Ekolig Raporundaki Sayılar Ne Söylüyor?
Bizi Takip Edin Futbol ekonomisi facebookta futbol ekonomisi twitterde
x
Buradasınız >> Ana Sayfa Haberler & Makaleler Genel Ahmet TALİMCİLER Ekolig Raporundaki Sayılar Ne Söylüyor?

Ekolig Raporundaki Sayılar Ne Söylüyor?

A1332558

Ahmet Talimciler- 24 Ocak 2020 Dijital dönüşüm futbolu ve onun tüm paydaşlarını da etkisi altına almıştır. Bu açıdan hem stadyumlar yenilenirken buna uygun bir biçimde dönüştürülmekte hem de kulüpler kendi müşteri profillerini buna uygun olarak oluşturma yoluna gitmektedirler.

 

 

Passolig ve Aktifbank birlikteliğinde bu yıl dördüncüsü hazırlanan Ekolig raporunda ülkemiz futbolunun yanı sıra Avrupa’da ve dünyada futbolun farklı aşamaları hakkında oldukça kapsamlı sayılara ulaşıyorsunuz. Aslında söz konusu rapor ve raporun da kendisine konu edindiği futbol alanında yaşanan dönüşüm süreci, hepimize var olan durumun her geçen yıl biraz daha farklı bir boyuta doğru yol almakta olduğunu ortaya koyuyor. Buradaki asıl meselenin ise söz konusu rakamlarda yaşanmakta olan büyümenin çok daha ötesinde bir yerlerde bulunduğunu belirtmek durumundayım. Sayıların neler söylediği hususunda ülkemizde bu alandaki en yetkin isim sevgili dostum Tuğrul Akşar’ın yazıları bir hayli doyurucu bir nitelik arz ediyor. Bununla birlikte bu yazıda rakamların yanı sıra biraz daha sosyolojik ve geleceğe ilişkin açıklamaları ön plana çıkartmaya çalışacağım.

 

Önce biraz sayıları konuşturarak yaşanan durumu gözler önüne serelim: Avrupa’nın 5 büyük liginin 2018-2019 futbol sezonundaki gelirleri 18 milyar Euro’ya ulaşmış durumda, son iki sezonda da dünya futbolunun en fazla kazanan kulüpleri Barcelona ve Real Madrid(s.5-6). Yine bu iki takımın marka değeri La Liga’da yüzde 76’lık bir sayıya tekabül ediyor yani geri kalan 18 takımın toplam değeri 959 milyon Euro iken Barcelona’nın 1,3 milyar Euro ve Real Madrid’in değeri ise 1,6 milyar Euro(s.14). Bu sayıların ortaya koyduğu gerçek ise her geçen yıl bu iki takım ile diğerleri arasındaki makasın kapanmaz bir biçimde açılmakta olduğu. Bir başka ifadeyle söz konusu iki takımın adeta rekabeti başka bir boyuta taşıdıkları gerçeği. Bu noktanın altını gerek beş büyük lig gerekse şampiyonlar ligi mücadeleleri için de çizmek durumundayız. Çünkü bu durum beraberinde futbolun önümüzdeki dönem itibariyle daha farklı bir lig yapılanmasına doğru gidilmesi noktasında yol gösterici olacaktır. Yine rapor içindeki bir veri bu durumu adeta gözümüzün içerisine sokuyor. Dünyanın en değerli 50 futbol markasının marka değeri toplam 20,3 milyar Euro’ya ulaşırken, bu sayının 19,7 milyar Euro’su 5 büyük ligde mücadele eden kulüplerin marke değerlerine tekabül etmektedir. Diğer bir ifadeyle, dünyanın en değerli 50 futbol markasının toplam değeri yüzde 97,1’i 5 büyük Avrupa ligi temsilcisine, yüzde 2,9’u ise diğer Avrupa liglerinde yer alan kulüplere aittir (s.32).

