Katar Dünyanın Kupası Olabilecek mi?
Bizi Takip Edin Futbol ekonomisi facebookta futbol ekonomisi twitterde
x
Buradasınız >> Ana Sayfa Haberler & Makaleler Genel Ahmet TALİMCİLER Katar Dünyanın Kupası Olabilecek mi?

Katar Dünyanın Kupası Olabilecek mi?

p0bxkr6q

Ahmet Talimciler- 21 Kasım 2022 Futbolun beyin ölümünün gerçekleşmesi için kısa bir süre kaldı ve bu yeni kapı, beraberinde yaşanacak olan sürecin kısalmasına yol açacak. 

 

20 Kasım Pazar günü Katar'da başlayacak olan yirmi ikinci dünya kupası için tartışmalar, kupanın bu ülkeye verilmesi ile başlamıştı. Her şeyden önce dünya futboluna yön verdiğini düşünen FİFA'nın bir olup bitti içerisinde Katar'a organizasyonu vermesi ile başlayan sürecin sonuna geldik buna karşın bu turnuva, belki de futbol üzerine düşünmemiz için son fırsat olacak gibi duruyor. Turnuvanın Katar'a verilmesi sırasında FİFA başkanı olan Sepp Blatter'in geçtiğimiz günlerde yaptığı turnuva Katar'a verilmemeliydi şeklindeki açıklama, bir anlamda itiraf niteliği taşıyordu. Ancak Blatter, bu ifadeler ile kendisini temize çıkartmaya çalışırken hali hazırdaki yönetimi hedef göstermiş oluyordu. Bir başka ifadeyle bu kararın alınmasının arkasında benim herhangi bir dahlim yok bütün kabahat onların demeye getiriyordu. Dünyanın büyük organizasyonlarının tıpkı toplumsal hayatın diğer alanlarında olduğu gibi insan faktöründen bağımsız işleyebilmesi mümkün değildir. Bütün ideal tariflere karşın devreye birtakım olumsuzlukların girebileceği gerçeğini her daim göz önünde bulundurmak durumundasınızdır.

 

 

Turnuvanın Katar'a verilmesi sürecinde bir futbolsever olarak beni en çok rahatsız eden husus öncelikle bir geleneğin ortadan kaldırılmış olması gerçeğidir. Yirmi bir kez oynanan dünya kupası karşılaşmaları her seferinde yaz aylarında gerçekleştirildi ve bu durum beraberinde futbolun en önemli organizasyonunun bu şekilde kurumsallaşmasını getirdi. Şimdi ise bütün yapıyı alt üst eden bir anlayış devreye sokuluyor ve futbolcuların adeta birer makine gibi algılandığı bir süreç içerisinde maç takviminin içerisine bir de dünya kupası organizasyonu sokulmuş oluyor. Ağustos ayı içerisinde başlayan yeni sezonda futbolcular bir taraftan kendi liglerinde mücadele ederlerken diğer taraftan Şampiyonlar Ligi, Avrupa Ligi gibi organizasyonlar içerisinde bu kez daha çok maç yapmak zorunda bırakıldılar. Bu durumun bizlere yansıması ise futbol naklen yayınlarının hiç ara vermeden kesintisiz devam etmesi ve bunun ev içinde olumsuz yansımalarıdır.

 

Katar'da yeni stadyumların inşa edilmesi sırasında gerçekleştirilen insanlık dışı muamelelerin veyahut organizasyonun gerçekleştirileceği ülkede alkol ve eşcinsel ilişkiye yönelik yasaklamaların şimdi gündeme taşınmasının çok da inandırıcı olduğu kanaatinde değilim. Bütün bu gelişmeler ile ilgili olarak yapılan açıklamalar ve beraberindeki karşı açıklamalara karşı ortada yine Blatter'in açıklamasında olduğu gibi birilerinin kendi çıkarları doğrultusunda hayata geçirilen bir organizasyon söz konusu. Bu ise her fırsatta insan hakları ve demokrasi dersleri verenlerin, çıkarlar doğrultusunda o kadar da masum olmadıklarını fazlasıyla göstermiş oluyor. Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşla birlikte futboldaki Rus oligarkları ortadan kaldırmaya çalışanların ilerleyen bir aşamada yine futboldaki petrol milyarderi Arap sermayesi için de benzer bir eğilim içerisinde bulunması hiç de şaşırtıcı olmayacaktır. Ancak o zamana kadar söz konusu ülkelerin paralarını alabilmek için her türlü tavizi verdiklerini de fazlasıyla görmekteyiz-bu ülkelerde oynatılan bir takım final karşılaşmaları için getirilen yasaklamalar, başta İtalya parlamentosu olmak üzere gündem oldu bile-hatta sadece futbol da değil WWE SmackDown organizasyonlarında kadın güreşçilerin kıyafetlerinin değiştirilmesi taleplerinde de bu durum hissediliyor. Bu isteklerin para karşılığı yerine getirildiği gerçeği ise orta yerde durmayı sürdürüyor. Bir başka ifadeyle para konuştuğunda geri kalan her şey teferruat haline dönüşüveriyor. Dünyanın kupası için de asıl sıkıntı tam da bu noktada kendisini gösteriyor ve önce bir geleneği yok ediyorsunuz ardından her şey birer birer kılıfına uydurulmaya başlanıyor.

