Hakem Açıklaması, Naklen Yayın İhalesi İçin mi?
Bizi Takip Edin Futbol ekonomisi facebookta futbol ekonomisi twitterde
x
Buradasınız >> Ana Sayfa Haberler & Makaleler Genel Ahmet TALİMCİLER Hakem Açıklaması, Naklen Yayın İhalesi İçin mi?

Hakem Açıklaması, Naklen Yayın İhalesi İçin mi?

 123ayin-pEhB cover

Ahmet Talimciler- 10 Mart 2022 Hakemlerin bir kısmının görevde bırakılmaları buna karşın bir kısmının görevden el çektirilip kariyerlerinin bir bildiri ile sonlandırılması hiç de normal bir gelişme değildir ve buna yol açan etmenlerin neler olduğunun açıklanması gerekmektedir.

Türkiye'de futbolun en az futbol olduğunu sık sık yazıyorum fakat ne kadar yazarsak yazalım, yaşananlar durumun çok daha farklı bir yerlerde gerçekleşmekte olduğunu ortaya koyuyor. Dün iki önemli olay birden yaşandı ve bu iki olayın birbiri ile ilintili olduğu kanaatindeyim. Merkez Hakem Kurulu (MHK) aldığı kararla aralarında dört FİFA kokartlı hakemin de bulunduğu on iki kişinin bundan sonra Süper Lig karşılaşmalarında görev almayacaklarını kamuoyuna duyurdu. Cüneyt Çakır ve Fırat Aydınus'un da aralarında bulunduğu hakemlerin ligin tamamlanmasına on hafta kala, kamuoyuna hiçbir inandırıcı açıklamada bulunulmadan görev yapmayacaklarının açıklanması tam anlamıyla skandaldır. Üstelik bu karar sonrasında söz konusu bu isimlerin geçtiğimiz günlerde hakem camiası içerisinde FETÖ'cüler var şeklinde yapılan açıklama sonrasında, zan altında bırakılmaları da işin bir diğer boyutunu oluşturmaktadır. Futbol federasyonunun ve MHK'nın bu hakemleri hangi sebeplerle emekli ettiğine ilişkin kamuoyuna açıklamada bulunmaları gerekmektedir.

Söz konusu bu karar Türkiye'de çok tartışılan hakemlik müessesesinin daha fazla tartışılmasına ve daha çok etki altına alınmasına neden olacak bir geleceğe işaret eder bir nitelik arz etmektedir. Çünkü bu kararla birlikte kalan hakemlere de bir anlamda kendilerine çeki düzen vermeleri mesajı iletilmiş olmaktadır. Ayrıca bu düzeyde hakem olabilmek için yıllarını harcayan kişilerin emeklerinin bir çırpıda çöpe atılması gibi bir durum da söz konusu olabilmektedir ki işin bu noktası belki de çok daha fazla su kaldıracak niteliktedir! Ekim ayında Rizespor ile Galatasaray arasında oynanan ve Ali Palabayık ile VAR hakemi Abdülkadir Bitigen'in maçta verdikleri kararlarla üç aydan fazla maç yönetmemeleri sonrasında emekliye sevk edilmeleri dikkat çekicidir. Bir diğer ilginç nokta Cüneyt Çakır'ın kendilerinin maçlarına verilmesi durumunda kulübünü sahadan çekeceğini ifade eden Rizespor kulüp başkanı Tahir Kıran'ın bu açıklaması sonrasında Cüneyt Çakır'ın Rizespor maçlarına verilememesi ve ülkenin uluslararası alandaki en önemli hakeminin emekli edilmesi durumudur.

Listedeki isimler ile ilgili olarak tek tek her biri ile ilgili kötü yönettikleri karşılaşmalar ve verdikleri yanlış kararlara dair çok fazla şey söylenebilir. Fakat aynı durum geride kalan hakemler için de geçerlidir üstelik bu hakemlerin hiç birisi gerek Çakır gerekse de Aydınus kadar tecrübeli ve uluslararası alanda deneyim sahibi değildirler. Özellikle Cüneyt Çakır'ın önümüzdeki dünya kupasında görev alma ihtimali düşünüldüğünde bu kararın kişinin kariyerine de büyük bir zarar vereceği açıktır. Öte yandan her ne kadar şu andaki MHK değişmiş olsa bile sezon başında Fırat Aydınus'un görev süresinin yine bu kurum tarafından uzatıldığı gerçeğini de unutmamalıyız. Yaş haddinden emekli olan kişinin görevini uzatıp ardından yönettiği bir karşılaşmadaki kararlarını beğenmediğiniz için emekli etmeniz geçiştirilebilecek bir durum değildir.

