Trabzonspor'a HES Değil, Gol Lazım
Bizi Takip Edin Futbol ekonomisi facebookta futbol ekonomisi twitterde
x
Buradasınız >> Ana Sayfa Haberler & Makaleler Genel Müslüm GÜLHAN Trabzonspor'a HES Değil, Gol Lazım

Trabzonspor'a HES Değil, Gol Lazım

1200x627-trabzonsporun-borcu-belli-oldu-1671349600321

Müslüm Gülhan- 19 Nisan 2024 Yöre halkının tepkisini çeken HES projesinin bir parçası olan Trabzonspor gelir kaynaklarını sahanın içine yönlendirmeli. Bir başka deyişle bordo-mavililerin HES’e değil, daha fazla gole ihtiyacı var.

 

 

Kulüplerin yapısal ve kaynak sorunları üzerine bir şeyler yazmayı düşünürken, karşıma Trabzon’da yayınlanan Haber61 gazetesinin haberi çıktı.

“Çaykara ilçesindeki Solaklı Deresi üzerinde, 2012'de Trabzonspor’un sahibi olduğu, Bordo Mavi Enerji Elektrik Üretim Tic. Ltd. Şti tarafından 'Uzungöl Regülatörü Hidroelektrik Santral (HES) Projesi' oluşturulup, proje için ÇED raporu alındı. Raporun ardından HES’e karşı çıkan yöre halkının yargıya başvurmasıyla; 2014 yılında Danıştay 14’üncü Dairesi, Trabzon idare Mahkemesi’nin HES kararını bozdu. 2023’te ise Trabzonspor, Uzungöl HES’in yüzde 90’ını ADV Elektrik Üretim Ticaret A.Ş Firması’na sattı. Aradan geçen sürede HES için bölgede herhangi bir çalışma başlatılmadı. Yöre halkı Solaklı Vadisi üzerine kurulması planlanan Trabzonspor’a ait olduğunu öne sürdükleri HES’e karşı tepki gösterdi. Gölü besleyen dereye inen grup, ellerindeki futbol toplarını temsili kaleye atarak, bordo-mavili kulübün kendi kalesine gol attığını söyledi.”

Protesto için Uzungöl’de toplanan bölge halkı ve yöre sanatçıları HES karşı dereye inip oynadıkları horon ile, Trabzonspor’un şampiyon olduğunda oynanılan horon bir spor kulübü açısından önemli bir çelişkinin dışa vurumu oldu.

Haliyle, Trabzonspor’un içinde bulunduğu bu çelişkili durumdan asli görevine yönlendirecek ve içinde tutacak şekilde futbol üzerinden eleştirel yorum yapma zorunluluğu ortaya çıkmaktadır.  

İşe Johann Cruyff’un “Benim vizyonumda modern futbolda performans: teknik, taktik, eğitim ve finansın toplamından oluşur” ifadesi ile başlayıp, kulüpler-özellikle Trabzonspor ile futbol adına doğruyu bulmak üzere analize devam etmek istiyorum.

Doğa katliamına neden olacak bir proje üzerinden para kazanmayı amaç edinen Trabzonspor, asli görevi futbol olmasına rağmen-2022 yılında Kopenhag ile Şampiyonlar Ligi play-off maçı oynayıp elenmesi neticesinde toplam 14 milyon 800 bin Euro giriş parasından mahrum kalmıştı. Yani, sportif başarısızlık yüzünden mali başarısızlığa maruz kalmıştı. Asli görevi üzerinden para kazanması gerekirken, bu alanda başarısız olmasına rağmen, bunun gerekçeleri ile yüzleşmeyi bir kenara bırakıp, doğa katliamını içine alacak bir HES projesi üzerinden ticaret yapmaya kalkmasını anlamak mümkün değil.

Tüm sportif başarısızlıkların yarattığı mali başarısızlıklar yüzünden, Trabzonspor Denetleme Kurulu Başkanı Mahmut Ören, kulübün 31 Ocak 2023 tarihi itibarıyla borcunun 2 milyar 835 milyon 909 bin TL olduğunu açıkladı.

