BULANIK (FUZZY) FUTBOL KURALI: OFF SIDE
Bizi Takip Edin Futbol ekonomisi facebookta futbol ekonomisi twitterde
x
Buradasınız >> Ana Sayfa Haberler & Makaleler Genel KUtlu MERİH BULANIK (FUZZY) FUTBOL KURALI: OFF SIDE

BULANIK (FUZZY) FUTBOL KURALI: OFF SIDE

  

Kutlu MERİH- 8 Nisan 2012 Futbolun genelde basit bir oyun olduğu bu nedenle herkese zevk verdiği söylenir.

1.Nisan.2012 Pazar günkü Trabzonspor-Fenerbahçe maçında yaşanan bazı olaylar ve Baroni tarafından kaydedilen gol futbolun sanıldığı kadar basit olmadığını ve bulanık kurallar( fuzzy rules) nedeniyle oldukça yorumlanabilir olduğunu ortaya koydu.

Futbolun bulanık kuralları hakem tarafından yorumlanarak uygulanması gereken kurallardır. Avut, taç, korner kuralları metrik olmaları nedeniyle oldukça net iken faul, penaltı kuralları yorum gerektiren bulanık kurallardır. Bu tür bulanık kurallar gereği verilen kararlar ise daima tartışmalıdır.

 

Off Side kuralı daha önce oldukça net metrik bir kuraldı ama yeni uygulamalar ile yorum gerektiren bulanık kural haline dönüştü. Bunun son örneğini Trabzonspor-Fenerbahçe maçında Christian Baroni tarafından 39. dk da atılan golde gördük. Bu golde Fenerbahçeli Sow ofsayt pozisyonunda topla ilgilendiği halde topa dokumadığı gerekçesi ile Baroni tarafından atılan gol hakem tarafından geçerli sayıldı. Bazı kıdemli hakemler pozisyonun ofsayt olduğunu dolayısı ile golun geçersiz olduğunu savunurken diğerleri hakemin yorumuna katılarak Sow’un topa dokunmadığını dolayısı ile golün geçerli olduğunu savundular. Son olarak UEFA hakem komitesi başkanının hakemin kararını onaylar bir mesaj vermesi bir anlamda tartışmayı bitirdi ve hakemin kararı onaylanmış oldu.  Eğer bir spor dalında bir kural bulanık ise şu veya bu otoritenin veya kurumun yorum getirmesi bulanıklığı yok etmez ve karar daima tartışmalıdır. Bulanık kurallara göre yapılan yorumlarda iki taraf ta haklı olabilir.

 

Bulanık Ofsayt

 

Hakemin gol kararı yorumunu tartışmadan kendi görüşümüzü belirtirsek gol hazırlanış olarak son derecede güzel bir goldü ve Trabzonspor seyircisinin ve savunmasının zincirleme hataları sonucu gerçekleşti. Seyirciler 34. dakikada sahaya cisim atarak oyunun 5 dakika durmasına neden oldular. Trabzonlu oyuncuların yaşanan gerilimden dikkatleri ve konsantrasyonları dağıldı. 39. dakikada maç tekrar başlayınca toparlanamadılar ve bir dakika içinde gol geldi.  Sow golün iptal edilmesine yol açabilecek gereksiz bir müdahalede bulundu. Eğer hakem bulanık duruma göre o yorumu değil de aternatif yorumu yapsa idi, gol iptal edilebilirdi ve şayet iptal edilse idi bunun da savunması yapılabilirdi ve gerçekten yazık olurdu. Ama benim yorumum Sow un ofsayt pozisyonunda oyuna müdahale ettiği, savunmanın topa ulaşmasını engellediği ve golün iptal edilmesi gerektiği doğrultusunda. Bunu golü veren videoları kare-kare inceleyerek kolaylıkla görebiliyoruz. Amacım herhangi bir yorumun lehinde veya aleyhinde olmak değil. Bu tür bulanık pozisyonları şimdi tartışmaz isek bu tür olayların ilerde futbolun başını oldukça ağrıtmasına olanak sağlarız.

Golün ofsayt olmadığını savunanlar aşağıdaki kural talimatı diyagramından yararlanıyorlar.

