Basketbolda Rio heyecanı
x
Buradasınız >> Ana Sayfa HABERLER & MAKALELER Genel Ömer GÜRSOY Basketbolda Rio heyecanı

Basketbolda Rio heyecanı

Rio

Ömer Gürsoy- 27 Ocak 2016  Dünya sporunun zirvesi ne?’ derseniz, tek kelimeyle ‘Olimpiyatlar’ derim... Dünyanın gelmiş geçmiş en büyük basketbolcusu olan ve NBA’de tüm rekorları alt üst eden Michael Jordan kendisini en gururlandıran başarının olimpiyatlarda elde ettiği altın madalyalar olduğunu söylemişti.

 

 

Yani her sporcunun rüyasını olimpiyat madalyası süsler.

 

Bu başarıya giden yolda içine bilimsel soslar karıştırılmış sistemli bir çalışmadan geçer. Olimpiyatlara hazırlanma süreci aslında bir sporcu için 10 yıllık bir periyottur.2016 yılında olimpiyatlara katılacak sporcu sayısı ve madalya beklentileri dikkatli bir çalışma sonucunda yapılacak simülasyonla 3 aşağı 5 yukarı bugünden bilinir.Bugünden yarına olacak bir şey değildir olimpiyat madalyası almak. Öyle ki olimpik madalya elde etmek alt yapı çalışmalarındaki zorlu ve sabırlı süreci anlatmak için kullandığım‘Çin bambusu’ yetiştirmekten daha da zordur.

 

Tohumlar atıldıktan sonra beş sene boyunca toprakta yalnızca ufacık bir sürgün uç verir. Büyüme tamamen yeraltında olur, yatay ve dikey olarak ilerleyen karmaşık bir kök yapısı oluşturur.Önce ağacın tohumu ekilir, sulanır ve gübrelenir. Birinci yıl tohumda herhangi bir değişiklik olmaz. Tohum yeniden sulanıp gübrelenir. Bambu ağacı ikinci yılda da toprağın dışına filiz vermez. Üçüncü ve dördüncü yıllarda her yıl yapılan işlem tekrar edilerek bambu tohumu sulanır ve gübrelenir. İnatçı tohum yine filiz vermez.Çinliler büyük bir sabırla beşinci yılda da bambuya su ve gübre vermeye devam ederler. Ve nihayet beşinci yılın sonunda birden büyümeye başlayan bambu altı hafta da yaklaşık 25-27 metre boyuna ulaşır.

 

Bu kadar büyük meşakkat, sevgi ve sabrın sonunda 5 yılda bir ‘Çin bambusu’ ortaya çıkarken olimpiyat sporcusu için bunun iki katı sabır, bilgi, sistem, mental dayanıklılık ister. Yani olimpik bir sporcu arkasında önemli bir sisteme ihtiyaç duyar. Antrenörler, bilimsel laboratuvarlar, sponsorlar, tesisler, kulüpler, federasyonlar... Tabii en önemlisi oyunun kurallarını koyan, sistemin kurucusu ve finansal desteği veren devlet. İşte tüm bunların arasındaki koordinasyon ve uyum olimpik başarının anahtarıdır.

 

İşte bugün Türk Basketbolu’nda yaşanan da budur..2012’de Kadın Basketbol Milli Takımımızın Londra Olimpiyatlarına katılması ile başlayan süreçte bugün hem Potanın Perileri hem de Erkek Milli Takımımız Rio Oyunlarına katılmak için birbirinden zorlu eleme maçları oynayacaklar. Bu kadro da yer almak için NBA’deki temsilcilerimizde Mıchael Jordan gibi bu hayallerini gerçekleştirmek için daha fazla gayret ve özveri gösterecekler.

 

Avrupa Şampiyonası’nda gençleştirilmiş kadromuzun Rio Oyunlarına direk katılma hakkı elde edememesinin ardından 3 kontenjanın Avrupa için açılmış olması ile bir şans daha yakalamış olduk.