 

Katar'da düzenlenecek olan organizasyon boyunca asıl dikkat çekici olan hususun buraya gelecek olan taraftarlar olacağı gerçeği üzerinde durmanın tam sırası. Çünkü geçtiğimiz hafta gündeme gelen habere göre Katar, bu turnuva için taraftar kiralama yoluna gitti. Beklenen ilgi gerçekleşmediği için her ülke adına ayrı ayrı kiralanan Pakistanlı taraftarlar için Katar hükümeti taraftar başına günlük 10 dolar, 3 öğün yemek ve ücretsiz konaklama imkânı sağlanacağı haberi gündeme oturdu. Ayrıca maça birkaç saat kala tribünlerde boşluklar söz konusuysa çevredeki inşaatlardan yabancı işçilerin ücretleri ödenerek tribünlere getirileceği bilgisi de haberde yer alıyordu. Geçen yıl yayınlanan Taraftarlığın Sosyolojisi⃰ başlıklı yazımda şu cümlelerle taraftarlığın ne olduğunu anlatmaya çalışmıştım:

 

"Taraftarlık için yapılan değerlendirmelerdeki ortak nokta kişilerin taraftar olmak suretiyle diğerlerinden ayrılmasına yapılan vurgudur. Türk Dil Kurumunun sözlüğünde taraftarlık için yandaşlık kelimesinin kullanılıyor olması aslında bir tesadüf değildir. Çünkü taraftar olmak beraberinde kendisi gibi olanlarla birlikte bir yere bağlı olmayı beraberinde getirmektedir. İşte tam bu noktada kimliğin labirentlerinde kaybolmak üzere olan insana milliyeti, dini, ideolojik tercihleri ile tuttuğu takımı ve benzerleri yol göstermeye başlar."

 

Taraftarlık kavramının söz konusu oyun ile birlikte şekil değiştirdiği gerçeğini göz önünde bulundurmak durumundayız ve oyun'dan iş'e dönüşme sürecinin taraftarlık olgusunu da dönüştürdüğü gerçeğini es geçmemeliyiz. İşte tam bu noktada yine bu çalışmanın sonucunda şu ifadeleri kullanmıştım:

 

"Taraftarlığın sosyolojisi aslında toplumsal hayatın içerisindeki pek çok alanda olduğu gibi insanlığın öğrenme ve kuşaktan kuşağa aktarma sürecinin bir yansımasıdır. Tribünler toplumsal hayatın bir maketi olarak son derece verimli gözlem alanlarıdır ve sosyologlar açısından tribünleri incelemek aynı zamanda içinde yaşanılan topluma ve dünyaya dair ipuçlarını da yakından tanımak anlamına gelmektedir."

 

Katar'daki dünya kupası organizasyonu için hayata sokulmaya çalışılan bu yeni uygulamanın beraberinde futbol-taraftarlık ilişkisi adına da bambaşka bir boyutu önümüze açmakta olduğunu herhalde bu alanda çalışanlar kadar çalışmayanlar da fark etmişlerdir. Para ile taraftarlığı satın alıyorsunuz ve tribünleri bu şekilde doldurma yoluna gitmek suretiyle futbolun en önemli paydaşlarından bir tanesi olan taraftarlığı yok ediyorsunuz! Bu açılan kapıdan ilerleyen aşamada çok farklı uygulamaların geçebileceğini görmek için kâhin olmak gerekmiyor.

 

Futbolun beyin ölümünün gerçekleşmesi için kısa bir süre kaldı ve bu yeni kapı, beraberinde yaşanacak olan sürecin kısalmasına yol açacak. Dünya Kupası organizasyonları, futbolseverlerin dört gözle bekledikleri ve dünya futbolunun vitrini olan yıldızlarla birlikte bir aylık bir yolculuğun adıdır. FİFA başkanı İnfantino'nun Katar 2022'inin en iyi dünya kupası olacağı ısrarının geçmiş dünya kupalarını kapsamadığını daha şimdiden önce taraftar kiralayarak ardından açılış maçında ev sahibi takımın Ekvator futbolcularını 7,4 milyon dolar ödeyerek şike yoluyla satın alma girişimleriyle birlikte kendine özgü bir yerde duracağı kesinlik kazanmış gibi duruyor. Bu haliyle 2022 Katar Dünya Kupası'nın dünyanın kupası olabileceğini hiç ama hiç sanmıyorum. Bu durumun farkında olan FİFA geçtiğimiz günlerde kupaya katılacak olan bütün ülkelere futbolla ilgilenin, siyasetten uzak durun mektubu gönderdi. İlginin bu kadar az olmasının yanı sıra Türkiye'de her büyük futbol organizasyonundaki televizyon kampanyalarının hiç yapılmıyor olması bile örtük bir mesaj gibi gözüküyor. Bakalım bu bir ay futbolla mı yoksa futbolun dışındaki olup bitenlerle mi anılacak, hep birlikte göreceğiz.{jcomments on}

