Sorunumuz Sadece Yabancı Oyuncular Değil ki!
Bizi Takip Edin Futbol ekonomisi facebookta futbol ekonomisi twitterde
x
Buradasınız >> Ana Sayfa Haberler & Makaleler Genel Ahmet TALİMCİLER Sorunumuz Sadece Yabancı Oyuncular Değil ki!

Sorunumuz Sadece Yabancı Oyuncular Değil ki!

turk futbolunda gundem yabanci oyuncu kurali h28938

Ahmet Talimciler- 12 Eylül 2018   Her ülkenin futbolu aynı zamanda o ülkenin kültürel anlayışının bir yansımasını teşkil etmektedir. Bir başka ifadeyle gündelik hayatınızda yaşadıklarınız ve olup bitenlere tepki veriş biçiminiz, sizin sadece toplumsal hayatınızı değil aynı zamanda sporunuzu, müziğinizi, folklorunuzu da şekillendirir.

Bu açıdan futbola ve orada yaşadıklarımıza yakından bakmak aynı zamanda içinde yaşadığımız kültürün insanı nasıl ve ne şekilde biçimlendirdiğini de görebilmemize olanak sağlayacaktır. Bu durumu en güzel gördüğümüz yerlerin başında belki de futbol sahası gelmektedir bile diyebiliriz.

 

Çok hızlı başlayan buna karşın bitişleri gerektiği gibi gerçekleştiremeyen bir anlayışa sahibizdir. Futbol sahasındaki oyun tarzımızın, gündelik hayatımızın yansıması olduğunu ve en az oradaki kadar karmaşık duygularımızın dışa vurumu olduğunu bile söyleyebiliriz. Bu noktada geri dönüşlerimizin efsane halini alması herkesi şaşırtıyor oysa her an her şeyi yapabilme şiarı ile yetiştirilen ve bunu kendine düstur olarak öğretilen bir kültürden geldiğimizi hatırlamalıyız.

 

İsveç karşısında uzun yıllar sonrasında ilk kez gençlerden kurulu ve iyi niyeti ön plana alan futbolculardan oluşan bir milli takım seyrettik. Açıkçası seyrettiğim takımdan keyif aldım bunu son beş dakika içerisinde mağlubiyetten galibiyete ulaştığımız için söylemiyorum. Yenilmiş olsaydık bile bu takımın beraber oynayarak gelişme kaydedebileceğini ve bunu hem kendileri hem de tüm ülke için onlara vermemiz gerektiğini düşündüğüm için dile getiriyorum. Her şeyden önce bu takım oynamak istiyor ve oynarken kendileri keyif aldığı gibi bizlerin de keyif almasını sağlayacak hareketleri sahaya yansıtabiliyor.

 

Kat etmeleri gereken çok mesafeleri bulunuyor ancak genç ve dinamikler ayrıca başlarında medyamızın çok eleştirmesine rağmen futbolu çok iyi bilen bir teknik direktörleri var. Lucescu’nun milli takımı oluşturmak ve onları turnuvalara hazırlamak gibi bir görevi bulunuyor buna karşın kendisi ülkemizdeki yabancı kuralından şikayet ediyor ve mümkün mertebe içeriden çok dışarıdaki oyunculara dayanan bir takımı organize etmeye çalışıyor. Yabancı kuralının nasıl getirildiğini ve şu anda ne yöne doğru götürülmek istendiğini duruma vakıf olanlar gayet iyi biliyorlar. İşin ilginç kısmı ise kuralı getiren ve ortadan kaldırmaya çalışanın halen federasyon başkanlığını sürdürüyor olmasıdır.

 

Milli takımlar koordinatörü Fatih Terim ile birlikte yıllar içerisinde kuraldaki oyuncu sayısını arttıran futbol federasyonunun, ekonomik parametrelerdeki sorunlar sonrasında kuralı yeniden gözden geçirme arayışları çok da şaşırtıcı değildir. Çünkü bu durumun kendisi bizim gerçek anlamda ileriye dönük programlar yapmaktan ne kadar uzak olduğumuzu bir kez daha ortaya koymaktadır. Gerek futbol medyamızın gerekse de şu anki milli takımlar teknik direktörünün yabancı kuralı konusundaki söylemleri, yaşadığımız sorunun çözümünü ortaya koymaktan uzakta bulunmaktadır.

