Son Beş Günde Ülke Futbolunda Olanlar
Bizi Takip Edin Futbol ekonomisi facebookta futbol ekonomisi twitterde
x
Buradasınız >> Ana Sayfa Haberler & Makaleler Genel Ahmet TALİMCİLER Son Beş Günde Ülke Futbolunda Olanlar

Son Beş Günde Ülke Futbolunda Olanlar

497207

Ahmet Talimciler- 16 Ocak 2024 Futbol dünyasında ne söylesek az kalacağı bir zaman diliminden geçiyoruz

Oyun kalitesi ve marka değeri eksilerde gezinen ülke futbolunun son beş gününde gerçekleşenleri derlediğim bu yazıda önce Türkiye Futbol Federasyonu'nun birbiri ardına gündem değiştirme hamlelerini ardından Halil Umut Meler’e yönelik saldırının failinin Kulüpler Birliği toplantısına helallik almak için katılımına değineceğiz. Daha sonra Erzincanspor teknik direktörünün canlı yayındaki sözlerini ve son olarak da Beşiktaş kadın futbol takımının rakibi Gaziantep ALG Spor’un "Kadın futbolcu yerine erkek futbolcu oynattılar" şeklindeki itirazını ele alacağız. Gündemin tıpkı ülkenin diğer alanlarında olduğu gibi hiç ama hiç bitmediği ve sürekli olarak yeni sorunları ürettiği futbol dünyasında ne söylesek az kalacağı bir zaman diliminden geçiyoruz. 

Süper Kupa rezaleti sonrasında gündeme getirilen TFF Başkanı ve yönetiminin istifası taleplerinin üzerinden iki hafta dahi geçmemişken TFF yönetimi ardı ardına yeni düzenlemeleri kamuoyuna duyurma yoluna gitti. İlk olarak yabancı oyuncu düzenlemesinin önümüzdeki sezondan geçerli olmak üzere tam beş yıllık süre boyunca değiştirildiğini öğrendik! Fakat işte tam bu noktada kurumlarda devamlılık denilen bir ilkenin olması gerektiği gerçeğini ve ne yazık ki içinde yaşadığımız ülkenin hemen hemen bütün kurumlarında benzer bir biçimde hafızanın sürekli olarak sıfırlanması gerçeği ile bir kez daha yüzleşmek durumunda kaldık.

1977-78 sezonunda 2, 1989-90 3, 1996-97 sezonunda 3+1, 1998-99 sezonunda ise 5 yabancı oyuncu kuralı getirildi. 2000-01 sezonunda 5+1, 2002-03 sezonunda ise 5+1+2 ve 2004-05 sezonunda da 6 yabancı oyuncuya izin veren düzenleme hayata geçirildi. 2007-08 sezonu 6+1 ile başladı ve devre arasında bu kural 6+2 şeklinde değiştirildi. 2010-11 sezonunda ise 6+2+2 uygulamasına geçiş yapıldı. Hemen ertesi sezonunun başında kural tekrar 6+2 şeklinde düzenlendi. 2013-14 sezonunda 6+0+4 şeklinde ardından gelen 2014-15 sezonunda ise 5+3 şeklinde değişikliğe gidildi. 2015-16 sezonu öncesinde büyük bir kural değişikliğine gidildi ve 28 kişilik kadronun yarısının yerli diğer yarısının da yabancı oyunculardan kurulabileceğine hükmedildi. 2017-18 yılından başlayarak 2019-20 sezonunun sonuna kadar ilk on birdeki oyuncuların tamamının yabancı olabileceği bir düzenleme uygulandı. 2021-22 sezonunda ise ilk on birde sekiz yabancı oyuncu oynatılabileceğine karar verildi. 

Peki yeni düzenleme ile durum ne şekilde değişti? TFF'den yapılan açıklamada, "2024-2025 sezonundan itibaren takip eden ilk üç sezonda (2024-2025, 2025-2026 ve 2026-2027) A takım listesinde yazılacak yabancı uyruklu futbolcu sayısı 14’ten 12'ye, takip eden sonraki iki sezonda (2027-2028 ve 2028-2029) ise 11'e düşürülmüştür. Maç günü listesinde sınırlama olmayacaktır" ifadeleri yer aldı.

