İktidarın Futbol Projesi
Bizi Takip Edin Futbol ekonomisi facebookta futbol ekonomisi twitterde
x
Buradasınız >> Ana Sayfa Haberler & Makaleler Genel Müslüm GÜLHAN İktidarın Futbol Projesi

İktidarın Futbol Projesi

12t-min-scaled

Müslüm Gülhan- 25 Eylül 2023 Ülkemizde futbol politik bir oyundur. Futbol, kitlesel hacmi sayesinde ve popüler kültürün en etkili spor dalı olması neticesinde siyasetin ilgi alanına girmiştir. 

 

Farklı iktisat kurgusuyla birlikte futbol, sermaye birikimini sağlayabilen bir kültür endüstrisi ürünü haline gelmiştir. Bu nedenle siyasetten mafyaya, cemaatlere kadar tüm gruplarının hedefindedir.  

Futbolun popüler yanı başta televizyon olmak üzere kitle iletişim araçları sayesinde kazandığı küresel kimliği, popüler kültürün etkisiyle de küresel bir hal-güç almasını sağlar. Bu sayede futbol kitlelerle yakın ilişkiler kurmuştur. İktidarlar ve siyasiler için önemli bir aparattır. İktidarlar kendi siyasi gelecekleri için toplumları kontrol altına almak-oyalamak, propaganda yaparak kendi hatalarının üstünü örtmek ve halkı gündemden uzak tutmak gerektiğini düşündüğünde futbol siyasiler için bulunmaz bir nimettir. 

Profesyonel futbol, kapitalist toplumun vazgeçilmez ilişkileri nedeniyle kendi işlevi içinde üretim yapar. Ancak, işlevi ve etki alanı gereği toplumsal bilinç üzerindeki gücü sayesinde güçlü bir manipülasyon aracıdır. 

Haliyle, siyasilerin futbol ile yakından ilgilenmelerinin tek sebebi futbola destek vermek değildir. Futbolun günlük yaşam içindeki fonksiyonları ve etki alanları sayesinde öneminin farkına varan siyasetçiler bu durumu kullanmaya başlamış ve futbol kulüplerini propaganda aracı olarak kullanmayı başarmışlardır. Ekonomik olarak bilinçli bir şekilde borç batağına saplanan kulüpler, siyasilerin-hükümetin verdiği ekonomik ve siyasi güçten faydalanmak istediklerinden dolayı menfaatleri doğrultusunda hareket etmekte ve siyasetten de faydalanma yolunu seçmişlerdir. Kulüplerin finans kaynağı araması, transferleri, nakit para ihtiyaçları, stadyum inşası kadar birçok noktada futbol çevresi siyaseti kullanarak bu imkânlardan sonuna kadar faydalanma yolu artık politik birer argüman oldu. 

İnsanların gündelik yaşamlarını şekillendiren popüler futbol, gelecekle ilgili düşüncelerinde önemli bir yer tutması, iktidarların güçlerini artırmaya yönelik politikalarını oluşturmalarında da başka bir konuma sahiptir. Futbolun rekabet gücü sayesinde, ülkelerin uluslararası alanda da güç gösterisinde önemli yer tutması sebebiyle iktidarlara geniş hareket alanı sağlamıştır. Futbolun etkisiyle elde edilecek başarının ülke içinde ve uluslararası platformda sağlayacağı olumlu imaj ve kazançlar, iktidarların uzun ömürlü olmasını sağlayacağı stratejisiyle futbolu araçsallaştırarak elde tutulmaya çalışılmaktadır. 

İktidar önce işe Başakşehir ile başladı. 

Başakşehir’in bir proje takımı olarak ortaya çıkartılması ve siyasi bir etkiye dahi sahip olması neticesinde, aktarılan kaynaklar-sponsorluklar sayesinde kulübün etki alanını genişletmişti. Şampiyon olması ile Şampiyonlar Ligine gitmesi ve ciddi dış kaynak sağlamasına rağmen istenilen düzeyde etki yaratmayarak satılmasının istenmesine rağmen seyirci ve popüler kısıntısı nedeniyle atıl durumda kaldı. İstenilen siyasi ve sportif sonuçlar alınamadı. 

TFF asıl hedefti. 

TFF Genel Kurulunun %90 üyelerinin profesyonel kulüp temsilcileri olmasına rağmen, Ankara’dan yapılan atamayı genel kurulda seçerek onaylamaları iktidar gücünün futbol üzerindeki etkisini net olarak ortaya koymaktadır. Hiçbir kulübün veya kulüplerin itiraz etmemeleri sürecin nasıl işlediğini de izah etmektedir. Burayı bırakmak iktidar için mümkün değil. 

