Futbolumuzda İşler Nasıl Gidiyor?
Bizi Takip Edin Futbol ekonomisi facebookta futbol ekonomisi twitterde
x
Buradasınız >> Ana Sayfa Haberler & Makaleler Genel Ahmet TALİMCİLER Futbolumuzda İşler Nasıl Gidiyor?

Futbolumuzda İşler Nasıl Gidiyor?

vgba

Ahmet Talimciler- 29 Temmuz 2019  Sezonun başlamasına kısa bir süre kaldı ve ekonomik anlamda işler iyi gitmediği için kulüplerin her yıl gerçekleştirdiği o şaşaalı transferlerden şu an için eser yok.

 

Her yıl transfer dönemi geldiğinde takımlarımızın onlarca futbolcuyu transfer etmek üzere olduğu haberleri spor sayfalarını süsler. Aslında bu durumun gerçeği yansıtmadığını olan biteni biraz yakından takip eden herkes gayet iyi bilir ama yine de bu dönem içerisinde kendi tutmuş olduğu takımın ‘dünya starı’ yıldızları getirme umudunu içeren haberleri görmek ister. Bu yüzden de futbol gazeteleri bu dönemler içerisinde daha fazla tiraj yaparlar. Televizyon ekranlarında yorumcu olarak adlandırılan isimler, söz konusu oyuncuların gelecekleri takıma ne gibi katkılarda bulunacağına ilişkin çıkarsamalarda bulunurlar. Aslında bir anlamda herkesin gerçeği bildiği ama hiç kimsenin var olan durumu itiraf etmediği bir tür ‘suskunluk yasası’ devreye girer.

 

Ülkelerin futbolunun içinde yaşanan ekonomik ve siyasal yapıdan bağımsız olmadığı gerçeği her yerde olduğu gibi bizim ülkemizde de karşımıza çıkar. Hatta bu birliktelik bizdeki futbol iklimini farklı biçimlerde ve şekillerde yeniden dizayn etmek suretiyle, karşımıza bambaşka birliktelikleri çıkartır. Yayıncı kuruluş ile yapılan naklen yayın anlaşmasının arkasında ligimizin çok izlenir ve kar getiren bir lig olduğu gerçeğinin yatmadığını başta futbol federasyonu, kulüpler ve medya olmak üzere tüm futbol camiası biliyordu. Buna karşın yine herkes kulağının üzerine yatarak, yaşananları duymazdan gelmeyi sürdürdü. Ülkede ekonomik anlamda sıkıntılar yaşanması ve doların belirlenen ödeme kurunun üzerine fazlasıyla çıkmasının ardından bütün dengelerini yayıncı kuruluştan gelecek olan paralara bağlayan kulüplerimiz, isyan bayrağını çektiler.

 

Kulüpler Birliği aracılığıyla yayıncı kuruluşla futbol federasyonunun bir araya gelmesi ve yaşanan ekonomik dalgalanma içerisinde özellikle futbolcu transferlerinde gelinen nokta itibariyle zor durumda kalan kulüplerin tekrar kuyruğu dik tutması için gereğinin yapılması istendi. Tabii bu arada Ziraat Bankası aracılığıyla kulüplerimizin içerisine düştükleri borç batağından kurtulabilmelerinin sağlanabilmesi için gereken kredilerin verilmesi meselesini de unutmayalım. Bir taraftan futbol medyasının köpürttüğü futbolcu transferleri için paraya ihtiyaç var, öte yandan ise kulüplerin en önemli gelir kapısı olan naklen yayın bedelleri varolan kur değeri üzerinden artmıyor hatta tam aksine 3,80’e dolar kurunun sabitlenmesi önerisi ile sıkıntıya düşüyor.

 

Kulüplerin tarafından olup bitenlere bakıldığında, ülkemizdeki futbol kulüpleri yıllardır alışageldikleri gibi kötü yönetim anlayışlarının aynen sürmesini ve herhangi bir şekilde hesap verme gibi bir durumun olmaması arzusundalar. Buna karşın UEFA’nın Finansal Fair Play ilkeleri bir anlamda ellerini kollarını bağlıyor ve ülkede ekonomik anlamda yaşanan sıkıntı, futbolcuların ve teknik heyetin ücretlerinin ödenmesinde sorun teşkil ediyor. Zaten bu yüzden de ülkedeki yabancı teknik direktör sayısı son dönemde azaldı ve yerli isimlerle yola devam etme kararı öne çıktı. Buna karşın söz konusu yerli isimlerin aldığı meblağların son derece büyük bir meblağ tutmakta olduğu gerçeği ise yine hiç kimsenin üzerinde durmadığı bir nokta olarak orta yerde durmayı sürdürüyor.

