Bir Fotograf Üzerinden Türk Futbolunu Anlatmak!
Bizi Takip Edin Futbol ekonomisi facebookta futbol ekonomisi twitterde
x
Buradasınız >> Ana Sayfa Haberler & Makaleler Genel Ahmet TALİMCİLER Bir Fotograf Üzerinden Türk Futbolunu Anlatmak!

Bir Fotograf Üzerinden Türk Futbolunu Anlatmak!

1452

Ahmet Talimciler- 14 Eylül 2020 Görsel bize bir kez daha ülke futbolunun dört büyüklerden ibaret olduğu gerçeğini zihinlerimize kazıyor, ülkedeki futbolseverlerin büyük bir kısmını oluşturan taraftar grupları zaten bu dört takımın taraftarları, öyleyse diğerleri için uğraşmaya, içerik hazırlamaya bile gerek yok!

 

Bu ülke sınırları içerisinde ilk kez İzmir Bornova’da 1894 yılında Football Club Smyrna'nın (İzmir Futbol Kulübü) resmen kurulduğunu göz önünde bulundurduğumuz takdirde yüz yirmi altı yıldır futbol denilen bu spor dalının icra edilmekte olduğunu söyleyebiliriz. Cumhuriyet öncesinde İstanbul’da önce Galatasaray’ın ardından Fenerbahçe’nin dönemin azınlık takımlarının oluşturmuş olduğu İstanbul Futbol Ligi'nde mücadele etmesi ile durum başka bir aşamaya geçmiştir. Daha sonra Türk takımları arasındaki rekabetin cuma ve pazar ligleri aracılığıyla sürdürüldüğü bir dönem geçirilmiş ve Türkiye İdman Cemiyetleri İttifakı'yla birlikte ülke sporuna futbol lokomotiflik etme rolünü üstlenmiştir. Bu rol, bugün halen devam etmekte olup ülkemizdeki diğer spor dalları üzerinde futbolun müthiş bir ağırlığı olduğu her ortamda net bir biçimde hissedilmeye devam etmektedir. Burada ülkenin spor medyasının aslında bir futbol medyası hatta sadece ve sadece dört takıma indirgenen bir medya olduğu gerçeğini de belirtmek durumundayız.

 

 

İzmir’de bir otobüs durağına süsleyen bu reklam afişi aslında göründüğünden çok daha fazla unsuru bünyesinde barındırıyor. Ve evet sadece bu fotoğraf üzerinden bile ülke futbolunun halini açıklayabilecek sözler edebileceğimizi düşünenlerdenim. Muhtemelen bu fotoğrafın üst başlığındaki "İzmirli, futbol sensiz olmaz" ifadesi Antalya’da, Ankara’da veyahut ülkemizin bütün illerinde kullanıldığı ilin isminin değiştirilmesi suretiyle kullanılmıştır. Yani Antalya’da "Antalyalı, futbol sensiz olmaz" iken Gaziantep’te "Gaziantepli, futbol sensiz olmaz"a dönüştürülmüştür.

 

Saussure’a göre gösterge kavramı, bir yönü ya da bir özelliği ile herhangi bir şeyin yerini tutan bir şeydir. Kendisi o şey olmadığı halde, o şeyi çağrıştırarak iletişimi sağlayan bir aracıdır. Göstergebilim çalışmalarında dil, kavramları belirten bir göstergeler dizgesi olarak kabul edilmektedir. Özellikle reklamlarda kulanılan görsel metin, yazılı metin, başlık ve sloganlar göstergeler sistemi olarak bize çok fazla veri sunmaktadırlar. İkinci noktada ise gönderge sistemleri gelmektedir ki gönderge sistemleri Chapman’a göre reklam metinlerinde reklamı yapılan ürünün ya da kullanıcısının dünyasını göstermektedir. Burada ideolojinin nasıl işlemekte olduğuna mitler aracılığıyla bakabiliriz. Mitler Barthes’ın göstergebilimsel çalışmalara getirmiş olduğu ve böylece ideolojinin nasıl işlediğini ortaya koyduğu kavramsallaştırmadır. Barthes’a göre çağdaş mitler, kapitalist sistemin temel değerlerini meşrulaştırırlar. Barthes, düz anlam/yan anlam ayrımı içerisinde, yan anlamın mit ve ideoloji ile ilişkisi üzerinde yoğunlaşır. Son noktada analiz ile söz konusu reklam metninin bir bütün olarak yeniden değerlendirilmesi gerçekleştirilebilinir.

