Futbolun Başına Bela Menejerlik Sistemi
Bizi Takip Edin Futbol ekonomisi facebookta futbol ekonomisi twitterde
x
Buradasınız >> Ana Sayfa Haberler & Makaleler Genel Tuğrul AKŞAR Futbolun Başına Bela Menejerlik Sistemi

Futbolun Başına Bela Menejerlik Sistemi

949-jorge-mendes-working-day-in-his-office

Tuğrul AKŞAR/ 29 Aralık 2015 Futbolun daha parasallaşıp endüstriyel döneme evrilmediği dönemlerde, yani 1990'lı yıllardan önce futbol yaşantımızda menejerlik kavramıyla çok karşılaşmamıştık. 

 

Çoğu futbolcu menejer olarak ya babasını ya da avukatını kullanıyordu bu dönemde.

 

Futbolcu haklarının kulüpler karşısında korunup kollanması, kontratların yapılması ve transfer kuralları hakkında futbolcuların yeterli bilgi ve birikimi yoktu. Aslında böyle bir sistem ve gelenek daha futbolda henüz filizlenmemişti ki, 1995'te futbolda yeni bir çığır açacak Bosman Kurallarının uygulanmaya başlanmasına kadar.

 

FIFA'ya göre 2000'li yılların başında sadece 33 futbolcu menejeri vardı ve bunlarıçoğu da bu işi FIFA lisansı almadan yapmaktaydılar. Bugün FIFA lisansıyla menejerlik yapanların sayısı  altı bine ulaşmış durumda. 

 

Günümüz Futbolunda Menejerlik Sistemi Gerekli ama...

 

Şüphesiz ki, bugün futbolcuların transfer dönemlerinde her türlü yasal ve finansal haklarının kulüplere karşı korunması ya da kulüçıkarlarının futbolculara karşı savulması ve kollanmasında düzgün ve denetlenebilen bir menejerlik sistemine ihtiyacımız var. Sektörün milyar Eurolara ulaşan büyüklüğü böylesi bir kurumu zorunlu hale getiriyor. 

 

Ne var ki, bu sistemsel zorunluluk bazı açıkgöz ve kötü niyetli menejerin piyasayı ele geçirmiş olmaları nedeniyle, sisteme yarardan daha çok zarar veriyor günümüzde. Bu olumsuzlukta şüphesiz ki, FIFA'nın bazı düzenlemelerde gecikmiş olması ya da göz yummasının büyük sorumluluğu bulunuyor.

 

Futbolda oyuncu ücret, maaş ve bonservis bedellerinin çok hızlı artmasına karşın, FIFA'nın başta menejerlik sistemi olmak üzere bazı düzenlemelerdeki  yetersizlikleri, kötü niyetli menejerlerin piyasaya girmelerine ortam hazırlıyor. Bu durum doğal olarak, futbolcuların ve kulüplerin açık sömürülmelerine olanak sağlıyor. 

 

Kulüpler ve Futbolcular Sömürülüyor

 

Futbolcular ve kulüpler üzerinden milyonlarca Euro kazanan bu bir avuç menejer, yasalar ve mevzuatlardaki boşlukları iyi kullanarak, bugün menejerlik sistemini daha farklı bir boyuta taşımış durumdalar. Özellikle bazı kulüp sahipleriyle perde arkasında işbirliği yaparak, FIFA kuralları dışına çıkıp büyük paralar kazanabiliyorlar.  Bunu yaparken de en çok İrlanda, İzlanda ve Malta gibi ülkelerde kurdukları iç içe geçmiş off shore şirketler aracılığıyla işlerini yürütüyorlar. Bu ülkelerde şirketler kuruyorlar çünkü, kara para aklamak, vergi kaçırmak, ortaklık yapılarını gizlemek, herhangi bir yasal soruşturma ve incelemeye takılmamak için...

 

Örneğin, menejerlik piyasasında en fazla para kazananlardan birisi olan Pini Zahavi, FIFA kurallarını ihlal ederek İngiltere'de bir çok transfere aracılık etmesine ve bazı transferlerde usulsüzlüklerde bulunmasına karşın maalesef bir ceza almamıştır. 

