Şampiyonluk Yarışı da Kuralsızlıklar Gibi Dolu Dizgin
Bizi Takip Edin Futbol ekonomisi facebookta futbol ekonomisi twitterde
x
Buradasınız >> Ana Sayfa Haberler & Makaleler Genel Ahmet TALİMCİLER Şampiyonluk Yarışı da Kuralsızlıklar Gibi Dolu Dizgin

Şampiyonluk Yarışı da Kuralsızlıklar Gibi Dolu Dizgin

1620835024531-l-2866

Ahmet Talimciler- 13 Mayıs 2021 65 bin liralık ceza ile açılan kapıdan önce Beşiktaş tribünlerine giriş yapıldı bakalım hafta sonunda daha neler göreceğiz?

 Türkiye futbol tarihinin en ilginç şampiyonluk mücadelelerinden bir tanesine tanıklık ediyoruz. Öte yandan gerek süper ligde gerekse de birinci ligde zirve yarışı içerisindeki takımlar arasındaki rekabette kural dışılıklar gözlerden kaçmıyor. Geçtiğimiz günlerde birinci ligden süper lige yükselme yarışı içerisindeki Adana Demirspor ve Giresunspor'un karşılaşmalarında tribünlerde yaklaşık beş bin kişinin bulunduğu haberi gündem olmuştu. İşin ilginç kısmı hem tribünlere seyirci alınması yasak hem de ülke genelinde alınmış sokağa çıkma yasağı söz konusu iken bunlar oldu. Peki sonucunda nasıl bir ceza aldılar dersiniz? Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu her iki kulübe de 65 bin liralık ceza pardon ödül verdi!  Yani kuralları koyan kurum daha en baştan kendi koyduğu kuralların çiğnenmesinin yolunu ardına kadar açıvermiş oldu. Açılan bu yoldan bu kez salı günü Beşiktaş ile Karagümrük takımları arasında oynanan karşılaşmalarda tribünlerde bulunan yaklaşık 3 bin kişi geçiverdi! Bu konuda benzer tartışma daha önce Şükrü Saracoğlu stadyumunda Fenerbahçe ile Galatasaray arasında oynanan karşılaşmada da meydana gelmişti. Tribünlere girenlerin sağlıkçılar olduğu dile getirilmiş ancak fotoğraflarda bazı tanınmış iş insanlarının bulunması tartışma yaratmıştı. 

Kuralları koyanların kendi koydukları kuralları sürekli olarak çiğnemeyi adet haline getirdikleri yerde konulan kuralların, herkesi bağlamasını ve getirilen o kurallara saygı duyulmasını beklemek safdillik olacaktır. Çünkü var olan durum içinde bulunulan kuralları bir şekilde esnetmeyi ve o kuralları delmenin 'normal' olduğu algısını yerleştirmektedir. Söz konusu durum böyle gerçekleştiği anda hayatın her alanında olduğu gibi stadyumlarda da işler olması gerektiği gibi akmaya başlamaktadır. Parayı verip cezamı çekerim anlayışının önünü açanlar, açılan bu kapıdan girecek olan kitleyi artık ne tahmin edebilirler ne de olacakların önüne geçebilirler! Türkiye Futbol Federasyonu kurullarının kurallara uymayanlara değer biçmiş olduğu ceza tam da bu anlama gelmektedir. Artık parayı verenin düdüğü çaldığı ve kuralsızlıkların kendi kurallarını yerleştirdiği bir anlayışla karşı karşıyayız ne yazık ki.

Değerlerin erezyona uğradığı ve belirsizliğin, kuralsızlığın tavan yaptığı bir dönemden geçmekteyiz. Burada kendimiz için, tuttuğumuz takımımız, ideolojimiz veyahut dünya görüşümüz lehine gerçekleşen uygulamaları desteklediğimiz her noktada içinde yaşadığımız topluma büyük zararlar verdiğimizi görmezden geliyoruz. Şu an bizim lehimize gerçekleşen uygulamaların benzer biçimde aleyhimize de gerçekleşebileceği gerçeğini aklımızın ucuna bile getirmek istemiyoruz. Halbuki bu davranış kalıbının içinde yaşanılan topluma sirayet ettiği andan itibaren tüm alana yayılma gibi müthiş bir beceri sahibi olduğunu ve ortamı zehirlemek suretiyle hepimizi oyuncağı haline dönüştürebileceğini hatırlatmak isterim. Bazılarının daha eşit kılındığı yerde mutlaka daha eşitler olmaya devam edeceklerdir ve bunun sonunun gelmeyeceğini söylemeye bile gerek yok!