 

 

Peki, neden bu kullanılan fotoğrafın ülke futbolunu anlattığını düşünüyorum öyleyse? İlk olarak söz konusu bu görsel içerisinde sadece dört takımın taraftarlarına yer veriliyor. Yani ülkenin dört büyükleri olarak bilinen alfabetik sırayla Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray ve Trabzonspor. Süper ligin son şampiyonu olan Başakşehir Futbol Kulübü bile bu tablo içerisinde kendisine yer bulamıyor ki geri kalan on altı takım bulabilsin. Üstelik görselin futbolseverleri davet ettiği İzmir ilini Süper Lig'de temsil etmekte olan Göztepe gibi bir kulüp de yer alıyorken...

 

 

O halde bu görsel bize bir kez daha ülke futbolunun dört büyüklerden ibaret olduğu gerçeğini zihinlerimize kazımış oluyor. Yani ülkedeki futbolseverlerin büyük bir kısmını oluşturan taraftar grupları zaten bu dört takımın taraftarları, öyleyse diğerleri için uğraşmaya, onları göz önünde bulundurmaya ve onlara dönük herhangi bir içerik hazırlamaya bile gerek yok! Biraz ağır gibi geliyor ancak durumumuz tam da budur. George Orwell’ın Hayvan Çiftliği isimli unutulmaz eserindeki o cümlenin takımlarımıza uyarlanmış hali, tüm bu yaşadıklarımızı net bir biçimde anlatıyor: Bütün takımlar eşittir ancak bazıları daha eşittir. Tablo aslında her açıdan tam olarak böyle şekilleniyor ve dört takım üzerinden yürütülen bir lig organizasyonu içerisinde medyası, hakemleri, tahkim kurulu, kulüpler birliği ve federasyonu olmak üzere bütün yapılanma bu anlamda yerine getiriliyor.

 

 

Görsele ilişkin bir diğer ilginç husus ise söz konusu dört takımın taraftarları içerisinde sadece Galatasaray’ın hem erkek hem de kadın taraftarına yer veriliyor olmasıdır. Burada neye istinaden kadın taraftar kullanıldığı meselesi apayrı bir tartışma konusu olabilir ancak görünen tablonun bize söylediği kadının futbol alanındaki yerinin nasıl konumlandırıldığıdır. Bu açıdan dört takımın her birisinde aynı zamanda birer kadın taraftar değil sadece bir tanesinin kadın taraftarının orada yer alması aslında kadınların futbol içerisinde nasıl konumlandırılmakta olduğunun da göstergesidir.

 

 

Bir reklam afişi üzerinden ülke futboluna dair daha pek çok noktayı öne sürebileceğimizin farkındayım fakat sadece ülkemizin futbolunun böyle görülüyor olması bile yaşamakta olduğumuz futbola dair çölleşmenin belki de en açık nedenlerinden bir tanesini oluşturmaktadır. Çünkü bu tabloya bir önceki sezonun takımı bile kabul edilmiyor ve bütün mücadele hep aynı takımlar arasında sürüp gidecek bir anlayış olarak karşımıza çıkartılmaya devam ediliyor. Bu yaklaşımın bir diğer olumsuz yanı ise ülke futbolunun sürekli olarak komplo teorisi üretmesi ve bu üretilen teorilerin her geçen yıl biraz daha fazla kabul görecek yandaşlarını yaratabilme kapasitesinin yüksekliğidir. Biz futbolu değil futbol etrafındaki yaygarayı ve orada oluşan tartışma iklimini seviyoruz. Bu yüzden de dört takıma dair algı yönetimi sadece futbol sahasını değil ekranları, gazeteleri ve sosyal medyayı da içerisine dahil ettiği için her yıl hakemleri, tahkim kurulunun verdiği veyahut veremediği cezaları, futbol federasyonunun yaklaşımlarını dilimize pelesenk etmeye devam ediyoruz. Oysa futbolun olması için sadece dört takım yetmiyor ve dört takımın birbiri ile yaptığı karşılaşmaların dışındaki karşılaşmalar sonucu belirliyor çoğu kez. Söz konusu olan bu kısır döngüden kurtulamadığımız sürece futbola dair masallar dinlemeye devam edeceğiz ve bu masallarda kahramanlar kendi takımlarının renkleri üzerinden mucizeler yaratmayı sürdürecekler. Gerçekler ise bambaşka bir mecrada ve bizim kabul etmek istemediğimiz bir biçimde var olacaklar.