 

İşin doğrusu burada da yöneticilik başarısı olduğu ortada.. hani yukarıda alt yapı çalışmaları ve sporcuları için örneğini verdiğim çin bambusu örneği bu kez basketbol yöneticilerimiz için geçerli oldu.

 

Basketbol Federasyonu’ndan yapılan açıklamalara bakıldığında FIBA Başkanı Turgay Demirel ve aynı zamanda FIBA Yönetim Kurulu Üyesi ve TBF Başkanı Harun Erdenay’ın çabaları sonucunda bu hakkı elde ettik.Tabii Turgay Demirel’in 2015 yılında FIBA Başkanı olma sürecini yakından takip eden birisi olarak şunu söyleyebilirim ki; Demirel TBF Başkanı olduğu 1992’de bu tohumları ekmeye başlamıştı. Çin bambusu gibi 5 yılın sonunda büyümeye başladığı gibi Demirel’de 23 yılda bu noktalara geldi.Her zaman söylerim, kişisel olarak seversiniz veya sevmezseniz ama “yiğidin hakkını yiğide teslim etmeliyiz”..

 

Öte yandan sporun evrensel kuralı “devletten bağımsız organizasyon yoktur” sözü burada bir kez daha ortaya çıktı. Sporun “maddi ortamını hazırlama’ hiyerarşisinin yani devlet ile ‘spor yaptırma’ hiyerarşisinin yani federasyonların, yani taburenin iki ayağının arasında kurulan uyum ile olimpiyat elemelerinde mücadele hakkı elde ettik.

 

O zaman başta Cumhurbaşkanı, Başbakan Gençlik Ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Gençlik ve Spor Bakanlığı Müsteşarı Faruk Özçelik ve Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan’a da teşekkür etmeliyiz!

 

Yöneticiler üzerine düşeni yaptı, artık söz sırası “Potanın Perileri” ve “12 Dev Adam’da”...{jcomments on}                                                     

 

                    

 

      

   

                    linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

Bu İçerik  4484  Defa Okunmuştur
 

Degerli yazarimiz Ömer Gürsoy Pazartesi, 21 Haziran 2010.

YAZARIN DIGER YAZILARINI GORMEK ICIN TIKLAYIN

futbolekonomihakkimizdabanner2

esitsizliktanitim

aksartbmmraporbanner

Yazarlarımızın Son Yazıları

Doç. Dr. Kutlu Merih
Doç. Dr. Kutlu Merih
Doç. Dr. Deniz Gökçe
Doç. Dr. Deniz Gökçe
Prof. Dr. Sebahattin Devecioğlu
Prof. Dr. Sebahattin Devecioğlu
Murat  Başaran
Murat Başaran
Mete İkiz
Mete İkiz
Hüseyin Özkök
Hüseyin Özkök
Ömer Gürsoy
Ömer Gürsoy
Neville Wells
Neville Wells
Kenan Başaran
Kenan Başaran
Prof. Dr. Ahmet Talimciler
Prof. Dr. Ahmet Talimciler
Prof. Dr. Lale Orta
Prof. Dr. Lale Orta
Müslüm Gülhan
Müslüm Gülhan
Tuğrul Akşar
Tuğrul Akşar
Av. Hüseyin Alpay Köse
Av. Hüseyin Alpay Köse
Doç. Dr. Recep Cengiz
Doç. Dr. Recep Cengiz
Dr. Ahmet Güvener
Dr. Ahmet Güvener
Av. Arman Özdemir
Av. Arman Özdemir
Dr. Tolga Genç
Dr. Tolga Genç
Tayfun Öneş
Tayfun Öneş
Dr. Bora Yargıç
Dr. Bora Yargıç
Alp Ulagay
Alp Ulagay

Kimler Sitede

Şu anda 1291 konuk çevrimiçi

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 52496767

raporlaranas

kitaplar aksar

1

futbol ekonomi bulten

fesamlogobanner

ekosporlogo


Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

Yazılarınızı info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

 

futbolekonomisosyal2

 

sosyal1