 


 

* Ahmet Talimciler 'Taraftarlığın Sosyolojisi', Spor Sosyolojisi içinde Edi. Ayhan Dever, Hasan Sözen, Gazi Kitapevi, Ankara, 2021, ss. 125-146

 

 

                    linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

Bu İçerik  692  Defa Okunmuştur
 

Degerli yazarimiz Ahmet Talimciler Perşembe, 25 Kasım 2010.

YAZARIN DIGER YAZILARINI GORMEK ICIN TIKLAYIN

Neden Futbol Ekonomisi?

 

www. Futbolekonomi.com’un  vizyon ve misyonu temel olarak  Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi’nin (FESAM) vizyon ve misyonuna paralel ve aynı düzlemdedir.

 

Bu bağlamda temel misyonumuz: Futbolun yerel ve küresel makro özelliklerini incelemek ve yeni yapısal modeller önermek; bu kapsamda entelektüel gelişimi hızlandırmak ve buna ilişkin referans olabilecek bir database oluşturmak ve bunu tüm futbol araştırmacılarının emrine sunmak... Bu amaçla yapılan çalışmaları yayımlamak; gerekli her türlü bilimsel futbol araştırma ve geliştirme projelerine entelektüel anlamda destek vermek.

 

Temel Vizyonumuz: Önerilen yeni modellerin gerçekleştiğini görmektir.

 devamı >>>

finansal-futbol-anim-1

tugrulaksar_ge_roportaj

Tuğrul Akşar Güngör Urasın sorularını yanıtlıyor

  Yazar Tuğrul Akşar,
Milliyet Gazetesi Yazarı Güngör Uras'ın
sorularını yanıtlıyor.
detay için tıklayınız..

 

Spor Endexi

 

05/11/2024

Kapanış Günlük
Değişim %
  BİST 100

8.698,48

-0,17

 bjk BJKAS

4,48

-2,18

 fb FENER

100,30

0.00

 gs GSRAY

6,83

+0,15

 trabzon TSPOR

0,93

0,00

   SPOR ENDEKSİ

3.075,321

-0,41

Videolar

Tuğrul, Tuğrul Akşar, Pusula, Ekonomi, Futbol, Futbol Ekonomi, Mali,VİDEONUN DEVAMI VE DİĞER VİDEOLAR İÇİN TIKLAYIN.

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 43354175

TRENDYOL SÜPER LİG 2024-2025 SEZONU

  

 

 Sıra TAKIMLAR 0 G B M A Y AV

1

Galatasaray 11 10  0 32 11 21 31
2 Fenerbahçe 11  8   2 1 27  9   18

26

3 Samsunspor 12 8 1  3

24

13 9

25

4 Eyüpspor 12  6   4  2 18  11 7 22
5 Beşiktaş 11 6 3  2  19  10 9 21
6 Göztepe 11 5 3 3 19  13 

  6

 18 
7

Sivasspor

12 5  2  5   17 20 -3 17
8 Başakşehir 11 4 4

17  14 3 16
9 Kasımpaşa 12 3 5 4 16    19  -3 14
10 Konyaspor 12 4 2 6 14  20 -4 14
11 Antalyaspor 12 4 2 6

15

24   -9 14
12 Rizespor 11 4 1 6 10  19 -9 13
13 Trabzonspor 11 2 6

3

12  14  -2  12
14 G.Antep FK 11 3 3 5 15 18 -3 12
15 Kayserispor 11 2 6 3 11 16 -5 12
16

Bodrumspor

12

3

2 7 10 16 -6 11
17 Alanyaspor 11 2 4 5 9 14  -5 10
18 Hatayspor 11 3 7 10 18  -8 6

19

A.Demirspor 11 0 2 9 9 25 -16

 

                 

Okur Yazar


Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

Yazılarınızı  info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

 

 