 

 

Yarın futbola yeniden merhaba diyeceğiz ve umarım bu sezon futbola dair olan unsurları konuşabileceğimiz bir ligi yaşayabiliriz. Yazı yazıldığı süre içerisinde son yıllarda alışkanlık haline dönüşmüş olan sezonun kimin adıyla anılacağı halen belirlenmemişti. Keşke bu sezonu son altı aydır durmaksızın çalışan sağlık çalışanlarımıza hediye etseydik...{jcomments on}

 

                    linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

Bu İçerik  1545  Defa Okunmuştur
 

Degerli yazarimiz Ahmet Talimciler Perşembe, 25 Kasım 2010.

YAZARIN DIGER YAZILARINI GORMEK ICIN TIKLAYIN

Neden Futbol Ekonomisi?

 

www. Futbolekonomi.com’un  vizyon ve misyonu temel olarak  Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi’nin (FESAM) vizyon ve misyonuna paralel ve aynı düzlemdedir.

 

Bu bağlamda temel misyonumuz: Futbolun yerel ve küresel makro özelliklerini incelemek ve yeni yapısal modeller önermek; bu kapsamda entelektüel gelişimi hızlandırmak ve buna ilişkin referans olabilecek bir database oluşturmak ve bunu tüm futbol araştırmacılarının emrine sunmak... Bu amaçla yapılan çalışmaları yayımlamak; gerekli her türlü bilimsel futbol araştırma ve geliştirme projelerine entelektüel anlamda destek vermek.

 

Temel Vizyonumuz: Önerilen yeni modellerin gerçekleştiğini görmektir.

 devamı >>>

finansal-futbol-anim-1

tugrulaksar_ge_roportaj

Tuğrul Akşar Güngör Urasın sorularını yanıtlıyor

  Yazar Tuğrul Akşar,
Milliyet Gazetesi Yazarı Güngör Uras'ın
sorularını yanıtlıyor.
detay için tıklayınız..

 

Spor Endexi

 

17/01/2025

Kapanış Günlük
Değişim %
  BİST 100

9.997,74

+1,13

 bjk BJKAS

4,83

+0,21

 fb FENER

46,86

+1,08

 gs GSRAY

2,13

+0,95

 trabzon TSPOR

1,18

0,00

   SPOR ENDEKSİ

3.377,18

+0,59

Videolar

Tuğrul, Tuğrul Akşar, Pusula, Ekonomi, Futbol, Futbol Ekonomi, Mali,VİDEONUN DEVAMI VE DİĞER VİDEOLAR İÇİN TIKLAYIN.

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 45005403

TRENDYOL SÜPER LİG 2024-2025 SEZONU

  

 

 Sıra TAKIMLAR 0 G B M A Y AV

1

Galatasaray 17 15 2  0 49 20 28 47
2 Fenerbahçe 17  12   3 2 42  16   26

39

3 Samsunspor 17 10 3  4

31

18 13

33

4 Eyüpspor 18  8  6 4 29 19 10 30
5 Göztepe 17 8 4  5 32  23 9 28
6 Beşiktaş 17 7 6 4 26  19 

  7

 27 
7

Başakşehir

17 7  5  5 28 23 5 26
8 Gaziantep 16 6 4

7

24 26 -2 22
9 Kasımpaşa 17 4 9 4 24    25  -1 21
10 Alanyaspor 17 5 6 6 18 20 -2 21
11 Ç.Rizespor 17 6 3 8

17

26  -9 21
12 Antalyaspor 17 6 3 8 21 

32

-11 21
13 Konyaspor 17 5 5

7

19  25  -6 20
14 Trabzonspor 17 4 7 6 25 24 1 19
15 Sivasspor 17 5 4 8 20 27 -7 19
16

Kayserispor

17

3

7 7 17 33 -16 16
17 Bodrum FK 17 4 3 10 13 23 -10 15
18 Hatayspor 17 6 10 15 29  -14 9

19

A.Demirspor 17 2 2 13 15 37 -22 8

 

                 

Okur Yazar


Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

Yazılarınızı  info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

 

 

Annual Review of Football Finance 2023

Annual Review of Football Finance 2023

Deloitte Sports Grup'un Avrupa Futbol Finansmanına ilişkin 32. kez düzenlediği yıllık futbol finans raporuna göre, Avrupa futbol pazarı 2021 - 22 sezonunda bir önceki yıla göre %7 büyüyerek 29.5 Milyar Euro büyüklüğüne ulaştı. Rapora ulaşmak için tıklayınız

