Yazı Kalır ve Dönüştürür
Bizi Takip Edin Futbol ekonomisi facebookta futbol ekonomisi twitterde
x
Buradasınız >> Ana Sayfa Haberler & Makaleler Genel Ahmet TALİMCİLER Yazı Kalır ve Dönüştürür

Yazı Kalır ve Dönüştürür

0001924854001-1

Ahmet Talimciler- 30 Haziran 2021 Kaan Ark'ın son derece akıcı ve bir o kadar da ufuk açıcı onlarca yazısının bir kitapta toplanmış olması ve bunun spor gönüllülerinin hizmetine sunulmuş olması son derece önemlidir. 

 Yazı insanlık tarihinin en önemli köşe taşlarından bir tanesidir ve yazarak sadece kalıcı hale gelmezsiniz aynı zamanda yazdıklarınız aracılığıyla yaşanacak olan dönüşüme de katkıda bulunursunuz. Bugün size sporun son 20 yılı üzerine köşe yazıları üst başlığıyla Kaan Ark tarafından yayımlanan Yazı Kalır kitabının son derece çorak olan spor dünyamız açısından niçin önemli bir ışık olabileceğini anlatacağım. Türkiye'nin yazma konusunda ne yazık ki bir türlü istenilen aşamaya erişememiş bir ülke olmasının yarattığı sorunları sadece ucu kendimize dokunan yerlerde görmeyiz tam aksine her yerde kendisini bize fazlasıyla hissettirir. İşte bu hissettirdiği alanlardan bir tanesi de toplumsal yaşamın minik bir minyatürü görünümündeki spor sahası ve onun etrafından olup bitenlerdir.

Kitap boyunca belki de en çok beğendiğim husus yazarın eğip bükmeden, kafasındakileri kendi meşrebince anlatma konusundaki açıklığıydı. Bu berrak ifadelere ve samimiyete o kadar çok ihtiyacımız var ki hangi alanda olursa olsun bunu bize gösteren bütün yazarları şükranla ve takdirle karşılamaya çalışıyoruz. İşte bu kitap için de aynı duygu halinin daha ilk yazıdan itibaren sizi karşıladığını ve hemen içine aldığını belirtmek durumundayım.

Bu kitaptaki yazılar alışıldık anlamda sadece futbol veya futbola ilişkin yazılar değil. Spor medyası denilen dipsiz kuyu içerisinde belki de ender olan köşe yazılarının bir araya getirilmesinden oluşmuş bir çalışma var karşımızda. Çünkü yazarın kendisinin derdi herhangi bir takımı veya kişiyi yazmak değil! Sporu ve sporun bu topraklardaki yolculuğu esnasında karşılaşılan tuhaflıklar kadar birtakım önyargıları ve klişeleri de kırmaya dönük bir yazarlık faaliyeti sizi içine hemen alıveriyor. Okudukça spor medyası denilen vasatlık dünyasında entelektüel anlamda sporun nasıl önemli bir alan olduğunu fark etmeye ve kısır çekişmelerin ötesinde bir yerlerde sporun gerçek ruhunun bize anlatılan masallardan çok daha farklı bir konumda olduğunu öğrenmeye başlıyorsunuz. Çünkü yazar bizi bilindik alışkanlıklarımızın ötesine geçirmek suretiyle olanın başka türlü de olabileceği hususunda körleşen gözlerimizin açılmasına katkıda bulunuyor. Yıllar önce yazılarını kitaplaştırdığım sevgili dostum Cem Can "Her yazar yolculuğa kendisiyle; inançları, bilgisi, duyarlılıkları ve dünya görüşü ile çıkar" diyordu. Kaan Ark'ın yazdıkları da tam olarak bu duyguyu uyandırıyor ve bizi bize farklı şekilde anlatmayı başarıyor.

