Ali Koç Patron mu? Başkan mı?
Bizi Takip Edin Futbol ekonomisi facebookta futbol ekonomisi twitterde
x
Buradasınız >> Ana Sayfa Haberler & Makaleler Genel Müslüm GÜLHAN Ali Koç Patron mu? Başkan mı?

Ali Koç Patron mu? Başkan mı?

Müslüm Gülhan- 9 haziran 2023 Her kulüp başkanı sadece birer yönetici. Seçimle gelirler ve görevde kalmaları sürelidir.

Hepsinin sorumlu olduğu genel kurular ve camiaları vardır. Her başkan sınırlarını ve haddini bilerek davranmak zorunda. Ali Koç, ekonomik anlamda bir sistem içine kulübü sokmasına rağmen, kültürel derinliğe sahip kulübün kurumsal yapısını bir türlü kabul edip yönetim şeklini disipline edemedi.

 

Futbol işletme modeli dışındaki her şirketin amacı kendi sektörüne sahip olmaktır. Bu isteğin arkasında rakiplerini zayıflatıp yok etmek veya en azından kendine bağımlı hale getirmek yatmakta.

 

Halbuki futbol sektöründe böyle bir beklenti olmaz, olamaz. Çünkü futbol kültür kodlarında etik değerlere bağlı rekabet vardır. Rekabet varsa mücadele ve yarışma da vardır. Futbol ve sporda sınırları olan bir yere kadar rekabet edersiniz ama belli bir noktadan sonra rakiplerinizi korumak mecburiyetinizdesiniz çünkü var olma sebebiniz onlardır. Onların yok olması halinde spor-futbol, kulüp, mücadele, yarışma ve rakip yok olur. Kulüpler birer sivil toplu kuruluşlarıdır, bu durum şirketlerle arasındaki en büyük farktır.

Kulüpler 2908 sayılı dernekler kanununa göre kurulur. Ve dernek statüsünde faaliyetlerini sürdürürler.  3813 sayılı Türkiye Futbol Federasyonu Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanunun 27.maddesiyle profesyonel takımların Türk Ticaret Kanununa göre kuruldukları veya kuracakları anonim şirketleri devredebilir. Bu şirketler aracılığıyla ticari faaliyetlerde bulunabilir, profesyonel futbol faaliyetlerini sürdürebilir konumuna gelmiştir.”

 

Dernekler yönetmeliğine göre kurulmuş olan kulüplerin, genel kurullarındaki seçim sonucunda oluşan yönetim organizasyonu aynı zamanda şirketi de yönetir. Haliyle, süreçleri birbirinden çok farklı olan kulübü ve şirketi dengeli yönetmek gerekir. 

Şirket kişisel anlamada bir kimliğe sahip olmadığından şirketin sahibi dernektir. Kulüpler şirket kursalar da hala dernek yapısıyla yönetilmeye devam edilmektedirler. Kurulan şirket derneğe ait olduğu için ‘patron’ dernektir.

Ortaya çıkan gerçek, futbol kulüpleri birer sivil toplum kuruluşu olmanın yanında, kendilerine ait bir iktisadi kurgusu da vardır.

İSTİSNAİ BİR MODEL

İktisadi modeller sadece bireyin rasyonelliği üzerine kurulma tezi doğru mudur? Halbuki futbolun iktisat yapısı, tarihsel derinlikten gelen kültürel içeriğe sahip etik formdan oluşan kurumsal değerler üzerine kuruludur.  Çünkü, davranışsal iktisat bireyin aldığı tüm kararlarda rasyonelliğin gözetilebileceğini iddia eden ana akım iktisadi geleneğin aksine, rasyonelliğin genel bir açıklayıcı değil, bir istisna olduğunu öne sürmektedir.

Sizi bu kadar yormamın sebebi futbol kulüplerinin kendi kurumsal yapılarının kendilerini yönettiklerini detaylı açıklamaya çalışmamdır. Bunun dışına çıkan kulüplerin devamlılığı ve başarısı söz konusu olamaz. Ali Koç dahil hiçbir kulüp başkanının bunun dışına çıkma lüksüne sahip değil.

BAŞKAN SINIRINI BİLMELİ

Her kulüp başkanı sadece birer yöneticidir. Seçimle gelirler ve görevde kalmaları sürelidir. Hepsinin sorumlu olduğu genel kurular ve camiaları vardır. Her başkan sınırlarını ve haddini bilerek davranmak zorundadır.

