Spor Sahalarında Şiddetle Böyle mi Mücadele Edeceksiniz?
Bizi Takip Edin Futbol ekonomisi facebookta futbol ekonomisi twitterde
x
Buradasınız >> Ana Sayfa Haberler & Makaleler Genel Ahmet TALİMCİLER Spor Sahalarında Şiddetle Böyle mi Mücadele Edeceksiniz?

Spor Sahalarında Şiddetle Böyle mi Mücadele Edeceksiniz?

10fcb1 800

Ahmet Talimciler- 2 Temmuz 2020  Şiddetle gerçekten mücadele etmek istiyorsanız, kişilere göre kararlar vermekten ve yaşananları geçiştirecek işleri devreye sokmaktan vazgeçin!

 

Alanyaspor ile Trabzonspor arasında oynanan karşılaşmanın bitiminde önce protokol tribününde ardından saha içerisinde yaşanan olaylarla ilgili olarak bir türlü verilemeyen cezalar nihayet açıklandı! Türkiye Futbol Federasyonu Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu (PFDK), Trabzonspor kulübü başkanı Ahmet Ağaoğlu’na 15 gün hak mahrumiyeti ve 55 bin 500 lira para cezası verdi. Alanyaspor kulübü başkanı Hasan Çavuşoğlu’na ise sportmenliğe aykırı hareketleri nedeniyle 7 gün hak mahrumiyeti ve 8 bin 500 lira para cezası verildi. Ayrıca her iki takımın idarecilerinden bazılarına da benzer şekilde hak mahrumiyeti ve para cezası verildiği yapılan açıklamada görülmektedir.

 

Verilmeyen cezaların spor sahalarında yaşanacak olan şiddete ilişkin ne gibi etkilerde bulunacağını önümüzdeki süreç hepimize gösterecektir. Ancak Türkiye Futbol Federasyonu kendi kendisiyle çelişen yaklaşımları dolayısıyla gerek futbolseverlerin gerekse de kulüplerin nezdinde inandırıcılığını her geçen gün biraz daha fazla yitirmektedir. Kurumlarda devamlılık söz konusudur ve bir önceki futbol federasyonu başkanı sayın Yıldırım Demirören’in 10 Şubat 2015 tarihinde yaptığı "Savcıları göreve çağırıyorum" açıklaması dikkatle incelendiğinde ortaya çıkan durum şu anda yaşananların tam tersi bir anlayışı göstermektedir. 

Başkan Yıldırım Demirören, Trabzonspor başkanı İbrahim Hacıosmanoğlu'nun Fenerbahçe-Trabzonspor maçının hakemi Bülent Yıldırım'ı aramasıyla ilgili bir soruya ise, "Burada bizlerin verdiği cezalar yeterli değil. Savcılarımızın da devreye girmesi lazım. Futbolun içinde yapacağınız her şey 6222'ye girer" ifadelerini kullanmıştı. Federasyonun eski başkanı geçtiğimiz yıl 7 Ocak tarihinde hakemlere yönelik olarak düzenlenen etkinlikteki konuşmasında ise şu cümleleri kuruyordu: "Sayın bakanımızdan bir ricam var. Biz federasyon olarak, hakemler olarak kişileri savcılığa veremeyiz. Ama bizim her aldığımız disiplin kararı Adalet Bakanlığı tarafından takip ediliyor…" Profesyonel disiplin kurulu tarafından verilen kararların bakanlık tarafından takip edilmesi ifadesine dikkatinizi çekiyorum. 

