Derbiye Detaylı Bakış
Bizi Takip Edin Futbol ekonomisi facebookta futbol ekonomisi twitterde
x
Buradasınız >> Ana Sayfa Haberler & Makaleler Genel Müslüm GÜLHAN Derbiye Detaylı Bakış

Derbiye Detaylı Bakış

Müslüm Gülhan- 2 Mayıs 2023 Futbolu dış etkilerden koruyarak, saha içinde tutup takımlar üzerinden karşılıklı olarak taktiksel analiz yapmak oldukça ayrıcalıklı ve zor bir iş. 

 

Taktir edersiniz ki; sayısal diziliş üzerinden isimler belirleyerek bir şablon oluşturmak ve oynanacak oyunu taktiksel düşünce üzerinden bir değerlendirmeye tabii tutmak nedense yeterli olmamaktadır.  

Futboldaki endüstrileşme süreci futbolu bir oyun olma özelliğinden çıkartıp, ekonomik ilişkilerin işlediği bir alana dönüştürmüştür. Haliyle, futbol anlayışının metalaşması taraftarların beklentisini anlık skor tüketimi üzerine yöneltirken, oyuncuların ve teknik direktörlerin bu alan hizmet etme zorunluluğu gibi bir kimliği de ortaya çıkardı.  

Bu endüstrileşen oyunun yansımaları ülkelerin ve kulüplerin kültürel yapısına göre değişimler göstererek kendi içlerinde bile net belirginleşen ayrımlara neden oldu. Çünkü, futbolun çok kültürlü yönünü yönetmek küresel ölçekte oyunu benimsemekle bir şekil kazanmakta. Bize ait olan ve bizdeki gibi bir takım feodal veya çıkar ilişkilerine dayalı seçimlerin sonucunun kulüpleri getirdikleri nokta ise sürecin artık yönetilemeyecek duruma gelmesidir.  

Fenerbahçe, Beşiktaş ve Galatasaray da tüm takımlar gibi bu süreç içerisinde doğru-yanlış yönleriyle birer pozisyon aldılar. 

Tüm bu yorumun çerçevesinde oyun öncesine dönersek, öncelikli olarak kulübün kurumsal kimliği sayesinde oluşan prensipleri ile bu prensiplerle uyum sağlayacak oyun felsefesine sahip bir teknik direktör ve buna uygun oyuncu seçimi ana menüyü belirleyen temel dayanaktır. Kulüplerimizin bu konudaki tüm seçimleri menajerlere veya bir takım futbol dışı etkilerin gücüne bırakılması aslında sürecin ne kadar sakat yürüdüğünü de göstermekte. 

Pazar günü oynanacak maçta, her iki takım çalıştıkları menajerler üzerinden kadrolarını oluştururken, hocaların bu konuda aldıkları inisiyatif de kulüplerin içinde bulundukları kurguya göre farklılık göstermekte. Beşiktaş bu konuda çok dağınıklık gösterirken, Galatasaray çalıştığı yeni grup ile yüksek maliyetlere ve eklenen borçlara rağmen gayet olumlu işler yapmaktadırlar.  

Şenol Güneş, oyuncu seçimini sadakat üzerinden belirleyen prensiplere sahip bir çalıştırıcı. Antrenörlük yaşamı içinde, kendini sürekli kaygılı ve tedirginlik hissetmesinin yansıması olarak çalıştırdığı takımlarda bunu da çok belirgin kılmakta.  

Gelir gelmez, Josef ve Roiser’i hemen yollamaya çalışması ki Josef konusunda sessiz sedasız başarılı oldu-bu oyuncuları yönetemeyeceği kanısı ile sorun oluşturacağını düşündü. Roiser konusunu da Onur’u Kayseri’den transfer ederek önlem aldı. Umut Meraş tercihinden dolayı Masuaku da bu sürece dahilken, Aboubakar’ın bu konudaki tavrı ve performansı kalmasını sağladı. Kalede Mert seçimi ise, tamamen yönetim ile Ersin arasında yaşanan sorunlar nedeniyle belirleyici oldu. 

Beşiktaş için büyük kazanç ise oyun aklı olan Aboubakar’ın geri dönmesiydi. 

Beşiktaş’ın oyununda, zorunluluktan (!) Saiss’in oynatılmaya başlanmasıyla arka oyun kurgusundaki pas geçişlerinin yüzdesi arttı. Merkeze Amir Hacıahmetoviç transferi, savunmadaki düşük katkısından ziyade, birden ikiye ve ikiden üçe geçişte top kullanma başarısı, öne çıkış için pas yüzdesi ve Beşiktaş’a zaman kazandırması bakımından önemli. 