Sporda Yapısal Değişim başlığını taşıyan ilk bölümde tıpkı kitabın tamamındaki yazılarda olduğu gibi bugüne ve yarınlara ışık tutacak olan müthiş tespitler yer almakta. Bataklığı Kurutmak başlıklı yazıdaki şu cümlelerin üzerinden on bir yıl geçmiş olmasına karşın ne kadar güncel olduğuna lütfen dikkat edin:

"…Hangi kanunu çıkarırsanız çıkarın, hangi kamera sistemini kurarsanız kurun kulüpleri mali açıdan denetleyemezseniz ne futbolda şiddetin önüne geçebilirsiniz ne de yabancı transferi rantının iğdiş ettiği genç yetenekleri kazanabilirsiniz ne de şike ve teşviğin önünü kesebilirsiniz. Türk futbolunun kurtuluşu, futbola giren parayı takip etmekten ve denetlemekten geçer. Bu denetim ancak devlet tarafından yapılabilir. Federasyonun kendini seçen çoğunluk oylara sahip kulüplere rağmen bu denetleme mekanizmasını uygulaması, eşyanın tabiatına karşı bir durumdur." (s.27)

Kafa'yı Değiştirme! Başlıklı yazıda ise sporun aslında ne olmadığı çok ama çok güzel bir biçimde özetlenmiş:

"…Sochi 2014'e Türkiye akredite bir spor yazarı gidiyorsa altı sporcu ile katılmamız da çok şaşırtıcı olmamalı. Ya da tam tersi. Son 50 yıldır Kış Olimpiyat Oyunlarına ya hiç sporcu gönderememişiz ya hep bu seviyede sporcu ile katılmışız. Şimdi yine olgular üzerinden eleştiriyor, yorum yapıyoruz, kavramları yok sayıyoruz. Alıştığımız gibi!.." (s.35).

Bu bölümün sondan bir önceki Kültür Fizik başlıklı yazısı da üzerinde konuşulmayı fazlasıyla hak edecek cinsten:

"Eskiden 'beden eğitimi' derslerinde çocuklara 'kültür fizik' hareketleri öğretilirdi. Tanımlamalara bakın…Yüksek okullara sıfatını veren 'beden eğitimi' sanki Uzak Doğu dövüş sporları eğitimi gibi… Bir tek ruhun ve kişiliğin eğitimi eksik kalmış! Kültür fizik ise daha içler acısı bir tanımlama. Ne kültür var içinde ne fizik. Fizikten kast, beden belki ama ya kültür? Tuhaf… On yıllarca nesilden nesile böyle bir ders ve tanımlamalar sürdü. Ülkemizin kültürü de, fiziği de, bedeni de, eğitimi de ortada! Spor veya başka alanlarda değişim yapmak için işe önce tanımlamalardan, içeriklerden başlamamız lazım… Bu yalan ve dolgu algılarla ayakta tutulmaya çalışılan sistem 100 yıllık köhne bir yapıdan ibaret. Yapılması gereken ise sporumuzdaki tüm kavramları evrensel karşılıkları ve yerel gerçeklikleri göz önüne alınarak, yeniden tanımlayarak reforma başlamak." (s.87-88).

İkinci bölüm Türk sporunun sorunlarına ayrılan yedi yazıdan oluşuyor. Ülkenin spor bilimleri fakültelerinin veyahut beden eğitimi spor yüksek okullarının yapması gereken teşhis ve tedaviye ilişkin önerilerin sıralandığı bu bölümü en çok okuması gerekenlerin spor bilimcileri ve siyasetçiler olduğu kanaatindeyim. Türk Sporunun Sorunları (5) başlıklı yazıdaki şu cümleler içinden geçmekte olduğumuz ürkütücü sessizliğe karşı umudu besler nitelik taşımaktalar:

"Sorunun odağına inmedikçe, sorunlar doğru analiz ve teşhis edilmeyip, ezberler ve algılar üzerinden günlük veya kısa vadeli tepkiler ile bu ülkede hiçbir sorun çözümlenemez. Öncelikle yapılması gereken bilindik tüm tabu, klişe ve yanlış algıları, bedeli ne olursa olsun değiştirmek için olguların değil kavramların ve kanunların içini doldurup, önce insan deyip kolları sıvamak ve bu yolda gözünü budaktan sakınmamaktır. Düşman edinmekten, kavgadan korkmadan yola devam edebilmektir." (s.99).

