Çebi’nin İstifa Gerekçeleri
Bizi Takip Edin Futbol ekonomisi facebookta futbol ekonomisi twitterde
x
Buradasınız >> Ana Sayfa Haberler & Makaleler Genel Müslüm GÜLHAN Çebi’nin İstifa Gerekçeleri

Çebi’nin İstifa Gerekçeleri

933526-82152173

Müslüm Gülhan- 29 Eylül 2023  Sorumluluk, üst bir kavram olarak hem kusurlu hem de kusurlu olmayanı kapsar. Maddî ve manevî olarak ikili bir ayrıma tâbi tutulur.

Dar anlamda sorumluluktan bahsetmek gerekirse, o da yalnızca özel kanunlarda düzenlenmiş olan kusursuz sorumluluk yani sebep ve tehlike sorumluluğunu ifade etmek üzere kullanılmıştır.

Kusur hakkında ortaya atılmış iki teori bulunmaktadır. Bu noktada bizi ilgilendiren teorilerden biri sübjektif kusur teorisidir. Bu teoride kusuru faile göre değerlendirir. 

‘Sübjektif kusur teorisinde önemli olan bizatihi failin kendisidir. Failin içinde bulunduğu psikolojik ve fikrî şartları, kişisel yetenekleri, eğitim ve öğretim düzeyi, yetişme şartları, meslekî becerisi faile yüklenecek kusurun derecesini belirler. Bu anlamda kusur, faildeki davranış hatasıdır ve irade eksikliğidir.’

‘Bir kimsenin ayırt etme gücüne sahip olması ya da olmaması onun hukukî işlem ehliyetini belirlediği gibi başkasına karşı verdiği zarardan bizzat sorumlu olması konusunda da belirleyici bir unsurdur.’

Ahmet Nur Çebi tüccar kimliğine sahip bir meslek erbabıdır. Hem Türkiye’de oluşamayan burjuvazi kültürüne sahip olamadığı gibi hem de aynı zamanda aile içinde oluşturulan esnaf kurgusundaki feodal kültüre mensup biridir. Ki Türkiye’de iş yapısı hemen hemen tamamı baba odaklı bir feodal kurguya sahiptir.

Spor kurgusu içindeki süreçlerin içinde olmadığı gibi, bu konuda bir eğitime de tabi olmamıştır. Köken olarak hemşericilik üzerinden Trabzonspor kimliğine sahip olması; neredeyse kaçınılmaz olarak onun için bir hemşericilik kimliğine sadakat duygusuyla bağlılığının da ifadesiydi. Bunların tamamı gayet normal ve anlaşılabilir şeylerdir.

Ama iş BJK kimliği ile oluşturulacak bütünlüğe geldiği zaman birtakım eksiklikler kaçınılmaz olarak ortaya çıkıyor.

Öncelikle, BJK kültürü bir zaman dilimi içinde oluşan ve birtakım mutabakatları kapsayan süreç olduğu için Ahmet Nur Çebi bu sürecin dışında kalan biri olarak bu kültür bütünlüğüne sahip olması düşünülemez. 

Ne Hürser Tekinoktay gibi kapalı tribünden taraftar olarak ve sonrasında onlarca sporcuyu yetiştirdiği BJK alt yapı antrenörlüğünden geldi. Ne de Hasan Arat gibi BJK basketbol oyuncusu olarak yetişip -daha sonra Galatasaray’a gitse bile- bir sporcu kimliğine sahip.

∗∗∗

BJK son 20 yıl içerisinde uğradığı erozyon karşısında-ki genel kurul sayesinde-Süleyman Seba ve BJK’nin kültürel derinliğinden koparak farklı bir yönetim ve işletme modeline sahip oldu. Bu erozyon aynı zamanda kulübü bir ticaret merkezi haline getirirken tüm sportif geleneklerinin de bertaraf olmasına neden oldu.

Böyle farklı ortamın oluşması BJK bünyesine dışarıdan müdahaleye açık pozisyon doğmasını sağladı. Bunun neticesinde; üye yapısının da değiştirilmesiyle yeni ve BJK kimliğinden uzak ya da sonradan adapte olmaya çalışan kişilerin kulüp içinde yer bulmasına yol açtı.