 

Yani ülkemizde hem yerli futbolcular hem yerli teknik direktörlerin maliyeti hiç de göründüğü kadar düşük değil hatta çoğu kez ülkemize getirilen yabancılardan çok daha fazla. Kulüpler bir zamanlar bol keseden yapmış oldukları transfer harcamalarını ve futbolcuların yıllık ödemelerini düşürme telaşı içerisindeler. Buna karşın hala gerçek anlamda alt yapılardan futbolcu çıkartma ve bunlara yer verme konusunda ise hala eski tutucu zihniyetlerini de ısrarla sürdürmekteler. Hatta özellikle Fenerbahçe ile Galatasaray arasındaki ‘ben daha büyüğüm’ rekabeti transfer piyasasını her yıl karıştırmaya devam ediyor. Büyüklüğü gösterme uğruna hiç de verilmemesi gereken meblağlar, havada uçuyor ve kulüpler piyasayı bu şekilde köpürtmeyi sürdürüyorlar.

 

Üzerinde durmamız gereken bir diğer nokta ise madem her alanda söz konusu kulüplerimiz var olan durumdan şikâyetçiler, o halde neden hepsi ısrarla Avusturya’da kamp yapma konusunda birbirleri ile yarışıyorlar. Ülkemizin kaynaklarını yurt dışına çıkartmanın mantığının ne olduğunu kulüp yönetimlerinin bize anlatması gerekiyor. Yurdumuzun farklı coğrafi bölgeleri içerisinde yapılabilecek kamplar yerine niçin ısrarla yurt dışı tercih ediliyor? Amaç yurt dışındaki takımlarla hazırlık maçları yapmak ise bu zaten belirli maç organizasyonları ile sağlanıyor. Gurbetçi yurttaşlarımız bu karşılaşmalara zaten ilgi gösteriyorlar ve takımlarımızı orada destekliyorlar.

 

Ekonomik durumdan şikâyet eden kulüplerimizin kamp masrafları konusunda da daha dikkatli davranmaları ve ülke içerisinde kamp yapmaları çok daha yararlı olacaktır. Bu hem kamp yapılan yerdeki yerel ekonominin canlanmasına yol açacaktır çünkü bu takımların oralara gitmesi beraberinde kendilerini takip edenlerin de oluşmasına yol açmaktadır. Ayrıca buralarda yapılacak olan hazırlık müsabakaları ile yerel anlamda ilgi daha da katlanacaktır. Sezon öncesi ve sezon arası sırasında ortaya çıkan bu durum üzerinde kulüplerin yeni düzenlemeler yapmaları yerinde olacaktır.

 

Sezonun başlamasına kısa bir süre kaldı ve ekonomik anlamda işler iyi gitmediği için kulüplerin her yıl gerçekleştirdiği o şaşaalı transferlerden şu an için eser yok. Bir başka ifade ile bundan sonra önümüzde denk güçlerin mücadelesi şeklinde geçecek olan bir lig bulunuyor. O halde bu ligin daha başlangıcından itibaren hakemler ile VAR(Video Yardımcı Hakem) uygulamasına ilişkin tartışmalar konusunda futbol federasyonunun farklı bir yaklaşımı hayata geçirmesi önem arz edecektir. Bu kez yargılayıcı ve suçlayıcı yaklaşımları devre dışı bırakmak durumundayız. Aksi halde sezonun başından sonuna kadar katlanarak sürecek olan bir kör düğüşünün taraflarının ellerini güçlendirmiş oluruz. Bunun yerine futbol federasyonunun futbolun bütün aktörlerine eşit mesafede durmakta olduğunu göstermesi son derece gereklidir.

 

Bu duygu halini karşı tarafa geçiremediğimiz müddetçe ve gereken yasal düzenlemeleri işletemediğimiz sürece, futbolumuzdaki kaos halinin ortadan kalkabilmesi mümkün olmayacaktır. Futbol, bu ülkenin en önemli alanlarından bir tanesini teşkil ediyor ve burada olup bitenler sadece burası ile sınırlı kalmıyor. Aynı zamanda gündelik hayatın sosyal dokusu içerisinde de karşılık buluyor ve siyasete ilişkin etkilerde de bulunuyor. İşte bu yüzden futbolu kendi doğal akışı içerisinde varlığını sürdürebilmesine olanak sağlamak kadar futbolun farklı aktörlerini de yanınıza almak bir anlamda zorunluluk.

