Burak Penaltısı İçin Farklı Bir Video Frameleri Analizi
Bizi Takip Edin Futbol ekonomisi facebookta futbol ekonomisi twitterde
x
Buradasınız >> Ana Sayfa Haberler & Makaleler Genel KUtlu MERİH Burak Penaltısı İçin Farklı Bir Video Frameleri Analizi

Burak Penaltısı İçin Farklı Bir Video Frameleri Analizi

Doç.Dr.Kutlu MERİH- 30 Ağustos 2012

 

Spor Toto Süper Lig'de yeni sezonun ilk derbisi 26-08-2012 Pazar akşamı İnönü stadı'nda oynandı. Beşiktaş ve Galatasaray'ın karşılıklı golleriyle 3-3 sona eren maçın en çok tartışılan konusu ise Galatasaraylı golcü Burak Yılmaz'ın takımına kazandırdığı penaltı oldu. Beşiktaş karşısında 3-2 gerideyken Burak Yılmaz'ın ceza sahası içinde yerde kalmasının ardından hakem Bülent Yıldırım penaltı noktasını göstermiş,

 Selçuk İnan da vuruşu gole çevirip skoru 3-3'e getirmişti. Birçok otorite hakem Bülent Yıldırım'ın penaltı kararını ağır olarak değerlendirdi ve Burak’ı meslektaşlarının hakkını çalmak ile suçladılar. Diğer taraftan bu yorumlar genellikle bir hakkın araştırılmasından ziyade kişisel önyargıları yansıtmakta idi. Acaba gerçek ne idi?

 

 

Burada daha önceki bir yazımızda Trabzon Fenerbahce maçında Sow ve Baroni ile oluşan pasif ofsayt pozisyonunu tartışmış ve toplam 2-3 saniye içinde gerçekleşen pozisyonlarda ekran ve stad izlenimlerine dayanan yorumların yanıltıcı olabileceğini ve bu pozisyonların maçtan hemen sonra yayınlanan video görüntülerinden tek tek frame lerin incelenerek karar verilmesi gerektiğini vurgulamıştık:

 

BULANIK (FUZZY) FUTBOL KURALI: OFF SIDE

http://www.futbolekonomi.com/index.php?option=com_content&view=article&id=2143:bulanik-fuzzy-futbol-kurali-off-side&catid=123:kutlu-merih&Itemid=58

 

Yaşadığımız teknoloji çağında bu bir öneri değil profesyonel futbol yorumculuğunun deontolojik gereği idi. Futbol yorumculuğu kişisel ön yargıların sergi alanı değil teknolojiyi kullanma becerisi içeren bir profesyonel alan olmalıdır.

 

Şimdi kendini yere bırakarak haksız bir penaltıya neden olduğu ve rakibin puanının çalındığı öne sürülen Burak pozisyonu konusunda framelerin ne söylediğine bakalım. Framelerin kaynağı LigTv tarafından yayınlanan maç özeti videoları:

 

KAYNAK Lig Tv :

 http://www.ligtv.com.tr/haber/iste-penalti-ani-54 

 http://www.ligtv.com.tr/haber/iste-muthis-derbinin-oykusu

 

Önce bu pozisyon öncesinde Emre ÇolaK’ın rakibin eline çarpan şutu.

BurakPenalti_image001

 

BurakPenalti_image002

 

Emre  Çolak’ın şutu havada belirli bir sürede yol alıp Beşiktaşlı’nın koluna çarpıyor ve yön değiştiriyor. Tipk penaltı fakat hakem bunu yakın mesafeden kola çarpma olarak değerlendiriyor ve penaltı vermiyor. Değerli yorumcularımız da burada yorumlanacak bir sorun görmüyorlar.

 

Şimdi Burak pozisyonu içim frameler.

BurakPenalti_image003

 

Emre Çolak Burak’a doğru orta yapıyor. Burak pozisyona hakim. Savunma top ile ilgisiz.

BurakPenalti_image004

 

BurakPenalti_image005

 

Bu frame sanki tam BJK li futbolcunun Burak’ın ayağına bastığı an. Burak dikatini gelen topa yoğunlaştırmış  iken Beşikraş savunmacı bu anda Burak’ın sol ayağına basıyor ve dengesini kaybediyor. Her iki frame aynı saniye içinde. Yani ayağa basma varsa saniyenin küsüratı içinde görülebilmeli.

