Gelişmişlik Arttıkça, Siyasetin Futbol Üzerindeki Etkisi Azalıyor
Bizi Takip Edin Futbol ekonomisi facebookta futbol ekonomisi twitterde
x
Buradasınız >> Ana Sayfa Haberler & Makaleler Genel Tuğrul AKŞAR Gelişmişlik Arttıkça, Siyasetin Futbol Üzerindeki Etkisi Azalıyor

Gelişmişlik Arttıkça, Siyasetin Futbol Üzerindeki Etkisi Azalıyor

arda-tur319505

Tuğrul AKŞAR/28 Ocak 2017 1990'lardan itibaren dijital platformların gelişmesi ve giderek yaygınlaşması, futbolun yapısı ve niteliğini de farklı bir boyuta ulaştırdı.

 

Futbol bu süreçte evrimselleşerek, endüstriyel bir karaktere büründü. Futbol bu bağlamda bir gösteri endüstrisine dönüştü.

 

Bu değişim ve dönüşüm sürecinde televizyonun internet ve sosyal medya ile girdiği sinerjik ve simbiyotik ilişki, futbolu teknolojik olarak etkileyip geliştirdi. Görselliği artırdı. Futbolu derinden etkiledi. Bu gelişim ve değişim süreci futbolu finansallaşmaya taşıdı.

Futbol Günümüzün Bir Show Business'ı Haline Geldi

 

Kısacası, futbolun 1990’lı yıllarla başlayan endüstriyel transformasyon süreci, 2000’lerden itibaren daha farklı bir aşamaya ulaştı. Bu süreçte teknolojinin tamamen televizyon ve internetin emrine girmesiyle, kulüplerin kendi faaliyetlerinden yarattığı gelirlerin dışında (başta sponsorluk, halka arz, medya, maç günü gibi futbol gelirleri olmak üzere), çoğu gelirlerinde geometrik artışlar yaşandı. Futbolun milyar Eurolara ulaşan yıllık parasal geliri bir süre sonra bazı Ligler'de aşırı gelir yoğunlaşmasına ve buna bağlı servet birikimlerine olanak sağladı. Başta naklen yayın gelirleri olmak üzere futbol gelirlerindeki bu sıra dışı artışlar, kulüplerin bütçelerini ve doğal olarak ta, o ülke liglerinin iktisadi ve mali büyümelerine olanak ve ortam hazırladı. Nitekim, geçen yıl BskyB ile üç yıllığına, yıllık 2.1 Milyar Euro'dan yayın sözleşmesi imzalayan İngiliz Premier Lig'in gelirleri bir önceki yıla göre %24 artarak 4.8 Milyar Euro'ya ulaştı.

 

Bu evrimsel gelişim sürecinde Avrupa futbol gelirleri astronomik artarak, 25 Milyar Euro büyüklüğe kadar ulaştı. Bu gelirin yüzde ellisekizi, bugün Beş Büyük Lig olarak adlandırılan ve benim de Merkez Lig'ler olarak nitelendirdiğim İngiliz Premier Lig, İspanyol La Liga, Alman Bundesliga, İtalyan Serie- A ve Fransız Lig1'de yaratılıyor. Elli dört ülke federasyonunun olduğu Avrupa'da gelirin kalan yüzde kırk ikisi ise, diğer kırkdokuz Avrupalı ülke tarafından paylaşılıyor.

 

Bu parasal büyüme bu ligleri piyasa değeri ve lig değeri bakımından da diğer çevre liglerden kopardı. Milyar Euro'luk piyasa ve lig değerine ulaşan Merkez Ligler ile Çevre Ligler arasında başta sportif performans olmak üzere, iktisadi ve mali çok önemli uçurumlar oluştu. Nitekim, bugün Merkez Ligler'in lig değerleri ile Çevre Liglerin lig değerleri arasında aşağıdaki tablodan da görülebileceği üzere milyarlarca Euro farklar bulunuyor. Premier Lig'in lig değeri 4.890 Milyon Euro'ya ulaşırken, La Liga 3.6 Milyar Euroluk değeriyle ikinci sırada bulunuyor.Çevre Ligler içinde en ön sırada bulunan Süper Ligimizin değeri ise sadece 900 Milyon Euro'ya ulaşabiliyor. Bu tablo bize, Avrupa futbol piyasasında sermaye birikiminin Merkez Liglerde nasıl yoğunlaştığını gösteriyor. Merkez Liglerdeki sermaye temerküzü, onların varlık birikimlerini arttırırken, rekabet üstünlüklerinin de gelişmesine katkı sağlıyor. Bu durum doğal olarak, Merkez Ligler'de kapsayıcı kurumların gelişmesine de olanak sağlıyor.