Olayın bir diğer ayağını oluşturan Faal Futbol Hakemleri ve Gözlemcileri Derneği Başkanı Abdurrahman Arıcı'nın bu gelişme sonrasında bir açıklama yapması gerekmektedir. Arıcı'nın yönetim kurulu başkanı olduğu derneğin iki başkan vekili olan Mete Kalkavan ve Yaşar Kemal Uğurlu ile Başkan Yardımcısı Ümit Öztürk'ün göreve devam edecek olan hakemler arasında bulunuyor olması da dikkat çekicidir. 28 Ekim 2015 tarihinde Trabzon'da Trabzonspor ile Gaziantepspor arasında oynanan karşılaşmanın bitiminde maçın hakemlerinin dönemin kulüp başkanının talimatıyla soyunma odasında 4,5 saatlik alı konulması olayını hatırlamanın tam zamanıdır. Hakem camiası bu olay sonrasında dönemin dernek başkanı Metin Tokat'ın ‘ortam gergin, protesto gereksiz' açıklamaları ile kendilerine yapılan bu büyük olayı sineye çekmeyi tercih etmişler ve maçları bir dakikalık bir geç başlatma eylemini bile hayata geçirememişlerdi. Bu yazıyı yazdığım 9 Mart 2022 Çarşamba günü itibariyle hakem ve gözlemciler derneğinin ana sayfasında dün alınan karar ile ilgili herhangi bir ifade yer almıyordu. Görünen o ki ülkenin pek çok kurumunda olduğu gibi burada da benzer bir mantıkla hareket ediliyor ve yaşananlar görmezden gelinerek sanki olmamış gibi bir izlenim uyandırılmaya gayret ediliyor.

Hakem meselesinin asıl büyük sorunu gölgelediği kısmına gelince ise dün yaşanan gelişmeler, futbol kamuoyunun hakemlere odaklanırken naklen yayın ihalesinde istenilen bedelleri verme konusunda yayıncı kuruluşun devre dışı kaldığı gerçeğini bastırmış gibi gözükmektedir. Naklen yayın konusunda yaşanan kafa karışıklığı uzun bir zamandır sürmekteydi ve her ne hikmetse olayın asıl taraflarından bir tanesini oluşturan Kulüpler Birliğinden uzun bir zamandır hiç ama hiç ses çıkmıyordu! 2000-2001 sezonu ortasından itibaren Digitürk'ün naklen yayıncılığı gerçekleştirdiğini ve ilk etapta üç buçuk yıllığına 465 milyon dolarla ihaleyi kazandığını biliyoruz. Yirmi yıl sonra bu kez Türk lirasına dönüşen ihale bedelinin yıllık bazda hemen hemen aynı rakamlara denk geliyor olması karşısında, bu alanda en çok konuşması gereken kulüplerin sesinin hiç çıkmamasının arkasında futbol çıkarları değil siyaset ile kurdukları bağlantının etkisi söz konusudur. Uzun bir süredir kulüplerin, yayıncı kuruluş ile olan ihtilafları konusunda futbol federasyonu kulüplerden ziyade yayıncı kuruluşun devamı yönünde davranışlarda bulunmuş ve her fırsatta bu birlikteliği sürdürebilmeye gayret etmiştir. Şimdi ise gelinen noktada ilk olarak ihalenin nasıl şartlarda gerçekleştirildiği net bir biçimde belli değildir! İkinci olarak neden ısrarla beş yıllık bir satışın gerçekleştirilmeye çalışıldığı da soru işaretlerini içermektedir. Bir diğer önemli soru ise yayıncı kuruluş ve başta Saran grubu ile TRT olmak üzere herhangi bir kurum, yayın hakkını almaması durumunda ne gibi alternatiflerin olup olmadığının bilinmemesidir.

Tüm sistemi naklen yayın ihalesine odaklanan kulüplerin, önümüzdeki yıl başlayacak olan yapılandırma ödemelerini nasıl gerçekleştirebilecekleri bir muamma olarak görünmektedir. Eğer bu ödemeler zamanında yapılmazsa kulüplere bankalar birliği aracılığıyla kayyum atanması tehlikesi söz konusudur ve ülke futbol kulüplerinin devletin kulüpleri haline dönüşmesi gibi bir ihtimali ciddi ciddi düşünmek durumunda kalabiliriz. Tabii bu adımın bir sonrasında ise bazı kulüplerin yurt dışından gelecek olan teklifler uyarınca satılmaları gibi bir durum da karşımıza çıkabilir. Bu ihtimali de yabana atmamamız gerektiğini de tarihe not düşmek adına sizlerle paylaşıyorum.