İşte Sayın Ahmet Nur Çebi bu son 20 yıl içerisinde BJK bünyesinde faal olan kişilerden biridir.  Ama en önemli sorun, son 20 yıl içindeki başkan ve yönetimlerin Seba kimliğinden uzak ve bir birilerinin devamı olma özelliğine sahip olmasıdır. Her ne kadar hesap sorma sloganı üzerinden manipülasyon yapsalar da bir ortak noktada buluşmaları kaçınılmaz olmaktadır.

İşte bu zaman dilimi içerisinde zarara uğratılan ‘Fulya Projesi’ne ait çözüm sürecinde Beşiktaş geleneklerine ve çıkarına uygun olmayacak sonuçlara neden oldu.  2.başkan olduğu dönemdeki hakem heyetinin kurması ve sonucun BJK aleyhine sonuçlanmasıyla birlikte, başkan olduğu dönemde “95 milyon dolar BJK’nin alacağı var” demesine rağmen-95 milyon TL karşılığı olayı kapatmaya çalışması ve mahkeme kararını iptal etmelerini sağlayacak temyiz girişimde bulunması BJK için zarar veren hamlelerdi.

Pjanic, Dele Alli ve Batshuayi’ye her biri için ödenen tek yıl için 3-3,5 milyon avro ücretlerinin karşılığındaki performans-ücret arasındaki fark yine BJK aleyhine olmuştu.

Evinde bir sene oturan Alex’e 4 milyon avro verilmesinin ve ülkesine dönüp bir kulüp ile 500 bin avroya anlaşma sağlamsının bir açıklaması olamaz.

Ve Onana transferi…

BJK bonservis bedeli olarak 4 milyon avro verdiğini söylüyor ama, Fransız basını 5,3 milyon avro yazıyor. Eğer doğruysa kendisine de yıllık 2,5 milyon avro verildiyse 4 sene için toplam maliyeti 15,3 milyon avro oluyor. Hadi yanlış bilgi olsun da yıllık 1,5 milyon avro verilsin, o zamanda yine de maliyet 11,3 milyon avro olmakta. National Türk sitesinde yapılan habere göre işin içindeki menajerler Burak Yılmaz’ın çalıştığı Hasan Torun ve Ali Bilecan süreci yürütmüş. Bu konuda başkanın bir açıklama yapması lazım. Çünkü, birkaç gün önce Sportif Direktör olan Ceyhun Kazancı’nın “Burak Yılmaz bu transferde görüş bildirmedi” açıklamasına karşılık, gazeteci Fatih Doğan “herkesin bilgisi dahilinde bu transfer yapıldı” diye açıklaması var ki Doğan kulüp içine çok yakın biri olarak net açıklamalar yapmaktadır.

∗∗∗

Şenol Güneş, Burak Yılmaz, Ceyhun Kazancı ve Ahmet Nur Çebi hepsi kendilerine göre pozisyon alarak süreç dışında kalmaya çalışıp bu konudan muaf olmak gibi bir tutum sergilemekteler.

Ve Sergen Yalçın…

Artık bir şey yazmaya gerek yok yapılanlar ibretlik ve sonunda ne yapıp edip istifa ettirdi… Emirhan, Rıdvan, Serdar ve Ersin süreci sonucunda, altyapı kurgusunu da bertaraf etti Sayın Ahmet Nur Çebi.

Bu isimlerin hepsi BJK kültürel derinliğe sahip kişilerdi. Süleyman Seba geleneğinden gelmekteydiler. Sayın Çebi’nin bu geleneği yok etmeye çalışması nasıl bir işletme modeli ve nasıl bir ticarethane kurulması yönündeki yaptırımların göstergesiydi.

Sevgili Tamer Mert tarafından ki profesyonel işi bu-babasından kalmadı-yaptığı sayısal açıklamalar çok net: “Toplam gelirin 2,6 katı ile devraldığınız borcu gelirin 5,15 katına çıkardığınız” diye söylüyor.

Yani…

Sonuç olarak yukarıdaki küçük açıklamayı tekrar etmekte yarar var çünkü her şeyi net ortaya koyuyor. ‘Bir kimsenin ayırt etme gücüne sahip olması ya da olmaması onun hukukî işlem ehliyetini belirlediği gibi başkasına karşı verdiği zarardan bizzat sorumlu olması konusunda da belirleyici bir unsurdur.’

Sayın Ahmet Nur Çebi’nin sahip olduğu ayırt etme gücüne haiz olması ve bu noktadaki ‘başkası’ tanımının ‘taraftar’ ve ‘camia’yı bağlaması nedeniyle-haliyle istifa talebi de onlardan gelmektedir.

