Yasama, Yürütme, Oy(a)lama ve İbra
Bizi Takip Edin Futbol ekonomisi facebookta futbol ekonomisi twitterde
x
Buradasınız >> Ana Sayfa Haberler & Makaleler Genel Müslüm GÜLHAN Yasama, Yürütme, Oy(a)lama ve İbra

Yasama, Yürütme, Oy(a)lama ve İbra

1903 BJKAS

Müslüm Gülhan- 11 Haziran 2022 Geçen hafta yazdığım yazı üzerinden devam etmek istiyorum. Çünkü, BJK Genel Kurulunda ortaya çıkan ve yeni Spor Yasası içinde yer alan ciddi bir ayrıntı üzerinde tartışmak gerekliliği ortaya çıktı.

 

Yeni Spor Yasasında, var olan sorunları çözümünden ziyade bir kontrol mekanizma oluşturma üzerinden, Spor Bakanlığı'nın kulüpler ve federasyon üzerindeki denetim ve inceleme yapma yetkisi neredeyse sınırsız bir şekilde kullanacak bir güce erişiminin sağlanması amaç edinilmiş.

Yasanın üç olumlu düzenlemesi var ki, sevgili Tuğrul Akşar’ın analizlerinden yararlanarak bu maddeleri sunacağım, çünkü bunlar bile gene de yasayı bir çözüm olarak tanımlamaya yetmemektedir.

İlki: Finansal anlamda şeffaflığı sağlamaya yönelik denetim bazlı yaptırımlar ve finansal tabloların belirli aralıklarla denetim merciine gönderilecek olması, kulüpleri finansal tablolarda daha şeffaf olmaya itebilecektir.

İkincisi: Kayıt dışılığı önlemeye yönelik olarak 7.000 TL'nin üzerindeki ödeme ve tahsilatların banka hesapları üzerinden yapılması zorunluluğu hem vergisel hem de şeffaflık açısından önemlidir.

Üçüncüsü ise: Öz kaynak açığı olan kulüplerimizin bulunduğu bir ortamda profesyonel spor kulüplerine asgari 1 Milyon TL sermaye zorunluluğu getirilmesi, finansal sağlık açısından önemli olmasına rağmen, siyasetin spora tam anlamıyla müdahale edecek tüm uygulamaları bu yasa sayesinde Bakanlığa verilmiştir. Kurulları görevden alma, atama yapma, kulüpleri tescil ve gerektiğinde feshedebilme yetkileri ile Bakanlık denetimleriyle yasa kapsamında aykırılıklar saptadığında, Bakanlık doğrudan müdahil olup aksiyon alabilecek, yetkilerini kullanarak yaptırımlar uygulayabilecektir.

Siyasi erk bu yasa ile yapmış olduğu düzenlemede Spor Bakanlığı’na ile İçişleri Bakanlığı'na ve ildeki yerel yetkiliye bir kovuşturmayı bahane ederek spor kulübünü kapatmaya kadar varan yetkiler verilmiş durumda.

Diğer bir yasadan kaynaklı düzenlemede ise, Spor Bakanlığı federasyon genel kurullarını iptal etme, yenileme, federasyon yönetimlerini görevden alma, tahkim kurullarını atama, görevden alma gibi yetkileri söz konusu.

Yasanın temel eleştirisine tekrar dönmek üzere şu BJK Genel Kurulunda ortaya çıkan ayrıntıyı incelemekte yarar var.

O ayrıntı neydi? Şöyle izah edeyim: Hani, Spor Yasasında başkan ve yöneticilere borçlanma aşımından dolayı cezai hükümler uygulanması üzerine tüm yasa tartışmaya açılmıştı ya o tam öyle değilmiş…

Şöyle ki; spor yasasındaki spor kulüpleri ve spor anonim şirketleri, önceki yıl brüt gelirlerinin en fazla yüzde 10’una kadar borçlanabilecek olması ile kulüp yönetimleri başkan ve yönetim kurulu üyeleri, önceki yıl gelirlerinin yüzde 10'unu aşacak şekilde borçlanması halinde 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası alabilecek maddesi konulmuştu.

