Endüstriyel Futbol için Önsöz:
Bizi Takip Edin Futbol ekonomisi facebookta futbol ekonomisi twitterde
x
Buradasınız >> Ana Sayfa Haberler & Makaleler Genel Tuğrul AKŞAR Endüstriyel Futbol için Önsöz:

Endüstriyel Futbol için Önsöz:

  Tuğrul AKŞAR

 

 

Orhan Pamuk’un ‘’Yeni hayat’’ isimli romanı şöyle başlar: ‘’Bir gün bir kitap okudum, hayatım değişti’’. Buna benzer ifadeyle söylemek istersem, gerçekten bende (değişik tarihlerde de olsa) birgün iki kişiyle tanıştım, futbola bakış tarzım, yazın yaşamım değişti. Bu kişiler sevgili dostum Tayfun ÖNEŞ ve diğeri ise çok saygı ve sevgi duyduğum EYLEM-Etkin Yönetim Liderlik Eğitim Merkezi uzmanı akademisyen Kutlu MERİH idi...

 

 Bu kitabın oluşum fikri de, bu tanışmaların sonucunda yavaş yavaş oluştu ve şekillendi.

 Elinizdeki kitabın öyküsüne gelince...Okurlarımın çoğundan mail alırım. Hemen hemen hepsini de mutlaka yanıtlarım. Bazı okurlarımla da düzenli yazışır, fikir alışverişi yaparım. İşte böylesi maillerden birisi birgün Kutlu MERİH’ten gelmişti. Kutlu hoca her nasılsa benim ‘’Futbol A.Ş.’’  başlığı ile NTVMSNBC’de çıkan yazımı okumuş, benimle tanışmak istiyordu.  Büyük bir heyecanla gidip, Kutlu MERİH’le tanıştım. İlk karşılaşmamızda Kutlu MERİH’in,  alışılmışın dışında stratejik bir yaklaşım tarzı ile konuları değerlendirdiğini gördüğümde; bu tanışmanın çok yönlü, verimli ve uzun erimli olmasını dilemiştim. Kutlu hoca bir stratejist olarak, ‘’futbola daha farklı bakmaktan, büyük resmi görmekten’’, kısacası ‘’Futbola stratejik yaklaşmaktan’’ sözediyordu. Aksi halde yazılanların sadece günlük birer köşe yazısı olarak kalacağını belirtiyordu. Düşündüm. Doğruydu dedikleri...

 O halde ne yapmam gerekiyordu? Kitap yazma önerisi zeten içimde sürekli yanan bir ateşti. Kutlu hoca bu yaklaşımıyla, içimdeki ateşin üzerine benzin döktü adeta. Aslında her yazar bir kitabı olsun ister. Bir de okuyanı tabi ki...Ancak, bunu becermenin ne kadar güç bir şey olduğunu da, sevgili dostum Tayfun ÖNEŞ’in bundan 3 yıl önce ‘’İçimizdeki Futbol, Dışımızdaki Futbol’’ isimli kitabını çıkartırken, yaşadığı sıkıntılardan biliyorum. Ayrıca bir köşe yazarının gündelik, haftalık yorumlarını içeren yazılarını, kitap adı altında toplamasına da oldum olası hiç sıcak bakmadım. Bu nedenle yazdıklarımın kitaplaştırılmasının, pratikte okura ne yarar sağlayacağını hep kendi kendime sorguladım. Daha doğrusu yazdıklarımın kitaplaştırılmaya değip değmeyeceği konusundaki kuşkularım, bu işi sonlandırma konusunda, işi zamana bırakmama neden oldu. Ancak yazmaya başladıkça, bu yazıların bir şekilde güncelleştirilerek ve daha geniş bir teorik alt yapıya büründürülerek, kitaplaştırılmasının da bir toplumsal gereksinim olduğunu düşündüm. İşte bu koşullar altında kitap fikri de olgunlaşıp hazır hale geldi.