 

grafffttttjpg 



Gelirler Arttıkça, Futbol Finansal Bir Karaktere Büründü

 

Futbolun finansal gelişiminin tamamlandığı ülkelerde, bu ülke ligleri diğer liglerden kurumsal, yönetsel, iktisadi, mali ve sportif olarak ayrışmaya başladı. Bu Lig'ler, artan gelirleriyle bir yandan servetlerini/varlıklarını büyütürken, diğer taraftan da kapsayıcı kurumlarını geliştirdiler. Bu sayede, sportif performansta zaman zaman yetersiz kalsalar bile, parasal gelirlerini her zaman maksimize edebilecek kurumsal, yönetsel ve finansal yapılarını oluşturdular. Bu yeni yapılanmayla, Merkez Lig'ler sportif performanstan bağımsız iktisadi ve finansal gelir elde etme olanağını yakaladılar. Yani, Alex Ferguson'un bıraktığı 2012-13'ten bu yana Premier Lig'de şampiyon olamayan; Şampiyonlar Ligi'ni ise en son 2007-08'de kazanan Manchester United, son on yılda yıllık ortalama 550 Milyon Euro'ya yakın gelir elde edebiliyor. Deloitte'un en son Para Ligi raporuna göre Manchester United 2015-16'da, 689 Milyon Euro'luk geliriyle birinci sırada bulunuyor. Yine, Avrupalı bir başka dev Real Madrid'te de aynı durumu görüyoruz. La Liga'da en son 2011-12 sezonunda şampiyon olan Real Madrid, Para Ligi'nde 620 Milyon Euro'luk geliriyle üçüncü sırada yer alıyor.

 

Merkez Lig'ler Kapsayıcı Kurumlarını Oluşturdular

 

Kısacası, Avrupalı Merkez Ligler son 25 yılda iktisadi, finansal ve sportif rekabet üstünlüğüne ulaştılar. Kazandıkları bu üstünlükleriyle servetlerini büyüterek, sermaye birikimlerini arttırdılar. Sahip oldukları sermaye yoğunluklarıyla, sürdürülebilir büyümeye olanak sağlayacak şekilde futbol yapılanmalarını yeniden gözden geçirip kurumsal yönetişimi egemen örgüt modeli haline getirdiler. Mevcut statükonun yerine, kaliteyi ve rekabeti arttırabilecek kendi kapsayıcı ve geliştirici kurumlarını kurdular ve böylece yeni bir Lig yapılanmasına geçtiler. Altyapıya önem verip futbol altyapıa yönelik futbol akademilerini kurdular. Kulüpleri kurumsal yapıya yönlendirip dengede rekabete olanak sağlayacak, sürdürülebilir bir gelir yapısına kavuştular. Futbolun iktisadi, mali, yönetsel ve sportif gelişimine olanak sağlayacak bir kulüp ve lig yapılanmasına yöneldiler. Bunun sonucunda da, bu ligler finansal ve sportif rekabet üstünlüklerini arttırıp kalitelerini ve izlenilirliklerini yükseltip tüm dünyada daha geniş taraftar tüketiciye ve yeni gelir kaynaklarına ulaştılar.

