Avrupa Futbolu İflasa mı Sürükleniyor?
Bizi Takip Edin Futbol ekonomisi facebookta futbol ekonomisi twitterde
x
Buradasınız >> Ana Sayfa Haberler & Makaleler Mali Tuğrul AKŞAR Avrupa Futbolu İflasa mı Sürükleniyor?

Avrupa Futbolu İflasa mı Sürükleniyor?

Tuğrul Akşar/ 27 Şubat 2012  UEFA’nın kendisine bağlı 53 ülke federasyonunda mücadele eden Avrupalı 734 üst düzey profesyonel kulübün 2010 tarihli finansal verilerine göre Kulüp Lisanslama Kriterleri kapsamında düzenlediği finansal rapor geçen ay yayınlandı.

Raporda çok ilginç istatistikler ve finansal bilgiler mevcut. Bu rapor Avrupa futbolunun içinde bulunda vaziyet hakkında da bize ilginç bilgiler veriyor.

 

Raporda yer alan verilere göre Avrupa futbolu gırtlağına kadar borca batmış durumda. Ya da finans literatürüne uygun konuşacak olursak, Avrupalı kulüplerin yer aldığı liglerden 19’u borca batık durumda ve bu liglerde yer alan kulüplerin neredeyse üçte ikisinden fazlasının  gelirleri  giderlerini karşılamakta yetersiz kalıyor. Bu nedenle bu liglerde yer alan kulüpler yoğun borçlanmaya yönelerek, bu açıklarını kapatmaya çalışıyor. Aşırı borçlanma ise kulüpleri ciddi finansal darboğazlara sokmuş durumda.

 

Finansal Açık Veren Ligler

Finansal Fazla Veren Ligler

Rusya

İsveç

Romanya

Belarus

Bulgaristan

Danimarka

Yunanistan

Avusturya

Turkiye

Belçika

Ukrayna

Slovakya

Polanya

Macaristan

Çek Cumhuriyeti

Moldovya

Almanya

Kazakistan

Hollanda

Litvanya

İtalya

isviçre

Sırbistan

 

İspanya

 

Portekiz

 

İngiltere

 

Norveç

 

İskoçya

 

Azerbaycan

 

Bosna

 

 

 

Avrupa Futbolu İflasa Gidiyor

 

Bu rapor sonrası UEFA başkanı Michel Platini Fransız Le Monde gazetesinde geçen ay bir söyleşi yaptı ve “Avrupa futbolunun hızla çökmeye doğru gittiğini; belirten Platini,  yaşanan durumun son derece endişe verici olduğunu ve UEFA Başkanı olarak Avrupa futbolunun iflas etmesine izin veremeyeceğini dile getirdi. "Ülkelerden kemer sıkmalarını isteyemeyeceğimiz gibi, hareketsiz de kalamayız. Bu yüzden finansal fair-play uygulamak zorundayız" yorumunu yapan Platini, "Kulüpler, ligler, federasyonlar harekete geçmemizi bekliyor. Futbolu kurtarmamız lazım" dedi.(Didem Eryar Ünlü, Dünya Gazetesi, 2 Şubat 2012;http://www.dunya.com/platini-uefa-kredi-derecelendirme-kurulu%C5%9Fu-rol%C3%BC-%C3%BCstlenmeli-didem-eryar-%C3%BCnl%C3%BC_99_144904_yazar.html)

 

Kulüplerin Gelirleri Arttı Ama Zararları da!

Doç.Dr. Kutlu Merih ile hep dile getirdiğimiz futbol paradokslarından birisi yine acımasız bir şekilde bu konuda diyalektiği çalıştırmış görünüyor.

Bu paradoksu kısaca anımsatacak olursak, Futbol Yönetimi kitabımızda da detayıyla belirttiğimiz üzere, futbol kulüplerinde “gelirler arttıkça, giderler ve buna bağlı olarak verimsizlik ve zararlar da artıyor”

UEFA tarafından düzenlenen bu rapordan da açıkça görülebileceği üzere, bu durum aynen bizim dile getirdiğimiz gibi gerçekleşti.

