Futbol Sahası Kamusal Bir Alandır
Bizi Takip Edin Futbol ekonomisi facebookta futbol ekonomisi twitterde
x
Buradasınız >> Ana Sayfa Haberler & Makaleler Genel Müslüm GÜLHAN Futbol Sahası Kamusal Bir Alandır

Futbol Sahası Kamusal Bir Alandır

4e9d77c69c785c

Müslüm Gülhan- 23 Mart 2024 Siyasi iktidar kendi ajandasına uygun olarak değiştirmeye çalıştığı futbolu tamamen iradesi altına almaya çalışmakta. Bu yüzden futbol tüm etik kurgusundan uzaklaşarak bir iktidar mücadelesi alanına dönüştü.

 

 

Trabzonspor-Fenerbahçe maçını sadece futbola özgü bir anlayış içinde tanımlayan bir dil kullanırsak büyük hata yapmış oluruz. Öncelikle futbolun ülke içindeki konumunu ve kullanılma şeklini anlamak için geniş bir perspektifte analiz etmek gerek.

Futbolu çok basit bir şekilde sadece eğlence ve boş zamanı değerlendirme aracı olarak tanımlamaktan kaçınıp sürecin ciddiyetini iyi anlamak-anlatmak lazım. Çünkü, futbol boş zaman aracı değil aksine, kapitalizmin tüm parametrelerini ve de kültürel amaçlarını üretmeye yönelik sosyal bir örgütlenme modelidir. İçinde taşıdığı kırmızı çizgiler nedeniyle ve kullanılma şekline bağlı kalarak-toplumsal ayrıştırma gücüyle birlikte, sistemin kitleleri daha kolay denetim altına alma özelliğine sahiptir.

KÜLTÜR ENDÜSTRİSİ

Futbol kitle kültürü olarak kültür endüstrisinin bir enstrümanı haline gelmiştir. Futbol aynı zamanda, sermaye birikimini sağlayabilen bir kültür endüstrisi ürünüdür. Tüm bu anlatımları bağlamak istediğim yer; futbol, popülerliği ve çok büyük bir kitleye hitap etmesi nedeniyle siyasetin kapsama alanına girmesidir. İşte bu noktada futbol amaç olmaktan çıkıp, siyasetin kullanışlı bir aparatı olarak araçsallaştırılmaktadır.

THATCHER KONUSU

Futbolda şiddetle ilgili bir olayın ortaya çıktığı zaman ve nasıl ceza verilmesi gerektiği konusu gündeme geldiğinde, hemen Margaret Thatcher’ın almış olduğu kararlar ve bunun sonucundaki uygulamalar tartışma konusu olur. Evet, Margaret Thatcher’ın Heysel faciasından sonra takımlarının Avrupa kupalarına katılmalarını 5 yıl yasaklanması konusunda bir siyasi karar aldı almasına ama, temelde futbolu holiganlardan kurtarıp bir değer yaratılması için bir önlem olarak bu kararı almıştı. Çünkü, sonrasında Premier Lig kuruldu ve dünyanın en prestijli ligi oldu. Bizden ayrışan noktası işte burası; yani futbolu araç olarak kullanmayıp amacı için korumaya çalışmasıydı…Bu tutumu bir marka yaratılmasının da nedeni oldu.

Bizdeki ayrışma, siyasi iktidarın kendi ajandasına uygun olarak değiştirmeye çalıştığı yönetim ve üretim modeli içindeki sermaye akışının ve servet transferinin bir parçası olarak futbol araçsallaştırılmaktadır. Yeni statların yapılmasının amacı, iktidarın yeni ajandası içindeki hedeflere ulaşmak için kitlelerin rızasının sağlamaktır. Her stadyum iktidarın örgütlenme ve propaganda alanıdır. Bu yüzden başkan figürlerine baktığımızda, bu mekanizma içinde ihale ile iş yapan ve sürecin işlemesini sağlayan müteahhitlerden oluşmaktadır.

