FIFA ve UEFA’nın NATO’yla İlişkisi
Bizi Takip Edin Futbol ekonomisi facebookta futbol ekonomisi twitterde
x
Buradasınız >> Ana Sayfa Haberler & Makaleler Genel Müslüm GÜLHAN FIFA ve UEFA’nın NATO’yla İlişkisi

FIFA ve UEFA’nın NATO’yla İlişkisi

 

123fifa-uefa

Müslüm Gülhan- 11 Mart 2022 Birçok usulsüzlüğe bulaşan FIFA ve UEFA’nın Rus sporcuları savaş suçlusuymuş gibi yargılaması neoliberalizmi ne kadar fazla benimsediğinin başka bir kanıtı. 

 Homo sapiens’ten everilerek bencil ve çıkarlarını koruyan tehlikeli bir hayvan olan insanın, artık geldiği nokta, kişisel çıkarlarını korumak ve gözetmek değil; bir başkasının zararı pahasına ki içinde her türlü şiddeti barındıran kişisel bir arayış durumunda.

Sporun kendi felsefesiyle; bencillik, manipülasyon ve şiddet arasındaki kurguyu anlamak için bugün yaşadıklarımız üzerinden hareket edebiliriz.

Sporun temeli oyun oynayan insan üzerinden hareketle, insanın oyun formatında beden ile birtakım eylemleri gerçekleştirmesi ile kas gücüne dayanan fiziksel; disiplin, mücadele ve irade gerektiren psikolojik; insanları bilinçli bir amaç etrafında bir araya getirmesi bakımından ortak duygu oluşturması ile onun sosyolojik boyutunu ortaya koyarken, aynı zamanda disiplinler arası ele alınan bir olgu.

“Spor ekonomik, sosyal ve kültürel kalkınmanın temel unsuru olan insanın beden ve ruh sağlığını geliştirmek, kişiliğin oluşumunu, karakter özelliklerinin gelişimini sağlamak, bilgi, beceri ve yetenek kazandırarak çevreye uyumunu kolaylaştırmak, kişiler, toplumlar ve uluslararasında dayanışma, kaynaşma ve barışı sağlamak, kişinin mücadele gücünü arttırmak yanında belirli kurallara göre, rekabet ölçüleri içerisinde mücadele etme, heyecan duyma, yarışma ve yarışmada üstün gelme amacıyla yapılan faaliyetler olarak tanımlanabilir’’

SPORUN KONUMU

Yani hem psikolojik olarak hem de sosyolojik açıdan sporun kendi disiplin alanı ile diğer disiplinler arasındaki ilişkisi ve bunun sonucunda oluşan etkisi onu farklı bir konuma geçirmekte. Eğer sporun içinde barıştan, dayanışmadan, kaynaşmadan söz ediliyorsa onun bulunduğu konumu diğer tüm alanlardan ve disiplinlerden ayrı tutmak gerekir.

Öncelikle spor bir ideolojik içeriğe ve inanç bütünlüğüne sahip değil. Bağımsız ve her koşulda tarafsız bütünleştirici ve etkileyici güce sahip. Ama tüm bu derinlemesine yapılan tanımlara rağmen, enformasyonda yaşanan kirlilikten dolayı insanlar çok çabuk manipüle edilerek, bilginin doğruluğunu araştırmadan ve şüphelenmeden inanmayı tercih etmekte.

MANİPÜLASYONUN ETKİLERİ

İşte bu manipülasyon ister istemez popülizmin yapısal anlamda geçerliliğini yürürlüğe sokmakta. Hele hele bu bir savaş ise gerekçeler ve nedenleri bir kenara bırakarak oluşan sonuçlar üzerinden süreç manipüle edildiği zaman maalesef çok çabuk karşılık bulmakta.

