Akbelen, futbol, Limak ve Yaşamı Algılamak
Bizi Takip Edin Futbol ekonomisi facebookta futbol ekonomisi twitterde
x
Buradasınız >> Ana Sayfa Haberler & Makaleler Genel Müslüm GÜLHAN Akbelen, futbol, Limak ve Yaşamı Algılamak

Akbelen, futbol, Limak ve Yaşamı Algılamak

76bb05cbd0c6109f

Müslüm Gülhan- 5 Ağustos 2023 Futbolun, 12 Eylül ihtilaliyle oyun olmaktan çıkarılarak kullanılan ‘araç’ şeklinde dönüşüm sürecine girmesiyle, ilk müdahale Ankaragücü’nün Türkiye Kupası'nı kazanmasından dolayı cunta lideri Kenan Evren kararıyla 1. Lige çıkartılmasıyla geldi. 

 O dönemde, Turgut Özal ile başlayan özelleştirme ve devlet ihale yöntemiyle servet transferi yolu açıldı. Sistemin kendini finanse edecek sermaye grubunu yaratma stratejisi bugünün başlangıç noktası oldu. Onlardan biri de Limak patronu Nihat Özdemir’di. O dönemde aldığı ihalelerle sermaye aracı kurumu olması sonrası, Özal’ın isteği ile Ankaragücü takımının yönetimine girerek bugünün yol haritasını çizdi.

***

Hiçbir şey tesadüf değildir.

Bu süreçten sonra futbol Türkiye’de politik bir oyun oldu. Cunta, neoliberal politikaların uygulanması için mıntıka temizliği yaparken, Özal bu politikaların alt yapısını oluşturarak, kendisinden sonrasını da içine alacak yapıyı kişiler üzerinden oluşturmaya başladı.

Bu süreç içinde sadece Limak yoktu. Cengiz ve Kolin de bu süreçte Özal himayesi altında çalışan ve bu sömürü mekanizmasının uygulayıcıları konumundaydılar.

***

Sistem işlemeye başlamıştı.

Ama bu sistemi yorumlamak için temel değerlendirme yapmak kaçınılmazdır. Kapitalist toplumda sporun tıpkı hukuk, kültür, sanat gibi diğer üst yapı kurumlarıyla birlikte ideolojik bir rol oynaması esastır. Futbol bu sistem içinde, bir yandan çalışanlara gündelik hayatları içerisinde çalışma koşullarındaki ağırlığı ve sömürüyü unuttururken, diğer taraftan egemen sınıfların ideolojisini ve değerlerini topluma yaymak için iyi bir örgütlenme ve propaganda alanıdır.

Bu yüzden, futbolun görev tanımını yaparken; toplum içindeki etkisini, yarışma ve rekabet dışında politik kurgu olarak ‘araç’ haline getirilmesinden de bahsetmek gerekir. Futbol, kendisine ait bir iktisadi kurguya sahip olsa da kapitalizmin ekonomik, siyasal, ideolojik ve özellikle de kültürel amaçlarını üretmeye yönelik örgütlü kurguya da hizmet eder. Süreç olarak futbol ‘araç’ haline getirilen bir aparat halini alır. Sistemin bekası için toplumsal bir topraklama aracı olan futbol, aynı zamanda kitleleri böl-yönet etkisiyle de siyasetin kitleleri daha kolay kontrol altına almasını sağlar. 

Futbol, hayatın günlük pratiklerine fena halde benzediği için seyirci-çalışan tarafından kolaylıkla kabul edilebiliyor ve taraftar-çalışan olarak da yaşamın bir parçası haline getirilebiliyor. Dolayısıyla, futbol, somutlaşmış kimliklere sıradan ilişkiler içindeki dünyalarına anlam kazandıran bir unsur haline gelmiştir. Futbol bu şekilde din, siyaset ve ideolojinin yanına yerleştirilirken, zamanla bu kavramların hepsiye ilişkiye geçmiş ve onların ifade edildiği enstrümanlardan birine dönüşmüştür.  

