Galatasaray Bu Krizden Çıkabilir mi?
Bizi Takip Edin Futbol ekonomisi facebookta futbol ekonomisi twitterde
x
Buradasınız >> Ana Sayfa Haberler & Makaleler Genel Tuğrul AKŞAR Galatasaray Bu Krizden Çıkabilir mi?

Galatasaray Bu Krizden Çıkabilir mi?

116319

Tuğrul AKŞAR/26 Ocak 2016 Futbolumuz açısından geçen haftanın flash haberlerinden birisi UEFA’nın, Galatasaray'ın finansal fair play kurallarını yerine getiremediğine ilişkin açıklamasıydı.

 

UEFA resmi sitesinden yaptığı açıklamada Galatasaray’ın Finansal Fair Play kurallarına ilişkin daha önceden verdiği taahhütlerini yerine getirmekte başarısız olduğunu belirtti.

 

UEFA Finansal Kontrol Kurulu (CFCB) Yargı Komisyonu'na sevk edilen sarı-kırmızılı kulüp hakkındaki karar, şubat ayı sonunda belli olacak.

 

Galatasaray UEFA’ya Taahhütte Bulunmuştu

 

2014 ‘ün Mayıs’ında Galatasaray Sportif AŞ, UEFA ile Financial Fair Play (FFP) uygulamaları kapsamında bir protokole imza atmış ve 2 konuda UEFA'ya taahhütte bulunmuştu…

 

Bu İki Önemli Taahhüt Neydi?

 

Finansal Fair Play (FFP) kurallarının gereklerini yerine getiremeyen Galatasaray, UEFA’ya verdiği taahhütleri sonrası Avrupa’daki yoluna 200 bin Euro ödeyerek devam etmişti.

 

1.Taahhüt: Zarar 30 Milyon Euro’nun Altına İndirilecek!

 

Bu taahhütlerden ilki, Galatasaray’ın mevcut zararlarıyla ilişkiliydi. Finansal Fair Play’in en temel kurallarından birisi olan üç mali yıl içinde (2012-13/2013-14 ve 2014-15 sezonlarında) ulaşılabilecek maksimum zarar tutarının 45 milyon Euro'yu aşmaması koşulu, Galatasaray için çok sıkıntılı bir konuydu. Galatasaray UEFA’ya verdiği taahhüt doğrultusunda bu zarar tutarını 30 milyon Euro’ya indirecekti ve bu nedenle Galatasaray’a iki yıl süre verilmişti. Ancak, Galatasaray’da bırakın bu zarar seviyesinin aşağıya çekilmesini, aksine zararlar daha da arttı ve bu süreçte Galatasaray’ın zararları, 2012/13’te 38 Milyon Euro’ya, 2013/14’te 70,4 Milyon ve 2014/15’te de 55,8 milyon Euro’ya ulaştı.

 

2.Taahhüt: Takım Maliyetleri Aşağıya Çekilecek!

 

Galatasaray’ın UEFA’ya ikinci önemli taahhüdünü ise teknik adam ve oyunculara ödenecek ücret ve maaşlar toplamının, 2013-14 sezon maliyetlerinin altına çekilmesi konusu oluşturuyordu. Buna göre Galatasaray, önündeki iki sezon içinde (2014-15 ve 2015-16 sezonları) takım maliyetini 2013-14 maliyeti olan 55 Milyon Euro’nun altına çekmek zorundaydı. Galatasaray bu sayede, kulübün başa-baş noktasını yakalayabilmesi için gelir-gider denkliğine ulaşacak ve sonuçta oyuncu ve teknik adama ödenecek ücret, maaş ve diğer maddi ödemeler kontrol altına alınmış olacaktı. Ne var ki, bu taahhütte de  yine Galatasaray sözünü yerine getiremediği gibi, 2015-16 sezonunda takım maliyeti 56.5 milyon Euro civarına ulaşmıştı.