Futbol sonucun belirsizliği nedeniyle dünyanın en çok ilgi çeken spor dalı olma vasfını sürdürüyor. Her yıl bu ülkede gerek şampiyonluk yarışı gerekse de ligde kalma mücadeleleri sırasında dönüp dolaşıp kural dışılık noktasına gelip çuvallıyoruz. Yaşadıklarımızla bir türlü yüzleşemediğimiz ve sorunlarımızı gerçek anlamda çözemediğimiz için bir yıl sonra aynı şeyleri yeniden yaşamaya devam ediyoruz. Bu ülkenin futbolunun yine bu ülkenin kültüründen, havasından, suyundan beslenmekte olduğu gerçeğini göz ardı edip kendimizi bambaşka şekilde tanımlamaya bayılıyoruz. Oysa asıl mesele hangi takımın veya hangi kişinin olursa olsun aynı konuma geldiğinde benzer ayrıcalıkları kendisine uyarlamakta herhangi bir beis görmemesinde yatıyor. Yani olan bitenlerden şikayet edenlerin fırsat bulduğunda aynı davranış kalıplarını üretmede tereddüt bile etmeyecekleri bir toplumsal iklimde bu işler hakikaten çok ama çok zor son bulacaktır!

65 bin liralık ceza ile açılan kapıdan önce Beşiktaş tribünlerine giriş yapıldı bakalım hafta sonunda daha neler göreceğiz? Burada tartışılması gerekenin kulüplerin kendileri olmadığını asıl sorunun bir zihniyet meselesi olduğunu göz ardı etmemek zorundayız. Eğer sokağa çıkma kısıtlaması söz konusuysa ve taraftarların tribüne girmeleri yasaklanmışsa o zaman bu kuralı ihlal eden kim olursa olsun cezalandırılmalıdırlar. Yıllar sonra kentlerinin takımlarının şampiyon olmasını canı gönülden kutlayan taraftarlar da bu yasaktan muaf değillerdir. Çünkü bir tarafta yasakları uygularken diğer tarafta tuttuğu takım için, desteklediği parti adına veyahut protesto gösterileri için sokağa çıkması serbest olanlar ne kadar bu ülkenin insanıysalar, kurallara uymak suretiyle dükkanlarını kapatıp evlerinde oturmak zorunda kalanlar da bu ülkenin insanlarıdır. Ülke olarak hangi alanda olursa olsun kurallara uyan ve hukuka riayet eden vatandaşlarımızın haklarını korumak asıl özen gösterilmesi gereken çizgimiz olmak durumundadır. Adalet duygusunun zedelendiği yerde hiçbir şeyin olağan akışı içerisinde sürebilmesi mümkün olamaz. Kuralların esnetilmesinin ucu açık bırakıldığında, olanlar sonucunda ceza değil ödül gibi uygulamalar devreye sokularak işler daha da rayından çıkmış olur. Herkesin kendisi için ayrıcalık talep ettiği bir yerde ise adaleti tesis etmek giderek olanaksız hale dönüşür. İster futbol sahalarında isterse gündelik hayatın içerisinde hepimize aynı şekilde uygulanacak kuralları hayatımızın içerisine sokamadığımız sürece aynı filmi izlemeye devam ederiz. Bu durumun yaratacağı etki ise tekrarların bünyeyi daha da bozucu bir hale dönüştürmek suretiyle hem yayılmayı hızlandırması hem de olan bitenin 'normalleştirilmesinin' kabulünü çoğaltmasıdır.

Bayramlar toplumsal hayatımızın en önemli sembollerindendir. Geçmiş ve geleceği bünyesinde birleştirmeyi başaran ender zamanlardır. Bu bayramın hepimiz için umutların yeşerdiği, özlemlerin sona erdiği günler olması dileğiyle.{jcomments on}

                    linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

Bu İçerik  1294  Defa Okunmuştur
 

Degerli yazarimiz Ahmet Talimciler Perşembe, 25 Kasım 2010.

