Pittbull Williamslar ve Sporcu Psikologları
Bizi Takip Edin Futbol ekonomisi facebookta futbol ekonomisi twitterde
x
Buradasınız >> Ana Sayfa Haberler & Makaleler Genel Ömer GÜRSOY Pittbull Williamslar ve Sporcu Psikologları

Pittbull Williamslar ve Sporcu Psikologları

sisterswin

Ömer Gürsoy- 19 Şubat 2016 Geçtiğimiz günlerde izlediğim bir belgeselde uzun yıllar dünya kadın tenisini domine eden Williams kardeşlerin daha 12-13 yaşlarında iken yaptıkları çalışmalara dikkat kesildim. Özellikle de baba Williams’ın kızlarını anlatırken gelecekte Grand Slamler de birlikte final maçına çıkacaklarını öngörüyordu...

 

Daha 12-13 yaşlarında ki kızları için oldukça iddialı hedefler koyuyordu. Aslına bakarsanız Andre Agassi’nin babası daha küçükken 5-6 yaşlarında iken oğlunun 4 Grand Slam’i de kazanacağını söylüyordu.Belgeseli izlerken dikkatimi çeken daha ilginç bir şey oldu; Baba Williams kızlarını Pittbull’a benzetiyordu: “Kızlarımı kesinlikle Pittbull’a benzetiyorum.. Biliyorsunuz Pittbull tuttuğunu kolay kolay bırakmaz. İşte benim kızlarım da böyle..”

 

Baba Williams kızlarını Pittbull’a benzetirken bir bakıma da kişilik analizi de yapıyordu. Ve kızlarının nasıl da güçlü bir mentale sahip olduklarını daha 12-13 yaşlarında tespit etmiş..

 

Bu da bize üst düzey oyuncunun kişilik analizinin ve güçlü bir psikolojiye ihtiyaç duyacaklarını gösteriyor.Özelikle de bireysel branşlarda..

 

Bunun için de eğitimini Amerika’da yapan Klinik Psikolog Yrd. Doç. Dr. Gülin Güneri’nin görüşlerine başvurdum. Gülin Güneri’nin “Psikologların Spor Dünyasındaki Yeri” konulu makalesini sizinle paylaşmak istiyorum:

   

“Spor Psikolojisi nedir? Spor Psikologları ne yapar? Bu sorulara cevap verebilmek için psikologların profesyonel sporcular ve antrenörlerle etkileşimine bakmak gerekir.

   

Her spor yapan kişi profesyonel sporcu değildir. ABD’deki bilim insanlarına göre, bir sporcu, profesyonel kariyere sahip olma yolunda ilerlerken, gelişimsel bir süreçten geçer. Bu süreçte dikkat edilmesi gereken üç temel ilke vardır: 1- Sporcunun karakter profili, 2- Sporcunun öğrenme profili ve 3- Sporcunun rekabetçi profili.

   

Spor psikologları bu süreçleri tek tek ele alarak, bir sporcunun profesyonel sporcu olma yolundaki basamakları sağlam atmasında önemli bir rol oynar.

   

Profesyonel bir sporcunun “karakter profili,” varlık gösterdiği spor dalında sergilediği davranış ve tavırlarla karşılaşmaları renklendirir. Örneğin Wimbledon Tenis Turnuvası şampiyonlarından Serena Williams’ın maçlarda giydiği renkli kıyafetleri, servis sırasında attığı kendine has çığlığı ve maçı kazandığı sergilediği tavrı, Serena Williams’ı ve oynadığı tenis maçlarını emsalsiz kılar. Ünlü futbolcu David Beckham da değişik saç stili ve dövmeleriyle dikkat çekerken, maç sırasındaki soğukkanlı tavrıyla bir takım kaptanı olarak takım arkadaşlarına aşıladığı güven açıkça görülmektedir.  

