Taraftar Olarak Zarar Verenler
x
Buradasınız >> Ana Sayfa HABERLER & MAKALELER Genel Ahmet TALİMCİLER Taraftar Olarak Zarar Verenler

Taraftar Olarak Zarar Verenler

26634077

Ahmet Talimciler- 11 Kasım 2014 Salı gecesi Almanya’da oynanan şampiyonlar ligi maçında takımını desteklediğini zannedenler sayesinde Galatasaray kulübünü yüklü bir ceza bekliyor.

Taraftarların üzerlerinden çıkan maddeler Alman polisini şoka uğratmış durumda. Kesici ve delici aletlerin yanı sıra yangın çıkartacak maddelerin de taraftarın üzerinden çıkması, bu kişilerin karşılaşma izlemeye mi? yoksa başka niyetlerle mi? Maça gittikleri üzerinde soru işaretleri oluşturuyor. Medyada birilerinin yaptığı gibi ‘Avrupa’ya yine rezil olduk’ söylemlerini bir tarafa bırakarak yaşananların arka planını irdelememiz gerekiyor.

 

Yurtdışında takımlarını desteklemek için tribünlere giden yurttaşlarımızın, yaşadıkları sorunların çözüm alanı olarak gördükleri stadyumlara sosyolojik açıdan yaklaşmak zorundayız. Aksi takdirde her geçen yıl bu sorun biraz daha fazla bizi yakmaya devam edecektir. Futbol üzerinden kendi kimliklerini ve yaşadıkları sorunları göstermeye çalışan bu kitle ile daha yakından ilgilenmemiz gerekiyor. Aksi takdirde Alman polisinin cinayete teşebbüs olarak nitelediği olayların çok daha ağırları ile karşı karşıya kalabiliriz. Faturanın ciddi bir biçimde ağır olacağından ise hiç kuşkunuz olmasın, çünkü buradaki yapı bizde olduğu gibi yaşananları geçiştirecek bir biçimde işlemeyecektir. Bu olaylar üzerinden bile Passolig ve şiddet yasası uygulamasının ne kadar doğru olduğunu vurgulamak suretiyle aslında nerede durduklarını ortaya çıkartan yayın organlarına sahip olmamız ne kadar da acı! 

 

Türkiye’de tribünlere oynamayı çok seven bir anlayış söz konusudur. Gerçekler üzerinden değerlendirmeler yapmak yerine sürekli olarak işi yokuşa sürmeyi ve lafı dolandırmayı çok severiz. 12. Adam vurgusu ile birlikte futbol medyamızın bir kesiminde sürekli olarak taraftarlara methiyeler düzen bir anlayış devreye sokuldu.

 

Kulüp yönetimleri ve futbolcular da bu süreci, galip gelinen her karşılaşmanın ardından yaşadıkları başarıyı taraftarlarına armağan ettiklerini belirterek katkı verdiler. Ülkemizde başta futbol sahaları ve onun dolayımı ile basketbol ve voleybol salonlarında da yaşanan şiddetin arkasında sürekli olarak beslenen bu taraftar yalakalığının da büyük etkisi bulunmaktadır. Taraftarlık, kişinin hayatında önem verdiği ve kimliğini tanımlamada kullandığı önemli alanlardan bir tanesidir. Ancak bu kimliğin sağlıklı bir şekilde işlemesi için ‘öteki’ olarak adlandırdığımız rakip takım taraftarlarına ihtiyaç bulunmaktadır. Rakibi sürekli olarak yok etme üzerinden gerçekleşen zihniyet sonrası taraftarlığın zarar gördüğü bir yapı ortaya çıkmakta ve bu durum şiddetin oluşmasına katkıda bulunmaktadır.

 

Takımını desteklemeyi sürekli olarak küfür etme, rakibi aşağılama, fiziksel ve psikolojik şiddete maruz bırakma olarak algılayan zihniyet yapısı, başta kendileri olmak üzere tüm toplumsal hayata zarar vermektedirler. Galatasaray’ın iyi oynamaya başladığı ve maçın 2-1 olduğu bir durumda oyunun durmasını sağlayarak kendilerinin ne kadar önemli bir kitle olduğunu zannedenlerin, taraftarlıkla uzaktan yakından bir ilişkileri bulunmamaktadır. Bu kişiler kendilerini tatmin etmek için, takımlarını kullanmaktan çekinmemektedirler ve takımlarına maddi-manevi zarar vermektedirler. Taraftarlığın bir gönül/duygu işi olduğunu ve burada oluşan ruh halinin kişilerin gündelik hayatlarına doğrudan temas ettiği gerçeği, bu kimliğin aslında ne kadar önemli bir boşluğu doldurduğunu göstermektedir. Son dönemde şiddet sarmalı üzerinden oyunun ruhunu yeniden konuşacaksak, örgütlü çıkar grubu olarak hareket eden taraftar gruplarını ve kendi kişisel tatminleri için takımlarına zarar verenleri de masaya yatırmalıyız.{jcomments on}

                    linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

Bu İçerik  3032  Defa Okunmuştur
 

Degerli yazarimiz Prof. Dr. Ahmet Talimciler Perşembe, 25 Kasım 2010.

YAZARIN DIGER YAZILARINI GORMEK ICIN TIKLAYIN

futbolekonomihakkimizdabanner2

FutbolEkonomi Yıllık Seckisi 2025

esitsizliktanitim

Yazarlarımızın Son Yazıları

Doç. Dr. Kutlu Merih
Doç. Dr. Kutlu Merih
Doç. Dr. Deniz Gökçe
Doç. Dr. Deniz Gökçe
Prof. Dr. Sebahattin Devecioğlu
Prof. Dr. Sebahattin Devecioğlu
Murat  Başaran
Murat Başaran
Mete İkiz
Mete İkiz
Hüseyin Özkök
Hüseyin Özkök
Ömer Gürsoy
Ömer Gürsoy
Neville Wells
Neville Wells
Kenan Başaran
Kenan Başaran
Prof. Dr. Ahmet Talimciler
Prof. Dr. Ahmet Talimciler
Prof. Dr. Lale Orta
Prof. Dr. Lale Orta
Müslüm Gülhan
Müslüm Gülhan
Tuğrul Akşar
Tuğrul Akşar
Av. Hüseyin Alpay Köse
Av. Hüseyin Alpay Köse
Doç. Dr. Recep Cengiz
Doç. Dr. Recep Cengiz
Dr. Ahmet Güvener
Dr. Ahmet Güvener
Av. Arman Özdemir
Av. Arman Özdemir
Dr. Tolga Genç
Dr. Tolga Genç
Tayfun Öneş
Tayfun Öneş
Dr. Bora Yargıç
Dr. Bora Yargıç
Alp Ulagay
Alp Ulagay
Dr. Sema Tuğçe Dikici
Dr. Sema Tuğçe Dikici
Prof. Dr. Fuat Tanhan
Prof. Dr. Fuat Tanhan
Prof. Dr. Turgay Biçer
Prof. Dr. Turgay Biçer
Av. Mustafa Batmaz
Av. Mustafa Batmaz

Kimler Sitede

Şu anda 1321 konuk çevrimiçi

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 58167051

aksartbmmraporbanner

raporlaranas

kitaplar aksar

1

futbol ekonomi bulten

fesamlogobanner

ekosporlogo


Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

Yazılarınızı info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

 

futbolekonomisosyal2

 

sosyal1