Bursaspor Anadolu Takımlarına Örnek Olabilecek mi?
Bizi Takip Edin Futbol ekonomisi facebookta futbol ekonomisi twitterde
x
Buradasınız >> Ana Sayfa Haberler & Makaleler Genel Tuğrul AKŞAR Bursaspor Anadolu Takımlarına Örnek Olabilecek mi?

Bursaspor Anadolu Takımlarına Örnek Olabilecek mi?

Tuğrul Akşar/26 Aralık 2011 Süper Lig’de 2009-10 sezonunu Bursaspor şampiyon olarak tamamladığında, bunun Anadolu takımları için bir uyanış hareketinin başlangıcı olmasını ümit etmiştim. Yine bu sütunlarda 5 Nisan 2010’da kaleme aldığım “Anadolu’dan Şampiyon Çıkabilir mi?

Ya da Rekabetin Ekonomi Politiği”  (http://www.futbolekonomi.com/index.php?option=com_content&view=article&id=1496:) başlıklı yazımda “Türkiye’nin 60’lı yıllarda yaşadığı toplumsal uyanış hareketinin, Süper Lig’de de yaşanabilmesi için Bursaspor çok önemli bir fırsat...Bu nedenle Türk Futbolunda sloganımız: ‘İki, üç daha fazla Bursaspor’ olmalıdır ki, hayallerimiz gerçeğe dönsün” demiştim. 

Şampiyon Olmak Zor. Ama Şampiyon Kalmak Daha Zor!

Son sezonu ve daha sonra yaşanılanları dikkate aldığımda bu endişelerimde ne yazık ki haklı olduğumu gözlemledim. Bursaspor’un geçen yıl ve iki sezon önceki dolu dizgin gidişinin önünde sportif bir engel bulunmuyordu. Hatta şampiyonluğu kaybettiği geçen sezonu Bursaspor açısından, şampiyon olduğu 2009-10 sezonuna göre daha kolay bir sezon olarak gözlemlemiş ve  Bursaspor’un bu sezon da daha başarılı olmasını beklemiştim.

Çünkü Süper Lig’deki sportif konjonktür Bursaspor’u desteklemeye devam etmekteydi. Üç büyükler hala toparlanamamış ve ortaya koydukları futbol, Bursaspor’un oynadığı futboldan çok daha üstün de değildi. Yani, tüm koşullar ve futbol kamuoyu aslında Bursaspor’un şampiyonluğu için müsaitti. Ama olmadı. Bursaspor’da ciddi bir konsantrasyon kaybı içindeydi ve sezonu şampiyon takımın arkasından 21 puan geride tamamlamak durumunda kalmıştı.

Bu Performans Bursaspor’u Play Off’a Taşımaz

Bu seneki duruma baktığımızda ise; Bursaspor 19 puan ile 13. Sırada ve liderden tam 18 puan geride. Bu durumun devam etmesi Bursaspor’u play off’a taşımaya yetmeyecek gibi görünüyor. Ancak, henüz daha zaman geçmiş değil ve çok karamsarlığa kapılmamalı diye düşünüyorum. Bursaspor ligin ikinci yarısında yeniden toparlanıp, en azından play off’a adını yazdırabilir. Ama bunun için Bursaspor’un sportif, yönetsel, iktisadi-mali ve alt yapı olarak yapacağı  çok önemli şeyler var.

Bursaspor alacağı aksiyomlar, ortaya koyacağı sportif performans ve gerçekleştireceği kurumsal yönetim yapılanması ile Trabzonspor’dan sonra  Anadolu kulüplerine örnek olmaya devam etmek zorunda. Bursaspor’a tarih böyle bir misyon yüklemiş durumda. Bursaspor bu sorumluluktan kaçamaz, kaçmamalı da…

