Sporda Şiddet Yasası Teklifine Dair Notlar-3
Bizi Takip Edin Futbol ekonomisi facebookta futbol ekonomisi twitterde
x
Buradasınız >> Ana Sayfa Haberler & Makaleler Genel Ahmet TALİMCİLER Sporda Şiddet Yasası Teklifine Dair Notlar-3

Sporda Şiddet Yasası Teklifine Dair Notlar-3

spo1

Ahmet Talimciler-10 temmuz 2019   Eğer bir gün bu topraklarda gerçek anlamda bir futbol ve spor kültürü yeşerecek ise eminim ki bunun arkasında futbol medyası mensuplarının payı olmayacaktır.

 

Bundan önceki iki yazıdan farklı olarak bu yazının yasa teklifi kabul edildikten sonra yazıldığını ve yeni düzenlenmeye ilişkin görüşlerimin yanı sıra özellikle taraftar gruplarına ilişkin eleştirilerimi de içereceğini belirtmek isterim. Öncelikle 14 Nisan 2011 tarihinde resmi gazetede yayınlanan 6222 sayılı kanuna ilişkin olarak yapılan üçüncü değişiklik olduğunu vurgulayarak yazıya başlayalım. Bir başka deyişle aynı iktidarın aradan geçen sekiz yıl içerisinde ilki aynı yılda olmak üzere üç kez revize ettiği bir yasa var karşımızda.

 

Geçen zaman dilimi içerisinde özellikle futbol sahalarının zaman zaman fazlasıyla gündeme oturduğu buna karşın yasal düzenlemeye ilişkin gerçekten bir ihtiyaç olup olmadığı meselesi hala tartışmaya açık bir noktadır. Çünkü Türkiye’de spor sahalarına ilişkin yasaların çıkartılmasından ziyade çıkartılmış olan yasaların uygulamaya sokulması ile ilgili yaşanan sıkıntılar, var olan durumun farklı yorumlanmasına yol açmaktadır. Daha öncede defalarca belirtmiş olduğum gibi 6222 sayılı yasa ile ortaya konulan düzenlemeler daha en başından itibaren taraftarlara yönelik bir anlayışın yansımasıdır. Ve ne yazık ki bu durum aradan geçen yıllar içerisinde her defasında cezai tedbirlerin katlanması ile sonuçlanmıştır.

 

Oysa futbol sahalarında yaşanan şiddetin arka planına odaklandığımızda karşımıza çıkan manzaranın bizlere gösterdiği içerisinde sadece taraftarlar yer almamaktadır. Özellikle yöneticilerin başı çektiği olaylar her nedense taraftarların meydana getirdiği şiddetin yanında önemsizmiş gibi gösterilmeye çalışılmakta ve yok farz edilmektedir. Derdimi daha net ortaya koymak adına şöyle bir durumu tartışmaya açmak istiyorum; Türkiye’de futbol sahalarında protokol tribünü olarak adlandırılan mekanlarda yaşanan küfürleşmeler ve zaman zaman kavgaların sonucunda kaç tane yönetici ve orada bulunarak, olaylara karışan kişiler hakkında cezai işlem yapıldığını da spor bakanlığımız kamuoyuna açıklamalıdır. Örneğin burada küfür eden kişiler, yöneticiler hakkında bir sonraki karşılaşmaya girmeme uygulaması gündeme alınabiliyor mudur? Taraftarlara uygulanan 6222 sayılı yasa maddeleri burası için de geçerli midir? Bir başka ifadeyle söz konusu alan içerisinde olaylara karışanlar hakkında adli işlem uygulanmakta mıdır?

 


Bir diğer soru taraftarlar için deplasmana gidiş yolunda uygulamaya konulan yaptırımlar benzer şekilde takımların eski yöneticileri ile yeni yöneticilerinden ve onların yakınlarından oluşan kişiler için de aynı şekilde geçerli olacak mıdır? Bir başka deyişle söz konusu yasal düzenleme futbolun bütün aktörlerine aynen uygulanacak mıdır? Bir diğer üzerinde durulan sosyal medya uygulamalarına ilişkin olarak geçtiğimiz dönemlerde kulüplerin eski yöneticileri kadar halen görevde olan bazı yöneticilerinin de ortamı gerginleştirici ve rakiplerini rencide edici açıklamalarını hep birlikte görüyoruz. Şimdi bu yeni düzenleme sonrasında taraftarlar örneğin twitter üzerinden rakiplerine salvolar yaptıklarında suç olarak kabul edilecek iken benzer durumu eski bir yönetici yaptığında da aynı uygulama devreye sokulacak mı?

