Marka Değerinizin Karşılığı Bu mudur?
Bizi Takip Edin Futbol ekonomisi facebookta futbol ekonomisi twitterde
x
Buradasınız >> Ana Sayfa Haberler & Makaleler Genel Ahmet TALİMCİLER Marka Değerinizin Karşılığı Bu mudur?

Marka Değerinizin Karşılığı Bu mudur?

160855

Ahmet Talimciler- 9 Mayıs 2022 Keşke bütün bu tuhaflıklar yerine sadece futbolu ve futbolda yaşananları konuşuyor olabilseydik!

 

Otuz sekiz yıl sonra Trabzonspor şampiyon oldu ve şampiyonluk öncesinden başlayarak hem tartışmaların ardı arkası kesilmedi hem de şampiyonluk karşılaşmasında yaşananlara verilen cezalar, var olan gerginliği daha da yukarıya tırmandırdı. Hiç şüphesiz bu yaşananların arkasında hem geçmişin izleri hem de Türkiye futbol federasyonunun herkese eşit mesafede olduğunu beyan etmesine karşın ortaya çıkan cezai kararlardaki tuhaflıklar damga vurdu. Öncelikle yaşananlara dair kısa bir bilgi verelim ardından olup bitenler üzerinden değerlendirmede bulunalım.

Adana Demirspor karşılaşmasında elde edilen galibiyet sonrasında kendi sahasında oynayacağı Antalyaspor karşılaşmasında alınacak bir puan bile Trabzonspor kulübünü şampiyon yapacaktı. İşte bu noktada kutlamalara ilişkin gelişmeler özellikle de Trabzonspor bayraklarının farklı kentlerde asılması girişimleri beraberinde tartışmaları getirdi. Örneğin Samsun kentinde Samsunsporlu taraftarlar, kente asılmak istenilen Trabzonspor bayraklarına yönelik tepkilerini sert bir bildiri ile kamuoyuna aktardılar. Benzer şekilde Fenerbahçe spor kulübünün kalbi olarak nitelendirilen Bağdat Caddesinde kutlama yapma isteği ve bayrak asma girişimleri tartışmalara yol açtı. Ne yazık ki bu durum geçtiğimiz cumartesi gecesi Trabzonspor kulübünün şampiyonluk kutlamaları sonrasında da çeşitli kentlerde sokaklarda kovalamacalarla sonuçlandı. Ülkedeki şampiyonluk kutlamaları tartışmasını belki biraz daha geniş bir pencere üzerinden semt, taraftarlık ve kimlik ilişkisi ile yeniden gözden geçirmemiz gerekiyor. Ancak yine de futbolu ve orada yaşananları da yine öteki ile kurmuş olduğumuz ilişkiden bağımsız düşünmememiz gerekiyor.

Trabzonspor ile Antalyaspor arasında oynanan karşılaşmada maçın başlangıcı öncesinde son yıllarda tüm stadyumlarda görmeye alıştığımız takım koreografilerinden bir tanesi adeta tüm yaşananların başlangıç noktasındaki işaret fişeği oluverdi. Abdullah Avcı’nın omuzunda tüfeğiyle avlanmakta olduğunu gösteren görselde tüfeğin ucuna oturtulan kanarya-ki burada Fenerbahçe kulübünü temsil etmektedir-2010-2011 şampiyonu Trabzonspor pankartını tutmaktadır. Söz konusu pankartın özellikle Fenerbahçe kulübünün Rize’den dönüş yolunda karşı karşıya kaldığı silahlı saldırıya göndermede bulunmakta olduğu, çeşitli kişilerce dile getirildi. Perşembe günü Fenerbahçe kulübü başkanı Ali Koç’un düzenlediği basın toplantısında da bu pankarta uzun bir bölüm ayrıldı.

Maçın bitimine bir iki dakikalık bir süre kaldığı bir anda Trabzonsporlu taraftarların maç bitti zannetmeleri üzerine sahaya girmeleri sonrasında ortalık birbirine girdi. Maçın bitmesi sonrasında ise Antalyaspor kalecisinin sahadan çıkarken bazı Trabzonspor taraftarları tarafından darp edilme görüntüleri ise geceye hiç yakışmadı. Ama bundan da önemlisi söz konusu yaşananlar sonrasında profesyonel futbol disiplin kurulunun verdiği ceza ise ülke futbolunun marka değerinin sadece altı yüz bin lira olduğunu ortaya koymuş oldu. Size yaşananları ve verilen cezaların komikliğini anlamanız açısından filmi biraz daha geriye sarmanın tam zamanı olduğunu belirtiyorum. 6 Ağustos 2017 tarihinde Samsun’da oynanan süper kupa karşılaşmasında sahaya giren Konyaspor taraftarlarının çıkarttıkları olaylar sonrasında sahaya girmeleri nedeniyle kulübe 5 maç seyircisiz oynama cezası verildi. Beşiktaş kulübü de 1 maç seyircisiz oynama cezasına çarptırıldı.

