Ismael ve Yönetim Süreci
Bizi Takip Edin Futbol ekonomisi facebookta futbol ekonomisi twitterde
x
Buradasınız >> Ana Sayfa Haberler & Makaleler Genel Müslüm GÜLHAN Ismael ve Yönetim Süreci

Ismael ve Yönetim Süreci

Müslüm Gülhan- 15 Nisan 2022 Beşiktaş yönetimi Valerien Ismael’i takımın başına getirene kadar birçok hata yaptı. Bu hatalar siyah-beyazlılara çok pahalıya patladı. 

 Öncelikle, sürece geniş perspektiften bakmak için detaylı bir analiz yaparak sonuca ulaşmakta yarar var. Daha önce söylediğimiz gibi, futbolun dünyada geçerli olan kurallara bağlı ‘küresel’ bir spor oyunu olduğunu tekrar hatırlatarak konuya girelim. Bu fikri benimsemek gerekir.

Gelişmiş ülkelerde ‘bilimsel’ verilerle gelişen futbol, az gelişmiş ülkelerde, ‘yöresel’ kültürün direnci nedeniyle gelişmiş ülkelerde oynanan futboldan farklıdır. Küresel tarzda bir yönetim anlayışının kendine ait dinamikleri vardı. Futbolun toplumsal olarak kabul görülmesi ondan beklentileri yüksektir. Bu beklentiler uluslararası rekabet esası üzerinden yönetim ve organizasyonlarının bilimsel metotları kullanmaya zorunlu tutar. Bu zorunluluk, futbol yönetimini uzmanlar ve kuruluşlar ile birlikte, günümüz şartlarına uygun katılımcı ve paylaşımcı ortamlarda ele alınarak doğru değerlendirilmesini sağlar. Futbolunun gelişerek, yaygınlaşmasıyla birlikte uluslararası rekabet şansını artırır. Üretim ve verimlilik esasına dayalı kurgu, istihdam ve dışarıdan katma değer yaratarak uygulanması gereken dinamiklere sahip olur.

Etkili takım yönetimi futbolun en temel bileşenidir.

TAKIM RUHU

“Takım olabilmek ise başarı için vazgeçilmez bir unsurdur. Bir takım, kendi aralarında dağılmış durumdaki uzmanlık becerilerinin sürekli birleştirilmesini gerektiren bir görevi yerine getirmek üzere bir araya gelmesi zorunlu bir insanlar grubudur. (Donellon,1998). Takım ruhunun oluşmadığı noktada toplam güç, bireylerin tek tek gücünden daha az olacaktır. Parçaları iyi seçerseniz ve birbirlerini tamamlarlarsa bütün, parçaların toplamından daha büyük olacaktır. ”

Futbol geleneksel şirket veya sivil toplum kuruluşlarından farklı bir sosyal oluşuma sahip. Bu sosyal oluşumun önemli özelliği; birbirinden farklı sosyal konuma ve farklı dünya görüşlerine sahip insanları en rahat biçimde bir araya toplayabilen bir şemsiye olma özelliğini içerir.

Bu karmaşık yapıyı yönetmek ve buna uygun takım kurmanın kendine göre iç dinamikleri var. Öncelikle kulübün tarihsel hikâyesine ve bunun çerçevesinde şekillenmiş gelenekleri ve ilkeleri bilmek ve farkında olmak en belirleyici özellik. Her futbol takımı toplum üzerinde bir beklentiye açık olmakla beraber, kendi taraftarı üzerinde de bir misyon etkisi var. Bunun temeli bu tarihsel bellek. Tüm eylemlerin zamanın ruhu ve tarihsel hikâye ile değerlenmiş olması gerekir.

Kulübün yaşam şifrelerini içeren bu bellek, yaşanan koşulların ve değişimlerin etkisi dışında kalmayacak şekilde kendini yenileme kodlarına sahip olma zorunluluğunu taşır. İşte bu kimlikle beraber yıllar içindeki beklentiler şekillenir, değişimler sağlanır ve hedefler belirlenir. Futbolda değişim kavramı, içerisinde birtakım riskleri ve tehlikeleri barındıran kavramdır. Çünkü, yanlış yönetilmesi kulüpler için telafi edilemez sonuçlar doğurur. Futbol, bir iş alanı ve endüstriyel bir kurgu olarak görünse de iç işleyişi ve iktisadi kurgusu ciddi farklılıklar içerir.

