Dele Alli, Adalet ve Prensipler
Bizi Takip Edin Futbol ekonomisi facebookta futbol ekonomisi twitterde
x
Buradasınız >> Ana Sayfa Haberler & Makaleler Genel Müslüm GÜLHAN Dele Alli, Adalet ve Prensipler

Dele Alli, Adalet ve Prensipler

30 08 2022-1782

Müslüm Gülhan - 2 Eylül 2022 Futbol takımları, sportif organizasyonların önemli örgütlerinden biridir. Tarihsel derinlikleri süreci sonunda ekonomik, sosyal ve kültürel yapılarından dolayı toplumu etkileyen kurumlar haline gelmiştir. Üstlendikleri vizyon, misyon, ilke ve değerler bütünü ile oluşturdukları politikalar sayesinde bir semtin, bir şehrin ve bir ülkenin büyük kesimlerini etkisi altına alan özellikler taşımaktadırlar.

 

Aynı zamanda; takım, ortak bir amaca ve ortak performans hedeflerine yönelen ve sorumlu oldukları amaç konusunda ortak bir tavır belirleyen, birbirini tamamlayan özelliklere sahip bireylerin oluşturduğu küçük bir gruptur. Görüldüğü üzere kendi iç bünyesindeki hacmi ile etkisi arasındaki çelişki çok büyüktür. 

Endüstrileşen futbolun küreselleşerek rekabetini artırıp oyunu uluslararası boyuta taşıması, hacmin büyüklüğünü ve önemini ortaya koyduğu gibi, sürecin içinde kalabilmenin bu rekabete dayanabilmekten geçtiğini de açıkça ortaya koymuştur. Futbol takımları küresel etkilenme neticesinde kendi dinamiklerine göre değişimlerin yoğun yaşandığı sportif örgütlerdir. Bu hızlı döngüde, futbol takımlarının vizyonlarının ve misyonlarının belirlemesi sonucunda oluşturulan prensipler ve politikalar başarının temel taşıdır. Yeni değişimlere duyarlı olma zorunluluğu neticesinde ekonomik, sosyal ve kültürel bir yapı üzerine kurgulanan futbol takımları süreci daha güçlü ve daha sağlam yürütebileceklerdir.

Değişimi sağlayan yeni gelişmeler karşısında kulüpler, yapılarını iyileştirmeye ve sağlam bir kurumsal yapı oluşturmaya mecburdurlar.

Futbol takımlarının küresel boyutta istikrarlı ve sürdürebilir başarıyı sağlamaları açısından kalıcı ve tutarlı başarılar ortaya koyması için, hedeflerini doğru tanımlayan stratejik bir yol haritası oluşturma gereği ve önemi kendini bir kez daha göstermektedir.

Açık, net ölçülebilen ve tanımlanabilen hedefler aynı zamanda takımların elde etmek istedikleri varlıklarını korumaları için önemli gördükleri sonuçlardır.

Stratejik bir yol haritası, kurumsallaşmanın ve takım kültürünün temel taşı olan takım vizyonunun, takım ve takım değerlerini, içinde bulunduğu durumu, ulaşmak istediği hedefleri belirleyen ve takım paydaşlarını sadece tek bir şampiyonluk hedefinden farklı olarak daha uzun vadeli ortak bir amaç etrafında bütünleştirerek istenilen geleceğe doğru yönlendiren bir süreçtir. Böyle bir vizyon kriz ve zor koşullar olduğunda takım üyelerine yol gösteren bir kılavuz haline gelmektedir.

Bu sürecin baş aktörlerinden olan futbolcunun performansını artırması ve bu performansını yaptığı işe aktarması onun duygusal ve zihinsel hazırlığı ile mümkündür. Bu hazırlık teknik, taktik ve kondisyonel alışmalar yanında, uygun kişilik özelliklerine sahip olunmasıyla da yakından ilgilidir. Futbolcuların sahip olduğu performansı sahaya tam olarak yansıtabilmeleri için, öz disiplin, adil olma ve dürüstlük, zihinsel dayanıklılık, kararlılık, kendine güven, cesaret ve irade gibi kişisel özelliklere ihtiyaç vardır. Futbolcunun performansının gelişimi için, takım ile doğrudan ve dolaylı yoldan ilgili olan başta kulüp başkanı olmak üzere, teknik direktör, takım kaptanı ve takımdaki diğer paydaşların adalet duygusuna ve eşitlik duygusuna karşı ikna olma ihtiyacı vardır.

Takım bir hedefe birbirlerine oldukça bağımlı kişilerle ulaşır. Takım içindeki her üye farklı becerilerin oluşmasına katkı sağlar, bu bir zenginliktir ve bu beceriler takımın yararına olduğu gibi, takımın hedeflerine ulaşmasına da yardımcı olur.