6222 sayılı kanunda geçtiğimiz yıl yapılan değişiklikle 16'ncı maddede yasak alanlara girme eylemi şu şekilde yeniden düzenlenmiştir: "MADDE 16 – (1) Müsabaka için seyircilerin kabulüne başlanmasından itibaren müsabaka sonrası tamamen tahliyesine kadarki zaman zarfında yetkisiz olarak müsabaka alanına, soyunma odalarına, odaların koridorlarına, sporcu çıkış tünellerine giren kişi üç aydan bir yıla kadar hapis veya adli para(1) cezası ile cezalandırılır. (3) 

(2) Fiilin müsabakanın seyrini veya güvenliğini bozması halinde, fail hakkında bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasına hükmolunur(3)" 

Maddenin içerisinde değiştirilen hükümlere ait açıklamalarda şu şekilde verilmektedir: (1) 10/12/2011 tarihli ve 6259 sayılı Kanunun 5 inci maddesiyle bu maddenin birinci fıkrasında yer alan "üç aydan bir yıla kadar hapis veya adli para" ibaresi "yirmi günden az olmamak üzere adli para" ve ikinci fıkrasında geçen "bir yıldan üç yıla kadar" ibaresi "üç aydan bir yıla kadar" şeklinde değiştirilmiştir. (3) 4/7/2019 tarihli ve 7182 sayılı Kanunun 10 uncu maddesiyle birinci fıkrada yer alan "yirmi günden az olmamak üzere" ibaresi "üç aydan bir yıla kadar hapis veya" şeklinde ve ikinci fıkrada yer alan "üç aydan bir yıla" ibaresi "bir yıldan üç yıla" şeklinde değiştirilmiştir". 

6222 sayılı kanunun en başından bu yana taraftarları kontrol altına alınma amacıyla çıkartıldığını belirten yazılar yazdım. Eğer geçtiğimiz pazartesi gecesi sahaya atlayan kişi Trabzonspor kulübü başkanı değil de maç seyircili oynanıyor olsa ve bir Trabzonspor taraftarı atlasaydı alacağı ceza en hafifinden bir yıl spor sahalarından men cezası şeklinde olacaktı. Ayrıca bu ceza hemen işleme sokulacak ve cezayı alan taraftarımız her hafta sonu evine en yakın karakola giderek imza vermek zorunda kalacaktı. Oysa TFF söz konusu yasayı spordan para kazananlar örneğin hakemler, futbolcular, teknik direktörler olarak ele almakta ve bu kişilere hapis cezası ile seyirden men cezasının uygulanamayacağını belirtmektedir. Bu açıklama bile garip olmakla birlikte diyelim ki söz konusu kişiler için bu madde işletilmemeli oysa yöneticiler, başkanlar futboldan para kazanan insanlar değiller. O halde kendilerine bu maddenin işletilmemesi gibi bir durum söz konusu olmamalı veya bazılarına işletilip bazılarına işletilmemesi gibi bir ayrıcalık sağlanmamalı. Yazıyı yazdığım sırada sosyal medya üzerinden sık sık daha önce Adana Demirspor başkanının hakemle olan adaletli olun ifadeleri sonrasında verilen 420 günlük hak mahrumiyeti cezası dile getiriliyordu. 

Bir önceki federasyon başkanının savcıları göreve çağırdığı açıklaması uyarınca PFDK tarafından verilen ceza aslında bir olayın saha içerisinde gerçekleştiğini ortaya koymuştur. Bundan sonra ise, olması gereken olayın geçtiği Antalya kentinde olaya karışanlar hakkında dava açılması ve kanun hükümleri uyarınca gereğinin yerine getirilmesidir. Ama bu durumun gerçekleşme ihtimalinin düşük olması, verilen cezadan çok adeta ödül mekanizmasının işlemesinden de anlaşıldığı gibi pek mümkün gözükmüyor. Öte yandan TFF vermiş olduğu kararlarla her geçen gün hem marka değerine yönelik hassasiyeti hem de kamuoyunu ikna kabiliyetini yitiriyor. Çünkü sadece konuştuğu için ceza alan Ali Koç, Mustafa Cengiz örnekleri ile protokol tribünlerinde yaşanan gelişmeler, saha içerisine dalan Ahmet Ağaoğlu eylemi farklı bir potanın içerisine sokulduğu ortaya çıkıyor. Federasyon başkanını eleştirmek, tribünden sahaya inmekten çok daha ağır bir eylem biçimi olarak değerlendiriliyor. Böylesi yaklaşımların taraftarların bakış açısından son derece garip bir başkan koruma güdüsü oluşturduğu gerçeğini es geçmemeliyiz. 