Fernandes ve Salih’in yüksek tempoda etkili savunma oyunlarına rağmen-ikisinin de 6 ile 8 arasında oyuncusu olması-pas yüzdelerindeki düşük oran nedeniyle ve oyunda çok fazla yan pas oynanması neticesinde üçüncü bölge geçişini engellemekte. Beşiktaş maç başı %53 oranda topa sahip olmakta. 

Beşiktaş 2-1-4-3 dizilişindeki set oyununda, özellikle kutu içine çok az oyuncuyla-2 bazen 3 oyuncuyla girmesi, gol avantajı bakımından ciddi eksikliğe neden oluyor. O yüzdendir ki Beşiktaş’ın maç başına gol beklentisi 1,98, gol ortalaması 1,9 olmakta. Buradaki sorunun çözümünde, Aboubakar’ın gol becerisi ve santrafor oyun kalitesi ile Cenk ve Redmond’un çabuk topu kullanma isteği gol katkısı sağlamakta.  

Beşiktaş’ın orta üçlüsünün oyun temposu ve savunma becerisi topu kullanma yüzdesine göre daha etkili. Galatasaray orta üçlüsü ise topu kullanma becerisi Beşiktaş’a göre etkili olurken, Torreira’nın 6 numara oyunu Amir’e göre daha efektif.  

Beşiktaş’ın 10 numarasız oyunu, Mertens’in 10 numara ve ikinci 9 numara olarak Icardi ile çok iyi partner olması Beşiktaş için en tehlikeli oyun kurgusuna sahiptir. Kerem’in sürekli içeriye toplu ya da topsuz koşuları ikinci bir 10 numaraya geçerken, gol katkısını da arttırmakla birlikte bek oyunun Kerem ile senkronize olmadığından Adekugbe, Boey kadar etkili olamıyor. Bu iki 10 numara oyunu ve Beşiktaş’ın 10 numarasız iki 8 numara oyunu neticesinde Galatasaray’ın rakip sahada %75 pas isabetinin Beşiktaş’ın %72 pas isabet oranı farkının nedenini de açıklamakta.  

Galatasaray sağ kanat oyunu hem Rashica hem de Boey üzerinden fazla sayıda atak yapması, bu kanatta Masuaku’nun topu kullanma becerisinin çok yüksek olmasına rağmen-fiziki olarak hala yeterli seviyeye çıkamaması savunma devamlılığına engel oluşturuyor. Bu kanatta, Cenk’in Boey arkasındaki boşluğu kullanma avantajına rağmen, savunma katkısının kısıtlı olması nedeniyle muhakkak orta alan yardımı yapılması gerek.  

Beşiktaş’ta, eğer oynarsa Onur’un savunma becerisinin topu kullanma göre daha etkili olması iki yönlü oyun için dengeyi bozacak bir durum. Roiser bu kanatta iki yönlü ve ikili oyunu Onur’a göre daha dengeli ve sonuca daha yakın. Çünkü, buradaki Beşiktaş için en önemli strateji Kerem’i o kulvarda 70 metrede oynatmak olmalı. 

Galatasaray’da ise süreci Erdem Timur yönetmekte. Yaptığı transferlerin etkisi Okan Buruk için de büyük avantaj teşkil ederken, Buruk’un, sistem değil de sadece oyuncu üzerinden oluşan antrenörlük anlayışını yapılan transferler sayesinde çok daha kolay uygulamaktadır. 

Özellikle Icardi, Mertens, Torreira ve Oliveira oyunun baş aktörleridir. Bu dörtlüden özellikle ikisinin olmaması durumunda sorun çok büyük hale gelebiliyor. Hele hele Icardi’nin olmaması öndeki santrafor oyunun oluşmamasına neden olduğu gibi, Mertens ve Kerem’i açığa düşürüp, oyunlarını sorunlu hale getirmektedir. 

Galatasaray’ın en belirgin üstünlüğü, set savunmasına karşı üçüncü bölge oyunu çok iyi oynaması ve kendi set savunmasında kaptığı toplarla, oyun aklı olan dörtlüyle birlikte Kerem, Rashica ve Boey’nin de oyuna katılmasıyla karşı atağa çabuk çıkıp sonuca ulaşmasıdır.  

Galatasaray’ın 2-2-5-1 set oyunundaki başarısı skora ve oyuna yansıdığı gibi, lider olmasının en temel nedeni. Özellikle kutu içine sürekli 4 ve 5 oyuncu ile girmesi maç başı gol beklentisini 2,61, gol ortalamasını da 2,3 olarak çok yüksek kılmakla birlikte, Toreira ve Olivveira’nın karşı atakları kesmek için yaptıkları pas araları ve top kapma yüzdesi üçüncü oyunun başarısındaki en temel dayanağıyla birlikte, stoper oyunun bu bölgeye kadar çıkmasının da ana nedenidir.  