 

Tribünlerde taraftarların söyledikleri marşlar, kullandıkları sloganlar neye göre siyasi olacak? Örneğin bir dönem Konyaspor kulübü başkanının, Antalyaspor yönetiminin İzmir marşı ile ilgili olarak yaptıkları ‘siyasi’ nitelemesi, bu kez gerçekten hayata mı sokulacak? Mustafa Kemal'in Askerleriyiz sloganını atanlar üzerinden farklı ideolojik hesaplaşmalar mı gerçekleştirilecek? Yani tribünler ile siyaset kurumu arasında bu kez var olan gündem üzerinden mi mesajlar gidip gelecek. Görüldüğü gibi belirsizliğin ağır bastığı ve cezai yaptırımlarla var olan her türlü durumun üzerinin örtülmeye çalışıldığı bir düzenleme ile karşı karşıyayız. Oysa futbol sahaları başta olmak üzere sportif alana ilişkin bambaşka bir zihniyeti dolaşıma sokmanın yollarını aramamız icap ediyordu. Ve yine her zaman olduğu gibi tam tersini yapma gibi bir başarının altına imzamızı attık.

 

Bu kez yaşananların arkasında sadece siyasetin değil taraftarların da büyük bir eksikliği olduğunu belirtmek durumundayım. Taraftar grupları zaman zaman sesleri çok çıkmasına karşın etki güçleri, görünenden çok daha az gerçekleşmekte. Ekonomik anlamda giderek daha fazla güçleniyorlar buna karşın kitlesel etki güçleri ise büyüklüklerinden çok daha düşük düzeylerde kalıyor. Söz konusu yasal düzenleme ile ilgili olarak Taraftar Hakları Derneğinin açıklamaları dışında taraftar gruplarının bir araya gelerek seslerini ve güçlerini birleştirmeleri çok daha anlamlı olurdu. Buna karşın her biri kendi taraftar gruplarına dönük açıklamalar ile yetinerek, var olan durumun daha da ağırlaştırılmasına bir anlamda katkıda bulunmuş oldular.

 

Benzer biçimde kulüplerin de özellikle kötü yönetimleri sonrasında meydana çıkan ağır borç yükü karşısında seslerini çıkartmadıkları ve taraftarlarının adeta potansiyel birer suçlu konumuna indirgenmesine yönelik bir açıklamaları olmadığını da eklemeliyim. Yeri gelmişken burada da bir soruyu ortaya bırakalım: kulüp yönetimlerinde bulunan bazı yöneticilerin, tribünlerden gelmekle övündükleri ve takımlarının karşılaşmalarını seyrederken kendilerinden geçtiklerini de zaman zaman okuyoruz. İşte bu faal veya eski yöneticilerin bir arada maç seyrettikleri mekanlarda yaşanabilecek olan tartışma, küfür ve benzeri olaylarda da yeni yasal düzenlemeler devrede olacak mıdır? Soruları daha anlaşılır bir hale dönüştürecek olursak: tıpkı dağdaki çobanın oyuyla benim oyum bir mi? Diye soranlara nasıl tuhaf yaklaşıldıysa şimdi de bütün taraftarlar eşit mi yoksa bazıları daha mı eşit sorusunu sormanın tam vaktidir. Ve bu soruya verilecek olan yanıt bir başka deyişle uygulama aynı zamanda sadece Türkiye’deki futbol sahaları ile de sınırlı olmayacaktır.

 

Bir parantezi de ülkemizin futbol medyasına açmalıyız. Eğer bir gün bu topraklarda gerçek anlamda bir futbol ve spor kültürü yeşerecek ise eminim ki bunun arkasında futbol medyası mensuplarının payı olmayacaktır. Bu kültürü yeşertecek olanlar yine söz konusu bu güzel ve anlamlı oyuna kalpten bağlı olan taraftarlar olacaktır. Çünkü bu ülkenin spor veyahut futbol medyası ne yazık ki futbolu veya sporu öne almak yerine skor ve başarı üzerinden var olan durumu anlatmayı yeğlemekle durumu kurtarmaya çalışmaktadır. Türkiye’nin spor/futbol medyası üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmediği için yaşanan olumsuzlukların altında sorumlu olanların başında gelmektedir. Şike süreci boyunca Fenerbahçe ile Trabzonspor arasında yaşanan gerilim üzerinden var olan durumu aynen korumaya ilişkin yayınlarla gündemi sıcak tutmaya gayret ettiler. Trabzon’da yan hakeme saldıran genç ile röportaj yaparken adeta yaşananları yok farz edecek bir dili dolaşıma soktular. Ekranlarda yaptıkları akıl almaz televizyon kabarelerini saymaya bile gerek yok. Velhasıl kelam bu ülkede 6222 sayılı bir yasa ile spor sahaları şiddetten arındırılmaya girişildiyse eğer bunun arkasında buna çanak tutan spor/futbol medyasının da büyük bir dahli vardır!

