Ronaldo Türkiye’de Ne Yapar?
Bizi Takip Edin Futbol ekonomisi facebookta futbol ekonomisi twitterde
x
Buradasınız >> Ana Sayfa Haberler & Makaleler Genel Müslüm GÜLHAN Ronaldo Türkiye’de Ne Yapar?

Ronaldo Türkiye’de Ne Yapar?

92608

Müslüm Gülhan- 2 Aralık 2022  Ronaldo transferini nasıl olması gerektiğini düşünürsek duygusal, popülist ve taraflı düşüncelerden uzaklaşarak daha rasyonel bir anlayışa sahip olabiliriz. 'Futbol endüstrisi, futbol oyununun üretim faktörleri kullanılarak nihai ürün ve hizmet meydana getirmesi ve bu çıktıların tüketicilere pazarlanması’ şeklinde tanımlanmaktadır.

 

Futbol endüstrisindeki rekabetçi denge Avrupa’da ve Türkiye’ de futbol kulüplerinin şirketleşmesi neticesinde ekonomik gelişmenin uluslararası sportif başarıya etkisiyle halka arz edilen spor kulüplerinin sportif başarıları ile piyasa değerleri arasındaki ilişkileri sonuca göre hangi seviyede olacağını bir şekilde belirlenmektedir.

Futbolun ‘sanayi’, ‘iş kolu’, ‘ticaret’ ve ‘endüstrisi’ şeklinde farklı kavramlarla ifade edilen profesyonel oyun bu çalışmada futbol endüstrisi olarak ifade edilmektedir.

 

Futbolun sahip olduğu farklı üretim mekanizması, futbol endüstrisinde aynı zamanda sermaye ve yatırım aracı olarak katma değer yaratmaktadır. Endüstrilerin temel unsurlarından biri olan müşteriler ki bunlar taraftarlardır, futbolun içinde zaman ve para harcayarak sürecin en belirleyici faktörü olmaktadırlar.

 

Futbol endüstrisinin içinde üretici konumunda olan futbolculardır. Futbolcuların mesleki becerisi futbol kulüplerinin ve liglerinin başarısı ve karlılığını artıran en önemli paydaştır.

 

Sportif başarı ile profesyonel futbol faaliyetlerinden elde edilen gelir arasında kuvvetli ilişki olduğu aşinadır. Bunlar, statlardaki özel alanların satış ve kirası, kombine satış ve maç günü gelirleri, Şampiyonlar Ligi ve UEFA Avrupa Ligi gelirleri ve yayın gelirlerinden oluşmakta ve sportif başarı paralelinde yükseliş gösterebilmektedir.

 

Futbolun bulunduğu nokta bakımından; ‘endüstri’ haline gelmesinin, gerçek futbol oyununun bertaraf edilerek bir sömürü mekanizması oluşturmadığını düşünerek, var olan süreci kulüplerin ve futbolun lehine çevirerek, istikrar ve sürdürebilir başarının yakalanması neticesinde, yaratılacak katma değerin yine bir yatırım olarak kullanılması üzerine bir değerlendirme yaptığımı belirtmek isterim.

 

Çünkü, ülkemizde futbol bir azınlığın çıkarlarına hizmet eden bir organizasyon haline getirilmiştir. Kulüplerin içinin boşaltılması ve bilerek-isteyerek borç girdabına sokulmasının tek nedeni ‘rant’ kurgusunun kurumsallaştırılmış olmasıdır.

 

İşte tüm bu tanımlar ve yorumlar üzerinden Ronaldo transferini nasıl olması gerektiğini düşünürsek duygusal, popülist ve taraflı düşüncelerden uzaklaşarak daha rasyonel bir anlayışa sahip olabiliriz.

 

Öncelikle Ronaldo futbol içinde kendi oyun stili ve elde ettiği başarılar neticesinde bir marka haline gelmiştir. Bu kimliği kazanması hiç kolay olmadığı gibi kaybetmesi de hiç kolay değildir.