Peki iktidar neden Galatasaray’a ayrıcalık tanımaktadır? 

Bu noktada siyasi, ekonomik ve sportif neden iç içe geçerek bir bütünlük oluşturmaktadır. İktidar hiçbirini diğerine feda edecek bir ayrıcalığı istemiyor. Sanırım bunu aynı zamanda bir güç kaybı olarak görür. 

Birinci etken Riva ile Florya projeleri. 

İktidarın inşaat üzerinden yürüttüğü ekonomi politikaları ve bunun sayesinde oluşturduğu kendi sermayesinin sağladığı servet aktarımının devam etmesini ister. İster özel olsun ister kamu olsun bu alandaki tüm sermaye akışını kontrol etmek zorunda. Buradan dışarıya bir kaynak aktarımına asla izin vermez. Ki Burak Elmas’ın bu projeler yüzden istifa ettiğini düşünüyorum. 

Dursun Özbek tüm bunları bilerek geldi başkan oldu. Bilindiği üzere genel kurul iptal davaları ve seçim tekrarı ile yaşanılan sürecin arkasında bu siyasi ve ekonomik talep bulunmaktaydı. 

Yukarıda belirttiğim gerekçeler ışığında iktidar ile spor kulüpleri arasında-hatta futbol desek daha iyi olur-bir bağlantı vardır. Bu bir propaganda dizaynıdır. 

Galatasaray ile iktidar bu konuda ciddi bir iş birliği içinde olduğu görünmektedir. 

Bu her iki tarafı bağlayan ve mevcut koşullar içinde kazan-kazan içeriğine sahip iş birliği stratejisidir. 

İktidarın elde etmiş olduğu ekonomik avantajlara karşılık Galatasaray ise, iktidarın yönlendirmesi neticesinde yapmış olduğu sponsorluk anlaşmaları sayesinde-ki haksız rekabet olarak kabul edilebilinir-finansal açığını ve kısa vadeli nakit akışı problemlerini şimdilik çözmüş görünmektedir. 

Sportif açıdan sürece baktığımız zaman, Galatasaray’ın transferlerinin maliyetlerinin yüksek olması ve belgelenenler ile açıktan elden verilenler arasındaki çelişkiden habersiz olarak-eğer varsa-kurulan takımın oyuncu kalitesi oldukça iyi durumda. Okan Buruk taktiksel bütünlüğü sağlayacak donanıma sahip olmamasına ve grup maçlarında olumsuz sonuç risklerini içinde taşımasına rağmen oyuncu kalitesi bir şekilde bu zaman zarfına kadar süreci taşıdı. Ve Şampiyonlar Ligi grubundaki maçlar artık son evreyi oluşturacak. 

Şu ana kadarki elde edilen iyi sayılabilecek sonuçlar ve olması planlanan başarıların siyasi yansıması tabii ki iktidar açısından oldukça önemli.  

Çünkü iktidarın bu noktada politik beklentileri vardır. 

Taraftarın bu yardımlaşmayı bilmesi ve bunun bir propaganda aracına dönüşmesini kabul etmesi, kulüp için de iktidar için de kitleleri konsilde etme açısında oldukça etkili sonuçlar verdi-vermektedir. 

 

Beşiktaş’ın tamamen kontrol edilmesi neticesinde bu iş birliğinin karşısında bir tek Fenerbahçe durmaktadır. Camianın ve kulübün tarihsel duruşunun dışında, Ali Koç’un başkan olması ki holding ile iktidarın neoliberal ekonomik çıkarlar üzerinde ortak noktada buluşmalarını ve tüm başarısızlıkları bunun dışında tutarsak-sportif anlamda bu süreç için önemli olduğu ortaya çıkmaktadır. 

İktidarın her şeye rağmen, her ne kadar karşı görünse de hem Fenerbahçe’nin başarılı görüntüsü hem de Galatasaray’ın başarı için organize edilmesi-iktidarın mevcut ekonomik ve siyasi kriz çıkmazı açısından, kitleleri farklı alanda tutarak apoletize etmeye çalışması ve bir sınır içinde tutması oldukça önemli bir siyasi hamledir. Bu konuda belirli bir hoş görü Fenerbahçe’ye karşı da vardır. 

