Andreas Iniesta
x
Buradasınız >> Ana Sayfa HABERLER & MAKALELER Genel Müslüm GÜLHAN Andreas Iniesta

Andreas Iniesta

skysports-iniesta-copa-del-rey 4289414

Müslüm Gülhan- 6 Mayıs 2018 Bir şahıs hakkında yazı yazmak için, o kişinin ortaya koyduğu veya yarattığı değerler toplamının etkilerinin, toplumsal bir içerik taşıyarak kabul görecek saygınlığa sahip olması gerekmektedir.

 

Hangi ülke vatandaşı olduğu, dini, dili, ırkı hiçbir farklılık içermez.

İniesta futbol adına bir dünya vatandaşıdır.

İnsan olmanın erdemlerini saygınlık kazandığı eylem içerisinde, her türlü baskı ve olumsuz koşullarda koruyarak mesleğine gösterdiği saygı, esas olarak kendisinin kazandığı saygınlığın bir tarifini içerir.

İniesta’yı tarif etmenin zorluğu, onun sahip olduğu büyük sorumluluğunu icra ederken, kullandığı argümanları son derece basit uygulamasının mütevazi içeriğe sahip olmasıdır.

Futbolun popülist kültürün aracı olduğu sistem içinde bu kimlikleri bulmak oldukça zordur.

Dünyada yıldız olmuş bir futbolcunun sahip olduğu değerleri, onun farklılıklarını ortaya koyarak, diğer yıldız futbolculardan ayrıştığı noktalara sahip çıkarak, diğer tüm futbolcular içerisinde farklı olmasını göz önünde bulundurarak ona hak ettiği saygıyı göstermiş oluruz.

İniesta’yı Messi ile Ronaldo ile kıyaslamak veya bir takım istatistik içeren veriler üzerinden değerlendirmede bulunmak onu anlamamak ve ona haksızlık yapmak anlamına gelir.

İniesta bir sanatçıdır.

Dali gibi, Picasso gibi, Goya gibi…

Dali nasıl Sürrealizm hareketinin önde gelen bir sanatçısıysa, Picasso nasıl Kübizm’in öncüsüyse ve Goya nasıl 19. yüzyılın ve modern zamanların en büyük portrecilerinden biriyse Iniesta da 21. yüzyıl futbol sanatının öncüsüdür.

İniesta’yı kendi estetik yapısında değerlendirirsek felsefi olarak ‘Elektisizm’in sahada en iyi uygulayıcısı olarak adlandırabiliriz. Çünkü, yeteneklerine ve misyonuna göre futbolun doğru yönlerini seçerek bunun en iyi uygulayıcısı olmuştur. Futboldaki doğru sistem ve uygulama, ancak topu istediğin şekilde oynayarak ona hâkim olmak üzerine kurgulandığında maçın kazanılmasına neden olur. Buradaki ana unsur, futbolcunun yeteneklerini, içinde bulunduğu duruma göre seçerek sonuca yönelik çözüm üretmesidir.

Düşüncenin ve duygunun sanatçının ellerinde derinlik kazanarak bir esere dönüşmesi nasıl bir emek sürecinden geçiyorsa. İniesta’nın ortaya koyduğu eserlerde, onun düşünce ve duygularının bir derinlik içinde ayaklarında esere dönüşerek sahada bir görsel ritim yaratmaktadır.

Prensiplerden oluşmuş bir felsefenin misyoneri olarak sahada olması, onu ne kadar bağımlı kılıyorsa kılsın, ortay koyduğu değerler ve takım arkadaşlarına kattığı değer o derece onu özgür kılmaktadır.

Beklentisi, hiçbir şekilde en fazla gol ve asist üzerine sayılar olmamıştır.

Beklentisi: üzerindeki misyonu gerçekleştirecek emeği, sahada bir estetik içeriğine sahip olarak uygulamaktır. Buradaki esas kriter; takımının başarısı yanında gelen seyircilerin veya seyreden izleyicilerin, futbolun güzel yanını da görebilecek özellikleri sahip olduğu yetenekleri sayesinde doğru zamanda, doğru yerde kullanarak farklılıkları ortaya koymasıdır.

Bu onun futbolcudan çok sanatçı olma özelliğine sahip olduğunu ortaya koymaktadır.

Çünkü, o futbol sahasını bir sergi alanına çevirmektedir.

Tıpkı 20. yüzyılın futbol sanatçıları olan Cruyff gibi, Maradona gibi, Pele gibi…

Goya’nın “Mayıs 1808’in üçüncüsü” eseri, Dali’nin “Belleğin Sadeliği”, Picasso’nun “Guernica” eserleri nasıl yüzyıllar boyu değerini koruyup öncü eserler olarak sanatın içinde kalacaksa… İniesta’da “Barcelona” eseri ile bir futbol sanatçısı olarak yüz yıllar boyu bir değer olarak anılacaktır.{jcomments on}

                    linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

Bu İçerik  2756  Defa Okunmuştur
 

Degerli yazarimiz Müslüm Gülhan Cuma, 20 Nisan 2012.

YAZARIN DIGER YAZILARINI GORMEK ICIN TIKLAYIN

futbolekonomihakkimizdabanner2

esitsizliktanitim

aksartbmmraporbanner

Yazarlarımızın Son Yazıları

Doç. Dr. Kutlu Merih
Doç. Dr. Kutlu Merih
Doç. Dr. Deniz Gökçe
Doç. Dr. Deniz Gökçe
Prof. Dr. Sebahattin Devecioğlu
Prof. Dr. Sebahattin Devecioğlu
Murat  Başaran
Murat Başaran
Mete İkiz
Mete İkiz
Hüseyin Özkök
Hüseyin Özkök
Ömer Gürsoy
Ömer Gürsoy
Neville Wells
Neville Wells
Kenan Başaran
Kenan Başaran
Prof. Dr. Ahmet Talimciler
Prof. Dr. Ahmet Talimciler
Prof. Dr. Lale Orta
Prof. Dr. Lale Orta
Müslüm Gülhan
Müslüm Gülhan
Tuğrul Akşar
Tuğrul Akşar
Av. Hüseyin Alpay Köse
Av. Hüseyin Alpay Köse
Doç. Dr. Recep Cengiz
Doç. Dr. Recep Cengiz
Dr. Ahmet Güvener
Dr. Ahmet Güvener
Av. Arman Özdemir
Av. Arman Özdemir
Dr. Tolga Genç
Dr. Tolga Genç
Tayfun Öneş
Tayfun Öneş
Dr. Bora Yargıç
Dr. Bora Yargıç
Alp Ulagay
Alp Ulagay
Dr. Sema Tuğçe Dikici
Dr. Sema Tuğçe Dikici
Prof. Dr. Fuat Tanhan
Prof. Dr. Fuat Tanhan
Prof. Dr. Turgay Biçer
Prof. Dr. Turgay Biçer

Kimler Sitede

Şu anda 1187 konuk çevrimiçi

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 55316838

raporlaranas

kitaplar aksar

1

futbol ekonomi bulten

fesamlogobanner

ekosporlogo


Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

Yazılarınızı info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

 

futbolekonomisosyal2

 

sosyal1