Akıl, Sağduyu ve Hakkaniyet Giderek Yok Oluyor
Bizi Takip Edin Futbol ekonomisi facebookta futbol ekonomisi twitterde
x
Buradasınız >> Ana Sayfa Haberler & Makaleler Genel Ahmet TALİMCİLER Akıl, Sağduyu ve Hakkaniyet Giderek Yok Oluyor

Akıl, Sağduyu ve Hakkaniyet Giderek Yok Oluyor

1652713405

Ahmet Talimciler- 17 Mayıs 2022 Burası hakikaten çok ama çok ilginç bir ülke ve futbol bu ülkenin insanları için bir varlık nedeni olma durumunu sürdürmekte. Kulüp başkanları ve yöneticiler bu ilgiyi kötü yönde kullanmayı sürdürdükçe, oynanan oyun her geçen gün biraz daha fazla çirkinliklerle birlikte hayatlarımızı karartmayı sürdürecek

Son on gün içerisinde futbol üzerinden yaşananlara yakından baktığımızda bu ülkede giderek bazı kavramların içinin boşaldığının ve 'anormalliğin', 'normal' hale dönüştüğü bir dönemden geçmekte olduğumuzu rahatlıkla söyleyebilecek örnekler görüyoruz. Aklın kaybolduğu yerde sağduyuyu ve hakkaniyeti aramak da ister istemez iğne ile kuyu kazmaya benziyor. Her yapılan yanlış bir sonraki aşamanın biraz daha fazla katmerli bir yanlışın oluşmasına yol açıyor.

Türkiye Futbol Federasyonunun Trabzonspor ile Antalyaspor karşılaşmasında yaşananlar sonrasında vermiş olduğu daha doğrusu verememiş olduğu cezanın yansımalarını önce geçen hafta Beşiktaş ile Fenerbahçe arasında oynanan lig karşılaşmasında ardından hafta arasında Kayseri'de oynanan Kayserispor-Trabzonspor arasındaki kupa karşılaşmasında gördük. Sahaya atmadığını bırakmayan Beşiktaş tribünleri hem kendi takımlarının motivasyonunu alt üst etti hem de 407 bin liralık ceza ile kulübünü maddi bir külfetin arkasına sokuverdi. Yıllardır belirtmiş olduğumuz noktayı bir kez daha hatırlatmak istiyorum-hiçbir şeyin değişmeyeceğini bilmeme rağmen-cezayı sorumluları ödesin yani ceza alma eylemini gerçekleştirenler, yaptıklarının bedellerini ödemek zorunda bırakılsınlar. Böyle yapmadığınız sürece bu ve benzeri görüntüleri görmeye devam edeceğimizi söylemek bile artık zül olmaya başladı.

Ads by Kiosked

Kayserispor ile Trabzonspor arasında oynanan mücadelenin daha başındaki penaltı atışı sırasında sahaya atılanlar ve ardından Trabzonsporlu futbolcuların attıkları ikinci golden sonra sevinç gösterilerinde Berat'ın başına isabet eden madeni para, durumun ne kadar tuhaf bir yere doğru gittiğini ortaya koyuyordu. Maçın bitiminde Trabzonspor kaptanı Uğurcan Çakır'ın yaşananlar sonrasında Kayserispor taraftarlarını kendi taraftarlarına şikâyet etmesi ise bir sonraki iki takım arasındaki mücadelede yaşanacaklar konusunda sorunu büyütmekten başka bir işe yaramayacaktır. Keşke takım kaptanı bu açıklamayı yapmasaydı veyahut illaki tepkisini belirtecek ise kendi sahalarında oynadıkları mücadelenin bitiminde meslektaşı Antalyaspor kalecisi Buffen'in başına gelenleri de zamanında eleştirebilmiş olsaydı. Ucunun bize dokunmadığı her noktada demokrat kesilme anlayışımızı sürdürdüğümüz sürece bu ülkede işlerin normal bir seyre bürünebilmesi mümkün olmayacaktır.