Ronaldo’yu sadece çok yetenekli bir oyuncu olarak tanımlamak eksik ve doğru olmayan bir tasvir olur. Ronaldo oynadığı takımın ‘oyun aklı’ olmasının yanında takım içinde ‘lider’ olarak soyunma odasında, kulübede ve saha içinde oyunu ve takımı nasıl yönlenmesi konusunda süreci değiştirme özelliğine sahiptir.

Ve iddialı bir kişiliğe sahip olması; başarı beklentisini her zaman en üst seviyede tutmasına neden oluyor. Bunu başarmak için de kendi yetenek ve performansını en üst seviyede kullanmaya çalışırken, takım arkadaşlarının da performanslarını yukarı çekmeye neden oluyor. Bu bir liderlik özelliğidir.

Sportif başarı ile profesyonel futbol faaliyetlerinden elde edilen toplam gelir arasında kuvvetli ilişki olduğuna göre, bu başarıyı sağlayacak ve marka olmuş bir oyuncu profilini takıma kazandırmak takım değerini yükselteceği gibi gelir seviyesini de yukarı çekecektir.

Futbolcuların mesleki becerisi futbol kulüplerinin ve liglerinin başarısı ve karlılığını artıran en önemli etkense, Ronaldo kendi mesleki saygınlığı çerçevesinde ortaya koyduğu performans her zaman oynadığı her kulüp için bir değer yaratmaktadır.

Türkiye’deki kulüplerin borç batağından çıkmasını sağlayacak en önemli finans girdisi dışarıdan sağlayacağı-yaratacağı katma değer sayesinde olur. Bunun için, Avrupa kupalarında kalıcı olmak ve kendi yetiştirdiği oyuncuları da bu kulvarda tanınırlığını sağlayarak zamanı gelince satıp ciddi kaynak yaratmaktır.

Bu hedef için doğru tercihler ve doğru yatırımlar yapılmalıdır. Hem oyuncu bazında hem de teknik direktör bazında.

Tabii bizi ilgilendiren en önemli konuya geliyoruz; bu vizyona sahip kulüp başkanı var mı? Sorusuna…

Bu önemli ayrıntıya geçmeden İbrahimoviç Milan eşleşesinden (!) bahsetmek istiyorum.

İbrahimoviç, Milan kulübünde Leonardo Teknik Heyet Sorumlusuyken gelmek istemişti. Ama Leonardo onu istememişti. Sevgili Hürser Tekinoktay’ın onu Beşiktaş için gündeme getirdiğinde yapılan eleştirileri de hatırlıyorum… yazık!

Neyse, Maldini Teknik Heyet sorulusu olunca hemen İbrahimoviç ile anlaşma sağlayarak onu takıma kattı. Milan, çok genç ve acemi bir takımdı. Ama, başlarında çok tecrübeli ne yaptığını bilen bir teknik direktör getirilmişti: Stefano Pioli.

İşte İbrahimoviç’in ‘lider’ vasıfları ve ‘oyun aklı’ olma özelliği birden bu acemi takıma katkı yaparak Seri-A şampiyonluğunu kazandırmış, Şampiyonlar Liginde de kalıcı olarak büyük girdiler sağlamıştır.

İbrahimoviç bonservis bedeli olmadan alınmıştı.

Şimdi gelinen nokta da İbrahimoviç’in oynayıp oynamaması önemli olmayıp, dışarıdan da takıma katkı yaparak bir yönetim aklı olma özelliği çerçevesinde tribündeki yerini almaktadır.

İşte bu hamle sayesinde: Lille’den 29,5 milyon avro karşılığı alınan genç Leao’nun bonservis değeri şu an 85 milyon avro olmuş. Yine Real’den 22,8 milyon avro karşılığı alınan Hernandez’in bonservis değeri 55 milyon avro’ ya çıkmıştır. Sadece iki örnek verdim. Tüm takımı incelesek, hepsinin kendi performans ölçüleri içerisinde bonservislerinde büyük bir artış olduğu kolaylıkla görünmektedir.