YAZARIN DIGER YAZILARINI GORMEK ICIN TIKLAYIN

Neden Futbol Ekonomisi?

 

www. Futbolekonomi.com’un  vizyon ve misyonu temel olarak  Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi’nin (FESAM) vizyon ve misyonuna paralel ve aynı düzlemdedir.

 

Bu bağlamda temel misyonumuz: Futbolun yerel ve küresel makro özelliklerini incelemek ve yeni yapısal modeller önermek; bu kapsamda entelektüel gelişimi hızlandırmak ve buna ilişkin referans olabilecek bir database oluşturmak ve bunu tüm futbol araştırmacılarının emrine sunmak... Bu amaçla yapılan çalışmaları yayımlamak; gerekli her türlü bilimsel futbol araştırma ve geliştirme projelerine entelektüel anlamda destek vermek.

 

Temel Vizyonumuz: Önerilen yeni modellerin gerçekleştiğini görmektir.

 devamı >>>

finansal-futbol-anim-1

tugrulaksar_ge_roportaj

Tuğrul Akşar Güngör Urasın sorularını yanıtlıyor

  Yazar Tuğrul Akşar,
Milliyet Gazetesi Yazarı Güngör Uras'ın
sorularını yanıtlıyor.
detay için tıklayınız..

 

Spor Endexi

 

09/10/2024

Kapanış Günlük
Değişim %
  BİST 100

9.132,30

+0,97

 bjk BJKAS

5,13

-1,54

 fb FENER

103,70

+1,37

 gs GSRAY

6,42

-1,13

 trabzon TSPOR

0,94

+1,38

   SPOR ENDEKSİ

3.159,12

+0,06

Videolar

Tuğrul, Tuğrul Akşar, Pusula, Ekonomi, Futbol, Futbol Ekonomi, Mali,VİDEONUN DEVAMI VE DİĞER VİDEOLAR İÇİN TIKLAYIN.

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 42484896

TRENDYOL SÜPER LİG 2024-2025 SEZONU

  

 

 Sıra TAKIMLAR 0 G B M A Y AV

1

Galatasaray 8 7  0 24 8 16 22
2 Samsunspor 8  6   0 2 14  7   7

18

3 Beşiktaş 7 5 2  0 15 5 7

17

4 Fenerbahçe 7  5   1  1 16  5  11 16
5 Başakşehir 7 4 2  1   14  9 5 14
6 Göztepe 7 3 3 1 14  9 

  5 

 12 
7

Eyüpspor

8 3  3  2   13 10  3 12
8 Konyaspor 8 3 2

10  11 -1 11
9 Bodrumspor 8 3 1 10  -2 10
10 Trabzonspor 7 1 6 0  1 9
11 Alanyaspor 8 2 3

7

10   -3  9
12 Kasımpaşa 8 2 11 -2  8 
13 Sivasspor 2 2

4

8  11  -3  8
14 Antalyaspor 8 2 4 10  16  -6 8
15 Rizespor 8 2 5 5 16 -11 7
16

Gaziantep

7

1

2 4 7 11 -4 5
17 Kayserispor 7  4 3 6 13  -7 4
18 Hatayspor 7 3 4 5 11  -6 3

19

A.Demirspor 8 0 1 7 7 20 -13

 

                 

Okur Yazar


Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

Yazılarınızı  info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

 

 

Annual Review of Football Finance 2023

Annual Review of Football Finance 2023

Deloitte Sports Grup'un Avrupa Futbol Finansmanına ilişkin 32. kez düzenlediği yıllık futbol finans raporuna göre, Avrupa futbol pazarı 2021 - 22 sezonunda bir önceki yıla göre %7 büyüyerek 29.5 Milyar Euro büyüklüğüne ulaştı. Rapora ulaşmak için tıklayınız

Deloitte Money League - 2024

Deloitte Money league 2024

Deloitte Money League Raporunu 27. kez yayınladı. Rapora göre Avrupa'nın en zengin 20 kulübünün 2022-23 sezonunda gelirleri toplam 10.5 Milyar Euro'ya ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

UEFA Kulüp Finans&Yatırım Raporu 2024

 