 

Siyaset Merkez Ligler'de Futbola Müdahale Edemiyor

 

Bu döngü onları ekonomik olarak daha da büyütürken, siyasetten de uzaklaştırdı. Merkez liglerde siyaset artık, liglerin ekonomi politik gelişimlerine müdahil olamıyor. Yani, bu ülke liglerinde siyaset futbolu artık bizde olduğu gibi dizayn edemiyor,  nüfuz aracı olarak kullanamıyor. Buna, futbolun kapsayıcı kurumları, tabana yaygınlık, demokratik teamüller ve tarih, büyük parasal gelir, milyarlarca Euro destek veren sponsorlar, siyasetten bağımsız futbol otoritesi, bilinç düzeyi yüksek taraftar tüketici ve kulüpler birliği, kısacası futbol paydaşları izin vermiyor.

 

Bu liglerde futbolun sahibi kulüpler...Kulüpler ise, siyasetin gölgesinden uzak, kendi çıkarlarını maksimize edecek, finansal futbolun gereklerini yerine getirecek bir örgütlülük yapılanmasında organize oluyorlar. Siyaset çok istese bile, futbola bulaşamıyor. Futbol da kendi sorunlarını siyasetten destek almadan çözümlüyor. Hal böyle olunca, siyaset kendi amaçları ve çıkarları doğrultusunda futbolu ve futbolcuları kullanamıyor.

 

Parasallaşma Merkez Liglere uluslararasılaşmayı, uluslararasılaşma da siyasetten bağımsız, ticari ve ekonomik gelişmeyi getirdi.

 

Paydaşlık Kültürü ve Bilinci Gelişmeyen Liglere Siyaset Nüfuz Ediyor

 

Futbolun endüstriyel bir karaktere bürünerek finansallaşması, onu siyasetten kopardı. Onu uluslararasılaştırdı.

 

Futbolun kapsayıcı kurumları futbol paydaşlarını, futbol paydaşları da kapsayıcı kurumları sürekli geliştirir hale geldi. Böyle olunca da, bu ligler rekabet güçlerini daha da arttırdılar.

 

Günümüzde siyaset, otuzlu-kırklı yıllarda olduğu gibi Merkez Ligler'de futbola artık etki/müdahale edemiyor. Siyasetin etkisi neredeyse sıfıra indi. Bu gelişim, futbolun kalitesini, izlenilirliğini ve güvenilirliğini daha da arttırdı. Sürdürülebilir bir futbol yapısını oluştururken, kulüplerde futbolcuların, yöneticilerin, diğer tarafta da taraftar tüketicinin kültürel bilinç düzeylerini yükseltti. Bu bilinçsel gelişim, farklı bir futbol kültürü ve iklimi yaratıyor. Bu kültür siyasete malzeme olabilecek hiç bir etkinliğe olanak vermediği gibi ortam da hazırlamıyor. Yani, Ronaldo Portekiz, Messi Arjantin, Suarez Şili, Pogba Fransa, Rodriguez Kolombiya, Zlatan İbrahimoviç İsveç, Gareth Bale Galler için, ülkelerindeki merkezi siyasi idarelerin çıkarlarına uygun bir siyasi mesaj veremiyor, yönlendirme yapmıyor. Bu oyuncular bununla birlikte ırkçılık, şiddet, terör, savaş, şike gibi insanlık ve futbol düşmanı kavram ve olaylara karşın bir araya gelebiliyor, mesajlarını paylaşabiliyorlar.

 

Arda Bizden Birisi

 

Bizde ise, Arda ile başlayan siyasi kampanya bizim birey, kurum ve ulus olarak mental anlamda Avrupa merkez futbol kültüründen ne kadar uzakta olduğumuzu gösteriyor. Oysa, Arda'dan top koşturduğu lig dikkate alındığında; bu bilinç düzeyine ve kendisinden beklenen kültürel olgunluğa ulaşmış bir futbolcu olması beklenirdi.

 

Yani, futbol fena halde hayata benziyor. Olanlar bizi şaşırtmamalı. Arda içimizden birisi olarak, bu bilinç düzeyine ulaşmamış bir futbolcu görüntüsüyle, böylesi bir kampanya içinde rol ve görev alması eşyanın tabiatına uygun görünüyor.{jcomments on}

                    linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

Bu İçerik  9582  Defa Okunmuştur
 

Degerli yazarimiz Tuğrul Akşar Cuma, 02 Nisan 2010.

YAZARIN DIGER YAZILARINI GORMEK ICIN TIKLAYIN

Neden Futbol Ekonomisi?