Gelelim hafta sonu yaşananlardaki tuhaflıklara, her şeyden önce son on beş gündür Trabzonspor ile Fenerbahçe takımları arasında yaşanan demeç savaşlarının farkında olmayan bir yönetim sayesinde bu iki takımın karşılaşmasının aynı gün içinde İstanbul kentinde oynatılması hangi akla hizmettir! Göz göre göre geliyorum diyen bir gerilimi daha da arttıracak uygulamaları devreye sokabilmek bu kadar mı zordur! Fenerbahçeli ve Trabzonsporlu taraftarlar ise birbirlerini farklı alanlarda kıstırıp, dövmek suretiyle takımlarının imajlarını korumadıklarını tam aksine daha da kötü bir hale büründürdüklerini ne zaman anlayacaklar! Rakibinizin bulunduğu bir otobüsün içerisine yangın tüpü sıkmak veya metroda üç-dört kişilik rakip formalı kişiyi yüzlerce kişi kovalayıp tartaklamak sizi daha büyük taraftar yapmaz! Sağduyumuzu yitirdikçe işlerin daha fazla zıvanadan çıktığı bir atmosfer içerisinde yaşamak durumunda kaldığımızı hala fark edemiyoruz. Yaşananların bir mücadele ve rekabet olması gerektiği halde bizdeki yansımalarının tam aksi doğrultuda tecelli ediyor oluşu da sadece tesadüf ile açıklanamaz. Bunun arkasında beğenelim ya da beğenmeyelim hepimizin yaşamlarımızdaki anlamlandırmaların büyük bir etkisi bulunmakta ve bu zihniyet kalıpları ile kodladığımız taraftarlık olgusunun da içini boşaltıyoruz tıpkı diğer alanlardaki gibi.

Geçen hafta sonu ülke futbolunun önemli takımlarından bir tanesi olan ve süper ligde şampiyonluk kazanan Bursaspor kulübü ikinci lige düştü. Takımın düşmesi sonrasında futbolcuların Bandırmaspor deplasmanında üç buçuk saat mahsur kalmaları ardından takım kaptanı Burak Altıparmak'ın taraftarların yumruklarına hedef olması utanç vericiydi. Beş yıl önce Bursaspor takımının bir başka kaptanı kaleci Harun Tekin de Kasımpaşa ile oynanan karşılaşma sonrasında taraftarların saldırısına uğramıştı. Beş yılda Bursaspor takımı önce süper ligden ardından birinci ligden düştü fakat takım kaptanlarını dövmeyi adet haline getirenler ise hiç değişmediler! Bu süreçte ise kaybeden ülkemizin süper lig şampiyonluğu yaşamış bir kent takımı ve onu karşılıksız seven taraftarları oldu.

Bir diğer ilginç konu ise Anadolu Efes ile Pınar Karşıyaka arasında oynanan play off karşılaşmalarının üçüncüsünün Türkiye Basketbol Federasyonu tarafından Anadolu Efes kulübünün oynayacağı final karşılaşması bahane edilerek ileri bir tarihe ertelenmesiydi. Keşke basketbol federasyonu daha önce Pınar Karşıyaka'nın da bu şekilde oynayacağı Avrupa kupası mücadelesi öncesinde talep ettiği lig karşılaşmasının ertelenmesini kabul etmiş olsaydı. Yani bütün takımlara eşit bir mesafede hakkaniyetli bir duruş içerisinde olduğunu ortaya koyabilseydi. Şimdi bu yaklaşımın isteseniz de istemeseniz de bir takımın lehine bir durum yarattığı gerçeğini ortadan kaldıramazsınız!

Son olarak ise şampiyonluk kutlamaları sonrasında üç Trabzonsporlu futbolcunun kupa ile yatağa girme görüntüleri üzerinde durmamız gerektiği kanaatindeyim. Özellikle Berat'ın kupaya atmış olduğu bakışa dair pek çok şey söylenebilir. Öncelikle şampiyonluğun kutlama sürecini mükemmele yakın yöneten Trabzonspor yönetiminin böylesi bir görüntünün dolaşıma sokulmasına dair düşüncelerini merak ediyorum. Böyle tuhaf bir görüntüye ne gerek vardı! Futbolun her fırsatta eleştirdiğimiz erkek egemen zihniyet kalıplarını ardına kadar açan yapısı söz konusu olduğunda böylesi bir görüntünün kupayı nasıl bir yere kodlamakta olduğunu söylemeye bile gerek duymuyorum. Bir zamanlar bu ülkenin spor sayfalarında Türkiye kupası, lig kupasına dair çizilen karikatürler daima kupayı kadın olarak çizerlerdi. Maçı kazanan kupayı yani kadını alırdı. Bu zihniyetin aradan geçen kırk yılda bir adım ileri gitmediğini, medyaya yansıyan söz konusu fotoğraflar ile bir kez daha anlamış olduk.