Objektif değerlendirme yapmak sorunun çözümü için kaçınılmaz gerekçedir.

Objektif olarak değerlendirildiğinde de Sayın Ahmet Nur Çebi’nin istifa etmesi gerekir.{jcomments on}

                    linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

Bu İçerik  431  Defa Okunmuştur
 

Degerli yazarimiz Müslüm Gülhan Cuma, 20 Nisan 2012.

YAZARIN DIGER YAZILARINI GORMEK ICIN TIKLAYIN

Neden Futbol Ekonomisi?

 

www. Futbolekonomi.com’un  vizyon ve misyonu temel olarak  Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi’nin (FESAM) vizyon ve misyonuna paralel ve aynı düzlemdedir.

 

Bu bağlamda temel misyonumuz: Futbolun yerel ve küresel makro özelliklerini incelemek ve yeni yapısal modeller önermek; bu kapsamda entelektüel gelişimi hızlandırmak ve buna ilişkin referans olabilecek bir database oluşturmak ve bunu tüm futbol araştırmacılarının emrine sunmak... Bu amaçla yapılan çalışmaları yayımlamak; gerekli her türlü bilimsel futbol araştırma ve geliştirme projelerine entelektüel anlamda destek vermek.

 

Temel Vizyonumuz: Önerilen yeni modellerin gerçekleştiğini görmektir.

 devamı >>>

finansal-futbol-anim-1

tugrulaksar_ge_roportaj

Tuğrul Akşar Güngör Urasın sorularını yanıtlıyor

  Yazar Tuğrul Akşar,
Milliyet Gazetesi Yazarı Güngör Uras'ın
sorularını yanıtlıyor.
detay için tıklayınız..

 

Spor Endexi

 

09/10/2024

Kapanış Günlük
Değişim %
  BİST 100

9.132,30

+0,97

 bjk BJKAS

5,13

-1,54

 fb FENER

103,70

+1,37

 gs GSRAY

6,42

-1,13

 trabzon TSPOR

0,94

+1,38

   SPOR ENDEKSİ

3.159,12

+0,06

Videolar

Tuğrul, Tuğrul Akşar, Pusula, Ekonomi, Futbol, Futbol Ekonomi, Mali,VİDEONUN DEVAMI VE DİĞER VİDEOLAR İÇİN TIKLAYIN.

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 42485754

TRENDYOL SÜPER LİG 2024-2025 SEZONU

  

 

 Sıra TAKIMLAR 0 G B M A Y AV

1

Galatasaray 8 7  0 24 8 16 22
2 Samsunspor 8  6   0 2 14  7   7

18

3 Beşiktaş 7 5 2  0 15 5 7

17

4 Fenerbahçe 7  5   1  1 16  5  11 16
5 Başakşehir 7 4 2  1   14  9 5 14
6 Göztepe 7 3 3 1 14  9 

  5 

 12 
7

Eyüpspor

8 3  3  2   13 10  3 12
8 Konyaspor 8 3 2

10  11 -1 11
9 Bodrumspor 8 3 1 10  -2 10
10 Trabzonspor 7 1 6 0  1 9
11 Alanyaspor 8 2 3

7

10   -3  9
12 Kasımpaşa 8 2 11 -2  8 
13 Sivasspor 2 2

4

8  11  -3  8
14 Antalyaspor 8 2 4 10  16  -6 8
15 Rizespor 8 2 5 5 16 -11 7
16

Gaziantep

7

1

2 4 7 11 -4 5
17 Kayserispor 7  4 3 6 13  -7 4
18 Hatayspor 7 3 4 5 11  -6 3

19

A.Demirspor 8 0 1 7 7 20 -13

 

                 

Okur Yazar


Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

Yazılarınızı  info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

 

 

Annual Review of Football Finance 2023

Annual Review of Football Finance 2023

Deloitte Sports Grup'un Avrupa Futbol Finansmanına ilişkin 32. kez düzenlediği yıllık futbol finans raporuna göre, Avrupa futbol pazarı 2021 - 22 sezonunda bir önceki yıla göre %7 büyüyerek 29.5 Milyar Euro büyüklüğüne ulaştı. Rapora ulaşmak için tıklayınız

Deloitte Money League - 2024

Deloitte Money league 2024

Deloitte Money League Raporunu 27. kez yayınladı. Rapora göre Avrupa'nın en zengin 20 kulübünün 2022-23 sezonunda gelirleri toplam 10.5 Milyar Euro'ya ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