İşte, doğru hamleyi yapıp, sadece bu hamlede kalmadan takımı onun etrafında örgütleyerek büyük başarılar yakalamak hiç de zor olmadığı Milan ve Maldini tarafından ispatlanmıştır.

Şimdi gelelim bizim başkanlara ve Ronaldo transferine.

Tabi bu bir vizyon meselesi…

Galatasaray bugünkü koşullarda ve kurduğu takım üzerinden bu transferi yapması çok zor gözüküyor.

Ali Koç ve Jesus bu pozisyona en yakın isimler olduğundan, Fenerbahçe bu transfer için en yakın takım olarak görünmekte. Jesus ile Pioli’yi kıyasladığımızda bir fark olmadığı gibi, her iki antrenörün öne çıkan donanımları olduğu da gerçektir. Jesus, Ronaldo birlikteliğinin çok kısa bir adaptasyon süreci yaşatacağı da görünen kolaylıktır. Ama, süreci yönetmeyle ilgi özellikle Ali Koç ile Maldini futbol eşleşmesini düşünürsek ortaya birtakım sorunların çıkacağı kaçınılmaz görünmekte.

Beşiktaş’a gelirsek…

Sevgili Hürser Tekinoktay sürekli Ronaldo’yu Beşiktaş forması ile paylaşırken neleri düşündüğünü çok iyi anlıyorum. Burada Tekinoktay Maldini eşleşmesi baktığımız zaman, birbirini oldukça tamamlayan içeriğe sahip olduğu görünmekte.

Ama Ahmet Nur Çebi’nin ve haliyle Şenol Güneş’in böyle bir vizyona sahip olduklarını düşünemiyorum. Özellikle Çebi Maldini eşleşmesini yapmak bile futbola aykırı görünmekte. Şenol Güneş Stefano Pioli eşleşmesindeki donanım farkının yanında, Avrupa Şampiyonasındaki hezimette sonra öz güven konusunda ciddi kaygı yaşadığından, Güneş tarafından böyle bir düşüncenin gündeme gelmesinin mümkün olmadığı net görünmektedir.

Ha, finansman açısından bakıldığında Pjanic, Batsuhayi ve Alex’e verilen paralar (!) ile aynı seviyede olduğunu belirterek, özellikle Şampiyonlar Ligi bonuslarıyla finansal süreç çok rahat yönetilebilir.

Futbol kulüplerinde hesap verilebilirlik temelinde şeffaf ve sağlam finansal yapının varlığı ile kaynak yaratacak sportif başarı esaslı transferler ancak doğru ve yönetilebilir olduğu sürece karşılık bulur.

Bunun için yeterli ve donanımlı başkan, yönetici ve antrenöre ihtiyaç vardır. Küresel ölçekteki oyun yöresel figürlerle yönetilemez.{jcomments on}

 

                    linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

Bu İçerik  705  Defa Okunmuştur
 

Degerli yazarimiz Müslüm Gülhan Cuma, 20 Nisan 2012.

YAZARIN DIGER YAZILARINI GORMEK ICIN TIKLAYIN

Neden Futbol Ekonomisi?

 

www. Futbolekonomi.com’un  vizyon ve misyonu temel olarak  Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi’nin (FESAM) vizyon ve misyonuna paralel ve aynı düzlemdedir.

 

Bu bağlamda temel misyonumuz: Futbolun yerel ve küresel makro özelliklerini incelemek ve yeni yapısal modeller önermek; bu kapsamda entelektüel gelişimi hızlandırmak ve buna ilişkin referans olabilecek bir database oluşturmak ve bunu tüm futbol araştırmacılarının emrine sunmak... Bu amaçla yapılan çalışmaları yayımlamak; gerekli her türlü bilimsel futbol araştırma ve geliştirme projelerine entelektüel anlamda destek vermek.

