Göz Yaşları Taktiği Doğrular mı?
Bizi Takip Edin Futbol ekonomisi facebookta futbol ekonomisi twitterde
x
Buradasınız >> Ana Sayfa Haberler & Makaleler Genel Müslüm GÜLHAN Göz Yaşları Taktiği Doğrular mı?

Göz Yaşları Taktiği Doğrular mı?

6340704 

Müslüm Gülhan- 15 Ekim 2021 Milli maçlarda olsun, derbi ya da önem arz eden maçlarda olsun bize ait tepkimelerin içeriği, maalesef futbolun gereklerini yerine getirecek ayrıntılar yerine duygu yüklü olur.

 

 

Haliyle, ne rakibin ne de takımın ne oynadığı ile ilgi fazla bir beklentiye girmek de çok doğru görünmez bir hal alıyor. Gerçi bu bilgiyle ilgi sıkıntısı olan büyük kitlenin işine gelmekle beraber, futbolun kendi koşullarında tartışmayı alta çekerek bir kıraathane ortamında çırpınmaya kadar süreç uzayıp gidiyor.

 

Euro 2020 şampiyonasında ortaya net iki uygulama çıktı.

 

Birincisi; bölgesel taktik farklılıkları ve buradaki set oyunlarındaki geçiş oyunlarının oyuncu ve bölge üzerinden değişimler...

 

İkincisi; baskı artık taktiksel bir bütünlük haline gelerek, ön alandan ikinci bölgeye kadar baskı unsurlarını kullanarak rakibin geçiş oyununa ve taktiksel bütünlüğüne izin vermemek oldu.

 

Bu taktiksel unsurları da belirleyen iki faktör vardır: sahaya yüzde 60-70 etki eden teknik direktör donanımları ve futbolcu kalitesi. Her ikisinin de özel olmalarından dolayı, paradan (!) ziyade gelinen noktanın tanımın iyi yapılarak sürecin dışında kalmamaya özen göstermek gerekir.

 

Kulüpler bazında da gelinen noktanın analizi yapıldığında, harcanacak paranın ederi kulüplerin şu anda harcadığı paraların ederinin altında kalmakla birlikte, bunun paradan çok bir anlayış ve kültürün etkisi olduğu da alenen bellidir.

 

Bizim tabii ki kültürümüz var…

 

Menajerlerin egemenliğinde ranta dayalı piyasa (!) ekonomisi.

 

Borçlanma ile borçlanmanın izleri temizlenerek, nereye gittiğini belli etmemek için genel kurullardaki ibraların kalitesi! Bunlar birer kültürdür.

 

Bu kültürün etkisi futbola yön vererek bir yapı kurdu. Bu yapının en üst noktası TFF olmakla birlikte, aslında yukarıdan aşağıya doğru bir saadet zinciri şeklinde içindekileri mutlu ederken, kulübün kendisini ve tarihsel bütünlüğünü ile taraftarı mutsuz etmektedir.

 

Ama herkes kabullendi…

 

Belki de bunun adı arsızlıktır!

 

Bakın, Stefan Kuntz’un bile göz yaşları taktiksel bütünlüğü olmadan oynattığı takımın başarısızlığının önüne geçerek kabul gördü ve ‘bizden’ olduğu üzerine görüşler bildirilmeye başlandı.

 

Deneyimsizliği bir kenara bırakılarak, geldiği konum ile şu andaki konum arasında geçişi sağlayacak mesleki kurgular içinde olması gereken donanımlar için görev hiyerarşisine sahip olması gerekirken birden ‘bizden’ oldu.

 

Ne bölgesel set oyunu üzerine, ne bölgesel geçiş oyunu üzerine hiçbir formasyonu sahaya yansıtamamasına rağmen ‘bizden’ yaptık onu.

 

Rakibi oyundan düşürmek için, set oyunundaki topun bir dakikanın üzerinde takım da kalması gerektiği üzerine bir planı yokken, her pas geçişinin 3 saniyenin altında olması gerekirken, kaleye inmedeki atak kurgusunun 13 saniyenin altında olması gerekirken ‘bizden’ olup çıktı.

 

Caner, Kerem ikilisinin oynamaması gerektiği üzerine taktiksel kurguyu analiz edemezken, Halil ve Yusuf gibi oyuncularının oyuna etkisi üzerine bir taktik geliştirememişken ‘bizden’ oldu.

 

Maça santrforsuz başlayıp, neden sonuç alamayacağını önceden görmezken, son on dakikada içinde iç içe üç santraforu aynı bölgede oynatmaya çalışıp, kıraathane taktiği olan doldur boşaltı kullanırken mahallenin abisi formatında ‘bizden’ oluverdi.