 

Türkiye’de futbolun yabancı kuralı öncesinde yaşadığı sorunlar ve sorumlular ortadan kalkmış değildir. Futbolcu yetiştirme ve yetiştirdiğimiz futbolcuları ilerleyen aşamalara taşıyabilme konusunda yaşadığımız sorunu gideremediğimiz gibi yetişenleri de hak ettiklerinin çok ötesinde meblağlarla transfer etmek suretiyle bütün dengelerini alt üst ettik. Bu ülkenin alt yapılarının ve oralarda görev yapmakta olan binlerce futbol emekçisinin başta ücretleri olmak üzere, sosyal hakları ve manevi alacakları birikmeye devam etmektedir. Yabancı hayranlığımızın en fazla hissedildiği alanlardan birisini teşkil eden futbol sahasında sırf yabancı olduğu için oynayan buna karşın döviz karşılığı ücretlerle müthiş bir külfet yaratan futbolcuları, teknik direktörleri nereye koyacağımızı bir türlü anlayamadık!

 

Takımın başına getirilen teknik heyetten başarı isteyen ve bunu hemen bekleyen bir taraftar kitlesi ile sürekli olarak bütçeleri açık veren ve kötü yönetilen takımlar kurmayı bugüne kadar sürdürdük. Şimdi ekonomik anlamda yaşanan dalgalanma ile akılları başlarına gelen -tabii ki finansal fair-play kuralını da unutmamak koşulu ile-kulüplerimizin yaşadıkları daha başlangıçtır. Fakat sorunun asıl kaynağı yabancı kuralını esnetmek veya değiştirmek değil daha kökten futbola dair öneriler geliştirmekten geçmektedir. Bunun içerisinde kulüplerin dernek statüsünden çıkarılmasından tutun da, taraftarların eğitilmesine kadar bir dizi önlem yer almak durumundadır. Tabii ki alt yapıların revize edilmesi ve buraların sadece göstermelik alanlar olmaktan çıkarılmasının da ön plana alınması icap etmektedir.

 

Futbolda nasıl bir sisteme doğru yol almak istediğimizi ortaya net bir biçimde koymalı ve bu doğrultuda uzun vadeli bir planlama ile işe girişmeliyiz. Bunun için ise her başarısızlık sonrasında teknik direktörle yollarını ayırarak kan değişikliğine gitmenin çözüm yol olmadığını idrak ederek adımlar atmalıyız. Bir diğer olmazsa olmazımız gençlerimizin önünü açacak ve yabancı futbolcuların tıpkı yurt dışındaki önde gelen liglerde yapıldığı gibi belirli kriterlerle ülkemizde top oynamalarının önünün açılması olmalıdır. Bu hem kaliteyi arttıracak hem de rekabeti çoğaltacaktır ve böylece gençlerimizin kendilerine rol model olarak alabilecekleri isimlerle çalışabilmelerinin de önünü açmış olabileceğiz.

 

Son bir hususu da futbolseverler için belirtmeliyim; başarı kazanmak, galip gelmek, tur atlamak, şampiyon olmak tabii ki çok ama çok önemlidir. Ancak takımınızın iyi futbol oynaması, mücadeleyi hiç bırakmaması, keyif vermesi ve sizi en iyi şekilde temsil etmekte olduğunu hissettirmesi de yabana atılmamalıdır. Futbolu anlamlı kılan ve insani dokunuşları öne çıkartan boyutları es geçmeye alışmak yerine yaşadıklarımızla ve keyif aldıklarımızla birlikte olabilme ihtimalini öne çıkarmak her futbolseverin görevi olmalıdır. Futbolu biraz da tüm bunları bize yaşattığı için sevdiğimiz gerçeğini tekrar hatırlamanın zamanıdır ve bize bunları hatırlattığın için teşekkürler milli takım, teşekkürler gençler.

 

Not; Yazıyı yazdıktan sonra milli takıma çağrıldığı halde gelmeyen 8 futbolcuyla ilgili haberleri okudum. Aslında bu isimler gelmeyerek bir anlamda yeni bir kadronun oluşmasının da önünü açmışlardır. Yani varlıkları ile değil yoklukları ile yararlı olduklarını bile söyleyebiliriz. Her şeyden önce söz konusu isimlerin bazılarının kamuoyunda antipati yarattığı ve onlar üzerinden diğer futbolcuların ve takımın kendisinin de etkilendiği gerçeğini göz ardı etmemeliyiz. Bu açıdan şu anda elimizde çok daha genç ve iyi niyetli bir milli takım kadrosu bulunuyor. Ayrıca bu takıma ilişkin hiç kimsenin zihinsel çekinceleri de bulunmuyor.