 

Futbolumuzda geleceğe daha iyi bakmak istiyorsak her şeyden önce şu var olmayan gerçekliği tartışmak durumundayız. Sabun köpüğü görünümündeki ligimizin ekonomik değerini yükseltebilmek için daha kaliteli ve seyredilebilir hale dönüştürmek zorundayız. Bunun yanı sıra ligimizi yerelden uluslararası halde izlenebilir bir konuma yükseltmeliyiz ki yayıncı kuruluşlar açısından cazibeli bir kazanç alanı haline gelsin ve getirisi yükselsin. Bütün bunların yolu ise daha aklı selim düşünmenin yanı sıra futbolu ortak bir payda etrafında birleştirebilmekten geçiyor. Burada sadece kulüpler veya yöneticiler yok futbolun bütün aktörleri yer alıyor ve onların hepsine de kulak vermek gerekiyor.

 

                    linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

Bu İçerik  1895  Defa Okunmuştur
 

Degerli yazarimiz Ahmet Talimciler Perşembe, 25 Kasım 2010.

YAZARIN DIGER YAZILARINI GORMEK ICIN TIKLAYIN

Neden Futbol Ekonomisi?

 

www. Futbolekonomi.com’un  vizyon ve misyonu temel olarak  Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi’nin (FESAM) vizyon ve misyonuna paralel ve aynı düzlemdedir.

 

Bu bağlamda temel misyonumuz: Futbolun yerel ve küresel makro özelliklerini incelemek ve yeni yapısal modeller önermek; bu kapsamda entelektüel gelişimi hızlandırmak ve buna ilişkin referans olabilecek bir database oluşturmak ve bunu tüm futbol araştırmacılarının emrine sunmak... Bu amaçla yapılan çalışmaları yayımlamak; gerekli her türlü bilimsel futbol araştırma ve geliştirme projelerine entelektüel anlamda destek vermek.

 

Temel Vizyonumuz: Önerilen yeni modellerin gerçekleştiğini görmektir.

 devamı >>>

finansal-futbol-anim-1

tugrulaksar_ge_roportaj

Tuğrul Akşar Güngör Urasın sorularını yanıtlıyor

  Yazar Tuğrul Akşar,
Milliyet Gazetesi Yazarı Güngör Uras'ın
sorularını yanıtlıyor.
detay için tıklayınız..

 

Spor Endexi

 

16/04/2024

Kapanış Günlük
Değişim %
  BİST 100

9.707,13

-1,09

 bjk BJKAS

77,15

+3,28

 fb FENER

96,80

+5,22

 gs GSRAY

6,92

+0,44

 trabzon TSPOR

1,59

-1,85

   SPOR ENDEKSİ

4.847,33

-0,18

Videolar

Tuğrul, Tuğrul Akşar, Pusula, Ekonomi, Futbol, Futbol Ekonomi, Mali,VİDEONUN DEVAMI VE DİĞER VİDEOLAR İÇİN TIKLAYIN.

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 39681599

TRENDYOL SÜPER LİG 2023-2024 SEZONU

  

 

 Sıra TAKIMLAR 0 G B M A Y AV
Galatasaray 32 28  3   1  73 20 53  87 
2 Fenerbahçe  32  27    4  1 85  28   57

85

3 Trabzonspor  32  16 4  12 54  42 12 52
4 Beşiktaş  32   14   6  12 42  38  4 48
5 Rizespor 32 14 6  12   43  47 -4 48
6 Başakşehir 32  13 12 42  38 

  4 

 46 
7

Kasımpaşa

32  13  7  12   55 57  -2 46
8 Sivasspor 32 11 11

10 

38  43 -5  44 
9 Antalyaspor 32 10  12  10  36  37  -1 42 
10

Alanyaspor

32 10  12 10 41  46   -5  42
11 AdanaDemir 32 9 13  10

48 

43   5  40
12 Samsunspor 32 10  14 36  42 -6  38  
13 Ankaragücü 32  8 13

11 

40  41   -1  37
14 Kayserispor 32 10  10 12  36  45  -9  37
15 Konyaspor 32  12  12 34  45  -11  36
16 Hatayspor 32

7

12  13 36  44  -8 33
17 Gaziantep 32  7 17  35  50  -15  31 
18 Karagümrük 32  9 16  35 41  -6 30

19

Pendikspor  32 7 9 16 36 64 -28   30  

20

İstanbulspor 32 4 7 21 25 59 -34 16

Okur Yazar


Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

Yazılarınızı  info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

 

 

Annual Review of Football Finance 2023

Annual Review of Football Finance 2023

Deloitte Sports Grup'un Avrupa Futbol Finansmanına ilişkin 32. kez düzenlediği yıllık futbol finans raporuna göre, Avrupa futbol pazarı 2021 - 22 sezonunda bir önceki yıla göre %7 büyüyerek 29.5 Milyar Euro büyüklüğüne ulaştı. Rapora ulaşmak için tıklayınız

