Futbolun Magazini Bile Siyaşallaşırken!...
Bizi Takip Edin Futbol ekonomisi facebookta futbol ekonomisi twitterde
x
Buradasınız >> Ana Sayfa Haberler & Makaleler Genel Ahmet TALİMCİLER Futbolun Magazini Bile Siyaşallaşırken!...

Futbolun Magazini Bile Siyaşallaşırken!...

12R

Ahmet Talimciler- 23 Eylül 2020 Türkiye'de futbolun magazinleşmesi ve futbol ile siyaset arasındaki ince çizginin aşılması sonrasında gücün iktidarı ile iktidarın gücü yer değiştirmeye başlamıştır.

 

21 Eylül 2020 Pazartesi günü Türkiye futbol medyası açısından adeta bir hesaplaşma günü olarak tarihteki yerini aldı. Pazar gecesi %100 Futbol programında yarın gece belgeleriyle bana atılan iftiralara yanıt vereceğim diyen Rıdvan Dilmen’in, başta İbrahim Seten olmak üzere çok sayıda isme yönelik eleştirileri gündemi sarstı. Ayrıca yine Dilmen’in bir gün önce ortaya attığı TRT ekranlarında futbol programı yapımcısı ve sunucusu Ersin Düzen’in aldığı maaşa ilişkin açıklamalara, Fatih Altaylı da attığı tweet'le katıldı. Bunun üzerine Ersin Düzen, kendi programında yapılan iftiralara yönelik açıklamalarda bulunma gereksinimi hissettiğini ve olanlar hakkında suç duyurusunda bulunacağını belirtti. Aynı saatler içerisinde bu kez Ercan Taner’in Fatih Altaylı’ya yönelik tweet'leri ve Fatih Altaylı’nın verdiği yanıtlar gündeme düştü. Arada her zamanki formatında olmayan A Spor’da bu kez Emre Bol ile Evren Turhan arasındaki kavgayı ve Evren Turhan’ın stüdyoyu terk etmesini izledik. Bütün bunların sonunda herkes Rıdvan Dilmen’in eleştirileri ve Beşiktaş kulübünün Ahmet Çakar’ı mahkemeye vermesinin ardından Beyaz TV’deki Derin Futbol programında nasıl bir cevap verileceğini beklemeye başlamışken hiç olmayan bir şey gerçekleşti. Ve Derin Futbol programı her nedense belki de ilk kez futbol konuşmaya başladı, bütün dünya buna inansa şarkıları eşliğinde "biz sizleri çok seviyoruz" mesajları ile program başladığı gibi bitti.

Türkiye’de futbolun akil adamı olarak nitelendirilen Rıdvan Dilmen bu sezonunun başlamasından önce gerçekleşen Merkez Hakem Kurulu (MHK) değişikliği ile yeniden gündeme geldi ve MHK başkanı Serdar Tatlı’nın Dilmen tarafından getirildiğine ilişkin iddialar lig başlamadan dolaşıma sokuldu. Hakem hatalarının daha ilk haftadan itibaren konuşulması ile birlikte Erman Toroğlu’nun hakemlerin aklının şeytanda olduğu ifadesi ile Levent Tüzemen’in bu sezonun adının Rıdvan Dilmen Sezonu olması ifadeleri dikkat çekiciydi. Fakat Dilmen’in bütün program boyunca asıl hedefe koyduğu isim İbrahim Seten oldu. İbrahim Seten ve arkadaşlarının önceki yıllarda atmış oldukları tweet'ler aracılığıyla nasıl gündemi kendi istedikleri gibi belirlediklerine vurguda bulundu. Buna ilişkin çok sayıda görsel eşliğinde uzun süre açıklamalar yapmak suretiyle yaşananlara ilişkin kendi düşüncelerini kamuoyu ile paylaştı.