2010 finansal verilerine göre Avrupalı 735 futbol kulübünün gelirleri 2009 yılına göre yüzde altı artarak 12.8 milyar Euro’ya yükseldi. Yine bu kulüplerin son beş yıldaki gelirleri  %42 artarak 9 milyar Euro’dan 12.8 milyar Euro’ya ulaştı.

Söz konusu rapora göre Avrupa futbolunda son beş yıl içinde kulüplerin zararları  ise, 216 milyon Euro’dan 1.64 milyar Euro’ya ulaştı. Son bir yıl içinde ise bu zarar yüzde otuzaltı artarak  artarak 1.2 milyar Euro’dan 1.6 milyar Euro’ya yükseldi.

Futbolun hızla uçuruma doğru yol alması karşısında, mevcut duruma  müdahalede geç kalınıp kalınmadığı sorusu adı geçen dergi tarafından Platini’ye sorulduğunda ise,  Platini'nin yorumu: "Ticari kuruluşlara uygulanan kurallar, futbol kulüplerine de uygulanmış olsaydı, sektör çoktan iflas etmiş olurdu. Kulüpler her zaman kurallar üstü yaşadılar ve borçlanma hakkına sahip oldular. Futbolcu maaşlarına bütçesinin yüzde yüzünden fazlasını ayıran kulüpler bile var! Fakat finansal fair-play ile, kulüpler uyulması gereken kurallar olduğunu öğrendiler. Daha da önemlisi 2013 itibariyle cezalara maruz kalabileceklerini biliyorlar” şeklinde oldu.  

Rapordan Ana Başlıklar

UEFA’nın 2014-15 sezonundan itibaren uygulamaya almaya çalıştığı Finansal Fair-Play uygulaması kapsamında düzenlenen bu raporda yer alan bilgileri kısaca ana başlıklar altında özetleyecek olursak;

- Kulüplerin toplam zararı bir yılda 1.2 milyar eurodan 1.6 milyar euroya yükseldi.

- Kulüplerin geliri 800 milyon dolar artış göstererek 12.8 milyar euroya çıktı.

- Ancak aynı şekilde giderleri 1.1 milyar dolar arttı ve 14.4 milyar euroya yükseldi.

-  Yaklaşık 650 kulüp yüzde 56 kayıp yaşadı.

-  Bütün kulüplerin yıllık zararı yüzde 36 arttı ve 400 milyon euroyu buldu.

-  Son iki yılda Şampiyonlar Ligi’nde ve Avrupa Ligi’nde mücadele eden 200’den fazla kulüplerin yüzde 65’i kazandıklarından fazlasını harcadı.

- Avrupa’daki liglerden 19’u finansal açık verirken, 11’i ise fazla veriyor.

- Kulüplerin 2010’da yaptıkları transfer ile oyunculara ödedikleri ücret ve maaş harcamaları toplamı , bir önceki yıla göre %14 artarak 8.2 milyar Euro’ya ulaştı.

- Kulüplerin yapmış oldukları transfer harcamaları içinde transfer için ödedikleri komisyonlar toplamı 775 milyon Euro’ya ulaştı.

-  Avrupalı kulüplerin toplam aktifleri 21 Milyar Euro’ya ulaşırken, pasifteki borçlar toplamı ise 8.6 milyar Euro olarak gerçekleşti.

 

Plati’nin sağ kolu olan UEFA Genel Sekreteri Infantino ise, “bu verilerin ürkütücü olduğunu” belirterek,  “…bu negatif sarmalı sona erdirmeli ve kulüplerin başarı için kumar oynamasına engel olmalıyız. Bu son uyandırma alarmıydı. Avrupa’da futbolu kurtarmak için bu durumu çok hızlı bir şekilde düzeltmemiz gerekiyor” şeklinde beyanda bulunarak, konunun ciddiyetini tekrar gözler önüne serdi.

