Savaş, Sporu ve Spor Algısını da Değiştiriyor
Bizi Takip Edin Futbol ekonomisi facebookta futbol ekonomisi twitterde
x
Buradasınız >> Ana Sayfa Haberler & Makaleler Genel Ahmet TALİMCİLER Savaş, Sporu ve Spor Algısını da Değiştiriyor

Savaş, Sporu ve Spor Algısını da Değiştiriyor

1646040195 al

Ahmet Talimciler- 25 Mart 2022 Ukrayna'da yaşanan gelişmelerin üzerinden bir aydan fazla zaman geçti ve geride kalan süre içerisinde insanlık tarihinin bir daha hiç yaşanmaması gereken olay ve örnekleri fazlasıyla yaşamak durumunda kaldık!

Savaşıyla birlikte pek çok konuda dünyanın sınıfta kalışına şahitlik ettik. Milyonlarca insanın yerinden, yurdundan edilmesi ve bütün bunların bir adamın kişisel hırsları üzerinden sürüp gitmekte oluşu ise yaşananların bir başka trajikomik noktasıydı. Arada olan ülkelerini terk etmek zorunda kalan insanlara olurken tabii burada da yine ikiyüzlü bir tavır dikkatlerden kaçmadı. Aynı ülkenin farklı ten renklerine sahip vatandaşlarını kabul konusunda benzer eğilimler göstermeyen Avrupa ülkeleri yine şaşırtmadılar! Fakat bütün bu tuhaflıklara ve gündelik hayattan sanata oradan da spora kadar uzanan yasaklamalara karşın bir taraftan da hayatta sürüp gitti. Alınan her kararla birlikte spor ve spora dair kafalarımızda yaratmış olduğumuz tahayyüller de sekteye uğradı. Sporun dostluk, kardeşlik ve barış üzerinden yürüyen felsefesi hem ideolojik anlamda yara aldı hem de yaşanan gelişmeler sporun metalaşma boyutunun ne kadar büyük tehlikeleri beraberinde getirmekte olduğunu düşünmemiz gerektiği hususunda adeta bir uyarı niteliğinde bulundu. 

Türkiye Futbol Federasyonunun profesyonel futbol ve transfer talimatında 22 Mart 2022 tarihinde yaptığı değişiklik ile FİFA'nın kararı benimsendi. Buna göre Ukrayna'daki tüm ve Rusya'daki yabancı futbolcular, 7 Nisan'a kadar ülke kulüplerimize transfer olabilecekler. Aslında sadece bu karar bile durumun ne kadar tuhaf bir pozisyonda olduğunu ortaya koymaktadır. Savaşı iliklerine dek yaşadığı için Ukrayna'da futbol oynayan tüm futbolcuların transfer edilmelerinin önü açılırken Rusya'da futbol oynayan sadece yabancı futbolculara bu hak tanınmaktadır. Yani futbolcunun kendisinin savaşa karşı olup olmaması veyahut yaşananlara destek verip vermemesi gibi bir durum değil de Rus olup olmaması ölçüt olarak alınmaktadır. Bu bakış açısı aslında yukarıda da belirtmiş olduğum sporun, yüzyıllar içerisinde oluşturulmuş olan kapsayıcı felsefesinin yerle yeksan edilmesinden başka bir şey değildir! 

Rus sanatçılarının, edebiyatçılarının, müzisyenlerinin, bilim insanlarının tecrit edilmesi uygulaması ne kadar yanlışsa, Rus sporcularının tecrit edilmesi uygulaması da o kadar yanlış bir yaklaşımdır. Olimpiyat oyunlarında daha önce özellikle doping nedeniyle yaşanan gelişmelerin ardından Rus sporcularının kendi ülke bayrakları altında olmadan yarışmaları haklarının ellerinden alınmadığına şahit olmuştuk. Oysa şimdi yaşanan gelişmeler adeta Rus sporcuların bütün uluslararası alanlardan kovulmasının normalleştirilmesi durumunu ortaya çıkartmaktadır. Bu spor yapma haklarının ellerinden alınması ve bu sporcuların cezalandırılmasından başka bir durum değildir. İlginç bir biçimde bu yaklaşımın hiçbir dönem Amerikan sporcularına uygulanmadığı gerçeğini de bir kez daha tarihe not düşme adına belirtmek durumundayım. Çeşitli spor federasyonlarının uygulamaya soktukları bir dizi yaptırımı şu şekilde sıralayabiliriz1

1. Uluslararası Paralimpik Komitesi (IPC), tüm Rus ve Belaruslu sporcuların 5 Mart'ta başlayacak olan Pekin 2022 Paralimpik Oyunlarında yarışmasını yasakladı. Başlangıçta iki ülkeden sporcuların tarafsız olarak rekabet etmesine izin verdiği için tepki aldıktan sonra, IPC 'sporcuların güvenliği ve emniyeti' gerekçesiyle duruşunu tersine çevirdi. 