 

Endüstriyel futbol denilen iş kolundan bahsettiğinizde artık karşınızda maç günü gişe gelirlerinin çok daha ötesinde gelir kaynakları bulunuyor demektir. Bu noktada yine rapordaki veriler yol gösterici olabilir. Sponsorluk gelirlerinde ‘formalar’ özel bir yer tutuyorlar. Dünyanın önde gelen markaları yine dünya futbolunun önde gelen futbol markalarının formalarında yer alma yarışında bulunuyorlar. Zaman zaman bu markalar ile yeni yapılan stadyumların isimlerinin de aynı oluşu da gözlerden kaçmıyor. Öte yandan spor giyimin önde gelen isimleri forma tedarik sürecinde de pazarda rekabet halindeler. Pazarın yüzde 34’ünü Nike (yüzde18) ve Adidas (yüzde16) ürünleri kaplıyor(s.18)54 futbol liginde yerel markaların da pazardan pay aldığı görülürken en fazla yabancı markanın yer aldığı lig ise Premier Lig ve buradaki yirmi takımın dokuz tanesinin bahis sektörünün reklamını formasında taşıyor olması dikkat çekici(s.21).

 

2008-2009 ile 2018-2019 futbol sezonları arasında UEFA bünyesindeki 53 futbol liginde 1,1 milyar futbolsever stadyumlarda maç izlemiştir. Maç günü gişe gelirleri sıralamasında 145 milyon Euro ile Barcelona birinci sırada yer almaktadır(s.39-40). Avrupa’nın en fazla seyirci ortalamasına sahip ligleri sıralamasında ise birinciliği Bundesliga’nın aldığı görülüyor. Ortalama stadyum kapasitesi 48.696 olan ligde yüzde 89’luk bir doluluk oranı bulunuyor(s.41) Buradaki ilgi çekici takım ise Borussia Dortmund çünkü son on sezon boyunca Signal Iduna Park’ta77 bin ila 80 bin arasında bir seyirci ortalamasına oynuyorlar. Ayrıca takımın kombinesine sahip olmak bugün neredeyse imkansız bir hale dönüşmüş vaziyette. Yedek listede bile 50 binden fazla futbolsever bekliyor ve kulüp yeni bir kararla 17 iç saha maçının en az 7’sine gelmeyen 500 kişinin bir sonraki sezon kombine alım hakkını iptal ettiğini açıkladı(s.29).

 

Endüstriyel futbol televizyon olmadan var olamaz bu yüzden de naklen yayın gelirleri olmazsa olmaz durumundadır. Dünyanın en zengin 20 futbol kulübünün maç günü naklen yayın ve ticari gelirlerine bakıldığında, en büyük payın yüzde43’lük oranla yayın gelirlerine ait olduğu görülmektedir. En fazla yayın geliri elde eden 10 kulüpten 6’sı Premier Lig’de mücadele etmektedir(s.52). Aslında sayılar hepimize neden Premier Lig’de futbolun bu kadar farklı oynandığına ilişkin ipuçlarını fazlasıyla veriyorlar. Çünkü burası aynı zamanda dünya futbolunun her açıdan bir nevi prototipini bünyesinde barındırıyor.

 

Ticari gelirler açısından tabloya baktığımızda da dünyanın en zengin 20 futbol kulübünün ticari gelirleri toplamının 3,3 milyar Euro’ya ulaştığı ve bu tutarın 20 takımın toplam geliri olan 16,6 milyar Euro’nun yüzde 20’sine denk geldiği görülmektedir. Real Madrid 356 milyon Euro ile birinci sırada yer almaktadır. Kulübün 17 lisanslı ürün satış mağazasını son iki sezonda 12 milyondan fazla kişi ziyaret etmiştir(s.60). Şöhret isimlerin futboldaki ticari gelirlere etkisi konusundaki son dönemlerdeki en iyi örnek ise hiç kuşkusuz Cristiano Ronaldo’dur. Ronaldo’nun Temmuz 2018’de Juventus’a 112 milyon Euro karşılığı transfer olduğu günde 24 saat boyunca satılan 600 bin formadan elde edilen rakam 62,4 milyon Euro’dur. Ayrıca bu transfer sonrasında kulübün kombine taraftar sayısı 25 binden 30 bine yaklaşmış ve stadyumun doluluk oranı yüzde97’ye ulaşmıştır(s.61).

