Yaz-boz şeklinde yönetilen futbolumuz
Bizi Takip Edin Futbol ekonomisi facebookta futbol ekonomisi twitterde
x
Buradasınız >> Ana Sayfa Haberler & Makaleler Genel Ahmet TALİMCİLER Yaz-boz şeklinde yönetilen futbolumuz

Yaz-boz şeklinde yönetilen futbolumuz

2020 tff1 

Ahmet Talimciler- 15 Ocak 2021 Federasyon başkanının açıklamasında vurguda bulunduğu yabancı oyuncuların FİFA'ya başvurmaları durumunda ortaya çıkacak olan tazminat miktarlarına ilişkin ifadeler hakikaten ülke futbolunun ne kadar sığ bir perspektif ile yönetilmekte olduğunu ortaya koymaktadır.

Kurumları saygın kılan en önemli özelliklerinden bir tanesi de almış olduğu kararların belirli bir ağırlığı olması ilkesidir. Türkiye'de futbola ve futbolu yöneten kurumların almış olduğu kararlara baktığımızda ise ne yazık ki tam tersini görmekteyiz. Bu konuda en iyi örnek ise yabancı oyuncu kuralı ile ilgili olarak yapılan düzenlemelerin birkaç yılda bir yeniden revize edilmesidir. İşin ilginç kısmı her seferinde daha iyiye doğru bir gidişe hedefleyen Türkiye Futbol Federasyonunun almış olduğu yeni kararlar sonrasında tartışmaların hiç bitmemesidir. Ve tabii ki federasyonun da bu yeni durumu yeniden değiştirme doğrultusunda adımlar atmaktan kaçınmamasıdır. Ağustos ayı içerisinde devreye sokulan yeni kurala göre on dört yabancı oyuncu kadroda bulunabilecekti ve bunlardan sekiz tanesi sahada yer alabilecekti. Ayrıca her yıl bu sayının kademeli olarak azaltılacağı öngörülmekteydi.

 

İşte tam burası ülke futbolunda zurnanın zırt dediği yeri işaret etmesi açısından üzerinde düşünülmeyi hak ediyor. Yıllar içerisinde tam aksini iddia edilerek çıkartılan yabancı oyuncu kuralı her nedense bir anda farklı bir şekilde uygulamaya sokuldu. Bu durumda ortaya çıkabilecek olan mağduriyetler bilinmesine karşın kulüpler bile bile bu uygulamayı sineye çektiler. Araya bir anda son on ayın sihirli sözcüğü olarak adlandırılan pandemi süreci sokularak, küme düşen takımların ligde kalması ve süper lig takım sayısının 21'e çıkartılması da işin tuzu biberi oluverdi. Pandemi sürecinde yaşanabilecek olumsuzluklar karşısında takım sayısını ve dolayısıyla oynanacak olan karşılaşma sayısını dünyada arttıran başka bir lig olduğunu sanmıyorum. Bütün bu uygulamaları devreye sokanlar sanki kendileri değilmiş gibi basın toplantısında sıkışık maç takviminden bahsetmek suretiyle sanki başka bir dünyadan haberler veren bir futbol federasyonumuz olduğunu bir kez daha görmüş olduk.

 

TFF başkanı Nihat Özdemir'in 13 Ocak 2021 tarihli açıklamaları şu şekilde: "2021 yılında da neler yapmamız gerektiğini ifade ettik. Kulüplerimiz, sözleşme imzaladıkları 14'ün üzerindeki yabancı futbolcuları ellerinden çıkaramadıkları için ve onlara yabancı para cinsinden önemli derecede ödeme yapmaları nedeniyle yaşadıkları sıkıntıları anlattılar. Ayrıca bu oyuncuların FIFA'ya gitmesi durumunda da önemli derecede tazminat ödeyeceklerini ifade ettiler. Hemen anında yönetim kurulu üyesi arkadaşlarımız ve başkan yardımcılarımızla yaptığımız görüşmeler neticesinde ikinci yarıda uygulanmak üzere 14 yabancı sayısını 16'ya çıkarma kararını aldık. Ayrıca kulüplerimiz başka konularda da isteklerini bize bildirdiler. Yapabileceklerimizi kendilerine ifade ettik. Bazı konularda bazı görüşmeler yapacağımızı, tartışarak o kararları da verebileceğimizi ifade ettik. Bunların hepsi bir defaya mahsus alınan kararlardır."