2. Uluslararası Masa Tenisi Federasyonu (ITTF) Grubu, IOC'nin tavsiyelerine uyarak, Rus ve Belaruslu oyuncuların ve yetkililerin herhangi bir etkinliğe katılmasını yasakladı. 

3. Uluslararası Jimnastik Federasyonu, yargıçlar da dahil olmak üzere tüm Rus ve Belaruslu sporcuların ve yetkililerin, onaylanmış herhangi bir yarışmaya katılmalarını süresiz olarak yasaklamıştır. 

4. FİFA, tüm Rus futbol takımlarını bir sonraki duyuruya kadar maçlardan uzaklaştırdı. Bu, onları Katar'daki yaklaşan Dünya Kupasından çıkarmayı da içeriyor. FİFA başlangıçta Rus takımlarının bayrakları olmadan tarafsız bölgede rekabet etmesine izin verirken, İngiltere, Galler, İsveç, Polonya ve Çek Cumhuriyeti gibi diğer ülkelerden gelen tepkiler dünya futbolunun yönetim organının tüm Rus takımlarını yasaklamasına neden oldu. 

5. 27 Şubat'ta Uluslararası Judo Federasyonu (IJF), Rusya devlet başkanı Vladimir Putin'in 2008'den beri sahip olduğu yönetim kurulu onursal başkanı unvanını elinden aldı. 

6. Avrupa futbolunun yönetim organı UEFA, tüm Rus takımlarını da yasakladı ve bu yaz Avrupa Kadınlar Şampiyonasına katılmalarına izin vermeyeceğini açıkladı. Mayıs sonunda St. Petersburg'da oynanması planlanan UEFA Şampiyonlar Ligi finalleri Paris'e kaydırıldı. Club Spartak Moskova, Avrupa liginden çıkarıldı, UEFA, Rus enerji devi Gazprom ile olan ortaklığını sona erdirdi. 

7. Rusya'nın 2022 Eylül ayında Soçi'de gerçekleşmesi planlanan Formula 1 Grand Prix'si de F1'in yönetim organı olan FİA tarafından iptal edildi. Bu duyuru, önceki şampiyonlar Sebastian Vettel ve Max Verstappen ile diğer F1 sürücülerinin devam etmesi halinde yarışa katılmayacaklarını söylemelerinin ardından geldi. FİA, Rus F1 yıldızı Nikita Mazepin'in geleceğini riske atarak, tüm Rus sürücüleri yarışlardan askıya alıp almayacağına hâlâ karar vermiş değil! 

8, World Teakwondo, Putin'i fahri siyah kuşağından çıkardı ve etkinliklerde Rus ve Belarus bayrakları ile milli marşları yasakladı. Federasyon ayrıca Rusya ve Beyaz Rusya'da düzenlenen hiçbir yarışmayı tanımayacağını söyledi. 

9. Uluslararası Buz Hokeyi Federasyonu (IIHF) tüm Rus ve Belarus milli takımlarının ve kulüplerinin her yaş kategorisinde katılımını askıya aldı. Ayrıca Rusya'nın 2023 IIHF Dünya Gençler Şampiyonasına ev sahipliği yapma hakları geri çekildi. 

10. Badminton Dünya Federasyonu (BWF), World Rugby, Su sporları yönetim organı FİNA, Satranç yönetim organı FİDE, Dünya Curling Federasyonu ile Uluslararası Binicilik Federasyonu Rusya ve Beyaz Rusya'daki tüm etkinlikleri iptal ettiklerini ve bu ülkelerde gerçekleştirilecek olan turnuvaları geri çektiklerini açıkladılar. Bu iki ülkeden sporcuların yarışmalara ve etkinliklere katılmasının yasaklandığını kamuoyuna duyurdular. 