 

BurakPenalti_image006

 

Bu frame önemli; BJK lı, futbolcu Burak’în ayağına basmış ve dengesini kaybetmiş tökezliyor,  Burak henüz dik pozisyonda. Bundan sonra Burak kendisine çarpan BJK lı ile birlikte düşüyor.

 

BurakPenalti_image007

 

Dengesini kaybeden BJK savunmacı düşüyor ve Burak’a çarpıyor. Burak hala ayakta, Bjk savunmacı ise yerde. Diğer savunmacı yetişme çabasında. Top ise henüz havada. Yani Burak düşmese zaten pozisyona hakim ve ne yapabilecekse yapacak. Bu frame bariz gol şansını da gösteriyor. Hakem savunmacıya kırmız kart göstermeyerek aslında BJK yı kayırmış oldu. Penaltıya şuursuz bir şekilde itiraz edenler ve bunu hak çalma olarak yorumlayanlar kırmız kartlısına herhalde isyan edeceklerdi.

BurakPenalti_image008

 

Tökezleyip yere düşen BJK lı Burak’ı da ceza sahası içinde düşürüyor. Hakem yorum yapan her kezden fizik olarak olaya daha yakın. Doğru yorumluyor ve penaltıyı veriyor.

 

Pozisyonun diğer kameradan görünümü daha da açıklayıcı.

BurakPenalti_image009

 

BurakPenalti_image010

 

Bu gösterimde Burak topa bakıyor BJK lı olayda ilgim yok gibi ellerini kaldırmış. Aslında Burak’a doğru momentum kazanmış ayağına basmasa bile dokunması ile dengesini bozacak.

 

BurakPenalti_image011

 

Bir an sonra Burak’ın topa bakmayıp tökezlediği görülüyor çünkü ayağına basılmış. Top ise hala havada.  İki frame hemen hemen aynı an fakat Burak bir anda kontrolü kaybetmiş. 1 saniye içinde gerçekleşen bu gol pozisyonunda her halde kimse ayaklara bakmayı düşünmüyordu.

 

Ben maçı izlerken ayaklarda bir şeyler olduğunu hissetmiş fakat olay hızla gerçekleştiği için net görememiştim. Pozisyonun tekrarında daha net görebileceğimi umuyordum. Fakat yayıncı kanal pozisyon tekrarında ayakları kadra almadı. Her şey bu frame de görülebildiği kadar görüldü. Ayaklar görülememişken yorumcuların pozisyonda temas olmadığını neye dayanarak öne sürebildiğini anlayabilmek güç.

 

BurakPenalti_image012

 

Ayağa basmayı bu frame gösteriyor. Top Burak’ın kontrolünde BJK lı futbolcuların topla ilgileri yok. Burak topa konsantre olmuşken birden kendini yerde buluyor.

Burada Burak’ın topu kontrol edemeyeceğini anladığı için kendini yere bıraktığı BJK ı futbolcunun da ona takılarak düştüğü öne sürülebilir. Bu durumda Burak’ın framelerde BJK lı futbolcudan daha alt ve BJK lı futbolcunun daha dikey olması gerekirdi. Gerçek ise bunun tersi. Pozisyonu daha ayrıntılı ve dinamik görmek isteyenler videoyu kendileri inceleyebilir.

 

Sonuç olarak frameler açık olarak gösteriyor ki, yere düşen Burak değil BJK lı, kendisi ile birlikte Burak’ı da düşürüyor. Benim yorumum faulün Burak’ın ayağına basılması ile değil, dengesini kaybeden BJK lının tökezleyerek ceza sahası içinde Burak’ düşürmesi ile oluştuğu. Daha sonraki bir görüntüde Burak hakemi aldatmış bir oyuncudan farklı olarak “Evet bu penaltı idi” şeklinde, hakeme itiraz edenlere itiraz ediyor. Bu frame görüntüsü çok kötü idi. Bunu alamadım. Videolarda görülebilir. Önemli olan bir nokta bütün bu olay 2-3 saniye içinde ve faul saniyenin küsüratında gerçekleşiyor. Yani hakem dışında kimsenin gördüğüne dayanarak yorum yapabilme şansı yok.