Galatasaray’ın 12 maç gol yememesine rağmen en büyük zaafı, Karagümrük maçında olduğu gibi, karşı atakta birden üçe veya birden-iki ve tek transferle üçe geçişlerde-defansta Nelson ve Abdülkerim’in teke tek yakalandıkları pozisyonlarda atağı karşılamakta zorluk çektiklerinden dolayı gol yemeleri kolay olmakta. 

Her şey dönüp dolaşıp elinizdeki kadroyu en efektif kullanacak oyun sitemine gelip dayanmaktadır. Buradaki belirleyici faktörler: Oyuncunun sahip olduğu nitelikleri ile teknik direktörün sahip olduğu donanımlarının senkronize olarak sahaya yansımasıdır. Ama, bu maçta elimizde sadece oyuncu nitelikleri üzerinden alınacak sonuç var.{jcomments on}

                    linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

Bu İçerik  504  Defa Okunmuştur
 

Degerli yazarimiz Müslüm Gülhan Cuma, 20 Nisan 2012.

YAZARIN DIGER YAZILARINI GORMEK ICIN TIKLAYIN

Neden Futbol Ekonomisi?

 

www. Futbolekonomi.com’un  vizyon ve misyonu temel olarak  Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi’nin (FESAM) vizyon ve misyonuna paralel ve aynı düzlemdedir.

 

Bu bağlamda temel misyonumuz: Futbolun yerel ve küresel makro özelliklerini incelemek ve yeni yapısal modeller önermek; bu kapsamda entelektüel gelişimi hızlandırmak ve buna ilişkin referans olabilecek bir database oluşturmak ve bunu tüm futbol araştırmacılarının emrine sunmak... Bu amaçla yapılan çalışmaları yayımlamak; gerekli her türlü bilimsel futbol araştırma ve geliştirme projelerine entelektüel anlamda destek vermek.

 

Temel Vizyonumuz: Önerilen yeni modellerin gerçekleştiğini görmektir.

 devamı >>>

finansal-futbol-anim-1

tugrulaksar_ge_roportaj

Tuğrul Akşar Güngör Urasın sorularını yanıtlıyor

  Yazar Tuğrul Akşar,
Milliyet Gazetesi Yazarı Güngör Uras'ın
sorularını yanıtlıyor.
detay için tıklayınız..

 

Spor Endexi

 

13/12/2024

Kapanış Günlük
Değişim %
  BİST 100

10125,46

+0,66

 bjk BJKAS

4,33

-0,92

 fb FENER

103,30

-0.58

 gs GSRAY

6,54

-0,91

 trabzon TSPOR

0,90

-1,10

   SPOR ENDEKSİ

3.021,26

-0,87

Videolar

Tuğrul, Tuğrul Akşar, Pusula, Ekonomi, Futbol, Futbol Ekonomi, Mali,VİDEONUN DEVAMI VE DİĞER VİDEOLAR İÇİN TIKLAYIN.

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 44143223

TRENDYOL SÜPER LİG 2024-2025 SEZONU

  

 

 Sıra TAKIMLAR 0 G B M A Y AV

1

Galatasaray 14 12 2  0 38 15 23 38
2 Fenerbahçe 14  10   2 2 36  13   23

32

3 Samsunspor 15 9 2  4

29

17 12

29

4 Eyüpspor 15  7   5  3 24 15 9 26
5 Beşiktaş 14 7 4  3  23  15 8 25
6 Göztepe 14 7 3 4 27  20 

  7

 24 
7

Başakşehir

14 6  4  4 24 18 6 22
8 Konyaspor 15 5 4

6

17 22 -5 19
9 Rizespor 14 6 1 7 15    21  -6 19
10 Gaziantep  14 5 3 6 20 21 -1 18
11 Sivasspor 15 5 2 7

20

25   -5 17
12 Antalyaspor 14 5 3 6 18  26 -8 18
13 Trabzonspor 14 3 7

4

20  18  2  16
14 Kasımpaşa 14 3 7 4 18 21 -3 16
15 Kayserispor 14 3 6 5 15 25 -10 15
16

Alanyaspor

14

3

5 6 12 18 -6 14
17 Bodrum FK 14 3 2 9 10 21 -11 11
18 Hatayspor 14 5 8 12 23  -22 8

19

A.Demirspor 14 0 2 12 10 34 -24

 

                 

Okur Yazar


Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

Yazılarınızı  info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

 

 

Annual Review of Football Finance 2023

Annual Review of Football Finance 2023

Deloitte Sports Grup'un Avrupa Futbol Finansmanına ilişkin 32. kez düzenlediği yıllık futbol finans raporuna göre, Avrupa futbol pazarı 2021 - 22 sezonunda bir önceki yıla göre %7 büyüyerek 29.5 Milyar Euro büyüklüğüne ulaştı. Rapora ulaşmak için tıklayınız