 

Başlangıçta, sadece yayımlanmış yazılarımızdan, futbolun endüstriyel kısmına ilişkin olanlardan bir seçki oluşturacaktım. Ancak, benden on-on beş sayfa giriş mahiyetinde bir yazı yazmam istendi. İşte bu kitabın yazılış öyküsü de böyle başladı. On- onbeş sayfa giriş yazayım derken, birden kendimi ‘’Endüstriyel Futbol’’ isimli, elinizdeki bu kitabın içinde buldum. Kitabı yazmaya karar verdiğimizde aylardan Mayıs’tı ve kitap Eylül’ün sonunda metin olarak tamamlanmıştı. Ancak iş bununla bitmiyordu. Kitabın içerik ve kapsam olarak tekrar tekrar gözden geçirilmesi, bilgilerin karşılıklı kontrol edilmesi ve sürekli güncellenmesi gerekiyordu. Bu konuda Kutlu MERİH’in en az benim kadar bu kitaba emeği geçtiğini burada yinelemekten memnuniyet duyuyorum. Sadece gözden geçirme, kontrol mu? Aynı zamanda kaynak sağlama, sürekli fikir alış verişinde bulunmada da Hoca’nın ciddi emek ve çabasına burada bir kez daha teşekkür etmek istiyorum

 

Yaklaşık dört yıldır ntvmsnbc’de yazıyorum. Bilenler bilir, gerçekten de bu sitenin saygınlığını ve ciddiyetini burada yinelemeye gerek görmüyorum. Bunun dışında elimden geldiğince Cumhuriyet Spor’da, Futbol Ateşi’nde, Verkac.org’da yazmaya çalışıyorum.. 

 

Yazmaya ilk heves saldığım günlerde, (aynı zamanda iyi bir okuyucuydum. Hala da öyle olduğumu düşünüyorum. Okuduğum ve ilgimi çeken konuları mutlaka, bir şekilde klase eder, arşivlerim) Tayfun ÖNEŞ’in nitelikli, içten ve bir çırpıda okunup biten, ama düşündüren yazılarının sıkı bir takipçisiydim (hala öyleyimdir). Tayfun ÖNEŞ benim bu işe başlamam da çok büyük bir etken olmuştur. Olumlu motivasyonları, yapıcı ve nazik eleştirileri hep beni bu işin içine çekti. Kısacası, ‘’iki kalas bir heves’’ bu işe başladığımda beni yönlendiren sevgili dostum Tayfun ÖNEŞ’in benim üzerimdeki emeğinin ve harcadığı çabalarının karşılığını, bu kitapla verebilmişsem, kendimi mutlu hissederim.  Kitabın müsvettelerini okuma ve virgülüne kadar kontrol etme özverisini gösteren, fikirlerine ve yorumlarına çok değer verdiğim sevgili Tayfun ÖNEŞ’e de buradan ne kadar teşekkür etsem azdır.  Ve iyiki seninle tanışmışım Tayfun diyorum.

 Çağımızın bilgi çağı olmasına ve ‘’Google’’ gibi süper bir arama motoruna sahip olmamıza karşın, internet dünyasında özellikle de ülkemizde en az bilginin bulunduğu ya da bilgiye ulaşılması en güç olan yerlerin başında spor kulüpleri geliyor. Ne yazık ki, üç büyük spor kulübümüzün faaliyet raporlarını, mali tablolarını bulmak çok ciddi bir sorun oldu benim için. Zaten bu finansallar olmasaydı, kitabın da çok fazla anlamı olmayacaktı...Bu finansalların bulunmasında çok büyük katkıları geçen sevgili çalışma arkadaşlarım Hasan ANLAR, Erdoğan YILMAZ ve sevgili dostum Coşkun YILMAZ’a  teşekkür ediyorum. Yine Deloitte’nun ‘’ Annual  Review  of  Football Finance’’ isimli 2004 Ağustos tarihli en son raporunu,  bana ulaştıran sevgili Gökhan ALPMAN’a ne kadar teşekür etsem, yeterli olmayacaktır. Türkiye’de basımı, dağıtımı olmayan ve dörtyüzotuz euro satış fiyatı bulunan bir raporu bana, üç gün gibi bir sürede İngiltere’den, herhangi bir ücret talep etmeksizin sağlayan denetçi arkadaşım Gökhan ALPMAN’a huzurlarınızda bir kez daha teşekkürü borç bilirim. Deloitte’un bu raporundan ne çok yararlandığımı, kitabın ilerleyen bölümlerinde göreceksiniz. Bu kitabın yazımında, bu rapor  benim için gerçekten de ‘’pivot’’ bir kitap oldu. Bu nedenle Gökhan ALPMAN’a ayrıca teşekkür ediyorum.