 

Kendisiyle futbolu, siyaseti, gündelik hayatın getirdiklerini konuşmaktan keyif aldığım ve her defasında yeni yeni şeyler öğrendiğim sevgili dayım Halil Metinsoy’a Allahtan rahmet, geride kalan ailesine ve dostlarına sabırlar diliyorum. Nurlar içinde yatsın.{jcomments on}

 

                    linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

Bu İçerik  2108  Defa Okunmuştur
 

Degerli yazarimiz Ahmet Talimciler Perşembe, 25 Kasım 2010.

YAZARIN DIGER YAZILARINI GORMEK ICIN TIKLAYIN

Neden Futbol Ekonomisi?

 

www. Futbolekonomi.com’un  vizyon ve misyonu temel olarak  Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi’nin (FESAM) vizyon ve misyonuna paralel ve aynı düzlemdedir.

 

Bu bağlamda temel misyonumuz: Futbolun yerel ve küresel makro özelliklerini incelemek ve yeni yapısal modeller önermek; bu kapsamda entelektüel gelişimi hızlandırmak ve buna ilişkin referans olabilecek bir database oluşturmak ve bunu tüm futbol araştırmacılarının emrine sunmak... Bu amaçla yapılan çalışmaları yayımlamak; gerekli her türlü bilimsel futbol araştırma ve geliştirme projelerine entelektüel anlamda destek vermek.

 

Temel Vizyonumuz: Önerilen yeni modellerin gerçekleştiğini görmektir.

 devamı >>>

finansal-futbol-anim-1

tugrulaksar_ge_roportaj

Tuğrul Akşar Güngör Urasın sorularını yanıtlıyor

  Yazar Tuğrul Akşar,
Milliyet Gazetesi Yazarı Güngör Uras'ın
sorularını yanıtlıyor.
detay için tıklayınız..

 

Spor Endexi

 

05/11/2024

Kapanış Günlük
Değişim %
  BİST 100

8.698,48

-0,17

 bjk BJKAS

4,48

-2,18

 fb FENER

100,30

0.00

 gs GSRAY

6,83

+0,15

 trabzon TSPOR

0,93

0,00

   SPOR ENDEKSİ

3.075,321

-0,41

Videolar

Tuğrul, Tuğrul Akşar, Pusula, Ekonomi, Futbol, Futbol Ekonomi, Mali,VİDEONUN DEVAMI VE DİĞER VİDEOLAR İÇİN TIKLAYIN.

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 43148424

TRENDYOL SÜPER LİG 2024-2025 SEZONU

  

 

 Sıra TAKIMLAR 0 G B M A Y AV

1

Galatasaray 11 10  0 32 11 21 31
2 Fenerbahçe 11  8   2 1 27  9   18

26

3 Samsunspor 12 8 1  3

24

13 9

25

4 Eyüpspor 12  6   4  2 18  11 7 22
5 Beşiktaş 11 6 3  2  19  10 9 21
6 Göztepe 11 5 3 3 19  13 

  6

 18 
7

Sivasspor

12 5  2  5   17 20 -3 17
8 Başakşehir 11 4 4

17  14 3 16
9 Kasımpaşa 12 3 5 4 16    19  -3 14
10 Konyaspor 12 4 2 6 14  20 -4 14
11 Antalyaspor 12 4 2 6

15

24   -9 14
12 Rizespor 11 4 1 6 10  19 -9 13
13 Trabzonspor 11 2 6

3

12  14  -2  12
14 G.Antep FK 11 3 3 5 15 18 -3 12
15 Kayserispor 11 2 6 3 11 16 -5 12
16

Bodrumspor

12

3

2 7 10 16 -6 11
17 Alanyaspor 11 2 4 5 9 14  -5 10
18 Hatayspor 11 3 7 10 18  -8 6

19

A.Demirspor 11 0 2 9 9 25 -16

 

                 

Okur Yazar


Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

Yazılarınızı  info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

 

 

Annual Review of Football Finance 2023

Annual Review of Football Finance 2023

Deloitte Sports Grup'un Avrupa Futbol Finansmanına ilişkin 32. kez düzenlediği yıllık futbol finans raporuna göre, Avrupa futbol pazarı 2021 - 22 sezonunda bir önceki yıla göre %7 büyüyerek 29.5 Milyar Euro büyüklüğüne ulaştı. Rapora ulaşmak için tıklayınız