Savaş sürecinin belki de en ilginç yansıdığı ülke İngiltere ve onun gözbebeği pozisyonundaki Premier League oldu. Burada hiç kuşkusuz Rus oligark Roman Abramovich'in Chelsea kulübünün sahibi olmasının da büyük bir etkisi söz konusuydu. Belki de bu yüzden İngilizler bir türlü yaptırımlar konusunda net bir tutum almayı benzer paydaşları gibi gerçekleştiremediler! Tabii alınan karar sonrasında bugün Premier League karşılaşmalarını seyrederken ekranlara yansıyan İngilizce ve Rusça barış yazıları ile Ukrayna'da savaşın durdurulması ifadeleri kadar takım kaptanlarının kollarındaki kaptanlık pazı bandının Ukrayna renklerine sahip olması da gözlerden kaçmadı. Ancak yine de son yıllarda giderek ideolojik mesajlar veren lig yönetiminin ve bu yönetimin paydaşlarından bir tanesini oluşturan Arsenal takımının tavrı ikiyüzlülüğü ortaya koyma açısından dikkat çekiciydi. Birkaç yıl önce takım kaptanı Mesut Özil'in Çin'in Uygur Türklerine yönelik ayrımcı politikalarını protesto etmesi üzerine burası siyaset üstü bir kulüptür açıklaması yaptığını hatırlatmak durumundayım. Aradan geçen yıllarda herhalde Arsenal kulübü yetkilileri Ukrayna'da yaşananlar sonrasında yaptıkları açıklamanın siyaset dışı olmadığını gayet iyi biliyorlardır. Fakat bu ikiyüzlülükleri anlaşılmasın diye var olan ortama ayak uydurmayı tercih etmişlerdir. 

 

Son olarak İngilizlerin güle oynaya kabul ettikleri Abramovich'e ve kulübüne yönelik yaklaşımlarını da göz ardı etmemek durumumdayız. Aslında bu nokta sporun, metalaşma sürecinin bizleri getirmiş olduğu aşamayı gözler önüne sermesi açısından dikkat çekici hususları bünyesinde barındırması açısından ilginç bir deney olarak da görülebilir. Futbolun, İngiltere'ye kabul edilmede adeta bir sığınak olarak kullanılması ve elde edilen lig şampiyonluklarının yanı sıra Şampiyonlar Ligi şampiyonlukları ile durumun taçlandırılması söz konusuydu2. Hiç kimse paralar ve şampiyonluklar gelirken söz konusu kişinin ülkesine ve oradaki faaliyetlerine bakmıyordu bile! Oysa bu bile ikircikli bir yaklaşımın ve paranın yarattığı inanılmaz halenin, her şeyin olduğu gibi futbolun üzerini de örtmesinden başka bir şey değildi. Ukrayna savaşı birdenbire durumu tersine çeviri verdi ve şimdi Chelsea kulübü bir taraftan Şampiyonlar Liginde çeyrek final aşamasında yoluna devam ediyor ancak maddi anlamda durum tam anlamıyla bir çıkmaz sokak görünümünde. Önce Göztepe ardından Bodrumspor'un Abramovich tarafından satın alınacağına yönelik haberler medyada yer bulduğunu da okuyuculara hatırlatmalıyım. Parayla kurulan saadetin kulüp taraftarlarını getirdiği nokta işte bu çıkmaz sokak ve umarım bu durumdan Türkiye'deki kulüplerini Arapların, Rusların veyahut Uzakdoğulu milyarderlerin satın almasını umanların ders çıkartmalarıdır.

 

Türk futbol tarihinin Buldozer lakaplı futbolcusu Fevzi Zemzem efsane takımdaki arkadaşlarının yanına göç eyledi. Allah rahmet eylesin. Mekânı cennet olsun. Türk futbol tarihinin önemli golcülerinden bir tanesiydi ve gol krallığını paylaştığı Metin Oktay'a unvanın verilmesini önerecek kadar da beyefendi ve vefalı bir golcüydü. Nurlar içinde yatsın. 

Kaynaklar:

 1) https://www.sportanddev.org/en/article/news/sport-world-boycotts 

russia#:~:text= 25%20%C5%9Eubat%27taki%20ma%C3%A7%C4%B1nda-,

Spor,-d%C3%BCnyas%C4%B1%20Rusya%27y%C4%B1%20boykot

2) https://www.nytimes.com/2022/03/11/sports/soccer/roman-abramovich-chelsea.html?fbclid=

IwAR2tzR27zz67a9Wzsui5Wp53_VAvgmXwNhK3bOoIMZ2vRu6Xo91lmNmFLsI 

 

                    linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

Bu İçerik  940  Defa Okunmuştur
 

Degerli yazarimiz Ahmet Talimciler Perşembe, 25 Kasım 2010.