Ali Koç üzerinden gitmemin sebebi; tornacı, toptancı, pazarlamacı, tüccar, müteahhit ve arabuluculardan oluşan esnaf kökenli başkan modellerinin dışında uluslararası bir sermaye grubuna sahip bir ailenin ferdi olmasıdır.

Aile içindeki iletişim kendi burjuvazi kültürüne göre şekillenmiştir. İçeriği küresel yapıya ayak uyduracak şekilde olmasına rağmen, demokrasi formatına sahip olmamakla birlikte, değişen ekonomik modellere ayak uyduracak şekilde hareket kabiliyeti vardır.

Ali Koç’un Fenerbahçe’ye başkan olması kamuoyunda olumlu bir beklentiyi ortaya koymasıyla birlikte, yapılan hataları da telefi edeceği güvencesi üzerine bir şekilde sineye çekme moduna insanları sokmuştu. Beş sene az değil…

DİSİPLİNE EDİLMELİ

Ekonomik anlamda bir sistem içine kulübü sokmasına rağmen, yukarıda anlatmaya çalıştığım o kültürel derinliğe sahip kulübün kurumsal yapısını bir türlü kabul edip yönetim şeklini disipline edemedi.

Bu durum sadece Fenerbahçe’de değil, hangi kulüpte olursa olsun ciddi bir açmazın yaşanmasına neden olur.  Ki oluyor…  En büyük yanlışı bir türlü futbolu bilmediğini kabul etmemesidir.

Başlama noktası burası olmalı. Çünkü, bu futbolu bilmeme durumunun kabul edilmesi neticesinde olması gereken model aranıp-bulunur ve uygulanır.  Detay olarak daha önce yazdığım Milan örneğini tekrarlamak istiyorum.

MİLAN ÖRNEĞİ

Çinli bir sermaye grubunun aldığı Milan kulübündeki yapılanmaya baktığımızda, bir sermaye grubunun sürece nasıl profesyonel bakıp ve nasıl profesyonel yönettiğini net görmekteyiz. Çinlilerden kulübü satın alan Amerikalı grup ise sürece zarar verip vermeyeceğini göreceğiz.

Çinli grubun oluşturduğu yapının en önemli görev bölümlerinde; Milan’da Asbaşkanlık görevine alt yapıdan yetişip 20 yıl bilfiil oynayan eski kaptan ve oyuncu Franco Baresi getirildi.   Yine aynı anlayışın temel taşlarından olan ve Teknik Heyet Sorumlusu olarak alt yapıdan yetişip 24 yıl bilfiil görev yapan yine eski oyuncusu ve kaptanı Paolo Maldini göreve başladı. 

Eski futbolcularından 10 yıl Milan forması giyen Daniele Massaro ise Yönetim Kurulu Üyesi görevinde bulunmaktadır.  Ekip kendi yapısını kurmasıyla birlikte, ilk iş olarak Takımın teknik direktörü olarak Stefano Pioli ile 2025 yılına kadar 6 yıllık sözleşme imzaladı.

UZUN VADELİ PLAN

Öncelikli olarak, kurulan ekip Milan kulübünün tarihsel derinliği olan kültürel değerlerden oluşan kuru msal içeriğin tamamına sahiptir.  Milan için olmazsa olmaz olan istikrar ve sürdürebilir başarının temeli uzun vadeli planlamadır. Bu ekip bunu çok iyi bilmekte. Bu planlama çerçevesinde, güvendikleri antrenörleriyle altı yıllık anlaşma imzalamalarının sonucunu ilk üç yılda almaları bu beklentinin ne kadar doğru ve önemli olduğunun kanıtını ortaya koymaktadır.

Bu yapısal tutarlılık kulübün 223,24 milyon avro olan bonservis bedellerini, 504,25 milyon avro ’ya çıkartarak 281,01 milyon avro değer ortaya çıkartmıştır.

DOĞRU YÖNETEMİYOR

İşte Ali Koç ile aynı yapıya sahip Çinli grubun süreç farklılıkları, oradaki patronların (başkan değil) olaya profesyonel bakışları ile Ali Koç’un başkan (patron değil) olarak süreci doğru yönetememesi arasındaki fark tamamen işletme çelişkisini ortaya koymaktadır.

Harcadıkları paranın karşılığını ancak doğru yönetim ile alabileceklerinin farkındaydılar. Bunun için liyakat sahibi doğru insanlarla çalışmak zorunda olduklarını biliyorlardı. Ve en önemlisi, başarı ile doğru orantılı olan yatırımın karşılığının kurumsal kültür ile sağlanması bilinci bir iktisat değeri olarak benimsedikleri için, kulübün içinde yetişmiş ve kendilerini geliştirmiş kulüp değerleri ile çalışmaya başladılar.