Ayrıştırma temelli otoriter tüm siyasi yapılar futbolun gücünden yararlanmak ister. Bu siyasi kurgular, kesinlikle erkek egemen yapıdan beslenen eril dili kullanmaktadır. Şiddetin temel dayanağı bu dil olduğu için statlar bu anlamda birer arenaya benzemektedir. Futboldaki erkek egemen yapının inşasında, erkeklere egemenlik kurmada önemli stratejiler sağlayan eril şiddet uygulamaları (kadına, ağaca, çocuğa, hayvana) hiyerarşik olarak erkek gücünün yapılanmasında birer referanstır. O yüzden bu arenaya dönüştürülen alanlar, futbolun tüm etik kurgusundan uzaklaşarak bir iktidar mücadelesi alanına dönüşmüştür.

Hatırlarsınız, 1994-95 sezonunda MUnıted deplasmanda Crystal Palace ile oynadığı maç esnasında Matter Simmons adlı bir taraftar Cantona’ya küfretmişti ve sinirlenen Cantona seyirciye tekme atmış ve sonucunda 9 ay ceza almıştı.

CANTONA ÖRNEĞİ

Cantona kendi kamusal alanını terk edip seyircinin alanına girip eylemde bulunmasından dolayı, suç işleyip ceza almıştı. Trabzonspor-Fenerbahçe maçında ise, Trabzonsporlu taraftarların sahaya-yani Fenerbahçeli futbolcuların kamusal alanı içine girerek onlara saldırmışlardır. Bu da bir suçtur. Futbol sahası futbolcu ve hakem için kamusal alandır. Teknik direktörler dahi oyun esnasında sahaya giremezler. Futbolcu ve hakemler bu kamusal alan içinde profesyonel olarak bir iş icra edip bunun karşılığında para kazanmaktadırlar. Bu işin uygulama zamanında-açık alan olması ve manipülasyona açık pozisyonda olması nedeniyle, bu kamusal alanın korunması devlet hiyerarşisi içinde bakanlıktan valiye, emniyet müdürlüğünden ev sahibi takıma kadar herkesin sorumluluğundadır. İstanbul’da bu sorumluluk nasıl alınıyorsa Trabzon’da da aynı şekilde alınmalıdır.

Trabzonspor, Türkiye’de futbol adına bir tabuyu yıkıp-üç büyüklerin önünde kazandığı şampiyonluklarla başka bir şeyin de mümkün olabileceğini sağlayan öncü bir kimliğe sahipti. Özellikle altyapısından yetiştirdiği değerlerle bu başarıyı sağlarken dünyaya örnek başka bir modelin olabileceğinin de uygulama alanı olmuştu. Fakat, bugün geldiği nokta bakımından-sahip olduğu tüm tarihsel değerlerden uzaklaşarak, iktidarın yeni ajandası içinde başka bir role soyunmuştur. Feodal ilişkiler üzerinden hiyerarşik yapılanma, şiddet unsurlarıyla bir alan yaratmış ve bu alandan sağlanan-vadedilen rant sayesinde süreç olarak sosyal kayıplara neden olmuştur.

ÖNCÜ OLABİLİR

Bazen kültür kavramı, estetik anlamından ziyade sosyal ve siyasal anlamıyla tanımlanabilmektedir. Kültürel çalışmaların ilgilendiği alan, sadece estetik mükemmellik veya düşünsel değil, bir coğrafyada yaşayan insanları dönemsel mücadele alanı içinde de değerlendirir. İşte Fenerbahçe Spor Kulübünün tarihsel kültürel derinliği ve kültür kodları-yasalar çerçevesinde-kendine ait tepkileri ortaya koyma sorumluluğunu yaratabilmektedir. Böyle 117 yıllık bir kulübün tepkisi, sadece kendine ait sonuçları doğurma aynı zamanda olması gerekene de öncü olur.{jcomments on}


                    linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

Bu İçerik  193  Defa Okunmuştur
 

Degerli yazarimiz Müslüm Gülhan Cuma, 20 Nisan 2012.

YAZARIN DIGER YAZILARINI GORMEK ICIN TIKLAYIN

Neden Futbol Ekonomisi?