Deloitte Money League - 2024

Deloitte Money league 2024

Deloitte Money League Raporunu 27. kez yayınladı. Rapora göre Avrupa'nın en zengin 20 kulübünün 2022-23 sezonunda gelirleri toplam 10.5 Milyar Euro'ya ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

UEFA Kulüp Finans&Yatırım Raporu 2024

 

UEFA Raporu-2023

UEFA Kulüp futbolunun finansal durumları ve yatırımlarına ilişkin yıllık görünüm ve benchmark raporunu yayınladı. Okumak için tıklayınız

 


 

2021-Money-league-Raporu

 

Yirmidördüncü Deloitte Money League raporuna göre Barcelona'nın 715.1 Milyon Euro'luk geliriyle ilk sırada yer aldığı, tamamı merkez lig kulüplerinden oluşan ve bir önceki yıla göre gelirleri %12 azalan Para Ligi raporunu okumak için tıklayınız

 


 

 

annual report 202021 photo

 

Avrupa Futbolunun patronu UEFA’nın gelirleri 5.7 Milyar Euro’ya Ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

 


 

 UEFA-Kulup-Futbolu-Lisanslama-2023


UEFA’nın 2023’te yayınladığı en son  Kulüp Lisanslamaya İlişkin Karşılaştırma raporuna göre kulüpler Pandemi döneminde 7.3 Milyar Euro zarar ettiler. UEFA raporu, Avrupa kulüp futbolunun endişe verici bir resmini çiziyor. Raporu okumak için tıklayınız.

 


    

191112 Aktifbank Ekolig

 

Türk futbolunun gelirlerinin ve ekonomik görünümünün mercek altına alındığı Futbol Ekonomi Raporu – EkoLig'in dördüncü sayısı yayınlandı. Süper Lig’in 2017-2018 sezonu sonunda 3,2 milyar TL olan geliri, 2018-19 sezonunda 4,2 milyar TL’na ulaştı. Bkz.

 

 

master bm report lowres

 

The European Club Footballing Landscape 2022


UEFA'nın Avrupa Lulüp futboluna ilişkin 13, kez yayınladığı, Covid-19'un etkilerinin de analiz edildiği raporu okumak için Bkz.


 

 EkoSpor-y

“Ekospor’un aylık bültenlerinden haberdar olmak için tıklayınız”

 

Süper lig Marka değeri araştırma

''Taraftar Algısına Göre Türkiye Süper Ligi Marka Değerini Etkileyen Faktörlerin ve Marka Değeri Boyutlarının Değerlendirilmesi'' Prof. Dr. Musa PINAR öncülüğünde yapılan bu araştırmayı okumak için tıklayınız.

 

 

the-european-elite-2019

KPMG Avrupa’nın 32 Elit Kulübünün değerlemesini yaptı. Süper Lig’den Galatasaray ve Beşiktaş’ın da bulunduğu bu raporda en değerli kulüp 3.2 Milyar Euroluk değeriyle Real Madrid oldu. Raporu okumak için tıklayınız.
 

Endustriyel_futbol

 

Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı Üzerine

Futbolun Endüstriyel gelişimi, kulüplerin sportif ve iktisadi/mali yapılanışını derinden etkiliyor. Dorukhan Acar’ın Kurumsal Yönetim temelli yaklaşımı ile "Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı"yı okumak için tıklayınız

 

 

Türkiye'de Kadın Futbolunun Gelişimi ve Günümüzdeki Durumu

 

imagesCAVM4O4L

 

Dr. Lale ORTA’nın Kadın Futboluna Entelektüel Bir Yaklaşım Sergilediği makalesi için tıklayınız.” 

 

 

İngiliz Futbolunda Kurumsal Yönetişim Üzerine

 

governance_in_football

 

Tüm kulüplerimize ve Türk Futbol yapılanmasına farklı bir bakış açısı kazandırabileceğini düşündüğümüz, İngiliz Parlementosu’nun Kültür, medya ve spor Komitesi’nin hazırladığı raporu okumak için tıklayınız. 

 

money-and-soccer

“Money scorring goals”, Gerçekten de “Para Gol Kaydedebiliyor mu? “

Euro 2012’nin olası ekonomik etkilerini
okumak için tıklayınız. 



FFP

Futbolda Finansal Sürdürülebilirlik Kapsamında ''Finansal Fair Play Başa Baş Kuralı ve Beşiktaş Futbol Kulübü Üzerinde Bir Uygulama 
Hüseyin AKTAŞ/Salih MUTLU,

okumak için tıklayınız.