 

Gelirler Arttı, Giderler de!

 

Ünal Aysal, Adnan Polat’tan başkanlığı 13 Mayıs 2011’de devir aldıktan sonra Galatasaray’ı farklı bir stratejiye yöneltti. Aysal’ın temel stratejisi, Avrupa’da sportif başarıyı yakalayacak, yıldızlardan oluşmuş, yüksek bütçeli bir takım oluşturmaktı. Bu yapı içinde Galatasaray Süper Lig ve Avrupa’da istikrarlı bir spotrtif başarıya ulaşacak ve bu sayede Galatasaray Avrupa’nın elit kulüpleri arasına girecekti. Bu hedefe ulaştıktan sonra kulübün marka değeri daha da yükseleceği için kulübün gelirleri de önemli ölçüde artacak ve Galatasaray Süper Lig’de rakipleriyle arasını daha da açarak, Avrupalı dev kulüplerin seviyesine ulaşma olanağı yakalamış olacaktı. Tüm bunların sonunda kulübün gelirleri önemli ölçüde artacak ve kulüp Avrupa Para Ligi’nde elit kulüpler arasında yer alacaktı.

 

Bu stratejiyle yola çıkıldı ve bu uğurda takıma Sneijder, Drogba, Hamit Altıntop, Selçuk ve Burak gibi yıldızlar transfer edilerek, Galatasaray Süper Lig’in en değerli takımı haline getirildi. Bu kadro Süper Lig’de 2 Lig şampiyonluğu, 2 Süper Kupa ve 1 Türkiye Kupası kazandı. Şampiyonlar Ligi’nde 2 kez gruplardan çıktı ve bir kez de Çeyrek Final oynadı.  Bu süreçte Galatasaray  2011-12, 2012-13 ve 2013-14 sezonlarında üç kez üst üste Deloitte Para Ligi’nde ilk 20 kulüp içinde, 2014-15 sezonunda da 21.olarak ilk 30 içinde yer aldı.

 

Parasal gelirini artıran Galatasaray yine bu dönemde, 2013 ve 2014’te Uluslararası marka değerlendirme kuruluşu Brand Finance’in, kulüplerin maç hasılatı, yayın bedeli, lisans hakkı ve sponsorluk kazançlarını dikkate alarak yaptığı sıralamada dünyanın en değerli 50 futbol kulübü markası içinde kendine yer buldu ve çoğu Avrupalı büyük kulübü geride bırakarak 17.sıraya kadar yükseldi.

 

Ünal Aysal döneminde Galatasaray’ın gelirleri önemli ölçüde artarken, takım maliyeti de olağanüstü yükseldi. Avrupa ve Süper Lig’de yüksek sportif başarıya ulaşma hedefi, başta yıldızlar olmak üzere, diğer takım futbolcularıyla da uzun vadeli ve yüksek tutarlı kontratları beraberinde getirdi. Bu uygulamalar takım maliyetlerini büyük ölçüde artırırken, daha sonra Fatih Terim’in takımdan ayrılmasıyla gelen konsantrasyon kaybına ilaveten, Paso Lig uygulamasının da başlaması, tribünlerde önemli miktarda seyirci sayısının düşmesine neden oldu. Bu durum doğal olarak kulübün başta maç günü gelirleri olmak üzere, diğer gelir kalemlerinde hatırı sayılır düşüşlere sebep oldu. Bir yandan en önemli gelir kalemlerinde düşüşler yaşanırken, diğer taraftan ülke ekonomik konjonktüründeki olumsuz gelişmeler, döviz kurlarındaki artış ve yüksek finansman maliyetleri kulübün mali yapısında ciddi baskı yarattı ve kulübün zararlarının giderek yükselmesine sebep oldu.

 

Galatasaray ne yapmalı?