 

www. Futbolekonomi.com’un  vizyon ve misyonu temel olarak  Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi’nin (FESAM) vizyon ve misyonuna paralel ve aynı düzlemdedir.

 

Bu bağlamda temel misyonumuz: Futbolun yerel ve küresel makro özelliklerini incelemek ve yeni yapısal modeller önermek; bu kapsamda entelektüel gelişimi hızlandırmak ve buna ilişkin referans olabilecek bir database oluşturmak ve bunu tüm futbol araştırmacılarının emrine sunmak... Bu amaçla yapılan çalışmaları yayımlamak; gerekli her türlü bilimsel futbol araştırma ve geliştirme projelerine entelektüel anlamda destek vermek.

 

Temel Vizyonumuz: Önerilen yeni modellerin gerçekleştiğini görmektir.

 devamı >>>

finansal-futbol-anim-1

tugrulaksar_ge_roportaj

Tuğrul Akşar Güngör Urasın sorularını yanıtlıyor

  Yazar Tuğrul Akşar,
Milliyet Gazetesi Yazarı Güngör Uras'ın
sorularını yanıtlıyor.
detay için tıklayınız..

 

Spor Endexi

 

3/09/2024

Kapanış Günlük
Değişim %
  BİST 100

10.021,80

-0,87

 bjk BJKAS

7,24

+0,70

 fb FENER

134,40

+1,60

 gs GSRAY

7,61

-1,93

 trabzon TSPOR

1,86

+4,49

   SPOR ENDEKSİ

4.199,26

+1,20

Videolar

Tuğrul, Tuğrul Akşar, Pusula, Ekonomi, Futbol, Futbol Ekonomi, Mali,VİDEONUN DEVAMI VE DİĞER VİDEOLAR İÇİN TIKLAYIN.

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 41638524

TRENDYOL SÜPER LİG 2024-2025 SEZONU

  

 

 Sıra TAKIMLAR 0 G B M A Y AV
Fenerbahçe 4 3  0 11 2 9 10
2 Galatasaray 3  3   0 0 9  3   6

9

3 Beşiktaş 3 3 0  0 8 2 6 9
4 Eyüpspor 4  2   2  0 2  4 8
5 Başakşehir 3 2 1  0   10  5 5 7
6 Göztepe 1 3 0 5  3 

  2 

 6 
7

Samsunspor

3 2  0  1   4 2 6
8 Kasımpaşa 4 1 2

6 0
9 Konyaspor 4 1 1 -2 4
10

Sivasspor

4 1 1 2  -2 4
11 Antalyaspor 4 1 2

7

11   -4  4
12 Rizespor 4 2 8 -5  4  
13 Gaziantep 1 0

1  1  0  3
14 Bodrumspor 4 0 -4  3
15 Trabzonspor 2 0 0 0 0 2
16

Alanyaspor

4

0

2 2 -5 2
17 Kayserispor 2  1 -1
18 Hatayspor 1 3 4 -5 1

19

A.Demirspor 4 0 1 3 4 10 -6  1  

 

                 

Okur Yazar


Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

Yazılarınızı  info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

 

 

Annual Review of Football Finance 2023

Annual Review of Football Finance 2023

Deloitte Sports Grup'un Avrupa Futbol Finansmanına ilişkin 32. kez düzenlediği yıllık futbol finans raporuna göre, Avrupa futbol pazarı 2021 - 22 sezonunda bir önceki yıla göre %7 büyüyerek 29.5 Milyar Euro büyüklüğüne ulaştı. Rapora ulaşmak için tıklayınız

Deloitte Money League - 2024

Deloitte Money league 2024

Deloitte Money League Raporunu 27. kez yayınladı. Rapora göre Avrupa'nın en zengin 20 kulübünün 2022-23 sezonunda gelirleri toplam 10.5 Milyar Euro'ya ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

UEFA Kulüp Finans&Yatırım Raporu 2024

 

UEFA Raporu-2023

UEFA Kulüp futbolunun finansal durumları ve yatırımlarına ilişkin yıllık görünüm ve benchmark raporunu yayınladı. Okumak için tıklayınız