Trabzonspor karşılaşmasında yaşananlar sonrasında verilen cezalar ise şu şekildedir; “TRABZONSPOR A.Ş.'nin, 30.04.2022 tarihinde oynanan TRABZONSPOR A.Ş.-FRAPORT TAV ANTALYASPOR Spor Toto Süper Lig Ahmet Çalık Sezonu müsabakasında, Kurulumuza yapılan sevk ve sevke konu müsabaka görevlileri raporları doğrultusunda taraftarlarının neden olduğu saha olayları nedeniyle 368.000.-TL PARA CEZASI ile cezalandırılmasına, FDT'nin 52/3. maddesi uyarınca saha olaylarına karışan taraftarların bulunduğu DERGİLİK DOĞU ALT TRİBÜNÜ H, I, J, K, L, KUZEY KALE ARKASI ALT TRİBÜNÜ H, I, J, K, L ve VESTEL GÜNEY ALT I, J, K, L bloklarda yer alan seyircilerin elektronik bilet kapsamındaki kartlarının bloke edilmesi suretiyle bir sonraki ev sahibi kulüp olduğu müsabakaya girişlerinin engellenmesine, Aynı müsabakada TRABZONSPOR A.Ş.'nin, merdiven boşluklarının boş bırakılmamasından dolayı ve bu eylemin aynı sezon içinde 2. kez gerçekleştirilmesi nedeniyle 50.000.-TL PARA CEZASI ile cezalandırılmasına, Aynı müsabakada TRABZONSPOR A.Ş.'nin, anons sisteminin ev sahibi takımı destekleyici şekilde kullanılmasından dolayı talimatlara aykırılık nedeniyle 32.000.-TL PARA CEZASI ile cezalandırılmasına, Aynı müsabakada TRABZONSPOR A.Ş.'nin, kulüp başkanının 1. güvenlik bariyeri dahilinde yayıncı kuruluş haricinde röportaj verilmesinden dolayı Süper Lig ve TFF 1. Lig Yayın Talimatının 8/13. maddesi uyarınca 150.000.-TL PARA CEZASI ile cezalandırılmasına, karar verilmiştir."

Verilen toplam cezanın 600 bin lira olduğu ortaya çıkıyor ve bu durum yaşananların ne kadar tuhaf bir hale büründüğünü de net bir biçimde ortaya koyuyor. Türkiye Futbol Federasyonunun herkese eşit mesafede olduğu ifadeleri ne yazık ki yıllar içerisinde yaşanan örnekler ile her geçen gün biraz daha anlamsızlaşmaktadır. Futbolun bu topraklar üzerinde futbol dışında her türlü alan ile işliyor olması en çok futbola zarar vermektedir.

Bundan sonra Türkiye’nin bütün stadyumlarında taraftarların sahaya girmesine verilecek olan cezanın bedelinin altı yüz bin lira olacağı mesajının verilmiş olması son derece acıdır. Futbol sahalarındaki şiddetin önüne geçmekle görevli olanların şiddetin yaşanmasına yönelik etkilerde bulunması durumu da herhalde yine bize özgü bir durum olsa gerektir. Bırakın futbol kendi mecrası içinde herkese eşit kurallarla ve eşit yaptırımlarla işleyebilsin.

Aksi olduğu durumda futbolun, futbol olmaktan çıkmakta olduğunu aklımızdan çıkartmamalıyız. Siyasetin ve kuralsızlığın içinde olduğu futbol ortamı bir adım sonrasında başka problemleri beraberinde getirecektir. Trabzonspor kulübünün kazandığı şampiyonluğun sonrasında farklı kulüplerin tepkilerinin artması, geleceğe dönük sorunların daha da büyüyeceğini ortaya koymaktadır. Futbolu, futbol olmaktan çıkarttığımız sürece yeşil sahalarda olup bitenlerin sadece orada kalabilmeleri mümkün değildir.

Türkiye Futbol Federasyonu Türkiye’de futbolun marka değerini temsil etme konusunda en yetkin organdır. Buna karşın yıllar içerisinde almış olduğu kararlar ile tam aksi bir eğilimi ortaya koymayı ısrarla sürdürmektedir. Özellikle son olaylar sonrasında verilen cezaların, ülkedeki diğer takım taraftarlarının nezdinde hiçbir inandırıcılığının olmadığını belirtmeliyim. Verilen cezalar adeta ödül niteliğindedir ve bundan sonra oluşabilecek olan olası olayların önüne geçmeyi değil tam aksine daha da körükleyebilecek bir potansiyelin oluşmasına yol açabilecek bir görünüm arz etmektedir.