Ve sonunda takım oyunu olan futbolda takım bütünlüğünü, oyun prensiplerini ve başarısını sağlamak adına grup lideri olarak antrenöre ihtiyaç duyulmaktadır.

Antrenörler sergiledikleri veya sergileyecekleri davranışlar ile organizasyonun takımsal ve bireysel hedeflere ulaşılmasında son derece kritik bir sorumluluğa sahiptirler.

Belirlenen hedeflere ulaşmak için antrenörün tüm donanımlarının iyi seviyede olması kaçınılmazdır. Hem mesleki bilgisi bakımından hem de lider olma özelliği bakımından takımı ve ayrı ayrı her oyuncuyu ikna etmesi gerekir. Birincisi bilgi ile ölçülür, ikincisi kişilik özelliklerindeki adalet duygusu ile ölçülür.

Delle Alli Beşiktaş’a kiralık olarak gelmesi çok önemli bir hamledir. Süper lig formatında takıma katkısı üst düzeyde olması ciddi bir beklentidir. Beklentidir çünkü, Pjanic ve Batshuayi’de de aynı süreçler yaşandı. Vergiler dahil hemen hemen 10 milyon avro civarında harcanan paraya rağmen BJK ligi 6.bitirdi.

Tottenham’ın 2 milyon avro karşılığı aldığı Dele Alli, 2017-18 sezonunda oynadığı oyunun kalitesi boyutunda bonservis değeri 100 milyon avro ’ya kadar çıkmıştı. Herry Kane ile oynadıkları futbol tüm kesimler tarafından taktir topluyordu. O zaman diliminde Herry Kane’nin bonservis bedeli de 150 milyon avroydu. Şimdi Kane 29 yaşında bonservis değeri 90 milyon avro, Alli 26 yaşında ve bonservis değeri 16 milyon avro. Performans bakımından ortada ciddi bir çelişki var.

Zaten o seviyede kalsaydı BJK gelmesi mümkün olmazdı denilebilinir. Ama ciddi bir düşüş söz konusu.

Herkesin bildiği o Mourinho’nun Dele Alli’ye yaptığı tavsiye veya yorum bir şeylerin ip ucunu vermekte "Şu anda 56 yaşındayım ve dün 20 yaşındaydım, bunu anlıyor musunuz? Zaman uçup gidiyor. Bence bir gün ulaşabileceklerinize ulaşamazsanız pişman olacaksınız. Her maçın adamı olmanızı beklemiyorum. Senden her maç gol atmanı beklemiyorum. Pişman olacağını düşündüğümü söylemek istiyorum. Kendinden daha fazlasını istemelisin. Senden daha fazlasını isteyen ben olmamalıyım. Kendinden daha fazlasını talep etmelisin." 

Bunları bilmek uzun sürecek olan sezon içindeki değişimler için bir rehber olabileceği için belirtmek gerek.

Asıl gelmek istediğim konu Dele Alli’nin uçaktan iner inmez ilk 11 olarak sahaya çıkmasıdır.

Antrenörün ve yönetimin bir vizyon etrafında takımı bütünleştirmek için kullanacakları en kuvvetli silahın adalet duygusu konusundaki tavırları olacağını, yukarıda derlediğim yazı ile belirtmeye 

Eğer takımdaki tüm futbolcular iki ay takımla beraber antrenman yapıyorsa ve şampiyon olması için takıma her şeyini vermek istiyorlarsa, her bir futbolcunun emeğine saygı duymak gerek.

Sivas maçı Dele Alli olmadan da kazanılırdı. Olmasının etkisi futbol açısından çok değil ama duygusal bakımdan büyük motivasyondu. Özellikle, seyircinin motor gücü olarak maçın kazanılmasının ana temposuydu.

Eğer futbol antrenörü prensipler silsilesine sahipse, bunu tüm sezon uygulama zorunluluğu vardır. Aksi, antrenörün eksiklikleri yönetimin müdahalesine açık pozisyon yaratır. İsmael’in yönetimin 3’lü savunmadan 4’lü savunmaya dönme isteğini kabul etmesi gibi… Ama hala savunma sorunu ciddi olarak devam etmekte. Bu sorun şampiyonluk mücadelesinde sorun çıkartabilecek gibi gözüküyor.

BJK, Sivas maçında olduğu gibi, yüksek tempolu oyunun sezon boyunca devamlılığı ancak kuvvetli rotasyon kullanılarak sağlar. Eğer oyuncu motivasyonu kırılırsa, adalet ve güven duygusu rencide olursa ki zaten ilk 11’le yedek oyuncular arasında sıkıntılı seviye farkı var ve hocanın değişiklik zamanlaması ile isimler arasındaki çelişkilerle birlikte durum çok daha vahim boyuta gelebilir. Bunu dengeleyecek hocanın tutum ve davranışıdır.

