Futbolcu
Bizi Takip Edin Futbol ekonomisi facebookta futbol ekonomisi twitterde
x
Buradasınız >> Ana Sayfa Haberler & Makaleler Genel Müslüm GÜLHAN Futbolcu

Futbolcu

939168954-612x612

Müslüm Gülhan-24 Haziran 2022 Uygulamadaki ana figürdür futbolcu. Her ülkenin kendi toplum yapısına ve kültürüne uygun geçerli bir yaşam şekli vardır.

Zaten bu farklılıklar aynı zamanda dünyanın en önemli zenginliğidir. Yaşam içindeki bu tepki farklılığına ‘kültür’, bu farklılığın futbola ve spora yansımasına da ‘ekol’ deriz. ‘Ekol’ dediğimiz kendine ait olan ve kültüre uygun oyun karakteri ortaya çıkarmaktadır. Bunların hepsi; ‘küresel’ oyun olan futbolun bütününü bozmadan ve bu farklılıkları sahaya yansıtma becerisi futbolcuların üzerindeki sorumluluklardır.

 

 Futbolcunun antrenörden ayrı bir rol modeli olma özelliğinin dayanağı; antrenörlere göre daha büyük bir kesime hitap etmesinden kaynaklanmaktadır. Antrenörün eleştirel algılanması fazlasıyla ‘bilgi’ ile gerçekleşir. Futbolcuya bakış ise, duygusallık ve beklentilerin büyüklüğü ile oluşan ve bilgiye gerek duyulmayan bir algı ile sağlanır. Takım taraftarlarının yaşamı içindeki mutluluktan aldıkları payın büyüklüğü, taraftarın tutkusuyla beraber, futbolcunun ayaklarına bağlıdır. İyi oynamak, gol atmak, gol yedirmemek, galip gelmek, şampiyon olmak bunların uygulayıcısı olan futbolcuların başarıya dönük sorumlulukları ve misyonları çok büyüktür.

 

 Tabii ki futbolcuların bu yükü, yani sorumluluk ve misyonu taşıyacak yapıda olması gerekir. Aksi durumda, sürenin kısa olmasıyla birlikte, beklentilerin değişmesi ve mesleki beklentilerin azalması ile sona doğru gelinmesi kaçınılmaz olur.

 

Tüm bunların geldiği nokta; futbolcunun mesleki uygulamalarının kalıcılığı ve bunun uzun süreli olmasını sağlayacağı mesleki donanımlarının zenginliği ile bunu kullanabilme becerisidir. ‘Küresel’ oyun olan futbolun ana figürlerinden biri olan futbolcular dünya vatandaşı olmak zorundadır. O zaman futboldaki gelişmelerden kendi payına düşeni alabilir. Bu tabi ki sadece beklemekle olmaz, bu değişime ayak uyduracak ve onu yakalayabilecek irade ve bilgiye sahip de olması gerekir.

 

 

 En önemlisi, futbolcuların ne olduğunun ve kimlere hitap ettiği ile ondan beklentilerin ne kadar büyük olduğunun farkında olma zorunluluğudur. Büyük bir camiada, bir grubun parçası olduğunu ve ‘kurumsal’ anlayış içindeki görevlerinin bilinci ile yeteneklerini sahaya sunması, onun istikrarı yakalamasına ve başarısının da aynı zamanda takımının başarısını sürdürebilir kılar.

 

 Futbol alt gelirli ailelerin bir kurtuluş reçetesi olarak önlerine koydukları çıkış yollarının başındadır. Çoğu aile, eğitime karşı tercih edebilecekleri bir değer olarak futbolu görmektedirler

 

Çok büyük bir futbolcu kitlesinin başarı şansının olamadığı bu sistem içinde, ciddi kazanç sağlayan futbolcu kitlesi toplamın %10 kadarını oluşturmaktadır. Diğer kalanlar ise hayat mücadelesine farklı bir şekilde devam etmek zorunda kalmaktadırlar.

 

 Sosyolojik olarak hem dikey hem de yatay hareketliliğin her an değişebilecek koşulları içeren futbolda, kişisel statülerin değişkenliği de o derece çabuk olmaktadır. Her iki grup içinde demografiye (nüfusun dinamik yapısı) bağlı bir değişkenlikle beraber yaşamlarında çıkış ve inişler yaşanmaktadır.

 

 Günümüzde spor, kitle iletişim araçlarının da etkisiyle, kapitalist sistem içinde alınır satılır bir meta haline getirilirken, milyonlarca paranın harcandığı ve milyonlarca kişinin çalıştığı bir endüstri ve bilimin araştırma yaptığı bir alana dönüşmüştür.