Yapılan açıklamalar sonrasında dikkat çekici olan yan ise hiç kuşkusuz ülkenin futbolunun nasıl müthiş bir magazin malzemesi olduğu gerçeğiydi. Yaşananların magazinleştiği bir ülkede gerçeklerle yalanların yer değiştirmesi ve gücün iktidarının yaratmış olduğu nüfuzun etkisi olduğundan çok daha büyük bir hale dönüşür. Burada artık yaratılan güç sayesinde gücün atfedildiği kişinin haberinin olup olmadığı durumlarda bile varmış gibi yapılabilmesinin önü ardına kadar açılır ve hayat bu açılan kapılar sayesinde bambaşka bir mecra üzerinden ilerlemeye başlar. Türkiye'de futbolun magazinleşmesi ve futbol ile siyaset arasındaki ince çizginin aşılması sonrasında gücün iktidarı ile iktidarın gücü yer değiştirmeye başlamıştır. Sayın Cumhurbaşkanının daha başbakanlığı döneminden itibaren futbolla olan yakın ilgisi bu dönem içerisinde daha fazla gündeme sokulmuş ve yukarıda belirtmiş olduğum bir biçimde bütün yaşananlar sanki kendisinin istediği gibi bir havanın oluşmasına yol açmıştır. Rıdvan Dilmen’i dinlerken bir taraftan çok sevdiği ve hayranı olduğu sayın cumhurbaşkanı ve kardeşine yönelik övgü dolu sözleri de sık sık işitmemiz biraz da bu yüzden.

Öte yandan futbolun içinde yaşanan gelişmeler üzerinden çıkarsamalar yapılırken ön plana çıkartılanın yine siyaset olması da işin bir diğer ilginç yanını oluşturuyor. Çünkü burası uzun bir zamandan bu yana futbolun aslında en az futbol olarak yaşandığı yer ve bu noktada futbol konuşmaya başladığınız andan itibaren aslında futbolu değil siyasetin dolambaçlı yollarını konuşmaya başlıyorsunuz. Fakat burada ilginç bir hususu unutmamak gerekiyor, konuşanlar önce bulundukları pozisyonu belirtmek suretiyle kendilerini sağlama alıyorlar ve ardından kendilerine göre ötekileştirdiklerini suçlayacak zemini yavaş yavaş göstermeye başlıyorlar. Dilmen de dün gece önce şu ifadeleri birkaç kez farklı biçimlerde kullandı:

"Bu noktaya emeğimle geldim. Hayatımda kimseden destek almadım. Gurur duyarım sayın cumhurbaşkanıma yakın olmaktan, Mustafa Erdoğan abime yakın olmaktan. Hayatımda şikeye, şaibeye bulaşmadım. Kimsenin namusuna bakmadım."

Burada artık bulunulan zeminin gücü beraberinde o gücü almış oldukları kişilerin etkisi ile birleşiyor ve onlara yapılan açıklamaları da kullanarak var olan durum netleştiriliyor. Örneğin dün gece İbrahim Seten’in tweet'indeki "burnundan kıl aldırmayan başbakan" ifadesini gösterdikten sonra "Burnundan kıl aldırmayan başbakan ne demek? Sen Kimsin? Terör örgütünü savunuyorsun, başbakana terbiyesizlik yapıyorsun. Ara gelsin bakalım gelebiliyorsa teröristin. Tayfanı da al git bu ülkeden. Rasim Ozan Kütahyalı’yı, Mehmet Arslan’ı, İsmail Er’i al git’. "Bu çeteye sesleniyorum; 251 şehidin kanının akmasında sizin de payınız var. Pensilvanya’ya gidecek orada oturacaksınız. Siz yanlış ülkede yaşıyorsunuz. Pensilvanya’da yaşamalısınız."

Dün gecenin ilgi çekici açıklamalarından bir diğeri ise Rıdvan Dilmen’in kendisi de dahil olmak üzere bütün futbol yorumcuları ve gazetecileri içine alan bir biçimde GBT yoklaması ile vergi araştırması talep etmesiydi: "Sayın Berat Albayrak ve Sayın Süleyman Soylu sizlerden rica ediyorum; spor camiasında herkesin kimlikleri, banka hesapları kontrol edilsin."  Ayrıca Rıdvan Dilmen’in açıklamalarında Fatih Terim’in Türkiye Futbol Federasyonu'ndan nasıl gönderildiği ve verilen tazminatın iç yüzü hakkında bilgileri de kendisinden almış olduk. Dilmen federasyon başkanının şikeye ilişkin açıklamalarının ne kadar yersiz olduğunu belirttikten sonra "Nihat Özdemir’in resmi danışmanı, TRT spor yorumcusu bizim Ersin Düzen, ilk hafta hakemlere sallıyor. Nihat Özdemir, sin mi Ersin’e bunu yaptırtıyorsun? Tabii ki hayır ama herkes senden biliyor." Bunun yanı sıra TFF’nin yayıncı kuruluşla olan mahkemelik sürecinde davayı nasıl kaybettiğini de dinledik. Bir başka şekilde ifade edecek olursak her yaşanandan haberi olan bir takım isimlerin olup bitenler hakkında nasıl bilgi sahibi oldukları gibi bir garipliği de dün gece itibariyle öğrenmiş olduk. Örneğin Dilmen nasıl olup da tahkim kurulunun Trabzonspor’un yeni stadyumunun açılışı öncesinde 12 maçlık cezayı vermeye kalktıklarında, ben oradaydım ve böyle bir şey olabilir mi diye itiraz ettiğini de öğrendik. Arada tahkim kurulunun başkanının Göksel Gümüşdağ’ın avukatı olmasının yanlış bulduğunu da dile getirdi kendisi. Fakat her nedense bütün bu gelişmeleri futbolun içinden gelmiş bir yorumcunun bilmesi durumu gibi bir garipliği anlamlandıramadık. Tıpkı dün gece programın sonlarına doğru sunucu Murat Kosova’nın yüz ifadesindeki şaşkınlık gibi.