Özellikle AB ilişkilerindeki kötü yönetim ve bir şekilde dışlanmış pozisyonda olmamız, en azından spor alanında bir hamle yaratarak rekabet edecek ve münazara yapılacak alan yaratması politik amaçlar için kullanışlı aparat olmaktadır. İktidar bunun ince hesapları neticesinde yatırım yapmaktadır. 

Tüm bunların toplamında; futbol siyasi bir aparat haline getirildi ve maalesef kulüpler bunu kabul etti. Araçsallaştırılan futboldaki öncelik iktidarın siyasi çıkarlarıdır.  

                    linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

Bu İçerik  467  Defa Okunmuştur
 

Degerli yazarimiz Müslüm Gülhan Cuma, 20 Nisan 2012.

YAZARIN DIGER YAZILARINI GORMEK ICIN TIKLAYIN

Neden Futbol Ekonomisi?

 

www. Futbolekonomi.com’un  vizyon ve misyonu temel olarak  Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi’nin (FESAM) vizyon ve misyonuna paralel ve aynı düzlemdedir.

 

Bu bağlamda temel misyonumuz: Futbolun yerel ve küresel makro özelliklerini incelemek ve yeni yapısal modeller önermek; bu kapsamda entelektüel gelişimi hızlandırmak ve buna ilişkin referans olabilecek bir database oluşturmak ve bunu tüm futbol araştırmacılarının emrine sunmak... Bu amaçla yapılan çalışmaları yayımlamak; gerekli her türlü bilimsel futbol araştırma ve geliştirme projelerine entelektüel anlamda destek vermek.

 

Temel Vizyonumuz: Önerilen yeni modellerin gerçekleştiğini görmektir.

 devamı >>>

finansal-futbol-anim-1

tugrulaksar_ge_roportaj

Tuğrul Akşar Güngör Urasın sorularını yanıtlıyor

  Yazar Tuğrul Akşar,
Milliyet Gazetesi Yazarı Güngör Uras'ın
sorularını yanıtlıyor.
detay için tıklayınız..

 

Spor Endexi

 

17/01/2025

Kapanış Günlük
Değişim %
  BİST 100

9.997,74

+1,13

 bjk BJKAS

4,83

+0,21

 fb FENER

46,86

+1,08

 gs GSRAY

2,13

+0,95

 trabzon TSPOR

1,18

0,00

   SPOR ENDEKSİ

3.377,18

+0,59

Videolar

Tuğrul, Tuğrul Akşar, Pusula, Ekonomi, Futbol, Futbol Ekonomi, Mali,VİDEONUN DEVAMI VE DİĞER VİDEOLAR İÇİN TIKLAYIN.

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 44995143

TRENDYOL SÜPER LİG 2024-2025 SEZONU

  

 

 Sıra TAKIMLAR 0 G B M A Y AV

1

Galatasaray 17 15 2  0 49 20 28 47
2 Fenerbahçe 17  12   3 2 42  16   26

39

3 Samsunspor 17 10 3  4

31

18 13

33

4 Eyüpspor 18  8  6 4 29 19 10 30
5 Göztepe 17 8 4  5 32  23 9 28
6 Beşiktaş 17 7 6 4 26  19 

  7

 27 
7

Başakşehir

17 7  5  5 28 23 5 26
8 Gaziantep 16 6 4

7

24 26 -2 22
9 Kasımpaşa 17 4 9 4 24    25  -1 21
10 Alanyaspor 17 5 6 6 18 20 -2 21
11 Ç.Rizespor 17 6 3 8

17

26  -9 21
12 Antalyaspor 17 6 3 8 21 

32

-11 21
13 Konyaspor 17 5 5

7

19  25  -6 20
14 Trabzonspor 17 4 7 6 25 24 1 19
15 Sivasspor 17 5 4 8 20 27 -7 19
16

Kayserispor

17

3

7 7 17 33 -16 16
17 Bodrum FK 17 4 3 10 13 23 -10 15
18 Hatayspor 17 6 10 15 29  -14 9

19

A.Demirspor 17 2 2 13 15 37 -22 8

 

                 

Okur Yazar


Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

Yazılarınızı  info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

 

 

Annual Review of Football Finance 2023

Annual Review of Football Finance 2023

Deloitte Sports Grup'un Avrupa Futbol Finansmanına ilişkin 32. kez düzenlediği yıllık futbol finans raporuna göre, Avrupa futbol pazarı 2021 - 22 sezonunda bir önceki yıla göre %7 büyüyerek 29.5 Milyar Euro büyüklüğüne ulaştı. Rapora ulaşmak için tıklayınız