 

Son bir notu da yine taraftarlara ayıralım; spor/futbol hiç kimsenin kendisini rahatlatmak için bağırıp çağırmaya gideceği alanlar değildir. Toplumsal hayatın içerisinde kimliğimizin birer göstereni olarak taraftarlık, anlamlı bir aidiyet biçimidir. Bu anlamın içeriğini yoksunlaştırmaya, var olan değerleri yok etmeye ve bizim kendimizi tanımlamamıza olanak sağlayan öteki dediğimiz rakiplerimizi ortadan kaldırmaya dönük hiçbir girişim taraftarlık değildir! Şiddetin her türlüsünü hem sözel hem psikolojik hem de fiziksel boyutları ile spor sahalarından uzaklaştırmak için tüm taraftarlar bir araya gelmeliler aksi halde taraftarların olmadığı bir alana doğru hızla kayış gerçekleşecek gibi gözüküyor.

 

                    linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

Bu İçerik  2065  Defa Okunmuştur
 

Degerli yazarimiz Ahmet Talimciler Perşembe, 25 Kasım 2010.

YAZARIN DIGER YAZILARINI GORMEK ICIN TIKLAYIN

Neden Futbol Ekonomisi?

 

www. Futbolekonomi.com’un  vizyon ve misyonu temel olarak  Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi’nin (FESAM) vizyon ve misyonuna paralel ve aynı düzlemdedir.

 

Bu bağlamda temel misyonumuz: Futbolun yerel ve küresel makro özelliklerini incelemek ve yeni yapısal modeller önermek; bu kapsamda entelektüel gelişimi hızlandırmak ve buna ilişkin referans olabilecek bir database oluşturmak ve bunu tüm futbol araştırmacılarının emrine sunmak... Bu amaçla yapılan çalışmaları yayımlamak; gerekli her türlü bilimsel futbol araştırma ve geliştirme projelerine entelektüel anlamda destek vermek.

 

Temel Vizyonumuz: Önerilen yeni modellerin gerçekleştiğini görmektir.

 devamı >>>

finansal-futbol-anim-1

tugrulaksar_ge_roportaj

Tuğrul Akşar Güngör Urasın sorularını yanıtlıyor

  Yazar Tuğrul Akşar,
Milliyet Gazetesi Yazarı Güngör Uras'ın
sorularını yanıtlıyor.
detay için tıklayınız..

 

Spor Endexi

 

05/11/2024

Kapanış Günlük
Değişim %
  BİST 100

8.698,48

-0,17

 bjk BJKAS

4,48

-2,18

 fb FENER

100,30

0.00

 gs GSRAY

6,83

+0,15

 trabzon TSPOR

0,93

0,00

   SPOR ENDEKSİ

3.075,321

-0,41

Videolar

Tuğrul, Tuğrul Akşar, Pusula, Ekonomi, Futbol, Futbol Ekonomi, Mali,VİDEONUN DEVAMI VE DİĞER VİDEOLAR İÇİN TIKLAYIN.

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 43235256

TRENDYOL SÜPER LİG 2024-2025 SEZONU

  

 

 Sıra TAKIMLAR 0 G B M A Y AV

1

Galatasaray 11 10  0 32 11 21 31
2 Fenerbahçe 11  8   2 1 27  9   18

26

3 Samsunspor 12 8 1  3

24

13 9

25

4 Eyüpspor 12  6   4  2 18  11 7 22
5 Beşiktaş 11 6 3  2  19  10 9 21
6 Göztepe 11 5 3 3 19  13 

  6

 18 
7

Sivasspor

12 5  2  5   17 20 -3 17
8 Başakşehir 11 4 4

17  14 3 16
9 Kasımpaşa 12 3 5 4 16    19  -3 14
10 Konyaspor 12 4 2 6 14  20 -4 14
11 Antalyaspor 12 4 2 6

15

24   -9 14
12 Rizespor 11 4 1 6 10  19 -9 13
13 Trabzonspor 11 2 6

3

12  14  -2  12
14 G.Antep FK 11 3 3 5 15 18 -3 12
15 Kayserispor 11 2 6 3 11 16 -5 12
16

Bodrumspor

12

3

2 7 10 16 -6 11
17 Alanyaspor 11 2 4 5 9 14  -5 10
18 Hatayspor 11 3 7 10 18  -8 6

19

A.Demirspor 11 0 2 9 9 25 -16

 

                 

Okur Yazar


Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

Yazılarınızı  info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

 

 

Annual Review of Football Finance 2023

Annual Review of Football Finance 2023

Deloitte Sports Grup'un Avrupa Futbol Finansmanına ilişkin 32. kez düzenlediği yıllık futbol finans raporuna göre, Avrupa futbol pazarı 2021 - 22 sezonunda bir önceki yıla göre %7 büyüyerek 29.5 Milyar Euro büyüklüğüne ulaştı. Rapora ulaşmak için tıklayınız