   

Bu örneklerden de anlaşıldığı gibi her sporcunun kişilik özellikleri gibi; kontrolü elinden bırakmama, yargılardaki olgunluk ve duygusal dengedeki tutarlılık derecesi de farklıdır. Spor psikologları, bilimsel ölçekler kullanarak, her profesyonel sporcunun karakter profilini çıkarır ve kişiye özel gelişimsel rotayı belirler. Sporcuların var olan yetenek ve becerilerini tespit ederek, her birinin bugün ve gelecekte o spor dalına sunacağı özgün katkıyı belirlemiş olur. Ne Serena Williams ne de David Beckham onları diğerlerinden ayıran karakter özelliklerini kariyerlerinin ilk başlarında sergilememişlerdir. Bir spor psikoloğuyla birlikte çalışan profesyonel bir sporcu, kendine özgü karakter özelliklerini ön plana çıkararak antrenman ve maçlarda “kendi” gibi davranmanın rahatlığıyla performansına odaklanır. Spor psikologları her sporcunun karakter profilini antrenörle paylaştığında antrenör de her sporcuya özel beklentiler geliştirir ve o sporcunun yeteneklerini geliştirmesi yönünde gerçekçi hedefler koyar. Böylelikle her sporcu karakter özelliklerini performansına yansıttığı için karşılaşmalar daha dinamik ve seyirci açısından daha eğlenceli hale gelir.

   

Profesyonel bir sporcunun “öğrenme profili,” performansını iyileştirme sürecinde önemli bir rol oynar. Bilişsel öğrenme; görsel, işitsel, dokunsal ve deneme yanılma yoluyla öğrenme olarak dört ana başlıkta toplanır. Örneğin dünyaca ünlü basketbolcu Michael Jordan’a ünlü smacının sırrını sorduklarında Jordan, olabilecek en yüksek noktaya zıplayıp smaç basmayı, deneme yoluyla öğrendiğini söylemiştir. Bir röportajında, Olimpiyat şampiyonlarından kürekçi Matt Pinsent bir röportajında küreği en iyi şekilde kavramayı küreüe dokunarak öğrendiğini ve bu da performansını zamanla en üst seviyeye ulaştırdığını anlatmıştır. Ünlü futbol oyuncusu Lionel Messi ise başarısının sırrını şöyle anlatmıştır: “Öncellikle oyunu sevmeniz gerekir. Ne kadar mı? Üç yaşımdan beri sabah, öğlen, akşam demeden her gün top oynadım, topu ayağımda çevirerek hissettim. Bazen evin içerisinde de oynadığım oldu. Evdeki eşyaları kırmışlığım var. Annemin kızmalarına rağmen evde oynamaya devam ettim. Topu sürerken topu hissetmeye odaklandım.” Messi, antrenmanlar sırasında dokunsal öğrenme ile performansını artırırken diğer başarılı futbolcular antrenmanlar sırasında antrenörlerinin hazırladığı oyun çizelgelerini defalarca inceleyerek ve görsel olarak aklında tutarak oyunu daha iyi kavradıklarını belirtmişlerdir. Bu örneklerden de anlaşıldığı gibi her profesyonel sporcunun öğrenme profili farklılık göstermekte ve bu eğilimlerine içgüdüsel olarak odaklanan sporcular zirveye ulaşmayı başarmışlardır.

   

Artık sporcular, el yordamı ile kendi öğrenme profilini keşfetmek zorunda değil. Bu işi profesyonel olarak ele alan spor psikologları, bilimsel ölçekler kullanarak her sporcunun kendine özgü öğrenme profilini çıkarır Elde edilen verileri rapor haline getiren spor psikologları, bu bilgileri antrenörler ile paylaşır. Antrenörler de o sporcunun öğrenme eğilimine göre eğitim programını hazırlar ve iletişim stilini o eğilimi göre belirler. Böylece spor psikologlarının gözlemleri ve tespitleri sayesinde antrenörler, her sporcuya özgü öğrenme stilini göz önünde bulundurarak sporcudan istenen yüksek performansı elde edebilir. Kendine özgü öğrenme rotası çizilmiş sporcu da, profesyonel sporcu olma yolunda beceriler kazanma yolunda daha azimli ve motivedir.