 

2014 Mayıs’ında UEFA’ya verilen taahhütler ve mali yapıdaki olumsuzluklar, gelir- gider yapısındaki dengesizlikler devam ederken, sezon başında yapılan yüksek tutarlı transfer harcamaları Galatasaray’ın zararlarının daha da büyümesini beraberinde getirdi. Ayrıca, bu transferler UEFA’nın dikkatini çekti. Artan giderleri karşılamada yetersiz kalan gelirler, verimli ve etkin kullanılmayan kaynaklar, kulübün mali disiplinini yitmesine ve sonuçta büyük zararların oluşmasına yol açtı.

 

Peki, Galatasaray içine girdiği kısır döngüden kurtulabilir mi? Ya da nasıl kurtulacak? Bu bilgiler ışığında bakıldığında Galatasaray’ın kısa vadede bu yükümlülükleri yerine getirme konusunda acilen ilave kaynaklar yaratması gerekiyor. Kulüp başkanı Dursun Özbek’in açıklamalarına göre Kulüp yıllık 20 milyon dolar faiz ödüyor. Kulübün üç yıllık zarar toplamı 134,2 Milyon Euro’ya ulaşmış durumda ve 2015/16 dört aylık zararı da 50 Milyon TL civarında.[1]

 

 

Kısacası, Galatasaray ilave yeni kaynak bulsa bile, kredi borçlarının önemli bir kısmının döviz cinsinden olması, kulübün mali yapısı üzerinde ciddi bir kur baskısı/maliyeti getiriyor. Ayrıca, finansman maliyetleri de dikkate alındığında, Galatasaray’ın hareket alanı bir hayli daralmış durumda.

 

Galatasaray'ın kısa vadede ve orta/uzun vadede alacağı önlemler var. Bunlardan ilki olan  kısa vadeli aksiyonlara bakacak olursak, Galatasaray’ın ivedilikle sıcak para bulması ve mevcut zararını 30 Milyon Euro'ya çekmesi gerekiyor. Bunun için;

 

-    Kısa vadeli yeni kaynak en kritik konu…Bu amaçla ilk yapılacak olanlar: 1) G.Menkul satışı yapabilmek, 2) Sportif AŞ. Hissesi satmak, 3)Yeni bir sponsor sözleşmesi imzalamak, 4) Oyuncu satışı yapmak, 5) Oyuncu ve teknik adamın ücret ve maaşlarında kısıntıya gitmek olarak sayılabilir.

 

-     Orta ve uzun vadeli yaklaşım ise: 1) Kulübün tüm giderlerini kontrol altına alacak bir gider/maliyet kontrolüne yönelmek, 2) Kulübün yüksek maliyetli oyuncularını fayda-maliyet analizi ile yeniden değerlendirerek (gerekirse satarak) maliyetleri minimum seviyelere çekmek ve 36 kişilik kadroyu 25'e çekecek optimizasyonu gerçekleştirmek, 3) Eldeki mevcut varlıkları değerlendirmek suretiyle kaynak yaratmak, 4) Yeni sponsor sözleşmeleri imzalamak, 5) Döviz türünden olan banka kredilerini TL'na, kısa vadeli olan kredileri de orta ve uzun vadeye dönmek (ancak şu an bu dönem çok uygun görünmüyor), 6) Yeni gelir kaynakları yaratmak 7) Kulübün olası risklerini yönetecek bir Risk Yönetim Komitesi kurmak, 8)  Kurumsal Yönetim ve Yönetişimi kulüpte egemen örgüt modeli haline getirmek, 9) Mevcut gayri menkullerin kulübün finansal yapısına katkı sağlamasına olanak sağlayacak projeler geliştirmek, 10) Stadın daha etkin işletilmesi ve koltuk başına geliri maksimize edecek bir organizasyona yönelmek 10) Kulüp içinde ortak akıla ve başarıya ulaşmayı sağlayacak bir dayanışmayı geliştirmek ve bu amaçla arama konferansları düzenlemek, 11) Türk Telekom Arena'nın mülkiyet devrini alabilmek sayılabilir.