***

Futbol, spor branşı olarak, içinde yaşadığı topluma ve o toplum içinde uygulanan yapıya bağlı olarak ondan etkilenen bir süreçtir. Futbolun kendi dinamikleri üzerine kurulmuş olması, toplumsal bir alan olma özelliği ve o toplumdan etkilenmesi göz önünde bulundurulduğunda, toplumsal yaşam ile kurduğu ilişki sayesinde onu etkileyerek toplumsal etkileşimi güçlendiriyor ve sahip olduğu etkinin gücü nedeniyle değerler geçişi mümkün oluyor. Bu iyi organize edilirse muhalefet açısından da geçerlidir.

***

Kapitalizm kavramının oluşabilecek etkilerinin tartışılmaya başlamasından bugüne geçen süreç değerlendirildiğinde; önce emeğin sömürüsüne -başlangıç noktasında algılanmamakla beraber-buna koşut ve kaçınılmaz bir sorun olarak doğanın sömürüsüne şahit olunmuştur. İnsan emeği metalaştırılırken, hammaddeler nedeniyle doğanın da bir meta gibi görülmesi gündeme gelmiştir. 

Kapitalizmi bir bütün olarak ele aldığımızda, egemen yapısı bir bütün olarak sömürü mekanizmasını ifade eder. Buna istinaden temel olarak doğayı yok etmek üzerine kurulu yapısına ekonomik sınırını da eklersek, emeğin ve doğanın sömürüsünün birlikte gittiğini görürüz. Emeğin sömürüsünü sınıfsal, doğanın sömürüsünü ekolojik diye ayırarak bunları salt etkilenenleri açısından değerlendirilmemelidir. Akbelen’in de futbolun da içinde olduğu bir bütünden bahsetmek zorundayız. Üretim mekanizmasının ihtiyaçları belirliyor olması, üretimin önündeki tüm engellerin -Limak dahil- sermaye açısından tehdit olarak görülmesine neden oluyor. 

Artık yeryüzünde talan edilmemiş alan kalmadı. Sanki, kapitalizmin sınırsız büyüme ve sömürme isteğini karşılamak için birkaç yeryüzüne daha ihtiyaç var. Kapitalizmin genişleyeceği ekolojik alan -Akbelen dahil- kalmadığı için sona gelmiş durumda. Bu da bizim sonumuz oluyor. Sisteme sahip olan kapitalist kurgunun anti demokratik siyasi yönetimi, futbolun doping, bahis, şike, şiddet olaylarının endüstriyel futbolun oluşturduğu kültürün bir ürünü olmasına rağmen, kendi sistemini destekleyip propaganda haline gelmesi neticesinde hiçbir taşkınlığa ve şiddete karşı koymaz. Ta ki Akbelen de olduğu gibi kendisi eleştirilene kadar. Doğa katliamını durdurmak için oluşan toplumsal gösteriyi engellemek için var gücüyle devlet mekanizmasının kolluk güçlerini kullanarak karşı koyar.

Futbol dahil, var olan tüm kurgular toplumsal yapının tüm özelliklerini taşıyan bir kesiti olduğundan, o toplumu inceleme imkânına sahip oluruz. Futbolun politik alan olması, ideolojik içeriğe sahip olma sebebi ve egemen iktidar taraftarlarının ‘araç’ haline getirilerek toplumsal dizayn hedeflerini futbol üzerinden yapması dikkate alınmalıdır. Bunun için kullanılan kişilerin sistem içindeki var oluş süreçleri Akbelen sürecini yöneten şirket ve kişilerle aynı olması tesadüf değildir. 

***

Sisteme, federasyona ve kulüplere egemen olan siyasi yapı futbolu gırtlağına kadar siyasete sokarak ve kendi yarattığı sermaye gruplarını da işin içine sokup, onları her türlü soruşturmalardan (!) koruyarak kendine göre dizayn etmiştir.

Sadece Limak değil, örneğin; bu süreç içinde Çaykur Rizespor Kulübü Başkanı İbrahim Turgut’un serveti, kamu ihaleleriyle arttı. Turgut’un şirketi, 2019-2023 döneminde kamudan 2,7 milyar liralık 11 ihale aldı, kentsel dönüşüm ve Ayder Yaylası Spor Tesisi gibi tartışmalı projelere imza attı.