Bursaspor Kendi Değerlerinden Yararlanmalı

Bursaspor’un sportif ve mali performans olarak zirveye ulaşabilmesi için kentte adeta bir think tank (düşünce kurumu) gibi çalışan sivil bir kitle örgütlenmesi var. Bu platformun adı Bursasporlu Sanayici ve ve İşadamları Derneği (BURSİAD). Gerçekten çok ciddi bir vizyona sahipler ve Bursaspor’u adeta “Beşinci Büyük” olmaya taşıma gibi misyon üstlenmişler. İşte bu kuruluşun daveti üzerine geçen hafta sonu Cumartesi günü Bursa’da "Türkiye'de Futbol Gerçeği ve Bursaspor" konulu bir panele katıldım. Düşüncelerimi panele gelen izleyicilerle paylaştım. Panelin bir başka değerli konuğu Ankara Üniversitesi öğretim üyesi Prof.Dr. İsmail Doğan’dı. Sosyolog Doğan aynı zamanda Bursalı ve sıkı bir Bursaspor taraftarı.

BURSİAD Başkan Yardımcısı Yusuf Dündar'ın yönettiği panelde, Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Eğitimin Kültürel Temelleri Bölümü Eğitimin Sosyal ve Tarihi Temelleri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Doğan, "Futbolda Sosyal Bir Olgu Olan Seyirci" konusunu gayet doyurucu ve yalın bir şekilde anlattı.

Sevgili İsmail Doğan hocamın konulara yaklaşımı o kadar  objektif ve bilimseldi ki, Bursaspor’un böyle bir değerden neden yararlanamadığını anlayamadım.  Sadece değerli hocam Doğan’dan değil, aynı zamanda BURSİAD’dan da Bursaspor yararlanmalı ve bir paydaş olarak BURSİAD’ı yanına çekmeli diye düşünüyorum. BURSİAD’ı bu entelektüel etkinlik, sahip oldukları vizyon ve misyon nedeniyle kutluyorum.

Bursaspor Demografik, İktisadi ve Mali Potansiyelden Neden Yararlanamıyor?

 

Bursaspor Neden Sportif Performansını Devam Ettiremedi?

 

Bursa yılık 30 milyar dolarlık üretimiyle GSMH’ya en büyük katkıyı sağlayan beş büyük kentten birisi. Nüfusu 3 milyona yaklaşan bu kentin kişi başına düşen gelir yaklaşık 10 bin dolar civarında. 450 bin civarında bir istihdam yaratan kentte 45 bine yakın işletme faaliyet gösteriyor. Bursa’nın yıllık ihracatı 17 milyar dolar düzeyinde. Okuma yazma oranı en yüksek kentlerden birisi. Aynı zamanda ülkemizin en büyük iki otomotiv firması Bursa’da faaliyet gösteriyor. Yine kış turizminde en fazla gelir yaratan Uludağ bu il sınırları içinde.

Bu verileri dikkate aldığımızda Bursaspor’un çevre faktörlerinden yeterince yararlanamadığını, iktisadi-mali ve demografik potansiyeli işleyemediğini  gözlemliyoruz. Bu konuyu mutlaka Bursaspor’un sorgulaması gerekiyor.

 

Sportif Performans Bir Sonuçtur

 

Sportif performans bir sonuç. Bu sonuca ulaşmak için bir çok faktörü bir araya getirmek gerekiyor. İyi ve başarılı bir kurumsal yönetim, sağlıklı ve sağlam bir mali yapı, kulübü geleceğe taşıyacak ciddi ve doğru bir strateji, verimli ve üretken bir alt yapı, fonksiyonel ve önemli bir gelir yaratacak bir stat ilk etapta akla gelen faktörlerden bazıları, belki de en önemlileri…

 

Bursaspor’un sportif performansını, kulüp yönetiminin bu faktörlerin kombinasyonunu nasıl yaptığına bakarak bir analiz yapabilir, karar verebiliriz.