 

Temel Vizyonumuz: Önerilen yeni modellerin gerçekleştiğini görmektir.

 devamı >>>

finansal-futbol-anim-1

tugrulaksar_ge_roportaj

Tuğrul Akşar Güngör Urasın sorularını yanıtlıyor

  Yazar Tuğrul Akşar,
Milliyet Gazetesi Yazarı Güngör Uras'ın
sorularını yanıtlıyor.
detay için tıklayınız..

 

Spor Endexi

 

05/11/2024

Kapanış Günlük
Değişim %
  BİST 100

8.698,48

-0,17

 bjk BJKAS

4,48

-2,18

 fb FENER

100,30

0.00

 gs GSRAY

6,83

+0,15

 trabzon TSPOR

0,93

0,00

   SPOR ENDEKSİ

3.075,321

-0,41

Videolar

Tuğrul, Tuğrul Akşar, Pusula, Ekonomi, Futbol, Futbol Ekonomi, Mali,VİDEONUN DEVAMI VE DİĞER VİDEOLAR İÇİN TIKLAYIN.

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 43127351

TRENDYOL SÜPER LİG 2024-2025 SEZONU

  

 

 Sıra TAKIMLAR 0 G B M A Y AV

1

Galatasaray 11 10  0 32 11 21 31
2 Fenerbahçe 11  8   2 1 27  9   18

26

3 Samsunspor 12 8 1  3

24

13 9

25

4 Eyüpspor 12  6   4  2 18  11 7 22
5 Beşiktaş 11 6 3  2  19  10 9 21
6 Göztepe 11 5 3 3 19  13 

  6

 18 
7

Sivasspor

12 5  2  5   17 20 -3 17
8 Başakşehir 11 4 4

17  14 3 16
9 Kasımpaşa 12 3 5 4 16    19  -3 14
10 Konyaspor 12 4 2 6 14  20 -4 14
11 Antalyaspor 12 4 2 6

15

24   -9 14
12 Rizespor 11 4 1 6 10  19 -9 13
13 Trabzonspor 11 2 6

3

12  14  -2  12
14 G.Antep FK 11 3 3 5 15 18 -3 12
15 Kayserispor 11 2 6 3 11 16 -5 12
16

Bodrumspor

12

3

2 7 10 16 -6 11
17 Alanyaspor 11 2 4 5 9 14  -5 10
18 Hatayspor 11 3 7 10 18  -8 6

19

A.Demirspor 11 0 2 9 9 25 -16

 

                 

Okur Yazar


Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

Yazılarınızı  info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

 

 

Annual Review of Football Finance 2023

Annual Review of Football Finance 2023

Deloitte Sports Grup'un Avrupa Futbol Finansmanına ilişkin 32. kez düzenlediği yıllık futbol finans raporuna göre, Avrupa futbol pazarı 2021 - 22 sezonunda bir önceki yıla göre %7 büyüyerek 29.5 Milyar Euro büyüklüğüne ulaştı. Rapora ulaşmak için tıklayınız

Deloitte Money League - 2024

Deloitte Money league 2024

Deloitte Money League Raporunu 27. kez yayınladı. Rapora göre Avrupa'nın en zengin 20 kulübünün 2022-23 sezonunda gelirleri toplam 10.5 Milyar Euro'ya ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

UEFA Kulüp Finans&Yatırım Raporu 2024

 

UEFA Raporu-2023

UEFA Kulüp futbolunun finansal durumları ve yatırımlarına ilişkin yıllık görünüm ve benchmark raporunu yayınladı. Okumak için tıklayınız

 


 

2021-Money-league-Raporu

 