 

Federasyon başkanının açıklamasında vurguda bulunduğu yabancı oyuncuların FİFA'ya başvurmaları durumunda ortaya çıkacak olan tazminat miktarlarına ilişkin ifadeler hakikaten ülke futbolunun ne kadar sığ bir perspektif ile yönetilmekte olduğunu ortaya koymaktadır. Ayrıca bir defaya mahsus olarak alınan bu kararların hali hazırda süper ligdeki sadece dört kulübün işine yarayacağı gerçeğini ise her nedense federasyon başkanımız açıklamamaktadır. İşin asıl tuhaf kısmı ise söz konusu bu yabancı kuralı değişikliğine ilişkin neredeyse bütün gazetelerde aynı sözlerin tekrarlanıyor olmasıdır. Ülkemizin futbol medyasının içerisine düştüğü bu halin giderek daha büyük bir boşluğu andırması hem futbolumuz için hem de futbolseverler açısından büyük bir tehlikedir. Çünkü söz konusu medya boşluğu sayesinde yaşanan gelişmelerin sorgulanabilmesi ve gerçek anlamda arka planında olup bitenlerin ortaya çıkartılabilmesi ne yazık ki mümkün olmamaktadır.

 

Bu garip uygulamanın hali hazırda kadrosunda on dört yabancı ve altında futbolcu bulunduran kulüpler açısından istedikleri takdirde yeni futbolcular transfer edebilmelerinin önünü açtığı gerçeği de yine kimsenin umurunda bile değildir. Futbol federasyonu ve ona eşlik eden kulüpler birliği günü kurtaracak uygulamaların ötesine geçmemek suretiyle futbolumuzun geleceğini karartmaktadırlar. Aralık ayının 22'sinde gündeme gelen hükmen yenik ilan etme uygulaması sırasında Beşiktaş kulübünün kadro dışı bırakılan yabancı oyuncuların da kadro listesine eklenmesi talebi yapılan toplantıda alınan kararlarla hayata geçirilmiştir. Bu son uygulama ve benzer teşebbüslerin hiçbirisi var olan ilkesizliğin ve günü birlikçi anlayışın daha da kökleşmesinden başka bir işe yaramayacaktır. Bu ise beklenilenin aksine yarar değil zarar getirecek uygulamalarla birlikte kendisini kısa bir süre içerisinde hissettirecektir.

 

Öyle çok uzaklara gitmeye gerek yok, kulüpler birliğinin yayıncı kuruluş şikayetlerinin de 13 Ocak 2021 itibariyle sona erdiğini görmüş olduk. Sırada kulüplerin istediği harcama limitlerinin belirli bir sabit kura bağlanması durumu ve hakemlerle, disiplin kurulu uygulamalarında yaşanan sorunlar nedeniyle federasyonun bazı isimleri gözden çıkartması talebi var. Göksel Gümüşdağ'ın başkanlığı döneminde Kulüpler Birliğinin zaman zaman Futbol Federasyonunun önünde bir pozisyonda olduğunu görüyorduk. Son birkaç yıldır ise Kulüpler Birliği giderek etkisizleşti ve haklı taleplerini bile savunamayacak bir hale dönüştü. Aslında futbol alanında tüm yaşadıklarımızın sorumlularının sorumsuz bir biçimde hareket etmesinin de arkasında yine futbolu sadece kısır rekabete indirgeyen ve giderek dışarıya doğru itilen futbolseverler yer alıyor. Böyle bir futbol yönetimi, ondan daha da kötü bir futbol medyası ve kulüplerin olduğu yerde futbolun dışında her türlü şeyin konuşulması ve tartışılması da kaçınılmaz olacaktır.

 

Son bir örnekle yazıyı tamamlayayım, sayın cumhurbaşkanının aracının yanına gelerek içinde bulundukları zor koşulları kendisiyle paylaşan amatör futbolcuların yaşadıklarını, cumhurbaşkanımızdan amatör futbolculara müjde şeklinde haber yapan bir futbol medyasının olduğu yerde futbolu konuşmak abestir. Çünkü son on aydır futbol oynayamayan bu kitlenin seslerini duymayan futbol medyasının, cumhurbaşkanının konu ile ilgileneceğini söylemesi sonrasında haber yapması bile durumun ne kadar vahim olduğunu göstermektedir. Ülke futbolunda yaşanan sorunları yazmayan, yapılan kural değişikliklerini tartışmayan, sorgulamayan bir futbol medyasının olduğu yerde marka değeri falan olmaz olsa olsa yaz-boz şeklinde bir futbol komedisi olur. Zaten bu komedi içerisinde son beş yılda sadece dört büyükler olarak adlandırılan takımların 158 (Yüz Elli Sekiz) yabancı oyuncu transfer ettiklerini gördük. Gerçi futbol medyamıza kalsaydı bu rakam en az iki üç katına çıkmalıydı, onların her transfer döneminde yaptıkları yıldız transfer haberleri ile durum çok daha farklı olmalıydı.