Değişim kaçınılmaz bir olgu olmakla beraber, sorumlu olunan ulusal ve uluslararası federasyonların yönetmeliklerine bağlılıkta esastır. Kulüpleri bağlayan kriterleri bulunmaktadır.İşte bu kriterler üzerinden değişim içindeki planlama ve stratejiler zamanlama olarak futbol için çok önemlidir. Sürdürülebilir başarı ve istikrar için zamanlama ile doğru tercihlerin kurgulanması hayati önem taşır. Değişim yönetilmesi gereken bir olgudur. Süreç, kendi koşullarını kendi belirlemesi gibi beklentinin oluşması mümkün değildir. Futbolda değişim planlaması, kısa vadede ve uzun vadede getirisi birbirine senkronize olmak zorundadır. Saha içindeki oyuncu süreci ile teknik insan ve yönetim sürecindeki farklılıkları, her oluşumun kendi diyalektiği içindeki kurguya maruz kalacak şekilde yönetilmesi gerekir.

Değişim planlaması içinde birtakım disiplinleri de barındırır. Bağlayıcı kriterlerin yanında, öncelikli belirlenen hedeflerin kulübün tarihsel sürecine ve vizyonuna uygun olması gerekir. Sonrası, belirlenen hedeflere uygun gelecek şekilde değişim unsurları belirlenmelidir. Futboldaki süreç hem kısa hem uzun vadeli parametreler içerdiğinden, her iki unsurunda birbirini tamamlayacak stratejiler içinde barındırmalı. Değişim süreci tabiri caiz ise bir gelişim yönetimi sürecidir.

Sevgili Seçil Sökmen’in tasviri ile gelişim: “İçinde bulunulan durumu ve koşulları, öne ya da yukarıya doğru değiştirmek için, mevcut koşullarda kendini rahatsız ederek risk alma durumudur.”

SÜREKLİLİK ÖNEMLİ

Futbol dinamik bir oyundur. Her geçen gün standartları yükselmekte ve bu oranda beklentiler de artmaktadır. Büyüyen futbol pastasından yeterince pay alabilmek için istikrara ve sürdürebilir başarıya sahip olmak gerek. Çünkü sportif başarı ve onun getirisi ile başlayan ve bunu ekonomik başarıya dönüştürme çabası içine giren bir organizasyonun sürekliliği en önemli kriterdir.

İşte bu doğrultuda yönetim finansal yapının sağlıklı ve doğru şekilde oluşması ile beraber, takımın hedeflerine uygun teknik yapının oluşmasını sağlayacak esasları belirler. Teknik yapı ise takımın misyonuna, vizyonuna ve belliğine uygun oyun stratejilerini belirleyerek, buna uygun oyuncu profillerinin oluşumunu ve seçilmesini sağlar. Bu bir döngüdür.

Başarı için en basit ölçekli yönetim, teknik heyet ve futbolcuların kendi koşulları içerisinde değerlendirileceği gibi, kurumsal olarak hiyerarşik yapıdaki uyumun iç ve dış beklentileri karşılayacak bütünlüğe sahip olması gerekir.

Her başarıda kulübün tarihi yeniden canlanmalıdır.

BİTMEYEN HATALAR

Şimdi bu değerlendirmeler ışığında Sergen Yalçın’dan Valerien İsmael’e kadar olan süreci irdeleyelim.

Beşiktaş yönetiminin Sergen Yalçın sonrası genel kurula kadar olan zaman dilimi için belirlenen geçiş stratejisi doğrultusunda ve kuvvetle muhtemel özel (!) antrenör tercihinden kaynaklanan ve bu tercihin yarım sezon içinde yıpranmaması için bir geçiş stratejisi üzerinden altyapı hocası Önder Karaveli’yi seçti. Süreci yanlış yönetilmesiyle, baskı ve mecburiyetten kaynaklanan Valerien İsmael tercihine kadar olan süreç içerisindeki kayıpların sorumlu olmasına rağmen sorumluluğu almasa bile, kaybedilen zamanın ve bu süreç içeresindeki sportif başarısızlığın getirdiği ekonomik kayıpların telafisi mümkün değil.

Ligi ikinci bitirerek Avrupa kupalarına gitme şansı varken, bu süreçteki elde edilecek başarı odaklı gelirler borç batağındaki kulüp için önemli bir kazanç olmasına rağmen, yönetim hatası nedeniyle bu gelirleri kaybedecektir. Kendi takımının başarısı için transfer edilen Fernandes’i Çaymkur Rizespor'a kiralamak TFF ve Futbol üzerindeki yaşanan vesayet savaşındaki Karadeniz diasporasına taraf olmak demektir ki bu da bu amaç için kulübü kullanmak anlamına gelir. Kişisel tercihler üzerinden süreci yanlış yönetmeye kalkmanın bedelini maalesef sadece kulüp ödemektedir.