Futbolun sonucun belirsizliği temelinde başka bir alan olduğu gerçeğini el birliği ile ortadan kaldırmış olduk. Ne yazık ki bu yaşananlar, Ahmet Çalık Sezonunda ülkenin en iyi futbolunu oynayan Trabzonspor kulübünün yıllar sonra kazanmış olduğu şampiyonluğunun da önüne geçmiş oldu. Keşke bütün bu tuhaflıklar yerine sadece futbolu ve futbolda yaşananları konuşuyor olabilseydik! Korkum odur ki önümüzdeki sezon bu son gelişmelerin yarattığı dalganın ortaya çıkartacağı daha büyük gelişmelerle futbolu değil futbolun dışındaki yaygarayı daha fazla konuşmak zorunda kalacağız.

                    linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

Bu İçerik  1009  Defa Okunmuştur
 

Degerli yazarimiz Ahmet Talimciler Perşembe, 25 Kasım 2010.

YAZARIN DIGER YAZILARINI GORMEK ICIN TIKLAYIN

Neden Futbol Ekonomisi?

 

www. Futbolekonomi.com’un  vizyon ve misyonu temel olarak  Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi’nin (FESAM) vizyon ve misyonuna paralel ve aynı düzlemdedir.

 

Bu bağlamda temel misyonumuz: Futbolun yerel ve küresel makro özelliklerini incelemek ve yeni yapısal modeller önermek; bu kapsamda entelektüel gelişimi hızlandırmak ve buna ilişkin referans olabilecek bir database oluşturmak ve bunu tüm futbol araştırmacılarının emrine sunmak... Bu amaçla yapılan çalışmaları yayımlamak; gerekli her türlü bilimsel futbol araştırma ve geliştirme projelerine entelektüel anlamda destek vermek.

 

Temel Vizyonumuz: Önerilen yeni modellerin gerçekleştiğini görmektir.

 devamı >>>

finansal-futbol-anim-1

tugrulaksar_ge_roportaj

Tuğrul Akşar Güngör Urasın sorularını yanıtlıyor

  Yazar Tuğrul Akşar,
Milliyet Gazetesi Yazarı Güngör Uras'ın
sorularını yanıtlıyor.
detay için tıklayınız..

 

Spor Endexi

 

17/01/2025

Kapanış Günlük
Değişim %
  BİST 100

9.997,74

+1,13

 bjk BJKAS

4,83

+0,21

 fb FENER

46,86

+1,08

 gs GSRAY

2,13

+0,95

 trabzon TSPOR

1,18

0,00

   SPOR ENDEKSİ

3.377,18

+0,59

Videolar

Tuğrul, Tuğrul Akşar, Pusula, Ekonomi, Futbol, Futbol Ekonomi, Mali,VİDEONUN DEVAMI VE DİĞER VİDEOLAR İÇİN TIKLAYIN.

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 45012340

TRENDYOL SÜPER LİG 2024-2025 SEZONU

  

 

 Sıra TAKIMLAR 0 G B M A Y AV

1

Galatasaray 17 15 2  0 49 20 28 47
2 Fenerbahçe 17  12   3 2 42  16   26

39

3 Samsunspor 17 10 3  4

31

18 13

33

4 Eyüpspor 18  8  6 4 29 19 10 30
5 Göztepe 17 8 4  5 32  23 9 28
6 Beşiktaş 17 7 6 4 26  19 

  7

 27 
7

Başakşehir

17 7  5  5 28 23 5 26
8 Gaziantep 16 6 4

7

24 26 -2 22
9 Kasımpaşa 17 4 9 4 24    25  -1 21
10 Alanyaspor 17 5 6 6 18 20 -2 21
11 Ç.Rizespor 17 6 3 8

17

26  -9 21
12 Antalyaspor 17 6 3 8 21 

32

-11 21
13 Konyaspor 17 5 5

7

19  25  -6 20
14 Trabzonspor 17 4 7 6 25 24 1 19
15 Sivasspor 17 5 4 8 20 27 -7 19
16

Kayserispor

17

3

7 7 17 33 -16 16
17 Bodrum FK 17 4 3 10 13 23 -10 15
18 Hatayspor 17 6 10 15 29  -14 9

19

A.Demirspor 17 2 2 13 15 37 -22 8

 

                 

Okur Yazar


Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

Yazılarınızı  info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

 

 

Annual Review of Football Finance 2023

Annual Review of Football Finance 2023

Deloitte Sports Grup'un Avrupa Futbol Finansmanına ilişkin 32. kez düzenlediği yıllık futbol finans raporuna göre, Avrupa futbol pazarı 2021 - 22 sezonunda bir önceki yıla göre %7 büyüyerek 29.5 Milyar Euro büyüklüğüne ulaştı. Rapora ulaşmak için tıklayınız