New_ImageKM

 

Bu diyagrama göre A ve B hücum oyuncuları topa koşar ve A topa dokunmaz ise atılacak gol geçerlidir. Gerçekte ise bu statik diyagram eksik bilgi vermekte savunma oyuncularının pozisyonla ilgilerini göz ardı etmektedir. A ve B topa koşarken savunma da onları seyretmiyor. A oyuncusu sadece topa dokunmamakla kalmayacak ayrıca oyunu etkilemeyecek (pasif kalacak) ve savunma oyuncularını veya kaleciyi de engellemeyecektir. İşte ofsayt kuralını “bulanık” yapan da bu koşuldur. Savunma oyuncularını ve kaleciyi engelleyen durum nedir ve ne değildir. Bunun yorumunu hakem yapacak ve üstelik bunu çok kısa süre içinde yapacaktır. Ofsayt, faul gibi enstantane bir olay değildir. Önceki uygulamada böyle idi. Yani hakem gördüğünü çalamaz bir süreci süzmek, yorumlamak ve değerlendirmek durumundadır. Baroni’nin gölü 39:54 ve 39:57 arasındaki 3 saniye içinde gerçekleşti. Yani hakem bu 3 saniye içinde br ofsayt sürecini izlemek ve bundan bir yorum çıkarmak durumunda. Hakem bu sürede bu pozisyonda bir engelleme göremedi ve golü geçerli saydı. Diğer taraftan golün videosu kare-kare incelendiğinde oyunu etkileme ve savunmayı engelleme görülebiliyor. Şimdi sadece bu engelin görüntüsünü verelim süreci ayrıca inceleyeceğiz.

 image12

 

 

Bu video karesinden görüleceği gibi ofsayttan gelen Sow topla üç savunma oyuncularının arasına girerek onların  topa ulaşmalarını engelliyor. Daha Baroni görünürlerde yok. 23 no. Lu oyuncu hem zamanlama hatası hem de Sow’un arkasından dolaşması nedeniyle topa yetişemiyor ve Baroni yetişip golü atıyor.

Aslında bu 3 saniyelik süreçte Türk futbolunu kemiren ve  eğitimsizlikten kaynaklanan çok sayıda pozisyon hatası var. Şimdi sürece bakalım.

 

 image13

 

Bu resimde Caner, Baroni’den aldığı pası topuğu ile tekrar Baroni’nin koşu yoluna bırakıyor ve Sow ofsayt pozisyonunda. Üç Trabzonspor savunmacısı pozisyonu seyrediyor ama kavramıyor ve kişileri kontrol edeceklerine topa hamle yapıyorlar. Savunmacılar topa Baroni den çok daha yakınlar. Ama yanlış hamle nedeniyle yetişemiyorlar.

 

 image14

 

Ofsayt pozisyonundaki Sow topa doğru gidiyor (Yani oyunda) ve topla 23 no. Lu oyuncunun (Giray) arasına giriyor. Giray, Sow un etrafını dolaşması gerektiğinden topa yetişemiyor ve uzaktan gelen Baroni zaman kazanmış oluyor. Aslında hakemin pozisyonu gereği engellemeyi kameradan daha net olarak görmesi gerekiyordu. Ama her şey 3 saniye içinde oldu ve hakem pozisyona oldukça uzak durumda idi. Aşağıdaki görüntüde hakem yok.

 image15

 

 

Baroni kazandığı yarım saniye ile topa daha erken ulaşıyor ve gol vuruşu yapıyor. Bu arada Baroni’yi takip etmesi gereken Coleman yan hakeminin ofsayt bayrağını kaldırdığını gördüğü için takipten vaz geçmiş ve elini kaldırmış (hata; rakibi izlemekten vazgeçmemeli idi) yani Sow oyunu etkilemiş. Bütün bu süreç 3 saniyede yaşanmış ve savunmanın etkilenip etkilenmediğini süzme ve yorumlama durumunda olan hakem hala görüntüde bile değil yani olayın çok uzağında. Bu mesafeden bir engelleme görüp göremeyeceği de belli değil. Sadece yorum yaptı ve golü verdi. İyi yaptı ama doğru yapmadı.

 


SONUÇ

 

Bu analizden ve görüntülerden görülebileceği gibi ofsayt içeren bir pozisyonda atılan golün geçerliliği bir sürecin değerlendirilmesini ve bundan yorum çıkartılmasını gerektiriyor. Bu durumda bazı hakemler aynı pozisyon için ofsayt etkili değil diye golü verecek bazıları ise ofsayt oyunu etkiledi diye vermeyecektir. İki taraf ta haklı olacak: Bu da futbol izleyenlere ve taraftarlara oldukça sıkıntı yaratacak bir “Bulanık Kural”, “Bulanık Pozisyon” ,  “Bulanık Yorum” ve “Bulanık Karar”  durumudur. Bu tür durumlar şu veya bu otoritenin veya yorumcunun yapacağı yorumlar ile çözümlenebilecek sorunlar değildir ve daima tartışmalı kalacaklardır. Faul ve penaltı kararları hakem yorumu olarak değerlendirilebilir ama ofsayt metrik ve net olması gereken bir pozisyondur ve diğerleri gibi enstantane değil bir süreçtir. Bu süreci farklı otoriteler oldukça  farklı süzebilirler. Bu durum mutlaka futbol otoriteleri tarafından bir netliğe kavuşturulmalıdır.

