Spor Medyasının Değişmesinin Tam Zamanı!
Bizi Takip Edin Futbol ekonomisi facebookta futbol ekonomisi twitterde
x
Buradasınız >> Ana Sayfa Haberler & Makaleler Genel Ahmet TALİMCİLER Spor Medyasının Değişmesinin Tam Zamanı!

Spor Medyasının Değişmesinin Tam Zamanı!

 

585545389

Ahmet Talimciler- 27 Nisan 2020 Spor medyasının önümüzdeki dönem için bugüne kadar eksik bıraktıkları insani hikâyelere sarılmalarının tam zamanıdı.

 

Spor alanında tüm dünya bugüne değin yaşamadığı bir deneyimden geçiyor. Bu durum spor medyasını da çok yakından ilgilendiriyor ve spor medyası da yeni döneme ayak uydurmaya gayret ediyor.

Geçtiğimiz hafta içerisinde Koronavirüs sonrasında ülkemizdeki gazete tirajlarının yüzde 25’lik bir azalma yaşadığı haberini okumuştum. Orada daha ilgi çekici olan husus ise bu azalmanın spor gazetelerinde yüzde 75’lik bir orana yaklaştığının belirtilmesiydi. Gazete tirajlarının yıllardan bu yana 2 milyon civarında seyrettiği ve bunun beşte birini spor gazetelerinin oluşturduğunu düşündüğümüzde bu oran son derece çarpıcıydı. Öte yandan bu ülkenin spor gazetelerini sattıran en önemli etmenin futbol karşılaşmaları olduğu gerçeğini ve ardından at yarışları ve iddaa ekleri olduğunu biliyoruz. Bu üç unsur olmadığı anda eğer maçlar yoksa transfer dedikodularına ihtiyacınız vardır ve özellikle yaz aylarında bu durum sıkça gerçekleşir. Oysa şu anda spor gazetesi alacakların iştahlarını tetikleyecek hiçbir unsur yok!

Benzer durum ekranlar için de geçerli ve orada da spor kanalları tam anlamıyla çuvallamış vaziyetteler. Eski milli maçları ve kupa karşılaşmalarını veyahut eski lig görüntülerini sunmanın yayıncılık olduğunu sanıyorlar ve ne yazık ki yanılıyorlar! Çünkü her ne kadar eski karşılaşmaları, yarışmaları izlemek insanlara keyif verse de bunun bir düzeyi vardır. Örneğin Usain Bolt’un rekor kırdığı 100 metre yarışını tekrar seyredersiniz buna karşın hayranı olduğunuz takımın bütün maçlarını 90 dakika baştan sona tekrar tekrar izlemezsiniz. Bunun yerine bazı karşılaşmalar sizin için çok daha çarpıcıdır ve onları sanki ilk kez oynanıyormuşçasına izlemeyi arzularsınız. İşte bu noktada spor medyasının hikâyeciliği kullanmak gibi yapabileceği çok önemli bir alternatif söz konusu.

Elinde yarım asırlık arşiv bulunmasına karşın bu arşivlerini bir türlü işlevsel kullanmayı beceremeyen TRT’den başlayabiliriz. Bu ülkenin sporuna büyük hizmetleri olan kurumun elinde gerçekten devasa bir arşiv bulunuyor ve bütün spor dallarına ilişkin olarak bu arşiv bu sporsuz günler için müthiş bir ilgi kaynağı haline dönüşebilir. Burada da seçici davranmanın ve insanların ilgisini çekecek haberleri, hikâyeleri öne çıkarmanın tam zamanıdır. Baştan sona eski olimpiyatları göstermek veya eski milli maçları yayınlamak çözüm değildir. Örneğin bugün Avrupa kupalarında ülkemiz futbolunun başarılarından söz ediyorsak bunun arkasında Alman milli takımı sonrası Türkiye’ye gelen Jupp Derwall’in etkisi vardır. Derwall’in çalıştırdığı dönemde takımda oynayan oyuncular, teknik heyette yer alan isimler, o dönemin spor medyasındaki isimlerden bazıları ile eldeki futbol karşılaşmalarından da yapılacak seçmelerle hikâyeler ön plana çıkartılabilir. Bunun için mutlaka kişilerin evlerine gitmeniz de gerekmiyor. Bilgisayar teknolojileri yardımıyla sorunu çözebilme şansınız var ve bunun aracılığıyla aynı anda farklı isimleri ekrana yansıtabilirsiniz.