 

Şimdi pozisyonla ilgili yorumlar:

İşte derbi sonrası köşe yazarlarından penaltı yorumları;

 

Selçuk Dereli / Milliyet Gazetesi Maçın son dakikalarında verilen penaltı kararı çok tartışıldı. Görünen o ki, penaltıyı yardımcı hakem Erdinç Sezertam verdirdi. Bu pozisyonda Escude'nin sol ayağıyla Burak'ın sol ayağında bir müdahalesi var. Pozisyon faul. Ancak asıl tartışılması gereken pozisyonun içeride olup olmadığı. Temas olduğunda Burak'ın vücudu ceza alanı çizgisi üzerinde ancak temasa maruz kalan ayağı çizginin dışındaydı. Ancak oyuncunun bedeninin çizginin üzerinde ve çizgi de ceza alanı sayıldığı için penaltı kararı doğruydu.

 

Bu yorum framelerde görüneler ile uyum içinde. Şimdi framelere uymayan yorumlar:

Serdar Tatlı / Fanatik Gazetesi Penaltı pozisyonuna baktığımızda, Beşiktaşlı Escude ile Bırak Yılmaz'ın pozisyonu ceza alanı dışında başlıyor. Beşiktaşlı oyuncunun ne yerden ne de havadan Burak Yılmaz'a hiçbir teması yok. Dolayısıyla verilen penaltı kararı maçın sonucuna direkt etki yarattı.

 

Reha Muhtar / Vatan Gazetesi Hakem Bülent Yıldırım ve yardımcısı Erdinç Sezertam Beşiktaş'nı resmen 2 puanını çaldı. Penaltı önce yardımcı Sezertam'ın sonra da Bülent Yıldırım'ın tamamen yarattığı bir penaltıydı. Burak kendini yere atmıştı.

 

Erman Toroğlu / Hürriyet Gazetesi Yine hakem, yine hakem. Dün gece çok net bir şekilde Bülent Yıldırım Beşiktaş’ın galibiyetini elinden aldı. Yani emeğe haksızlık etti. Burak pozisyona giriyor, rakip oyuncudan en ufak bir müdahale yok. Çok zaman olduğu gibi, kendi sol ayağını alçıya alıyor ve yere bırakıyor. Bırakın penaltıyı çalmayı, Burak’a sarı kart gerekir. Peki, bu pozisyon olurken hakemin yeri nerede? Pozisyona 7-8 metre mesafede. Hem de olayı kesitten görüyor. Eliyle de devam işareti yapıyor. Pozisyonun penaltı olmadığına inanıyor, doğru bir şekilde. Ama kendisi yedi metredeyken, 47 metre uzaklıktaki yardımcı hakemin ikazıyla kararını değiştiriyor. Penaltı veriyor. “Bülent Yıldırım, o zaman sen düdüğünü ver yardımcıya, bayrağı da sen al geç kenara.” Madem Burak’ı indiriyorlar, bariz gol şansından dolayı kırmızı kartın nerede? Yardımcıya sorsaydın ondan da yardım isteseydin

 

İlker Yasin / Hürriyet Gazetesi UEFA ‘elit’ hakem sıralamasında, Cüneyt Çakır’ın yanına bir başka Türk hakem koyacağız ismi de ‘Bülent’ olacak derken, Bülent Yıldırım dün maçın skorunu tayin eden isim oldu. Penaltı, penaltı gibi olmalı. Yan hakemin hangi pozisyonlarda, hakemi taçlandıracağı veya taca atacağı bir memerandum konusu olmalı.

 

Markus Merk / Lig TV İlk anda temas varmış gibi düşündüm. Burak'ın düşüşünden yanıldım ve varmış gibi gördüm. Ama düşmesine sebep olacak ayağına bir müdahale yok. Kendisini bıarkıyor ve faul söz konusu değil. Eğer bir hareket almış olsa bile ceza sahası dışında.