 

Son on beş günde rakip taraftarlara saldırmayı taraftarlık olarak görenler gibi kendi futbolcularını dövmeyi de normalleştiren bir taraftar kitlesi sayesinde aklın ne kadar uzağımızda durduğunu bir kez daha görmüş olduk. Herkese eşit mesafede olması gereken federasyonların vermiş oldukları kararlar ile hakkaniyeti ve adaleti nasıl zedelediklerine şahitlik ettik. Son olarak kazandıkları lig kupası ile yatağa girerek poz veren futbolcularla birlikte sağduyunun da buradan yavaş yavaş uzaklaştığını anlamış olduk. Burası hakikaten çok ama çok ilginç bir ülke ve futbol bu ülkenin insanları için bir varlık nedeni olma durumunu sürdürmekte. Kulüp başkanları ve yöneticiler bu ilgiyi kötü yönde kullanmayı sürdürdükçe, oynanan oyun her geçen gün biraz daha fazla çirkinliklerle birlikte hayatlarımızı karartmayı sürdürecek. Taraftarların geçmişte yaşadıklarını unutmadıklarını hatta içlerinde öfke dolu bir şekilde büyüterek saklamakta olduklarını son dönemde küme düşen takımlara dönük olarak yapılan sosyal medya paylaşımlarında fazlasıyla görmüş olduk. Biraz da sevgiye ve karşımızdakileri anlamaya ihtiyacımız olduğunu umarım bir an önce görüp, farkına varabiliriz.{jcomments on}

 

                    linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

Bu İçerik  1080  Defa Okunmuştur
 

Degerli yazarimiz Ahmet Talimciler Perşembe, 25 Kasım 2010.

YAZARIN DIGER YAZILARINI GORMEK ICIN TIKLAYIN

Neden Futbol Ekonomisi?

 

www. Futbolekonomi.com’un  vizyon ve misyonu temel olarak  Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi’nin (FESAM) vizyon ve misyonuna paralel ve aynı düzlemdedir.

 

Bu bağlamda temel misyonumuz: Futbolun yerel ve küresel makro özelliklerini incelemek ve yeni yapısal modeller önermek; bu kapsamda entelektüel gelişimi hızlandırmak ve buna ilişkin referans olabilecek bir database oluşturmak ve bunu tüm futbol araştırmacılarının emrine sunmak... Bu amaçla yapılan çalışmaları yayımlamak; gerekli her türlü bilimsel futbol araştırma ve geliştirme projelerine entelektüel anlamda destek vermek.

 

Temel Vizyonumuz: Önerilen yeni modellerin gerçekleştiğini görmektir.

 devamı >>>

finansal-futbol-anim-1

tugrulaksar_ge_roportaj

Tuğrul Akşar Güngör Urasın sorularını yanıtlıyor

  Yazar Tuğrul Akşar,
Milliyet Gazetesi Yazarı Güngör Uras'ın
sorularını yanıtlıyor.
detay için tıklayınız..

 

Spor Endexi

 

17/01/2025

Kapanış Günlük
Değişim %
  BİST 100

9.997,74

+1,13

 bjk BJKAS

4,83

+0,21

 fb FENER

46,86

+1,08

 gs GSRAY

2,13

+0,95

 trabzon TSPOR

1,18

0,00

   SPOR ENDEKSİ

3.377,18

+0,59

Videolar

Tuğrul, Tuğrul Akşar, Pusula, Ekonomi, Futbol, Futbol Ekonomi, Mali,VİDEONUN DEVAMI VE DİĞER VİDEOLAR İÇİN TIKLAYIN.

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 45003649

TRENDYOL SÜPER LİG 2024-2025 SEZONU

  

 

 Sıra TAKIMLAR 0 G B M A Y AV

1

Galatasaray 17 15 2  0 49 20 28 47
2 Fenerbahçe 17  12   3 2 42  16   26

39

3 Samsunspor 17 10 3  4

31

18 13

33

4 Eyüpspor 18  8  6 4 29 19 10 30
5 Göztepe 17 8 4  5 32  23 9 28
6 Beşiktaş 17 7 6 4 26  19 

  7

 27 
7

Başakşehir

17 7  5  5 28 23 5 26
8 Gaziantep 16 6 4

7

24 26 -2 22
9 Kasımpaşa 17 4 9 4 24    25  -1 21
10 Alanyaspor 17 5 6 6 18 20 -2 21
11 Ç.Rizespor 17 6 3 8

17

26  -9 21
12 Antalyaspor 17 6 3 8 21 

32

-11 21
13 Konyaspor 17 5 5

7

19  25  -6 20
14 Trabzonspor 17 4 7 6 25 24 1 19
15 Sivasspor 17 5 4 8 20 27 -7 19
16

Kayserispor

17

3

7 7 17 33 -16 16
17 Bodrum FK 17 4 3 10 13 23 -10 15
18 Hatayspor 17 6 10 15 29  -14 9

19

A.Demirspor 17 2 2 13 15 37 -22 8

 

                 

Okur Yazar


Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

Yazılarınızı  info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

 

 

Annual Review of Football Finance 2023

Annual Review of Football Finance 2023

Deloitte Sports Grup'un Avrupa Futbol Finansmanına ilişkin 32. kez düzenlediği yıllık futbol finans raporuna göre, Avrupa futbol pazarı 2021 - 22 sezonunda bir önceki yıla göre %7 büyüyerek 29.5 Milyar Euro büyüklüğüne ulaştı. Rapora ulaşmak için tıklayınız