Deloitte Money League - 2024

Deloitte Money league 2024

Deloitte Money League Raporunu 27. kez yayınladı. Rapora göre Avrupa'nın en zengin 20 kulübünün 2022-23 sezonunda gelirleri toplam 10.5 Milyar Euro'ya ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

UEFA Kulüp Finans&Yatırım Raporu 2024

 

UEFA Raporu-2023

UEFA Kulüp futbolunun finansal durumları ve yatırımlarına ilişkin yıllık görünüm ve benchmark raporunu yayınladı. Okumak için tıklayınız

 


 

2021-Money-league-Raporu

 

Yirmidördüncü Deloitte Money League raporuna göre Barcelona'nın 715.1 Milyon Euro'luk geliriyle ilk sırada yer aldığı, tamamı merkez lig kulüplerinden oluşan ve bir önceki yıla göre gelirleri %12 azalan Para Ligi raporunu okumak için tıklayınız

 


 

 

annual report 202021 photo

 

Avrupa Futbolunun patronu UEFA’nın gelirleri 5.7 Milyar Euro’ya Ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

 


 

 UEFA-Kulup-Futbolu-Lisanslama-2023


UEFA’nın 2023’te yayınladığı en son  Kulüp Lisanslamaya İlişkin Karşılaştırma raporuna göre kulüpler Pandemi döneminde 7.3 Milyar Euro zarar ettiler. UEFA raporu, Avrupa kulüp futbolunun endişe verici bir resmini çiziyor. Raporu okumak için tıklayınız.

 


    

191112 Aktifbank Ekolig

 

Türk futbolunun gelirlerinin ve ekonomik görünümünün mercek altına alındığı Futbol Ekonomi Raporu – EkoLig'in dördüncü sayısı yayınlandı. Süper Lig’in 2017-2018 sezonu sonunda 3,2 milyar TL olan geliri, 2018-19 sezonunda 4,2 milyar TL’na ulaştı. Bkz.

 

 

master bm report lowres

 

The European Club Footballing Landscape 2022


UEFA'nın Avrupa Lulüp futboluna ilişkin 13, kez yayınladığı, Covid-19'un etkilerinin de analiz edildiği raporu okumak için Bkz.


 

 EkoSpor-y

“Ekospor’un aylık bültenlerinden haberdar olmak için tıklayınız”

 

Süper lig Marka değeri araştırma

''Taraftar Algısına Göre Türkiye Süper Ligi Marka Değerini Etkileyen Faktörlerin ve Marka Değeri Boyutlarının Değerlendirilmesi'' Prof. Dr. Musa PINAR öncülüğünde yapılan bu araştırmayı okumak için tıklayınız.

 

 

the-european-elite-2019

KPMG Avrupa’nın 32 Elit Kulübünün değerlemesini yaptı. Süper Lig’den Galatasaray ve Beşiktaş’ın da bulunduğu bu raporda en değerli kulüp 3.2 Milyar Euroluk değeriyle Real Madrid oldu. Raporu okumak için tıklayınız.
 

Endustriyel_futbol

 

Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı Üzerine

Futbolun Endüstriyel gelişimi, kulüplerin sportif ve iktisadi/mali yapılanışını derinden etkiliyor. Dorukhan Acar’ın Kurumsal Yönetim temelli yaklaşımı ile "Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı"yı okumak için tıklayınız

 

 

Türkiye'de Kadın Futbolunun Gelişimi ve Günümüzdeki Durumu

 

imagesCAVM4O4L

 

Dr. Lale ORTA’nın Kadın Futboluna Entelektüel Bir Yaklaşım Sergilediği makalesi için tıklayınız.” 

 

 

İngiliz Futbolunda Kurumsal Yönetişim Üzerine

 

governance_in_football

 

Tüm kulüplerimize ve Türk Futbol yapılanmasına farklı bir bakış açısı kazandırabileceğini düşündüğümüz, İngiliz Parlementosu’nun Kültür, medya ve spor Komitesi’nin hazırladığı raporu okumak için tıklayınız. 

 

money-and-soccer

“Money scorring goals”, Gerçekten de “Para Gol Kaydedebiliyor mu? “

Euro 2012’nin olası ekonomik etkilerini
okumak için tıklayınız. 



FFP

Futbolda Finansal Sürdürülebilirlik Kapsamında ''Finansal Fair Play Başa Baş Kuralı ve Beşiktaş Futbol Kulübü Üzerinde Bir Uygulama 
Hüseyin AKTAŞ/Salih MUTLU,

okumak için tıklayınız.