 Yeri gelmişken belirtmekte yarar görüyorum. Spor Kulüplerinin finansal tablolarını sağlamak başlı başına bir sorun olmakla birlikte; aynı kulübün değişik yayınlarında, aynı konuya ilişkin farklı rakam ve verilerin olması da işimizi ciddi ölçüde zorlaştırmıştır. Bu farklılıkların okuyucuyu yanlış mecraya yönlendirmemesi için, elimden geldiğince bu verileri karşılıklı kontrol etmeye çalıştıysam da, kitapta aynı konuya ilişkin farklı veriler olabilir. Okurun konuya böyle yaklaşmasını ve bir çelişki olarak algılamamasını diliyorum. Sadece bizim kulüplerimizin verileri mi farklı olan! Örneğin  Avrupa futbol piyasasının büyüklüğü Deloitte’a göre 7.2 Milyar Euro iken; business Week’e göre 10 milyar Euro...Yine buna benzer verilere kitap içinde dikkatli okur rastlayabilecektir.

Ülkemizde özellikle futbolun çeşitli nedenlerden dolayı tam kayıt altına alınamaması, bilgilerin sağlıklı olup olmadığı konusunda da bazı tartışmalara sebep olabilir ama biz bunu da gözeterek yorumlarımızı yapmaya çalıştık.

Kitabımızı üç bölümden oluşturduk. İlk bölüm Endüstriyel Futbol’un teorisi ve pratiği üzerine kuruldu.  Teorik bilgilerimizi elimizden geldiğince pratikteki bilgilerle birleştirmeye ve her konuyu örneklemeye çalıştık. Okurun bu anlamda kitabı okurken sıkılmayacağını tahmin ediyorum. Ama şunu da itiraf etmeliyim ki, bu kitabı okumak, ortalamanın üzerinde bir ilgi, yoğun bir dikkat  ve sabır gerektiriyor. Ancak, bugüne kadar söylenmeyen çoğu şeyi de bu kitapla telaffuz etmiş olacağız. Belki, kitaba daha sonradan gelecek katkılarla, bir sonraki baskıda daha mükemmel bir kitaba ulaşabileceğiz. Ancak tüm bu çabalarımın sonucunda bu kitabın bir referans kitabı, el altında tutulması gereken bir kitap olmasını diliyorum. Umarım öyle de olur. İçerik ve yapılan analizler bakımından bu konuda bir boşluğu dolduran kitap olmasını ümit ediyorum.

Bu kitabın yazılmasında en büyük desteği ve sabrı gösterenler ise şüphesiz ki, sevgili eşim Yasemin ve kızlarım Tuğçe ile Ece oldu. Kendilerine bu süre içinde yeterli zamanı ayıramama karşın, bana her türlü tahammül ve sabrı göstermeleri nedeniyle, kendilerine ne kadar teşekkür etsem azdır. Mesai satleri dışında, kitabın yazımı aşamasında bana her türlü olanağı yaratan ve ciddi destek olan sevgili Eşim ve iki afacan kızıma bu kitabı ithaf etmek istiyorum. Üçü de benim için yaşamımın ayrılmaz birer parçası...

Hiç bir şeyin ve hiç bir kimsenin mükemmel olamayacağını biliyorum. Bu anlamda bu kitap, kendi ölçüsünde en iyiyi yakalamaya çalışan bir misyon ve vizyona sahip te olsa, yine de bir çok eksiği ve eleştiriye konu bir çok yönü olabileceği olasılığını gözardı etmiyorum. Bu nedenle bu tür eksiklik ve olası hatalardan dolayı da okurlarımdan şimdiden özür diliyorum. Kitapta elimden geldiğince objektif bir gözle konulara yaklaşmaya çalıştım.

Kitaba ilişkin her türlü eleştiri, öneri ve yorumlarınızı Bu e-Posta adresi istek dışı postalardan korunmaktadır, görüntülüyebilmek için JavaScript etkinleştirilmelidir   adresine bekler,  sevgi ve saygılarımı sunarım.{jcomments on}

 

Tuğrul AKŞAR,                                                                                   İstanbul,  04.10.2004

                    linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

   Yeni bir Anlayış, yeni bir Bakış..