Irak, Libya, Suriye, Afganistan, Bosna ve Filistin’deki savaşların gerekçeleri nasıl manipüle edilerek ABD ve askeri kanadı NATO üzerinden bir kahramanlık hikâyesi çıkartılıyorsa, (ki sonuna kadar haksız olmalarına rağmen) Rusya-Ukrayna arasındaki savaşta da ABD ve NATO’nun kendi sorumluluğu ve emperyalist ajandası yokmuş gibi davranırken, Rusya’nın milliyetçilik histerisi içinde haksız yere işgal ettiği süreci tek nedenmiş gibi sunmaya çalışması ABD, İngiltere ve AB ülkelerinin tamamen popülist politikalarının birer yansımalarından başka bir şey değil. Zaten neoliberal ideolojinin sosyal medya ve medya üzerinden süreci manipüle etmesinin sonucu, tartışılması gereken tüm gerekçeler göz ardı edilerek tek yönlü bir anlayış sunularak süreç çıkmaza ve sivil ölümlerin artmasına neden olmakta.

Sloven felsefeci Renata Salecl’in “Doğru bilgiye ulaşmak pahalıdır ve zaman gerektirir” cümlesi günümüz medya yapısını da net ortaya koymakta. Devamında, “Bazı konular hakkında derinlemesine bilgi sahibi olmayan, araştırma insanlardan çok fazla enformasyon geliyor. Geleneksel medya gücünü kaybediyor. Gazetecilerin, araştırma yapacak zamana ve imkânlara sahip olması gerekiyor. Ancak birçok gazete de gazetecileri kısıtlamayı tercih ediyor. Instagram ünlülerinin bilim insanlarından daha etkili olabildiği bir dönemdeyiz derken işte bunların tümünü reddeden ve araştırmacı gazeteci kimliği ile başarılı çalışmalar yapan Andrew Jenning’in FIFA ve UEFA’daki kirli ilişkiler ağını ortaya koyduğu için, yaptığı araştırmalara bir göz atalım.

TEMİZ DEĞİLLER

FIFA ve UEFA, Rus sporcuları savaş suçlusu gibi gösteriyorsa ve kendi felsefesini ve bulunduğu konumu reddederek bir ideolojinin kuyruğuna takılıyorsa geçmişinin ilişkilerinin ve tüm kurgusunun da temiz olmasının imkânı yok.

Jennings, 2018 Rusya ve 2022 Katar Dünya Kupası’yla ilgili de çok ciddi iddialara Faul isimli kitabında değiniyor. Örneğin 2018 organizasyonunun Rusya'ya, Blatter ve ona yakın kimi delegelerin rüşvet alması sonucu verildiği şüphelerini gündeme taşıyor .

İŞ RÜŞVETE GELİNCE...

Bakar mısınız iş rüşvete gelince Rus olmuş olmamış fark etmiyor: “Katar'a verilen kupa organizasyonuna dair hemen her gün yeni bir gelişme gündemde. Katar'ın FIFA delegesi ve yetkilisi Muhammed bin Hammam'ın şirketi KEMCO aracılığıyla Haiti ve Trinidad Tobago delegelerine rüşvet vermesiyle Katar'ın kupayı düzenleyecek oyları aldığı bilgisi bunlardan yalnızca biri.”

Müslüman, Hristiyan ve Ortodoks olmuş olmamış da fark etmiyor.

“Hammam, 2011'de FIFA Başkanlığı için Blatter'le yarışa girmiş ancak oy kullanacak üyelere rüşvet dağıttığı iddiası üzerine FIFA Etik Komitesi'nce adaylığı geçersiz sayılmış ve ömür boyu futboldan menedilmişti. Burada Blatter'in devreye girdiği ve rakibini saf dışı bıraktırdığı konuşuluyor. Fakat Hammam'la ilgili iddialar bununla bitmiyor. Katar'ın 2022'yi almasında Hammam'ın şirketi KEMCO ve UEFA Başkanı Michel Platini ve oğlu Laurent'nin parmağı olduğunun, yine Blatter ekibine yakın kaynaklarca basına servis edildiği söyleniyor. Burada olay çatallanıyor: Blatter'e yakın kaynaklar, Laurent Platini'nin bir Katar firmasında çalışmasından, Hammam aracılığıyla 2022 oylamasına katılacak delegelerin Doha'da ağırlanmasına ve Michel Platini'yle Hammam'ın Paris'te bir sabah kahvaltısında buluşmasına dek pek çok parçayı birleştirerek Platini'nin, Katar'ın 2022'yi kazanmasına hatırı sayılır bir katkı sağladığını söylüyor. Katar 2022'de Blatter ve çevresinin de parmağı var, Blatter'in delegeleri ise para alışverişindeki kimi açıklar konusunda suskun.”