 

Sonuç

 

Kısa sürede Galatasaray'ın mevcut zararını belirtilen düzeye (30 Milyon Euro) çekebilmesi için yeterli kaynağa ulaşması çok mümkün görünmüyor. Bu nedenle alınacak en önemli aksiyonlardan birisi Küçülme Politikası olabilir. Ancak, küçülme politikası kısa vadede mali anlamda kulübün finansallarına olumlu katkı sağlamasına karşın, gelirler de yaşanacak düşüş, sportif performansı geriletebilecektir. Bu dönemde kulüp vites küçülteceği için vizyonunu da daraltacaktır. Bu durum ise yıldız oyuncuların takımda kalmasını zorlaştırabilecektir. Her ne kadar, finansal açığa sebep olan faktörlerin başında, futbolcu ve teknik kadro ile personel maliyetleri geliyor olmakla birlikte, Galatasaray günümüz futbolunun bir Show business olduğu gerçeğini de  unutmamak zorundadır. Bu nedenle kulübün konuya daha geniş bir perspektiften bakma zorunluluğu bulunuyor. Bunun için de varlık satışı, en optimal çözüm yolu olarak görünüyor.

 

UEFA yaptırımının dışında bir başka önemli olay da: 3 yıldır üst üste zarar eden halka açık Sportif AŞ.’nin 5 yıl art arda zarar etmesi durumunda, Kulübün yönetimi ve denetimi altında bulunan A Grubu kurucu senetleri ve Yönetim Kurulu’nu  belirleme imtiyazları, Sermaye Piyasası Kurulu’na geçecek olması olasılığıdır. Bu nedenle bu konu ivedilikle Galatasaray yönetiminin en öncelikli gündem maddesi olmalıdır.  Bu önemli riski bertaraf etmek adına son derece önemli 2 mali yılın çok iyi değerlendirilmesi gerekiyor. Ayrıca, yine UEFA FFP kriterlerine uyum açısından da bu sürenin çok iyi kullanılması, Galatasaray’ı gelecekte çok önemli dertlerden kurtaracaktır.

 

Finansal darboğazdan kurtulduktan sonra, kalıcı sportif başarıyı, mali performansa dönüştürüp yurtiçi ve yurtdışında yeni gelir kaynaklarına ulaşmak, marka gücünden yararlanıp her sezon gelirleri maksimize etmek Galatasaray için bir zorunluluk olarak karşımıza çıkıyor. Tüm bunlar için ise, camianın birbiriyle didişmesi yerine, hep birlikte kenetlenip kulübü krizden çıkartacak bir kriz yönetimine ve stratejik gelişim planları yapmaya ihtiyaç var.

 

Son söz olarak şunu söyleyebiliriz. Galatasaray sahip olduğu varlıkları ve marka değeriyle, bu finansal darboğazın üstesinden gelebilecek bir potansiyele sahiptir. Yeter ki, Galatasaraylılar birbirleriyle kenetlenip ortak akıla ulaşabilsinler.{jcomments on}



[1] Hürriyet, 21 Ocak 2016, ‘’+1’i Kurtarma Planı’’

                    linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

Bu İçerik  12093  Defa Okunmuştur
 

Degerli yazarimiz Tuğrul Akşar Cuma, 02 Nisan 2010.

YAZARIN DIGER YAZILARINI GORMEK ICIN TIKLAYIN

Neden Futbol Ekonomisi?

 

www. Futbolekonomi.com’un  vizyon ve misyonu temel olarak  Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi’nin (FESAM) vizyon ve misyonuna paralel ve aynı düzlemdedir.

 

Bu bağlamda temel misyonumuz: Futbolun yerel ve küresel makro özelliklerini incelemek ve yeni yapısal modeller önermek; bu kapsamda entelektüel gelişimi hızlandırmak ve buna ilişkin referans olabilecek bir database oluşturmak ve bunu tüm futbol araştırmacılarının emrine sunmak... Bu amaçla yapılan çalışmaları yayımlamak; gerekli her türlü bilimsel futbol araştırma ve geliştirme projelerine entelektüel anlamda destek vermek.