1705352900501-ekran-resmi-2024-01-15-22.07

Grup uygulamasına geçiliyor

2) Yeni formatta, gruplara katılım hakkı elde edecek 24 takım lig ve başarı sırasına göre sıralanarak 3 torbaya ayrılacak. Her torbadan 2'şer takım olmak üzere 6 takım bir grubu oluşturacak. Grup içerisinde yer alan her takım A, B ve C torbasından 1'er takım ile olmak üzere toplam 3 maç yapacak. Grup müsabakaları sonucunda ilk 2 sırada yer alan takımlar çeyrek finale yükselecek.

 

3) Önümüzdeki sezon ülkemizi UEFA kupalarında temsil edecek 5 takım doğrudan grup müsabakalarına katılacak. Diğer 19 takım ise eleme turları sonrasında grupta yer alma hakkı elde edecek. Diğer detaylar sezon sonunda ilan edilecek Türkiye Kupası Statüsü ile açıklanacak.

Gelecek sezondan itibaren Süper Lig takımları için ilk 11'deki yabancı oyuncu sınırı da kaldırıldı. Buna göre takımlar ilk 11'in tamamını yabancı oyunculardan oluşturabilecek. Dikkatle izlediğiniz takdirde ortada herhangi bir somut kriterin yani örneğin; yaş, daha önce milli takım forması giymiş olma vb. örneklerin yine olmadığı bunun yerine suni bir gündem yaratma çabası ile tekrar 2017-18 sezonuna dönüş yapıldığı görülmektedir. O halde federasyon yetkililerine ve tabii ki siyasi parti liderlerimize şu soruyu sormamız gerekiyor: Yerli ve milli futbol anlayışınıza ne oldu? Hani ulusal marşı söyleyecek futbolcular takımlarda olmalıydı? Bu anlayıştan neden vazgeçtiniz? Düzenleme içerisinde ayrıca şu noktalara da yer verilmektedir: A takım listesine yazılacak futbolcu sayısının da kulüplerin transfer bütçelerini daha verimli kullanabilmelerini sağlamak amacıyla 30'dan 26'ya düşürüldüğü belirtildi. A Milli Futbol Takımı'nda oynamaya uygun 14 futbolcudan ilk üç sezonda en az 2'sinin, sonraki iki sezonda en az 3'ünün kulüp akademisinden yetiştirilmiş olması zorunluluğu getirildi. Kulüp akademisinden yetişmiş oyunculara ek olarak beş sezonda da A Milli Takım'da oynama uygunluğu bulunan 14 futbolcudan en az 5'inin ise yerli akademilerde yetişmiş olması kararlaştırıldı. 2024-2025 sezonundan itibaren yabancı uyruklu futbolcu transferlerinden alınacak fon bedellerinin büyük bir bölümü A Milli Futbol Takımı'nda oynama uygunluğu bulunan futbolcu oynatan kulüplere, federasyon tarafından "yerli futbolcu teşvik fonu" olarak ödenecek. Sadece bu yerli futbolcu teşvik fonunun sonunun da bir zamanlar gündeme getirilmiş olan rezerv lig gibi olup olmayacağını sormak isterim. 

Bir diğer gündem değiştiren uygulama bu kez Türkiye Kupası formatının değiştirilmesi adı altında hayata geçirildi. Zaten en başından bu yana adaletsiz bir şekilde uygulanan kupa formatının bundan sonraki yıllarda gruplara bölünme düzenlemesi adı altında daha da adaletsiz bir yapıyı hayata geçireceğini şimdiden öngörebiliriz.

1) Eleme ve final aşamaları tek maç eleme usulüne göre oynanacak. Grup müsabakaları ise 24 takımın katılımı ile 6 takımlı 4 grupta, önümüzdeki sezon Şampiyonlar Ligi'nde de uygulanacak olan Swiss Sistem'e göre oynanacak. Mevcut statüdeki eleme turlarında seri başı takımın kendi sahasında oynaması kuralı ise yeni statüde uygulanmayacak.

Yeni sistemin daha en başından ayrıcalıklı takımlar ve diğerleri şeklinde bir ayrımı hayata geçireceğini görmekteyiz. Bu anlayış ile Türkiye Kupası'nın daha çok izleyici çekebileceğini zannedenlerin yanıldığını ve asıl meselenin bambaşka bir yerde olduğunu bir kez daha hatırlatmış olayım. TFF son olarak yarı otomatik ofsayt sistemini de geçtiğimiz hafta sonundan itibaren uygulamaya soktu. Fakat bu sistemin ülkemizdeki tartışmaları bitirebileceğini hiç sanmıyorum çünkü yardımcı hakem sistemi olarak adlandırılan VAR ile ilgili olarak da benzer bir yaklaşım söz konusuydu ve buna karşın geldiğimiz noktada işler hiç de beklenildiği gibi olmadı. TFF’nin bütün bu adımlarının bir anlamda "cambaza bak cambaza" anlayışının yansımaları olduğunu düşünüyorum ve bu adımların hiçbirisinin ülke futbolunun geleceğini şekillendirme adına kalıcı olabileceğini de düşünmüyorum. 