Benzer durumu bütün spor dalları için söz konusudur. Örneğin sevgili dostum Cem Zeren’in 8 Mart 2020 tarihinde benim de katıldığım Umudumuz Spor programında eski milli güreşçimiz Reşit Karabacak ile 1984 olimpiyatlarında Mark Schultz ile yaptığı karşılaşmayı konuşmuşlardı. TRT güreş, halter gibi olimpiyatlarda madalya kazandığımız alanlardaki isimlerle hem kazandıkları karşılaşmaları göstererek hem de madalyayı kazanan isimlerle yapacakları görüşmelerle (maçı anlatan, o anda yönetici olarak orada bulunanlar ve haberleştirenleri de bu listeye dahil edebilirsiniz) spor hikayeciliğine katkıda bulunabilirler ve bu sayede spor tarihimizin arşivlerine de katkı koymuş olurlar.

2001 yılında Türkiye’de düzenlenen Avrupa basketbol şampiyonasında ekibimiz gümüş madalya kazanmıştı. 12 dev adam şarkısının ortalığı kasıp kavurduğu ve sporcularımızın büyük bir başarı kazandığı bu turnuvaya ilişkin olarak da benzer bir liste hazırlanabilir ve burada şarkıyı yapan Athena grubunun üyeleri de konuşturulabilir. Kulüp takımları düzeyinde kadın voleybolunda oldukça başarılıyız ve ne yazık ki bu başarılar hiçbir dönem spor medyasında hak ettikleri değeri bulmadılar. İşte şimdi bu başarıları elde eden takımların görüntülerinin ve onların hikayelerinin anlatılmasının tam sırasıdır. Voleybol, basketbol ve diğer bütün branşlarda bunu yapabilecek bir alt yapıya sahip bulunan TRT sporun sadece eski görüntülerle yetinmemesi gerekmektedir.

Futbol ölçeğinden iki örnek ile TRT kısmını bitireceğim. Bunlardan ilki bugün ülke futbolunun en önemli üç teknik ismi olan Fatih Terim, Şenol Güneş ve Mustafa Denizli’nin bir zamanlar birlikte futbol oynadıkları ve milli takımda da beraber bulundukları döneme ilişkin. Bu isimlerin futbolculuk dönemlerine ilişkin görüntüler eşliğinde konuşturulması, ardından birbirlerine rakip olarak teknik heyetlerin içerisinde bulundukları karşılaşmalara ilişkin örnekler sunmaları. İkinci önerim eski adıyla birinci lig şimdiki adıyla süper ligde mücadele etmiş bütün takımlarına yönelik görüntülerden oluşan bir kolajın hazırlanması ve o görüntülerde ön planda olan isimlerle yapılacak olan görüşmelerin hayata geçirilmesidir. Örneğin bugün Trabzonspor’u destekleyenler için 1975-1985 arası son derece özel bir dönemdir ve bu döneme ilişkin görüntüler çok ses getirecektir.

A Spor açısından da benzer bir durum söz konusu olup orada da geçmiş dönemde ATV’den kalan karşılaşmalar yayınlanmayı sürdürülüyor. Örneğin geçtiğimiz günlerde 1994-95 sezonu cumhurbaşkanlığı kupası karşılaşmasında Beşiktaş ile Trabzonspor’un mücadelesi ekranlara getirildi. Karşılaşmayı Ahmet Çakar yönetiyordu, yorumcu ise Erman Toroğlu’ydu. Saha içerisinde bugün farklı takımlarda teknik direktörlük yapan çok sayıda isim bulunuyordu: Rıza Çalımbay, Ünal Karaman, Sergen Yalçın, Ertuğrul Sağlam, Tolunay Kafkas, Ogün Temizkanoğlu, Mehmet Özdilek, Abdullah Ercan, Osman Özköylü, Şota Arvaladze, Fatih Tekke. Yine bu karşılaşmanın kadrosunda yer alıp yorumculuk yapan bazı isimler ise şöyledir: Lemi Çelik, Ali Gültiken, Metin Tekin, Oktay Derelioğlu, Orhan Kaynak. Trabzonspor’un başında Şenol Güneş, Beşiktaş’ın başında ise Daum yer almaktaydı. Görüntülere hakemi, yorumcuyu, oynayanları ve teknik heyet ile yapılacak görüşmeleri de eklediğinizde 90 dakika elde edeceğiniz ratingten fazlasını yakalayacağınızı göreceksiniz.