Süreci futbol üzerinden biraz daha detaylandırıp incelemeye çalışalım. Ülkedeki tüm takımların yüksek katma değer yaratacakları iki önemli alan vardır. Bunlardan birincisi; özellikle Şampiyonlar Ligi başta olmak üzere-Avrupa kupalarında kalıcı olmak. İkincisi ise, Avrupa kupalarında oynarken sıfır maliyle yetiştirdiğin oyuncuları veya düşük maliyetle alınan yetenekli oyuncuları yüksek bonservis bedeli ile satmaktır. Bunu sürdürebilir kılmak sportif başarıyı gerekli kıldığı gibi, finansal sürdürebilirliği de kalıcı kılar.

Endüstriyel anlayışın içinde kulüplerin gelir stratejilerine baktığımızda, yukarıda anlatmaya çalıştığım hedefin kalıcı olarak-özellikle bizim için öğretici içeriğe sahip olması gerekliliği açısından-üretim-imalat yaparak, oyuncu yetiştirip satma ve yatırım amacıyla alınan oyuncuların uzun vadede getirisi üzerinden gittiğimizde, futbolun temel yapısı içerisinde de kalmış oluruz.

UEFA üyesi ülkeler içerisinde biz yarı çevre bir ülkeyiz. Bizim gibi çevre ülke konumuna erişemeyip, yarı çevre ülkede sıkışıp kalan ülkelerde siyasetin futbol üzerinde çok büyük etkisi var. Hani-normalde neoliberal yapıda ekonomik kurguya siyasetin etkisinin sadece yönlendirme üzerinde tezgâhlandırılmaktadır denir ya o öyle değil işte… Siyasi kurgu Türkiye’de futbolu da ekonomik kurgusuna bozacak şekilde-kitleleri yönlendirilmesinde etkin bir araç olarak iliklerine kadar kullanmaktadır.

Kulüplerin borçlanması da siyasetin stratejisi açısından işine gelmektedir. Çünkü, siyaset devlete muhtaç kulüpler istemektedir. Bu borç kurgusu içindeki yönetimler-kendi ajandalarını da uygulamak için sesini çıkaramazlar. Sorunları dile getiremezler. Yetinip biat ederler.

İşte Trabzonspor’un bu HES projesinin içine girmesinin tek nedeni siyasetle olan bağıdır. Bunca sportif başarısızlığa rağmen, sportif açıdan üretim mekanizmasının dışına çıkarak borçlanma stratejisi üzerinden dışarıya adeta servet transferi yapılmasına nedeninin karşılığını bu açıdan iyi analiz etmek gerek.

Bu kurgu içinde, özellikle Beşiktaş ve Trabzonspor için çok aktif ve belirleyici olan futbolunun içe kapalı ve iktidar odaklı koruyucu yapısı ve başkana dayalı yönetim anlayışının popülist kurgusu, telafisi mümkün olmayan aşırı borçlanma, gerekli-gereksiz transferler, yanlış teknik yapılanma gibi zararlara yol açmaktadır.

Kalıcı başarı sportif başarı ile finansal sürdürülebilirlikle mümkün oluyor. Bunun en belirleyici etki ise, sportif başarıdır. Sportif başarı olmadan ekonomik ve finansal başarıya ulaşmak mümkün değildir.

Futbolun küresel rekabet boyutu, özellikle Avrupa futbolunda çok önemli yapısal değişikliklere neden oldu. Bu rekabet içinde kalıcı olmak için gelişimleri doğru okumak ve analiz etmek gerekir. Bu kadar büyük yapısal sorunlarla başa çıkamayan Trabzonspor, çözümü siyasete bağlı kalarak doğaya zarar verecek sözde ticari bir yapının içinde olması, sportif anlamda çözümsüzlüğün ve sorunun boyutunu çok net ortaya koymaktadır.

Trabzonspor dernek yapısıyla bir sivil toplum kuruluşudur. Her görüşte insanın desteğine sahiptir ve her türlü coğrafyada yaşayan taraftar grubuna sahiptir. Sosyal ve siyasi yapı üzerinden hiçbir taraftarıyla karşı karşıya gelemez. Aksi taktirde kendi varlığını inkâr eder.