 

www. Futbolekonomi.com’un  vizyon ve misyonu temel olarak  Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi’nin (FESAM) vizyon ve misyonuna paralel ve aynı düzlemdedir.

 

Bu bağlamda temel misyonumuz: Futbolun yerel ve küresel makro özelliklerini incelemek ve yeni yapısal modeller önermek; bu kapsamda entelektüel gelişimi hızlandırmak ve buna ilişkin referans olabilecek bir database oluşturmak ve bunu tüm futbol araştırmacılarının emrine sunmak... Bu amaçla yapılan çalışmaları yayımlamak; gerekli her türlü bilimsel futbol araştırma ve geliştirme projelerine entelektüel anlamda destek vermek.

 

Temel Vizyonumuz: Önerilen yeni modellerin gerçekleştiğini görmektir.

 devamı >>>

finansal-futbol-anim-1

tugrulaksar_ge_roportaj

Tuğrul Akşar Güngör Urasın sorularını yanıtlıyor

  Yazar Tuğrul Akşar,
Milliyet Gazetesi Yazarı Güngör Uras'ın
sorularını yanıtlıyor.
detay için tıklayınız..

 

Spor Endexi

 

05/11/2024

Kapanış Günlük
Değişim %
  BİST 100

8.698,48

-0,17

 bjk BJKAS

4,48

-2,18

 fb FENER

100,30

0.00

 gs GSRAY

6,83

+0,15

 trabzon TSPOR

0,93

0,00

   SPOR ENDEKSİ

3.075,321

-0,41

Videolar

Tuğrul, Tuğrul Akşar, Pusula, Ekonomi, Futbol, Futbol Ekonomi, Mali,VİDEONUN DEVAMI VE DİĞER VİDEOLAR İÇİN TIKLAYIN.

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 43171202

TRENDYOL SÜPER LİG 2024-2025 SEZONU

  

 

 Sıra TAKIMLAR 0 G B M A Y AV

1

Galatasaray 11 10  0 32 11 21 31
2 Fenerbahçe 11  8   2 1 27  9   18

26

3 Samsunspor 12 8 1  3

24

13 9

25

4 Eyüpspor 12  6   4  2 18  11 7 22
5 Beşiktaş 11 6 3  2  19  10 9 21
6 Göztepe 11 5 3 3 19  13 

  6

 18 
7

Sivasspor

12 5  2  5   17 20 -3 17
8 Başakşehir 11 4 4

17  14 3 16
9 Kasımpaşa 12 3 5 4 16    19  -3 14
10 Konyaspor 12 4 2 6 14  20 -4 14
11 Antalyaspor 12 4 2 6

15

24   -9 14
12 Rizespor 11 4 1 6 10  19 -9 13
13 Trabzonspor 11 2 6

3

12  14  -2  12
14 G.Antep FK 11 3 3 5 15 18 -3 12
15 Kayserispor 11 2 6 3 11 16 -5 12
16

Bodrumspor

12

3

2 7 10 16 -6 11
17 Alanyaspor 11 2 4 5 9 14  -5 10
18 Hatayspor 11 3 7 10 18  -8 6

19

A.Demirspor 11 0 2 9 9 25 -16

 

                 

Okur Yazar


Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

Yazılarınızı  info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

 

 

Annual Review of Football Finance 2023

Annual Review of Football Finance 2023

Deloitte Sports Grup'un Avrupa Futbol Finansmanına ilişkin 32. kez düzenlediği yıllık futbol finans raporuna göre, Avrupa futbol pazarı 2021 - 22 sezonunda bir önceki yıla göre %7 büyüyerek 29.5 Milyar Euro büyüklüğüne ulaştı. Rapora ulaşmak için tıklayınız

Deloitte Money League - 2024

Deloitte Money league 2024

Deloitte Money League Raporunu 27. kez yayınladı. Rapora göre Avrupa'nın en zengin 20 kulübünün 2022-23 sezonunda gelirleri toplam 10.5 Milyar Euro'ya ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

UEFA Kulüp Finans&Yatırım Raporu 2024

 