 

Futbolculara sınıf eğitimi gerekiyor

 

Aslında bu yazının motivasyonu Trabzonspor savunma oyuncularının biraz dikkat ve pozisyon okuma ile yemeyebilecekleri goldeki hatalarına dikkat çekmekti. Bu nedenle futbolcular saha eğitiminin yanında sınıflarda da bu tür örnek olaylar ile eğitilmeli ve onlar futbolun top peşinde koşmak değil pozisyon almak oyunu olduğu öğretilmelidir. Bunun gereğine ve bu konuda çok geç kalınmış olması gerçeğine bir kez daha vurgu yapmak istiyoruz.{jcomments on}

 

                    linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

Bu İçerik  11605  Defa Okunmuştur
 

Degerli yazarimiz Kutlu Merih Cuma, 02 Nisan 2010.

YAZARIN DIGER YAZILARINI GORMEK ICIN TIKLAYIN

Neden Futbol Ekonomisi?

 

www. Futbolekonomi.com’un  vizyon ve misyonu temel olarak  Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi’nin (FESAM) vizyon ve misyonuna paralel ve aynı düzlemdedir.

 

Bu bağlamda temel misyonumuz: Futbolun yerel ve küresel makro özelliklerini incelemek ve yeni yapısal modeller önermek; bu kapsamda entelektüel gelişimi hızlandırmak ve buna ilişkin referans olabilecek bir database oluşturmak ve bunu tüm futbol araştırmacılarının emrine sunmak... Bu amaçla yapılan çalışmaları yayımlamak; gerekli her türlü bilimsel futbol araştırma ve geliştirme projelerine entelektüel anlamda destek vermek.

 

Temel Vizyonumuz: Önerilen yeni modellerin gerçekleştiğini görmektir.

 devamı >>>

finansal-futbol-anim-1

tugrulaksar_ge_roportaj

Tuğrul Akşar Güngör Urasın sorularını yanıtlıyor

  Yazar Tuğrul Akşar,
Milliyet Gazetesi Yazarı Güngör Uras'ın
sorularını yanıtlıyor.
detay için tıklayınız..

 

Spor Endexi

 

13/12/2024

Kapanış Günlük
Değişim %
  BİST 100

10125,46

+0,66

 bjk BJKAS

4,33

-0,92

 fb FENER

103,30

-0.58

 gs GSRAY

6,54

-0,91

 trabzon TSPOR

0,90

-1,10

   SPOR ENDEKSİ

3.021,26

-0,87

Videolar

Tuğrul, Tuğrul Akşar, Pusula, Ekonomi, Futbol, Futbol Ekonomi, Mali,VİDEONUN DEVAMI VE DİĞER VİDEOLAR İÇİN TIKLAYIN.

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 44143035

TRENDYOL SÜPER LİG 2024-2025 SEZONU

  

 

 Sıra TAKIMLAR 0 G B M A Y AV

1

Galatasaray 14 12 2  0 38 15 23 38
2 Fenerbahçe 14  10   2 2 36  13   23

32

3 Samsunspor 15 9 2  4

29

17 12

29

4 Eyüpspor 15  7   5  3 24 15 9 26
5 Beşiktaş 14 7 4  3  23  15 8 25
6 Göztepe 14 7 3 4 27  20 

  7

 24 
7

Başakşehir

14 6  4  4 24 18 6 22
8 Konyaspor 15 5 4

6

17 22 -5 19
9 Rizespor 14 6 1 7 15    21  -6 19
10 Gaziantep  14 5 3 6 20 21 -1 18
11 Sivasspor 15 5 2 7

20

25   -5 17
12 Antalyaspor 14 5 3 6 18  26 -8 18
13 Trabzonspor 14 3 7

4

20  18  2  16
14 Kasımpaşa 14 3 7 4 18 21 -3 16
15 Kayserispor 14 3 6 5 15 25 -10 15
16

Alanyaspor

14

3

5 6 12 18 -6 14
17 Bodrum FK 14 3 2 9 10 21 -11 11
18 Hatayspor 14 5 8 12 23  -22 8

19

A.Demirspor 14 0 2 12 10 34 -24

 

                 

Okur Yazar


Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

Yazılarınızı  info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

 

 

Annual Review of Football Finance 2023

Annual Review of Football Finance 2023

Deloitte Sports Grup'un Avrupa Futbol Finansmanına ilişkin 32. kez düzenlediği yıllık futbol finans raporuna göre, Avrupa futbol pazarı 2021 - 22 sezonunda bir önceki yıla göre %7 büyüyerek 29.5 Milyar Euro büyüklüğüne ulaştı. Rapora ulaşmak için tıklayınız

