Kerem’in Oynadığı GS’nin Şampiyonluğu
Bizi Takip Edin Futbol ekonomisi facebookta futbol ekonomisi twitterde
x
Buradasınız >> Ana Sayfa Haberler & Makaleler Genel Müslüm GÜLHAN Kerem’in Oynadığı GS’nin Şampiyonluğu

Kerem’in Oynadığı GS’nin Şampiyonluğu

123galatasaray sampiyon

Müslüm Gülhan- 2 Haziran 2023 Şampiyonluk analizini yapmadan önce Kerem'i başlığa eklememin nedeni başladığı yerle geldiği yer konusundaki aşamanın öneminden kaynaklanmasındandır.

 

Bir önceki yıl ligi 13'üncü bitiren Galatasaray’ın hem yönetimi hem de antrenörünü seçme konusunda dar bir zamana sahip olmasına rağmen, sürecin içinden siyasi birtakım görüşme ve desteklerle kolayca çıktı. Çünkü işin içinde Florya ve Riva projeleri (!) vardı. Bu ayrıca konuşulması gereken konu olduğu için şampiyonluk sürecini irdelemeye devam edelim. 

 

Erdem Timur’un futboldan sorumlu olmasıyla, çabuk hamleler yaparak transfer üzerinden şampiyonluğa oynayacak bir takım yaratma zorunluluğu, onu bilmediği konu olan futbol içindeki menajerler içinden doğru olan ile yola çıkmak gibi bir karar aşamasına getirdi. Bu önemliydi, çünkü önünde bu konudan mustarip Ali Koç gibi bir örnek vardı ki ayrıca da en önemli rakibiydi. Onun hatalarına düşmeden süreci yönetmeyi başarırsa en önemli rakibini başlarken geçme şansını yakalayabilecekti. 

 

İlk hamlesi Abdülkerim oldu. Ali Koç’un bitmiş transfer üzerinden oyuncuyla görüşerek sürece zarar vermesi neticesinde, Erdem Timur, Abdülkerim’i adeta masadan kaldırarak aldı. Sonradan Fenerbahçe’nin almak zorunda kaldığı Samet’in yarı parasına.

 

Diğer önemli başlangıç; Erdem Timur’un Ali Koç gibi tek bir menajer üzerinden gitmeyerek Uğur Avadan, Georgi Gardi ve Fazıl-Fırat Özdemir’le çalışmasıydı. Bu futbolu bilmeyen biri için önemli bir başlangıçtı; profesyonel bir ekiple çalışmak. Uğur Avadan’ın katkısı qönemliydi ki onun önerileri neticesinde takım şekil aldı. Özellikle Torreira, Oliveira ve Mertens.  

 

Diğer husus: Seferoviç transferi neticesinde şampiyonluk için önemli bir katkı olacağı var sayılırken, Okan Buruk’un süreci kötü yönetmesi neticesinde Seferoviç’in bu tutum karşısında kötü performansı, Gomis’in devreye girerek sorunu anlık çözüme kavuştursa da kalıcı bir çözüm gerektiği çok açıktı. İşte o an Icardi ismini Erdem Timur’a önerdiler. Tartışmalar sonunda Erdem Timur ağırlığını koyarak Icardi transferini yaparak, bugün görüldüğü gibi şampiyonluk için olmazsa olmaz isim ile anlaşma sağladı. 

 

Kadro kalitesi ortadaydı ve iş artık sürecin doğru işletilerek istikrar ve sürdürürülebilir başarıyı sağlayarak şampiyonluğa ulaşmaya kalmıştı. Takım şampiyon oldu ama hem Kerem konusunda hem de sürecin içindeki değişimler ve işleyiş konusunda konuşmakta yarar var. Öncelikle Galatasaray’ı Fenerbahçe’den ayıran temel özelliği ortaya koyalım. 

 

Fenerbakçe’nin oyun aklı Jesus’du. Galatasaray’ın ise Toreira, Oliveira, Mertens ve Icardi’ydi. Fenerbahçe’de süreç kenardan içeriye doğru işlerken, Galatasaray’da süreç tam tersi içeriden dışarıya doğru işledi. Okan Buruk için de tek çözüm buydu. Çatışma ve bilgi iradesi dayatmaları üzerinden bir kıyaslama Buruk için tartışmalara neden olacağından doğru olanı o da kabul etti. Ve bu stratejiyle başarılı oldu, takımı şampiyon yaptı! 