 

Menejerlik Pastasını Kimler Paylaşıyor?

 

Futbolcu/takım menejeri ve bunlarla işbirliği yapan kulüp başkanı ve teknik adam olarak kimleri görüyoruz bugün? Dünyada menejerlik piyasasını kontrol eden 15 bilemediniz 20 civarında menejer var. Bunların başında da, Portekizli futbolcu menejeri Jorge Mendes, İsrailli Pini Zahavi, ermeni asıllı İngiliz Kia Joorabchian geliyor. Sektörde önemli oyuncu olan bu menejerlerden bir kaçını sizlerle paylaşacak olursam; 100 Milyon Euro bedelle Tottenham'dan  Real Madrid'e transfer olup rekor kıran Galli futbolcu Gareth Bale'in, Ashley Cole Hart'ın ve Darren Bent gibi popüler futbolcuların menejeri olan İngiliz Jonathan Barnett, Harry Redknapp, Roberto Mancini gibi antrenörlerin menejerliğini yapan İngiliz Paul Stretford, Paul Pogba, Zlatan İbrahimoviç, Mario Balotelli'nin menejerliğini yapmakta olan Hollandalı Mino Raiola,  Marco Reus, Toni Kroos, Mario Gotze gibi futbolcuların menejeri Alman Volker Struth ve Pep Gouardiola'nın menejerliğini yapan kardeşi Pere Guardiola'yı sayabilirim. 

 

Bu menejerlerle işbirliği içinde olan kulüp sahibi ve teknik adam olarak da karşımıza en çok Chelsea'nin sahibi Abramavich, yine perde arkasında yatırımcı olarak görünen bazı Rus ve Amerikalı milyarderler, Arap petrol şeyhleri ile Uzakdoğunun yeni dolar zenginleri  ve teknik direktör Jose Mourinho çıkıyor. 

 

Bu menejerler sadece oyuncu transferi ile değil, aynı zamanda kulüp alım ve satımlarıyla da ilgileniyorlar. Abramovich'in Chelsea'yi satın alırken, Pini Zahavi- Jorge Mendes ile ne kadar yakın ilişki içinde olduğu bilinen bir gerçek. 

 

Her Sözleşmeden Minimum Yüzde On Komisyon

  1. Menejerlik şirketleri oyuncularıücretlerinin %10'unu alıyorlar. Menejerlik şirketi Gestitute, 200'den fazla oyuncunun menejerliğini yapıyor. Mendes en büyük parayı Cristiano Ronaldo  üzerinden kazanıyor. Onunla iş ortağı ve onun reklam ve pazarlama haklarına sahip. Yine, Mourinho'nun Chelsea'ye transferine aracılık eden Jorge Mendes. Mourinho'nun Chelsea'ye gelmesinden sonra Chelsea'ye sattığı çok para kazandı. Arkasından menejerliğini yaptığı üç Portekizli oyuncu  Tiago, Paulo Ferreira ve Ricardo Carvalho'yu yüksek tutarlara Chelsea'ye sattı. Yine, geçen yıl temsilcisi olduğu Costa Diego Atletico Madrid'ten Chelsea'ye 32 Milyon Sterlin gibi bir fiyata transfer oldu. Mendes'in sadece 2014 yaz transferlerinde Kolombiyalı James Rodriguez'i Monaco'dan Real Madrid'e 63 Milyon Euro'ya, Real Madrid'den Angel Di Maria'yı Manchester City'e 60 Milyon Sterlin'e, Porto'dan Eliaquim Mangala'yı Manchester City'e 32 Milyon Sterlin'e  transfer etti. Son üç yıl içinde bu transferlerden Mendes'in yüzmilyon Euro'ya yakın para kazandığı biliniyor. Tüm bu işlemler doğal olarak off shore şirketler üzerinden gerçekleştiriliyor.
  2.  

Mendes Beşiktaş'la da İş Yaptı!