Deloitte Money League - 2024

Deloitte Money league 2024

Deloitte Money League Raporunu 27. kez yayınladı. Rapora göre Avrupa'nın en zengin 20 kulübünün 2022-23 sezonunda gelirleri toplam 10.5 Milyar Euro'ya ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

UEFA Kulüp Finans&Yatırım Raporu 2024

 

UEFA Raporu-2023

UEFA Kulüp futbolunun finansal durumları ve yatırımlarına ilişkin yıllık görünüm ve benchmark raporunu yayınladı. Okumak için tıklayınız

 


 

2021-Money-league-Raporu

 

Yirmidördüncü Deloitte Money League raporuna göre Barcelona'nın 715.1 Milyon Euro'luk geliriyle ilk sırada yer aldığı, tamamı merkez lig kulüplerinden oluşan ve bir önceki yıla göre gelirleri %12 azalan Para Ligi raporunu okumak için tıklayınız

 


 

 

annual report 202021 photo

 

Avrupa Futbolunun patronu UEFA’nın gelirleri 5.7 Milyar Euro’ya Ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

 


 

 UEFA-Kulup-Futbolu-Lisanslama-2023


UEFA’nın 2023’te yayınladığı en son  Kulüp Lisanslamaya İlişkin Karşılaştırma raporuna göre kulüpler Pandemi döneminde 7.3 Milyar Euro zarar ettiler. UEFA raporu, Avrupa kulüp futbolunun endişe verici bir resmini çiziyor. Raporu okumak için tıklayınız.

 


    

191112 Aktifbank Ekolig

 

Türk futbolunun gelirlerinin ve ekonomik görünümünün mercek altına alındığı Futbol Ekonomi Raporu – EkoLig'in dördüncü sayısı yayınlandı. Süper Lig’in 2017-2018 sezonu sonunda 3,2 milyar TL olan geliri, 2018-19 sezonunda 4,2 milyar TL’na ulaştı. Bkz.

 

 

master bm report lowres

 

The European Club Footballing Landscape 2022


UEFA'nın Avrupa Lulüp futboluna ilişkin 13, kez yayınladığı, Covid-19'un etkilerinin de analiz edildiği raporu okumak için Bkz.


 

 EkoSpor-y

“Ekospor’un aylık bültenlerinden haberdar olmak için tıklayınız”

 

Süper lig Marka değeri araştırma

''Taraftar Algısına Göre Türkiye Süper Ligi Marka Değerini Etkileyen Faktörlerin ve Marka Değeri Boyutlarının Değerlendirilmesi'' Prof. Dr. Musa PINAR öncülüğünde yapılan bu araştırmayı okumak için tıklayınız.

 

 

the-european-elite-2019

KPMG Avrupa’nın 32 Elit Kulübünün değerlemesini yaptı. Süper Lig’den Galatasaray ve Beşiktaş’ın da bulunduğu bu raporda en değerli kulüp 3.2 Milyar Euroluk değeriyle Real Madrid oldu. Raporu okumak için tıklayınız.
 

Endustriyel_futbol

 

Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı Üzerine

Futbolun Endüstriyel gelişimi, kulüplerin sportif ve iktisadi/mali yapılanışını derinden etkiliyor. Dorukhan Acar’ın Kurumsal Yönetim temelli yaklaşımı ile "Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı"yı okumak için tıklayınız

 

 

Türkiye'de Kadın Futbolunun Gelişimi ve Günümüzdeki Durumu

 

imagesCAVM4O4L

 

Dr. Lale ORTA’nın Kadın Futboluna Entelektüel Bir Yaklaşım Sergilediği makalesi için tıklayınız.” 

 

 

İngiliz Futbolunda Kurumsal Yönetişim Üzerine

 

governance_in_football

 

Tüm kulüplerimize ve Türk Futbol yapılanmasına farklı bir bakış açısı kazandırabileceğini düşündüğümüz, İngiliz Parlementosu’nun Kültür, medya ve spor Komitesi’nin hazırladığı raporu okumak için tıklayınız. 

 

money-and-soccer

“Money scorring goals”, Gerçekten de “Para Gol Kaydedebiliyor mu? “

Euro 2012’nin olası ekonomik etkilerini
okumak için tıklayınız. 



FFP

Futbolda Finansal Sürdürülebilirlik Kapsamında ''Finansal Fair Play Başa Baş Kuralı ve Beşiktaş Futbol Kulübü Üzerinde Bir Uygulama 
Hüseyin AKTAŞ/Salih MUTLU,

okumak için tıklayınız.