Türkiye'de futbol son yıllarda giderek daha çok tartışılan alanlardan bir tanesi haline dönüştürülmüş olup bunun arka planında ise siyaset ile kurduğu bağın her geçen yıl biraz daha fazla siyasetin lehine buna karşın futbolun aleyhine genişlemesinin önemli bir etkisi bulunmaktadır. Hakemlerin bir kısmının görevde bırakılmaları buna karşın bir kısmının görevden el çektirilip kariyerlerinin bir bildiri ile sonlandırılması hiç de normal bir gelişme değildir ve buna yol açan etmenlerin neler olduğunun açıklanması gerekmektedir. Öte yandan ülke futbolunun sürmesinin en önemli ayaklarından bir tanesini oluşturan naklen yayın ihalesinin sessiz sedasız sürdürülmesini de unutmamalıyız. Bir türlü sonuca ulaştırılamamış olmasını da göz ardı etmemeli ve yaşananların etkisinin çok daha uzun bir periyotta kendisini hissettireceği gerçeğini de başta taraftarlar olmak üzere futbolun tüm sevenlerine bir kez daha hatırlatmalıyız. Futbol dünyamızda şimdilik hakemlerle başlayan hamlelerin arkası gelecek gibi gözüküyor, bu oyunun gerçek sahipleri taraftarlar olarak acaba gelen dalganın farkında mısınız?{jcomments on}

                    linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

Bu İçerik  1020  Defa Okunmuştur
 

Degerli yazarimiz Ahmet Talimciler Perşembe, 25 Kasım 2010.

YAZARIN DIGER YAZILARINI GORMEK ICIN TIKLAYIN

Neden Futbol Ekonomisi?

 

www. Futbolekonomi.com’un  vizyon ve misyonu temel olarak  Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi’nin (FESAM) vizyon ve misyonuna paralel ve aynı düzlemdedir.

 

Bu bağlamda temel misyonumuz: Futbolun yerel ve küresel makro özelliklerini incelemek ve yeni yapısal modeller önermek; bu kapsamda entelektüel gelişimi hızlandırmak ve buna ilişkin referans olabilecek bir database oluşturmak ve bunu tüm futbol araştırmacılarının emrine sunmak... Bu amaçla yapılan çalışmaları yayımlamak; gerekli her türlü bilimsel futbol araştırma ve geliştirme projelerine entelektüel anlamda destek vermek.

 

Temel Vizyonumuz: Önerilen yeni modellerin gerçekleştiğini görmektir.

 devamı >>>

finansal-futbol-anim-1

tugrulaksar_ge_roportaj

Tuğrul Akşar Güngör Urasın sorularını yanıtlıyor

  Yazar Tuğrul Akşar,
Milliyet Gazetesi Yazarı Güngör Uras'ın
sorularını yanıtlıyor.
detay için tıklayınız..

 

Spor Endexi

 

17/01/2025

Kapanış Günlük
Değişim %
  BİST 100

9.997,74

+1,13

 bjk BJKAS

4,83

+0,21

 fb FENER

46,86

+1,08

 gs GSRAY

2,13

+0,95

 trabzon TSPOR

1,18

0,00

   SPOR ENDEKSİ

3.377,18

+0,59

Videolar

Tuğrul, Tuğrul Akşar, Pusula, Ekonomi, Futbol, Futbol Ekonomi, Mali,VİDEONUN DEVAMI VE DİĞER VİDEOLAR İÇİN TIKLAYIN.

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 44999455

TRENDYOL SÜPER LİG 2024-2025 SEZONU

  

 

 Sıra TAKIMLAR 0 G B M A Y AV

1

Galatasaray 17 15 2  0 49 20 28 47
2 Fenerbahçe 17  12   3 2 42  16   26

39

3 Samsunspor 17 10 3  4

31

18 13

33

4 Eyüpspor 18  8  6 4 29 19 10 30
5 Göztepe 17 8 4  5 32  23 9 28
6 Beşiktaş 17 7 6 4 26  19 

  7

 27 
7

Başakşehir

17 7  5  5 28 23 5 26
8 Gaziantep 16 6 4

7

24 26 -2 22
9 Kasımpaşa 17 4 9 4 24    25  -1 21
10 Alanyaspor 17 5 6 6 18 20 -2 21
11 Ç.Rizespor 17 6 3 8

17

26  -9 21
12 Antalyaspor 17 6 3 8 21 

32

-11 21
13 Konyaspor 17 5 5

7

19  25  -6 20
14 Trabzonspor 17 4 7 6 25 24 1 19
15 Sivasspor 17 5 4 8 20 27 -7 19
16

Kayserispor

17

3

7 7 17 33 -16 16
17 Bodrum FK 17 4 3 10 13 23 -10 15
18 Hatayspor 17 6 10 15 29  -14 9

19

A.Demirspor 17 2 2 13 15 37 -22 8

 

                 

Okur Yazar


Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

Yazılarınızı  info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

 

 