   

Profesyonel bir sporcunun “rekabetçi profilini,” konsantrasyon, azim, soğukkanlılık ve dayanıklılık belirler.

   

Spor psikologları, her bir sporcunun konsantrasyon düzeyini ölçerken, dışsal ve içsel koşullara bağlı dikkat dağınıklığını, odaklanma becerisini ve odaklanma süresini bilimsel ölçeklerle tespit eder. Tespitleri doğrultusunda her sporcuya özel, o sporcunun dikkatini yoğunlaştırmaya yönelik program hazırlar. Konsantrasyon seviyesi yüksek olan bir sporcu, öğrenmeye daha açık olduğundan, beceri edinme süresi ve hata yapma olasılığı azalır.

   

Bunun yanı sıra bir sporcunun soğukkanlılığı; antrenmanlarda gösterdiği başarı, başarısız olma korkusu ve stres altında performans sergileme becerisiyle birebir ilişkilidir. Dünyanın en iyi tenisçilerinden Roger Federer bir röportajında altın madalyayı kortta paniklememeyi ve baskı altında soğukkanlı kalmayı öğrendiği zaman kazanmaya başladığını belirtmiştir. Olimpiyat şampiyonlarından atlet Usain Bolt, başarısının sırrını bir röportajda şöyle dile getirir: “Profesyonel atlet olarak en büyük korkum başarısız olma korkusudur. O korkum her zaman ordadır. Bu korkumu yenmenin tek yolu odaklanmam, çok çalışmam ve herkesten daha zorlu antrenmanlar yapmamdır. Bu örnekten de anlaşıldığı gibi Usain Bolt’u en hızlı kısa mesafe koşucusu yapan faktör, başarısızlık korkusunun üzerine gitmesi ve o korkusundan hız almasıdır.

   

Spor psikologları, sporcuyla birebir yaptığı görüşmelerde sporcunun içsel dünyasını anlamaya çalışır. Sporcunun kendi ve dış dünya hakkındaki sağlıksız inançlarını belirler ve birebir görüşmelerle bu inançları sağlıklı yönde değişimini hedefler. Kendiyle ve dış dünyayla daha barışık hala gelen sporcu korkuları yerine performansına odaklanır ve becerilerini bu doğrultuda profesyonel düzeye çıkarır.  

   

Son olarak da dayanıklılık; bir sporcunun karşılaşmaya bakış açısı, kendi ile kurduğu pozitif diyalog, öz güven ve karşılaşmanın gidişatına göre kendini toparlama süreciyle ölçülür. Dünya ağırsiklet boks şampiyonu Muhammed Ali, bir röportajında, boks ringindeki güvenini şöyle ifade etmiştir: “Kendine söylediğin pozitif cümleleri defalarca tekrarladığında bir gün o cümlelere inanır olursun. Ve o düşünce derinden bir inanca dönüştüğünde zaferler kazanmaya başlarsın. Bu nedenle başkasının sana olumlu sözler söylemesini bekleme! Sen kendini olumlu sözlerle motive et. Kelebek gibi uçarım, arı gibi sokarım. Kimse Muhammed Ali’yi yenemez!”

   

Örneklerden de görüldüğü gibi, her sporcunun kendine öz güveni ve zorluklara karşı bakış açısı farklıdır. Spor psikologları, maç psikolojisiyle baş etme teknikleri konusunda sporcuyu eğitir. Özgüven konusunda her sporcuyla birebir çalışmalar yapan spor psikologları, sporcunun yarışma esnasında soğukkanlı kalmasını ve karşılaşmalardaki zorlu şartlara karşı dayanıklı olmasını hedefler.”

         

                    linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

Bu İçerik  4579  Defa Okunmuştur
 

Degerli yazarimiz Ömer Gürsoy Pazartesi, 21 Haziran 2010.

YAZARIN DIGER YAZILARINI GORMEK ICIN TIKLAYIN

Neden Futbol Ekonomisi?

 

www. Futbolekonomi.com’un  vizyon ve misyonu temel olarak  Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi’nin (FESAM) vizyon ve misyonuna paralel ve aynı düzlemdedir.