Gelelim girişte gündeme aldığımız eski Ankaragücü Başkanı Faruk Koca’nın Kulüpler Birliği toplantısına katılmış olmasına. Kulüpler Birliği Vakfı'nın İstanbul Maslak'taki merkezinde gerçekleştirilen toplantının ilk bölümünde yer alan Faruk Koca, Trendyol Süper Lig takımlarının başkanlarına veda ettikten sonra toplantıdan ayrıldı.

Vakfın merkezinden ayrılırken basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Koca,"Vedalaşmak için geldim. 1,5 yıl beraber çalıştık. Vedalaşmak, helalleşmek istedim. Çünkü teşrik-i mesaimiz oldu. Sağ olsunlar bugün gelmemi istediler, ben de bu vesileyle geldim. Sadece ben konuştum, olayı anlattım. Sağ olsunlar onlar da dikkate aldılar. Futbolda bu saatten sonra inşallah bu olay üzerine bazı hakem kararları ve futbolun marka değeri için düzelme vesilesi olur. Bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

Kulüpler Birliği'nin toplantısına vedalaşmak, helalleşmek için katılmanın diğer kulüp başkanları tarafından da onaylanmış olması aslında içinde bulunduğumuz durumun ne kadar acınası bir görünüm arz ettiğini bir kez daha ortaya koymaktadır. Saygı değer kulüp başkanları kendisi ile vedalaşmak veyahut helalleşmek için başka bir mecrada bir araya gelebilirler ve bu istekleri yerine getirebilirlerdi. Eğer bunu tüm kulüplerin temsil edildiği bir toplantıda yerine getiriyorsanız o halde sizler de yapılmış olan davranış konusunda bir taraf olduğunuzu kabul etmiş oluyorsunuz anlamına gelir bu vedalaşma töreni. Yani bir başka ifadeyle istediğiniz kadar kameralar önünde farklı sözler söyleyin, yapılanların önce sizin nezdinizde ardından da taraftarların nezdinde bir anlamda onaylanmış olmasının önünü açtınız. Bundan sonra futbol sahalarında yaşanacak her türlü şiddet olayının arkasında sizlerin de dahlinizin bulunacağını belirtmeliyim. 

Hafta sonu oynanan 24 Erzincanspor-İnegölspor karşılaşmasının ardından kamera karşısına geçen Erzincanspor teknik direktörü Bülent Akan, hakem Halil Umut Meler’in saldırıya uğramasını hatırlatarak, "Çok üzüldük ama bu hakemler hak ediyor bunları demek ki" sözlerini söyledi ve ardından bu sözlerin silinmesini talep etti. Spiker ise kendisine canlı yayında olduklarını hatırlatınca da İnegölspor’u tebrik ederek yayından ayrıldı. Neresinden tutsanız elinizde kalan bir açıklama fakat bu anlayışın Halil Umut Meler’in şiddete uğradığı andan bu yana futbolun farklı kesimlerinde bıraktığı tortunun hiç de olumlu bir şekilde olmadığını söylemeliyiz.

Son olarak da Beşiktaş kadın futbol takımının yetkilileri hafta sonu karşılaştıkları Gaziantep ALG Sporun oyuncusu Angolalı Patricia Mingas Afonso Seteco’nun "erkek" olduğunu öne sürdüler. Beşiktaş yönetim kurulu üyesi Fırat Fidan şu ifadeleri kullandı:

"Resmen oyuncunun kimliğini değiştirmişler. Erkeği kadın diye oynattılar. Çok ayıp, yazık!"

Maçın 88’inci dakikasında galibiyet golünü atan Seteco için Beşiktaş takımının idari direktörü Hasan Sarıgül ise şöyle konuştu:

"Kesin olarak erkek ya da kadın diyemiyoruz. Oyuncunun davranışlarından şüphelendik. Ondan sonra internetten araştırma yaptık, facebook sayfasını bulduk; erkek görünüyor. TFF’ye başvurup araştırmasını isteyeceğiz."