Bir oyuncuya ayrıcalık sürekli verilirse, o ayrıcalık, sorun zamanı şiddetli tepkiyi içinde taşıdığı için büyük bir kaos olup tüm paydaşları etkileme sürecine çok rahat geçebilir. 

Şampiyonluğun büyük adayı olan BJK’nin stratejik kurgularını tüm detayları göz önünde bulundurarak düzenlemesi gerekir. 25 kişilik kadroda, her bir oyuncunun yetenekleri farklı olsa bile, oynayacakları süre farklı olsa bile aynı adalet duygusunun uygulanmasını talep eder.

Emek kutsal değerdir.{jcomments on}

                    linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

Bu İçerik  647  Defa Okunmuştur
 

Degerli yazarimiz Müslüm Gülhan Cuma, 20 Nisan 2012.

YAZARIN DIGER YAZILARINI GORMEK ICIN TIKLAYIN

Neden Futbol Ekonomisi?

 

www. Futbolekonomi.com’un  vizyon ve misyonu temel olarak  Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi’nin (FESAM) vizyon ve misyonuna paralel ve aynı düzlemdedir.

 

Bu bağlamda temel misyonumuz: Futbolun yerel ve küresel makro özelliklerini incelemek ve yeni yapısal modeller önermek; bu kapsamda entelektüel gelişimi hızlandırmak ve buna ilişkin referans olabilecek bir database oluşturmak ve bunu tüm futbol araştırmacılarının emrine sunmak... Bu amaçla yapılan çalışmaları yayımlamak; gerekli her türlü bilimsel futbol araştırma ve geliştirme projelerine entelektüel anlamda destek vermek.

 

Temel Vizyonumuz: Önerilen yeni modellerin gerçekleştiğini görmektir.

 devamı >>>

finansal-futbol-anim-1

tugrulaksar_ge_roportaj

Tuğrul Akşar Güngör Urasın sorularını yanıtlıyor

  Yazar Tuğrul Akşar,
Milliyet Gazetesi Yazarı Güngör Uras'ın
sorularını yanıtlıyor.
detay için tıklayınız..

 

Spor Endexi

 

13/12/2024

Kapanış Günlük
Değişim %
  BİST 100

10125,46

+0,66

 bjk BJKAS

4,33

-0,92

 fb FENER

103,30

-0.58

 gs GSRAY

6,54

-0,91

 trabzon TSPOR

0,90

-1,10

   SPOR ENDEKSİ

3.021,26

-0,87

Videolar

Tuğrul, Tuğrul Akşar, Pusula, Ekonomi, Futbol, Futbol Ekonomi, Mali,VİDEONUN DEVAMI VE DİĞER VİDEOLAR İÇİN TIKLAYIN.

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 44142635

TRENDYOL SÜPER LİG 2024-2025 SEZONU

  

 

 Sıra TAKIMLAR 0 G B M A Y AV

1

Galatasaray 14 12 2  0 38 15 23 38
2 Fenerbahçe 14  10   2 2 36  13   23

32

3 Samsunspor 15 9 2  4

29

17 12

29

4 Eyüpspor 15  7   5  3 24 15 9 26
5 Beşiktaş 14 7 4  3  23  15 8 25
6 Göztepe 14 7 3 4 27  20 

  7

 24 
7

Başakşehir

14 6  4  4 24 18 6 22
8 Konyaspor 15 5 4

6

17 22 -5 19
9 Rizespor 14 6 1 7 15    21  -6 19
10 Gaziantep  14 5 3 6 20 21 -1 18
11 Sivasspor 15 5 2 7

20

25   -5 17
12 Antalyaspor 14 5 3 6 18  26 -8 18
13 Trabzonspor 14 3 7

4

20  18  2  16
14 Kasımpaşa 14 3 7 4 18 21 -3 16
15 Kayserispor 14 3 6 5 15 25 -10 15
16

Alanyaspor

14

3

5 6 12 18 -6 14
17 Bodrum FK 14 3 2 9 10 21 -11 11
18 Hatayspor 14 5 8 12 23  -22 8

19

A.Demirspor 14 0 2 12 10 34 -24

 

                 

Okur Yazar


Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

Yazılarınızı  info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

 

 

Annual Review of Football Finance 2023

Annual Review of Football Finance 2023

Deloitte Sports Grup'un Avrupa Futbol Finansmanına ilişkin 32. kez düzenlediği yıllık futbol finans raporuna göre, Avrupa futbol pazarı 2021 - 22 sezonunda bir önceki yıla göre %7 büyüyerek 29.5 Milyar Euro büyüklüğüne ulaştı. Rapora ulaşmak için tıklayınız