Son bir notu da her zaman olduğu gibi olan biteni başından beri görmezden gelen futbol medyasına ayırmakta fayda var. Bazı gazetelerin spor sayfalarında cezanın nasıl duyurulduğuna bakalım: 

PFDK’DAN 15 GÜN CEZA: PFDK, Ahmet Ağaoğlu’na 15 gün hak mahrumiyeti ve 55 bin 500 lira para cezası verdi. (Fotomaç) 

ÇAVUŞOĞLU’NA 7 GÜN, AĞAOĞLU’NA 15 GÜN: PFDK, Alanyaspor-Trabzonspor maçının ardından yaşanan olayların faturasını çıkardı. TS başkanı Ahmet Ağaoğlu’na ‘Alkollüydü’ diyerek iftira atan Alanyaspor başkanı Hasan Çavuşoğlu’na 7 gün, Trabzonsporlu yöneticilere küfreden Alanya kulübü genel müdürü Muhammet Ak’a 14 gün, Kendisine küfredildiği için tepki gösteren ve sahaya inen Ağaoğlu’na ise 15 gün hak mahrumiyeti verildi. (Sabah) 

* PROFESYONEL FUTBOL DİSİPLİN KURULU GERGİN MAÇIN FATURASINI AÇIKLADI; AĞAOĞLU’NA 15 GÜN, ÇAVUŞOĞLU’NA 7 GÜN (Hürriyet) 

PFDK’DAN BAŞKANLARA CEZA: PFDK Trabzonspor Başkanı Ahmet Ağaoğlu’na akredite edilmediği alanlarda bulunmasından dolayı 15 gün hak mahrumiyeti ve 55 bin 500 lira para cezası verdi. Aytemiz Alanyaspor başkanı Hasan Çavuşoğlu ise sportmenliğe aykırı hareketleri nedeniyle 7 gün hak mahrumiyeti ve 8 bin 500 lira ile cezalandırıldı. (Milliyet) 

AHMET AĞAOĞLU'NA 15, ÇAVUŞOĞLU'NA 7 GÜN CEZA: Futbol kamuoyu ise PFDK tarafından verilen cezaları yetersiz buldu. Spor çevreleri, TFF başkanını, hakem hatalarını eleştiren açıklama yapan kulüp başkanları ve teknik adamlara daha fazla ceza kesildiğini ifade etti. (Cumhuriyet) 

15 GÜN CEZA (Posta) 

Futbol sahalarında yaşanan şiddetin tek sorumlusunun taraftarlar olmadığı gerçeğini herhalde taraftarlar dışında hiç kimse kabul etmiyor. Bununla beraber şiddetin en önemli etmenlerinden bir diğerinin eyyamcılık olduğu gerçeğini de orta yere bırakıyorum. Eyyamcılık şiddeti besler ve eyyamcılığın olduğu yerde adalet, hakkaniyet gibi kavramlar rafa kaldırılır. Şiddetle gerçekten mücadele etmek istiyorsanız, kişilere göre kararlar vermekten ve yaşananları geçiştirecek işleri devreye sokmaktan vazgeçin! Bir taraftar sahaya atladığında ne ceza alacak ve ne gibi işlemlere tabi tutulacaksa, bir kulüp başkanının da her ne bahaneyle olursa olsun kendisine akredite olmayan bir yere girmesi sonrasında alması gereken ceza aynı olmak zorundadır. Aksini iddia ettiğiniz her durumda şiddeti beslemeye ve toplumsal adalet duygusunu incitmeye devam edersiniz.{jcomments on} 

                    linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

Bu İçerik  1432  Defa Okunmuştur
 

Degerli yazarimiz Ahmet Talimciler Perşembe, 25 Kasım 2010.

YAZARIN DIGER YAZILARINI GORMEK ICIN TIKLAYIN

Neden Futbol Ekonomisi?

 

www. Futbolekonomi.com’un  vizyon ve misyonu temel olarak  Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi’nin (FESAM) vizyon ve misyonuna paralel ve aynı düzlemdedir.