Ama… Bu oranın üzerinde yapılacak borçlanmalar ise genel kurulun nitelikli çoğunlukla vereceği kararla kabul edilecek ve ek bütçe ile yapılabilecektir. İşte burası işin can alıcı noktasıdır. Böylece yönetim kurullarının görev sürelerini aşacak şekilde sağlıksız borçlanmalarının önüne geçilmesi amaçlanıyor. Başkan ve yöneticilere sorumluluk yükleyen maddeleri ancak bu şekilde aşabiliyorlar.

İşte bunun en güzel örneği BJK Genel Kurulunda yaşandı.

BJK’nin 2022 geliri tahmini 878 milyon TL. Yeni yasaya göre sene içinde %10 borçlanma zorunluluğundan dolayı 87,8 milyon TL borçlanma yetkisi varken, 1,7 milyar TL zarar edip, 800 milyon TL nakit açığı vereceğini ve bu kadar ek kredi kullanma yetkisini oldu bitti ile Genel Kurul’dan aldılar. Kanunun sağlamış olduğu yetkiyi kolayca halletmiş oldular.

Yasa öyle bir ayrıntıyı ortaya koyuyor ki, daha parayı harcamadan zarar tazminini genel kuruldan temin ederek zararı peşinen alıyor.

Yasa da genel kurul ile ilgili ‘nitelikli çoğunluk’ diye bir ayrıntı var. Burada oran belirtilmesi gerekirdi. Özellikle yönetimlerin ibrası içinde bu oran kullanılmalıdır. Çünkü, BJK’nin 18 bin üyesi var, böyle bir karar alması için önemli bir yüzdelik diliminin 3/2 çoğunluğu ile bu karar alınması gerekirken 600 ile 1000 kişi çok rahat bu kararı almaya yetmektedir. Bu kadar önemli bir karar için sadece kulüp çalışanlarının 600 kişinin oy kullanması yeter de artar bile. Bu uygulama hukuki olarak yetersiz kalmakta ve cezai işlem uygulanmamaktadır. Ortaya çıkacak cezai işlemlerde, ibra edenlerde kayıt altına alınarak dava konusu olmalılar.

Hani o %10 aşıma cezai işlemlerle var ya o aslında bu yasala ilgili havuç ya da bonus, yasayı bir şekilde pazarlamak için kullanılan propaganda araçları olduğu da ortaya çıktı.

Yasanın temel amacı, siyesi erkin oluşturacağı kontrol mekanizması sayesinde, cezai işlemler uygulayarak ve hukuku bu anlamda kullanarak tam bir kontrol mekanizması oluşturmaktır.

Yani yasa bir şekilde başkan ve yönetim kurulu üyelerinin önünü açmış oldu. Biraz ölü taklitti yeterli oldu.

Yasanın çıkış amacı ülkedeki sporun yapısal sorunları üzerine yoğunlaşması yerine, sadece denetimi kendi eline alacak bir mekanizma yaratma çabasının gelecek için nasıl bir sorunlar yumağı oluşturacağını şimdiden belli etmektedir.

Spor ve futbol politik, yönetsel ve yapısal olarak yönetim örgütlenmesi bakımından son derece yetersiz durumdadır. Bu nokta aslında en önemli çıkış noktasıdır. Özellikle son yirmi yılda spor ve futbolun endüstriyel anlamda gelişmesiyle birlikte, süreç iyi analiz edilmediği için sporu ve futbolu ileriye taşıyacak stratejiler üretemediği aşikardır. Bu yetersizlik kurumsallaşmanın önündeki en büyük engeldi. Haliyle, kurumsal organizasyon küresel rekabetçi dengeyi yükselterek, teknik, finansal ve yönetsel bakımından olması gereken toplam kaliteyi artıracak yapıyı oluşturamıyor. İşte bu nedenle, yeni yasa ile de sporun kurumsal olması gereken üst örgütlenmesi bu yapısal sorunları çözmek yerine, siyasi erk kontrolündeki gündelik sorunlara odaklanmaktadır.