YAZARIN DIGER YAZILARINI GORMEK ICIN TIKLAYIN

Neden Futbol Ekonomisi?

 

www. Futbolekonomi.com’un  vizyon ve misyonu temel olarak  Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi’nin (FESAM) vizyon ve misyonuna paralel ve aynı düzlemdedir.

 

Bu bağlamda temel misyonumuz: Futbolun yerel ve küresel makro özelliklerini incelemek ve yeni yapısal modeller önermek; bu kapsamda entelektüel gelişimi hızlandırmak ve buna ilişkin referans olabilecek bir database oluşturmak ve bunu tüm futbol araştırmacılarının emrine sunmak... Bu amaçla yapılan çalışmaları yayımlamak; gerekli her türlü bilimsel futbol araştırma ve geliştirme projelerine entelektüel anlamda destek vermek.

 

Temel Vizyonumuz: Önerilen yeni modellerin gerçekleştiğini görmektir.

 devamı >>>

finansal-futbol-anim-1

tugrulaksar_ge_roportaj

Tuğrul Akşar Güngör Urasın sorularını yanıtlıyor

  Yazar Tuğrul Akşar,
Milliyet Gazetesi Yazarı Güngör Uras'ın
sorularını yanıtlıyor.
detay için tıklayınız..

 

Spor Endexi

 

05/11/2024

Kapanış Günlük
Değişim %
  BİST 100

8.698,48

-0,17

 bjk BJKAS

4,48

-2,18

 fb FENER

100,30

0.00

 gs GSRAY

6,83

+0,15

 trabzon TSPOR

0,93

0,00

   SPOR ENDEKSİ

3.075,321

-0,41

Videolar

Tuğrul, Tuğrul Akşar, Pusula, Ekonomi, Futbol, Futbol Ekonomi, Mali,VİDEONUN DEVAMI VE DİĞER VİDEOLAR İÇİN TIKLAYIN.

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 43354137

TRENDYOL SÜPER LİG 2024-2025 SEZONU

  

 

 Sıra TAKIMLAR 0 G B M A Y AV

1

Galatasaray 11 10  0 32 11 21 31
2 Fenerbahçe 11  8   2 1 27  9   18

26

3 Samsunspor 12 8 1  3

24

13 9

25

4 Eyüpspor 12  6   4  2 18  11 7 22
5 Beşiktaş 11 6 3  2  19  10 9 21
6 Göztepe 11 5 3 3 19  13 

  6

 18 
7

Sivasspor

12 5  2  5   17 20 -3 17
8 Başakşehir 11 4 4

17  14 3 16
9 Kasımpaşa 12 3 5 4 16    19  -3 14
10 Konyaspor 12 4 2 6 14  20 -4 14
11 Antalyaspor 12 4 2 6

15

24   -9 14
12 Rizespor 11 4 1 6 10  19 -9 13
13 Trabzonspor 11 2 6

3

12  14  -2  12
14 G.Antep FK 11 3 3 5 15 18 -3 12
15 Kayserispor 11 2 6 3 11 16 -5 12
16

Bodrumspor

12

3

2 7 10 16 -6 11
17 Alanyaspor 11 2 4 5 9 14  -5 10
18 Hatayspor 11 3 7 10 18  -8 6

19

A.Demirspor 11 0 2 9 9 25 -16

 

                 

Okur Yazar


Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

Yazılarınızı  info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

 

 

Annual Review of Football Finance 2023

Annual Review of Football Finance 2023

Deloitte Sports Grup'un Avrupa Futbol Finansmanına ilişkin 32. kez düzenlediği yıllık futbol finans raporuna göre, Avrupa futbol pazarı 2021 - 22 sezonunda bir önceki yıla göre %7 büyüyerek 29.5 Milyar Euro büyüklüğüne ulaştı. Rapora ulaşmak için tıklayınız

Deloitte Money League - 2024

Deloitte Money league 2024

Deloitte Money League Raporunu 27. kez yayınladı. Rapora göre Avrupa'nın en zengin 20 kulübünün 2022-23 sezonunda gelirleri toplam 10.5 Milyar Euro'ya ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