Bu popülist bir tavır değil, aksine, profesyonel bir bakıştır. Çünkü bilmedikleri konuya yaptıkları yatırımın karşılığını ancak bilenler ile çalışarak mümkün olacağını biliyorlardı.

Çok basit. Çok rasyonel.{jcomments on}

                    linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

Bu İçerik  468  Defa Okunmuştur
 

Degerli yazarimiz Müslüm Gülhan Cuma, 20 Nisan 2012.

YAZARIN DIGER YAZILARINI GORMEK ICIN TIKLAYIN

Neden Futbol Ekonomisi?

 

www. Futbolekonomi.com’un  vizyon ve misyonu temel olarak  Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi’nin (FESAM) vizyon ve misyonuna paralel ve aynı düzlemdedir.

 

Bu bağlamda temel misyonumuz: Futbolun yerel ve küresel makro özelliklerini incelemek ve yeni yapısal modeller önermek; bu kapsamda entelektüel gelişimi hızlandırmak ve buna ilişkin referans olabilecek bir database oluşturmak ve bunu tüm futbol araştırmacılarının emrine sunmak... Bu amaçla yapılan çalışmaları yayımlamak; gerekli her türlü bilimsel futbol araştırma ve geliştirme projelerine entelektüel anlamda destek vermek.

 

Temel Vizyonumuz: Önerilen yeni modellerin gerçekleştiğini görmektir.

 devamı >>>

finansal-futbol-anim-1

tugrulaksar_ge_roportaj

Tuğrul Akşar Güngör Urasın sorularını yanıtlıyor

  Yazar Tuğrul Akşar,
Milliyet Gazetesi Yazarı Güngör Uras'ın
sorularını yanıtlıyor.
detay için tıklayınız..

 

Spor Endexi

 

05/11/2024

Kapanış Günlük
Değişim %
  BİST 100

8.698,48

-0,17

 bjk BJKAS

4,48

-2,18

 fb FENER

100,30

0.00

 gs GSRAY

6,83

+0,15

 trabzon TSPOR

0,93

0,00

   SPOR ENDEKSİ

3.075,321

-0,41

Videolar

Tuğrul, Tuğrul Akşar, Pusula, Ekonomi, Futbol, Futbol Ekonomi, Mali,VİDEONUN DEVAMI VE DİĞER VİDEOLAR İÇİN TIKLAYIN.

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 43463058

TRENDYOL SÜPER LİG 2024-2025 SEZONU

  

 

 Sıra TAKIMLAR 0 G B M A Y AV

1

Galatasaray 11 10  0 32 11 21 31
2 Fenerbahçe 11  8   2 1 27  9   18

26

3 Samsunspor 12 8 1  3

24

13 9

25

4 Eyüpspor 12  6   4  2 18  11 7 22
5 Beşiktaş 11 6 3  2  19  10 9 21
6 Göztepe 11 5 3 3 19  13 

  6

 18 
7

Sivasspor

12 5  2  5   17 20 -3 17
8 Başakşehir 11 4 4

17  14 3 16
9 Kasımpaşa 12 3 5 4 16    19  -3 14
10 Konyaspor 12 4 2 6 14  20 -4 14
11 Antalyaspor 12 4 2 6

15

24   -9 14
12 Rizespor 11 4 1 6 10  19 -9 13
13 Trabzonspor 11 2 6

3

12  14  -2  12
14 G.Antep FK 11 3 3 5 15 18 -3 12
15 Kayserispor 11 2 6 3 11 16 -5 12
16

Bodrumspor

12

3

2 7 10 16 -6 11
17 Alanyaspor 11 2 4 5 9 14  -5 10
18 Hatayspor 11 3 7 10 18  -8 6

19

A.Demirspor 11 0 2 9 9 25 -16

 

                 

Okur Yazar


Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

Yazılarınızı  info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

 

 

Annual Review of Football Finance 2023

Annual Review of Football Finance 2023

Deloitte Sports Grup'un Avrupa Futbol Finansmanına ilişkin 32. kez düzenlediği yıllık futbol finans raporuna göre, Avrupa futbol pazarı 2021 - 22 sezonunda bir önceki yıla göre %7 büyüyerek 29.5 Milyar Euro büyüklüğüne ulaştı. Rapora ulaşmak için tıklayınız