Bu yasa oluşmadan önceki yasaların kullanılması halinde bile, kulüplerin çok rahat kontrol edilmesi gerekirken, bilerek süreç oluruna bırakılarak ortaya çıkan kaos sonucunda siyaset kendine yeni bir kontrol alanı yarattı.

Sorun aslında bir şekilde dizayn edildi. Şöyle ki; üst yapıda spor örgütlenmesinin yetersizliklerle birlikte yaratılan başarısızlıklar, kulüpler üzerinden sorunlara çare aramak stratejisiyle, sorunların ana nedeni olan yapısal problemlerin temel dayanaklara ulaşılmasını engellemektedir. Mevcut durumdaki sporun ve futbolun yapısal sorunları küresel anlamda rekabet edebileceğimiz koşulları sağlamaktan uzaktır. Çözüm üretemediği gibi sürdürebilir başarının yakalanmasının önündeki en büyük engeldir. Sportif başarı olmayınca finansal başarı da olmuyor. Bu da siyasetin istediği ‘muhtaç olma’ ihtiyacının ortaya çıkmasını sağlıyor. İşte sonunda da bu yasa kendine alan buluyor.

Türkiye’de futbolu gerçekten sıkıntılı bir dönem geçirmektedir. Gerek futbolu yönlendiren kişilerin ehli yapılarının tartışmaya açık olması, gerek siyasi yapının futbola direk müdahalesi ve cironun milyar dolarlara ulaşmasından kaynaklanan iştah ile menajerlik yapının pazar kapma savaşı, futbolun en büyük yönetsel sıkıntılarını oluşturmaktadır. Teknik yapı ve teknik analiz ise ciddi bir kargaşa içindedir. Yapılan yabancı teknik adam transferleri Avrupa’da hiçbir zaman hiçbir zaman kazanamayacak ücretleri almalarına rağmen, Türkiye’de futbola katkıları aynı kuvvetle zıt derecede alt seviyede kalmaktadır. Yerli çalıştırıcılarda ise hep aynı isimler gündemde kalarak takımların başına geçmesi, yeni çalıştırıcıların önünü kapatarak futbolun kısır bir döngü içerisinde kalmalarına neden olmaktadır.

Günümüz spor yapılanması içinde, istikrarı ve sürdürebilir başarıyı sağlayacak kurumsal ve evrensel temelli örgütlenme modelini sağlayacak yasal düzenlemeler yapılmadan, bu nitelikleri oluşturmadan sadece şirketleşmek ve cezai muidiler uygulamak bir çözüm değildir.

Çözüm: Yasayla güvence altına alınmış özerk ve demokratik ortamlar yaratılarak, yapısal temel problemlerin çözümüne olanak sağlamaktır.{jcomments on}

                    linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

Bu İçerik  893  Defa Okunmuştur
 

Degerli yazarimiz Müslüm Gülhan Cuma, 20 Nisan 2012.

YAZARIN DIGER YAZILARINI GORMEK ICIN TIKLAYIN

Neden Futbol Ekonomisi?

 

www. Futbolekonomi.com’un  vizyon ve misyonu temel olarak  Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi’nin (FESAM) vizyon ve misyonuna paralel ve aynı düzlemdedir.

 

Bu bağlamda temel misyonumuz: Futbolun yerel ve küresel makro özelliklerini incelemek ve yeni yapısal modeller önermek; bu kapsamda entelektüel gelişimi hızlandırmak ve buna ilişkin referans olabilecek bir database oluşturmak ve bunu tüm futbol araştırmacılarının emrine sunmak... Bu amaçla yapılan çalışmaları yayımlamak; gerekli her türlü bilimsel futbol araştırma ve geliştirme projelerine entelektüel anlamda destek vermek.