   

Bu İçerik  16735  Defa Okunmuştur
 

Degerli yazarimiz Tuğrul Akşar Cuma, 02 Nisan 2010.

YAZARIN DIGER YAZILARINI GORMEK ICIN TIKLAYIN

Neden Futbol Ekonomisi?

 

www. Futbolekonomi.com’un  vizyon ve misyonu temel olarak  Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi’nin (FESAM) vizyon ve misyonuna paralel ve aynı düzlemdedir.

 

Bu bağlamda temel misyonumuz: Futbolun yerel ve küresel makro özelliklerini incelemek ve yeni yapısal modeller önermek; bu kapsamda entelektüel gelişimi hızlandırmak ve buna ilişkin referans olabilecek bir database oluşturmak ve bunu tüm futbol araştırmacılarının emrine sunmak... Bu amaçla yapılan çalışmaları yayımlamak; gerekli her türlü bilimsel futbol araştırma ve geliştirme projelerine entelektüel anlamda destek vermek.

 

Temel Vizyonumuz: Önerilen yeni modellerin gerçekleştiğini görmektir.

 devamı >>>

finansal-futbol-anim-1

tugrulaksar_ge_roportaj

Tuğrul Akşar Güngör Urasın sorularını yanıtlıyor

  Yazar Tuğrul Akşar,
Milliyet Gazetesi Yazarı Güngör Uras'ın
sorularını yanıtlıyor.
detay için tıklayınız..

 

Spor Endexi

 

05/11/2024

Kapanış Günlük
Değişim %
  BİST 100

8.698,48

-0,17

 bjk BJKAS

4,48

-2,18

 fb FENER

100,30

0.00

 gs GSRAY

6,83

+0,15

 trabzon TSPOR

0,93

0,00

   SPOR ENDEKSİ

3.075,321

-0,41

Videolar

Tuğrul, Tuğrul Akşar, Pusula, Ekonomi, Futbol, Futbol Ekonomi, Mali,VİDEONUN DEVAMI VE DİĞER VİDEOLAR İÇİN TIKLAYIN.

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 43177185

TRENDYOL SÜPER LİG 2024-2025 SEZONU

  

 

 Sıra TAKIMLAR 0 G B M A Y AV

1

Galatasaray 11 10  0 32 11 21 31
2 Fenerbahçe 11  8   2 1 27  9   18

26

3 Samsunspor 12 8 1  3

24

13 9

25

4 Eyüpspor 12  6   4  2 18  11 7 22
5 Beşiktaş 11 6 3  2  19  10 9 21
6 Göztepe 11 5 3 3 19  13 

  6

 18 
7

Sivasspor

12 5  2  5   17 20 -3 17
8 Başakşehir 11 4 4

17  14 3 16
9 Kasımpaşa 12 3 5 4 16    19  -3 14
10 Konyaspor 12 4 2 6 14  20 -4 14
11 Antalyaspor 12 4 2 6

15

24   -9 14
12 Rizespor 11 4 1 6 10  19 -9 13
13 Trabzonspor 11 2 6

3

12  14  -2  12
14 G.Antep FK 11 3 3 5 15 18 -3 12
15 Kayserispor 11 2 6 3 11 16 -5 12
16

Bodrumspor

12

3

2 7 10 16 -6 11
17 Alanyaspor 11 2 4 5 9 14  -5 10
18 Hatayspor 11 3 7 10 18  -8 6

19

A.Demirspor 11 0 2 9 9 25 -16

 

                 

Okur Yazar


Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

Yazılarınızı  info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

 

 

Annual Review of Football Finance 2023

Annual Review of Football Finance 2023

Deloitte Sports Grup'un Avrupa Futbol Finansmanına ilişkin 32. kez düzenlediği yıllık futbol finans raporuna göre, Avrupa futbol pazarı 2021 - 22 sezonunda bir önceki yıla göre %7 büyüyerek 29.5 Milyar Euro büyüklüğüne ulaştı. Rapora ulaşmak için tıklayınız

Deloitte Money League - 2024

Deloitte Money league 2024

Deloitte Money League Raporunu 27. kez yayınladı. Rapora göre Avrupa'nın en zengin 20 kulübünün 2022-23 sezonunda gelirleri toplam 10.5 Milyar Euro'ya ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