 

İlginin duygusal büyüklüğü ve parasal girdilerin ve ödüllerin büyüklüğü neticesinde, özellikle gençler arasında futbolculuk gözde bir meslek haline gelmiştir. Futbolun, toplumda orta ve alt tabaka tarafından talep edilen bir kurtuluş alanı olarak görülmesi, toplumun büyük bir bölümünün ona ilgi göstermesine ve futbolun popüler hale gelmesine neden olmaktadır.

 

 Orta ve alt tabakanın yoğun bir şekilde katıldığı futbolda profesyonelleşme artmaktadır. Haliyle, futbol sağlıklı yaşam ve eğlence amacından ziyade, para ve statü amacıyla yapılan mesleki bir faaliyete dönüşmüştür.

 

Sadece para kazanmak ve yaşam kalitesinin para kazanmaktan ibaret olmadığı artık çok net bir şekilde toplumda karşılığı bulunmaktadır. Aynı gelişimin sosyal alandaki beklentilere de cevap vermesi mümkün gözükmemektedir. Bunun en temel sebebi; mesleki etkiden ziyade, onun sağladığı maddi getiri üzerine bir yaşam dizayn etmek ve aynı zamanda eğitim sürecinin dışına çıkarak gelişim sürecinin tesadüflere bırakılması anlamına gelmektedir. Eksik olan eğitim donanımları sayesinde, sadece dış etkenleri ne kadar algılayabiliyorsa o kadar tepki veren ve bir o kadarda boşlukları olan bireye dönüşmesidir.

 

 Boşlukları doldurmadaki en etkili kurgu; toplumda geçerli olan duygusal tepkimelere maruz kalmasıdır. Biz de geçerli olan en önemli dayanak; milliyetçi ve muhafazakâr kıstasların içine sığınmaktır. Bu aynı zamanda gelişimi sınırlayan tehlikedir. Çünkü, her ikisi de grup psikolojisi ile empoze edilen ve temel bilgilerden ziyade duygusal tepkimelere ihtiyaç duyulan unsurlardır.

 

 Bu nokta, bizdeki futbolcuyu ‘küresel’ oyunun dışına çıkararak ‘yöresel’ bir figür haline getirir ki; artık dünyaya entegre olabilme şansı yoktur. Süreç içinde, artık içe kapanık oyun halini alan futbol hem yabancı oyuncuları hem de yabancı teknik insanları bile kabul etmede zorlanacak bir duruma gelir. Bu da futbolcuları beklentileri karşılamak için otoriteye itaate iter. Tabii ki bunun belirlenmesi kişisel anlamdaki donanımlar kadar, içinde yaşamış olduğu toplumun etkisi ile de doğru orantılıdır.

 

 Diğer yansıması; bu duygusal tepkimeleri kullanan ve bilgi eksikliğine rağmen kendine çalışma alanı bulan antrenörlerin, sürecin davam etmesini isteyerek ve bu süreci koruyarak futbolcuların bu tepkimelerini cevap vermesinden dolayı çalışma şansını yakalamalarıdır ki bu futbolu artık araçsallaştıran bir argüman haline getirir.

 

 Gelişmiş ülkelerde kazanılan statülerin karşılığı her zaman bulmak mümkündür. Sosyal farklılıklardaki çıpa, ‘entelektüel’ yapı ile çok rahat kapatılacak bireysel ve toplumsal etkileri beraberinde taşır. Bu bir zenginliktir ve ülkeler aynı zenginlikleri sahada da yaşayabilmektedirler. Sürdürebilir başarıyı ve istikrarı yakalamak ancak sosyal değişimlere uyum ile çelişkiler çok çabuk izole edilerek sorunlar bertaraf edilmesiyle sağlanır. Sahip olunan doğru donanımlar bunun güvencesidir.

 

 Futbol oyununun tekniğe dayalı, taktiksel zenginliklerle dolu bir oyun olduğunu düşündüğümüzde… Futbolcuların yeteneklerini doğru kullanma yanında, sahanın bölgesel oyunu içinde, grup ve takım oyunundaki dizaynın top takımdayken ve top rakipteyken durumuna göre daha önceden çalışılmış taktiksel bütünlüğe yüzde yüz uyum sağlaması gerekmektedir. Bunun yanında, saliselik pozisyonlar içinde farklı karar verme ve karar değiştirme sorumluluğunu takım taktiğine katkı sağlayacak ve takım yararına kullanma iradesini de göstermek zorundadır. Tüm bu mesleki uygulamaları yerine getirirken, bilişsel donanımlarını kullanmadan, sadece sahip olduğu yeteneklerin futbolcuyu bir yerlere getirmesi kısa süreli olur ama, istikrar ve başarıyı sürekli kılması mümkün olamaz. Bilişsel donanımın olmaması oyunun içinde kalma süresini kısaltacağı gibi üst düzey oyun kurgusu içinde aranan oyuncu olmayı da bertaraf eder.