 

Temel Vizyonumuz: Önerilen yeni modellerin gerçekleştiğini görmektir.

 devamı >>>

finansal-futbol-anim-1

tugrulaksar_ge_roportaj

Tuğrul Akşar Güngör Urasın sorularını yanıtlıyor

  Yazar Tuğrul Akşar,
Milliyet Gazetesi Yazarı Güngör Uras'ın
sorularını yanıtlıyor.
detay için tıklayınız..

 

Spor Endexi

 

17/01/2025

Kapanış Günlük
Değişim %
  BİST 100

9.997,74

+1,13

 bjk BJKAS

4,83

+0,21

 fb FENER

46,86

+1,08

 gs GSRAY

2,13

+0,95

 trabzon TSPOR

1,18

0,00

   SPOR ENDEKSİ

3.377,18

+0,59

Videolar

Tuğrul, Tuğrul Akşar, Pusula, Ekonomi, Futbol, Futbol Ekonomi, Mali,VİDEONUN DEVAMI VE DİĞER VİDEOLAR İÇİN TIKLAYIN.

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 45029356

TRENDYOL SÜPER LİG 2024-2025 SEZONU

  

 

 Sıra TAKIMLAR 0 G B M A Y AV

1

Galatasaray 17 15 2  0 49 20 28 47
2 Fenerbahçe 17  12   3 2 42  16   26

39

3 Samsunspor 17 10 3  4

31

18 13

33

4 Eyüpspor 18  8  6 4 29 19 10 30
5 Göztepe 17 8 4  5 32  23 9 28
6 Beşiktaş 17 7 6 4 26  19 

  7

 27 
7

Başakşehir

17 7  5  5 28 23 5 26
8 Gaziantep 16 6 4

7

24 26 -2 22
9 Kasımpaşa 17 4 9 4 24    25  -1 21
10 Alanyaspor 17 5 6 6 18 20 -2 21
11 Ç.Rizespor 17 6 3 8

17

26  -9 21
12 Antalyaspor 17 6 3 8 21 

32

-11 21
13 Konyaspor 17 5 5

7

19  25  -6 20
14 Trabzonspor 17 4 7 6 25 24 1 19
15 Sivasspor 17 5 4 8 20 27 -7 19
16

Kayserispor

17

3

7 7 17 33 -16 16
17 Bodrum FK 17 4 3 10 13 23 -10 15
18 Hatayspor 17 6 10 15 29  -14 9

19

A.Demirspor 17 2 2 13 15 37 -22 8

 

                 

Okur Yazar


Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

Yazılarınızı  info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

 

 

Annual Review of Football Finance 2023

Annual Review of Football Finance 2023

Deloitte Sports Grup'un Avrupa Futbol Finansmanına ilişkin 32. kez düzenlediği yıllık futbol finans raporuna göre, Avrupa futbol pazarı 2021 - 22 sezonunda bir önceki yıla göre %7 büyüyerek 29.5 Milyar Euro büyüklüğüne ulaştı. Rapora ulaşmak için tıklayınız

Deloitte Money League - 2024

Deloitte Money league 2024

Deloitte Money League Raporunu 27. kez yayınladı. Rapora göre Avrupa'nın en zengin 20 kulübünün 2022-23 sezonunda gelirleri toplam 10.5 Milyar Euro'ya ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

UEFA Kulüp Finans&Yatırım Raporu 2024

 

UEFA Raporu-2023

UEFA Kulüp futbolunun finansal durumları ve yatırımlarına ilişkin yıllık görünüm ve benchmark raporunu yayınladı. Okumak için tıklayınız

 


 

2021-Money-league-Raporu

 

