Bağımsız Spor Federasyonlarında Seçim Var!
Bizi Takip Edin Futbol ekonomisi facebookta futbol ekonomisi twitterde
x
Buradasınız >> Ana Sayfa Haberler & Makaleler Genel Ahmet TALİMCİLER Bağımsız Spor Federasyonlarında Seçim Var!

Bağımsız Spor Federasyonlarında Seçim Var!

12Spor Federasyonlari  1

Ahmet Talimciler- 18 Ekim 2021 Tüm dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs süreci ülkemizdeki bağımsız spor federasyonlarını da doğrudan etkiledi.

 

Normal şartlarda dört yılda bir gerçekleştirilen seçimler pandemi gerekçesiyle bir yıl süre ile ertelendi ve olimpiyat sonrasına alındı. Şimdi hummalı bir şekilde seçim sath-ı mailine girildi ve adaylar önlerindeki pek çok engeli aşabilirlerse başkan koltuğuna oturabilecekler. Önce var olan o engellerin, engebelerin neler olduğundan bahsetmekte yarar var. İlk olarak başkan adaylarının delegelerin yüzde 15’inin imzasını toplama zorunluluğu gibi bir tuhaflıkla başlamamız gerekiyor. Yani sizin aday olmayı düşündüğünüz federasyonla ilgili çok sayıda planınızın, projenizin olması veyahut alandaki çok etkili işler yapabilme kapasitenizin olması yeterli değildir asıl yapmanız gereken söz konusu imzaları toplayabilmenizdir. İmzalar cebinizde olmadan başvuruda bulunamayacağınızı ve son ana kadar da size imza atanların caymaması için çaba göstermeniz gerektiği gerçeğini de göz ardı etmemek durumundasınız. Bir başka ifadeyle daha en başından tuhaf bir sistem sizin önünüzü kesmeye başlamaktadır.

 

Bu noktada Danıştay’ın 19.07.2015 tarihinde almış olduğu karar ile Federasyon seçimlerine aday olmak isteyenlere konulan yüzde 15 imza ve adaylık ücreti kaldırılmıştır ibaresini yeniden hatırlatmak gerekiyor. Ancak her iki husus konusunda direten yapıların olduğu meselesini göz ardı etmemek durumundayız. Yani bir taraftan yasal düzenlemeler söz konusu öte taraftan bu düzenlemelere karşın bildiğini okumaya devam eden federasyonlar bulunuyor. Burada Geleneksel Okçuluk Federasyonu örneği gibi böylesi bir ibarenin bulunmadığı örneklerin de bulunduğunu hatırlatmalıyım. Bir diğer önemli husus ise dört yıllık zaman dilimi için görev başına gelen federasyonların süre aşımı boyunca gerçekleştirdiklerine ilişkin hesapların ibra edilmesi meselesidir. Bu durum var olan başkanların yeniden aday olup olmamalarını da etkileyecektir.

 

Gelelim asıl sıkıntı içeren hususlara, bağımsız spor federasyonlarının çalışma usul ve esasları hakkındaki yönetmeliğin 8.maddesinin d fıkrasında delege sayısının yüzde 10’u kadar genel müdürlük temsilcisinin oy kullanacağı hükmü yer almaktadırBuna göre Olimpik branşlarda 30, Olimpik olmayan branşlarda ise 12 memur üye bakan ve genel müdürü temsilen oy kullanmaktadırlar. Ayrıca ilave olarak Gençlik ve Spor İl Müdürlükleri bünyesinde kurulan spor kulüplerinin yöneticileri olan memurlar da oy kullanmaktadırlar ki, bu memur üyelerin toplamı Olimpik branşlarda 300 delege yapısı içerisinde 50 ila 60, olimpik olmayan federasyonlardaki branşlarda ise 120 delege sayısı içerisinde 25 ila 30’u bulabilmekte ve bu sayılar sonucu doğrudan etkileyebilmektedir.

 

Memur delegelerin oy kullanmasının bağımsız ve özgür seçim ruhuyla örtüşmeyeceği gerçeğini ve burada yapılanın seçimden ziyade bambaşka bir şey olduğu söylemeye acaba gerek var mı? Uluslararası spor ilke ve anlayışları ile örtüşmeyen bu yaklaşım nedeniyle daha önce FIFA tarafından uyarıldığımızı hatırlatmak isterim. 2006 yılında Türkiye Futbol Federasyonunun devlet denetimli yasa maddesinin ilkelere aykırı olduğu gerekçesiyle uyarıldığını eğer gereği yerine getirilmez ise üyeliğin askıya alınabileceğinin de tarafımıza iletildiğini ve yasa değişikliği ile devlet denetimi maddesinin kaldırıldığını okuyucularımıza aktarmış olalım. Yapılmakta olan seçimler bağımsızlık ve tarafsızlık ilkeleri ile örtüşmeyen bir yapıyı hayata geçirmekte olup söz konusu bu durumun en çok ülkemizin spor kurumuna ve o kurumun işleyişine zarar vereceği gerçeğini göz ardı etmemeliyiz. Çünkü Olimpik felsefe ve uluslararası spordaki bakış açısı ile ilkeleri sporda devletin baskı ve kontrolünü reddetmektedir.