Spor medyasının önümüzdeki dönem için bugüne kadar eksik bıraktıkları insani hikâyelere sarılmalarının tam zamanıdır. Bu sayede bir taraftan spor tarihimize ilişkin arşivlerin oluşmasına da yardımcı olmuş olurlar. Diğer taraftan görüntülerin dışında kalan buna karşın merak edilen yönlerin de aydınlatılmasında olayları yaşamış kişilerin tanıklıklarını hayata geçirmiş olurlar. Türkiye’nin son derece çorak olan spor tarihinin yeşertilmesinde kişisel tanıklıklara büyük iş düşecektir. Spor medyası bari futbolun olmadığı şu korona günlerinde asıl yapması gereken işi hatırlamalı ve gerçek bir spor medyasına dönüşmenin önünü açmalıdır. {jcomments on}

                    linkedin-logo Paylaş                        Flipboard -logo Paylaş

Bu İçerik  1534  Defa Okunmuştur
 

Degerli yazarimiz Ahmet Talimciler Perşembe, 25 Kasım 2010.

YAZARIN DIGER YAZILARINI GORMEK ICIN TIKLAYIN

Neden Futbol Ekonomisi?

 

www. Futbolekonomi.com’un  vizyon ve misyonu temel olarak  Futbol Ekonomisi Stratejik Araştırma Merkezi’nin (FESAM) vizyon ve misyonuna paralel ve aynı düzlemdedir.

 

Bu bağlamda temel misyonumuz: Futbolun yerel ve küresel makro özelliklerini incelemek ve yeni yapısal modeller önermek; bu kapsamda entelektüel gelişimi hızlandırmak ve buna ilişkin referans olabilecek bir database oluşturmak ve bunu tüm futbol araştırmacılarının emrine sunmak... Bu amaçla yapılan çalışmaları yayımlamak; gerekli her türlü bilimsel futbol araştırma ve geliştirme projelerine entelektüel anlamda destek vermek.

 

Temel Vizyonumuz: Önerilen yeni modellerin gerçekleştiğini görmektir.

 devamı >>>

finansal-futbol-anim-1

tugrulaksar_ge_roportaj

Tuğrul Akşar Güngör Urasın sorularını yanıtlıyor

  Yazar Tuğrul Akşar,
Milliyet Gazetesi Yazarı Güngör Uras'ın
sorularını yanıtlıyor.
detay için tıklayınız..

 

Spor Endexi

 

05/11/2024

Kapanış Günlük
Değişim %
  BİST 100

8.698,48

-0,17

 bjk BJKAS

4,48

-2,18

 fb FENER

100,30

0.00

 gs GSRAY

6,83

+0,15

 trabzon TSPOR

0,93

0,00

   SPOR ENDEKSİ

3.075,321

-0,41

Videolar

Tuğrul, Tuğrul Akşar, Pusula, Ekonomi, Futbol, Futbol Ekonomi, Mali,VİDEONUN DEVAMI VE DİĞER VİDEOLAR İÇİN TIKLAYIN.

İstatistikler

İçerik Tıklama Görünümü : 43479309

TRENDYOL SÜPER LİG 2024-2025 SEZONU

  

 

 Sıra TAKIMLAR 0 G B M A Y AV

1

Galatasaray 11 10  0 32 11 21 31
2 Fenerbahçe 11  8   2 1 27  9   18

26

3 Samsunspor 12 8 1  3

24

13 9

25

4 Eyüpspor 12  6   4  2 18  11 7 22
5 Beşiktaş 11 6 3  2  19  10 9 21
6 Göztepe 11 5 3 3 19  13 

  6

 18 
7

Sivasspor

12 5  2  5   17 20 -3 17
8 Başakşehir 11 4 4

17  14 3 16
9 Kasımpaşa 12 3 5 4 16    19  -3 14
10 Konyaspor 12 4 2 6 14  20 -4 14
11 Antalyaspor 12 4 2 6

15

24   -9 14
12 Rizespor 11 4 1 6 10  19 -9 13
13 Trabzonspor 11 2 6

3

12  14  -2  12
14 G.Antep FK 11 3 3 5 15 18 -3 12
15 Kayserispor 11 2 6 3 11 16 -5 12
16

Bodrumspor

12

3

2 7 10 16 -6 11
17 Alanyaspor 11 2 4 5 9 14  -5 10
18 Hatayspor 11 3 7 10 18  -8 6

19

A.Demirspor 11 0 2 9 9 25 -16

 

                 

Okur Yazar


Futbolun ekonomisi, mali, hukuksal ve yönetsel kısmına ilişkin varsa makalelerinizi bize gönderin, sizin imzanızla yayınlayalım.

Yazılarınızı  info@futbolekonomi.com adresine gönderebilirsiniz. 