EGEMENLERLE İLİŞKİLERİ

Rüşvet konusunda dil, din, ırk, etnik kimlik, kuzeyli-güneyli, siyah-beyaz olması hiçbir şekilde fark etmeyen, yolsuzluk ve haksızlık üzerine kurgulanan bu iki rant çetesi, iş ideolojik çıkarlara gelince de kendi konumlarını hiçbir şekilde rahatsız etmeden kendilerini koruyacak diğer egemen devletlerle çok rahat iş birliği yapıyorlar.

FIFA ve UEFA’nın sporun felsefesini, barışa katkısını, dayanışma ruhu, iradesi gibi tüm kavramlarını kolayca unutup, siyaset üstü olan kurumları adeta NATO’nun bir alt kanadı konumuna getiriyor. Savaşın dışında kalıp, sporcuları koruyarak, karşılaşmalara katılmasını ve bir arada yaşamanın yollarından birinin de sporun birleştirici kuvveti olduğunu ve şartlar ne olursa olsun ideolojik bir tavır almaları son derece üzücü ve düşündürücü.

ÇIKAR İLİŞKİSİ

Gianni Infantino ve Aleksander Caferin’nin başkan olmaları genel kurullarının mı yoksa bir kurgunun mu sağladığı tartışılırken, bugün almış oldukları karar neticesinde ihtimaldir ki girdikleri siyasi çıkar ilişkilerinin belirleyici olduğu tahmin edilebilir.

Oturdukları koltukları koruyarak, ellerindeki birikimlerden sağladıkları rantları şartlar ne olursa olsun binlerce sivil ölümlerin gerçekleşmesi dahil-sürecin devamlılığını sağlamanın diyeti neyse ödeyerek ölümlere çanak tutmaktalar.

Münih Filarmoni Orkestrası’nın Rus şefi Valery Gergiev, Rusya-Ukrayna savaşını kınamadığı gerekçesiyle görevden alınmasıyla ilgili olarak Fazıl Say’ın Twitter'dan paylaştığı mesajında, "Bu tarz tepkileri ben iyi bulmuyorum. Gergiev iyi bir orkestra şefi. Bırakın sanatını yapsın. Evet Putin ile uzun yıllardır dostluğu olan bir sanatçıdır, ancak savaş kararını veren Gergiev değil ki. Herkes şaşkın ve herkes tepkiyi yanlış yerlere vuruyor sanki?" diyerek, sanatçı olmanın gerektirdiği siyaset üstü etik değerini ortaya koyarken haklı tavrın benzerini futbolun içinde gösterileceğini umarım.{jcomments on}

                    linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

Bu İçerik  965  Defa Okunmuştur
 

Degerli yazarimiz Müslüm Gülhan Cuma, 20 Nisan 2012.

YAZARIN DIGER YAZILARINI GORMEK ICIN TIKLAYIN

Neden Futbol Ekonomisi?

 

www. Futbolekonomi.com’un  vizyon ve misyonu temel olarak  Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi’nin (FESAM) vizyon ve misyonuna paralel ve aynı düzlemdedir.