UEFA Kulüp Finans&Yatırım Raporu 2024

 

UEFA Raporu-2023

UEFA Kulüp futbolunun finansal durumları ve yatırımlarına ilişkin yıllık görünüm ve benchmark raporunu yayınladı. Okumak için tıklayınız

 


 

2021-Money-league-Raporu

 

Yirmidördüncü Deloitte Money League raporuna göre Barcelona'nın 715.1 Milyon Euro'luk geliriyle ilk sırada yer aldığı, tamamı merkez lig kulüplerinden oluşan ve bir önceki yıla göre gelirleri %12 azalan Para Ligi raporunu okumak için tıklayınız

 


 

 

annual report 202021 photo

 

Avrupa Futbolunun patronu UEFA’nın gelirleri 5.7 Milyar Euro’ya Ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

 


 

 UEFA-Kulup-Futbolu-Lisanslama-2023


UEFA’nın 2023’te yayınladığı en son  Kulüp Lisanslamaya İlişkin Karşılaştırma raporuna göre kulüpler Pandemi döneminde 7.3 Milyar Euro zarar ettiler. UEFA raporu, Avrupa kulüp futbolunun endişe verici bir resmini çiziyor. Raporu okumak için tıklayınız.

 


    

191112 Aktifbank Ekolig

 

Türk futbolunun gelirlerinin ve ekonomik görünümünün mercek altına alındığı Futbol Ekonomi Raporu – EkoLig'in dördüncü sayısı yayınlandı. Süper Lig’in 2017-2018 sezonu sonunda 3,2 milyar TL olan geliri, 2018-19 sezonunda 4,2 milyar TL’na ulaştı. Bkz.

 

 

master bm report lowres

 

The European Club Footballing Landscape 2022


UEFA'nın Avrupa Lulüp futboluna ilişkin 13, kez yayınladığı, Covid-19'un etkilerinin de analiz edildiği raporu okumak için Bkz.


 

 EkoSpor-y

“Ekospor’un aylık bültenlerinden haberdar olmak için tıklayınız”

 

Süper lig Marka değeri araştırma

''Taraftar Algısına Göre Türkiye Süper Ligi Marka Değerini Etkileyen Faktörlerin ve Marka Değeri Boyutlarının Değerlendirilmesi'' Prof. Dr. Musa PINAR öncülüğünde yapılan bu araştırmayı okumak için tıklayınız.

 

 

the-european-elite-2019

KPMG Avrupa’nın 32 Elit Kulübünün değerlemesini yaptı. Süper Lig’den Galatasaray ve Beşiktaş’ın da bulunduğu bu raporda en değerli kulüp 3.2 Milyar Euroluk değeriyle Real Madrid oldu. Raporu okumak için tıklayınız.
 

Endustriyel_futbol

 

Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı Üzerine

Futbolun Endüstriyel gelişimi, kulüplerin sportif ve iktisadi/mali yapılanışını derinden etkiliyor. Dorukhan Acar’ın Kurumsal Yönetim temelli yaklaşımı ile "Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı"yı okumak için tıklayınız

 

 

Türkiye'de Kadın Futbolunun Gelişimi ve Günümüzdeki Durumu

 

imagesCAVM4O4L

 

Dr. Lale ORTA’nın Kadın Futboluna Entelektüel Bir Yaklaşım Sergilediği makalesi için tıklayınız.” 

 

 

İngiliz Futbolunda Kurumsal Yönetişim Üzerine

 

governance_in_football

 

Tüm kulüplerimize ve Türk Futbol yapılanmasına farklı bir bakış açısı kazandırabileceğini düşündüğümüz, İngiliz Parlementosu’nun Kültür, medya ve spor Komitesi’nin hazırladığı raporu okumak için tıklayınız. 

 

money-and-soccer

“Money scorring goals”, Gerçekten de “Para Gol Kaydedebiliyor mu? “

Euro 2012’nin olası ekonomik etkilerini
okumak için tıklayınız. 



FFP

Futbolda Finansal Sürdürülebilirlik Kapsamında ''Finansal Fair Play Başa Baş Kuralı ve Beşiktaş Futbol Kulübü Üzerinde Bir Uygulama 
Hüseyin AKTAŞ/Salih MUTLU,

okumak için tıklayınız.