 

 

Annual Review of Football Finance 2023

Annual Review of Football Finance 2023

Deloitte Sports Grup'un Avrupa Futbol Finansmanına ilişkin 32. kez düzenlediği yıllık futbol finans raporuna göre, Avrupa futbol pazarı 2021 - 22 sezonunda bir önceki yıla göre %7 büyüyerek 29.5 Milyar Euro büyüklüğüne ulaştı. Rapora ulaşmak için tıklayınız

Deloitte Money League - 2024

Deloitte Money league 2024

Deloitte Money League Raporunu 27. kez yayınladı. Rapora göre Avrupa'nın en zengin 20 kulübünün 2022-23 sezonunda gelirleri toplam 10.5 Milyar Euro'ya ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

UEFA Kulüp Finans&Yatırım Raporu 2024

 

UEFA Raporu-2023

UEFA Kulüp futbolunun finansal durumları ve yatırımlarına ilişkin yıllık görünüm ve benchmark raporunu yayınladı. Okumak için tıklayınız

 


 

2021-Money-league-Raporu

 

Yirmidördüncü Deloitte Money League raporuna göre Barcelona'nın 715.1 Milyon Euro'luk geliriyle ilk sırada yer aldığı, tamamı merkez lig kulüplerinden oluşan ve bir önceki yıla göre gelirleri %12 azalan Para Ligi raporunu okumak için tıklayınız

 


 

 

annual report 202021 photo

 

Avrupa Futbolunun patronu UEFA’nın gelirleri 5.7 Milyar Euro’ya Ulaştı. Raporu okumak için tıklayınız.

 


 

 UEFA-Kulup-Futbolu-Lisanslama-2023


UEFA’nın 2023’te yayınladığı en son  Kulüp Lisanslamaya İlişkin Karşılaştırma raporuna göre kulüpler Pandemi döneminde 7.3 Milyar Euro zarar ettiler. UEFA raporu, Avrupa kulüp futbolunun endişe verici bir resmini çiziyor. Raporu okumak için tıklayınız.

 


    

191112 Aktifbank Ekolig

 

Türk futbolunun gelirlerinin ve ekonomik görünümünün mercek altına alındığı Futbol Ekonomi Raporu – EkoLig'in dördüncü sayısı yayınlandı. Süper Lig’in 2017-2018 sezonu sonunda 3,2 milyar TL olan geliri, 2018-19 sezonunda 4,2 milyar TL’na ulaştı. Bkz.

 

 

master bm report lowres

 

The European Club Footballing Landscape 2022


UEFA'nın Avrupa Lulüp futboluna ilişkin 13, kez yayınladığı, Covid-19'un etkilerinin de analiz edildiği raporu okumak için Bkz.


 

 EkoSpor-y

“Ekospor’un aylık bültenlerinden haberdar olmak için tıklayınız”

 

Süper lig Marka değeri araştırma

''Taraftar Algısına Göre Türkiye Süper Ligi Marka Değerini Etkileyen Faktörlerin ve Marka Değeri Boyutlarının Değerlendirilmesi'' Prof. Dr. Musa PINAR öncülüğünde yapılan bu araştırmayı okumak için tıklayınız.

 

 

the-european-elite-2019

KPMG Avrupa’nın 32 Elit Kulübünün değerlemesini yaptı. Süper Lig’den Galatasaray ve Beşiktaş’ın da bulunduğu bu raporda en değerli kulüp 3.2 Milyar Euroluk değeriyle Real Madrid oldu. Raporu okumak için tıklayınız.
 

Endustriyel_futbol

 

Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı Üzerine

Futbolun Endüstriyel gelişimi, kulüplerin sportif ve iktisadi/mali yapılanışını derinden etkiliyor. Dorukhan Acar’ın Kurumsal Yönetim temelli yaklaşımı ile "Futbolda Endüstriyel Denge ve Başarı"yı okumak için tıklayınız

 

 

Türkiye'de Kadın Futbolunun Gelişimi ve Günümüzdeki Durumu

 

imagesCAVM4O4L

 

Dr. Lale ORTA’nın Kadın Futboluna Entelektüel Bir Yaklaşım Sergilediği makalesi için tıklayınız.” 

 

 

İngiliz Futbolunda Kurumsal Yönetişim Üzerine

 

governance_in_football

 

Tüm kulüplerimize ve Türk Futbol yapılanmasına farklı bir bakış açısı kazandırabileceğini düşündüğümüz, İngiliz Parlementosu’nun Kültür, medya ve spor Komitesi’nin hazırladığı raporu okumak için tıklayınız. 

 

money-and-soccer

“Money scorring goals”, Gerçekten de “Para Gol Kaydedebiliyor mu? “

Euro 2012’nin olası ekonomik etkilerini
okumak için tıklayınız. 



FFP

Futbolda Finansal Sürdürülebilirlik Kapsamında ''Finansal Fair Play Başa Baş Kuralı ve Beşiktaş Futbol Kulübü Üzerinde Bir Uygulama 
Hüseyin AKTAŞ/Salih MUTLU,

okumak için tıklayınız.