 

Bu açıdan konuya bakıldığında genel olarak Bursaspor’un bazı yönetsel doğruları şampiyonluk sonrası hayata geçiremediğini gözlemliyoruz. Bu bağlamda;

  

1.Şampiyonluk parasal performansa dönüştürülemedi,

2.Kulüp geleceğe yönelik ciddi bir strateji oluşturamadı,

3. Kulüp yönetimi şampiyonluğu kurumsal yapılanma için bir fırsat olarak değerlendiremedi,

4.Kurumsal yönetim ve yönetişim kulüpte egemen örgüt modeli haline getirilemedi,

5.Altyapıya gereken önem verilemedi,

6.Düzenli ve çeşitli gelirler yaratılamadı,

7.Bursa’nın sahip olduğu iktisadi-mali ve demografik potansiyelden yararlanılamadı,

8.Başarı sahiplenilirken, tüm camiayı kucaklayıcı ve bütünleştirici bir yaklaşım tam sergilenemedi,

9.Kulüp içindeki rekabetçi yapı korunamadı,

10.Parasal gelir verimli ve disiplinli bir şekilde kullanılamadı,

11.Kulüp teknik stratejik danışmanlık hizmetlerinden yararlanmadı,

12. Kulüp yönetimi ve teknik ekip, şampiyonluk sonrası daha büyük hedeflere odaklanabilmek için gerekli değişim ve dönüşümü gerçekleştiremedi.

 

 Sonuç

Sonucu 29 Ekim 2010’da yine bu sütunlarda yazdığım “Süper Lig’de Üç Büyüklerin Devri Bitiyor mu?” başlıklı yazımdan aldığım pasajlarla bitirmek istiyorum. (http://www.futbolekonomi.com/index.php?option=com_content&view=article&id=988)

Bugün Bursaspor’un Lig’de yürüyüşü çoğu Anadolu kulübüne de örnek olmuş durumda. Olympique Lyonnais (O.Lyon) da Fransız Lig 1’e 1989’a yükseldiğinde 10 milyon euro gelir, 20 milyon euro bütçesi  ile sıradan bir takımdı. Ancak istikrarlı ve disiplinli gidiş, O.Lyon’u on sene içinde Fransiz Lig’inin efendisi yaparken, Avrupa’nın da en elit kulüpleri arasına soktu. O.Lyon üst üste yedi kez Lig 1’i kazanırken gelirini 155, bütçesini de 225 milyon  euroya çıkarttı…O zamanlar O.Lyon’un ilk şampiyonluğuna dudak bükenler, bugün O.Lyon’un başarısını alkışlıyor, taktir ediyor. Bursaspor da bu yürüyüşüne tıpkı O.Lyon gibi devam etmeli. Ya da Alman Volfsburg gibi…

 

Bursaspor’un şampiyonluğunu Anadolu  ihtilalinin ayak sesleri olarak değerlendirmeliyiz. Ancak henüz daha tamamlanmamış, kesintisiz devam etmesi gereken bir devrim bu…Bu bağlamda Bursaspor’un bugün Süper Lig’de  bulunduğu yeri ve geçen yıl ki şampiyonluğunu sportif bir başkaldırı olarak görüyor ve değerlendiriyorum. Bu performans uzun soluklu olursa, bunun arkasından  gelecek mali başarı Süper Lig’de rekabetçi dengenin, dengede rekabeti sağlayacak şekilde yeniden konumlandırılmasına da olanak sağlamış olacak. Bu anlamda “kesintisiz devrim” devam etmeli. Bunun için bugünkü performansı asla küçümsemiyorum ama geçmişteki Trabzonspor örneğini de unutmuyorum. Bu nedenle Bursaspor’un bugünkü başarısının gözümüze tül örtmemesi gerekir. Bursaspor yeni Bursasporlar için de yürümeli bu yolda…{jcomments on}

 

 

                    linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

Bu İçerik  25024  Defa Okunmuştur
 

Degerli yazarimiz Tuğrul Akşar Cuma, 02 Nisan 2010.

YAZARIN DIGER YAZILARINI GORMEK ICIN TIKLAYIN

Neden Futbol Ekonomisi?

 

www. Futbolekonomi.com’un  vizyon ve misyonu temel olarak  Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi’nin (FESAM) vizyon ve misyonuna paralel ve aynı düzlemdedir.