 

Uzun bir süredir beklediği başarıyı elde edemeyen Manchester United kulübünün 2018 yılı itibariyle 103 Euroluk forma satış bedeli ile toplam 3.250.000 forma satış adetiyle birinci sırada yer alıyor olması dikkat çekicidir(s.62). Burada kulübün ülke içinden daha fazla özellikle Uzakdoğu’da taraftar kitlesine sahip olmasının önemi bulunmaktadır. Avrupa liglerinde bir yıl içerisinde destekledikleri kulüpler için en fazla harcama yapan taraftarların 804 Euro ile Premier Lig taraftarları olduğu tespit edilmiştir. Bu sayı beş büyük lig içindeki Bundesliga taraftarlarında ise 398 Euro’ya gerilemekte ve Alman futbolseverler son sırada yer almaktadırlar(s.64).

 

Dijital dönüşüm futbolu ve onun tüm paydaşlarını da etkisi altına almıştır. Bu açıdan hem stadyumlar yenilenirken buna uygun bir biçimde dönüştürülmekte hem de kulüpler kendi müşteri profillerini buna uygun olarak oluşturma yoluna gitmektedirler. Beş büyük Avrupa liginin önde gelen temsilcilerinin sürekli olarak Uzakdoğu ve Arap ülkeleri ile bağlantı halinde bulunmaları tesadüf değildir. Bu ülkelerde yapılacak organizasyonlar her geçen yıl biraz daha fazla artarken ön plana alınan asıl unsur tabii ki daha fazla kâr elde etmektir. Bu ise hem yeni taraftarlar kazanmak hem de bu taraftarları daha çok tüketime sevk edecek örneğin forma alımı, naklen yayın bağlantıları ile kulübü ziyaret etme şeklinde gerçekleştirilebilmektedir. Real Madrid kulübü 2018 yılında Avustralya’da açtığı, fiziksel ve interaktif deneyimlerin yer aldığı ‘Real Madrid World Football Experience’ müzesinde, 15 dolara bilet alan her kişi için özel bir kimlik kartı çıkarılmakta ve futbolseverler irişlerini bu kartlar ile yapmaktadır. Yine La Liga’nın mobil uygulaması, 2016 yılından bugüne kadar 15 milyondan fazla futbolsever tarafından indirilmiştir(s.16).

 

Son olarak 2019 FİFA Kadınlar Dünya Kupasına ilişkin bilgiler de raporda yer alıyor. Parc des Princes’te 45,621 futbolsever eşliğinde başlayan Fransa-Güney Kore arasındaki açılış maçı, Fransız televizyon tarihinde bir ilke imza atmıştır. İlk kez, kadınların oynadığı bir futbol müsabakası, ülkede 10 milyon kişi tarafından televizyondan canlı seyredilmiştir. Maç biletleri 10 ila 250 Euro arasında değişirken, toplam 1 milyon 94 bilet satılmış ve 62 yayıncı kuruluş tarafından 200’den fazla ülkede canlı yayınlanan turnuva, 1 milyardan fazla televizyon seyircisine ulaşmıştır(s.21-23).

 İkinci yazıda raporun süper lig kısmına ve oradaki rakamların nelere karşılık gelmekte olduğu üzerinde durulacaktır.{jcomments on}

                    linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

Bu İçerik  1642  Defa Okunmuştur
 

Degerli yazarimiz Müslüm Gülhan Cuma, 20 Nisan 2012.

YAZARIN DIGER YAZILARINI GORMEK ICIN TIKLAYIN

Neden Futbol Ekonomisi?

 

www. Futbolekonomi.com’un  vizyon ve misyonu temel olarak  Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi’nin (FESAM) vizyon ve misyonuna paralel ve aynı düzlemdedir.