 

Temel Vizyonumuz: Önerilen yeni modellerin gerçekleştiğini görmektir.

 devamı >>>

finansal-futbol-anim-1

tugrulaksar_ge_roportaj

Tuğrul Akşar Güngör Urasın sorularını yanıtlıyor

  Yazar Tuğrul Akşar,
Milliyet Gazetesi Yazarı Güngör Uras'ın
sorularını yanıtlıyor.
detay için tıklayınız..

 

Spor Endexi

 

30/12/2024

Kapanış Günlük
Değişim %
  BİST 100

9.889,71

-1,35

 bjk BJKAS

4,91

-1,80

 fb FENER

48,20

+4,24

 gs GSRAY

2,07

-67,14

 trabzon TSPOR

1,00

+6,38

   SPOR ENDEKSİ

3.238,98

+2,49

Videolar

Tuğrul, Tuğrul Akşar, Pusula, Ekonomi, Futbol, Futbol Ekonomi, Mali,VİDEONUN DEVAMI VE DİĞER VİDEOLAR İÇİN TIKLAYIN.

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 44792067

TRENDYOL SÜPER LİG 2024-2025 SEZONU

  

 

 Sıra TAKIMLAR 0 G B M A Y AV

1

Galatasaray 17 15 2  0 49 20 28 47
2 Fenerbahçe 17  12   3 2 42  16   26

39

3 Samsunspor 17 10 3  4

31

18 13

33

4 Eyüpspor 18  8  6 4 29 19 10 30
5 Göztepe 17 8 4  5 32  23 9 28
6 Beşiktaş 17 7 6 4 26  19 

  7

 27 
7

Başakşehir

17 7  5  5 28 23 5 26
8 Gaziantep 16 6 4

7

24 26 -2 22
9 Kasımpaşa 17 4 9 4 24    25  -1 21
10 Alanyaspor 17 5 6 6 18 20 -2 21
11 Ç.Rizespor 17 6 3 8

17

26  -9 21
12 Antalyaspor 17 6 3 8 21 

32

-11 21
13 Konyaspor 17 5 5

7

19  25  -6 20
14 Trabzonspor 17 4 7 6 25 24 1 19
15 Sivasspor 17 5 4 8 20 27 -7 19
16

Kayserispor

17

3

7 7 17 33 -16 16
17 Bodrum FK 17 4 3 10 13 23 -10 15
18 Hatayspor 17 6 10 15 29  -14 9

19

A.Demirspor 17 2 2 13 15 37 -22 8

 

                 

Okur Yazar


Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

Yazılarınızı  info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

 

 

Annual Review of Football Finance 2023

Annual Review of Football Finance 2023

Deloitte Sports Grup'un Avrupa Futbol Finansmanına ilişkin 32. kez düzenlediği yıllık futbol finans raporuna göre, Avrupa futbol pazarı 2021 - 22 sezonunda bir önceki yıla göre %7 büyüyerek 29.5 Milyar Euro büyüklüğüne ulaştı. Rapora ulaşmak için tıklayınız

Deloitte Money League - 2024

Deloitte Money league 2024

Deloitte Money League Raporunu 27. kez yayınladı. Rapora göre Avrupa'nın en zengin 20 kulübünün 2022-23 sezonunda gelirleri toplam 10.5 Milyar Euro'ya ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

UEFA Kulüp Finans&Yatırım Raporu 2024

 

UEFA Raporu-2023

UEFA Kulüp futbolunun finansal durumları ve yatırımlarına ilişkin yıllık görünüm ve benchmark raporunu yayınladı. Okumak için tıklayınız

 


 

2021-Money-league-Raporu

 