Gündem değiştirmek için ortaya atılan düzenlemelerden tutun da helalleşmek, vedalaşmak için hakemi tokatlayan kulüp eski başkanını kabul eden Kulüpler Birliği yetkililerine kadar ne isterseniz elinizde var olan bir ülke futbolu gündemini sizlerle paylaştım. Arada bir de yaptığı açıklamanın kayıtlarının silinmesini isteyen teknik direktör ile oynadıkları takımın futbolcusunun erkek olduğunu beyan eden kulüp yöneticileri var. Tüm bunların olduğu yerde ülke futbolunun marka değeri denilen kavramın içinin her daim dolacağını söylememize gerek yok herhalde. Tabii ne şekilde dolabileceğine ise siz karar verin! {jcomments on}


                    linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

Bu İçerik  338  Defa Okunmuştur
 

Degerli yazarimiz Ahmet Talimciler Perşembe, 25 Kasım 2010.

YAZARIN DIGER YAZILARINI GORMEK ICIN TIKLAYIN

Neden Futbol Ekonomisi?

 

www. Futbolekonomi.com’un  vizyon ve misyonu temel olarak  Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi’nin (FESAM) vizyon ve misyonuna paralel ve aynı düzlemdedir.

 

Bu bağlamda temel misyonumuz: Futbolun yerel ve küresel makro özelliklerini incelemek ve yeni yapısal modeller önermek; bu kapsamda entelektüel gelişimi hızlandırmak ve buna ilişkin referans olabilecek bir database oluşturmak ve bunu tüm futbol araştırmacılarının emrine sunmak... Bu amaçla yapılan çalışmaları yayımlamak; gerekli her türlü bilimsel futbol araştırma ve geliştirme projelerine entelektüel anlamda destek vermek.

 

Temel Vizyonumuz: Önerilen yeni modellerin gerçekleştiğini görmektir.

 devamı >>>

finansal-futbol-anim-1

tugrulaksar_ge_roportaj

Tuğrul Akşar Güngör Urasın sorularını yanıtlıyor

  Yazar Tuğrul Akşar,
Milliyet Gazetesi Yazarı Güngör Uras'ın
sorularını yanıtlıyor.
detay için tıklayınız..

 

Spor Endexi

 

05/11/2024

Kapanış Günlük
Değişim %
  BİST 100

8.698,48

-0,17

 bjk BJKAS

4,48

-2,18

 fb FENER

100,30

0.00

 gs GSRAY

6,83

+0,15

 trabzon TSPOR

0,93

0,00

   SPOR ENDEKSİ

3.075,321

-0,41

Videolar

Tuğrul, Tuğrul Akşar, Pusula, Ekonomi, Futbol, Futbol Ekonomi, Mali,VİDEONUN DEVAMI VE DİĞER VİDEOLAR İÇİN TIKLAYIN.

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 43355627

TRENDYOL SÜPER LİG 2024-2025 SEZONU

  

 

 Sıra TAKIMLAR 0 G B M A Y AV

1

Galatasaray 11 10  0 32 11 21 31
2 Fenerbahçe 11  8   2 1 27  9   18

26

3 Samsunspor 12 8 1  3

24

13 9

25

4 Eyüpspor 12  6   4  2 18  11 7 22
5 Beşiktaş 11 6 3  2  19  10 9 21
6 Göztepe 11 5 3 3 19  13 

  6

 18 
7

Sivasspor

12 5  2  5   17 20 -3 17
8 Başakşehir 11 4 4

17  14 3 16
9 Kasımpaşa 12 3 5 4 16    19  -3 14
10 Konyaspor 12 4 2 6 14  20 -4 14
11 Antalyaspor 12 4 2 6

15

24   -9 14
12 Rizespor 11 4 1 6 10  19 -9 13
13 Trabzonspor 11 2 6

3

12  14  -2  12
14 G.Antep FK 11 3 3 5 15 18 -3 12
15 Kayserispor 11 2 6 3 11 16 -5 12
16

Bodrumspor

12

3

2 7 10 16 -6 11
17 Alanyaspor 11 2 4 5 9 14  -5 10
18 Hatayspor 11 3 7 10 18  -8 6

19

A.Demirspor 11 0 2 9 9 25 -16

 

                 

Okur Yazar


Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

Yazılarınızı  info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

 

 

Annual Review of Football Finance 2023

Annual Review of Football Finance 2023

Deloitte Sports Grup'un Avrupa Futbol Finansmanına ilişkin 32. kez düzenlediği yıllık futbol finans raporuna göre, Avrupa futbol pazarı 2021 - 22 sezonunda bir önceki yıla göre %7 büyüyerek 29.5 Milyar Euro büyüklüğüne ulaştı. Rapora ulaşmak için tıklayınız