 

Bu bağlamda temel misyonumuz: Futbolun yerel ve küresel makro özelliklerini incelemek ve yeni yapısal modeller önermek; bu kapsamda entelektüel gelişimi hızlandırmak ve buna ilişkin referans olabilecek bir database oluşturmak ve bunu tüm futbol araştırmacılarının emrine sunmak... Bu amaçla yapılan çalışmaları yayımlamak; gerekli her türlü bilimsel futbol araştırma ve geliştirme projelerine entelektüel anlamda destek vermek.

 

Temel Vizyonumuz: Önerilen yeni modellerin gerçekleştiğini görmektir.

 devamı >>>

finansal-futbol-anim-1

tugrulaksar_ge_roportaj

Tuğrul Akşar Güngör Urasın sorularını yanıtlıyor

  Yazar Tuğrul Akşar,
Milliyet Gazetesi Yazarı Güngör Uras'ın
sorularını yanıtlıyor.
detay için tıklayınız..

 

Spor Endexi

 

05/11/2024

Kapanış Günlük
Değişim %
  BİST 100

8.698,48

-0,17

 bjk BJKAS

4,48

-2,18

 fb FENER

100,30

0.00

 gs GSRAY

6,83

+0,15

 trabzon TSPOR

0,93

0,00

   SPOR ENDEKSİ

3.075,321

-0,41

Videolar

Tuğrul, Tuğrul Akşar, Pusula, Ekonomi, Futbol, Futbol Ekonomi, Mali,VİDEONUN DEVAMI VE DİĞER VİDEOLAR İÇİN TIKLAYIN.

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 43355232

TRENDYOL SÜPER LİG 2024-2025 SEZONU

  

 

 Sıra TAKIMLAR 0 G B M A Y AV

1

Galatasaray 11 10  0 32 11 21 31
2 Fenerbahçe 11  8   2 1 27  9   18

26

3 Samsunspor 12 8 1  3

24

13 9

25

4 Eyüpspor 12  6   4  2 18  11 7 22
5 Beşiktaş 11 6 3  2  19  10 9 21
6 Göztepe 11 5 3 3 19  13 

  6

 18 
7

Sivasspor

12 5  2  5   17 20 -3 17
8 Başakşehir 11 4 4

17  14 3 16
9 Kasımpaşa 12 3 5 4 16    19  -3 14
10 Konyaspor 12 4 2 6 14  20 -4 14
11 Antalyaspor 12 4 2 6

15

24   -9 14
12 Rizespor 11 4 1 6 10  19 -9 13
13 Trabzonspor 11 2 6

3

12  14  -2  12
14 G.Antep FK 11 3 3 5 15 18 -3 12
15 Kayserispor 11 2 6 3 11 16 -5 12
16

Bodrumspor

12

3

2 7 10 16 -6 11
17 Alanyaspor 11 2 4 5 9 14  -5 10
18 Hatayspor 11 3 7 10 18  -8 6

19

A.Demirspor 11 0 2 9 9 25 -16

 

                 

Okur Yazar


Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

Yazılarınızı  info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

 

 

Annual Review of Football Finance 2023

Annual Review of Football Finance 2023

Deloitte Sports Grup'un Avrupa Futbol Finansmanına ilişkin 32. kez düzenlediği yıllık futbol finans raporuna göre, Avrupa futbol pazarı 2021 - 22 sezonunda bir önceki yıla göre %7 büyüyerek 29.5 Milyar Euro büyüklüğüne ulaştı. Rapora ulaşmak için tıklayınız

Deloitte Money League - 2024

Deloitte Money league 2024

Deloitte Money League Raporunu 27. kez yayınladı. Rapora göre Avrupa'nın en zengin 20 kulübünün 2022-23 sezonunda gelirleri toplam 10.5 Milyar Euro'ya ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

UEFA Kulüp Finans&Yatırım Raporu 2024

 

UEFA Raporu-2023

UEFA Kulüp futbolunun finansal durumları ve yatırımlarına ilişkin yıllık görünüm ve benchmark raporunu yayınladı. Okumak için tıklayınız