 

Mendes sahibi olduğu Gestitute şirketi aracılığıyla Türkiye'de de Beşiktaş ile iyi iş yaptı. Mendes, neredeyse Portekizli ve işe yaramayan bir çok Brezilyalı futbolcuyu Beşiktaş'a iyi paralarla sattı. Bunlarıçoğu Beşiktaş'ta fazla iş yapamadılar. Faydalarından çok zararları oldu. 2010-2012'de Qaresma'yı 7.3 Milyon Euro'ya, 201-14'te Hugo Almedia'yı yıllık 2.5 Milyon Euro'ya, 20111'de Bebe'yi kiralık olarak, 2011/12'de Sidnei'yi, 2010-12'de senelik 2.5 Milyon Euro'ya Simao'yu Beşiktaş'a sattı. Bu ve benzeri transferler kulübü finansal Zorluğa soktu.  

 

Futbolcular Nasıl Sömürülüyor?

 

Genç futbolculara ve ajansına bağlı diğer futbolculara çok iyi ve adaletli davrandığı söylenen Mendes'in menejerliğini yaptığı futbolcular üzerindeki en büyük sömürü taktiği, onların ileride kazanacakları transfer paralarının  belli oranlarda haklarını önceden satın alması...FIFA, futbolcuların transferleri sırasında belli oranda (%5-10) komisyon dışında, futbolcuların bir mal gibi alınıp satılmasını önlemek için, üçüncü şahısların futbolcuların kazançlarını belli oranda satın almasını ve onlarıüzerlerinde hak sahibi olmalarını yasaklamış olmasına karşın, Jorge Mendes, elinde bulundurduğu büyük kapital  gücü  ve kontakları sayesinde bu kurala bir şekilde  uymayabiliyor ve haksız kazançlarına devam ediyor.

   

Son Söz

 

Bugün menejerlik sistemi kulüplerle oyuncuları, yani futbol piyasasında arz ve talebi buluşturan bir misyondan daha farklı bir kulvara yöneldi. Artık, futbolcular menejerlik şirketine bağlı alınıp satılabilen birer metaya dönüştüler. Gelecek hafta bahsedeceğim Üçüncü Parti Mülkiyet Sahipliği esasında kurulan fonlar aracılığıyla futbolcu sahibi fonlar türedi. Bu oluşum ne yazık ki, futbolu da sömürüyor. Bir yandan kulüpler, kendi istemleri dışında çok yüksek paralara oyuncu transferine yönelmek durumunda kalırken, diğer taraftan daha onyedisindeyken fonun emtiası haline gelmiş futbolcular bu fonlar tarafından alınıp satılıyor, emekleri sömürülüyor.  Bu bağlamda yazılanları daha detayıyla okumak, anlamak ve yorumlamak istiyorsanız, Ekim 2015'te İsmail Tokalak tarafından müthiş bir kitap yayınlandı. Kitabın adı: Futbol Dünyasında Soygun ve Sömürü. Ataç yayınlarından çıkan bu kitap bugüne kadar, ilgi alanı olarak Türkçe kaynaklar içinde en yetkin, en doyurucu ve en kapsamlı kitaplardan birisi. Bu yazımızda da İsmail Tokalak'ın bu kitabından maksimum yararlandık. Teşekkürler İsmail Tokalak'a, bu soygun ve sömürünün tüm gerçeklerini belge ve detaylarıyla bizlerle paylaştığı için...{jcomments on}

                    linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

Bu İçerik  12484  Defa Okunmuştur
 

Degerli yazarimiz Tuğrul Akşar Cuma, 02 Nisan 2010.

YAZARIN DIGER YAZILARINI GORMEK ICIN TIKLAYIN

Neden Futbol Ekonomisi?

 

www. Futbolekonomi.com’un  vizyon ve misyonu temel olarak  Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi’nin (FESAM) vizyon ve misyonuna paralel ve aynı düzlemdedir.