 

Ali Aydın / Zaman Gazetesi Derbinin FIFA kokartlı hakemi Bülent Yıldırım, penaltı pozisyonuna kadar iyi bir maç yönetti. Bülent Yıldırım, 85. dakikada yardımcı hakemi Erdinç Sezertam'a uyarak tertemiz çıkacağı müsabakadan eleştirilerle ayrılmak zorunda kaldı. Emre Çolak'ın, Beşiktaş ceza alanı içine ortaladığı topta Burak Yılmaz önde Escude arkadaydı. Meşin yuvarlak havadan Burak'a doğru inerken Siyah-Beyazlı futbolcu kollarını havaya kaldırarak 'Ben oyunda yokum' der gibiydi. Pozisyon net şekilde Yıldırım'ın beş metre önündeydi. 'Devam' diyen Yıldırım, yardımcı hakemi Erdinç Sezertam'dan gelen uyarıyla penaltıya döndü. Kendisi de inanmadı. Penaltı kararı verdiyse bariz gol şansını engellemekten dolayı Siyah-Beyazlı oyuncuyu neden kırmızı kartla oyun dışı bırakmadı? Yıldırım, ilk verdiği kararına devam etse derbinin yıldızı olurdu

 

Bülent Yavuz / Habertürk Gazetesi Hakemin aklı Emre'nin şutunda Hilbert'e çarpan topta kaldı. Escude dokunmuyor, ancak Burak kendisini göstere göstere yere bırakıyor. Bülent Yıldırım önce oyna diyor, yardımcısı aklına girince penaltıyı veriyor. Bir çuval inciri berbat ettiler.

 

Sergen Yalçın / Habertürk Gazetesi Pozisyonun penaltı olup olmaması çok tartışılır. Faul varsa ad, başlangıcı ceza alanı dışındaydı. Bu karar maçın skoruna etki etti.

Ertuğrul Dilek / Bugün Gazetesi Beşiktaşlı savunma oyuncularının arasında kalan Burak Yılmaz'a ceza sahası içinde kesinlikle bir müdahale olmadı. Bir engel varsa ceza sahası alanı dışında var. Hakem pozisyonu görmesine rağmen yan hakemin kararına göre verdi.

 

Metin Tükenmez / Cumhuriyet Gazetesi Dün akşam kimsenin düşünemeyeceği bir şey de hakemlerin verdiği penaltı kararıydı. Hakem yanılabilir ama dün akşam İnönü Stadı'nda hakemden başka kimsenin yanılmayacağı bir anda penaltı vermek basit bir hakem hatasıyla geçiştirilemez.

 

Metin Tekin / Sabah Gazetesi Burak'la gelen penaltıda bir temas göremedim. olsa bile bu temasın 18'in dışında olduğu düşüncesindeyim.

 

SONUÇ

Görüldüğü gibi 3 saniye içinde gerçekleşen ve iki oyuncunun sarmaş dolaş yere uzandığı bir pozisyonda temas olmadığını olaya bir-kaç metre uzakta ve doğrudan bakan bir hakemden daha iyi görebilmek her halde tanrı vergisi bir yetenek olmalı. Çoğunluğu eski hakem olan yorumcuların bir yorumcu haricinde hakem arkadaşlarını ve profesyonel bir futbolcuyu değerlendiriş şekilleri futbol yorumculuğunda ciddi sorunlarımız olduğunu ortaya koyuyor. Türk futbolunun bu yorumcular ve bu deontoloji anlayışı ile ve sadece kendini kayıran yöneticiler ile fazla ilerleme şansı yok. Kimse derbilerde hakemler neden penaltı vermiyor ve kırmızı kart çıkarmıyor diye merak etmesin. Böyle bir futbol kültüründe hiçbir hakem kendisini insafsızca yargılayacak kesimlere fırsat vermek istemeyecektir. Yorumcuların da artık kerameti kendinden menkul otorite tavırlarını b ir kenara koyup inandırıcı ve saygıdeğer olacaklarsa video framelerini kullanmaları gerekecektir.

                    linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

Bu İçerik  13507  Defa Okunmuştur
 

Degerli yazarimiz Kutlu Merih Cuma, 02 Nisan 2010.

