Lig’in 2017-2018 sezonu sonunda 3,2 milyar TL olan geliri, 2018-19 sezonunda 4,2 milyar TL’na ulaştı. Bkz.

 

 

master bm report lowres

 

The European Club Footballing Landscape 2022


UEFA'nın Avrupa Lulüp futboluna ilişkin 13, kez yayınladığı, Covid-19'un etkilerinin de analiz edildiği raporu okumak için Bkz.


 

 EkoSpor-y

“Ekospor’un aylık bültenlerinden haberdar olmak için tıklayınız”

 

Süper lig Marka değeri araştırma

''Taraftar Algısına Göre Türkiye Süper Ligi Marka Değerini Etkileyen Faktörlerin ve Marka Değeri Boyutlarının Değerlendirilmesi'' Prof. Dr. Musa PINAR öncülüğünde yapılan bu araştırmayı okumak için tıklayınız.

 

 

the-european-elite-2019

KPMG Avrupa’nın 32 Elit Kulübünün değerlemesini yaptı. Süper Lig’den Galatasaray ve Beşiktaş’ın da bulunduğu bu raporda en değerli kulüp 3.2 Milyar Euroluk değeriyle Real Madrid oldu. Raporu okumak için tıklayınız.
 

Endustriyel_futbol

 

Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı Üzerine

Futbolun Endüstriyel gelişimi, kulüplerin sportif ve iktisadi/mali yapılanışını derinden etkiliyor. Dorukhan Acar’ın Kurumsal Yönetim temelli yaklaşımı ile "Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı"yı okumak için tıklayınız

 

 

Türkiye'de Kadın Futbolunun Gelişimi ve Günümüzdeki Durumu

 

imagesCAVM4O4L

 

Dr. Lale ORTA’nın Kadın Futboluna Entelektüel Bir Yaklaşım Sergilediği makalesi için tıklayınız.” 

 

 

İngiliz Futbolunda Kurumsal Yönetişim Üzerine

 

governance_in_football

 

Tüm kulüplerimize ve Türk Futbol yapılanmasına farklı bir bakış açısı kazandırabileceğini düşündüğümüz, İngiliz Parlementosu’nun Kültür, medya ve spor Komitesi’nin hazırladığı raporu okumak için tıklayınız. 

 

money-and-soccer

“Money scorring goals”, Gerçekten de “Para Gol Kaydedebiliyor mu? “

Euro 2012’nin olası ekonomik etkilerini
okumak için tıklayınız. 



FFP

Futbolda Finansal Sürdürülebilirlik Kapsamında ''Finansal Fair Play Başa Baş Kuralı ve Beşiktaş Futbol Kulübü Üzerinde Bir Uygulama 
Hüseyin AKTAŞ/Salih MUTLU,

okumak için tıklayınız.