UEFA Kulüp Finans&Yatırım Raporu 2024

 

UEFA Raporu-2023

UEFA Kulüp futbolunun finansal durumları ve yatırımlarına ilişkin yıllık görünüm ve benchmark raporunu yayınladı. Okumak için tıklayınız

 


 

2021-Money-league-Raporu

 

Yirmidördüncü Deloitte Money League raporuna göre Barcelona'nın 715.1 Milyon Euro'luk geliriyle ilk sırada yer aldığı, tamamı merkez lig kulüplerinden oluşan ve bir önceki yıla göre gelirleri %12 azalan Para Ligi raporunu okumak için tıklayınız

 


 

 

annual report 202021 photo

 

Avrupa Futbolunun patronu UEFA’nın gelirleri 5.7 Milyar Euro’ya Ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

 


 

 UEFA-Kulup-Futbolu-Lisanslama-2023


UEFA’nın 2023’te yayınladığı en son  Kulüp Lisanslamaya İlişkin Karşılaştırma raporuna göre kulüpler Pandemi döneminde 7.3 Milyar Euro zarar ettiler. UEFA raporu, Avrupa kulüp futbolunun endişe verici bir resmini çiziyor. Raporu okumak için tıklayınız.

 


    

191112 Aktifbank Ekolig

 

Türk futbolunun gelirlerinin ve ekonomik görünümünün mercek altına alındığı Futbol Ekonomi Raporu – EkoLig'in dördüncü sayısı yayınlandı. Süper Lig’in 2017-2018 sezonu sonunda 3,2 milyar TL olan geliri, 2018-19 sezonunda 4,2 milyar TL’na ulaştı. Bkz.

 

 

master bm report lowres

 

The European Club Footballing Landscape 2022


UEFA'nın Avrupa Lulüp futboluna ilişkin 13, kez yayınladığı, Covid-19'un etkilerinin de analiz edildiği raporu okumak için Bkz.


 

 EkoSpor-y

“Ekospor’un aylık bültenlerinden haberdar olmak için tıklayınız”

 

Süper lig Marka değeri araştırma

''Taraftar Algısına Göre Türkiye Süper Ligi Marka Değerini Etkileyen Faktörlerin ve Marka Değeri Boyutlarının Değerlendirilmesi'' Prof. Dr. Musa PINAR öncülüğünde yapılan bu araştırmayı okumak için tıklayınız.

 

 

the-european-elite-2019

KPMG Avrupa’nın 32 Elit Kulübünün değerlemesini yaptı. Süper Lig’den Galatasaray ve Beşiktaş’ın da bulunduğu bu raporda en değerli kulüp 3.2 Milyar Euroluk değeriyle Real Madrid oldu. Raporu okumak için tıklayınız.
 

Endustriyel_futbol

 

Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı Üzerine

Futbolun Endüstriyel gelişimi, kulüplerin sportif ve iktisadi/mali yapılanışını derinden etkiliyor. Dorukhan Acar’ın Kurumsal Yönetim temelli yaklaşımı ile "Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı"yı okumak için tıklayınız

 

 

Türkiye'de Kadın Futbolunun Gelişimi ve Günümüzdeki Durumu

 

imagesCAVM4O4L

 

Dr. Lale ORTA’nın Kadın Futboluna Entelektüel Bir Yaklaşım Sergilediği makalesi için tıklayınız.” 

 

 

İngiliz Futbolunda Kurumsal Yönetişim Üzerine

 

governance_in_football

 

Tüm kulüplerimize ve Türk Futbol yapılanmasına farklı bir bakış açısı kazandırabileceğini düşündüğümüz, İngiliz Parlementosu’nun Kültür, medya ve spor Komitesi’nin hazırladığı raporu okumak için tıklayınız. 

 

money-and-soccer

“Money scorring goals”, Gerçekten de “Para Gol Kaydedebiliyor mu? “

Euro 2012’nin olası ekonomik etkilerini
okumak için tıklayınız. 



FFP

Futbolda Finansal Sürdürülebilirlik Kapsamında ''Finansal Fair Play Başa Baş Kuralı ve Beşiktaş Futbol Kulübü Üzerinde Bir Uygulama 
Hüseyin AKTAŞ/Salih MUTLU,

okumak için tıklayınız.