 

Bu bağlamda temel misyonumuz: Futbolun yerel ve küresel makro özelliklerini incelemek ve yeni yapısal modeller önermek; bu kapsamda entelektüel gelişimi hızlandırmak ve buna ilişkin referans olabilecek bir database oluşturmak ve bunu tüm futbol araştırmacılarının emrine sunmak... Bu amaçla yapılan çalışmaları yayımlamak; gerekli her türlü bilimsel futbol araştırma ve geliştirme projelerine entelektüel anlamda destek vermek.

 

Temel Vizyonumuz: Önerilen yeni modellerin gerçekleştiğini görmektir.

 devamı >>>

finansal-futbol-anim-1

tugrulaksar_ge_roportaj

Tuğrul Akşar Güngör Urasın sorularını yanıtlıyor

  Yazar Tuğrul Akşar,
Milliyet Gazetesi Yazarı Güngör Uras'ın
sorularını yanıtlıyor.
detay için tıklayınız..

 

Spor Endexi

 

13/12/2024

Kapanış Günlük
Değişim %
  BİST 100

10125,46

+0,66

 bjk BJKAS

4,33

-0,92

 fb FENER

103,30

-0.58

 gs GSRAY

6,54

-0,91

 trabzon TSPOR

0,90

-1,10

   SPOR ENDEKSİ

3.021,26

-0,87

Videolar

Tuğrul, Tuğrul Akşar, Pusula, Ekonomi, Futbol, Futbol Ekonomi, Mali,VİDEONUN DEVAMI VE DİĞER VİDEOLAR İÇİN TIKLAYIN.

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 44136392

TRENDYOL SÜPER LİG 2024-2025 SEZONU

  

 

 Sıra TAKIMLAR 0 G B M A Y AV

1

Galatasaray 14 12 2  0 38 15 23 38
2 Fenerbahçe 14  10   2 2 36  13   23

32

3 Samsunspor 15 9 2  4

29

17 12

29

4 Eyüpspor 15  7   5  3 24 15 9 26
5 Beşiktaş 14 7 4  3  23  15 8 25
6 Göztepe 14 7 3 4 27  20 

  7

 24 
7

Başakşehir

14 6  4  4 24 18 6 22
8 Konyaspor 15 5 4

6

17 22 -5 19
9 Rizespor 14 6 1 7 15    21  -6 19
10 Gaziantep  14 5 3 6 20 21 -1 18
11 Sivasspor 15 5 2 7

20

25   -5 17
12 Antalyaspor 14 5 3 6 18  26 -8 18
13 Trabzonspor 14 3 7

4

20  18  2  16
14 Kasımpaşa 14 3 7 4 18 21 -3 16
15 Kayserispor 14 3 6 5 15 25 -10 15
16

Alanyaspor

14

3

5 6 12 18 -6 14
17 Bodrum FK 14 3 2 9 10 21 -11 11
18 Hatayspor 14 5 8 12 23  -22 8

19

A.Demirspor 14 0 2 12 10 34 -24

 

                 

Okur Yazar


Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

Yazılarınızı  info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

 

 

Annual Review of Football Finance 2023

Annual Review of Football Finance 2023

Deloitte Sports Grup'un Avrupa Futbol Finansmanına ilişkin 32. kez düzenlediği yıllık futbol finans raporuna göre, Avrupa futbol pazarı 2021 - 22 sezonunda bir önceki yıla göre %7 büyüyerek 29.5 Milyar Euro büyüklüğüne ulaştı. Rapora ulaşmak için tıklayınız

Deloitte Money League - 2024

Deloitte Money league 2024

Deloitte Money League Raporunu 27. kez yayınladı. Rapora göre Avrupa'nın en zengin 20 kulübünün 2022-23 sezonunda gelirleri toplam 10.5 Milyar Euro'ya ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

UEFA Kulüp Finans&Yatırım Raporu 2024

 

UEFA Raporu-2023

UEFA Kulüp futbolunun finansal durumları ve yatırımlarına ilişkin yıllık görünüm ve benchmark raporunu yayınladı. Okumak için tıklayınız