UEFA Kulüp Finans&Yatırım Raporu 2024

 

UEFA Raporu-2023

UEFA Kulüp futbolunun finansal durumları ve yatırımlarına ilişkin yıllık görünüm ve benchmark raporunu yayınladı. Okumak için tıklayınız

 


 

2021-Money-league-Raporu

 

Yirmidördüncü Deloitte Money League raporuna göre Barcelona'nın 715.1 Milyon Euro'luk geliriyle ilk sırada yer aldığı, tamamı merkez lig kulüplerinden oluşan ve bir önceki yıla göre gelirleri %12 azalan Para Ligi raporunu okumak için tıklayınız

 


 

 

annual report 202021 photo

 

Avrupa Futbolunun patronu UEFA’nın gelirleri 5.7 Milyar Euro’ya Ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

 


 

 UEFA-Kulup-Futbolu-Lisanslama-2023


UEFA’nın 2023’te yayınladığı en son  Kulüp Lisanslamaya İlişkin Karşılaştırma raporuna göre kulüpler Pandemi döneminde 7.3 Milyar Euro zarar ettiler. UEFA raporu, Avrupa kulüp futbolunun endişe verici bir resmini çiziyor. Raporu okumak için tıklayınız.

 


    

191112 Aktifbank Ekolig

 

Türk futbolunun gelirlerinin ve ekonomik görünümünün mercek altına alındığı Futbol Ekonomi Raporu – EkoLig'in dördüncü sayısı yayınlandı. Süper Lig’in 2017-2018 sezonu sonunda 3,2 milyar TL olan geliri, 2018-19 sezonunda 4,2 milyar TL’na ulaştı. Bkz.

 

 

master bm report lowres

 

The European Club Footballing Landscape 2022


UEFA'nın Avrupa Lulüp futboluna ilişkin 13, kez yayınladığı, Covid-19'un etkilerinin de analiz edildiği raporu okumak için Bkz.


 

 EkoSpor-y

“Ekospor’un aylık bültenlerinden haberdar olmak için tıklayınız”

 

Süper lig Marka değeri araştırma

''Taraftar Algısına Göre Türkiye Süper Ligi Marka Değerini Etkileyen Faktörlerin ve Marka Değeri Boyutlarının Değerlendirilmesi'' Prof. Dr. Musa PINAR öncülüğünde yapılan bu araştırmayı okumak için tıklayınız.

 

 

the-european-elite-2019

KPMG Avrupa’nın 32 Elit Kulübünün değerlemesini yaptı. Süper Lig’den Galatasaray ve Beşiktaş’ın da bulunduğu bu raporda en değerli kulüp 3.2 Milyar Euroluk değeriyle Real Madrid oldu. Raporu okumak için tıklayınız.
 

Endustriyel_futbol

 

Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı Üzerine

Futbolun Endüstriyel gelişimi, kulüplerin sportif ve iktisadi/mali yapılanışını derinden etkiliyor. Dorukhan Acar’ın Kurumsal Yönetim temelli yaklaşımı ile "Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı"yı okumak için tıklayınız

 

 

Türkiye'de Kadın Futbolunun Gelişimi ve Günümüzdeki Durumu

 

imagesCAVM4O4L

 

Dr. Lale ORTA’nın Kadın Futboluna Entelektüel Bir Yaklaşım Sergilediği makalesi için tıklayınız.” 

 

 

İngiliz Futbolunda Kurumsal Yönetişim Üzerine

 

governance_in_football

 

Tüm kulüplerimize ve Türk Futbol yapılanmasına farklı bir bakış açısı kazandırabileceğini düşündüğümüz, İngiliz Parlementosu’nun Kültür, medya ve spor Komitesi’nin hazırladığı raporu okumak için tıklayınız. 

 

money-and-soccer

“Money scorring goals”, Gerçekten de “Para Gol Kaydedebiliyor mu? “

Euro 2012’nin olası ekonomik etkilerini
okumak için tıklayınız. 



FFP

Futbolda Finansal Sürdürülebilirlik Kapsamında ''Finansal Fair Play Başa Baş Kuralı ve Beşiktaş Futbol Kulübü Üzerinde Bir Uygulama 
Hüseyin AKTAŞ/Salih MUTLU,

okumak için tıklayınız.