Deloitte Money League - 2024

Deloitte Money league 2024

Deloitte Money League Raporunu 27. kez yayınladı. Rapora göre Avrupa'nın en zengin 20 kulübünün 2022-23 sezonunda gelirleri toplam 10.5 Milyar Euro'ya ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

UEFA Kulüp Finans&Yatırım Raporu 2024

 

UEFA Raporu-2023

UEFA Kulüp futbolunun finansal durumları ve yatırımlarına ilişkin yıllık görünüm ve benchmark raporunu yayınladı. Okumak için tıklayınız

 


 

2021-Money-league-Raporu

 

Yirmidördüncü Deloitte Money League raporuna göre Barcelona'nın 715.1 Milyon Euro'luk geliriyle ilk sırada yer aldığı, tamamı merkez lig kulüplerinden oluşan ve bir önceki yıla göre gelirleri %12 azalan Para Ligi raporunu okumak için tıklayınız

 


 

 

annual report 202021 photo

 

Avrupa Futbolunun patronu UEFA’nın gelirleri 5.7 Milyar Euro’ya Ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

 


 

 UEFA-Kulup-Futbolu-Lisanslama-2023


UEFA’nın 2023’te yayınladığı en son  Kulüp Lisanslamaya İlişkin Karşılaştırma raporuna göre kulüpler Pandemi döneminde 7.3 Milyar Euro zarar ettiler. UEFA raporu, Avrupa kulüp futbolunun endişe verici bir resmini çiziyor. Raporu okumak için tıklayınız.

 


    

191112 Aktifbank Ekolig

 

Türk futbolunun gelirlerinin ve ekonomik görünümünün mercek altına alındığı Futbol Ekonomi Raporu – EkoLig'in dördüncü sayısı yayınlandı. Süper Lig’in 2017-2018 sezonu sonunda 3,2 milyar TL olan geliri, 2018-19 sezonunda 4,2 milyar TL’na ulaştı. Bkz.

 

 

master bm report lowres

 

The European Club Footballing Landscape 2022


UEFA'nın Avrupa Lulüp futboluna ilişkin 13, kez yayınladığı, Covid-19'un etkilerinin de analiz edildiği raporu okumak için Bkz.


 

 EkoSpor-y

“Ekospor’un aylık bültenlerinden haberdar olmak için tıklayınız”

 

Süper lig Marka değeri araştırma

''Taraftar Algısına Göre Türkiye Süper Ligi Marka Değerini Etkileyen Faktörlerin ve Marka Değeri Boyutlarının Değerlendirilmesi'' Prof. Dr. Musa PINAR öncülüğünde yapılan bu araştırmayı okumak için tıklayınız.

 

 

the-european-elite-2019

KPMG Avrupa’nın 32 Elit Kulübünün değerlemesini yaptı. Süper Lig’den Galatasaray ve Beşiktaş’ın da bulunduğu bu raporda en değerli kulüp 3.2 Milyar Euroluk değeriyle Real Madrid oldu. Raporu okumak için tıklayınız.
 

Endustriyel_futbol

 

Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı Üzerine

Futbolun Endüstriyel gelişimi, kulüplerin sportif ve iktisadi/mali yapılanışını derinden etkiliyor. Dorukhan Acar’ın Kurumsal Yönetim temelli yaklaşımı ile "Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı"yı okumak için tıklayınız

 

 

Türkiye'de Kadın Futbolunun Gelişimi ve Günümüzdeki Durumu

 

imagesCAVM4O4L

 

Dr. Lale ORTA’nın Kadın Futboluna Entelektüel Bir Yaklaşım Sergilediği makalesi için tıklayınız.” 

 

 

İngiliz Futbolunda Kurumsal Yönetişim Üzerine

 

governance_in_football

 

Tüm kulüplerimize ve Türk Futbol yapılanmasına farklı bir bakış açısı kazandırabileceğini düşündüğümüz, İngiliz Parlementosu’nun Kültür, medya ve spor Komitesi’nin hazırladığı raporu okumak için tıklayınız. 

 

money-and-soccer

“Money scorring goals”, Gerçekten de “Para Gol Kaydedebiliyor mu? “

Euro 2012’nin olası ekonomik etkilerini
okumak için tıklayınız. 



FFP

Futbolda Finansal Sürdürülebilirlik Kapsamında ''Finansal Fair Play Başa Baş Kuralı ve Beşiktaş Futbol Kulübü Üzerinde Bir Uygulama 
Hüseyin AKTAŞ/Salih MUTLU,

okumak için tıklayınız.