 


 

2021-Money-league-Raporu

 

Yirmidördüncü Deloitte Money League raporuna göre Barcelona'nın 715.1 Milyon Euro'luk geliriyle ilk sırada yer aldığı, tamamı merkez lig kulüplerinden oluşan ve bir önceki yıla göre gelirleri %12 azalan Para Ligi raporunu okumak için tıklayınız

 


 

 

annual report 202021 photo

 

Avrupa Futbolunun patronu UEFA’nın gelirleri 5.7 Milyar Euro’ya Ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

 


 

 UEFA-Kulup-Futbolu-Lisanslama-2023


UEFA’nın 2023’te yayınladığı en son  Kulüp Lisanslamaya İlişkin Karşılaştırma raporuna göre kulüpler Pandemi döneminde 7.3 Milyar Euro zarar ettiler. UEFA raporu, Avrupa kulüp futbolunun endişe verici bir resmini çiziyor. Raporu okumak için tıklayınız.

 


    

191112 Aktifbank Ekolig

 

Türk futbolunun gelirlerinin ve ekonomik görünümünün mercek altına alındığı Futbol Ekonomi Raporu – EkoLig'in dördüncü sayısı yayınlandı. Süper Lig’in 2017-2018 sezonu sonunda 3,2 milyar TL olan geliri, 2018-19 sezonunda 4,2 milyar TL’na ulaştı. Bkz.

 

 

master bm report lowres

 

The European Club Footballing Landscape 2022


UEFA'nın Avrupa Lulüp futboluna ilişkin 13, kez yayınladığı, Covid-19'un etkilerinin de analiz edildiği raporu okumak için Bkz.


 

 EkoSpor-y

“Ekospor’un aylık bültenlerinden haberdar olmak için tıklayınız”

 

Süper lig Marka değeri araştırma

''Taraftar Algısına Göre Türkiye Süper Ligi Marka Değerini Etkileyen Faktörlerin ve Marka Değeri Boyutlarının Değerlendirilmesi'' Prof. Dr. Musa PINAR öncülüğünde yapılan bu araştırmayı okumak için tıklayınız.

 

 

the-european-elite-2019

KPMG Avrupa’nın 32 Elit Kulübünün değerlemesini yaptı. Süper Lig’den Galatasaray ve Beşiktaş’ın da bulunduğu bu raporda en değerli kulüp 3.2 Milyar Euroluk değeriyle Real Madrid oldu. Raporu okumak için tıklayınız.
 

Endustriyel_futbol

 

Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı Üzerine

Futbolun Endüstriyel gelişimi, kulüplerin sportif ve iktisadi/mali yapılanışını derinden etkiliyor. Dorukhan Acar’ın Kurumsal Yönetim temelli yaklaşımı ile "Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı"yı okumak için tıklayınız

 

 

Türkiye'de Kadın Futbolunun Gelişimi ve Günümüzdeki Durumu

 

imagesCAVM4O4L

 

Dr. Lale ORTA’nın Kadın Futboluna Entelektüel Bir Yaklaşım Sergilediği makalesi için tıklayınız.” 

 

 

İngiliz Futbolunda Kurumsal Yönetişim Üzerine

 

governance_in_football

 

Tüm kulüplerimize ve Türk Futbol yapılanmasına farklı bir bakış açısı kazandırabileceğini düşündüğümüz, İngiliz Parlementosu’nun Kültür, medya ve spor Komitesi’nin hazırladığı raporu okumak için tıklayınız. 

 

money-and-soccer

“Money scorring goals”, Gerçekten de “Para Gol Kaydedebiliyor mu? “

Euro 2012’nin olası ekonomik etkilerini
okumak için tıklayınız. 



FFP

Futbolda Finansal Sürdürülebilirlik Kapsamında ''Finansal Fair Play Başa Baş Kuralı ve Beşiktaş Futbol Kulübü Üzerinde Bir Uygulama 
Hüseyin AKTAŞ/Salih MUTLU,

okumak için tıklayınız.