 

 Bizim futbolcuların tıkandığı noktalar buralardır.

 

Küresel oyun içinde kalma becerisini gösteren oyuncularımızın direnmeleri ve var olmaya çalışmalarındaki sıkıntılar duygusal tepkimelerin yoğunluğundan kaynaklıdır. Bilişsel olarak mesleki bilgi ve kültürel kodlara sahip olunmaması ve donanım eksikliği, olumsuz tepkileri ve her an çatışma ortamı yaratacak koşulları içinde saklamaktadır.

 

 Sahadaki oynanan oyun içindeki agresif tutumun dayanağı bilişsel dayanaktan yoksun duygusal tepkimelerdir.

 

 Küresel oyun içindeki geçerli olan kurgu: Yeteneklerini doğru kullanmayı sağlayacak ve oyunu yorumlayarak oynayacak bilgi düzeyinde olma zorunluluğudur. Aksi, esnaf yapıdaki yöneticilerin ve menajerlerin piyonu olmaktan başka bir işe yaramaz.{jcomments on}

                    linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

Bu İçerik  824  Defa Okunmuştur
 

Degerli yazarimiz Müslüm Gülhan Cuma, 20 Nisan 2012.

YAZARIN DIGER YAZILARINI GORMEK ICIN TIKLAYIN

Neden Futbol Ekonomisi?

 

www. Futbolekonomi.com’un  vizyon ve misyonu temel olarak  Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi’nin (FESAM) vizyon ve misyonuna paralel ve aynı düzlemdedir.

 

Bu bağlamda temel misyonumuz: Futbolun yerel ve küresel makro özelliklerini incelemek ve yeni yapısal modeller önermek; bu kapsamda entelektüel gelişimi hızlandırmak ve buna ilişkin referans olabilecek bir database oluşturmak ve bunu tüm futbol araştırmacılarının emrine sunmak... Bu amaçla yapılan çalışmaları yayımlamak; gerekli her türlü bilimsel futbol araştırma ve geliştirme projelerine entelektüel anlamda destek vermek.

 

Temel Vizyonumuz: Önerilen yeni modellerin gerçekleştiğini görmektir.

 devamı >>>

finansal-futbol-anim-1

tugrulaksar_ge_roportaj

Tuğrul Akşar Güngör Urasın sorularını yanıtlıyor

  Yazar Tuğrul Akşar,
Milliyet Gazetesi Yazarı Güngör Uras'ın
sorularını yanıtlıyor.
detay için tıklayınız..

 

Spor Endexi

 

17/09/2024

Kapanış Günlük
Değişim %
  BİST 100

9.774,49

+0,17

 bjk BJKAS

6,23

-1,89

 fb FENER

134,90

+4,57

 gs GSRAY

7,12

-1,39

 trabzon TSPOR

1,09

-3,54

   SPOR ENDEKSİ

3.792,55

-0,37

Videolar

Tuğrul, Tuğrul Akşar, Pusula, Ekonomi, Futbol, Futbol Ekonomi, Mali,VİDEONUN DEVAMI VE DİĞER VİDEOLAR İÇİN TIKLAYIN.

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 42356915

TRENDYOL SÜPER LİG 2024-2025 SEZONU

  

 

 Sıra TAKIMLAR 0 G B M A Y AV
Galatasaray 6 6  0 20 5 15 18
2 Fenerbahçe 6  4   1 1 14  5   9

13

3 Beşiktaş 5 4 1  0 11 4 7

13

4 Samsunspor 6  4   0  2 3  4 12
5 Başakşehir 5 3 1  1   11  7 4 10
6 Göztepe 5 2 3 0 8  3 

  5 

 9 
7

Eyüpspor

6 2  3  1   8 5 9
8 Konyaspor 6 2 2

7 -1 6
9 Sivasspor 6 2 2 -1 6
10

Antalyaspor

6 2 2 2 12   -3 8
11 Kasımpaşa 6 1 2

6

8   -2  6
12 Alanyaspor 6 2 9 -3  6 
13 Bodrumspor 2 0

4

5  9  -4  6
14 Trabzonspor 5 5 0 0 5
15 Gaziantep 5 1 3 4 7 -3 4
16

Rizespor

6

1

1 4 3 14  -11 4
17 Kayserispor 5  3 5 -4
18 Hatayspor 6 2 4 4 10  -6 2

19

A.Demirspor 6 0 1 5 5 14 -9 

 

                 

Okur Yazar


Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

Yazılarınızı  info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

 

 