 

Tüm aday kadroyu ve ilk 11’i Hamit Altıntop seçmesine rağmen, kendisini de o getirdiği için her şeyi kabullenip, hiçbir şey yapmayarak Hamit Altıntop’un sorumluluğunu da alarak göz yaşlarını döktü.

 

Peki hangi maçta? Letonya’ya karşı…

 

Guruptan çıkmayı garantiledik mi? Hayır…

 

İkinci olmayı garantiledik mi? Hayır…

 

Yani ‘ben senin beni sevebilme ihtimalini sevdim’ oldu.

 

Eğer ortada ağlanacak bir durum varsa, bu oynattığınız ve yönettiğiniz futbolun haline olmalıydı. Belki o zaman bir karşılığı olurdu.

 

Şampiyonaya gitsek bile olacaklar bu kadar belliyken, gözyaşlarını bırakıp sahaya dönmekte yarar var.

 

Bakın pandoranın kutusu açıldı ama kimsede ‘tık’ yok. Herkes ölü taklitti yapıyor.

   

                    linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

Bu İçerik  827  Defa Okunmuştur
 

Degerli yazarimiz Müslüm Gülhan Cuma, 20 Nisan 2012.

YAZARIN DIGER YAZILARINI GORMEK ICIN TIKLAYIN

Neden Futbol Ekonomisi?

 

www. Futbolekonomi.com’un  vizyon ve misyonu temel olarak  Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi’nin (FESAM) vizyon ve misyonuna paralel ve aynı düzlemdedir.

 

Bu bağlamda temel misyonumuz: Futbolun yerel ve küresel makro özelliklerini incelemek ve yeni yapısal modeller önermek; bu kapsamda entelektüel gelişimi hızlandırmak ve buna ilişkin referans olabilecek bir database oluşturmak ve bunu tüm futbol araştırmacılarının emrine sunmak... Bu amaçla yapılan çalışmaları yayımlamak; gerekli her türlü bilimsel futbol araştırma ve geliştirme projelerine entelektüel anlamda destek vermek.

 

Temel Vizyonumuz: Önerilen yeni modellerin gerçekleştiğini görmektir.

 devamı >>>

finansal-futbol-anim-1

tugrulaksar_ge_roportaj

Tuğrul Akşar Güngör Urasın sorularını yanıtlıyor

  Yazar Tuğrul Akşar,
Milliyet Gazetesi Yazarı Güngör Uras'ın
sorularını yanıtlıyor.
detay için tıklayınız..

 

Spor Endexi

 

3/09/2024

Kapanış Günlük
Değişim %
  BİST 100

10.021,80

-0,87

 bjk BJKAS

7,24

+0,70

 fb FENER

134,40

+1,60

 gs GSRAY

7,61

-1,93

 trabzon TSPOR

1,86

+4,49

   SPOR ENDEKSİ

4.199,26

+1,20

Videolar

Tuğrul, Tuğrul Akşar, Pusula, Ekonomi, Futbol, Futbol Ekonomi, Mali,VİDEONUN DEVAMI VE DİĞER VİDEOLAR İÇİN TIKLAYIN.

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 41637054

TRENDYOL SÜPER LİG 2024-2025 SEZONU

  

 

 Sıra TAKIMLAR 0 G B M A Y AV
Fenerbahçe 4 3  0 11 2 9 10
2 Galatasaray 3  3   0 0 9  3   6

9

3 Beşiktaş 3 3 0  0 8 2 6 9
4 Eyüpspor 4  2   2  0 2  4 8
5 Başakşehir 3 2 1  0   10  5 5 7
6 Göztepe 1 3 0 5  3 

  2 

 6 
7

Samsunspor

3 2  0  1   4 2 6
8 Kasımpaşa 4 1 2

6 0
9 Konyaspor 4 1 1 -2 4
10

Sivasspor

4 1 1 2  -2 4
11 Antalyaspor 4 1 2

7

11   -4  4
12 Rizespor 4 2 8 -5  4  
13 Gaziantep 1 0

1  1  0  3
14 Bodrumspor 4 0 -4  3
15 Trabzonspor 2 0 0 0 0 2
16

Alanyaspor

4

0

2 2 -5 2
17 Kayserispor 2  1 -1
18 Hatayspor 1 3 4 -5 1

19

A.Demirspor 4 0 1 3 4 10 -6  1  

 

                 

Okur Yazar


Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

Yazılarınızı  info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

 

 

Annual Review of Football Finance 2023

Annual Review of Football Finance 2023

Deloitte Sports Grup'un Avrupa Futbol Finansmanına ilişkin 32. kez düzenlediği yıllık futbol finans raporuna göre, Avrupa futbol pazarı 2021 - 22 sezonunda bir önceki yıla göre %7 büyüyerek 29.5 Milyar Euro büyüklüğüne ulaştı. Rapora ulaşmak için tıklayınız