 

Bu bağlamda temel misyonumuz: Futbolun yerel ve küresel makro özelliklerini incelemek ve yeni yapısal modeller önermek; bu kapsamda entelektüel gelişimi hızlandırmak ve buna ilişkin referans olabilecek bir database oluşturmak ve bunu tüm futbol araştırmacılarının emrine sunmak... Bu amaçla yapılan çalışmaları yayımlamak; gerekli her türlü bilimsel futbol araştırma ve geliştirme projelerine entelektüel anlamda destek vermek.

 

Temel Vizyonumuz: Önerilen yeni modellerin gerçekleştiğini görmektir.

 devamı >>>

finansal-futbol-anim-1

tugrulaksar_ge_roportaj

Tuğrul Akşar Güngör Urasın sorularını yanıtlıyor

  Yazar Tuğrul Akşar,
Milliyet Gazetesi Yazarı Güngör Uras'ın
sorularını yanıtlıyor.
detay için tıklayınız..

 

Spor Endexi

 

24/01/2025

Kapanış Günlük
Değişim %
  BİST 100

10.104,85

-0,08

 bjk BJKAS

4,76

0,00

 fb FENER

47,84

-0,58

 gs GSRAY

2,06

-0,96

 trabzon TSPOR

1,14

-1,72

   SPOR ENDEKSİ

3.322,64

-0,91

Videolar

Tuğrul, Tuğrul Akşar, Pusula, Ekonomi, Futbol, Futbol Ekonomi, Mali,VİDEONUN DEVAMI VE DİĞER VİDEOLAR İÇİN TIKLAYIN.

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 45136917

TRENDYOL SÜPER LİG 2024-2025 SEZONU

  

 

 Sıra TAKIMLAR 0 G B M A Y AV

1

Galatasaray 17 15 2  0 49 20 28 47
2 Fenerbahçe 17  12   3 2 42  16   26

39

3 Samsunspor 17 10 3  4

31

18 13

33

4 Eyüpspor 18  8  6 4 29 19 10 30
5 Göztepe 17 8 4  5 32  23 9 28
6 Beşiktaş 17 7 6 4 26  19 

  7

 27 
7

Başakşehir

17 7  5  5 28 23 5 26
8 Gaziantep 16 6 4

7

24 26 -2 22
9 Kasımpaşa 17 4 9 4 24    25  -1 21
10 Alanyaspor 17 5 6 6 18 20 -2 21
11 Ç.Rizespor 17 6 3 8

17

26  -9 21
12 Antalyaspor 17 6 3 8 21 

32

-11 21
13 Konyaspor 17 5 5

7

19  25  -6 20
14 Trabzonspor 17 4 7 6 25 24 1 19
15 Sivasspor 17 5 4 8 20 27 -7 19
16

Kayserispor

17

3

7 7 17 33 -16 16
17 Bodrum FK 17 4 3 10 13 23 -10 15
18 Hatayspor 17 6 10 15 29  -14 9

19

A.Demirspor 17 2 2 13 15 37 -22 8

 

                 

Okur Yazar


Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

Yazılarınızı  info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

 

 

Annual Review of Football Finance 2023

Annual Review of Football Finance 2023

Deloitte Sports Grup'un Avrupa Futbol Finansmanına ilişkin 32. kez düzenlediği yıllık futbol finans raporuna göre, Avrupa futbol pazarı 2021 - 22 sezonunda bir önceki yıla göre %7 büyüyerek 29.5 Milyar Euro büyüklüğüne ulaştı. Rapora ulaşmak için tıklayınız

Deloitte Money League - 2024

Deloitte Money league 2024

Deloitte Money League Raporunu 27. kez yayınladı. Rapora göre Avrupa'nın en zengin 20 kulübünün 2022-23 sezonunda gelirleri toplam 10.5 Milyar Euro'ya ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

UEFA Kulüp Finans&Yatırım Raporu 2024

 

UEFA Raporu-2023

UEFA Kulüp futbolunun finansal durumları ve yatırımlarına ilişkin yıllık görünüm ve benchmark raporunu yayınladı. Okumak için tıklayınız

 


 

2021-Money-league-Raporu

 