Deloitte Money League - 2024

Deloitte Money league 2024

Deloitte Money League Raporunu 27. kez yayınladı. Rapora göre Avrupa'nın en zengin 20 kulübünün 2022-23 sezonunda gelirleri toplam 10.5 Milyar Euro'ya ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

UEFA Kulüp Finans&Yatırım Raporu 2024

 

UEFA Raporu-2023

UEFA Kulüp futbolunun finansal durumları ve yatırımlarına ilişkin yıllık görünüm ve benchmark raporunu yayınladı. Okumak için tıklayınız

 


 

2021-Money-league-Raporu

 

Yirmidördüncü Deloitte Money League raporuna göre Barcelona'nın 715.1 Milyon Euro'luk geliriyle ilk sırada yer aldığı, tamamı merkez lig kulüplerinden oluşan ve bir önceki yıla göre gelirleri %12 azalan Para Ligi raporunu okumak için tıklayınız

 


 

 

annual report 202021 photo

 

Avrupa Futbolunun patronu UEFA’nın gelirleri 5.7 Milyar Euro’ya Ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

 


 

 UEFA-Kulup-Futbolu-Lisanslama-2023


UEFA’nın 2023’te yayınladığı en son  Kulüp Lisanslamaya İlişkin Karşılaştırma raporuna göre kulüpler Pandemi döneminde 7.3 Milyar Euro zarar ettiler. UEFA raporu, Avrupa kulüp futbolunun endişe verici bir resmini çiziyor. Raporu okumak için tıklayınız.

 


    

191112 Aktifbank Ekolig

 

Türk futbolunun gelirlerinin ve ekonomik görünümünün mercek altına alındığı Futbol Ekonomi Raporu – EkoLig'in dördüncü sayısı yayınlandı. Süper Lig’in 2017-2018 sezonu sonunda 3,2 milyar TL olan geliri, 2018-19 sezonunda 4,2 milyar TL’na ulaştı. Bkz.

 

 

master bm report lowres

 

The European Club Footballing Landscape 2022


UEFA'nın Avrupa Lulüp futboluna ilişkin 13, kez yayınladığı, Covid-19'un etkilerinin de analiz edildiği raporu okumak için Bkz.


 

 EkoSpor-y

“Ekospor’un aylık bültenlerinden haberdar olmak için tıklayınız”

 

Süper lig Marka değeri araştırma

''Taraftar Algısına Göre Türkiye Süper Ligi Marka Değerini Etkileyen Faktörlerin ve Marka Değeri Boyutlarının Değerlendirilmesi'' Prof. Dr. Musa PINAR öncülüğünde yapılan bu araştırmayı okumak için tıklayınız.

 

 

the-european-elite-2019

KPMG Avrupa’nın 32 Elit Kulübünün değerlemesini yaptı. Süper Lig’den Galatasaray ve Beşiktaş’ın da bulunduğu bu raporda en değerli kulüp 3.2 Milyar Euroluk değeriyle Real Madrid oldu. Raporu okumak için tıklayınız.
 

Endustriyel_futbol

 

Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı Üzerine

Futbolun Endüstriyel gelişimi, kulüplerin sportif ve iktisadi/mali yapılanışını derinden etkiliyor. Dorukhan Acar’ın Kurumsal Yönetim temelli yaklaşımı ile "Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı"yı okumak için tıklayınız

 

 

Türkiye'de Kadın Futbolunun Gelişimi ve Günümüzdeki Durumu

 

imagesCAVM4O4L

 

Dr. Lale ORTA’nın Kadın Futboluna Entelektüel Bir Yaklaşım Sergilediği makalesi için tıklayınız.” 

 

 

İngiliz Futbolunda Kurumsal Yönetişim Üzerine

 

governance_in_football

 

Tüm kulüplerimize ve Türk Futbol yapılanmasına farklı bir bakış açısı kazandırabileceğini düşündüğümüz, İngiliz Parlementosu’nun Kültür, medya ve spor Komitesi’nin hazırladığı raporu okumak için tıklayınız. 

 

money-and-soccer

“Money scorring goals”, Gerçekten de “Para Gol Kaydedebiliyor mu? “

Euro 2012’nin olası ekonomik etkilerini
okumak için tıklayınız. 



FFP

Futbolda Finansal Sürdürülebilirlik Kapsamında ''Finansal Fair Play Başa Baş Kuralı ve Beşiktaş Futbol Kulübü Üzerinde Bir Uygulama 
Hüseyin AKTAŞ/Salih MUTLU,

okumak için tıklayınız.