 

Bu bağlamda temel misyonumuz: Futbolun yerel ve küresel makro özelliklerini incelemek ve yeni yapısal modeller önermek; bu kapsamda entelektüel gelişimi hızlandırmak ve buna ilişkin referans olabilecek bir database oluşturmak ve bunu tüm futbol araştırmacılarının emrine sunmak... Bu amaçla yapılan çalışmaları yayımlamak; gerekli her türlü bilimsel futbol araştırma ve geliştirme projelerine entelektüel anlamda destek vermek.

 

Temel Vizyonumuz: Önerilen yeni modellerin gerçekleştiğini görmektir.

 devamı >>>

finansal-futbol-anim-1

tugrulaksar_ge_roportaj

Tuğrul Akşar Güngör Urasın sorularını yanıtlıyor

  Yazar Tuğrul Akşar,
Milliyet Gazetesi Yazarı Güngör Uras'ın
sorularını yanıtlıyor.
detay için tıklayınız..

 

Spor Endexi

 

05/11/2024

Kapanış Günlük
Değişim %
  BİST 100

8.698,48

-0,17

 bjk BJKAS

4,48

-2,18

 fb FENER

100,30

0.00

 gs GSRAY

6,83

+0,15

 trabzon TSPOR

0,93

0,00

   SPOR ENDEKSİ

3.075,321

-0,41

Videolar

Tuğrul, Tuğrul Akşar, Pusula, Ekonomi, Futbol, Futbol Ekonomi, Mali,VİDEONUN DEVAMI VE DİĞER VİDEOLAR İÇİN TIKLAYIN.

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 43515686

TRENDYOL SÜPER LİG 2024-2025 SEZONU

  

 

 Sıra TAKIMLAR 0 G B M A Y AV

1

Galatasaray 11 10  0 32 11 21 31
2 Fenerbahçe 11  8   2 1 27  9   18

26

3 Samsunspor 12 8 1  3

24

13 9

25

4 Eyüpspor 12  6   4  2 18  11 7 22
5 Beşiktaş 11 6 3  2  19  10 9 21
6 Göztepe 11 5 3 3 19  13 

  6

 18 
7

Sivasspor

12 5  2  5   17 20 -3 17
8 Başakşehir 11 4 4

17  14 3 16
9 Kasımpaşa 12 3 5 4 16    19  -3 14
10 Konyaspor 12 4 2 6 14  20 -4 14
11 Antalyaspor 12 4 2 6

15

24   -9 14
12 Rizespor 11 4 1 6 10  19 -9 13
13 Trabzonspor 11 2 6

3

12  14  -2  12
14 G.Antep FK 11 3 3 5 15 18 -3 12
15 Kayserispor 11 2 6 3 11 16 -5 12
16

Bodrumspor

12

3

2 7 10 16 -6 11
17 Alanyaspor 11 2 4 5 9 14  -5 10
18 Hatayspor 11 3 7 10 18  -8 6

19

A.Demirspor 11 0 2 9 9 25 -16

 

                 

Okur Yazar


Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

Yazılarınızı  info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

 

 

Annual Review of Football Finance 2023

Annual Review of Football Finance 2023

Deloitte Sports Grup'un Avrupa Futbol Finansmanına ilişkin 32. kez düzenlediği yıllık futbol finans raporuna göre, Avrupa futbol pazarı 2021 - 22 sezonunda bir önceki yıla göre %7 büyüyerek 29.5 Milyar Euro büyüklüğüne ulaştı. Rapora ulaşmak için tıklayınız

Deloitte Money League - 2024

Deloitte Money league 2024

Deloitte Money League Raporunu 27. kez yayınladı. Rapora göre Avrupa'nın en zengin 20 kulübünün 2022-23 sezonunda gelirleri toplam 10.5 Milyar Euro'ya ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

UEFA Kulüp Finans&Yatırım Raporu 2024

 

UEFA Raporu-2023

UEFA Kulüp futbolunun finansal durumları ve yatırımlarına ilişkin yıllık görünüm ve benchmark raporunu yayınladı. Okumak için tıklayınız