Trabzonspor’un kalıcı başarı ile sürdürülebilir finansal yapıya sahip olması için HES’e değil GOL’e ihtiyacı var.{jcomments on}


                    linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

Bu İçerik  251  Defa Okunmuştur
 

Degerli yazarimiz Müslüm Gülhan Cuma, 20 Nisan 2012.

YAZARIN DIGER YAZILARINI GORMEK ICIN TIKLAYIN

Neden Futbol Ekonomisi?

 

www. Futbolekonomi.com’un  vizyon ve misyonu temel olarak  Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi’nin (FESAM) vizyon ve misyonuna paralel ve aynı düzlemdedir.

 

Bu bağlamda temel misyonumuz: Futbolun yerel ve küresel makro özelliklerini incelemek ve yeni yapısal modeller önermek; bu kapsamda entelektüel gelişimi hızlandırmak ve buna ilişkin referans olabilecek bir database oluşturmak ve bunu tüm futbol araştırmacılarının emrine sunmak... Bu amaçla yapılan çalışmaları yayımlamak; gerekli her türlü bilimsel futbol araştırma ve geliştirme projelerine entelektüel anlamda destek vermek.

 

Temel Vizyonumuz: Önerilen yeni modellerin gerçekleştiğini görmektir.

 devamı >>>

finansal-futbol-anim-1

tugrulaksar_ge_roportaj

Tuğrul Akşar Güngör Urasın sorularını yanıtlıyor

  Yazar Tuğrul Akşar,
Milliyet Gazetesi Yazarı Güngör Uras'ın
sorularını yanıtlıyor.
detay için tıklayınız..

 

Spor Endexi

 

17/09/2024

Kapanış Günlük
Değişim %
  BİST 100

9.774,49

+0,17

 bjk BJKAS

6,23

-1,89

 fb FENER

134,90

+4,57

 gs GSRAY

7,12

-1,39

 trabzon TSPOR

1,09

-3,54

   SPOR ENDEKSİ

3.792,55

-0,37

Videolar

Tuğrul, Tuğrul Akşar, Pusula, Ekonomi, Futbol, Futbol Ekonomi, Mali,VİDEONUN DEVAMI VE DİĞER VİDEOLAR İÇİN TIKLAYIN.

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 41840579

TRENDYOL SÜPER LİG 2024-2025 SEZONU

  

 

 Sıra TAKIMLAR 0 G B M A Y AV
Fenerbahçe 4 3  0 11 2 9 10
2 Galatasaray 3  3   0 0 9  3   6

9

3 Beşiktaş 3 3 0  0 8 2 6 9
4 Eyüpspor 4  2   2  0 2  4 8
5 Başakşehir 3 2 1  0   10  5 5 7
6 Göztepe 1 3 0 5  3 

  2 

 6 
7

Samsunspor

3 2  0  1   4 2 6
8 Kasımpaşa 4 1 2

6 0
9 Konyaspor 4 1 1 -2 4
10

Sivasspor

4 1 1 2  -2 4
11 Antalyaspor 4 1 2

7

11   -4  4
12 Rizespor 4 2 8 -5  4  
13 Gaziantep 1 0

1  1  0  3
14 Bodrumspor 4 0 -4  3
15 Trabzonspor 2 0 0 0 0 2
16

Alanyaspor

4

0

2 2 -5 2
17 Kayserispor 2  1 -1
18 Hatayspor 1 3 4 -5 1

19

A.Demirspor 4 0 1 3 4 10 -6  1  

 

                 

Okur Yazar


Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

Yazılarınızı  info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

 

 

Annual Review of Football Finance 2023

Annual Review of Football Finance 2023

Deloitte Sports Grup'un Avrupa Futbol Finansmanına ilişkin 32. kez düzenlediği yıllık futbol finans raporuna göre, Avrupa futbol pazarı 2021 - 22 sezonunda bir önceki yıla göre %7 büyüyerek 29.5 Milyar Euro büyüklüğüne ulaştı. Rapora ulaşmak için tıklayınız

Deloitte Money League - 2024

Deloitte Money league 2024

Deloitte Money League Raporunu 27. kez yayınladı. Rapora göre Avrupa'nın en zengin 20 kulübünün 2022-23 sezonunda gelirleri toplam 10.5 Milyar Euro'ya ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

UEFA Kulüp Finans&Yatırım Raporu 2024

 