 

Fair Play nedir?


Kulüplerin finansal olarak daha sağlıklı bir mali yapıya sahip olmaları ve rekabeti ekonomik olarak daha eşit koşullarda sürdürebilmelerine olanak sağlamaya yönelik olarak UEFA tarafından 2009 yılında kabul edilen Finansal Fair Play kuralları, ilk kez 2012 yılı itibariyle hayata geçirilmesi düşünülmüşse de kulüplerin hazır olmaması nedeniyle 2015’e ertelenmişti.

 Bu sezondan itibaren kademeli olarak başlayan Finansal Fair Play’in kuralları öz itibariyle;

 

1. Denk bütçeyi zorunlu kılıyor.

  1. 2. Kulüplerdeki ortak/yönetici ya da üçüncü kişilere ait fonların iadesinin sağlanmasını amaçlıyor.
  2. 3. Kulüplerin transfer harcamalarında gelirlerinin yüzde yetmiş beşini aşmamaları tavsiye olunuyor.

Yukarıda ana ögeleri sayılan Finansal Fair Play Kriterlerinin operasyonel boyuttaki aşağıdaki koşullarının da, 2014-15 sezonuna kadar kulüplerce sağlanmış olması gerekiyor.

 

1.Avrupa Kupaları’na katılmak isteyenler 2014-15 sezonunda bilançolarını dengelemeliler.

2. 2011-12 sezonu ilk sezon. Üç yıl içinde en fazla 45 milyon euro zarar etmelerine izin veriliyor.

3. 2015-16 sezonu itibariyle izin verilen yıllık zarar ise en fazla 30 milyon euro olabilecek.

4.  2018 yılına kadar zararda olan kulüpler ise bu zararlarını yıllık 10.5 milyon seviyesine çekmek zorundalar.

5. Kulüplerin gelirleri; bilet satışları, yayın hakları, ödüller, ürün satışı, reklam, oyuncu satışları üzerinden değerlendirilmeli.

6. Giderler ise transfer ve ücretler üzerinden değerlendirilecektir. Bunun dışında, stat, tesis, altyapı yatırımları gider olarak kayda geçirilemeyecek.

 

Sonuç

Avrupa futbolunun son beş yılda gelirleri önemli artışlar kaydederken, giderlerinde de önemli artışlar yaşandı. Avrupalı üst düzey kulüplerin gelirleri ile giderleri arasındaki bu açığın artması kulüpleri yoğun olarak yabancı kaynak arayışına itti. Bunun doğal sonucu ise aşırı borçlanma oldu. Ancak, aşırı borçlanmanın en büyük sıkıntısı, mali ve iktisadi konjonktürün giderek bozulduğu Avrupa’da kulüplerin fonlama olanaklarını daralttı ve finans maliyetlerini artırdı. Bu ise kulüplerin çok ciddi finansal darboğazlara girmesine  neden oldu. Nitekim İskoç liginin asırlık kulüplerinden Glasgow Rangers’ın 59 milyon Sterlinlik borcu ile kayyuma gitmek durumunda kalması, bu anlattıklarımızın pratikteki en son örneği olarak karşımıza çıkıyor.

 

Peki Ne Yapmalı?

Bu konuya ilişkin düşünce ve görüşlerimiz ile önerilerimizi sizlerle bu sütunlarda paylaşacağız.

 

 

 

 

                    linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

Bu İçerik  19480  Defa Okunmuştur
 

Degerli yazarimiz Tuğrul Akşar Cuma, 02 Nisan 2010.

YAZARIN DIGER YAZILARINI GORMEK ICIN TIKLAYIN

Neden Futbol Ekonomisi?

 

www. Futbolekonomi.com’un  vizyon ve misyonu temel olarak  Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi’nin (FESAM) vizyon ve misyonuna paralel ve aynı düzlemdedir.