 


 

2021-Money-league-Raporu

 

Yirmidördüncü Deloitte Money League raporuna göre Barcelona'nın 715.1 Milyon Euro'luk geliriyle ilk sırada yer aldığı, tamamı merkez lig kulüplerinden oluşan ve bir önceki yıla göre gelirleri %12 azalan Para Ligi raporunu okumak için tıklayınız

 


 

 

annual report 202021 photo

 

Avrupa Futbolunun patronu UEFA’nın gelirleri 5.7 Milyar Euro’ya Ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

 


 

 UEFA-Kulup-Futbolu-Lisanslama-2023


UEFA’nın 2023’te yayınladığı en son  Kulüp Lisanslamaya İlişkin Karşılaştırma raporuna göre kulüpler Pandemi döneminde 7.3 Milyar Euro zarar ettiler. UEFA raporu, Avrupa kulüp futbolunun endişe verici bir resmini çiziyor. Raporu okumak için tıklayınız.

 


    

191112 Aktifbank Ekolig

 

Türk futbolunun gelirlerinin ve ekonomik görünümünün mercek altına alındığı Futbol Ekonomi Raporu – EkoLig'in dördüncü sayısı yayınlandı. Süper Lig’in 2017-2018 sezonu sonunda 3,2 milyar TL olan geliri, 2018-19 sezonunda 4,2 milyar TL’na ulaştı. Bkz.

 

 

master bm report lowres

 

The European Club Footballing Landscape 2022


UEFA'nın Avrupa Lulüp futboluna ilişkin 13, kez yayınladığı, Covid-19'un etkilerinin de analiz edildiği raporu okumak için Bkz.


 

 EkoSpor-y

“Ekospor’un aylık bültenlerinden haberdar olmak için tıklayınız”

 

Süper lig Marka değeri araştırma

''Taraftar Algısına Göre Türkiye Süper Ligi Marka Değerini Etkileyen Faktörlerin ve Marka Değeri Boyutlarının Değerlendirilmesi'' Prof. Dr. Musa PINAR öncülüğünde yapılan bu araştırmayı okumak için tıklayınız.

 

 

the-european-elite-2019

KPMG Avrupa’nın 32 Elit Kulübünün değerlemesini yaptı. Süper Lig’den Galatasaray ve Beşiktaş’ın da bulunduğu bu raporda en değerli kulüp 3.2 Milyar Euroluk değeriyle Real Madrid oldu. Raporu okumak için tıklayınız.
 

Endustriyel_futbol

 

Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı Üzerine

Futbolun Endüstriyel gelişimi, kulüplerin sportif ve iktisadi/mali yapılanışını derinden etkiliyor. Dorukhan Acar’ın Kurumsal Yönetim temelli yaklaşımı ile "Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı"yı okumak için tıklayınız

 

 

Türkiye'de Kadın Futbolunun Gelişimi ve Günümüzdeki Durumu

 

imagesCAVM4O4L

 

Dr. Lale ORTA’nın Kadın Futboluna Entelektüel Bir Yaklaşım Sergilediği makalesi için tıklayınız.” 

 

 

İngiliz Futbolunda Kurumsal Yönetişim Üzerine

 

governance_in_football

 

Tüm kulüplerimize ve Türk Futbol yapılanmasına farklı bir bakış açısı kazandırabileceğini düşündüğümüz, İngiliz Parlementosu’nun Kültür, medya ve spor Komitesi’nin hazırladığı raporu okumak için tıklayınız. 

 

money-and-soccer

“Money scorring goals”, Gerçekten de “Para Gol Kaydedebiliyor mu? “

Euro 2012’nin olası ekonomik etkilerini
okumak için tıklayınız. 



FFP

Futbolda Finansal Sürdürülebilirlik Kapsamında ''Finansal Fair Play Başa Baş Kuralı ve Beşiktaş Futbol Kulübü Üzerinde Bir Uygulama 
Hüseyin AKTAŞ/Salih MUTLU,

okumak için tıklayınız.