 

Üzerinde durulması gereken bir diğer husus ise ülkemizde diğer bütün alanlarda olduğu gibi burada da var olan başkanların tekrar seçim sürecine girdiğinde seçim hazırlıkları yapma ve delegeleri belirleyebilme konusunda diğer adaylardan çok daha fazla gücü elinde barındırabiliyor olmalarıdır. Bu durumun adaylar arasındaki fırsat eşitsizliğini ortadan kaldırmakta olduğu gerçeğinin altını bir kez daha çizmek durumundayız. Tıpkı diğer bütün alanlarda olduğu gibi belki spor alanında da seçimle iş başına gelme konusunda kriterleri net bir biçimde ortaya koymalı ve herkesin önündeki bariyerleri daha en başından ortadan kaldırmak suretiyle hakkaniyetli bir yarışın önünü ardına kadar açmalıyız.

 

Aksi noktada bir taraftan federasyonlar bünyesinde kırgınlıklar ve karşılıklı husumetler çoğalmak suretiyle asıl amacın dışında bir durumun oluşmasına olanak sağlamakta ve sporu yönetme görevindeki kurumların spor dışı bir anlayışla fair play davranışının çok ötesinde bir konumu hayata geçirmelerine yol açabilmektedir. Spordaki hakem ve kamu otoritesi konumundaki Gençlik ve Spor Bakanlığı memurlarının sonucu etkileyecek sayıda oy kullanabilmesi durumu daha en başından seçimleri hukuken geçersiz bir pozisyona indirgemektedir. Bu durum anayasaya, yasalara ve hukuka aykırılık içermekte olup acilen söz konusu yaklaşımlardan vazgeçilmelidir. Yönetime aday olanların daha en başından sürekli olarak oy hakkı olan bu yerlerden destek turlarına çıkmakta olmaları bile durumun ne kadar tuhaf olduğunu ortaya koymaktadır. Asıl işleri sporun ilgili branşındaki durumu daha farklı bir yere taşımakla görevli olanların bir yandan imza peşinde koşmaları öte taraftan bakanlık bürokrasisi ile temas içinde olmaları süreci doğrudan etkilemektedir. Tabii bir de buna son dönemde sosyal medya üzerinden görünür olmayı ve orada da kendisini gösterme durumlarını eklediğiniz anda resim tamamlanmış gibi duruyor.

 

Türkiye’de spor kurumunun içinde yaşanılan toplumsal hayatın ve tabii ki siyasetin dışında bir yerlerde olmadığı gerçeğini göz ardı etmemek durumundayız. Bu açıdan bağımsız spor federasyonları olarak adlandırılan birimlerde gerçekleştirilecek olan kendisi seçim olarak nitelendirilen ancak sonuçları açısından var olan durumun büyük bir ihtimalle aynen sürmesine olanak sağlayacak olan yarışa iştirak etmenin var olan hukuksuzluğun kabulünü içerdiğini ve seçim üzerinden bir meşrulaştırma halesinin oluşumuna katkı sunmakta olduğunu da bir kez daha hatırlatmalıyım. Sporun siyaset kurumu ile iç içe geçmesinin siyaset kurumunun işine geldiğini buna karşın spor kurumuna da kısa vadede olumlu yansımaları olabileceğini tarih bize göstermiştir. Bununla birlikte orta ve uzun vade içerisinde yaşanan gelişmeler ise sporun evrensel bir alan oluşu ile örtüşmeyecek ve ülkenin spor teşkilatlanmasının uluslararası alandaki meşruiyetinin de sorgulanmasını beraberinde getirecektir. Olayın dış boyutundan çok daha önemli olanın kendi iç işleyişimizdeki yapılanma olduğunu ve burayı halledemediğimiz müddetçe de dışarıdaki göstermelik adımların uluslararası organizasyonlardaki istenilen yere ulaşabilme konusunda yetersiz kalacağını görmek zorundayız. Spor, göründüğünden çok daha fazla anlamı bünyesinde barındıran ve etkisi çok daha büyük bir alan olduğu için dünyanın en kitlesel olgularından bir tanesidir. Nedense yüz yıla yaklaşan cumhuriyet süreci boyunca bu olguyu anlamama ve gereken önemi vermeme hususunda elimizden geleni yaptık ve yapmaya da devam ediyoruz. Böylesi yaklaşımlar içerisinde yapılan seçimlerin sadece var olan durumu idare etmeye yarayacağını buna karşın o idarenin bile artık kafi gelmeyeceğini bizlerden önce söz konusu federasyonlara aday olanların öğrenmesi gerekiyor.{jcomments on}