Yirmidördüncü Deloitte Money League raporuna göre Barcelona'nın 715.1 Milyon Euro'luk geliriyle ilk sırada yer aldığı, tamamı merkez lig kulüplerinden oluşan ve bir önceki yıla göre gelirleri %12 azalan Para Ligi raporunu okumak için tıklayınız

 


 

 

annual report 202021 photo

 

Avrupa Futbolunun patronu UEFA’nın gelirleri 5.7 Milyar Euro’ya Ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

 


 

 UEFA-Kulup-Futbolu-Lisanslama-2023


UEFA’nın 2023’te yayınladığı en son  Kulüp Lisanslamaya İlişkin Karşılaştırma raporuna göre kulüpler Pandemi döneminde 7.3 Milyar Euro zarar ettiler. UEFA raporu, Avrupa kulüp futbolunun endişe verici bir resmini çiziyor. Raporu okumak için tıklayınız.

 


    

191112 Aktifbank Ekolig

 

Türk futbolunun gelirlerinin ve ekonomik görünümünün mercek altına alındığı Futbol Ekonomi Raporu – EkoLig'in dördüncü sayısı yayınlandı. Süper Lig’in 2017-2018 sezonu sonunda 3,2 milyar TL olan geliri, 2018-19 sezonunda 4,2 milyar TL’na ulaştı. Bkz.

 

 

master bm report lowres

 

The European Club Footballing Landscape 2022


UEFA'nın Avrupa Lulüp futboluna ilişkin 13, kez yayınladığı, Covid-19'un etkilerinin de analiz edildiği raporu okumak için Bkz.


 

 EkoSpor-y

“Ekospor’un aylık bültenlerinden haberdar olmak için tıklayınız”

 

Süper lig Marka değeri araştırma

''Taraftar Algısına Göre Türkiye Süper Ligi Marka Değerini Etkileyen Faktörlerin ve Marka Değeri Boyutlarının Değerlendirilmesi'' Prof. Dr. Musa PINAR öncülüğünde yapılan bu araştırmayı okumak için tıklayınız.

 

 

the-european-elite-2019

KPMG Avrupa’nın 32 Elit Kulübünün değerlemesini yaptı. Süper Lig’den Galatasaray ve Beşiktaş’ın da bulunduğu bu raporda en değerli kulüp 3.2 Milyar Euroluk değeriyle Real Madrid oldu. Raporu okumak için tıklayınız.
 

Endustriyel_futbol

 

Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı Üzerine

Futbolun Endüstriyel gelişimi, kulüplerin sportif ve iktisadi/mali yapılanışını derinden etkiliyor. Dorukhan Acar’ın Kurumsal Yönetim temelli yaklaşımı ile "Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı"yı okumak için tıklayınız

 

 

Türkiye'de Kadın Futbolunun Gelişimi ve Günümüzdeki Durumu

 

imagesCAVM4O4L

 

Dr. Lale ORTA’nın Kadın Futboluna Entelektüel Bir Yaklaşım Sergilediği makalesi için tıklayınız.” 

 

 

İngiliz Futbolunda Kurumsal Yönetişim Üzerine

 

governance_in_football

 

Tüm kulüplerimize ve Türk Futbol yapılanmasına farklı bir bakış açısı kazandırabileceğini düşündüğümüz, İngiliz Parlementosu’nun Kültür, medya ve spor Komitesi’nin hazırladığı raporu okumak için tıklayınız. 

 

money-and-soccer

“Money scorring goals”, Gerçekten de “Para Gol Kaydedebiliyor mu? “

Euro 2012’nin olası ekonomik etkilerini
okumak için tıklayınız. 



FFP

Futbolda Finansal Sürdürülebilirlik Kapsamında ''Finansal Fair Play Başa Baş Kuralı ve Beşiktaş Futbol Kulübü Üzerinde Bir Uygulama 
Hüseyin AKTAŞ/Salih MUTLU,

okumak için tıklayınız.