 

                    linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

Bu İçerik  1485  Defa Okunmuştur
 

Degerli yazarimiz Ahmet Talimciler Perşembe, 25 Kasım 2010.

YAZARIN DIGER YAZILARINI GORMEK ICIN TIKLAYIN

Neden Futbol Ekonomisi?

 

www. Futbolekonomi.com’un  vizyon ve misyonu temel olarak  Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi’nin (FESAM) vizyon ve misyonuna paralel ve aynı düzlemdedir.

 

Bu bağlamda temel misyonumuz: Futbolun yerel ve küresel makro özelliklerini incelemek ve yeni yapısal modeller önermek; bu kapsamda entelektüel gelişimi hızlandırmak ve buna ilişkin referans olabilecek bir database oluşturmak ve bunu tüm futbol araştırmacılarının emrine sunmak... Bu amaçla yapılan çalışmaları yayımlamak; gerekli her türlü bilimsel futbol araştırma ve geliştirme projelerine entelektüel anlamda destek vermek.

 

Temel Vizyonumuz: Önerilen yeni modellerin gerçekleştiğini görmektir.

 devamı >>>

finansal-futbol-anim-1

tugrulaksar_ge_roportaj

Tuğrul Akşar Güngör Urasın sorularını yanıtlıyor

  Yazar Tuğrul Akşar,
Milliyet Gazetesi Yazarı Güngör Uras'ın
sorularını yanıtlıyor.
detay için tıklayınız..

 

Spor Endexi

 

17/01/2025

Kapanış Günlük
Değişim %
  BİST 100

9.997,74

+1,13

 bjk BJKAS

4,83

+0,21

 fb FENER

46,86

+1,08

 gs GSRAY

2,13

+0,95

 trabzon TSPOR

1,18

0,00

   SPOR ENDEKSİ

3.377,18

+0,59

Videolar

Tuğrul, Tuğrul Akşar, Pusula, Ekonomi, Futbol, Futbol Ekonomi, Mali,VİDEONUN DEVAMI VE DİĞER VİDEOLAR İÇİN TIKLAYIN.

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 45005392

TRENDYOL SÜPER LİG 2024-2025 SEZONU

  

 

 Sıra TAKIMLAR 0 G B M A Y AV

1

Galatasaray 17 15 2  0 49 20 28 47
2 Fenerbahçe 17  12   3 2 42  16   26

39

3 Samsunspor 17 10 3  4

31

18 13

33

4 Eyüpspor 18  8  6 4 29 19 10 30
5 Göztepe 17 8 4  5 32  23 9 28
6 Beşiktaş 17 7 6 4 26  19 

  7

 27 
7

Başakşehir

17 7  5  5 28 23 5 26
8 Gaziantep 16 6 4

7

24 26 -2 22
9 Kasımpaşa 17 4 9 4 24    25  -1 21
10 Alanyaspor 17 5 6 6 18 20 -2 21
11 Ç.Rizespor 17 6 3 8

17

26  -9 21
12 Antalyaspor 17 6 3 8 21 

32

-11 21
13 Konyaspor 17 5 5

7

19  25  -6 20
14 Trabzonspor 17 4 7 6 25 24 1 19
15 Sivasspor 17 5 4 8 20 27 -7 19
16

Kayserispor

17

3

7 7 17 33 -16 16
17 Bodrum FK 17 4 3 10 13 23 -10 15
18 Hatayspor 17 6 10 15 29  -14 9

19

A.Demirspor 17 2 2 13 15 37 -22 8

 

                 

Okur Yazar


Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

Yazılarınızı  info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

 

 

Annual Review of Football Finance 2023

Annual Review of Football Finance 2023

Deloitte Sports Grup'un Avrupa Futbol Finansmanına ilişkin 32. kez düzenlediği yıllık futbol finans raporuna göre, Avrupa futbol pazarı 2021 - 22 sezonunda bir önceki yıla göre %7 büyüyerek 29.5 Milyar Euro büyüklüğüne ulaştı. Rapora ulaşmak için tıklayınız