Üçüncü bölüm dönemin başkan ve yönetici profili ile onların yapıp ettiklerine ilişkin örneklere dayanıyor. Dördüncü bölüm ise Bochum savcılığının bahis spekülasyonu ile ilgili açıklamaları ile 3 Temmuz ve sonrasında olanlara ilişkin yazılara ayrılmış durumda. Yazarın 3 Temmuz sonrasında olup bitenlere ilişkin olarak yazdığı son derece ufuk açıcı yazılar bu bölümde okuyucularla buluşuyor. Yeni TFF kimlerden oluşmamalı? Başlıklı yazıda 3 Temmuz sürecinin perde arkasına ilişkin ilginç ifadeler bugün bile yanıtlanmayı bekliyor:

"…3 Temmuz sürecinin bu kadar uzaması, çözümsüz hale getirilmesinde UEFA'nın oynadığı rol göz ardı edilmemelidir. UEFA, Türkiye hakkında hiçbir kararı Erzik'e rağmen alamaz. Yaşanan tüm kaosun perde arkasındaki örtülü strateji ise UEFA'dan yaş haddine göre ayrılması gereken Erzik'in TFF başkanı yapılmasıdır' (s.149). Yazı Kalır başlıklı yazı ise bugün bile konuştuğumuz 3 Temmuz konusunu gözler önüne sermektedir: "Türk futbolu için çok hayati bir dönem el birliği ile heba edildi. 3 Temmuz sürecinde sistemin çarpıklıkları tartışılmadı, bataklık nasıl kurutulur konuşulmadı. Kavramlar unutuldu, olgular üzerinden hiçbir işe yaramayan tartışmalar yapıldı. 3 Temmuz'un ortaya çıkardığı gerçekler, bir büyük derbinin maç topu gibi bir o kaleye, bir bu kaleye tekmelendi. 3 Temmuz bir sonuçtur aslında. Herkesin suçlu olduğu bir sistemin deşifre edilmesidir. Herkesin kirli olduğu bir sistemin birinciliği, yakalanan Fenerbahçe'ye verdiler. Suç örgütünün bizatihi kendisi olan mevcut futbol sisteminin suça yardım ve yataklık ettiğinin ne zaman farkına varacağız?" (s.155).

Beşinci bölüm bugün hâlâ en çok tartışılan Havuz Paylaşımı ve yayın hakkı ihaleleri ile ilgili iken altıncı bölüm ise Olimpiyat ve çatı örgütlerine ayrılmış. Yetmez ama muhteşem başlıklı yazıda olimpiyatlara katılan sporcu sayısı ile nüfus arasındaki ilişkiye ilişkin önemli ipuçları gözler önüne serilmekte:

"Ülkelerin nüfuslarına göre olimpik sporcu oranına baktığımızda Ukrayna, Almanya, Kore ve İspanya gibi ülkelerde her 150-200 bin kişiden biri, Yunanistan, Belçika, Danimarka ve Avusturalya'da ise her 50-100 bin kişiden biri olimpik sporcu olabiliyor. Türkiye'de bu oran rekor katılımımızda dahi 650 binde bir. Bu oranı önce 400 binde, sonra 200 binde birlere indirdiğimizde gerçek bir spor ülkesi olacağız." (s.182).

Bu bölümün belki en çarpıcı yazılarından birisi olan T.'MİLLİ' O.K. başlıklı yazı bir anlamda ülkemizin son iki yüz yılındaki farklı bakış açılarının spor üzerinden sorgulanması gerektiğine de işaret etmekte:

"Tarihsel ve sosyolojik açıdan bakıldığında, geldiğimiz bu noktada Türkiye'nin "Yetişmiş İnsan' tarifini ve neden bu doğurgan toplumun insan yetiştirmekte kısır kaldığını samimiyetle sorgulaması gerekiyor! Eğer insan odaklı bir kalkınma istiyorsak, "Yetişmiş' insanların kimler tarafından ve ne amaçla yetiştirildiğini anlamakla başlamalıyız işe." (s.199).