Türkiye’nin futbol kabarelerinin vazgeçilmez klasiği Beyaz TV’deki program da Rıdvan Dilmen’in hedefindeydi. Dilmen, programa yeniden katılan Rasim Ozan Kütahyalı’nın şike sürecindeki sözlerini hatırlattıktan sonra Boşnaklara yönelik ifadelerine karşı çıkmak için illaki Boşnak olmak gerekmediğini, kendilerinin de hata yaptığını belirtti: "Rasim Ozan Kütahyalı, sen şike sürecinde FETÖ’nün yanındaydın. Onların medya grubundaydın. Şimdi maskeyi takmışsın Beyaz TV’de çıkıyorsun. Bu Beyaz TV kimin kanalı Osman Gökçek’in, Melih Gökçek’in oğlu Osman Gökçek’in." Kütahyalı için ayrıca şu ifadeleri de kullandı: "Sizler Türk sporunun mikrobusunuz, mikropsunuz siz." Bu açıklamaların ardından Beyaz TV’de çıt çıkmaması ve bu gece Türkiye Futbol Medyası görüntüsü adı altında bir takım kavgaların, ev basma görüntülerinin paylaşılması ve sessizlik dikkat çekiciydi.

Dilmen ayrıca Gençlik ve Spor Bakanı Sayın Muharrem Kasapoğlu’na da bir fotoğraf üzerinden yüklendi. "Sayın Kasapoğlu bakanım çok çalışkansınız. Sizi spor bakanı yapan kişiye Cumhurbaşkanına hakaretler yağdıran bu vatan haini, FETÖ sevdalısı arkadaşla yürümeye hakkınız yok!. Şu arkadaş sizi bu göreve getiren, bakan yapan Cumhurbaşkanına hakaret eden bir arkadaş. Söyle arkadaşını, söyleyeyim kim olduğunu." Arka arkaya yapılan açıklamalar sonrasında bir anda söz konusu magazin sayesinde Ersin Düzen’in TRT’den 400 bin TL maaş aldığını ve federasyon başkanına danışmanlık yaptığını duyduk. Ayrıca Fatih Terim’in nasıl milli takımdan uzaklaştırıldığını yerine Lucescu’nun nasıl getirildiğini ve arada Şenol Güneş’in nasıl bekletildiğini de dinledik. İlaveten Türkiye’de futbol üzerinden nasıl kutuplaşma yapılmaya çalışıldığını ve ülkeyi bölmek isteyen çetenin ellerinin, kollarının nerelere kadar uzandığını da bu vesileyle de bir kez daha öğrenmiş olduk.

Peki o zaman asıl soruyu sormanın tam sırasıdır: Bu ülkenin futbolu bu kadar kirliyse ve bu kirlilik göründüğü gibi artık gizlenemeyecek seviyelere ulaşmışsa o halde bütün bu kirli düzeni ortadan kaldırabilecek adımı atabilecek kim/kimler var? Magazin hali bile siyasileşmiş bir futbol düzeninde her yanı saran sorunlarla gerçekten mücadele etmek istiyor muyuz? Yoksa ucu kendimize/takımımıza dokunduğu anda geri mi çekileceğiz? Dün gece ortaya atılan iddialar yenilir yutulur gibi değildi ve görünen o ki bu iddialara yönelik karşı hamleler de gelecek gibi gözüküyor. Son olarak bütün bu görünen halin açıklaması ise ne yazık ki bu ülkenin futbolunun göründüğünden çok daha fazla sorunlar yumağı haline dönüşmüş olduğunu ortaya koyuyor. Siyaset-Ekonomi-Ticaret üçgeni içerisinde kaybolan bir futbol ve o futbolu sevdiği oyun sanan milyonlarca insan yer alıyor. Acı olan o milyonların yaşananları futbol olduğunu sanıyor olmaları.{jcomments on}

                    linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

Bu İçerik  1758  Defa Okunmuştur
 

Degerli yazarimiz Ahmet Talimciler Perşembe, 25 Kasım 2010.