 

                    linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

Bu İçerik  1156  Defa Okunmuştur
 

Degerli yazarimiz Ahmet Talimciler Perşembe, 25 Kasım 2010.

YAZARIN DIGER YAZILARINI GORMEK ICIN TIKLAYIN

Neden Futbol Ekonomisi?

 

www. Futbolekonomi.com’un  vizyon ve misyonu temel olarak  Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi’nin (FESAM) vizyon ve misyonuna paralel ve aynı düzlemdedir.

 

Bu bağlamda temel misyonumuz: Futbolun yerel ve küresel makro özelliklerini incelemek ve yeni yapısal modeller önermek; bu kapsamda entelektüel gelişimi hızlandırmak ve buna ilişkin referans olabilecek bir database oluşturmak ve bunu tüm futbol araştırmacılarının emrine sunmak... Bu amaçla yapılan çalışmaları yayımlamak; gerekli her türlü bilimsel futbol araştırma ve geliştirme projelerine entelektüel anlamda destek vermek.

 

Temel Vizyonumuz: Önerilen yeni modellerin gerçekleştiğini görmektir.

 devamı >>>

finansal-futbol-anim-1

tugrulaksar_ge_roportaj

Tuğrul Akşar Güngör Urasın sorularını yanıtlıyor

  Yazar Tuğrul Akşar,
Milliyet Gazetesi Yazarı Güngör Uras'ın
sorularını yanıtlıyor.
detay için tıklayınız..

 

Spor Endexi

 

13/12/2024

Kapanış Günlük
Değişim %
  BİST 100

10125,46

+0,66

 bjk BJKAS

4,33

-0,92

 fb FENER

103,30

-0.58

 gs GSRAY

6,54

-0,91

 trabzon TSPOR

0,90

-1,10

   SPOR ENDEKSİ

3.021,26

-0,87

Videolar

Tuğrul, Tuğrul Akşar, Pusula, Ekonomi, Futbol, Futbol Ekonomi, Mali,VİDEONUN DEVAMI VE DİĞER VİDEOLAR İÇİN TIKLAYIN.

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 44297482

TRENDYOL SÜPER LİG 2024-2025 SEZONU

  

 

 Sıra TAKIMLAR 0 G B M A Y AV

1

Galatasaray 14 12 2  0 38 15 23 38
2 Fenerbahçe 14  10   2 2 36  13   23

32

3 Samsunspor 15 9 2  4

29

17 12

29

4 Eyüpspor 15  7   5  3 24 15 9 26
5 Beşiktaş 14 7 4  3  23  15 8 25
6 Göztepe 14 7 3 4 27  20 

  7

 24 
7

Başakşehir

14 6  4  4 24 18 6 22
8 Konyaspor 15 5 4

6

17 22 -5 19
9 Rizespor 14 6 1 7 15    21  -6 19
10 Gaziantep  14 5 3 6 20 21 -1 18
11 Sivasspor 15 5 2 7

20

25   -5 17
12 Antalyaspor 14 5 3 6 18  26 -8 18
13 Trabzonspor 14 3 7

4

20  18  2  16
14 Kasımpaşa 14 3 7 4 18 21 -3 16
15 Kayserispor 14 3 6 5 15 25 -10 15
16

Alanyaspor

14

3

5 6 12 18 -6 14
17 Bodrum FK 14 3 2 9 10 21 -11 11
18 Hatayspor 14 5 8 12 23  -22 8

19

A.Demirspor 14 0 2 12 10 34 -24

 

                 

Okur Yazar


Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

Yazılarınızı  info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

 

 

Annual Review of Football Finance 2023

Annual Review of Football Finance 2023

Deloitte Sports Grup'un Avrupa Futbol Finansmanına ilişkin 32. kez düzenlediği yıllık futbol finans raporuna göre, Avrupa futbol pazarı 2021 - 22 sezonunda bir önceki yıla göre %7 büyüyerek 29.5 Milyar Euro büyüklüğüne ulaştı. Rapora ulaşmak için tıklayınız