Annual Review of Football Finance 2023

Annual Review of Football Finance 2023

Deloitte Sports Grup'un Avrupa Futbol Finansmanına ilişkin 32. kez düzenlediği yıllık futbol finans raporuna göre, Avrupa futbol pazarı 2021 - 22 sezonunda bir önceki yıla göre %7 büyüyerek 29.5 Milyar Euro büyüklüğüne ulaştı. Rapora ulaşmak için tıklayınız

Deloitte Money League - 2024

Deloitte Money league 2024

Deloitte Money League Raporunu 27. kez yayınladı. Rapora göre Avrupa'nın en zengin 20 kulübünün 2022-23 sezonunda gelirleri toplam 10.5 Milyar Euro'ya ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

UEFA Kulüp Finans&Yatırım Raporu 2024

 

UEFA Raporu-2023

UEFA Kulüp futbolunun finansal durumları ve yatırımlarına ilişkin yıllık görünüm ve benchmark raporunu yayınladı. Okumak için tıklayınız

 


 

2021-Money-league-Raporu

 

Yirmidördüncü Deloitte Money League raporuna göre Barcelona'nın 715.1 Milyon Euro'luk geliriyle ilk sırada yer aldığı, tamamı merkez lig kulüplerinden oluşan ve bir önceki yıla göre gelirleri %12 azalan Para Ligi raporunu okumak için tıklayınız

 


 

 

annual report 202021 photo

 

Avrupa Futbolunun patronu UEFA’nın gelirleri 5.7 Milyar Euro’ya Ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

 


 

 UEFA-Kulup-Futbolu-Lisanslama-2023


UEFA’nın 2023’te yayınladığı en son  Kulüp Lisanslamaya İlişkin Karşılaştırma raporuna göre kulüpler Pandemi döneminde 7.3 Milyar Euro zarar ettiler. UEFA raporu, Avrupa kulüp futbolunun endişe verici bir resmini çiziyor. Raporu okumak için tıklayınız.

 


    

191112 Aktifbank Ekolig

 

Türk futbolunun gelirlerinin ve ekonomik görünümünün mercek altına alındığı Futbol Ekonomi Raporu – EkoLig'in dördüncü sayısı yayınlandı. Süper Lig’in 2017-2018 sezonu sonunda 3,2 milyar TL olan geliri, 2018-19 sezonunda 4,2 milyar TL’na ulaştı. Bkz.

 

 

master bm report lowres

 

The European Club Footballing Landscape 2022


UEFA'nın Avrupa Lulüp futboluna ilişkin 13, kez yayınladığı, Covid-19'un etkilerinin de analiz edildiği raporu okumak için Bkz.


 

 EkoSpor-y

“Ekospor’un aylık bültenlerinden haberdar olmak için tıklayınız”

 

Süper lig Marka değeri araştırma

''Taraftar Algısına Göre Türkiye Süper Ligi Marka Değerini Etkileyen Faktörlerin ve Marka Değeri Boyutlarının Değerlendirilmesi'' Prof. Dr. Musa PINAR öncülüğünde yapılan bu araştırmayı okumak için tıklayınız.

 

 

the-european-elite-2019

KPMG Avrupa’nın 32 Elit Kulübünün değerlemesini yaptı. Süper Lig’den Galatasaray ve Beşiktaş’ın da bulunduğu bu raporda en değerli kulüp 3.2 Milyar Euroluk değeriyle Real Madrid oldu. Raporu okumak için tıklayınız.
 

Endustriyel_futbol

 

Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı Üzerine

Futbolun Endüstriyel gelişimi, kulüplerin sportif ve iktisadi/mali yapılanışını derinden etkiliyor. Dorukhan Acar’ın Kurumsal Yönetim temelli yaklaşımı ile "Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı"yı okumak için tıklayınız

 

 

Türkiye'de Kadın Futbolunun Gelişimi ve Günümüzdeki Durumu

 

imagesCAVM4O4L

 

Dr. Lale ORTA’nın Kadın Futboluna Entelektüel Bir Yaklaşım Sergilediği makalesi için tıklayınız.” 

 

 

İngiliz Futbolunda Kurumsal Yönetişim Üzerine

 

governance_in_football

 

Tüm kulüplerimize ve Türk Futbol yapılanmasına farklı bir bakış açısı kazandırabileceğini düşündüğümüz, İngiliz Parlementosu’nun Kültür, medya ve spor Komitesi’nin hazırladığı raporu okumak için tıklayınız. 

 

money-and-soccer

“Money scorring goals”, Gerçekten de “Para Gol Kaydedebiliyor mu? “

Euro 2012’nin olası ekonomik etkilerini
okumak için tıklayınız. 



FFP

Futbolda Finansal Sürdürülebilirlik Kapsamında ''Finansal Fair Play Başa Baş Kuralı ve Beşiktaş Futbol Kulübü Üzerinde Bir Uygulama 
Hüseyin AKTAŞ/Salih MUTLU,

okumak için tıklayınız.