Deloitte Money League - 2024

Deloitte Money league 2024

Deloitte Money League Raporunu 27. kez yayınladı. Rapora göre Avrupa'nın en zengin 20 kulübünün 2022-23 sezonunda gelirleri toplam 10.5 Milyar Euro'ya ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

UEFA Kulüp Finans&Yatırım Raporu 2024

 

UEFA Raporu-2023

UEFA Kulüp futbolunun finansal durumları ve yatırımlarına ilişkin yıllık görünüm ve benchmark raporunu yayınladı. Okumak için tıklayınız

 


 

2021-Money-league-Raporu

 

Yirmidördüncü Deloitte Money League raporuna göre Barcelona'nın 715.1 Milyon Euro'luk geliriyle ilk sırada yer aldığı, tamamı merkez lig kulüplerinden oluşan ve bir önceki yıla göre gelirleri %12 azalan Para Ligi raporunu okumak için tıklayınız

 


 

 

annual report 202021 photo

 

Avrupa Futbolunun patronu UEFA’nın gelirleri 5.7 Milyar Euro’ya Ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

 


 

 UEFA-Kulup-Futbolu-Lisanslama-2023


UEFA’nın 2023’te yayınladığı en son  Kulüp Lisanslamaya İlişkin Karşılaştırma raporuna göre kulüpler Pandemi döneminde 7.3 Milyar Euro zarar ettiler. UEFA raporu, Avrupa kulüp futbolunun endişe verici bir resmini çiziyor. Raporu okumak için tıklayınız.

 


    

191112 Aktifbank Ekolig

 

Türk futbolunun gelirlerinin ve ekonomik görünümünün mercek altına alındığı Futbol Ekonomi Raporu – EkoLig'in dördüncü sayısı yayınlandı. Süper Lig’in 2017-2018 sezonu sonunda 3,2 milyar TL olan geliri, 2018-19 sezonunda 4,2 milyar TL’na ulaştı. Bkz.

 

 

master bm report lowres

 

The European Club Footballing Landscape 2022


UEFA'nın Avrupa Lulüp futboluna ilişkin 13, kez yayınladığı, Covid-19'un etkilerinin de analiz edildiği raporu okumak için Bkz.


 

 EkoSpor-y

“Ekospor’un aylık bültenlerinden haberdar olmak için tıklayınız”

 

Süper lig Marka değeri araştırma

''Taraftar Algısına Göre Türkiye Süper Ligi Marka Değerini Etkileyen Faktörlerin ve Marka Değeri Boyutlarının Değerlendirilmesi'' Prof. Dr. Musa PINAR öncülüğünde yapılan bu araştırmayı okumak için tıklayınız.

 

 

the-european-elite-2019

KPMG Avrupa’nın 32 Elit Kulübünün değerlemesini yaptı. Süper Lig’den Galatasaray ve Beşiktaş’ın da bulunduğu bu raporda en değerli kulüp 3.2 Milyar Euroluk değeriyle Real Madrid oldu. Raporu okumak için tıklayınız.
 

Endustriyel_futbol

 

Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı Üzerine

Futbolun Endüstriyel gelişimi, kulüplerin sportif ve iktisadi/mali yapılanışını derinden etkiliyor. Dorukhan Acar’ın Kurumsal Yönetim temelli yaklaşımı ile "Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı"yı okumak için tıklayınız

 

 

Türkiye'de Kadın Futbolunun Gelişimi ve Günümüzdeki Durumu

 

imagesCAVM4O4L

 

Dr. Lale ORTA’nın Kadın Futboluna Entelektüel Bir Yaklaşım Sergilediği makalesi için tıklayınız.” 

 

 

İngiliz Futbolunda Kurumsal Yönetişim Üzerine

 

governance_in_football

 

Tüm kulüplerimize ve Türk Futbol yapılanmasına farklı bir bakış açısı kazandırabileceğini düşündüğümüz, İngiliz Parlementosu’nun Kültür, medya ve spor Komitesi’nin hazırladığı raporu okumak için tıklayınız. 

 

money-and-soccer

“Money scorring goals”, Gerçekten de “Para Gol Kaydedebiliyor mu? “

Euro 2012’nin olası ekonomik etkilerini
okumak için tıklayınız. 



FFP

Futbolda Finansal Sürdürülebilirlik Kapsamında ''Finansal Fair Play Başa Baş Kuralı ve Beşiktaş Futbol Kulübü Üzerinde Bir Uygulama 
Hüseyin AKTAŞ/Salih MUTLU,

okumak için tıklayınız.