 

Bu bağlamda temel misyonumuz: Futbolun yerel ve küresel makro özelliklerini incelemek ve yeni yapısal modeller önermek; bu kapsamda entelektüel gelişimi hızlandırmak ve buna ilişkin referans olabilecek bir database oluşturmak ve bunu tüm futbol araştırmacılarının emrine sunmak... Bu amaçla yapılan çalışmaları yayımlamak; gerekli her türlü bilimsel futbol araştırma ve geliştirme projelerine entelektüel anlamda destek vermek.

 

Temel Vizyonumuz: Önerilen yeni modellerin gerçekleştiğini görmektir.

 devamı >>>

finansal-futbol-anim-1

tugrulaksar_ge_roportaj

Tuğrul Akşar Güngör Urasın sorularını yanıtlıyor

  Yazar Tuğrul Akşar,
Milliyet Gazetesi Yazarı Güngör Uras'ın
sorularını yanıtlıyor.
detay için tıklayınız..

 

Spor Endexi

 

13/12/2024

Kapanış Günlük
Değişim %
  BİST 100

10125,46

+0,66

 bjk BJKAS

4,33

-0,92

 fb FENER

103,30

-0.58

 gs GSRAY

6,54

-0,91

 trabzon TSPOR

0,90

-1,10

   SPOR ENDEKSİ

3.021,26

-0,87

Videolar

Tuğrul, Tuğrul Akşar, Pusula, Ekonomi, Futbol, Futbol Ekonomi, Mali,VİDEONUN DEVAMI VE DİĞER VİDEOLAR İÇİN TIKLAYIN.

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 44417597

TRENDYOL SÜPER LİG 2024-2025 SEZONU

  

 

 Sıra TAKIMLAR 0 G B M A Y AV

1

Galatasaray 14 12 2  0 38 15 23 38
2 Fenerbahçe 14  10   2 2 36  13   23

32

3 Samsunspor 15 9 2  4

29

17 12

29

4 Eyüpspor 15  7   5  3 24 15 9 26
5 Beşiktaş 14 7 4  3  23  15 8 25
6 Göztepe 14 7 3 4 27  20 

  7

 24 
7

Başakşehir

14 6  4  4 24 18 6 22
8 Konyaspor 15 5 4

6

17 22 -5 19
9 Rizespor 14 6 1 7 15    21  -6 19
10 Gaziantep  14 5 3 6 20 21 -1 18
11 Sivasspor 15 5 2 7

20

25   -5 17
12 Antalyaspor 14 5 3 6 18  26 -8 18
13 Trabzonspor 14 3 7

4

20  18  2  16
14 Kasımpaşa 14 3 7 4 18 21 -3 16
15 Kayserispor 14 3 6 5 15 25 -10 15
16

Alanyaspor

14

3

5 6 12 18 -6 14
17 Bodrum FK 14 3 2 9 10 21 -11 11
18 Hatayspor 14 5 8 12 23  -22 8

19

A.Demirspor 14 0 2 12 10 34 -24

 

                 

Okur Yazar


Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

Yazılarınızı  info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

 

 

Annual Review of Football Finance 2023

Annual Review of Football Finance 2023

Deloitte Sports Grup'un Avrupa Futbol Finansmanına ilişkin 32. kez düzenlediği yıllık futbol finans raporuna göre, Avrupa futbol pazarı 2021 - 22 sezonunda bir önceki yıla göre %7 büyüyerek 29.5 Milyar Euro büyüklüğüne ulaştı. Rapora ulaşmak için tıklayınız

Deloitte Money League - 2024

Deloitte Money league 2024

Deloitte Money League Raporunu 27. kez yayınladı. Rapora göre Avrupa'nın en zengin 20 kulübünün 2022-23 sezonunda gelirleri toplam 10.5 Milyar Euro'ya ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

UEFA Kulüp Finans&Yatırım Raporu 2024

 

UEFA Raporu-2023

UEFA Kulüp futbolunun finansal durumları ve yatırımlarına ilişkin yıllık görünüm ve benchmark raporunu yayınladı. Okumak için tıklayınız

 


 