Deloitte Money League - 2024

Deloitte Money league 2024

Deloitte Money League Raporunu 27. kez yayınladı. Rapora göre Avrupa'nın en zengin 20 kulübünün 2022-23 sezonunda gelirleri toplam 10.5 Milyar Euro'ya ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

UEFA Kulüp Finans&Yatırım Raporu 2024

 

UEFA Raporu-2023

UEFA Kulüp futbolunun finansal durumları ve yatırımlarına ilişkin yıllık görünüm ve benchmark raporunu yayınladı. Okumak için tıklayınız

 


 

2021-Money-league-Raporu

 

Yirmidördüncü Deloitte Money League raporuna göre Barcelona'nın 715.1 Milyon Euro'luk geliriyle ilk sırada yer aldığı, tamamı merkez lig kulüplerinden oluşan ve bir önceki yıla göre gelirleri %12 azalan Para Ligi raporunu okumak için tıklayınız

 


 

 

annual report 202021 photo

 

Avrupa Futbolunun patronu UEFA’nın gelirleri 5.7 Milyar Euro’ya Ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

 


 

 UEFA-Kulup-Futbolu-Lisanslama-2023


UEFA’nın 2023’te yayınladığı en son  Kulüp Lisanslamaya İlişkin Karşılaştırma raporuna göre kulüpler Pandemi döneminde 7.3 Milyar Euro zarar ettiler. UEFA raporu, Avrupa kulüp futbolunun endişe verici bir resmini çiziyor. Raporu okumak için tıklayınız.

 


    

191112 Aktifbank Ekolig

 

Türk futbolunun gelirlerinin ve ekonomik görünümünün mercek altına alındığı Futbol Ekonomi Raporu – EkoLig'in dördüncü sayısı yayınlandı. Süper Lig’in 2017-2018 sezonu sonunda 3,2 milyar TL olan geliri, 2018-19 sezonunda 4,2 milyar TL’na ulaştı. Bkz.

 

 

master bm report lowres

 

The European Club Footballing Landscape 2022


UEFA'nın Avrupa Lulüp futboluna ilişkin 13, kez yayınladığı, Covid-19'un etkilerinin de analiz edildiği raporu okumak için Bkz.


 

 EkoSpor-y

“Ekospor’un aylık bültenlerinden haberdar olmak için tıklayınız”

 

Süper lig Marka değeri araştırma

''Taraftar Algısına Göre Türkiye Süper Ligi Marka Değerini Etkileyen Faktörlerin ve Marka Değeri Boyutlarının Değerlendirilmesi'' Prof. Dr. Musa PINAR öncülüğünde yapılan bu araştırmayı okumak için tıklayınız.

 

 

the-european-elite-2019

KPMG Avrupa’nın 32 Elit Kulübünün değerlemesini yaptı. Süper Lig’den Galatasaray ve Beşiktaş’ın da bulunduğu bu raporda en değerli kulüp 3.2 Milyar Euroluk değeriyle Real Madrid oldu. Raporu okumak için tıklayınız.
 

Endustriyel_futbol

 

Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı Üzerine

Futbolun Endüstriyel gelişimi, kulüplerin sportif ve iktisadi/mali yapılanışını derinden etkiliyor. Dorukhan Acar’ın Kurumsal Yönetim temelli yaklaşımı ile "Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı"yı okumak için tıklayınız

 

 

Türkiye'de Kadın Futbolunun Gelişimi ve Günümüzdeki Durumu

 

imagesCAVM4O4L

 

Dr. Lale ORTA’nın Kadın Futboluna Entelektüel Bir Yaklaşım Sergilediği makalesi için tıklayınız.” 

 

 

İngiliz Futbolunda Kurumsal Yönetişim Üzerine

 

governance_in_football

 

Tüm kulüplerimize ve Türk Futbol yapılanmasına farklı bir bakış açısı kazandırabileceğini düşündüğümüz, İngiliz Parlementosu’nun Kültür, medya ve spor Komitesi’nin hazırladığı raporu okumak için tıklayınız. 

 

money-and-soccer

“Money scorring goals”, Gerçekten de “Para Gol Kaydedebiliyor mu? “

Euro 2012’nin olası ekonomik etkilerini
okumak için tıklayınız. 



FFP

Futbolda Finansal Sürdürülebilirlik Kapsamında ''Finansal Fair Play Başa Baş Kuralı ve Beşiktaş Futbol Kulübü Üzerinde Bir Uygulama 
Hüseyin AKTAŞ/Salih MUTLU,

okumak için tıklayınız.