Yedinci ve sekizinci bölümler birbirini tamamlar nitelikteler. Yedinci bölümde FİFA'nın gerçek yüzü üzerinde durulurken, sekizinci bölümde Dünya Kupası'na bir de böyle bakın başlığıyla farklı bir pencereden de yaşadıklarımıza bakılabileceği üzerinde duruluyor. Dokuzuncu bölüm sporun tarihsel süreç içerisinde sosyoloji ve siyaset üzerinden nasıl göründüğüne odaklanıyor. İşgal Altında İstanbul başlıklı yazıda Britanya imparatorluğunun gittikleri ülkelerde kriket, rugby ve futbolu nasıl kullanıma soktuklarını ibretle öğrenmiş oluyorsunuz:

"Kriket ve Rugby hâlâ İngiliz Milletler Topluluğunun en gözde sporlarıdır. Futbol ise İngilizlerin kalıcı olmadıkları topraklara hediyesidir. İngilizler gittikten sonra kompradorlar onların temsilcisi ve aracısı olarak siyasi, kültürel, ticari ve de sportif alanlarda görevlerini daima ifa ederler." (s.241).

Bu bölümde Gezi parkı sürecinde yaşanan gelişmelerde ön plana çıkan Çarşı grubunun Olimpiyat stadyumunda oynanan ve karşılaşmanın son dakikalarında yarım kalan maçta yaşananlara ilişkin de ifadeler bulunuyor. Kayıp nesiller ve nefret başlıklı yazıda geçen şu ifadeler bugün bile yaşamakta olduğumuz çelişkileri, tuhaflıkları tam yedi yıl öncesinden göstermesi açısından ibretlik bir nitelik arz etmekte:

"Nesilleri kaybetmek istemiyorsak yapmamız gereken öncelikli şey belli. Kadına, rakip takıma, siyasi görüşe ya da karşıt olduğumuz herhangi bir şeye karşı duyduğumuz nefreti ve şiddeti, önce kendi evimizden başlayarak engelleyeceğiz. Gerisi sadece zaman meselesi." (s.259).

Kitabın onuncu bölümü spor yazarlığına, on birinci bölümü ise yazarın da gönülden bağlı olduğu Beşiktaş kulübüne ayrılmış. Süleyman Seba için kaleme alınan Süleyman Abi yazısındaki şu satırlar büyük bir spor insanına olan özlemi anlatması açısından manidar:

"Seba'dan sonrakilerin camia, duruş ve söylemlerine bakmayın, hiçbiri semtten değildir bunların. Öyle olsaydı makama değil adama, zarfa değil mazrufa saygı gösterileceğini bilirlerdi Beşiktaş'ta. Ve Süleyman Seba'ya rakip taraftarların bile saygısı makamından değil adamlığındandır. Anlayana…Seba'yı anlamak Beşiktaş' anlamaktır, Anlamak isteyen kaldıysa…"(s.299).

Kaan Ark'ın son derece akıcı ve bir o kadar da ufuk açıcı onlarca yazısının bir kitapta toplanmış olması ve bunun spor gönüllülerinin hizmetine sunulmuş olması son derece önemlidir. Bu yazılar ülkemizin spor ufkunda farklı bakış açılarının da olabileceğini göstermesi açısından umut vadetmenin ötesinde yapılanların daha da ileriye götürülmesine vesile olabilecek bir arka planın varlığını sundukları için çok ama çok kıymetlidirler. Umarım böylesi yayınlar çoğalır ve ülkemizin spor iklimi giderek her anlamda yeşerir.

                    linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

Bu İçerik  1409  Defa Okunmuştur
 

Degerli yazarimiz Ahmet Talimciler Perşembe, 25 Kasım 2010.

YAZARIN DIGER YAZILARINI GORMEK ICIN TIKLAYIN

Neden Futbol Ekonomisi?

 

www. Futbolekonomi.com’un  vizyon ve misyonu temel olarak  Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi’nin (FESAM) vizyon ve misyonuna paralel ve aynı düzlemdedir.