Beşiktaş'a yönetici olabilmek tarihsel kültür kodlarına sahip olmakla başlar.{jcomments on}

                    linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

Bu İçerik  903  Defa Okunmuştur
 

Degerli yazarimiz Müslüm Gülhan Cuma, 20 Nisan 2012.

YAZARIN DIGER YAZILARINI GORMEK ICIN TIKLAYIN

Neden Futbol Ekonomisi?

 

www. Futbolekonomi.com’un  vizyon ve misyonu temel olarak  Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi’nin (FESAM) vizyon ve misyonuna paralel ve aynı düzlemdedir.

 

Bu bağlamda temel misyonumuz: Futbolun yerel ve küresel makro özelliklerini incelemek ve yeni yapısal modeller önermek; bu kapsamda entelektüel gelişimi hızlandırmak ve buna ilişkin referans olabilecek bir database oluşturmak ve bunu tüm futbol araştırmacılarının emrine sunmak... Bu amaçla yapılan çalışmaları yayımlamak; gerekli her türlü bilimsel futbol araştırma ve geliştirme projelerine entelektüel anlamda destek vermek.

 

Temel Vizyonumuz: Önerilen yeni modellerin gerçekleştiğini görmektir.

 devamı >>>

finansal-futbol-anim-1

tugrulaksar_ge_roportaj

Tuğrul Akşar Güngör Urasın sorularını yanıtlıyor

  Yazar Tuğrul Akşar,
Milliyet Gazetesi Yazarı Güngör Uras'ın
sorularını yanıtlıyor.
detay için tıklayınız..

 

Spor Endexi

 

13/12/2024

Kapanış Günlük
Değişim %
  BİST 100

10125,46

+0,66

 bjk BJKAS

4,33

-0,92

 fb FENER

103,30

-0.58

 gs GSRAY

6,54

-0,91

 trabzon TSPOR

0,90

-1,10

   SPOR ENDEKSİ

3.021,26

-0,87

Videolar

Tuğrul, Tuğrul Akşar, Pusula, Ekonomi, Futbol, Futbol Ekonomi, Mali,VİDEONUN DEVAMI VE DİĞER VİDEOLAR İÇİN TIKLAYIN.

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 44143298

TRENDYOL SÜPER LİG 2024-2025 SEZONU

  

 

 Sıra TAKIMLAR 0 G B M A Y AV

1

Galatasaray 14 12 2  0 38 15 23 38
2 Fenerbahçe 14  10   2 2 36  13   23

32

3 Samsunspor 15 9 2  4

29

17 12

29

4 Eyüpspor 15  7   5  3 24 15 9 26
5 Beşiktaş 14 7 4  3  23  15 8 25
6 Göztepe 14 7 3 4 27  20 

  7

 24 
7

Başakşehir

14 6  4  4 24 18 6 22
8 Konyaspor 15 5 4

6

17 22 -5 19
9 Rizespor 14 6 1 7 15    21  -6 19
10 Gaziantep  14 5 3 6 20 21 -1 18
11 Sivasspor 15 5 2 7

20

25   -5 17
12 Antalyaspor 14 5 3 6 18  26 -8 18
13 Trabzonspor 14 3 7

4

20  18  2  16
14 Kasımpaşa 14 3 7 4 18 21 -3 16
15 Kayserispor 14 3 6 5 15 25 -10 15
16

Alanyaspor

14

3

5 6 12 18 -6 14
17 Bodrum FK 14 3 2 9 10 21 -11 11
18 Hatayspor 14 5 8 12 23  -22 8

19

A.Demirspor 14 0 2 12 10 34 -24

 

                 

Okur Yazar


Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

Yazılarınızı  info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

 

 

Annual Review of Football Finance 2023

Annual Review of Football Finance 2023

Deloitte Sports Grup'un Avrupa Futbol Finansmanına ilişkin 32. kez düzenlediği yıllık futbol finans raporuna göre, Avrupa futbol pazarı 2021 - 22 sezonunda bir önceki yıla göre %7 büyüyerek 29.5 Milyar Euro büyüklüğüne ulaştı. Rapora ulaşmak için tıklayınız