Deloitte Money League - 2024

Deloitte Money league 2024

Deloitte Money League Raporunu 27. kez yayınladı. Rapora göre Avrupa'nın en zengin 20 kulübünün 2022-23 sezonunda gelirleri toplam 10.5 Milyar Euro'ya ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

UEFA Kulüp Finans&Yatırım Raporu 2024

 

UEFA Raporu-2023

UEFA Kulüp futbolunun finansal durumları ve yatırımlarına ilişkin yıllık görünüm ve benchmark raporunu yayınladı. Okumak için tıklayınız

 


 

2021-Money-league-Raporu

 

Yirmidördüncü Deloitte Money League raporuna göre Barcelona'nın 715.1 Milyon Euro'luk geliriyle ilk sırada yer aldığı, tamamı merkez lig kulüplerinden oluşan ve bir önceki yıla göre gelirleri %12 azalan Para Ligi raporunu okumak için tıklayınız

 


 

 

annual report 202021 photo

 

Avrupa Futbolunun patronu UEFA’nın gelirleri 5.7 Milyar Euro’ya Ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

 


 

 UEFA-Kulup-Futbolu-Lisanslama-2023


UEFA’nın 2023’te yayınladığı en son  Kulüp Lisanslamaya İlişkin Karşılaştırma raporuna göre kulüpler Pandemi döneminde 7.3 Milyar Euro zarar ettiler. UEFA raporu, Avrupa kulüp futbolunun endişe verici bir resmini çiziyor. Raporu okumak için tıklayınız.

 


    

191112 Aktifbank Ekolig

 

Türk futbolunun gelirlerinin ve ekonomik görünümünün mercek altına alındığı Futbol Ekonomi Raporu – EkoLig'in dördüncü sayısı yayınlandı. Süper Lig’in 2017-2018 sezonu sonunda 3,2 milyar TL olan geliri, 2018-19 sezonunda 4,2 milyar TL’na ulaştı. Bkz.

 

 

master bm report lowres

 

The European Club Footballing Landscape 2022


UEFA'nın Avrupa Lulüp futboluna ilişkin 13, kez yayınladığı, Covid-19'un etkilerinin de analiz edildiği raporu okumak için Bkz.


 

 EkoSpor-y

“Ekospor’un aylık bültenlerinden haberdar olmak için tıklayınız”

 

Süper lig Marka değeri araştırma

''Taraftar Algısına Göre Türkiye Süper Ligi Marka Değerini Etkileyen Faktörlerin ve Marka Değeri Boyutlarının Değerlendirilmesi'' Prof. Dr. Musa PINAR öncülüğünde yapılan bu araştırmayı okumak için tıklayınız.

 

 

the-european-elite-2019

KPMG Avrupa’nın 32 Elit Kulübünün değerlemesini yaptı. Süper Lig’den Galatasaray ve Beşiktaş’ın da bulunduğu bu raporda en değerli kulüp 3.2 Milyar Euroluk değeriyle Real Madrid oldu. Raporu okumak için tıklayınız.
 

Endustriyel_futbol

 

Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı Üzerine

Futbolun Endüstriyel gelişimi, kulüplerin sportif ve iktisadi/mali yapılanışını derinden etkiliyor. Dorukhan Acar’ın Kurumsal Yönetim temelli yaklaşımı ile "Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı"yı okumak için tıklayınız

 

 

Türkiye'de Kadın Futbolunun Gelişimi ve Günümüzdeki Durumu

 

imagesCAVM4O4L

 

Dr. Lale ORTA’nın Kadın Futboluna Entelektüel Bir Yaklaşım Sergilediği makalesi için tıklayınız.” 

 

 

İngiliz Futbolunda Kurumsal Yönetişim Üzerine

 

governance_in_football

 

Tüm kulüplerimize ve Türk Futbol yapılanmasına farklı bir bakış açısı kazandırabileceğini düşündüğümüz, İngiliz Parlementosu’nun Kültür, medya ve spor Komitesi’nin hazırladığı raporu okumak için tıklayınız. 

 

money-and-soccer

“Money scorring goals”, Gerçekten de “Para Gol Kaydedebiliyor mu? “

Euro 2012’nin olası ekonomik etkilerini
okumak için tıklayınız. 



FFP

Futbolda Finansal Sürdürülebilirlik Kapsamında ''Finansal Fair Play Başa Baş Kuralı ve Beşiktaş Futbol Kulübü Üzerinde Bir Uygulama 
Hüseyin AKTAŞ/Salih MUTLU,

okumak için tıklayınız.