YAZARIN DIGER YAZILARINI GORMEK ICIN TIKLAYIN

Neden Futbol Ekonomisi?

 

www. Futbolekonomi.com’un  vizyon ve misyonu temel olarak  Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi’nin (FESAM) vizyon ve misyonuna paralel ve aynı düzlemdedir.

 

Bu bağlamda temel misyonumuz: Futbolun yerel ve küresel makro özelliklerini incelemek ve yeni yapısal modeller önermek; bu kapsamda entelektüel gelişimi hızlandırmak ve buna ilişkin referans olabilecek bir database oluşturmak ve bunu tüm futbol araştırmacılarının emrine sunmak... Bu amaçla yapılan çalışmaları yayımlamak; gerekli her türlü bilimsel futbol araştırma ve geliştirme projelerine entelektüel anlamda destek vermek.

 

Temel Vizyonumuz: Önerilen yeni modellerin gerçekleştiğini görmektir.

 devamı >>>

finansal-futbol-anim-1

tugrulaksar_ge_roportaj

Tuğrul Akşar Güngör Urasın sorularını yanıtlıyor

  Yazar Tuğrul Akşar,
Milliyet Gazetesi Yazarı Güngör Uras'ın
sorularını yanıtlıyor.
detay için tıklayınız..

 

Spor Endexi

 

05/11/2024

Kapanış Günlük
Değişim %
  BİST 100

8.698,48

-0,17

 bjk BJKAS

4,48

-2,18

 fb FENER

100,30

0.00

 gs GSRAY

6,83

+0,15

 trabzon TSPOR

0,93

0,00

   SPOR ENDEKSİ

3.075,321

-0,41

Videolar

Tuğrul, Tuğrul Akşar, Pusula, Ekonomi, Futbol, Futbol Ekonomi, Mali,VİDEONUN DEVAMI VE DİĞER VİDEOLAR İÇİN TIKLAYIN.

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 43131500

TRENDYOL SÜPER LİG 2024-2025 SEZONU

  

 

 Sıra TAKIMLAR 0 G B M A Y AV

1

Galatasaray 11 10  0 32 11 21 31
2 Fenerbahçe 11  8   2 1 27  9   18

26

3 Samsunspor 12 8 1  3

24

13 9

25

4 Eyüpspor 12  6   4  2 18  11 7 22
5 Beşiktaş 11 6 3  2  19  10 9 21
6 Göztepe 11 5 3 3 19  13 

  6

 18 
7

Sivasspor

12 5  2  5   17 20 -3 17
8 Başakşehir 11 4 4

17  14 3 16
9 Kasımpaşa 12 3 5 4 16    19  -3 14
10 Konyaspor 12 4 2 6 14  20 -4 14
11 Antalyaspor 12 4 2 6

15

24   -9 14
12 Rizespor 11 4 1 6 10  19 -9 13
13 Trabzonspor 11 2 6

3

12  14  -2  12
14 G.Antep FK 11 3 3 5 15 18 -3 12
15 Kayserispor 11 2 6 3 11 16 -5 12
16

Bodrumspor

12

3

2 7 10 16 -6 11
17 Alanyaspor 11 2 4 5 9 14  -5 10
18 Hatayspor 11 3 7 10 18  -8 6

19

A.Demirspor 11 0 2 9 9 25 -16

 

                 

Okur Yazar


Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

Yazılarınızı  info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

 

 

Annual Review of Football Finance 2023

Annual Review of Football Finance 2023

Deloitte Sports Grup'un Avrupa Futbol Finansmanına ilişkin 32. kez düzenlediği yıllık futbol finans raporuna göre, Avrupa futbol pazarı 2021 - 22 sezonunda bir önceki yıla göre %7 büyüyerek 29.5 Milyar Euro büyüklüğüne ulaştı. Rapora ulaşmak için tıklayınız

Deloitte Money League - 2024

Deloitte Money league 2024

Deloitte Money League Raporunu 27. kez yayınladı. Rapora göre Avrupa'nın en zengin 20 kulübünün 2022-23 sezonunda gelirleri toplam 10.5 Milyar Euro'ya ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

UEFA Kulüp Finans&Yatırım Raporu 2024

 

