Beni Tanı!
x
Buradasınız >> Ana Sayfa HABERLER & MAKALELER Genel Recep Cengiz Beni Tanı!

Beni Tanı!

32145 

Recep Cengiz-15 Nisan 2021Futbolumuzda, eskiden oyunun doğası gereği ‘büyük balık küçük balığı yutuyordu’, üç büyükler karşısında diğer takımların puan alması mucize kabul ediliyordu.

Takımlar arasında güç dengesi net ve belirgindi. Eşitlik derecesi üç büyükler ve diğerleri olunca en güçlü takımlardan biri şampiyon, ekonomik gücü en zayıf oyuncu kalitesi en düşük takımlar küme düşüyordu. Şimdi antrenman yöntem ve oyun stratejileri gelişti ‘ekmek aslanın ağzında’, büyük balıklar yakaladığını yutuyor. Olta/ağlara hangi takım takılırsa yutuluyor. Yani küçük takımlar büyük takımlara açık ve anlaşılır biçimde şunu söylüyor: Beni tanı!

 

Korona virüsü ile yüzyılda sadece bir kez, doktorlar şahsında doğrudan karşılaşıyor, göz göze geliyoruz. Bu karşılaşma da virüs maske takmayanlara, sosyal mesafe ve temizlik kurallarına uymayanlara açık ve anlaşılır biçimde şunu söylüyor: Beni tanı!

 

Dikkatli baktığımız zaman, deneyimsiz bazı kulüp yöneticilerinin sorunları kulübünün çıkarları paralelinde değil, kendi kişisel ihtirasına göre çözmek isteyen kimse olduğunu görüyoruz. Örneğin, bir kulüp yönetimi yayınladığı basın bildirisinde, rakip kulüp başkanını küçük düşürmek için yaşına gönderme yapıp “O kişiyi dikkate almayın..” diyor, karşılık vermekte gecikmeyen sayın başkan, ezeli rakibinin yöneticisi için küçümseyici ‘tıfıl..’ ifadesini kullanıyor. Bu sataşma da güven duygusu gelişmemiş yöneticiler rakiplerine açık ve anlaşılır biçimde şunu söylüyor: Beni tanı!

 

Yalnız yöneticiler değil, Pandemi döneminin sanal tribünü Twitter ve Facebook da bu gerginlikten nasibini alıyor. Kurulan özel sayfalar caps savaşına dönüşüyor. Bu dönüşümde fanatik taraftarlar rakiplerine açık ve anlaşılır biçimde şunu söylüyor: Beni tanı!

 

Katil, kadına o bıçağı sapladıktan sonra, kadının gelen ah! sesiyle gerçek bir sıkıntı, yanlış ve çaresizlik içinde olduğunu fark etti. Sonra kendini iyi hissettirmeyen suçluluk duygusundan ‘ama ile’ kurtulmaya çalıştı ama iş işten geçmişti. Böylesi bir anda, vicdanıyla baş başa kalmanın ne demek olduğunu deneyimliyordu. Bu nokta da vicdanı katile anlayacağı bir şekilde şunu söylüyordu: Beni tanı!

 

Bir futbol insanının düşünebileceği en ağır hata rakibini yok zannetmektir. O zaman futbola ihanet etmiş olur ki, bu rakipler sayesinde kendini keşfetme, tanınma, rol model olma, yetenek ve becerilerini sergileme imkânı buluyor. Bu nokta da rakibinizin açık ve net mesajdır: Beni tanı!

 

           Futbolcunun saha içi davranışları, taraftarların temel motivasyonunu anlamak açısından da önem taşır. Her zaman beklentisi karşılanmasa da taraftarın maçı takip etmesine, duygulanımsal tepkiler vermesine ve hava koşullarına aldırmadan plastik bir koltukta yaklaşık üç saat boyunca oturmasına neden olan bu motivasyon özdeşleşmede düğümlenir. Bu durumu açıklamak için karşımıza sevgiden kaynaklanan ‘feda’ kavramı çıkaran taraftarın net mesajdır: Beni tanı!

 

         Benden Korkma!

 

         Saygıyı ve saygıyı yaratan insanları götürüyorsun.

 

Başka şey düşünme!

 

Hiçbir ciddi toplumsal araştırma ve tartışma yoktur ki, saygının gölgesinde sürdürülmüş olmasın.

 

Dikkat et!

 

Günün şikâyet, kıskançlık, stres, kaygı, öfke, saldırganlık ve şiddet içinde geçiyorsa sağlıklı, huzurlu ve mutlu olma şansın yoktur. Ancak, insanlarla iletişim ve etkileşiminkinde bilgi, yetenek ve becerilerini üretim için kullanmayan itici kaygı duyulan ve kabul görmeyen tehlikeli “kişi-likler” arasında yer alma olasılığı vardır.{jcomments on}       

 

                    linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

Bu İçerik  1757  Defa Okunmuştur
 

Degerli yazarimiz Doç. Dr. Recep Cengiz Cuma, 22 Kasım 2013.

YAZARIN DIGER YAZILARINI GORMEK ICIN TIKLAYIN

futbolekonomihakkimizdabanner2

esitsizliktanitim

aksartbmmraporbanner

Yazarlarımızın Son Yazıları

Doç. Dr. Kutlu Merih
Doç. Dr. Kutlu Merih
Doç. Dr. Deniz Gökçe
Doç. Dr. Deniz Gökçe
Prof. Dr. Sebahattin Devecioğlu
Prof. Dr. Sebahattin Devecioğlu
Murat  Başaran
Murat Başaran
Mete İkiz
Mete İkiz
Hüseyin Özkök
Hüseyin Özkök
Ömer Gürsoy
Ömer Gürsoy
Neville Wells
Neville Wells
Kenan Başaran
Kenan Başaran
Prof. Dr. Ahmet Talimciler
Prof. Dr. Ahmet Talimciler
Prof. Dr. Lale Orta
Prof. Dr. Lale Orta
Müslüm Gülhan
Müslüm Gülhan
Tuğrul Akşar
Tuğrul Akşar
Av. Hüseyin Alpay Köse
Av. Hüseyin Alpay Köse
Doç. Dr. Recep Cengiz
Doç. Dr. Recep Cengiz
Dr. Ahmet Güvener
Dr. Ahmet Güvener
Av. Arman Özdemir
Av. Arman Özdemir
Dr. Tolga Genç
Dr. Tolga Genç
Tayfun Öneş
Tayfun Öneş
Dr. Bora Yargıç
Dr. Bora Yargıç
Alp Ulagay
Alp Ulagay
Dr. Sema Tuğçe Dikici
Dr. Sema Tuğçe Dikici
Prof. Dr. Fuat Tanhan
Prof. Dr. Fuat Tanhan
Prof. Dr. Turgay Biçer
Prof. Dr. Turgay Biçer

Kimler Sitede

Şu anda 835 konuk çevrimiçi

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 53492199

raporlaranas

kitaplar aksar

1

futbol ekonomi bulten

fesamlogobanner

ekosporlogo


Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

Yazılarınızı info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

 

futbolekonomisosyal2

 

sosyal1