Deloitte Money League - 2024

Deloitte Money league 2024

Deloitte Money League Raporunu 27. kez yayınladı. Rapora göre Avrupa'nın en zengin 20 kulübünün 2022-23 sezonunda gelirleri toplam 10.5 Milyar Euro'ya ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

UEFA Kulüp Finans&Yatırım Raporu 2024

 

UEFA Raporu-2023

UEFA Kulüp futbolunun finansal durumları ve yatırımlarına ilişkin yıllık görünüm ve benchmark raporunu yayınladı. Okumak için tıklayınız

 


 

2021-Money-league-Raporu

 

Yirmidördüncü Deloitte Money League raporuna göre Barcelona'nın 715.1 Milyon Euro'luk geliriyle ilk sırada yer aldığı, tamamı merkez lig kulüplerinden oluşan ve bir önceki yıla göre gelirleri %12 azalan Para Ligi raporunu okumak için tıklayınız

 


 

 

annual report 202021 photo

 

Avrupa Futbolunun patronu UEFA’nın gelirleri 5.7 Milyar Euro’ya Ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

 


 

 UEFA-Kulup-Futbolu-Lisanslama-2023


UEFA’nın 2023’te yayınladığı en son  Kulüp Lisanslamaya İlişkin Karşılaştırma raporuna göre kulüpler Pandemi döneminde 7.3 Milyar Euro zarar ettiler. UEFA raporu, Avrupa kulüp futbolunun endişe verici bir resmini çiziyor. Raporu okumak için tıklayınız.

 


    

191112 Aktifbank Ekolig

 

Türk futbolunun gelirlerinin ve ekonomik görünümünün mercek altına alındığı Futbol Ekonomi Raporu – EkoLig'in dördüncü sayısı yayınlandı. Süper Lig’in 2017-2018 sezonu sonunda 3,2 milyar TL olan geliri, 2018-19 sezonunda 4,2 milyar TL’na ulaştı. Bkz.

 

 

master bm report lowres

 

The European Club Footballing Landscape 2022


UEFA'nın Avrupa Lulüp futboluna ilişkin 13, kez yayınladığı, Covid-19'un etkilerinin de analiz edildiği raporu okumak için Bkz.


 

 EkoSpor-y

“Ekospor’un aylık bültenlerinden haberdar olmak için tıklayınız”

 

Süper lig Marka değeri araştırma

''Taraftar Algısına Göre Türkiye Süper Ligi Marka Değerini Etkileyen Faktörlerin ve Marka Değeri Boyutlarının Değerlendirilmesi'' Prof. Dr. Musa PINAR öncülüğünde yapılan bu araştırmayı okumak için tıklayınız.

 

 

the-european-elite-2019

KPMG Avrupa’nın 32 Elit Kulübünün değerlemesini yaptı. Süper Lig’den Galatasaray ve Beşiktaş’ın da bulunduğu bu raporda en değerli kulüp 3.2 Milyar Euroluk değeriyle Real Madrid oldu. Raporu okumak için tıklayınız.
 

Endustriyel_futbol

 

Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı Üzerine

Futbolun Endüstriyel gelişimi, kulüplerin sportif ve iktisadi/mali yapılanışını derinden etkiliyor. Dorukhan Acar’ın Kurumsal Yönetim temelli yaklaşımı ile "Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı"yı okumak için tıklayınız

 

 

Türkiye'de Kadın Futbolunun Gelişimi ve Günümüzdeki Durumu

 

imagesCAVM4O4L

 

Dr. Lale ORTA’nın Kadın Futboluna Entelektüel Bir Yaklaşım Sergilediği makalesi için tıklayınız.” 

 

 

İngiliz Futbolunda Kurumsal Yönetişim Üzerine

 

governance_in_football

 

Tüm kulüplerimize ve Türk Futbol yapılanmasına farklı bir bakış açısı kazandırabileceğini düşündüğümüz, İngiliz Parlementosu’nun Kültür, medya ve spor Komitesi’nin hazırladığı raporu okumak için tıklayınız. 

 

money-and-soccer

“Money scorring goals”, Gerçekten de “Para Gol Kaydedebiliyor mu? “

Euro 2012’nin olası ekonomik etkilerini
okumak için tıklayınız. 



FFP

Futbolda Finansal Sürdürülebilirlik Kapsamında ''Finansal Fair Play Başa Baş Kuralı ve Beşiktaş Futbol Kulübü Üzerinde Bir Uygulama 
Hüseyin AKTAŞ/Salih MUTLU,

okumak için tıklayınız.