 


 

2021-Money-league-Raporu

 

Yirmidördüncü Deloitte Money League raporuna göre Barcelona'nın 715.1 Milyon Euro'luk geliriyle ilk sırada yer aldığı, tamamı merkez lig kulüplerinden oluşan ve bir önceki yıla göre gelirleri %12 azalan Para Ligi raporunu okumak için tıklayınız

 


 

 

annual report 202021 photo

 

Avrupa Futbolunun patronu UEFA’nın gelirleri 5.7 Milyar Euro’ya Ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

 


 

 UEFA-Kulup-Futbolu-Lisanslama-2023


UEFA’nın 2023’te yayınladığı en son  Kulüp Lisanslamaya İlişkin Karşılaştırma raporuna göre kulüpler Pandemi döneminde 7.3 Milyar Euro zarar ettiler. UEFA raporu, Avrupa kulüp futbolunun endişe verici bir resmini çiziyor. Raporu okumak için tıklayınız.

 


    

191112 Aktifbank Ekolig

 

Türk futbolunun gelirlerinin ve ekonomik görünümünün mercek altına alındığı Futbol Ekonomi Raporu – EkoLig'in dördüncü sayısı yayınlandı. Süper Lig’in 2017-2018 sezonu sonunda 3,2 milyar TL olan geliri, 2018-19 sezonunda 4,2 milyar TL’na ulaştı. Bkz.

 

 

master bm report lowres

 

The European Club Footballing Landscape 2022


UEFA'nın Avrupa Lulüp futboluna ilişkin 13, kez yayınladığı, Covid-19'un etkilerinin de analiz edildiği raporu okumak için Bkz.


 

 EkoSpor-y

“Ekospor’un aylık bültenlerinden haberdar olmak için tıklayınız”

 

Süper lig Marka değeri araştırma

''Taraftar Algısına Göre Türkiye Süper Ligi Marka Değerini Etkileyen Faktörlerin ve Marka Değeri Boyutlarının Değerlendirilmesi'' Prof. Dr. Musa PINAR öncülüğünde yapılan bu araştırmayı okumak için tıklayınız.

 

 

the-european-elite-2019

KPMG Avrupa’nın 32 Elit Kulübünün değerlemesini yaptı. Süper Lig’den Galatasaray ve Beşiktaş’ın da bulunduğu bu raporda en değerli kulüp 3.2 Milyar Euroluk değeriyle Real Madrid oldu. Raporu okumak için tıklayınız.
 

Endustriyel_futbol

 

Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı Üzerine

Futbolun Endüstriyel gelişimi, kulüplerin sportif ve iktisadi/mali yapılanışını derinden etkiliyor. Dorukhan Acar’ın Kurumsal Yönetim temelli yaklaşımı ile "Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı"yı okumak için tıklayınız

 

 

Türkiye'de Kadın Futbolunun Gelişimi ve Günümüzdeki Durumu

 

imagesCAVM4O4L

 

Dr. Lale ORTA’nın Kadın Futboluna Entelektüel Bir Yaklaşım Sergilediği makalesi için tıklayınız.” 

 

 

İngiliz Futbolunda Kurumsal Yönetişim Üzerine

 

governance_in_football

 

Tüm kulüplerimize ve Türk Futbol yapılanmasına farklı bir bakış açısı kazandırabileceğini düşündüğümüz, İngiliz Parlementosu’nun Kültür, medya ve spor Komitesi’nin hazırladığı raporu okumak için tıklayınız. 

 

money-and-soccer

“Money scorring goals”, Gerçekten de “Para Gol Kaydedebiliyor mu? “

Euro 2012’nin olası ekonomik etkilerini
okumak için tıklayınız. 



FFP

Futbolda Finansal Sürdürülebilirlik Kapsamında ''Finansal Fair Play Başa Baş Kuralı ve Beşiktaş Futbol Kulübü Üzerinde Bir Uygulama 
Hüseyin AKTAŞ/Salih MUTLU,

okumak için tıklayınız.