Deloitte Money League - 2024

Deloitte Money league 2024

Deloitte Money League Raporunu 27. kez yayınladı. Rapora göre Avrupa'nın en zengin 20 kulübünün 2022-23 sezonunda gelirleri toplam 10.5 Milyar Euro'ya ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

UEFA Kulüp Finans&Yatırım Raporu 2024

 

UEFA Raporu-2023

UEFA Kulüp futbolunun finansal durumları ve yatırımlarına ilişkin yıllık görünüm ve benchmark raporunu yayınladı. Okumak için tıklayınız

 


 

2021-Money-league-Raporu

 

Yirmidördüncü Deloitte Money League raporuna göre Barcelona'nın 715.1 Milyon Euro'luk geliriyle ilk sırada yer aldığı, tamamı merkez lig kulüplerinden oluşan ve bir önceki yıla göre gelirleri %12 azalan Para Ligi raporunu okumak için tıklayınız

 


 

 

annual report 202021 photo

 

Avrupa Futbolunun patronu UEFA’nın gelirleri 5.7 Milyar Euro’ya Ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

 


 

 UEFA-Kulup-Futbolu-Lisanslama-2023


UEFA’nın 2023’te yayınladığı en son  Kulüp Lisanslamaya İlişkin Karşılaştırma raporuna göre kulüpler Pandemi döneminde 7.3 Milyar Euro zarar ettiler. UEFA raporu, Avrupa kulüp futbolunun endişe verici bir resmini çiziyor. Raporu okumak için tıklayınız.

 


    

191112 Aktifbank Ekolig

 

Türk futbolunun gelirlerinin ve ekonomik görünümünün mercek altına alındığı Futbol Ekonomi Raporu – EkoLig'in dördüncü sayısı yayınlandı. Süper Lig’in 2017-2018 sezonu sonunda 3,2 milyar TL olan geliri, 2018-19 sezonunda 4,2 milyar TL’na ulaştı. Bkz.

 

 

master bm report lowres

 

The European Club Footballing Landscape 2022


UEFA'nın Avrupa Lulüp futboluna ilişkin 13, kez yayınladığı, Covid-19'un etkilerinin de analiz edildiği raporu okumak için Bkz.


 

 EkoSpor-y

“Ekospor’un aylık bültenlerinden haberdar olmak için tıklayınız”

 

Süper lig Marka değeri araştırma

''Taraftar Algısına Göre Türkiye Süper Ligi Marka Değerini Etkileyen Faktörlerin ve Marka Değeri Boyutlarının Değerlendirilmesi'' Prof. Dr. Musa PINAR öncülüğünde yapılan bu araştırmayı okumak için tıklayınız.

 

 

the-european-elite-2019

KPMG Avrupa’nın 32 Elit Kulübünün değerlemesini yaptı. Süper Lig’den Galatasaray ve Beşiktaş’ın da bulunduğu bu raporda en değerli kulüp 3.2 Milyar Euroluk değeriyle Real Madrid oldu. Raporu okumak için tıklayınız.
 

Endustriyel_futbol

 

Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı Üzerine

Futbolun Endüstriyel gelişimi, kulüplerin sportif ve iktisadi/mali yapılanışını derinden etkiliyor. Dorukhan Acar’ın Kurumsal Yönetim temelli yaklaşımı ile "Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı"yı okumak için tıklayınız

 

 

Türkiye'de Kadın Futbolunun Gelişimi ve Günümüzdeki Durumu

 

imagesCAVM4O4L

 

Dr. Lale ORTA’nın Kadın Futboluna Entelektüel Bir Yaklaşım Sergilediği makalesi için tıklayınız.” 

 

 

İngiliz Futbolunda Kurumsal Yönetişim Üzerine

 

governance_in_football

 

Tüm kulüplerimize ve Türk Futbol yapılanmasına farklı bir bakış açısı kazandırabileceğini düşündüğümüz, İngiliz Parlementosu’nun Kültür, medya ve spor Komitesi’nin hazırladığı raporu okumak için tıklayınız. 

 

money-and-soccer

“Money scorring goals”, Gerçekten de “Para Gol Kaydedebiliyor mu? “

Euro 2012’nin olası ekonomik etkilerini
okumak için tıklayınız. 



FFP

Futbolda Finansal Sürdürülebilirlik Kapsamında ''Finansal Fair Play Başa Baş Kuralı ve Beşiktaş Futbol Kulübü Üzerinde Bir Uygulama 
Hüseyin AKTAŞ/Salih MUTLU,

okumak için tıklayınız.