YAZARIN DIGER YAZILARINI GORMEK ICIN TIKLAYIN

Neden Futbol Ekonomisi?

 

www. Futbolekonomi.com’un  vizyon ve misyonu temel olarak  Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi’nin (FESAM) vizyon ve misyonuna paralel ve aynı düzlemdedir.

 

Bu bağlamda temel misyonumuz: Futbolun yerel ve küresel makro özelliklerini incelemek ve yeni yapısal modeller önermek; bu kapsamda entelektüel gelişimi hızlandırmak ve buna ilişkin referans olabilecek bir database oluşturmak ve bunu tüm futbol araştırmacılarının emrine sunmak... Bu amaçla yapılan çalışmaları yayımlamak; gerekli her türlü bilimsel futbol araştırma ve geliştirme projelerine entelektüel anlamda destek vermek.

 

Temel Vizyonumuz: Önerilen yeni modellerin gerçekleştiğini görmektir.

 devamı >>>

finansal-futbol-anim-1

tugrulaksar_ge_roportaj

Tuğrul Akşar Güngör Urasın sorularını yanıtlıyor

  Yazar Tuğrul Akşar,
Milliyet Gazetesi Yazarı Güngör Uras'ın
sorularını yanıtlıyor.
detay için tıklayınız..

 

Spor Endexi

 

05/11/2024

Kapanış Günlük
Değişim %
  BİST 100

8.698,48

-0,17

 bjk BJKAS

4,48

-2,18

 fb FENER

100,30

0.00

 gs GSRAY

6,83

+0,15

 trabzon TSPOR

0,93

0,00

   SPOR ENDEKSİ

3.075,321

-0,41

Videolar

Tuğrul, Tuğrul Akşar, Pusula, Ekonomi, Futbol, Futbol Ekonomi, Mali,VİDEONUN DEVAMI VE DİĞER VİDEOLAR İÇİN TIKLAYIN.

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 43354059

TRENDYOL SÜPER LİG 2024-2025 SEZONU

  

 

 Sıra TAKIMLAR 0 G B M A Y AV

1

Galatasaray 11 10  0 32 11 21 31
2 Fenerbahçe 11  8   2 1 27  9   18

26

3 Samsunspor 12 8 1  3

24

13 9

25

4 Eyüpspor 12  6   4  2 18  11 7 22
5 Beşiktaş 11 6 3  2  19  10 9 21
6 Göztepe 11 5 3 3 19  13 

  6

 18 
7

Sivasspor

12 5  2  5   17 20 -3 17
8 Başakşehir 11 4 4

17  14 3 16
9 Kasımpaşa 12 3 5 4 16    19  -3 14
10 Konyaspor 12 4 2 6 14  20 -4 14
11 Antalyaspor 12 4 2 6

15

24   -9 14
12 Rizespor 11 4 1 6 10  19 -9 13
13 Trabzonspor 11 2 6

3

12  14  -2  12
14 G.Antep FK 11 3 3 5 15 18 -3 12
15 Kayserispor 11 2 6 3 11 16 -5 12
16

Bodrumspor

12

3

2 7 10 16 -6 11
17 Alanyaspor 11 2 4 5 9 14  -5 10
18 Hatayspor 11 3 7 10 18  -8 6

19

A.Demirspor 11 0 2 9 9 25 -16

 

                 

Okur Yazar


Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

Yazılarınızı  info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

 

 

Annual Review of Football Finance 2023

Annual Review of Football Finance 2023

Deloitte Sports Grup'un Avrupa Futbol Finansmanına ilişkin 32. kez düzenlediği yıllık futbol finans raporuna göre, Avrupa futbol pazarı 2021 - 22 sezonunda bir önceki yıla göre %7 büyüyerek 29.5 Milyar Euro büyüklüğüne ulaştı. Rapora ulaşmak için tıklayınız