UEFA Raporu-2023

UEFA Kulüp futbolunun finansal durumları ve yatırımlarına ilişkin yıllık görünüm ve benchmark raporunu yayınladı. Okumak için tıklayınız

 


 

2021-Money-league-Raporu

 

Yirmidördüncü Deloitte Money League raporuna göre Barcelona'nın 715.1 Milyon Euro'luk geliriyle ilk sırada yer aldığı, tamamı merkez lig kulüplerinden oluşan ve bir önceki yıla göre gelirleri %12 azalan Para Ligi raporunu okumak için tıklayınız

 


 

 

annual report 202021 photo

 

Avrupa Futbolunun patronu UEFA’nın gelirleri 5.7 Milyar Euro’ya Ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

 


 

 UEFA-Kulup-Futbolu-Lisanslama-2023


UEFA’nın 2023’te yayınladığı en son  Kulüp Lisanslamaya İlişkin Karşılaştırma raporuna göre kulüpler Pandemi döneminde 7.3 Milyar Euro zarar ettiler. UEFA raporu, Avrupa kulüp futbolunun endişe verici bir resmini çiziyor. Raporu okumak için tıklayınız.

 


    

191112 Aktifbank Ekolig

 

Türk futbolunun gelirlerinin ve ekonomik görünümünün mercek altına alındığı Futbol Ekonomi Raporu – EkoLig'in dördüncü sayısı yayınlandı. Süper Lig’in 2017-2018 sezonu sonunda 3,2 milyar TL olan geliri, 2018-19 sezonunda 4,2 milyar TL’na ulaştı. Bkz.

 

 

master bm report lowres

 

The European Club Footballing Landscape 2022


UEFA'nın Avrupa Lulüp futboluna ilişkin 13, kez yayınladığı, Covid-19'un etkilerinin de analiz edildiği raporu okumak için Bkz.


 

 EkoSpor-y

“Ekospor’un aylık bültenlerinden haberdar olmak için tıklayınız”

 

Süper lig Marka değeri araştırma

''Taraftar Algısına Göre Türkiye Süper Ligi Marka Değerini Etkileyen Faktörlerin ve Marka Değeri Boyutlarının Değerlendirilmesi'' Prof. Dr. Musa PINAR öncülüğünde yapılan bu araştırmayı okumak için tıklayınız.

 

 

the-european-elite-2019

KPMG Avrupa’nın 32 Elit Kulübünün değerlemesini yaptı. Süper Lig’den Galatasaray ve Beşiktaş’ın da bulunduğu bu raporda en değerli kulüp 3.2 Milyar Euroluk değeriyle Real Madrid oldu. Raporu okumak için tıklayınız.
 

Endustriyel_futbol

 

Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı Üzerine

Futbolun Endüstriyel gelişimi, kulüplerin sportif ve iktisadi/mali yapılanışını derinden etkiliyor. Dorukhan Acar’ın Kurumsal Yönetim temelli yaklaşımı ile "Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı"yı okumak için tıklayınız

 

 

Türkiye'de Kadın Futbolunun Gelişimi ve Günümüzdeki Durumu

 

imagesCAVM4O4L

 

Dr. Lale ORTA’nın Kadın Futboluna Entelektüel Bir Yaklaşım Sergilediği makalesi için tıklayınız.” 

 

 

İngiliz Futbolunda Kurumsal Yönetişim Üzerine

 

governance_in_football

 

Tüm kulüplerimize ve Türk Futbol yapılanmasına farklı bir bakış açısı kazandırabileceğini düşündüğümüz, İngiliz Parlementosu’nun Kültür, medya ve spor Komitesi’nin hazırladığı raporu okumak için tıklayınız. 

 

money-and-soccer

“Money scorring goals”, Gerçekten de “Para Gol Kaydedebiliyor mu? “

Euro 2012’nin olası ekonomik etkilerini
okumak için tıklayınız. 



FFP

Futbolda Finansal Sürdürülebilirlik Kapsamında ''Finansal Fair Play Başa Baş Kuralı ve Beşiktaş Futbol Kulübü Üzerinde Bir Uygulama 
Hüseyin AKTAŞ/Salih MUTLU,

okumak için tıklayınız.