Yirmidördüncü Deloitte Money League raporuna göre Barcelona'nın 715.1 Milyon Euro'luk geliriyle ilk sırada yer aldığı, tamamı merkez lig kulüplerinden oluşan ve bir önceki yıla göre gelirleri %12 azalan Para Ligi raporunu okumak için tıklayınız

 


 

 

annual report 202021 photo

 

Avrupa Futbolunun patronu UEFA’nın gelirleri 5.7 Milyar Euro’ya Ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

 


 

 UEFA-Kulup-Futbolu-Lisanslama-2023


UEFA’nın 2023’te yayınladığı en son  Kulüp Lisanslamaya İlişkin Karşılaştırma raporuna göre kulüpler Pandemi döneminde 7.3 Milyar Euro zarar ettiler. UEFA raporu, Avrupa kulüp futbolunun endişe verici bir resmini çiziyor. Raporu okumak için tıklayınız.

 


    

191112 Aktifbank Ekolig

 

Türk futbolunun gelirlerinin ve ekonomik görünümünün mercek altına alındığı Futbol Ekonomi Raporu – EkoLig'in dördüncü sayısı yayınlandı. Süper Lig’in 2017-2018 sezonu sonunda 3,2 milyar TL olan geliri, 2018-19 sezonunda 4,2 milyar TL’na ulaştı. Bkz.

 

 

master bm report lowres

 

The European Club Footballing Landscape 2022


UEFA'nın Avrupa Lulüp futboluna ilişkin 13, kez yayınladığı, Covid-19'un etkilerinin de analiz edildiği raporu okumak için Bkz.


 

 EkoSpor-y

“Ekospor’un aylık bültenlerinden haberdar olmak için tıklayınız”

 

Süper lig Marka değeri araştırma

''Taraftar Algısına Göre Türkiye Süper Ligi Marka Değerini Etkileyen Faktörlerin ve Marka Değeri Boyutlarının Değerlendirilmesi'' Prof. Dr. Musa PINAR öncülüğünde yapılan bu araştırmayı okumak için tıklayınız.

 

 

the-european-elite-2019

KPMG Avrupa’nın 32 Elit Kulübünün değerlemesini yaptı. Süper Lig’den Galatasaray ve Beşiktaş’ın da bulunduğu bu raporda en değerli kulüp 3.2 Milyar Euroluk değeriyle Real Madrid oldu. Raporu okumak için tıklayınız.
 

Endustriyel_futbol

 

Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı Üzerine

Futbolun Endüstriyel gelişimi, kulüplerin sportif ve iktisadi/mali yapılanışını derinden etkiliyor. Dorukhan Acar’ın Kurumsal Yönetim temelli yaklaşımı ile "Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı"yı okumak için tıklayınız

 

 

Türkiye'de Kadın Futbolunun Gelişimi ve Günümüzdeki Durumu

 

imagesCAVM4O4L

 

Dr. Lale ORTA’nın Kadın Futboluna Entelektüel Bir Yaklaşım Sergilediği makalesi için tıklayınız.” 

 

 

İngiliz Futbolunda Kurumsal Yönetişim Üzerine

 

governance_in_football

 

Tüm kulüplerimize ve Türk Futbol yapılanmasına farklı bir bakış açısı kazandırabileceğini düşündüğümüz, İngiliz Parlementosu’nun Kültür, medya ve spor Komitesi’nin hazırladığı raporu okumak için tıklayınız. 

 

money-and-soccer

“Money scorring goals”, Gerçekten de “Para Gol Kaydedebiliyor mu? “

Euro 2012’nin olası ekonomik etkilerini
okumak için tıklayınız. 



FFP

Futbolda Finansal Sürdürülebilirlik Kapsamında ''Finansal Fair Play Başa Baş Kuralı ve Beşiktaş Futbol Kulübü Üzerinde Bir Uygulama 
Hüseyin AKTAŞ/Salih MUTLU,

okumak için tıklayınız.