 

Bu bağlamda temel misyonumuz: Futbolun yerel ve küresel makro özelliklerini incelemek ve yeni yapısal modeller önermek; bu kapsamda entelektüel gelişimi hızlandırmak ve buna ilişkin referans olabilecek bir database oluşturmak ve bunu tüm futbol araştırmacılarının emrine sunmak... Bu amaçla yapılan çalışmaları yayımlamak; gerekli her türlü bilimsel futbol araştırma ve geliştirme projelerine entelektüel anlamda destek vermek.

 

Temel Vizyonumuz: Önerilen yeni modellerin gerçekleştiğini görmektir.

 devamı >>>

finansal-futbol-anim-1

tugrulaksar_ge_roportaj

Tuğrul Akşar Güngör Urasın sorularını yanıtlıyor

  Yazar Tuğrul Akşar,
Milliyet Gazetesi Yazarı Güngör Uras'ın
sorularını yanıtlıyor.
detay için tıklayınız..

 

Spor Endexi

 

30/12/2024

Kapanış Günlük
Değişim %
  BİST 100

9.889,71

-1,35

 bjk BJKAS

4,91

-1,80

 fb FENER

48,20

+4,24

 gs GSRAY

2,07

-67,14

 trabzon TSPOR

1,00

+6,38

   SPOR ENDEKSİ

3.238,98

+2,49

Videolar

Tuğrul, Tuğrul Akşar, Pusula, Ekonomi, Futbol, Futbol Ekonomi, Mali,VİDEONUN DEVAMI VE DİĞER VİDEOLAR İÇİN TIKLAYIN.

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 44797099

TRENDYOL SÜPER LİG 2024-2025 SEZONU

  

 

 Sıra TAKIMLAR 0 G B M A Y AV

1

Galatasaray 17 15 2  0 49 20 28 47
2 Fenerbahçe 17  12   3 2 42  16   26

39

3 Samsunspor 17 10 3  4

31

18 13

33

4 Eyüpspor 18  8  6 4 29 19 10 30
5 Göztepe 17 8 4  5 32  23 9 28
6 Beşiktaş 17 7 6 4 26  19 

  7

 27 
7

Başakşehir

17 7  5  5 28 23 5 26
8 Gaziantep 16 6 4

7

24 26 -2 22
9 Kasımpaşa 17 4 9 4 24    25  -1 21
10 Alanyaspor 17 5 6 6 18 20 -2 21
11 Ç.Rizespor 17 6 3 8

17

26  -9 21
12 Antalyaspor 17 6 3 8 21 

32

-11 21
13 Konyaspor 17 5 5

7

19  25  -6 20
14 Trabzonspor 17 4 7 6 25 24 1 19
15 Sivasspor 17 5 4 8 20 27 -7 19
16

Kayserispor

17

3

7 7 17 33 -16 16
17 Bodrum FK 17 4 3 10 13 23 -10 15
18 Hatayspor 17 6 10 15 29  -14 9

19

A.Demirspor 17 2 2 13 15 37 -22 8

 

                 

Okur Yazar


Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

Yazılarınızı  info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

 

 

Annual Review of Football Finance 2023

Annual Review of Football Finance 2023

Deloitte Sports Grup'un Avrupa Futbol Finansmanına ilişkin 32. kez düzenlediği yıllık futbol finans raporuna göre, Avrupa futbol pazarı 2021 - 22 sezonunda bir önceki yıla göre %7 büyüyerek 29.5 Milyar Euro büyüklüğüne ulaştı. Rapora ulaşmak için tıklayınız

Deloitte Money League - 2024

Deloitte Money league 2024

Deloitte Money League Raporunu 27. kez yayınladı. Rapora göre Avrupa'nın en zengin 20 kulübünün 2022-23 sezonunda gelirleri toplam 10.5 Milyar Euro'ya ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

UEFA Kulüp Finans&Yatırım Raporu 2024

 

UEFA Raporu-2023

UEFA Kulüp futbolunun finansal durumları ve yatırımlarına ilişkin yıllık görünüm ve benchmark raporunu yayınladı. Okumak için tıklayınız