Yirmidördüncü Deloitte Money League raporuna göre Barcelona'nın 715.1 Milyon Euro'luk geliriyle ilk sırada yer aldığı, tamamı merkez lig kulüplerinden oluşan ve bir önceki yıla göre gelirleri %12 azalan Para Ligi raporunu okumak için tıklayınız

 


 

 

annual report 202021 photo

 

Avrupa Futbolunun patronu UEFA’nın gelirleri 5.7 Milyar Euro’ya Ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

 


 

 UEFA-Kulup-Futbolu-Lisanslama-2023


UEFA’nın 2023’te yayınladığı en son  Kulüp Lisanslamaya İlişkin Karşılaştırma raporuna göre kulüpler Pandemi döneminde 7.3 Milyar Euro zarar ettiler. UEFA raporu, Avrupa kulüp futbolunun endişe verici bir resmini çiziyor. Raporu okumak için tıklayınız.

 


    

191112 Aktifbank Ekolig

 

Türk futbolunun gelirlerinin ve ekonomik görünümünün mercek altına alındığı Futbol Ekonomi Raporu – EkoLig'in dördüncü sayısı yayınlandı. Süper Lig’in 2017-2018 sezonu sonunda 3,2 milyar TL olan geliri, 2018-19 sezonunda 4,2 milyar TL’na ulaştı. Bkz.

 

 

master bm report lowres

 

The European Club Footballing Landscape 2022


UEFA'nın Avrupa Lulüp futboluna ilişkin 13, kez yayınladığı, Covid-19'un etkilerinin de analiz edildiği raporu okumak için Bkz.


 

 EkoSpor-y

“Ekospor’un aylık bültenlerinden haberdar olmak için tıklayınız”

 

Süper lig Marka değeri araştırma

''Taraftar Algısına Göre Türkiye Süper Ligi Marka Değerini Etkileyen Faktörlerin ve Marka Değeri Boyutlarının Değerlendirilmesi'' Prof. Dr. Musa PINAR öncülüğünde yapılan bu araştırmayı okumak için tıklayınız.

 

 

the-european-elite-2019

KPMG Avrupa’nın 32 Elit Kulübünün değerlemesini yaptı. Süper Lig’den Galatasaray ve Beşiktaş’ın da bulunduğu bu raporda en değerli kulüp 3.2 Milyar Euroluk değeriyle Real Madrid oldu. Raporu okumak için tıklayınız.
 

Endustriyel_futbol

 

Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı Üzerine

Futbolun Endüstriyel gelişimi, kulüplerin sportif ve iktisadi/mali yapılanışını derinden etkiliyor. Dorukhan Acar’ın Kurumsal Yönetim temelli yaklaşımı ile "Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı"yı okumak için tıklayınız

 

 

Türkiye'de Kadın Futbolunun Gelişimi ve Günümüzdeki Durumu

 

imagesCAVM4O4L

 

Dr. Lale ORTA’nın Kadın Futboluna Entelektüel Bir Yaklaşım Sergilediği makalesi için tıklayınız.” 

 

 

İngiliz Futbolunda Kurumsal Yönetişim Üzerine

 

governance_in_football

 

Tüm kulüplerimize ve Türk Futbol yapılanmasına farklı bir bakış açısı kazandırabileceğini düşündüğümüz, İngiliz Parlementosu’nun Kültür, medya ve spor Komitesi’nin hazırladığı raporu okumak için tıklayınız. 

 

money-and-soccer

“Money scorring goals”, Gerçekten de “Para Gol Kaydedebiliyor mu? “

Euro 2012’nin olası ekonomik etkilerini
okumak için tıklayınız. 



FFP

Futbolda Finansal Sürdürülebilirlik Kapsamında ''Finansal Fair Play Başa Baş Kuralı ve Beşiktaş Futbol Kulübü Üzerinde Bir Uygulama 
Hüseyin AKTAŞ/Salih MUTLU,

okumak için tıklayınız.