2021-Money-league-Raporu

 

Yirmidördüncü Deloitte Money League raporuna göre Barcelona'nın 715.1 Milyon Euro'luk geliriyle ilk sırada yer aldığı, tamamı merkez lig kulüplerinden oluşan ve bir önceki yıla göre gelirleri %12 azalan Para Ligi raporunu okumak için tıklayınız

 


 

 

annual report 202021 photo

 

Avrupa Futbolunun patronu UEFA’nın gelirleri 5.7 Milyar Euro’ya Ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

 


 

 UEFA-Kulup-Futbolu-Lisanslama-2023


UEFA’nın 2023’te yayınladığı en son  Kulüp Lisanslamaya İlişkin Karşılaştırma raporuna göre kulüpler Pandemi döneminde 7.3 Milyar Euro zarar ettiler. UEFA raporu, Avrupa kulüp futbolunun endişe verici bir resmini çiziyor. Raporu okumak için tıklayınız.

 


    

191112 Aktifbank Ekolig

 

Türk futbolunun gelirlerinin ve ekonomik görünümünün mercek altına alındığı Futbol Ekonomi Raporu – EkoLig'in dördüncü sayısı yayınlandı. Süper Lig’in 2017-2018 sezonu sonunda 3,2 milyar TL olan geliri, 2018-19 sezonunda 4,2 milyar TL’na ulaştı. Bkz.

 

 

master bm report lowres

 

The European Club Footballing Landscape 2022


UEFA'nın Avrupa Lulüp futboluna ilişkin 13, kez yayınladığı, Covid-19'un etkilerinin de analiz edildiği raporu okumak için Bkz.


 

 EkoSpor-y

“Ekospor’un aylık bültenlerinden haberdar olmak için tıklayınız”

 

Süper lig Marka değeri araştırma

''Taraftar Algısına Göre Türkiye Süper Ligi Marka Değerini Etkileyen Faktörlerin ve Marka Değeri Boyutlarının Değerlendirilmesi'' Prof. Dr. Musa PINAR öncülüğünde yapılan bu araştırmayı okumak için tıklayınız.

 

 

the-european-elite-2019

KPMG Avrupa’nın 32 Elit Kulübünün değerlemesini yaptı. Süper Lig’den Galatasaray ve Beşiktaş’ın da bulunduğu bu raporda en değerli kulüp 3.2 Milyar Euroluk değeriyle Real Madrid oldu. Raporu okumak için tıklayınız.
 

Endustriyel_futbol

 

Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı Üzerine

Futbolun Endüstriyel gelişimi, kulüplerin sportif ve iktisadi/mali yapılanışını derinden etkiliyor. Dorukhan Acar’ın Kurumsal Yönetim temelli yaklaşımı ile "Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı"yı okumak için tıklayınız

 

 

Türkiye'de Kadın Futbolunun Gelişimi ve Günümüzdeki Durumu

 

imagesCAVM4O4L

 

Dr. Lale ORTA’nın Kadın Futboluna Entelektüel Bir Yaklaşım Sergilediği makalesi için tıklayınız.” 

 

 

İngiliz Futbolunda Kurumsal Yönetişim Üzerine

 

governance_in_football

 

Tüm kulüplerimize ve Türk Futbol yapılanmasına farklı bir bakış açısı kazandırabileceğini düşündüğümüz, İngiliz Parlementosu’nun Kültür, medya ve spor Komitesi’nin hazırladığı raporu okumak için tıklayınız. 

 

money-and-soccer

“Money scorring goals”, Gerçekten de “Para Gol Kaydedebiliyor mu? “

Euro 2012’nin olası ekonomik etkilerini
okumak için tıklayınız. 



FFP

Futbolda Finansal Sürdürülebilirlik Kapsamında ''Finansal Fair Play Başa Baş Kuralı ve Beşiktaş Futbol Kulübü Üzerinde Bir Uygulama 
Hüseyin AKTAŞ/Salih MUTLU,

okumak için tıklayınız.