Annual Review of Football Finance 2023

Annual Review of Football Finance 2023

Deloitte Sports Grup'un Avrupa Futbol Finansmanına ilişkin 32. kez düzenlediği yıllık futbol finans raporuna göre, Avrupa futbol pazarı 2021 - 22 sezonunda bir önceki yıla göre %7 büyüyerek 29.5 Milyar Euro büyüklüğüne ulaştı. Rapora ulaşmak için tıklayınız

Deloitte Money League - 2024

Deloitte Money league 2024

Deloitte Money League Raporunu 27. kez yayınladı. Rapora göre Avrupa'nın en zengin 20 kulübünün 2022-23 sezonunda gelirleri toplam 10.5 Milyar Euro'ya ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

UEFA Kulüp Finans&Yatırım Raporu 2024

 

UEFA Raporu-2023

UEFA Kulüp futbolunun finansal durumları ve yatırımlarına ilişkin yıllık görünüm ve benchmark raporunu yayınladı. Okumak için tıklayınız

 


 

2021-Money-league-Raporu

 

Yirmidördüncü Deloitte Money League raporuna göre Barcelona'nın 715.1 Milyon Euro'luk geliriyle ilk sırada yer aldığı, tamamı merkez lig kulüplerinden oluşan ve bir önceki yıla göre gelirleri %12 azalan Para Ligi raporunu okumak için tıklayınız

 


 

 

annual report 202021 photo

 

Avrupa Futbolunun patronu UEFA’nın gelirleri 5.7 Milyar Euro’ya Ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

 


 

 UEFA-Kulup-Futbolu-Lisanslama-2023


UEFA’nın 2023’te yayınladığı en son  Kulüp Lisanslamaya İlişkin Karşılaştırma raporuna göre kulüpler Pandemi döneminde 7.3 Milyar Euro zarar ettiler. UEFA raporu, Avrupa kulüp futbolunun endişe verici bir resmini çiziyor. Raporu okumak için tıklayınız.

 


    

191112 Aktifbank Ekolig

 

Türk futbolunun gelirlerinin ve ekonomik görünümünün mercek altına alındığı Futbol Ekonomi Raporu – EkoLig'in dördüncü sayısı yayınlandı. Süper Lig’in 2017-2018 sezonu sonunda 3,2 milyar TL olan geliri, 2018-19 sezonunda 4,2 milyar TL’na ulaştı. Bkz.

 

 

master bm report lowres

 

The European Club Footballing Landscape 2022


UEFA'nın Avrupa Lulüp futboluna ilişkin 13, kez yayınladığı, Covid-19'un etkilerinin de analiz edildiği raporu okumak için Bkz.


 

 EkoSpor-y

“Ekospor’un aylık bültenlerinden haberdar olmak için tıklayınız”

 

Süper lig Marka değeri araştırma

''Taraftar Algısına Göre Türkiye Süper Ligi Marka Değerini Etkileyen Faktörlerin ve Marka Değeri Boyutlarının Değerlendirilmesi'' Prof. Dr. Musa PINAR öncülüğünde yapılan bu araştırmayı okumak için tıklayınız.

 

 

the-european-elite-2019

KPMG Avrupa’nın 32 Elit Kulübünün değerlemesini yaptı. Süper Lig’den Galatasaray ve Beşiktaş’ın da bulunduğu bu raporda en değerli kulüp 3.2 Milyar Euroluk değeriyle Real Madrid oldu. Raporu okumak için tıklayınız.
 

Endustriyel_futbol

 

Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı Üzerine

Futbolun Endüstriyel gelişimi, kulüplerin sportif ve iktisadi/mali yapılanışını derinden etkiliyor. Dorukhan Acar’ın Kurumsal Yönetim temelli yaklaşımı ile "Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı"yı okumak için tıklayınız

 

 

Türkiye'de Kadın Futbolunun Gelişimi ve Günümüzdeki Durumu

 

imagesCAVM4O4L

 

Dr. Lale ORTA’nın Kadın Futboluna Entelektüel Bir Yaklaşım Sergilediği makalesi için tıklayınız.” 

 

 

İngiliz Futbolunda Kurumsal Yönetişim Üzerine

 

governance_in_football

 

Tüm kulüplerimize ve Türk Futbol yapılanmasına farklı bir bakış açısı kazandırabileceğini düşündüğümüz, İngiliz Parlementosu’nun Kültür, medya ve spor Komitesi’nin hazırladığı raporu okumak için tıklayınız. 

 

money-and-soccer

“Money scorring goals”, Gerçekten de “Para Gol Kaydedebiliyor mu? “

Euro 2012’nin olası ekonomik etkilerini
okumak için tıklayınız. 



FFP

Futbolda Finansal Sürdürülebilirlik Kapsamında ''Finansal Fair Play Başa Baş Kuralı ve Beşiktaş Futbol Kulübü Üzerinde Bir Uygulama 
Hüseyin AKTAŞ/Salih MUTLU,

okumak için tıklayınız.