Yirmidördüncü Deloitte Money League raporuna göre Barcelona'nın 715.1 Milyon Euro'luk geliriyle ilk sırada yer aldığı, tamamı merkez lig kulüplerinden oluşan ve bir önceki yıla göre gelirleri %12 azalan Para Ligi raporunu okumak için tıklayınız

 


 

 

annual report 202021 photo

 

Avrupa Futbolunun patronu UEFA’nın gelirleri 5.7 Milyar Euro’ya Ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

 


 

 UEFA-Kulup-Futbolu-Lisanslama-2023


UEFA’nın 2023’te yayınladığı en son  Kulüp Lisanslamaya İlişkin Karşılaştırma raporuna göre kulüpler Pandemi döneminde 7.3 Milyar Euro zarar ettiler. UEFA raporu, Avrupa kulüp futbolunun endişe verici bir resmini çiziyor. Raporu okumak için tıklayınız.

 


    

191112 Aktifbank Ekolig

 

Türk futbolunun gelirlerinin ve ekonomik görünümünün mercek altına alındığı Futbol Ekonomi Raporu – EkoLig'in dördüncü sayısı yayınlandı. Süper Lig’in 2017-2018 sezonu sonunda 3,2 milyar TL olan geliri, 2018-19 sezonunda 4,2 milyar TL’na ulaştı. Bkz.

 

 

master bm report lowres

 

The European Club Footballing Landscape 2022


UEFA'nın Avrupa Lulüp futboluna ilişkin 13, kez yayınladığı, Covid-19'un etkilerinin de analiz edildiği raporu okumak için Bkz.


 

 EkoSpor-y

“Ekospor’un aylık bültenlerinden haberdar olmak için tıklayınız”

 

Süper lig Marka değeri araştırma

''Taraftar Algısına Göre Türkiye Süper Ligi Marka Değerini Etkileyen Faktörlerin ve Marka Değeri Boyutlarının Değerlendirilmesi'' Prof. Dr. Musa PINAR öncülüğünde yapılan bu araştırmayı okumak için tıklayınız.

 

 

the-european-elite-2019

KPMG Avrupa’nın 32 Elit Kulübünün değerlemesini yaptı. Süper Lig’den Galatasaray ve Beşiktaş’ın da bulunduğu bu raporda en değerli kulüp 3.2 Milyar Euroluk değeriyle Real Madrid oldu. Raporu okumak için tıklayınız.
 

Endustriyel_futbol

 

Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı Üzerine

Futbolun Endüstriyel gelişimi, kulüplerin sportif ve iktisadi/mali yapılanışını derinden etkiliyor. Dorukhan Acar’ın Kurumsal Yönetim temelli yaklaşımı ile "Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı"yı okumak için tıklayınız

 

 

Türkiye'de Kadın Futbolunun Gelişimi ve Günümüzdeki Durumu

 

imagesCAVM4O4L

 

Dr. Lale ORTA’nın Kadın Futboluna Entelektüel Bir Yaklaşım Sergilediği makalesi için tıklayınız.” 

 

 

İngiliz Futbolunda Kurumsal Yönetişim Üzerine

 

governance_in_football

 

Tüm kulüplerimize ve Türk Futbol yapılanmasına farklı bir bakış açısı kazandırabileceğini düşündüğümüz, İngiliz Parlementosu’nun Kültür, medya ve spor Komitesi’nin hazırladığı raporu okumak için tıklayınız. 

 

money-and-soccer

“Money scorring goals”, Gerçekten de “Para Gol Kaydedebiliyor mu? “

Euro 2012’nin olası ekonomik etkilerini
okumak için tıklayınız. 



FFP

Futbolda Finansal Sürdürülebilirlik Kapsamında ''Finansal Fair Play Başa Baş Kuralı ve Beşiktaş Futbol Kulübü Üzerinde Bir Uygulama 
Hüseyin AKTAŞ/Salih MUTLU,

okumak için tıklayınız.