 

Bu bağlamda temel misyonumuz: Futbolun yerel ve küresel makro özelliklerini incelemek ve yeni yapısal modeller önermek; bu kapsamda entelektüel gelişimi hızlandırmak ve buna ilişkin referans olabilecek bir database oluşturmak ve bunu tüm futbol araştırmacılarının emrine sunmak... Bu amaçla yapılan çalışmaları yayımlamak; gerekli her türlü bilimsel futbol araştırma ve geliştirme projelerine entelektüel anlamda destek vermek.

 

Temel Vizyonumuz: Önerilen yeni modellerin gerçekleştiğini görmektir.

 devamı >>>

finansal-futbol-anim-1

tugrulaksar_ge_roportaj

Tuğrul Akşar Güngör Urasın sorularını yanıtlıyor

  Yazar Tuğrul Akşar,
Milliyet Gazetesi Yazarı Güngör Uras'ın
sorularını yanıtlıyor.
detay için tıklayınız..

 

Spor Endexi

 

17/01/2025

Kapanış Günlük
Değişim %
  BİST 100

9.997,74

+1,13

 bjk BJKAS

4,83

+0,21

 fb FENER

46,86

+1,08

 gs GSRAY

2,13

+0,95

 trabzon TSPOR

1,18

0,00

   SPOR ENDEKSİ

3.377,18

+0,59

Videolar

Tuğrul, Tuğrul Akşar, Pusula, Ekonomi, Futbol, Futbol Ekonomi, Mali,VİDEONUN DEVAMI VE DİĞER VİDEOLAR İÇİN TIKLAYIN.

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 45032106

TRENDYOL SÜPER LİG 2024-2025 SEZONU

  

 

 Sıra TAKIMLAR 0 G B M A Y AV

1

Galatasaray 17 15 2  0 49 20 28 47
2 Fenerbahçe 17  12   3 2 42  16   26

39

3 Samsunspor 17 10 3  4

31

18 13

33

4 Eyüpspor 18  8  6 4 29 19 10 30
5 Göztepe 17 8 4  5 32  23 9 28
6 Beşiktaş 17 7 6 4 26  19 

  7

 27 
7

Başakşehir

17 7  5  5 28 23 5 26
8 Gaziantep 16 6 4

7

24 26 -2 22
9 Kasımpaşa 17 4 9 4 24    25  -1 21
10 Alanyaspor 17 5 6 6 18 20 -2 21
11 Ç.Rizespor 17 6 3 8

17

26  -9 21
12 Antalyaspor 17 6 3 8 21 

32

-11 21
13 Konyaspor 17 5 5

7

19  25  -6 20
14 Trabzonspor 17 4 7 6 25 24 1 19
15 Sivasspor 17 5 4 8 20 27 -7 19
16

Kayserispor

17

3

7 7 17 33 -16 16
17 Bodrum FK 17 4 3 10 13 23 -10 15
18 Hatayspor 17 6 10 15 29  -14 9

19

A.Demirspor 17 2 2 13 15 37 -22 8

 

                 

Okur Yazar


Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

Yazılarınızı  info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

 

 

Annual Review of Football Finance 2023

Annual Review of Football Finance 2023

Deloitte Sports Grup'un Avrupa Futbol Finansmanına ilişkin 32. kez düzenlediği yıllık futbol finans raporuna göre, Avrupa futbol pazarı 2021 - 22 sezonunda bir önceki yıla göre %7 büyüyerek 29.5 Milyar Euro büyüklüğüne ulaştı. Rapora ulaşmak için tıklayınız

Deloitte Money League - 2024

Deloitte Money league 2024

Deloitte Money League Raporunu 27. kez yayınladı. Rapora göre Avrupa'nın en zengin 20 kulübünün 2022-23 sezonunda gelirleri toplam 10.5 Milyar Euro'ya ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

UEFA Kulüp Finans&Yatırım Raporu 2024

 

UEFA Raporu-2023

UEFA Kulüp futbolunun finansal durumları ve yatırımlarına ilişkin yıllık görünüm ve benchmark raporunu yayınladı. Okumak için tıklayınız