Deloitte Money League - 2024

Deloitte Money league 2024

Deloitte Money League Raporunu 27. kez yayınladı. Rapora göre Avrupa'nın en zengin 20 kulübünün 2022-23 sezonunda gelirleri toplam 10.5 Milyar Euro'ya ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

UEFA Kulüp Finans&Yatırım Raporu 2024

 

UEFA Raporu-2023

UEFA Kulüp futbolunun finansal durumları ve yatırımlarına ilişkin yıllık görünüm ve benchmark raporunu yayınladı. Okumak için tıklayınız

 


 

2021-Money-league-Raporu

 

Yirmidördüncü Deloitte Money League raporuna göre Barcelona'nın 715.1 Milyon Euro'luk geliriyle ilk sırada yer aldığı, tamamı merkez lig kulüplerinden oluşan ve bir önceki yıla göre gelirleri %12 azalan Para Ligi raporunu okumak için tıklayınız

 


 

 

annual report 202021 photo

 

Avrupa Futbolunun patronu UEFA’nın gelirleri 5.7 Milyar Euro’ya Ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

 


 

 UEFA-Kulup-Futbolu-Lisanslama-2023


UEFA’nın 2023’te yayınladığı en son  Kulüp Lisanslamaya İlişkin Karşılaştırma raporuna göre kulüpler Pandemi döneminde 7.3 Milyar Euro zarar ettiler. UEFA raporu, Avrupa kulüp futbolunun endişe verici bir resmini çiziyor. Raporu okumak için tıklayınız.

 


    

191112 Aktifbank Ekolig

 

Türk futbolunun gelirlerinin ve ekonomik görünümünün mercek altına alındığı Futbol Ekonomi Raporu – EkoLig'in dördüncü sayısı yayınlandı. Süper Lig’in 2017-2018 sezonu sonunda 3,2 milyar TL olan geliri, 2018-19 sezonunda 4,2 milyar TL’na ulaştı. Bkz.

 

 

master bm report lowres

 

The European Club Footballing Landscape 2022


UEFA'nın Avrupa Lulüp futboluna ilişkin 13, kez yayınladığı, Covid-19'un etkilerinin de analiz edildiği raporu okumak için Bkz.


 

 EkoSpor-y

“Ekospor’un aylık bültenlerinden haberdar olmak için tıklayınız”

 

Süper lig Marka değeri araştırma

''Taraftar Algısına Göre Türkiye Süper Ligi Marka Değerini Etkileyen Faktörlerin ve Marka Değeri Boyutlarının Değerlendirilmesi'' Prof. Dr. Musa PINAR öncülüğünde yapılan bu araştırmayı okumak için tıklayınız.

 

 

the-european-elite-2019

KPMG Avrupa’nın 32 Elit Kulübünün değerlemesini yaptı. Süper Lig’den Galatasaray ve Beşiktaş’ın da bulunduğu bu raporda en değerli kulüp 3.2 Milyar Euroluk değeriyle Real Madrid oldu. Raporu okumak için tıklayınız.
 

Endustriyel_futbol

 

Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı Üzerine

Futbolun Endüstriyel gelişimi, kulüplerin sportif ve iktisadi/mali yapılanışını derinden etkiliyor. Dorukhan Acar’ın Kurumsal Yönetim temelli yaklaşımı ile "Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı"yı okumak için tıklayınız

 

 

Türkiye'de Kadın Futbolunun Gelişimi ve Günümüzdeki Durumu

 

imagesCAVM4O4L

 

Dr. Lale ORTA’nın Kadın Futboluna Entelektüel Bir Yaklaşım Sergilediği makalesi için tıklayınız.” 

 

 

İngiliz Futbolunda Kurumsal Yönetişim Üzerine

 

governance_in_football

 

Tüm kulüplerimize ve Türk Futbol yapılanmasına farklı bir bakış açısı kazandırabileceğini düşündüğümüz, İngiliz Parlementosu’nun Kültür, medya ve spor Komitesi’nin hazırladığı raporu okumak için tıklayınız. 

 

money-and-soccer

“Money scorring goals”, Gerçekten de “Para Gol Kaydedebiliyor mu? “

Euro 2012’nin olası ekonomik etkilerini
okumak için tıklayınız. 



FFP

Futbolda Finansal Sürdürülebilirlik Kapsamında ''Finansal Fair Play Başa Baş Kuralı ve Beşiktaş Futbol Kulübü Üzerinde Bir Uygulama 
Hüseyin AKTAŞ/Salih MUTLU,

okumak için tıklayınız.