 

Bu bağlamda temel misyonumuz: Futbolun yerel ve küresel makro özelliklerini incelemek ve yeni yapısal modeller önermek; bu kapsamda entelektüel gelişimi hızlandırmak ve buna ilişkin referans olabilecek bir database oluşturmak ve bunu tüm futbol araştırmacılarının emrine sunmak... Bu amaçla yapılan çalışmaları yayımlamak; gerekli her türlü bilimsel futbol araştırma ve geliştirme projelerine entelektüel anlamda destek vermek.

 

Temel Vizyonumuz: Önerilen yeni modellerin gerçekleştiğini görmektir.

 devamı >>>

finansal-futbol-anim-1

tugrulaksar_ge_roportaj

Tuğrul Akşar Güngör Urasın sorularını yanıtlıyor

  Yazar Tuğrul Akşar,
Milliyet Gazetesi Yazarı Güngör Uras'ın
sorularını yanıtlıyor.
detay için tıklayınız..

 

Spor Endexi

 

05/11/2024

Kapanış Günlük
Değişim %
  BİST 100

8.698,48

-0,17

 bjk BJKAS

4,48

-2,18

 fb FENER

100,30

0.00

 gs GSRAY

6,83

+0,15

 trabzon TSPOR

0,93

0,00

   SPOR ENDEKSİ

3.075,321

-0,41

Videolar

Tuğrul, Tuğrul Akşar, Pusula, Ekonomi, Futbol, Futbol Ekonomi, Mali,VİDEONUN DEVAMI VE DİĞER VİDEOLAR İÇİN TIKLAYIN.

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 43106290

TRENDYOL SÜPER LİG 2024-2025 SEZONU

  

 

 Sıra TAKIMLAR 0 G B M A Y AV

1

Galatasaray 11 10  0 32 11 21 31
2 Fenerbahçe 11  8   2 1 27  9   18

26

3 Samsunspor 12 8 1  3

24

13 9

25

4 Eyüpspor 12  6   4  2 18  11 7 22
5 Beşiktaş 11 6 3  2  19  10 9 21
6 Göztepe 11 5 3 3 19  13 

  6

 18 
7

Sivasspor

12 5  2  5   17 20 -3 17
8 Başakşehir 11 4 4

17  14 3 16
9 Kasımpaşa 12 3 5 4 16    19  -3 14
10 Konyaspor 12 4 2 6 14  20 -4 14
11 Antalyaspor 12 4 2 6

15

24   -9 14
12 Rizespor 11 4 1 6 10  19 -9 13
13 Trabzonspor 11 2 6

3

12  14  -2  12
14 G.Antep FK 11 3 3 5 15 18 -3 12
15 Kayserispor 11 2 6 3 11 16 -5 12
16

Bodrumspor

12

3

2 7 10 16 -6 11
17 Alanyaspor 11 2 4 5 9 14  -5 10
18 Hatayspor 11 3 7 10 18  -8 6

19

A.Demirspor 11 0 2 9 9 25 -16

 

                 

Okur Yazar


Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

Yazılarınızı  info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

 

 

Annual Review of Football Finance 2023

Annual Review of Football Finance 2023

Deloitte Sports Grup'un Avrupa Futbol Finansmanına ilişkin 32. kez düzenlediği yıllık futbol finans raporuna göre, Avrupa futbol pazarı 2021 - 22 sezonunda bir önceki yıla göre %7 büyüyerek 29.5 Milyar Euro büyüklüğüne ulaştı. Rapora ulaşmak için tıklayınız

Deloitte Money League - 2024

Deloitte Money league 2024

Deloitte Money League Raporunu 27. kez yayınladı. Rapora göre Avrupa'nın en zengin 20 kulübünün 2022-23 sezonunda gelirleri toplam 10.5 Milyar Euro'ya ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

UEFA Kulüp Finans&Yatırım Raporu 2024

 

UEFA Raporu-2023

UEFA Kulüp futbolunun finansal durumları ve yatırımlarına ilişkin yıllık görünüm ve benchmark raporunu yayınladı. Okumak için tıklayınız