Deloitte Money League - 2024

Deloitte Money league 2024

Deloitte Money League Raporunu 27. kez yayınladı. Rapora göre Avrupa'nın en zengin 20 kulübünün 2022-23 sezonunda gelirleri toplam 10.5 Milyar Euro'ya ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

UEFA Kulüp Finans&Yatırım Raporu 2024

 

UEFA Raporu-2023

UEFA Kulüp futbolunun finansal durumları ve yatırımlarına ilişkin yıllık görünüm ve benchmark raporunu yayınladı. Okumak için tıklayınız

 


 

2021-Money-league-Raporu

 

Yirmidördüncü Deloitte Money League raporuna göre Barcelona'nın 715.1 Milyon Euro'luk geliriyle ilk sırada yer aldığı, tamamı merkez lig kulüplerinden oluşan ve bir önceki yıla göre gelirleri %12 azalan Para Ligi raporunu okumak için tıklayınız

 


 

 

annual report 202021 photo

 

Avrupa Futbolunun patronu UEFA’nın gelirleri 5.7 Milyar Euro’ya Ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

 


 

 UEFA-Kulup-Futbolu-Lisanslama-2023


UEFA’nın 2023’te yayınladığı en son  Kulüp Lisanslamaya İlişkin Karşılaştırma raporuna göre kulüpler Pandemi döneminde 7.3 Milyar Euro zarar ettiler. UEFA raporu, Avrupa kulüp futbolunun endişe verici bir resmini çiziyor. Raporu okumak için tıklayınız.

 


    

191112 Aktifbank Ekolig

 

Türk futbolunun gelirlerinin ve ekonomik görünümünün mercek altına alındığı Futbol Ekonomi Raporu – EkoLig'in dördüncü sayısı yayınlandı. Süper Lig’in 2017-2018 sezonu sonunda 3,2 milyar TL olan geliri, 2018-19 sezonunda 4,2 milyar TL’na ulaştı. Bkz.

 

 

master bm report lowres

 

The European Club Footballing Landscape 2022


UEFA'nın Avrupa Lulüp futboluna ilişkin 13, kez yayınladığı, Covid-19'un etkilerinin de analiz edildiği raporu okumak için Bkz.


 

 EkoSpor-y

“Ekospor’un aylık bültenlerinden haberdar olmak için tıklayınız”

 

Süper lig Marka değeri araştırma

''Taraftar Algısına Göre Türkiye Süper Ligi Marka Değerini Etkileyen Faktörlerin ve Marka Değeri Boyutlarının Değerlendirilmesi'' Prof. Dr. Musa PINAR öncülüğünde yapılan bu araştırmayı okumak için tıklayınız.

 

 

the-european-elite-2019

KPMG Avrupa’nın 32 Elit Kulübünün değerlemesini yaptı. Süper Lig’den Galatasaray ve Beşiktaş’ın da bulunduğu bu raporda en değerli kulüp 3.2 Milyar Euroluk değeriyle Real Madrid oldu. Raporu okumak için tıklayınız.
 

Endustriyel_futbol

 

Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı Üzerine

Futbolun Endüstriyel gelişimi, kulüplerin sportif ve iktisadi/mali yapılanışını derinden etkiliyor. Dorukhan Acar’ın Kurumsal Yönetim temelli yaklaşımı ile "Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı"yı okumak için tıklayınız

 

 

Türkiye'de Kadın Futbolunun Gelişimi ve Günümüzdeki Durumu

 

imagesCAVM4O4L

 

Dr. Lale ORTA’nın Kadın Futboluna Entelektüel Bir Yaklaşım Sergilediği makalesi için tıklayınız.” 

 

 

İngiliz Futbolunda Kurumsal Yönetişim Üzerine

 

governance_in_football

 

Tüm kulüplerimize ve Türk Futbol yapılanmasına farklı bir bakış açısı kazandırabileceğini düşündüğümüz, İngiliz Parlementosu’nun Kültür, medya ve spor Komitesi’nin hazırladığı raporu okumak için tıklayınız. 

 

money-and-soccer

“Money scorring goals”, Gerçekten de “Para Gol Kaydedebiliyor mu? “

Euro 2012’nin olası ekonomik etkilerini
okumak için tıklayınız. 



FFP

Futbolda Finansal Sürdürülebilirlik Kapsamında ''Finansal Fair Play Başa Baş Kuralı ve Beşiktaş Futbol Kulübü Üzerinde Bir Uygulama 
Hüseyin AKTAŞ/Salih MUTLU,

okumak için tıklayınız.