Toplumsal muhalefet ister alanlarda ister statlarda son derece haklı tepkilerini ideolojik bir kültüre oturmadığı sürece, kalıcı olmaktan uzak bireysel ya da grup protestosuna dönüşerek maalesef kayboluyor.{jcomments on}

 


 

                    linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

Bu İçerik  551  Defa Okunmuştur
 

Degerli yazarimiz Müslüm Gülhan Cuma, 20 Nisan 2012.

YAZARIN DIGER YAZILARINI GORMEK ICIN TIKLAYIN

Neden Futbol Ekonomisi?

 

www. Futbolekonomi.com’un  vizyon ve misyonu temel olarak  Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi’nin (FESAM) vizyon ve misyonuna paralel ve aynı düzlemdedir.

 

Bu bağlamda temel misyonumuz: Futbolun yerel ve küresel makro özelliklerini incelemek ve yeni yapısal modeller önermek; bu kapsamda entelektüel gelişimi hızlandırmak ve buna ilişkin referans olabilecek bir database oluşturmak ve bunu tüm futbol araştırmacılarının emrine sunmak... Bu amaçla yapılan çalışmaları yayımlamak; gerekli her türlü bilimsel futbol araştırma ve geliştirme projelerine entelektüel anlamda destek vermek.

 

Temel Vizyonumuz: Önerilen yeni modellerin gerçekleştiğini görmektir.

 devamı >>>

finansal-futbol-anim-1

tugrulaksar_ge_roportaj

Tuğrul Akşar Güngör Urasın sorularını yanıtlıyor

  Yazar Tuğrul Akşar,
Milliyet Gazetesi Yazarı Güngör Uras'ın
sorularını yanıtlıyor.
detay için tıklayınız..

 

Spor Endexi

 

17/09/2024

Kapanış Günlük
Değişim %
  BİST 100

9.774,49

+0,17

 bjk BJKAS

6,23

-1,89

 fb FENER

134,90

+4,57

 gs GSRAY

7,12

-1,39

 trabzon TSPOR

1,09

-3,54

   SPOR ENDEKSİ

3.792,55

-0,37

Videolar

Tuğrul, Tuğrul Akşar, Pusula, Ekonomi, Futbol, Futbol Ekonomi, Mali,VİDEONUN DEVAMI VE DİĞER VİDEOLAR İÇİN TIKLAYIN.

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 42356783

TRENDYOL SÜPER LİG 2024-2025 SEZONU

  

 

 Sıra TAKIMLAR 0 G B M A Y AV
Galatasaray 6 6  0 20 5 15 18
2 Fenerbahçe 6  4   1 1 14  5   9

13

3 Beşiktaş 5 4 1  0 11 4 7

13

4 Samsunspor 6  4   0  2 3  4 12
5 Başakşehir 5 3 1  1   11  7 4 10
6 Göztepe 5 2 3 0 8  3 

  5 

 9 
7

Eyüpspor

6 2  3  1   8 5 9
8 Konyaspor 6 2 2

7 -1 6
9 Sivasspor 6 2 2 -1 6
10

Antalyaspor

6 2 2 2 12   -3 8
11 Kasımpaşa 6 1 2

6

8   -2  6
12 Alanyaspor 6 2 9 -3  6 
13 Bodrumspor 2 0

4

5  9  -4  6
14 Trabzonspor 5 5 0 0 5
15 Gaziantep 5 1 3 4 7 -3 4
16

Rizespor

6

1

1 4 3 14  -11 4
17 Kayserispor 5  3 5 -4
18 Hatayspor 6 2 4 4 10  -6 2

19

A.Demirspor 6 0 1 5 5 14 -9 

 

                 

Okur Yazar


Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

Yazılarınızı  info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

 

 

Annual Review of Football Finance 2023

Annual Review of Football Finance 2023

Deloitte Sports Grup'un Avrupa Futbol Finansmanına ilişkin 32. kez düzenlediği yıllık futbol finans raporuna göre, Avrupa futbol pazarı 2021 - 22 sezonunda bir önceki yıla göre %7 büyüyerek 29.5 Milyar Euro büyüklüğüne ulaştı. Rapora ulaşmak için tıklayınız

Deloitte Money League - 2024

Deloitte Money league 2024

Deloitte Money League Raporunu 27. kez yayınladı. Rapora göre Avrupa'nın en zengin 20 kulübünün 2022-23 sezonunda gelirleri toplam 10.5 Milyar Euro'ya ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