UEFA Raporu-2023

UEFA Kulüp futbolunun finansal durumları ve yatırımlarına ilişkin yıllık görünüm ve benchmark raporunu yayınladı. Okumak için tıklayınız

 


 

2021-Money-league-Raporu

 

Yirmidördüncü Deloitte Money League raporuna göre Barcelona'nın 715.1 Milyon Euro'luk geliriyle ilk sırada yer aldığı, tamamı merkez lig kulüplerinden oluşan ve bir önceki yıla göre gelirleri %12 azalan Para Ligi raporunu okumak için tıklayınız

 


 

 

annual report 202021 photo

 

Avrupa Futbolunun patronu UEFA’nın gelirleri 5.7 Milyar Euro’ya Ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

 


 

 UEFA-Kulup-Futbolu-Lisanslama-2023


UEFA’nın 2023’te yayınladığı en son  Kulüp Lisanslamaya İlişkin Karşılaştırma raporuna göre kulüpler Pandemi döneminde 7.3 Milyar Euro zarar ettiler. UEFA raporu, Avrupa kulüp futbolunun endişe verici bir resmini çiziyor. Raporu okumak için tıklayınız.

 


    

191112 Aktifbank Ekolig

 

Türk futbolunun gelirlerinin ve ekonomik görünümünün mercek altına alındığı Futbol Ekonomi Raporu – EkoLig'in dördüncü sayısı yayınlandı. Süper Lig’in 2017-2018 sezonu sonunda 3,2 milyar TL olan geliri, 2018-19 sezonunda 4,2 milyar TL’na ulaştı. Bkz.

 

 

master bm report lowres

 

The European Club Footballing Landscape 2022


UEFA'nın Avrupa Lulüp futboluna ilişkin 13, kez yayınladığı, Covid-19'un etkilerinin de analiz edildiği raporu okumak için Bkz.


 

 EkoSpor-y

“Ekospor’un aylık bültenlerinden haberdar olmak için tıklayınız”

 

Süper lig Marka değeri araştırma

''Taraftar Algısına Göre Türkiye Süper Ligi Marka Değerini Etkileyen Faktörlerin ve Marka Değeri Boyutlarının Değerlendirilmesi'' Prof. Dr. Musa PINAR öncülüğünde yapılan bu araştırmayı okumak için tıklayınız.

 

 

the-european-elite-2019

KPMG Avrupa’nın 32 Elit Kulübünün değerlemesini yaptı. Süper Lig’den Galatasaray ve Beşiktaş’ın da bulunduğu bu raporda en değerli kulüp 3.2 Milyar Euroluk değeriyle Real Madrid oldu. Raporu okumak için tıklayınız.
 

Endustriyel_futbol

 

Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı Üzerine

Futbolun Endüstriyel gelişimi, kulüplerin sportif ve iktisadi/mali yapılanışını derinden etkiliyor. Dorukhan Acar’ın Kurumsal Yönetim temelli yaklaşımı ile "Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı"yı okumak için tıklayınız

 

 

Türkiye'de Kadın Futbolunun Gelişimi ve Günümüzdeki Durumu

 

imagesCAVM4O4L

 

Dr. Lale ORTA’nın Kadın Futboluna Entelektüel Bir Yaklaşım Sergilediği makalesi için tıklayınız.” 

 

 

İngiliz Futbolunda Kurumsal Yönetişim Üzerine

 

governance_in_football

 

Tüm kulüplerimize ve Türk Futbol yapılanmasına farklı bir bakış açısı kazandırabileceğini düşündüğümüz, İngiliz Parlementosu’nun Kültür, medya ve spor Komitesi’nin hazırladığı raporu okumak için tıklayınız. 

 

money-and-soccer

“Money scorring goals”, Gerçekten de “Para Gol Kaydedebiliyor mu? “

Euro 2012’nin olası ekonomik etkilerini
okumak için tıklayınız. 



FFP

Futbolda Finansal Sürdürülebilirlik Kapsamında ''Finansal Fair Play Başa Baş Kuralı ve Beşiktaş Futbol Kulübü Üzerinde Bir Uygulama 
Hüseyin AKTAŞ/Salih MUTLU,

okumak için tıklayınız.