 


 

2021-Money-league-Raporu

 

Yirmidördüncü Deloitte Money League raporuna göre Barcelona'nın 715.1 Milyon Euro'luk geliriyle ilk sırada yer aldığı, tamamı merkez lig kulüplerinden oluşan ve bir önceki yıla göre gelirleri %12 azalan Para Ligi raporunu okumak için tıklayınız

 


 

 

annual report 202021 photo

 

Avrupa Futbolunun patronu UEFA’nın gelirleri 5.7 Milyar Euro’ya Ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

 


 

 UEFA-Kulup-Futbolu-Lisanslama-2023


UEFA’nın 2023’te yayınladığı en son  Kulüp Lisanslamaya İlişkin Karşılaştırma raporuna göre kulüpler Pandemi döneminde 7.3 Milyar Euro zarar ettiler. UEFA raporu, Avrupa kulüp futbolunun endişe verici bir resmini çiziyor. Raporu okumak için tıklayınız.

 


    

191112 Aktifbank Ekolig

 

Türk futbolunun gelirlerinin ve ekonomik görünümünün mercek altına alındığı Futbol Ekonomi Raporu – EkoLig'in dördüncü sayısı yayınlandı. Süper Lig’in 2017-2018 sezonu sonunda 3,2 milyar TL olan geliri, 2018-19 sezonunda 4,2 milyar TL’na ulaştı. Bkz.

 

 

master bm report lowres

 

The European Club Footballing Landscape 2022


UEFA'nın Avrupa Lulüp futboluna ilişkin 13, kez yayınladığı, Covid-19'un etkilerinin de analiz edildiği raporu okumak için Bkz.


 

 EkoSpor-y

“Ekospor’un aylık bültenlerinden haberdar olmak için tıklayınız”

 

Süper lig Marka değeri araştırma

''Taraftar Algısına Göre Türkiye Süper Ligi Marka Değerini Etkileyen Faktörlerin ve Marka Değeri Boyutlarının Değerlendirilmesi'' Prof. Dr. Musa PINAR öncülüğünde yapılan bu araştırmayı okumak için tıklayınız.

 

 

the-european-elite-2019

KPMG Avrupa’nın 32 Elit Kulübünün değerlemesini yaptı. Süper Lig’den Galatasaray ve Beşiktaş’ın da bulunduğu bu raporda en değerli kulüp 3.2 Milyar Euroluk değeriyle Real Madrid oldu. Raporu okumak için tıklayınız.
 

Endustriyel_futbol

 

Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı Üzerine

Futbolun Endüstriyel gelişimi, kulüplerin sportif ve iktisadi/mali yapılanışını derinden etkiliyor. Dorukhan Acar’ın Kurumsal Yönetim temelli yaklaşımı ile "Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı"yı okumak için tıklayınız

 

 

Türkiye'de Kadın Futbolunun Gelişimi ve Günümüzdeki Durumu

 

imagesCAVM4O4L

 

Dr. Lale ORTA’nın Kadın Futboluna Entelektüel Bir Yaklaşım Sergilediği makalesi için tıklayınız.” 

 

 

İngiliz Futbolunda Kurumsal Yönetişim Üzerine

 

governance_in_football

 

Tüm kulüplerimize ve Türk Futbol yapılanmasına farklı bir bakış açısı kazandırabileceğini düşündüğümüz, İngiliz Parlementosu’nun Kültür, medya ve spor Komitesi’nin hazırladığı raporu okumak için tıklayınız. 

 

money-and-soccer

“Money scorring goals”, Gerçekten de “Para Gol Kaydedebiliyor mu? “

Euro 2012’nin olası ekonomik etkilerini
okumak için tıklayınız. 



FFP

Futbolda Finansal Sürdürülebilirlik Kapsamında ''Finansal Fair Play Başa Baş Kuralı ve Beşiktaş Futbol Kulübü Üzerinde Bir Uygulama 
Hüseyin AKTAŞ/Salih MUTLU,

okumak için tıklayınız.