UEFA Raporu-2023

UEFA Kulüp futbolunun finansal durumları ve yatırımlarına ilişkin yıllık görünüm ve benchmark raporunu yayınladı. Okumak için tıklayınız

 


 

2021-Money-league-Raporu

 

Yirmidördüncü Deloitte Money League raporuna göre Barcelona'nın 715.1 Milyon Euro'luk geliriyle ilk sırada yer aldığı, tamamı merkez lig kulüplerinden oluşan ve bir önceki yıla göre gelirleri %12 azalan Para Ligi raporunu okumak için tıklayınız

 


 

 

annual report 202021 photo

 

Avrupa Futbolunun patronu UEFA’nın gelirleri 5.7 Milyar Euro’ya Ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

 


 

 UEFA-Kulup-Futbolu-Lisanslama-2023


UEFA’nın 2023’te yayınladığı en son  Kulüp Lisanslamaya İlişkin Karşılaştırma raporuna göre kulüpler Pandemi döneminde 7.3 Milyar Euro zarar ettiler. UEFA raporu, Avrupa kulüp futbolunun endişe verici bir resmini çiziyor. Raporu okumak için tıklayınız.

 


    

191112 Aktifbank Ekolig

 

Türk futbolunun gelirlerinin ve ekonomik görünümünün mercek altına alındığı Futbol Ekonomi Raporu – EkoLig'in dördüncü sayısı yayınlandı. Süper Lig’in 2017-2018 sezonu sonunda 3,2 milyar TL olan geliri, 2018-19 sezonunda 4,2 milyar TL’na ulaştı. Bkz.

 

 

master bm report lowres

 

The European Club Footballing Landscape 2022


UEFA'nın Avrupa Lulüp futboluna ilişkin 13, kez yayınladığı, Covid-19'un etkilerinin de analiz edildiği raporu okumak için Bkz.


 

 EkoSpor-y

“Ekospor’un aylık bültenlerinden haberdar olmak için tıklayınız”

 

Süper lig Marka değeri araştırma

''Taraftar Algısına Göre Türkiye Süper Ligi Marka Değerini Etkileyen Faktörlerin ve Marka Değeri Boyutlarının Değerlendirilmesi'' Prof. Dr. Musa PINAR öncülüğünde yapılan bu araştırmayı okumak için tıklayınız.

 

 

the-european-elite-2019

KPMG Avrupa’nın 32 Elit Kulübünün değerlemesini yaptı. Süper Lig’den Galatasaray ve Beşiktaş’ın da bulunduğu bu raporda en değerli kulüp 3.2 Milyar Euroluk değeriyle Real Madrid oldu. Raporu okumak için tıklayınız.
 

Endustriyel_futbol

 

Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı Üzerine

Futbolun Endüstriyel gelişimi, kulüplerin sportif ve iktisadi/mali yapılanışını derinden etkiliyor. Dorukhan Acar’ın Kurumsal Yönetim temelli yaklaşımı ile "Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı"yı okumak için tıklayınız

 

 

Türkiye'de Kadın Futbolunun Gelişimi ve Günümüzdeki Durumu

 

imagesCAVM4O4L

 

Dr. Lale ORTA’nın Kadın Futboluna Entelektüel Bir Yaklaşım Sergilediği makalesi için tıklayınız.” 

 

 

İngiliz Futbolunda Kurumsal Yönetişim Üzerine

 

governance_in_football

 

Tüm kulüplerimize ve Türk Futbol yapılanmasına farklı bir bakış açısı kazandırabileceğini düşündüğümüz, İngiliz Parlementosu’nun Kültür, medya ve spor Komitesi’nin hazırladığı raporu okumak için tıklayınız. 

 

money-and-soccer

“Money scorring goals”, Gerçekten de “Para Gol Kaydedebiliyor mu? “

Euro 2012’nin olası ekonomik etkilerini
okumak için tıklayınız. 



FFP

Futbolda Finansal Sürdürülebilirlik Kapsamında ''Finansal Fair Play Başa Baş Kuralı ve Beşiktaş Futbol Kulübü Üzerinde Bir Uygulama 
Hüseyin AKTAŞ/Salih MUTLU,

okumak için tıklayınız.