Deloitte Money League - 2024

Deloitte Money league 2024

Deloitte Money League Raporunu 27. kez yayınladı. Rapora göre Avrupa'nın en zengin 20 kulübünün 2022-23 sezonunda gelirleri toplam 10.5 Milyar Euro'ya ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

UEFA Kulüp Finans&Yatırım Raporu 2024

 

UEFA Raporu-2023

UEFA Kulüp futbolunun finansal durumları ve yatırımlarına ilişkin yıllık görünüm ve benchmark raporunu yayınladı. Okumak için tıklayınız

 


 

2021-Money-league-Raporu

 

Yirmidördüncü Deloitte Money League raporuna göre Barcelona'nın 715.1 Milyon Euro'luk geliriyle ilk sırada yer aldığı, tamamı merkez lig kulüplerinden oluşan ve bir önceki yıla göre gelirleri %12 azalan Para Ligi raporunu okumak için tıklayınız

 


 

 

annual report 202021 photo

 

Avrupa Futbolunun patronu UEFA’nın gelirleri 5.7 Milyar Euro’ya Ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

 


 

 UEFA-Kulup-Futbolu-Lisanslama-2023


UEFA’nın 2023’te yayınladığı en son  Kulüp Lisanslamaya İlişkin Karşılaştırma raporuna göre kulüpler Pandemi döneminde 7.3 Milyar Euro zarar ettiler. UEFA raporu, Avrupa kulüp futbolunun endişe verici bir resmini çiziyor. Raporu okumak için tıklayınız.

 


    

191112 Aktifbank Ekolig

 

Türk futbolunun gelirlerinin ve ekonomik görünümünün mercek altına alındığı Futbol Ekonomi Raporu – EkoLig'in dördüncü sayısı yayınlandı. Süper Lig’in 2017-2018 sezonu sonunda 3,2 milyar TL olan geliri, 2018-19 sezonunda 4,2 milyar TL’na ulaştı. Bkz.

 

 

master bm report lowres

 

The European Club Footballing Landscape 2022


UEFA'nın Avrupa Lulüp futboluna ilişkin 13, kez yayınladığı, Covid-19'un etkilerinin de analiz edildiği raporu okumak için Bkz.


 

 EkoSpor-y

“Ekospor’un aylık bültenlerinden haberdar olmak için tıklayınız”

 

Süper lig Marka değeri araştırma

''Taraftar Algısına Göre Türkiye Süper Ligi Marka Değerini Etkileyen Faktörlerin ve Marka Değeri Boyutlarının Değerlendirilmesi'' Prof. Dr. Musa PINAR öncülüğünde yapılan bu araştırmayı okumak için tıklayınız.

 

 

the-european-elite-2019

KPMG Avrupa’nın 32 Elit Kulübünün değerlemesini yaptı. Süper Lig’den Galatasaray ve Beşiktaş’ın da bulunduğu bu raporda en değerli kulüp 3.2 Milyar Euroluk değeriyle Real Madrid oldu. Raporu okumak için tıklayınız.
 

Endustriyel_futbol

 

Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı Üzerine

Futbolun Endüstriyel gelişimi, kulüplerin sportif ve iktisadi/mali yapılanışını derinden etkiliyor. Dorukhan Acar’ın Kurumsal Yönetim temelli yaklaşımı ile "Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı"yı okumak için tıklayınız

 

 

Türkiye'de Kadın Futbolunun Gelişimi ve Günümüzdeki Durumu

 

imagesCAVM4O4L

 

Dr. Lale ORTA’nın Kadın Futboluna Entelektüel Bir Yaklaşım Sergilediği makalesi için tıklayınız.” 

 

 

İngiliz Futbolunda Kurumsal Yönetişim Üzerine

 

governance_in_football

 

Tüm kulüplerimize ve Türk Futbol yapılanmasına farklı bir bakış açısı kazandırabileceğini düşündüğümüz, İngiliz Parlementosu’nun Kültür, medya ve spor Komitesi’nin hazırladığı raporu okumak için tıklayınız. 

 

money-and-soccer

“Money scorring goals”, Gerçekten de “Para Gol Kaydedebiliyor mu? “

Euro 2012’nin olası ekonomik etkilerini
okumak için tıklayınız. 



FFP

Futbolda Finansal Sürdürülebilirlik Kapsamında ''Finansal Fair Play Başa Baş Kuralı ve Beşiktaş Futbol Kulübü Üzerinde Bir Uygulama 
Hüseyin AKTAŞ/Salih MUTLU,

okumak için tıklayınız.