 

Jesus’un Dünya Kupası sonra Brezilya transferi bu iradenin kaybolmasına neden olurken, Galatasaray için özellikle Icardi motivasyonu açısından Arjantin’in şampiyon olması ve bu kadar donanımlara sahipken o kadroda olmamasının Galatasaray’a olumlu yansıması oldu. 

 

Ve Jesus kaybettiği güveni çabalasa da oyunculardan ve kamuoyundan geri alamadı. En önemi kırılma burasıydı. 

 

Icardi’nin hakkını vererek, bu 4 ismin sahada oyun aklı olması karşılaşılan sorunlara hızla müdahale ederek, çoğunda başarılı olundu, çözüm üretildi. İkili üçlü konuşmalar, birebir anlatımlar genç oyuncuların yapması gerekenleri yaşayarak öğrenmelerini sağlarken, davranış bütünlüğü içerisinde antrenman ve soyunma odasındaki tutum ve davranışlarda bir tutarlılık oluşturdu. Bu 4 oyuncu ve Mata, eğitici ve yarışmacı oyuncu olma özellikleri nedeniyle, yani ‘tudor’ oyuncu olma özelikleri nedeniyle şampiyonluğun dışında genç oyunculara özel katkıları kaçınılmazdı. Hagi, Popescu, Taffarel ve Prekazi gibi… 

 

Bu ‘tudor’ oyuncuların en büyük katkısı Barış’la beraber Kerem’e oldu. Topu kullanma süresi, oyunu genişlemesine düşünme ve alan değişikliği gibi konularda gelişim gösterdi. Kenar oyunundan içeriye kat etmesi ve Mertens’in yanında ikinci bir 10 numara olması süresinde yaptığı asistlerdeki kalite oyununu başka bir boyuta taşıdı. Emre, Okan, Suat, Bülent’ten sonra, ‘tutor’ oyuncular yanında en büyük gelişimi Kerem gösterdi. 

 

Galatasaray ciddi para harcayarak şampiyonluğa ulaştı. TL kazanıp Euro harcamak Türkiye’de bir kulüp için iflastır. Galatasaray için de bu süreç söz konusu. Türkiye’de bir kulüp euro bazlı olarak iki şekilde katma değer yaratır. Birincisi; Şampiyonlar Ligi’nde gruplara kalarak puan toplaması ve son 16'ya kadar ilerleyebilmesiyle... 

 

İkincisi; bu süreçte düşük maliyetle aldığı veya yetiştirdiği oyuncuları ciddi bonservis bedellerine satmasıyla… Başka türlü Euro üzerinden katma değer yaratamaz. 

 

Şampiyonlar Ligi’ne kalmak Galatasaray için olmazsa olmazdır. Umarım Okan Buruk bunun farkındadır. 

 

Öncelikle 4 oyuncu ve Mata oyun aklı olarak sürecin yönetilmesi Okan Buruk için fırsat oldu. Bunu kabul etmesi lehine sonuç yarattı. Ama Gomis’i aralarında kalması gereken konu üzerinden kamuoyuna yem atması kabul edilir değildi. Yönetimin Gomis’in kalması yönünde karar vermesine rağmen Okan Buruk onu oynatmayarak cezalandırıyor. 

 

İkinci vaka Zaniolo ile yaşandı. 17 milyon Euroya alınan 23 yaşındaki oyuncu için farklı düşünmek zorundaydı. Bonservisi kendilerinde olan ve gelecekte para kazanılması planlanan bir oyuncuyu oynatmayarak, sürekli yedek bırakıp yerine kiralanan oyuncu oynatarak beklentilerini yok etmek, onun oyun direncine zarar vermesi sonucunda kırmızı kart görmesine rağmen ve ortada çözülmesi gereken sorun varken hâlâ aynı tavırda olması anlaşılır gibi değil. Yıldız oyuncuyu yönetmek bir mühendisliktir. Hele hele finansal açıdan ciddi beklenti içinde olunan bir oyuncu için… 

 

Erdem Timur’un son hamlelerinden dolayı ortaya çıkan bir tehlike var. Umarım diğer yönetici başkanlar gibi, egolarının esiri olup kendisinin süreci yönetme zaafına düşüp bu profesyonel yönetim anlayışına sekte vurmaz. Yoksa Galatasaray zarar görür. 