Deloitte Money League - 2024

Deloitte Money league 2024

Deloitte Money League Raporunu 27. kez yayınladı. Rapora göre Avrupa'nın en zengin 20 kulübünün 2022-23 sezonunda gelirleri toplam 10.5 Milyar Euro'ya ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

UEFA Kulüp Finans&Yatırım Raporu 2024

 

UEFA Raporu-2023

UEFA Kulüp futbolunun finansal durumları ve yatırımlarına ilişkin yıllık görünüm ve benchmark raporunu yayınladı. Okumak için tıklayınız

 


 

2021-Money-league-Raporu

 

Yirmidördüncü Deloitte Money League raporuna göre Barcelona'nın 715.1 Milyon Euro'luk geliriyle ilk sırada yer aldığı, tamamı merkez lig kulüplerinden oluşan ve bir önceki yıla göre gelirleri %12 azalan Para Ligi raporunu okumak için tıklayınız

 


 

 

annual report 202021 photo

 

Avrupa Futbolunun patronu UEFA’nın gelirleri 5.7 Milyar Euro’ya Ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

 


 

 UEFA-Kulup-Futbolu-Lisanslama-2023


UEFA’nın 2023’te yayınladığı en son  Kulüp Lisanslamaya İlişkin Karşılaştırma raporuna göre kulüpler Pandemi döneminde 7.3 Milyar Euro zarar ettiler. UEFA raporu, Avrupa kulüp futbolunun endişe verici bir resmini çiziyor. Raporu okumak için tıklayınız.

 


    

191112 Aktifbank Ekolig

 

Türk futbolunun gelirlerinin ve ekonomik görünümünün mercek altına alındığı Futbol Ekonomi Raporu – EkoLig'in dördüncü sayısı yayınlandı. Süper Lig’in 2017-2018 sezonu sonunda 3,2 milyar TL olan geliri, 2018-19 sezonunda 4,2 milyar TL’na ulaştı. Bkz.

 

 

master bm report lowres

 

The European Club Footballing Landscape 2022


UEFA'nın Avrupa Lulüp futboluna ilişkin 13, kez yayınladığı, Covid-19'un etkilerinin de analiz edildiği raporu okumak için Bkz.


 

 EkoSpor-y

“Ekospor’un aylık bültenlerinden haberdar olmak için tıklayınız”

 

Süper lig Marka değeri araştırma

''Taraftar Algısına Göre Türkiye Süper Ligi Marka Değerini Etkileyen Faktörlerin ve Marka Değeri Boyutlarının Değerlendirilmesi'' Prof. Dr. Musa PINAR öncülüğünde yapılan bu araştırmayı okumak için tıklayınız.

 

 

the-european-elite-2019

KPMG Avrupa’nın 32 Elit Kulübünün değerlemesini yaptı. Süper Lig’den Galatasaray ve Beşiktaş’ın da bulunduğu bu raporda en değerli kulüp 3.2 Milyar Euroluk değeriyle Real Madrid oldu. Raporu okumak için tıklayınız.
 

Endustriyel_futbol

 

Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı Üzerine

Futbolun Endüstriyel gelişimi, kulüplerin sportif ve iktisadi/mali yapılanışını derinden etkiliyor. Dorukhan Acar’ın Kurumsal Yönetim temelli yaklaşımı ile "Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı"yı okumak için tıklayınız

 

 

Türkiye'de Kadın Futbolunun Gelişimi ve Günümüzdeki Durumu

 

imagesCAVM4O4L

 

Dr. Lale ORTA’nın Kadın Futboluna Entelektüel Bir Yaklaşım Sergilediği makalesi için tıklayınız.” 

 

 

İngiliz Futbolunda Kurumsal Yönetişim Üzerine

 

governance_in_football

 

Tüm kulüplerimize ve Türk Futbol yapılanmasına farklı bir bakış açısı kazandırabileceğini düşündüğümüz, İngiliz Parlementosu’nun Kültür, medya ve spor Komitesi’nin hazırladığı raporu okumak için tıklayınız. 

 

money-and-soccer

“Money scorring goals”, Gerçekten de “Para Gol Kaydedebiliyor mu? “

Euro 2012’nin olası ekonomik etkilerini
okumak için tıklayınız. 



FFP

Futbolda Finansal Sürdürülebilirlik Kapsamında ''Finansal Fair Play Başa Baş Kuralı ve Beşiktaş Futbol Kulübü Üzerinde Bir Uygulama 
Hüseyin AKTAŞ/Salih MUTLU,

okumak için tıklayınız.