Deloitte Money League - 2024

Deloitte Money league 2024

Deloitte Money League Raporunu 27. kez yayınladı. Rapora göre Avrupa'nın en zengin 20 kulübünün 2022-23 sezonunda gelirleri toplam 10.5 Milyar Euro'ya ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

UEFA Kulüp Finans&Yatırım Raporu 2024

 

UEFA Raporu-2023

UEFA Kulüp futbolunun finansal durumları ve yatırımlarına ilişkin yıllık görünüm ve benchmark raporunu yayınladı. Okumak için tıklayınız

 


 

2021-Money-league-Raporu

 

Yirmidördüncü Deloitte Money League raporuna göre Barcelona'nın 715.1 Milyon Euro'luk geliriyle ilk sırada yer aldığı, tamamı merkez lig kulüplerinden oluşan ve bir önceki yıla göre gelirleri %12 azalan Para Ligi raporunu okumak için tıklayınız

 


 

 

annual report 202021 photo

 

Avrupa Futbolunun patronu UEFA’nın gelirleri 5.7 Milyar Euro’ya Ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

 


 

 UEFA-Kulup-Futbolu-Lisanslama-2023


UEFA’nın 2023’te yayınladığı en son  Kulüp Lisanslamaya İlişkin Karşılaştırma raporuna göre kulüpler Pandemi döneminde 7.3 Milyar Euro zarar ettiler. UEFA raporu, Avrupa kulüp futbolunun endişe verici bir resmini çiziyor. Raporu okumak için tıklayınız.

 


    

191112 Aktifbank Ekolig

 

Türk futbolunun gelirlerinin ve ekonomik görünümünün mercek altına alındığı Futbol Ekonomi Raporu – EkoLig'in dördüncü sayısı yayınlandı. Süper Lig’in 2017-2018 sezonu sonunda 3,2 milyar TL olan geliri, 2018-19 sezonunda 4,2 milyar TL’na ulaştı. Bkz.

 

 

master bm report lowres

 

The European Club Footballing Landscape 2022


UEFA'nın Avrupa Lulüp futboluna ilişkin 13, kez yayınladığı, Covid-19'un etkilerinin de analiz edildiği raporu okumak için Bkz.


 

 EkoSpor-y

“Ekospor’un aylık bültenlerinden haberdar olmak için tıklayınız”

 

Süper lig Marka değeri araştırma

''Taraftar Algısına Göre Türkiye Süper Ligi Marka Değerini Etkileyen Faktörlerin ve Marka Değeri Boyutlarının Değerlendirilmesi'' Prof. Dr. Musa PINAR öncülüğünde yapılan bu araştırmayı okumak için tıklayınız.

 

 

the-european-elite-2019

KPMG Avrupa’nın 32 Elit Kulübünün değerlemesini yaptı. Süper Lig’den Galatasaray ve Beşiktaş’ın da bulunduğu bu raporda en değerli kulüp 3.2 Milyar Euroluk değeriyle Real Madrid oldu. Raporu okumak için tıklayınız.
 

Endustriyel_futbol

 

Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı Üzerine

Futbolun Endüstriyel gelişimi, kulüplerin sportif ve iktisadi/mali yapılanışını derinden etkiliyor. Dorukhan Acar’ın Kurumsal Yönetim temelli yaklaşımı ile "Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı"yı okumak için tıklayınız

 

 

Türkiye'de Kadın Futbolunun Gelişimi ve Günümüzdeki Durumu

 

imagesCAVM4O4L

 

Dr. Lale ORTA’nın Kadın Futboluna Entelektüel Bir Yaklaşım Sergilediği makalesi için tıklayınız.” 

 

 

İngiliz Futbolunda Kurumsal Yönetişim Üzerine

 

governance_in_football

 

Tüm kulüplerimize ve Türk Futbol yapılanmasına farklı bir bakış açısı kazandırabileceğini düşündüğümüz, İngiliz Parlementosu’nun Kültür, medya ve spor Komitesi’nin hazırladığı raporu okumak için tıklayınız. 

 

money-and-soccer

“Money scorring goals”, Gerçekten de “Para Gol Kaydedebiliyor mu? “

Euro 2012’nin olası ekonomik etkilerini
okumak için tıklayınız. 



FFP

Futbolda Finansal Sürdürülebilirlik Kapsamında ''Finansal Fair Play Başa Baş Kuralı ve Beşiktaş Futbol Kulübü Üzerinde Bir Uygulama 
Hüseyin AKTAŞ/Salih MUTLU,

okumak için tıklayınız.