 

Çok önemli bir ayrıntı da, şampiyonluk sayesinde Galatasaray öğretilmiş çaresizliği olan Fatih Terim sendromundan kurtuldu. Bu eşiği aşmak çok önemliydi. {jcomments on}

                    linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

Bu İçerik  425  Defa Okunmuştur
 

Degerli yazarimiz Müslüm Gülhan Cuma, 20 Nisan 2012.

YAZARIN DIGER YAZILARINI GORMEK ICIN TIKLAYIN

Neden Futbol Ekonomisi?

 

www. Futbolekonomi.com’un  vizyon ve misyonu temel olarak  Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi’nin (FESAM) vizyon ve misyonuna paralel ve aynı düzlemdedir.

 

Bu bağlamda temel misyonumuz: Futbolun yerel ve küresel makro özelliklerini incelemek ve yeni yapısal modeller önermek; bu kapsamda entelektüel gelişimi hızlandırmak ve buna ilişkin referans olabilecek bir database oluşturmak ve bunu tüm futbol araştırmacılarının emrine sunmak... Bu amaçla yapılan çalışmaları yayımlamak; gerekli her türlü bilimsel futbol araştırma ve geliştirme projelerine entelektüel anlamda destek vermek.

 

Temel Vizyonumuz: Önerilen yeni modellerin gerçekleştiğini görmektir.

 devamı >>>

finansal-futbol-anim-1

tugrulaksar_ge_roportaj

Tuğrul Akşar Güngör Urasın sorularını yanıtlıyor

  Yazar Tuğrul Akşar,
Milliyet Gazetesi Yazarı Güngör Uras'ın
sorularını yanıtlıyor.
detay için tıklayınız..

 

Spor Endexi

 

3/09/2024

Kapanış Günlük
Değişim %
  BİST 100

10.021,80

-0,87

 bjk BJKAS

7,24

+0,70

 fb FENER

134,40

+1,60

 gs GSRAY

7,61

-1,93

 trabzon TSPOR

1,86

+4,49

   SPOR ENDEKSİ

4.199,26

+1,20

Videolar

Tuğrul, Tuğrul Akşar, Pusula, Ekonomi, Futbol, Futbol Ekonomi, Mali,VİDEONUN DEVAMI VE DİĞER VİDEOLAR İÇİN TIKLAYIN.

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 41638426

TRENDYOL SÜPER LİG 2024-2025 SEZONU

  

 

 Sıra TAKIMLAR 0 G B M A Y AV
Fenerbahçe 4 3  0 11 2 9 10
2 Galatasaray 3  3   0 0 9  3   6

9

3 Beşiktaş 3 3 0  0 8 2 6 9
4 Eyüpspor 4  2   2  0 2  4 8
5 Başakşehir 3 2 1  0   10  5 5 7
6 Göztepe 1 3 0 5  3 

  2 

 6 
7

Samsunspor

3 2  0  1   4 2 6
8 Kasımpaşa 4 1 2

6 0
9 Konyaspor 4 1 1 -2 4
10

Sivasspor

4 1 1 2  -2 4
11 Antalyaspor 4 1 2

7

11   -4  4
12 Rizespor 4 2 8 -5  4  
13 Gaziantep 1 0

1  1  0  3
14 Bodrumspor 4 0 -4  3
15 Trabzonspor 2 0 0 0 0 2
16

Alanyaspor

4

0

2 2 -5 2
17 Kayserispor 2  1 -1
18 Hatayspor 1 3 4 -5 1

19

A.Demirspor 4 0 1 3 4 10 -6  1  

 

                 

Okur Yazar


Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

Yazılarınızı  info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

 

 

Annual Review of Football Finance 2023

Annual Review of Football Finance 2023

Deloitte Sports Grup'un Avrupa Futbol Finansmanına ilişkin 32. kez düzenlediği yıllık futbol finans raporuna göre, Avrupa futbol pazarı 2021 - 22 sezonunda bir önceki yıla göre %7 büyüyerek 29.5 Milyar Euro büyüklüğüne ulaştı. Rapora ulaşmak için tıklayınız

Deloitte Money League - 2024

Deloitte Money league 2024

Deloitte Money League Raporunu 27. kez yayınladı. Rapora göre Avrupa'nın en zengin 20 kulübünün 2022-23 sezonunda gelirleri toplam 10.5 Milyar Euro'ya ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