UEFA Raporu-2023

UEFA Kulüp futbolunun finansal durumları ve yatırımlarına ilişkin yıllık görünüm ve benchmark raporunu yayınladı. Okumak için tıklayınız

 


 

2021-Money-league-Raporu

 

Yirmidördüncü Deloitte Money League raporuna göre Barcelona'nın 715.1 Milyon Euro'luk geliriyle ilk sırada yer aldığı, tamamı merkez lig kulüplerinden oluşan ve bir önceki yıla göre gelirleri %12 azalan Para Ligi raporunu okumak için tıklayınız

 


 

 

annual report 202021 photo

 

Avrupa Futbolunun patronu UEFA’nın gelirleri 5.7 Milyar Euro’ya Ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

 


 

 UEFA-Kulup-Futbolu-Lisanslama-2023


UEFA’nın 2023’te yayınladığı en son  Kulüp Lisanslamaya İlişkin Karşılaştırma raporuna göre kulüpler Pandemi döneminde 7.3 Milyar Euro zarar ettiler. UEFA raporu, Avrupa kulüp futbolunun endişe verici bir resmini çiziyor. Raporu okumak için tıklayınız.

 


    

191112 Aktifbank Ekolig

 

Türk futbolunun gelirlerinin ve ekonomik görünümünün mercek altına alındığı Futbol Ekonomi Raporu – EkoLig'in dördüncü sayısı yayınlandı. Süper Lig’in 2017-2018 sezonu sonunda 3,2 milyar TL olan geliri, 2018-19 sezonunda 4,2 milyar TL’na ulaştı. Bkz.

 

 

master bm report lowres

 

The European Club Footballing Landscape 2022


UEFA'nın Avrupa Lulüp futboluna ilişkin 13, kez yayınladığı, Covid-19'un etkilerinin de analiz edildiği raporu okumak için Bkz.


 

 EkoSpor-y

“Ekospor’un aylık bültenlerinden haberdar olmak için tıklayınız”

 

Süper lig Marka değeri araştırma

''Taraftar Algısına Göre Türkiye Süper Ligi Marka Değerini Etkileyen Faktörlerin ve Marka Değeri Boyutlarının Değerlendirilmesi'' Prof. Dr. Musa PINAR öncülüğünde yapılan bu araştırmayı okumak için tıklayınız.

 

 

the-european-elite-2019

KPMG Avrupa’nın 32 Elit Kulübünün değerlemesini yaptı. Süper Lig’den Galatasaray ve Beşiktaş’ın da bulunduğu bu raporda en değerli kulüp 3.2 Milyar Euroluk değeriyle Real Madrid oldu. Raporu okumak için tıklayınız.
 

Endustriyel_futbol

 

Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı Üzerine

Futbolun Endüstriyel gelişimi, kulüplerin sportif ve iktisadi/mali yapılanışını derinden etkiliyor. Dorukhan Acar’ın Kurumsal Yönetim temelli yaklaşımı ile "Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı"yı okumak için tıklayınız

 

 

Türkiye'de Kadın Futbolunun Gelişimi ve Günümüzdeki Durumu

 

imagesCAVM4O4L

 

Dr. Lale ORTA’nın Kadın Futboluna Entelektüel Bir Yaklaşım Sergilediği makalesi için tıklayınız.” 

 

 

İngiliz Futbolunda Kurumsal Yönetişim Üzerine

 

governance_in_football

 

Tüm kulüplerimize ve Türk Futbol yapılanmasına farklı bir bakış açısı kazandırabileceğini düşündüğümüz, İngiliz Parlementosu’nun Kültür, medya ve spor Komitesi’nin hazırladığı raporu okumak için tıklayınız. 

 

money-and-soccer

“Money scorring goals”, Gerçekten de “Para Gol Kaydedebiliyor mu? “

Euro 2012’nin olası ekonomik etkilerini
okumak için tıklayınız. 



FFP

Futbolda Finansal Sürdürülebilirlik Kapsamında ''Finansal Fair Play Başa Baş Kuralı ve Beşiktaş Futbol Kulübü Üzerinde Bir Uygulama 
Hüseyin AKTAŞ/Salih MUTLU,

okumak için tıklayınız.