 


 

2021-Money-league-Raporu

 

Yirmidördüncü Deloitte Money League raporuna göre Barcelona'nın 715.1 Milyon Euro'luk geliriyle ilk sırada yer aldığı, tamamı merkez lig kulüplerinden oluşan ve bir önceki yıla göre gelirleri %12 azalan Para Ligi raporunu okumak için tıklayınız

 


 

 

annual report 202021 photo

 

Avrupa Futbolunun patronu UEFA’nın gelirleri 5.7 Milyar Euro’ya Ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

 


 

 UEFA-Kulup-Futbolu-Lisanslama-2023


UEFA’nın 2023’te yayınladığı en son  Kulüp Lisanslamaya İlişkin Karşılaştırma raporuna göre kulüpler Pandemi döneminde 7.3 Milyar Euro zarar ettiler. UEFA raporu, Avrupa kulüp futbolunun endişe verici bir resmini çiziyor. Raporu okumak için tıklayınız.

 


    

191112 Aktifbank Ekolig

 

Türk futbolunun gelirlerinin ve ekonomik görünümünün mercek altına alındığı Futbol Ekonomi Raporu – EkoLig'in dördüncü sayısı yayınlandı. Süper Lig’in 2017-2018 sezonu sonunda 3,2 milyar TL olan geliri, 2018-19 sezonunda 4,2 milyar TL’na ulaştı. Bkz.

 

 

master bm report lowres

 

The European Club Footballing Landscape 2022


UEFA'nın Avrupa Lulüp futboluna ilişkin 13, kez yayınladığı, Covid-19'un etkilerinin de analiz edildiği raporu okumak için Bkz.


 

 EkoSpor-y

“Ekospor’un aylık bültenlerinden haberdar olmak için tıklayınız”

 

Süper lig Marka değeri araştırma

''Taraftar Algısına Göre Türkiye Süper Ligi Marka Değerini Etkileyen Faktörlerin ve Marka Değeri Boyutlarının Değerlendirilmesi'' Prof. Dr. Musa PINAR öncülüğünde yapılan bu araştırmayı okumak için tıklayınız.

 

 

the-european-elite-2019

KPMG Avrupa’nın 32 Elit Kulübünün değerlemesini yaptı. Süper Lig’den Galatasaray ve Beşiktaş’ın da bulunduğu bu raporda en değerli kulüp 3.2 Milyar Euroluk değeriyle Real Madrid oldu. Raporu okumak için tıklayınız.
 

Endustriyel_futbol

 

Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı Üzerine

Futbolun Endüstriyel gelişimi, kulüplerin sportif ve iktisadi/mali yapılanışını derinden etkiliyor. Dorukhan Acar’ın Kurumsal Yönetim temelli yaklaşımı ile "Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı"yı okumak için tıklayınız

 

 

Türkiye'de Kadın Futbolunun Gelişimi ve Günümüzdeki Durumu

 

imagesCAVM4O4L

 

Dr. Lale ORTA’nın Kadın Futboluna Entelektüel Bir Yaklaşım Sergilediği makalesi için tıklayınız.” 

 

 

İngiliz Futbolunda Kurumsal Yönetişim Üzerine

 

governance_in_football

 

Tüm kulüplerimize ve Türk Futbol yapılanmasına farklı bir bakış açısı kazandırabileceğini düşündüğümüz, İngiliz Parlementosu’nun Kültür, medya ve spor Komitesi’nin hazırladığı raporu okumak için tıklayınız. 

 

money-and-soccer

“Money scorring goals”, Gerçekten de “Para Gol Kaydedebiliyor mu? “

Euro 2012’nin olası ekonomik etkilerini
okumak için tıklayınız. 



FFP

Futbolda Finansal Sürdürülebilirlik Kapsamında ''Finansal Fair Play Başa Baş Kuralı ve Beşiktaş Futbol Kulübü Üzerinde Bir Uygulama 
Hüseyin AKTAŞ/Salih MUTLU,

okumak için tıklayınız.