UEFA Kulüp Finans&Yatırım Raporu 2024

 

UEFA Raporu-2023

UEFA Kulüp futbolunun finansal durumları ve yatırımlarına ilişkin yıllık görünüm ve benchmark raporunu yayınladı. Okumak için tıklayınız

 


 

2021-Money-league-Raporu

 

Yirmidördüncü Deloitte Money League raporuna göre Barcelona'nın 715.1 Milyon Euro'luk geliriyle ilk sırada yer aldığı, tamamı merkez lig kulüplerinden oluşan ve bir önceki yıla göre gelirleri %12 azalan Para Ligi raporunu okumak için tıklayınız

 


 

 

annual report 202021 photo

 

Avrupa Futbolunun patronu UEFA’nın gelirleri 5.7 Milyar Euro’ya Ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

 


 

 UEFA-Kulup-Futbolu-Lisanslama-2023


UEFA’nın 2023’te yayınladığı en son  Kulüp Lisanslamaya İlişkin Karşılaştırma raporuna göre kulüpler Pandemi döneminde 7.3 Milyar Euro zarar ettiler. UEFA raporu, Avrupa kulüp futbolunun endişe verici bir resmini çiziyor. Raporu okumak için tıklayınız.

 


    

191112 Aktifbank Ekolig

 

Türk futbolunun gelirlerinin ve ekonomik görünümünün mercek altına alındığı Futbol Ekonomi Raporu – EkoLig'in dördüncü sayısı yayınlandı. Süper Lig’in 2017-2018 sezonu sonunda 3,2 milyar TL olan geliri, 2018-19 sezonunda 4,2 milyar TL’na ulaştı. Bkz.

 

 

master bm report lowres

 

The European Club Footballing Landscape 2022


UEFA'nın Avrupa Lulüp futboluna ilişkin 13, kez yayınladığı, Covid-19'un etkilerinin de analiz edildiği raporu okumak için Bkz.


 

 EkoSpor-y

“Ekospor’un aylık bültenlerinden haberdar olmak için tıklayınız”

 

Süper lig Marka değeri araştırma

''Taraftar Algısına Göre Türkiye Süper Ligi Marka Değerini Etkileyen Faktörlerin ve Marka Değeri Boyutlarının Değerlendirilmesi'' Prof. Dr. Musa PINAR öncülüğünde yapılan bu araştırmayı okumak için tıklayınız.

 

 

the-european-elite-2019

KPMG Avrupa’nın 32 Elit Kulübünün değerlemesini yaptı. Süper Lig’den Galatasaray ve Beşiktaş’ın da bulunduğu bu raporda en değerli kulüp 3.2 Milyar Euroluk değeriyle Real Madrid oldu. Raporu okumak için tıklayınız.
 

Endustriyel_futbol

 

Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı Üzerine

Futbolun Endüstriyel gelişimi, kulüplerin sportif ve iktisadi/mali yapılanışını derinden etkiliyor. Dorukhan Acar’ın Kurumsal Yönetim temelli yaklaşımı ile "Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı"yı okumak için tıklayınız

 

 

Türkiye'de Kadın Futbolunun Gelişimi ve Günümüzdeki Durumu

 

imagesCAVM4O4L

 

Dr. Lale ORTA’nın Kadın Futboluna Entelektüel Bir Yaklaşım Sergilediği makalesi için tıklayınız.” 

 

 

İngiliz Futbolunda Kurumsal Yönetişim Üzerine

 

governance_in_football

 

Tüm kulüplerimize ve Türk Futbol yapılanmasına farklı bir bakış açısı kazandırabileceğini düşündüğümüz, İngiliz Parlementosu’nun Kültür, medya ve spor Komitesi’nin hazırladığı raporu okumak için tıklayınız. 

 

money-and-soccer

“Money scorring goals”, Gerçekten de “Para Gol Kaydedebiliyor mu? “

Euro 2012’nin olası ekonomik etkilerini
okumak için tıklayınız. 



FFP

Futbolda Finansal Sürdürülebilirlik Kapsamında ''Finansal Fair Play Başa Baş Kuralı ve Beşiktaş Futbol Kulübü Üzerinde Bir Uygulama 
Hüseyin AKTAŞ/Salih MUTLU,

okumak için tıklayınız.