Deloitte Money League - 2024

Deloitte Money league 2024

Deloitte Money League Raporunu 27. kez yayınladı. Rapora göre Avrupa'nın en zengin 20 kulübünün 2022-23 sezonunda gelirleri toplam 10.5 Milyar Euro'ya ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

UEFA Kulüp Finans&Yatırım Raporu 2024

 

UEFA Raporu-2023

UEFA Kulüp futbolunun finansal durumları ve yatırımlarına ilişkin yıllık görünüm ve benchmark raporunu yayınladı. Okumak için tıklayınız

 


 

2021-Money-league-Raporu

 

Yirmidördüncü Deloitte Money League raporuna göre Barcelona'nın 715.1 Milyon Euro'luk geliriyle ilk sırada yer aldığı, tamamı merkez lig kulüplerinden oluşan ve bir önceki yıla göre gelirleri %12 azalan Para Ligi raporunu okumak için tıklayınız

 


 

 

annual report 202021 photo

 

Avrupa Futbolunun patronu UEFA’nın gelirleri 5.7 Milyar Euro’ya Ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

 


 

 UEFA-Kulup-Futbolu-Lisanslama-2023


UEFA’nın 2023’te yayınladığı en son  Kulüp Lisanslamaya İlişkin Karşılaştırma raporuna göre kulüpler Pandemi döneminde 7.3 Milyar Euro zarar ettiler. UEFA raporu, Avrupa kulüp futbolunun endişe verici bir resmini çiziyor. Raporu okumak için tıklayınız.

 


    

191112 Aktifbank Ekolig

 

Türk futbolunun gelirlerinin ve ekonomik görünümünün mercek altına alındığı Futbol Ekonomi Raporu – EkoLig'in dördüncü sayısı yayınlandı. Süper Lig’in 2017-2018 sezonu sonunda 3,2 milyar TL olan geliri, 2018-19 sezonunda 4,2 milyar TL’na ulaştı. Bkz.

 

 

master bm report lowres

 

The European Club Footballing Landscape 2022


UEFA'nın Avrupa Lulüp futboluna ilişkin 13, kez yayınladığı, Covid-19'un etkilerinin de analiz edildiği raporu okumak için Bkz.


 

 EkoSpor-y

“Ekospor’un aylık bültenlerinden haberdar olmak için tıklayınız”

 

Süper lig Marka değeri araştırma

''Taraftar Algısına Göre Türkiye Süper Ligi Marka Değerini Etkileyen Faktörlerin ve Marka Değeri Boyutlarının Değerlendirilmesi'' Prof. Dr. Musa PINAR öncülüğünde yapılan bu araştırmayı okumak için tıklayınız.

 

 

the-european-elite-2019

KPMG Avrupa’nın 32 Elit Kulübünün değerlemesini yaptı. Süper Lig’den Galatasaray ve Beşiktaş’ın da bulunduğu bu raporda en değerli kulüp 3.2 Milyar Euroluk değeriyle Real Madrid oldu. Raporu okumak için tıklayınız.
 

Endustriyel_futbol

 

Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı Üzerine

Futbolun Endüstriyel gelişimi, kulüplerin sportif ve iktisadi/mali yapılanışını derinden etkiliyor. Dorukhan Acar’ın Kurumsal Yönetim temelli yaklaşımı ile "Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı"yı okumak için tıklayınız

 

 

Türkiye'de Kadın Futbolunun Gelişimi ve Günümüzdeki Durumu

 

imagesCAVM4O4L

 

Dr. Lale ORTA’nın Kadın Futboluna Entelektüel Bir Yaklaşım Sergilediği makalesi için tıklayınız.” 

 

 

İngiliz Futbolunda Kurumsal Yönetişim Üzerine

 

governance_in_football

 

Tüm kulüplerimize ve Türk Futbol yapılanmasına farklı bir bakış açısı kazandırabileceğini düşündüğümüz, İngiliz Parlementosu’nun Kültür, medya ve spor Komitesi’nin hazırladığı raporu okumak için tıklayınız. 

 

money-and-soccer

“Money scorring goals”, Gerçekten de “Para Gol Kaydedebiliyor mu? “

Euro 2012’nin olası ekonomik etkilerini
okumak için tıklayınız. 



FFP

Futbolda Finansal Sürdürülebilirlik Kapsamında ''Finansal Fair Play Başa Baş Kuralı ve Beşiktaş Futbol Kulübü Üzerinde Bir Uygulama 
Hüseyin AKTAŞ/Salih MUTLU,

okumak için tıklayınız.