 


 

2021-Money-league-Raporu

 

Yirmidördüncü Deloitte Money League raporuna göre Barcelona'nın 715.1 Milyon Euro'luk geliriyle ilk sırada yer aldığı, tamamı merkez lig kulüplerinden oluşan ve bir önceki yıla göre gelirleri %12 azalan Para Ligi raporunu okumak için tıklayınız

 


 

 

annual report 202021 photo

 

Avrupa Futbolunun patronu UEFA’nın gelirleri 5.7 Milyar Euro’ya Ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

 


 

 UEFA-Kulup-Futbolu-Lisanslama-2023


UEFA’nın 2023’te yayınladığı en son  Kulüp Lisanslamaya İlişkin Karşılaştırma raporuna göre kulüpler Pandemi döneminde 7.3 Milyar Euro zarar ettiler. UEFA raporu, Avrupa kulüp futbolunun endişe verici bir resmini çiziyor. Raporu okumak için tıklayınız.

 


    

191112 Aktifbank Ekolig

 

Türk futbolunun gelirlerinin ve ekonomik görünümünün mercek altına alındığı Futbol Ekonomi Raporu – EkoLig'in dördüncü sayısı yayınlandı. Süper Lig’in 2017-2018 sezonu sonunda 3,2 milyar TL olan geliri, 2018-19 sezonunda 4,2 milyar TL’na ulaştı. Bkz.

 

 

master bm report lowres

 

The European Club Footballing Landscape 2022


UEFA'nın Avrupa Lulüp futboluna ilişkin 13, kez yayınladığı, Covid-19'un etkilerinin de analiz edildiği raporu okumak için Bkz.


 

 EkoSpor-y

“Ekospor’un aylık bültenlerinden haberdar olmak için tıklayınız”

 

Süper lig Marka değeri araştırma

''Taraftar Algısına Göre Türkiye Süper Ligi Marka Değerini Etkileyen Faktörlerin ve Marka Değeri Boyutlarının Değerlendirilmesi'' Prof. Dr. Musa PINAR öncülüğünde yapılan bu araştırmayı okumak için tıklayınız.

 

 

the-european-elite-2019

KPMG Avrupa’nın 32 Elit Kulübünün değerlemesini yaptı. Süper Lig’den Galatasaray ve Beşiktaş’ın da bulunduğu bu raporda en değerli kulüp 3.2 Milyar Euroluk değeriyle Real Madrid oldu. Raporu okumak için tıklayınız.
 

Endustriyel_futbol

 

Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı Üzerine

Futbolun Endüstriyel gelişimi, kulüplerin sportif ve iktisadi/mali yapılanışını derinden etkiliyor. Dorukhan Acar’ın Kurumsal Yönetim temelli yaklaşımı ile "Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı"yı okumak için tıklayınız

 

 

Türkiye'de Kadın Futbolunun Gelişimi ve Günümüzdeki Durumu

 

imagesCAVM4O4L

 

Dr. Lale ORTA’nın Kadın Futboluna Entelektüel Bir Yaklaşım Sergilediği makalesi için tıklayınız.” 

 

 

İngiliz Futbolunda Kurumsal Yönetişim Üzerine

 

governance_in_football

 

Tüm kulüplerimize ve Türk Futbol yapılanmasına farklı bir bakış açısı kazandırabileceğini düşündüğümüz, İngiliz Parlementosu’nun Kültür, medya ve spor Komitesi’nin hazırladığı raporu okumak için tıklayınız. 

 

money-and-soccer

“Money scorring goals”, Gerçekten de “Para Gol Kaydedebiliyor mu? “

Euro 2012’nin olası ekonomik etkilerini
okumak için tıklayınız. 



FFP

Futbolda Finansal Sürdürülebilirlik Kapsamında ''Finansal Fair Play Başa Baş Kuralı ve Beşiktaş Futbol Kulübü Üzerinde Bir Uygulama 
Hüseyin AKTAŞ/Salih MUTLU,

okumak için tıklayınız.