Annual Review of Football Finance 2023

Annual Review of Football Finance 2023

Deloitte Sports Grup'un Avrupa Futbol Finansmanına ilişkin 32. kez düzenlediği yıllık futbol finans raporuna göre, Avrupa futbol pazarı 2021 - 22 sezonunda bir önceki yıla göre %7 büyüyerek 29.5 Milyar Euro büyüklüğüne ulaştı. Rapora ulaşmak için tıklayınız

Deloitte Money League - 2024

Deloitte Money league 2024

Deloitte Money League Raporunu 27. kez yayınladı. Rapora göre Avrupa'nın en zengin 20 kulübünün 2022-23 sezonunda gelirleri toplam 10.5 Milyar Euro'ya ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

UEFA Kulüp Finans&Yatırım Raporu 2024

 

UEFA Raporu-2023

UEFA Kulüp futbolunun finansal durumları ve yatırımlarına ilişkin yıllık görünüm ve benchmark raporunu yayınladı. Okumak için tıklayınız

 


 

2021-Money-league-Raporu

 

Yirmidördüncü Deloitte Money League raporuna göre Barcelona'nın 715.1 Milyon Euro'luk geliriyle ilk sırada yer aldığı, tamamı merkez lig kulüplerinden oluşan ve bir önceki yıla göre gelirleri %12 azalan Para Ligi raporunu okumak için tıklayınız

 


 

 

annual report 202021 photo

 

Avrupa Futbolunun patronu UEFA’nın gelirleri 5.7 Milyar Euro’ya Ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

 


 

 UEFA-Kulup-Futbolu-Lisanslama-2023


UEFA’nın 2023’te yayınladığı en son  Kulüp Lisanslamaya İlişkin Karşılaştırma raporuna göre kulüpler Pandemi döneminde 7.3 Milyar Euro zarar ettiler. UEFA raporu, Avrupa kulüp futbolunun endişe verici bir resmini çiziyor. Raporu okumak için tıklayınız.

 


    

191112 Aktifbank Ekolig

 

Türk futbolunun gelirlerinin ve ekonomik görünümünün mercek altına alındığı Futbol Ekonomi Raporu – EkoLig'in dördüncü sayısı yayınlandı. Süper Lig’in 2017-2018 sezonu sonunda 3,2 milyar TL olan geliri, 2018-19 sezonunda 4,2 milyar TL’na ulaştı. Bkz.

 

 

master bm report lowres

 

The European Club Footballing Landscape 2022


UEFA'nın Avrupa Lulüp futboluna ilişkin 13, kez yayınladığı, Covid-19'un etkilerinin de analiz edildiği raporu okumak için Bkz.


 

 EkoSpor-y

“Ekospor’un aylık bültenlerinden haberdar olmak için tıklayınız”

 

Süper lig Marka değeri araştırma

''Taraftar Algısına Göre Türkiye Süper Ligi Marka Değerini Etkileyen Faktörlerin ve Marka Değeri Boyutlarının Değerlendirilmesi'' Prof. Dr. Musa PINAR öncülüğünde yapılan bu araştırmayı okumak için tıklayınız.

 

 

the-european-elite-2019

KPMG Avrupa’nın 32 Elit Kulübünün değerlemesini yaptı. Süper Lig’den Galatasaray ve Beşiktaş’ın da bulunduğu bu raporda en değerli kulüp 3.2 Milyar Euroluk değeriyle Real Madrid oldu. Raporu okumak için tıklayınız.
 

Endustriyel_futbol

 

Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı Üzerine

Futbolun Endüstriyel gelişimi, kulüplerin sportif ve iktisadi/mali yapılanışını derinden etkiliyor. Dorukhan Acar’ın Kurumsal Yönetim temelli yaklaşımı ile "Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı"yı okumak için tıklayınız

 

 

Türkiye'de Kadın Futbolunun Gelişimi ve Günümüzdeki Durumu

 

imagesCAVM4O4L

 

Dr. Lale ORTA’nın Kadın Futboluna Entelektüel Bir Yaklaşım Sergilediği makalesi için tıklayınız.” 

 

 

İngiliz Futbolunda Kurumsal Yönetişim Üzerine

 

governance_in_football

 

Tüm kulüplerimize ve Türk Futbol yapılanmasına farklı bir bakış açısı kazandırabileceğini düşündüğümüz, İngiliz Parlementosu’nun Kültür, medya ve spor Komitesi’nin hazırladığı raporu okumak için tıklayınız. 

 

money-and-soccer

“Money scorring goals”, Gerçekten de “Para Gol Kaydedebiliyor mu? “

Euro 2012’nin olası ekonomik etkilerini
okumak için tıklayınız. 



FFP

Futbolda Finansal Sürdürülebilirlik Kapsamında ''Finansal Fair Play Başa Baş Kuralı ve Beşiktaş Futbol Kulübü Üzerinde Bir Uygulama 
Hüseyin AKTAŞ/Salih MUTLU,

okumak için tıklayınız.