 


 

2021-Money-league-Raporu

 

Yirmidördüncü Deloitte Money League raporuna göre Barcelona'nın 715.1 Milyon Euro'luk geliriyle ilk sırada yer aldığı, tamamı merkez lig kulüplerinden oluşan ve bir önceki yıla göre gelirleri %12 azalan Para Ligi raporunu okumak için tıklayınız

 


 

 

annual report 202021 photo

 

Avrupa Futbolunun patronu UEFA’nın gelirleri 5.7 Milyar Euro’ya Ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

 


 

 UEFA-Kulup-Futbolu-Lisanslama-2023


UEFA’nın 2023’te yayınladığı en son  Kulüp Lisanslamaya İlişkin Karşılaştırma raporuna göre kulüpler Pandemi döneminde 7.3 Milyar Euro zarar ettiler. UEFA raporu, Avrupa kulüp futbolunun endişe verici bir resmini çiziyor. Raporu okumak için tıklayınız.

 


    

191112 Aktifbank Ekolig

 

Türk futbolunun gelirlerinin ve ekonomik görünümünün mercek altına alındığı Futbol Ekonomi Raporu – EkoLig'in dördüncü sayısı yayınlandı. Süper Lig’in 2017-2018 sezonu sonunda 3,2 milyar TL olan geliri, 2018-19 sezonunda 4,2 milyar TL’na ulaştı. Bkz.

 

 

master bm report lowres

 

The European Club Footballing Landscape 2022


UEFA'nın Avrupa Lulüp futboluna ilişkin 13, kez yayınladığı, Covid-19'un etkilerinin de analiz edildiği raporu okumak için Bkz.


 

 EkoSpor-y

“Ekospor’un aylık bültenlerinden haberdar olmak için tıklayınız”

 

Süper lig Marka değeri araştırma

''Taraftar Algısına Göre Türkiye Süper Ligi Marka Değerini Etkileyen Faktörlerin ve Marka Değeri Boyutlarının Değerlendirilmesi'' Prof. Dr. Musa PINAR öncülüğünde yapılan bu araştırmayı okumak için tıklayınız.

 

 

the-european-elite-2019

KPMG Avrupa’nın 32 Elit Kulübünün değerlemesini yaptı. Süper Lig’den Galatasaray ve Beşiktaş’ın da bulunduğu bu raporda en değerli kulüp 3.2 Milyar Euroluk değeriyle Real Madrid oldu. Raporu okumak için tıklayınız.
 

Endustriyel_futbol

 

Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı Üzerine

Futbolun Endüstriyel gelişimi, kulüplerin sportif ve iktisadi/mali yapılanışını derinden etkiliyor. Dorukhan Acar’ın Kurumsal Yönetim temelli yaklaşımı ile "Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı"yı okumak için tıklayınız

 

 

Türkiye'de Kadın Futbolunun Gelişimi ve Günümüzdeki Durumu

 

imagesCAVM4O4L

 

Dr. Lale ORTA’nın Kadın Futboluna Entelektüel Bir Yaklaşım Sergilediği makalesi için tıklayınız.” 

 

 

İngiliz Futbolunda Kurumsal Yönetişim Üzerine

 

governance_in_football

 

Tüm kulüplerimize ve Türk Futbol yapılanmasına farklı bir bakış açısı kazandırabileceğini düşündüğümüz, İngiliz Parlementosu’nun Kültür, medya ve spor Komitesi’nin hazırladığı raporu okumak için tıklayınız. 

 

money-and-soccer

“Money scorring goals”, Gerçekten de “Para Gol Kaydedebiliyor mu? “

Euro 2012’nin olası ekonomik etkilerini
okumak için tıklayınız. 



FFP

Futbolda Finansal Sürdürülebilirlik Kapsamında ''Finansal Fair Play Başa Baş Kuralı ve Beşiktaş Futbol Kulübü Üzerinde Bir Uygulama 
Hüseyin AKTAŞ/Salih MUTLU,

okumak için tıklayınız.