Deloitte Money League - 2024

Deloitte Money league 2024

Deloitte Money League Raporunu 27. kez yayınladı. Rapora göre Avrupa'nın en zengin 20 kulübünün 2022-23 sezonunda gelirleri toplam 10.5 Milyar Euro'ya ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

UEFA Kulüp Finans&Yatırım Raporu 2024

 

UEFA Raporu-2023

UEFA Kulüp futbolunun finansal durumları ve yatırımlarına ilişkin yıllık görünüm ve benchmark raporunu yayınladı. Okumak için tıklayınız

 


 

2021-Money-league-Raporu

 

Yirmidördüncü Deloitte Money League raporuna göre Barcelona'nın 715.1 Milyon Euro'luk geliriyle ilk sırada yer aldığı, tamamı merkez lig kulüplerinden oluşan ve bir önceki yıla göre gelirleri %12 azalan Para Ligi raporunu okumak için tıklayınız

 


 

 

annual report 202021 photo

 

Avrupa Futbolunun patronu UEFA’nın gelirleri 5.7 Milyar Euro’ya Ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

 


 

 UEFA-Kulup-Futbolu-Lisanslama-2023


UEFA’nın 2023’te yayınladığı en son  Kulüp Lisanslamaya İlişkin Karşılaştırma raporuna göre kulüpler Pandemi döneminde 7.3 Milyar Euro zarar ettiler. UEFA raporu, Avrupa kulüp futbolunun endişe verici bir resmini çiziyor. Raporu okumak için tıklayınız.

 


    

191112 Aktifbank Ekolig

 

Türk futbolunun gelirlerinin ve ekonomik görünümünün mercek altına alındığı Futbol Ekonomi Raporu – EkoLig'in dördüncü sayısı yayınlandı. Süper Lig’in 2017-2018 sezonu sonunda 3,2 milyar TL olan geliri, 2018-19 sezonunda 4,2 milyar TL’na ulaştı. Bkz.

 

 

master bm report lowres

 

The European Club Footballing Landscape 2022


UEFA'nın Avrupa Lulüp futboluna ilişkin 13, kez yayınladığı, Covid-19'un etkilerinin de analiz edildiği raporu okumak için Bkz.


 

 EkoSpor-y

“Ekospor’un aylık bültenlerinden haberdar olmak için tıklayınız”

 

Süper lig Marka değeri araştırma

''Taraftar Algısına Göre Türkiye Süper Ligi Marka Değerini Etkileyen Faktörlerin ve Marka Değeri Boyutlarının Değerlendirilmesi'' Prof. Dr. Musa PINAR öncülüğünde yapılan bu araştırmayı okumak için tıklayınız.

 

 

the-european-elite-2019

KPMG Avrupa’nın 32 Elit Kulübünün değerlemesini yaptı. Süper Lig’den Galatasaray ve Beşiktaş’ın da bulunduğu bu raporda en değerli kulüp 3.2 Milyar Euroluk değeriyle Real Madrid oldu. Raporu okumak için tıklayınız.
 

Endustriyel_futbol

 

Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı Üzerine

Futbolun Endüstriyel gelişimi, kulüplerin sportif ve iktisadi/mali yapılanışını derinden etkiliyor. Dorukhan Acar’ın Kurumsal Yönetim temelli yaklaşımı ile "Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı"yı okumak için tıklayınız

 

 

Türkiye'de Kadın Futbolunun Gelişimi ve Günümüzdeki Durumu

 

imagesCAVM4O4L

 

Dr. Lale ORTA’nın Kadın Futboluna Entelektüel Bir Yaklaşım Sergilediği makalesi için tıklayınız.” 

 

 

İngiliz Futbolunda Kurumsal Yönetişim Üzerine

 

governance_in_football

 

Tüm kulüplerimize ve Türk Futbol yapılanmasına farklı bir bakış açısı kazandırabileceğini düşündüğümüz, İngiliz Parlementosu’nun Kültür, medya ve spor Komitesi’nin hazırladığı raporu okumak için tıklayınız. 

 

money-and-soccer

“Money scorring goals”, Gerçekten de “Para Gol Kaydedebiliyor mu? “

Euro 2012’nin olası ekonomik etkilerini
okumak için tıklayınız. 



FFP

Futbolda Finansal Sürdürülebilirlik Kapsamında ''Finansal Fair Play Başa Baş Kuralı ve Beşiktaş Futbol Kulübü Üzerinde Bir Uygulama 
Hüseyin AKTAŞ/Salih MUTLU,

okumak için tıklayınız.