UEFA Kulüp Finans&Yatırım Raporu 2024

 

UEFA Raporu-2023

UEFA Kulüp futbolunun finansal durumları ve yatırımlarına ilişkin yıllık görünüm ve benchmark raporunu yayınladı. Okumak için tıklayınız

 


 

2021-Money-league-Raporu

 

Yirmidördüncü Deloitte Money League raporuna göre Barcelona'nın 715.1 Milyon Euro'luk geliriyle ilk sırada yer aldığı, tamamı merkez lig kulüplerinden oluşan ve bir önceki yıla göre gelirleri %12 azalan Para Ligi raporunu okumak için tıklayınız

 


 

 

annual report 202021 photo

 

Avrupa Futbolunun patronu UEFA’nın gelirleri 5.7 Milyar Euro’ya Ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

 


 

 UEFA-Kulup-Futbolu-Lisanslama-2023


UEFA’nın 2023’te yayınladığı en son  Kulüp Lisanslamaya İlişkin Karşılaştırma raporuna göre kulüpler Pandemi döneminde 7.3 Milyar Euro zarar ettiler. UEFA raporu, Avrupa kulüp futbolunun endişe verici bir resmini çiziyor. Raporu okumak için tıklayınız.

 


    

191112 Aktifbank Ekolig

 

Türk futbolunun gelirlerinin ve ekonomik görünümünün mercek altına alındığı Futbol Ekonomi Raporu – EkoLig'in dördüncü sayısı yayınlandı. Süper Lig’in 2017-2018 sezonu sonunda 3,2 milyar TL olan geliri, 2018-19 sezonunda 4,2 milyar TL’na ulaştı. Bkz.

 

 

master bm report lowres

 

The European Club Footballing Landscape 2022


UEFA'nın Avrupa Lulüp futboluna ilişkin 13, kez yayınladığı, Covid-19'un etkilerinin de analiz edildiği raporu okumak için Bkz.


 

 EkoSpor-y

“Ekospor’un aylık bültenlerinden haberdar olmak için tıklayınız”

 

Süper lig Marka değeri araştırma

''Taraftar Algısına Göre Türkiye Süper Ligi Marka Değerini Etkileyen Faktörlerin ve Marka Değeri Boyutlarının Değerlendirilmesi'' Prof. Dr. Musa PINAR öncülüğünde yapılan bu araştırmayı okumak için tıklayınız.

 

 

the-european-elite-2019

KPMG Avrupa’nın 32 Elit Kulübünün değerlemesini yaptı. Süper Lig’den Galatasaray ve Beşiktaş’ın da bulunduğu bu raporda en değerli kulüp 3.2 Milyar Euroluk değeriyle Real Madrid oldu. Raporu okumak için tıklayınız.
 

Endustriyel_futbol

 

Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı Üzerine

Futbolun Endüstriyel gelişimi, kulüplerin sportif ve iktisadi/mali yapılanışını derinden etkiliyor. Dorukhan Acar’ın Kurumsal Yönetim temelli yaklaşımı ile "Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı"yı okumak için tıklayınız

 

 

Türkiye'de Kadın Futbolunun Gelişimi ve Günümüzdeki Durumu

 

imagesCAVM4O4L

 

Dr. Lale ORTA’nın Kadın Futboluna Entelektüel Bir Yaklaşım Sergilediği makalesi için tıklayınız.” 

 

 

İngiliz Futbolunda Kurumsal Yönetişim Üzerine

 

governance_in_football

 

Tüm kulüplerimize ve Türk Futbol yapılanmasına farklı bir bakış açısı kazandırabileceğini düşündüğümüz, İngiliz Parlementosu’nun Kültür, medya ve spor Komitesi’nin hazırladığı raporu okumak için tıklayınız. 

 

money-and-soccer

“Money scorring goals”, Gerçekten de “Para Gol Kaydedebiliyor mu? “

Euro 2012’nin olası ekonomik etkilerini
okumak için tıklayınız. 



FFP

Futbolda Finansal Sürdürülebilirlik Kapsamında ''Finansal Fair Play Başa Baş Kuralı ve Beşiktaş Futbol Kulübü Üzerinde Bir Uygulama 
Hüseyin AKTAŞ/Salih MUTLU,

okumak için tıklayınız.